A felelős nyúltartás szabályai

A bájos kinézetű, puha nyuszik egyre népszerűbbek lesznek az háziállatra vágyók körében. Ha valaki azon gondolkozik, hogy nyulat fogad be az otthonába, érdemes tisztában lennie néhány alapvető dologgal ezekkel az állatokkal kapcsolatban.

Nem árt például tudni, hogy minden nyuszi személyisége más. Köztük is vannak félénkebbek, csendesebbek, de aktívabbak, pörgősebbek is, éppen ezért érdemes az állattal eltölteni némi időt, mielőtt hazavisszük, hogy rájöjjünk, passzol-e az életmódunkhoz. Egy megfelelően tartott és gondozott állat akár 12 évig, vagy még tovább is elélhet, ezt is érdemes számításba venni, hiszen ennyi időn át kell gondoznunk, tisztán tartanunk, etetnünk, és rendszeresen orvoshoz hordanunk.

Személyiségünktől függ, milyen állatot tartunk - részletek!

A legtöbb nyúl új környezetben először inkább elbújik, és rosszul tűri, ha megpróbálják felvenni, éppen ezért türelemre van szükségük, hogy megszokják a helyet, illetve a gazdit, gazdikat, akiknek azt is meg kell tanulniuk, hogy óvatosan, gyengéden nyúljanak hozzájuk. A hátsó lábakat mindig meg kell támasztani, tartani, ha felvesszük őket. A nyulak növényevők, és nagyon fontos, hogy mindig álljon rendelkezésükre elég széna, amellyel koptathatják a fogaikat. Nem mindegy az sem, hogy mit esznek, az sem, hogy mennyit, és a táplálásnál az életkorukat is figyelembe kell venni. Ezzel kapcsolatban mindig kérjük ki az állatorvos tanácsát, és pontosan tartsuk is be őket.

Türelemre van szükségük, hogy megszokják a helyet
Türelemre van szükségük, hogy megszokják a helyet

A nyúl kaphat sárga és sötétzöld leveles zöldeket, salátaleveleket, répazöldet, kelt, káposztát, bazsalikomot, búzafüvet, kelmbimbót és borsóhéjat is. A gyümölcsfogyasztását kis mennyiségekre kell korlátozni, de egy kevés almát, körtét, szilvát, barackot, bogyós gyümölcsöt kaphatnak. Répából sem ehetnek túl sokat, mivel sok benne a cukor - egyes állatoknál ez emésztési gondokat okozhat. Emellett természetesen kaphatnak speciálisan nyulaknak kifejlesztett tápot is. Minden nap szükségük van friss vízre is.

Fontos a nyúlbiztos környezet, és a rendszeres orvosi ellenőrzés

Az, ha a nyulak megeszik a puha székletüket, amelyet általában korán reggel, vagy késő éjjel ürítenek, nem abnormális, mivel fontos vitaminok és tápanyagok vannak benne. Általánosságban nagyon tiszta állatok, nem szükséges fürdetni őket. A ketrecük tisztán tartása nagyon fontos, az almot naponta, a ketrecet hetente kell tisztítani. Az angóranyulakat hetente egyszer meg kell fésülni a hosszú szőrük miatt, illetve néhány havonta le kell vágni a nyuszik körmét is.

Fontos, hogy rendszeresen engedjük ki őket a ketrecből, mivel mozgásra van szükségük, hogy ne hízzanak el, és megfelelő legyen az emésztésük. Azokat a helyeket, amikhez hozzáférnek, tegyük "nyúlbiztossá" és sose hagyjuk őket magukra nyitott ketrecajtóval - már csak azért sem, mert mindent megrágnak, amihez csak hozzáférnek. Sose hagyjuk együtt őket felügyelet nélkül más állatokkal, kutyával, macskával, rágcsálóval, mert sérülés lehet a vége.

Arra is figyeljünk, hogy könnyen túlhevülnek, a tappancsaik és a hasuk pedig érzékeny a hidegre. Akárcsak minden háziállatnak, a nyulaknak is rendszeres orvosi ellenőrzésre van szükségük, az ivarérett (8 hónapos koruk körül válnak ivaréretté) nőstény nyulakat pedig érdemes ivartalaníttatni, mivel a 3 évesnél idősebb ivaros nőstények nagyjából 70-80 százaléka lesz méhrákos.

Forrás: vetstreet.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)