COVID-19: állatoknál is okozhat szívizomgyulladást

Az új koronavírussal megfertőződött háziállatok esetében is kimutatták brit kutatók, hogy a társállatoknál is felléphet szívizomgyulladás (miocarditis) - csakúgy, mint a COVID-19-ben szenvedő embereknél.

Koronavírus: a legyek is terjeszthetik?

A Veterinary Record című állatorvostudományi folyóiratban publikált tanulmányukban a kutatók bemutatták azokat az eseteket, amelyekben legelőször azonosították a SARS-CoV-2, először Nagy-Britanniában megjelent alfa variánsát (B.1.1.7.). Két macskának és egy kutyának lett pozitív a PCR-tesztje, illetve két másik macska és egy kutya vérében mutattak ki antitestet kettő-hat héttel az után, hogy szívbetegséget diagnosztizáltak náluk.

A koronavírus-fertőzés a társállatoknál is okozhat szívizomgyulladást.
A koronavírus-fertőzés a társállatoknál is okozhat szívizomgyulladást. Fotó: Getty Images

Háziállatoknál ilyet még nem írtak le

Az említett állatok esetében több gazdánál lépett fel légzőszervi betegség hetekkel az előtt, hogy állatuk beteg lett, vagy pozitív lett a COVID-19-tesztje - olvasható a Phys.Org. tudományos-ismeretterjesztő hírportálon. Minden állatnál fellépett heveny szívbetegség, köztük súlyos szívizomgyulladás.

"Tanulmányunk bemutatja a COVID-19 alfa variánsával megfertőződött macskák és kutyák első eseteit, és nyomatékosan felhívja a figyelmet arra, hogy a társállatok is megfertőződhetnek a SARS-CoV-2 vírussal" - mondta Luca Ferasin állatorvos, a tanulmány vezető szerzője. A szakember kiemelte: kollégáival bemutatták a súlyos szívrendellenességek jellemezte atipikus klinikai tünetek sorát, amely jól ismert komplikáció a COVID-19-ben szenvedő emberek esetében, de háziállatok esetében még soha nem írták le.

A kutatók ugyanakkor felhívták a figyelmet arra, hogy háziállatok esetében viszonylag ritka betegség a COVID-19, és megfigyeléseik szerint afertőzésemberről terjedhet állatra, nem pedig fordítva.

Habár elkészültek az első, célzottan állatok immunizálására kifejlesztett koronavírus-vakcinák is, a Magyar Zoonózis Társaság elnöke szerint ezeknek nem lesz jelentős szerepe a járvány elleni küzdelemben.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +37 °C
Minimum: +14, +21 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is képződnek, de ezekből csapadék nem alakul ki. Igazi hőség várható, az időnként megélénkülő délies szél mellett 31, 37 fok között tetőzik a hőmérséklet. Hétfőn ismét a kánikula terheli meg a szervezetet. A szívbetegek különösen veszélyeztetettek, de még az egészségesek körében is előfordulhat rosszullét, szédülés és vérnyomáspanaszok is. A déli órákban kerülendő a tűző napon tartózkodás! Gyakoriak a fejfájásos tünetek is, sokan alvásproblémáktól szenvednek. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)