A madarak is követik a divatot

A madárénekek is divatszerűen változhatnak - mondta Garamszegi László Zsolt, az MTA, Ökológiai és Botanikai Kutató Intézet igazgatója.

A madárénekek vizsgálatához számítógépes elemzésre van szükség. A madarak énekét kvázi lekottázzák, így olyan szonogramokat gyártanak, amelyeken az idő függvényében látják a hangmagasságokat - magyarázta a madárénekeket több éve kutató szakember.

madár, madárének, madarak éneke, állatvilág
madár, madárének, madarak éneke, állatvilág

Ilyen a madarak éneke

Ilyen a világ leghangosabb madara - részletek!

Egy madárének látványos szótagokból, szillabusokból épül fel. Ezek specifikus kombinációja vagy egyéb fizikai paraméterei - például a frekvenciatartomány és a tempó - mind fontos bélyegek lehetnek.

A madárénekben az egyedeket is meg lehet különböztetni. Dalukban változhatnak az énekelt szótagok is: vannak, amelyek idővel kikopnak, mások pedig divatszerűen megjelennek. Az állatokra jellemző személyiséget az egyedekre jellemző sajátosságok - énekük mellett agressziójuk szintje vagy a ragadozók támadásakor vállalt kockázat - rajzolják ki - mondta a szakértő.

Az egyedek egyébként képesek tanulni is egymástól, így akár teljesen új, addig nem hallott struktúrákat is beépítenek az énekükbe. Bizonyították például, hogy olaszországi madarak szillabusainak lejátszásaiból egy madár sikeresen megtanulja a számára új dallamot.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció