A hidegtől így védhetjük kedvenceinket

A hidegben fontos kibélelni az állatok helyét, többször kicserélni vizüket, és az is sokat segít, ha meleg ételt kapnak - hívta fel a figyelmet Abai Erika, a Zalaegerszegi Bogáncs Állatvédő Egyesület menhelyvezetője.

Miért tartunk háziállatokat? A témáról Pálinkás-Panyi Anna pszichológussal és Ujfalussy Dorottya Júlia etológussal beszélgettünk.

Minden reggel jégtöréssel kezdik a napot, mert befagynak a vizes edények. Ezért folyamatosan forralják és cserélik az állatok vizét. Emellett mindennap meleg ételt készítenek: táppal kevert főtt húst adnak az állatoknak - árulta el a menhelyvezető az M1 csatornának nyilatkozva. Hozzátette, a telepen a kenneleket, kutyaházakat forgáccsal vagy szalmával bélelik ki, hogy védjék a kutyákat a hidegtől. A macskáknak is dobozokat bélelnek ki, illetve kutyaházakat függönyöznek le, ahová az ebek be tudnak menni melegedni.

A téli hidegben különösen fontos, hogy odafigyeljünk kint tartott kedvenceinkre
A téli hidegben különösen fontos, hogy odafigyeljünk kint tartott kedvenceinkre. Fotó: Getty Images

A szakember minden állattartónak - különösen a kinti állatoknál - javasolja, hogy figyeljenek oda az állatok vizére, valamint mindennap adjanak nekik meleg ételt. Sok helyen még mindig nincs kutyaház, sőt egy fedett hely sem, pedig különösen a téli hidegben nagyon fontos, hogy legyen egy hely, ahová be tudnak húzódni az állatok. Kitért arra is, most is sok helyen dobnak ki kutyákat, akár vemhes nőstényeket is. "Aki ilyet lát, azonnal értesítse a helyi állatvédőket" - hangsúlyozta.

Abai Erika elmondta, a hideg időszakban az önkéntesek nyújtják a legnagyobb segítséget. Télen még több az állat, így több a munka is. Ezért nagyon sokat jelent, ha valaki segít beszalmázni a házakat, cserélni a vizet, vagy elviszi sétálni, mozogni az állatokat a hidegben.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Sok napsütésre készülhetünk, néhol kialakulhat zápor, zivatar. Élénk északias szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn erős kánikula várható, front nem érkezik. Többeknél felléphetnek alvásproblémák, napközben pedig gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. A tűző nap kerülendő, fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. Egyre többeknél emésztési problémák jelentkezhetnek, a puffadás lehet a leggyakoribb. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)