A kisállataikon még nem spórolnak a magyarok

Hiába az infláció, a számok nem azt mutatják, hogy tömegesen váltanának át olcsóbb termékekre a kisállattartók itthon. Az is kiderült, hogy a pandémia mindkét évében – a home office miatt – nagyobb keletjük volt a kutyajátékoknak, macskabútoroknak.

Az elmúlt két és fél évben minden korábbinál több időt töltöttek otthon az emberek világszerte, ami felmérések szerint nagy hobbiállattartási lázhoz vezetett. Bár azzal kapcsolatban nincsenek adatok, hogyan változott a magyarországi háztartásokban élő kisállatok száma, az állateledelt és -felszerelést árusító szaküzletek forgalmán lemérhető a változás – írja a vg.hu.

A lapnak Kisgergely Dániel, a Fressnapf-Hungária Kft. ügyvezetője nyilatkozott, aki elmondta, a 2020-ban elért 21,8 milliárdos nettó árbevétel 2021-ben 26,4 milliárd forintra nőtt. Idén ráadásul további hasonló mértékű forgalombővülésre számítanak.

kisállattartás
A kisállataikon még nem spórolnak a magyarok. A fotó illusztráció, forrás: Getty Images

A pandémia második évében, 2021-ben 15 százalékkal több fogadó csomagot vásároltak, ami az új állattartók számának növekedésére utal. Az igazi többletet, a kb. 25 százalékos pluszt ugyanakkor az állatfelszerelések kategóriájában realizálták Kisgergely Dániel szerint. Ez egyértelműen az otthon töltött idő növekedésének mellékhatása: a pandémia mindkét évében nagyobb keletjük volt a kutyajátékoknak, kutya- és macskafekhelyeknek, cicabútoroknak. Érdekesség, de az infláció ellenére a Fressnapf vásárlóinak zöme továbbra is ragaszkodik az eddig vásárolt eledelekhez, míg felszereléseket egyre ritkábban vásárolnak. Egyelőre arra sem utalnak a számok, hogy az olcsóbb termékekre tömegesen váltanának át.

Kartondoboz helyett műanyag rekesz

Az ügyvezető arról is beszélt, hogy a Fressnapf saját haszna rovására féken tartott árakkal igyekszik elkerülni a termékváltást, a beszerzési árak növekményét nem hárítja át egy az egyben a vásárlókra. Mint hangsúlyozta, egyre népszerűbb a költségkímélő és környezettudatos, csomagolásmentes szállítás, amikor nem kartondobozban, hanem műanyag rekeszekben szállítják ki az árut. Ennek az az előnye, hogy a vevőnél semmiféle csomagolóanyagot nem hagynak, ráadásul annak árát is meg lehet takarítani.

Ami a két éve indult webshopot illeti, a kosarak összetétele nem tér el számottevően az áruházitól. A vásárlók igyekeznek nagyobb időszakot lefedni az eledelbeszerzésekkel, a forgalom nagymértékben a nagyvárosokra koncentrálódik. A falvakban még mindig nagy hagyománya van a háztartási maradékkal etetésnek, ott a kisállatoknak ritkábban vásárolnak külön élelmet.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: -2, +3 °C
Minimum: -10, -5 °C

Sok napsütés lesz, de csapadék nem valószínű. Többfelé élénk, északkeleten erős lökések kísérik az északias szelet, -2, 3 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden nem jön front, de a markáns hideg miatt nagyon gyakoriak lehetnek a keringési- és vérnyomáspanaszok, a fokozottan érzékenyek pedig görcsös fejfájást tapasztalhatnak. Az ízületi bántalmak tartósnak bizonyulnak, nagy a megfázásveszély is. A napsütés azonban javítja a hangulatot és a közérzetet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: