A leggyakoribb háziállatokkal kapcsolatos tévhitek

A háziállatokkal, illetve az állattartással kapcsolatban még mindig rengeteg népszerű tévhit kering. Éppen ezért a jelenlegi, illetve leendő gazdiknak érdemes tisztában lenniük az alábbiakkal.

Tévhit: az ételmaradékokat nyugodtan megetethetjük a kutyával

Az emberi fogyasztásra alkalmas ételek közül nagyon sok egyáltalán nem tesz jót a kutyák szervezetének. A romlott étel nem való kutyáknak, és nem ehetnek például szőlőt, mazsolát, mert károsíthatja a veséjüket. A kisebb csirkecsontok pedig a beleiket lyukaszthatják át. A csokoládé sem egészséges számukra. A felelős állattartás része, hogy csak akkor tartsunk kutyát, ha biztosítani tudjuk számára a megfelelő élelmezést.

Több tudományos vizsgálat is bebizonyította már, hogy a háziállatok mind lelki, mind testi egészségünkre jó hatással vannak. De mégis, milyen indíttatásból vesznek magukhoz az emberek egy állatot? És vajon mit szólnak az együttéléshez házi kedvenceink? A témáról Pálinkás-Panyi Anna pszichológussal és Ujfalussy Dorottya Júlia etológussal beszélgettünk .

Tévhit: a macskáknak tejet kell adni

A tehéntej valójában kifejezetten egészségtelen a cicáknak, különösen napi szinten. Sem a macskák, sem a kutyák nem tudják megfelelően megemészteni a tejet és a tejtermékeket, hasmenésük lehet tőle vagy kihányhatják. Számukra a víz a megfelelő folyadék, illetve kismacskák kaphatnak speciális, számukra készült ún. "cicatejet".

A tehéntej valójában kifejezetten egészségtelen a cicáknak
A tehéntej valójában kifejezetten egészségtelen a cicáknak

Tévhit: ha a kutyánk orra meleg, akkor beteg

Nem ez a megfelelő módszer egy kutya egészségi állapotának meghatározására. Keressük inkább az olyan tüneteket, mint a levertség, a kedvetlenség, az étvágytalanság, a köhögés, a hányás , a hasmenés, a szokatlan inaktivitás. A kutya orrát akkor is melegnek érezhetjük, ha sokáig volt a napon, és a kutyák normál testhője is magasabb az emberénél.

Tévhit: a lakásban tartott állatoknak nincs szükségük oltásra, ivartalanításra

Ez sem igaz. Oltásokra mindenképpen szükség van, hiszen ha az állat nem is hagyja el a lakást, gazdája igen, és ő számos kórokozót behozhat, amely oltás nélkül veszélyes a kedvencére. Az ivartalanítással pedig megkímélhetőek az állatok a tüzeléssel, párzási ösztönökkel járó kellemetlen tünetektől, esetleges betegségektől. Ráadásul attól sem kell tartanunk, hogy ha véletlenül megszökik, akkor néhány hónap múlva esetleg nem kívánt szaporulattal lepi meg a családot.

Forrás: rodalesorganiclife.com

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +10, +20 °C

A napsütés mellett a gomolyfelhők is megnövekszenek, elszórtan kell záporra, zivatarra készülni, de nem fog mindenhol esni. Élénk lesz az északkeleti szél, a legmelegebb órákban 26, 32 fok közötti hőmérsékleteket mérhetünk. Szombaton frontmentes idő lesz, de továbbra is kettősfront jellegű tünetek jelentkezésére kell számítani. Görcsös és migrénes fejfájás is felléphet, gyakoriak lehetnek a keringési panaszok. Többen ok nélküli ingerlékenységet tapasztalhatnak. A hőérzet ingadozó, helyenként az esernyő is kellhet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)