Gyógyszerkereső

ZIPWELL 60 mg kemény kapszula

Kiszerelés: 60x

Törzskönyvi szám: OGYI-T-21153/14

ZIPWELL 60 mg kemény kapszula

Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Actavis Group

Hatóanyag: ziprasidone

ATC: Ziprasidone

Normatív TB támogatás:

Vényköteles

Közgyógyellátásra adható:

Patikán kívül vásárolható

EÜ támogatásra adható:

EÜ Kiemelt támogatás:

Üzemi baleset jogcím:

Ajánlott fogyasztói ár: 17877 Ft
A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, a termék ára függ az orvosi rendelvényen szereplő kedvezmény jogcímétől.

Fogyasztói ár: 17877 Ft *

Normatív támogatott ár: 17877 Ft 

Eü. kiemelt támogatott ár: 300 Ft 

*az ár tájékozatató jellegű.

Betegtájékoztató

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A ZIPWELL ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?
A Zipwell az antipszichotikumoknak nevezett gyógyszercsoport egyik tagja.
A Zipwell-t a felnőttkori skizofrénia tüneteinek kezelésére alkalmazzák.
A Zipwell használható továbbá a bipoláris zavar elnevezésű betegségben szenvedők mániás tüneteinek kezelésére felnőtteknél és 10-17 év közötti korú gyermekeknél.
A skizofrénia jelei és tünetei egyénenként változhatnak, de általában idetartoznak a következők: téves hiedelmek (téveszmék), pl. a beteg azt hiszi, hogy összeesküvést szőnek ellene, nem létező dolgok látása vagy hallása (hallucináció) különösen hangoké, zavaros beszéd, a személyes higiéné elhanyagolása, érzelemhiány, a helyzetnek nem megfelelő érzelmek, dühkitörések, izomfeszüléssel vagy merevséggel valamint a környezet ingereire adott válasz hiányával jellemezhető viselkedés, olyan érzés, hogy folyamatosan figyelik, nehézségek a tanulásban és munkavégzésben, társaságban elkülönültség és elesettség, koordinálatlan mozgások.
A bipoláris betegségben szenvedő betegek, nagymértékű hangulat-ingadozásokat tapasztalnak. Ezek a túlfűtöttségtől, emelkedett hangulattól és/vagy fokozott ingerlékenységtől a levertségig valamint a reménytelenségig, oda-vissza változhatnak. A két állapot között a betegek hangulata gyakran normális. A túlfűtöttség állapotát mániának, a levertség állapotát depressziónak nevezik.
2. TUDNIVALÓK A ZIPWELL SZEDÉSE ELŐTT
Ne szedje a Zipwell-t
- ha allergiás (túlérzékeny) a ziprazidonra vagy a Zipwell egyéb, a 6 pontban felsorolt összetevőjére. Allergiás reakcióra utalhat bőrkiütés, viszketés, arcduzzadás, ajakduzzadás vagy nehézlégzés.
- ha bármilyen szívbetegsége van, vagy korábban ilyen előfordult. Mondja el kezelőorvosának, ha bármilyen szívpanasza van.
- ha a szívritmusra ható gyógyszereket szed. Olvassa el az alábbiakban található "A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek" című bekezdést is.
A Zipwell fokozott elővigyázatossággal alkalmazható
- ha Önnél már előfordult epilepszia/roham, májkárosodás, vagy arról tájékoztatták, hogy alacsony a vérében a kálium- vagy a magnéziumszint. Ezeket beszélje meg kezelőorvosával a Zipwell szedésének megkezdése előtt.
- ha Ön idős beteg és szellemi leépülésben (demenciában) szenved.
- ha Önnél fokozott az agyi érkatasztrófa (sztrók) előfordulásának veszélye.
- ha szokatlan mozgásokat észlel elsősorban az arcán vagy a nyelvén. Azonnal mondja el kezelőorvosának amennyiben a Zipwell szedése után ilyet észlel.
- ha szívritmuszavart észlel. Azonnal forduljon kezelőorvosához.
- ha lázat, szapora légzést, verejtékezést, izommerevséget, remegést, nyelési nehézséget és csökkent tudatállapotot tapasztal, hagyja abba a Zipwell szedését, és azonnal forduljon orvosához.
- ha Önnek vagy valakinek a családjából vérrögképződéssel járó betegsége (trombózis) van vagy volt, mivel az ilyen gyógyszerek összefüggésbe hozhatók a vérrögök képződésével.
A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát mielőtt bármilyen új gyógyszert elkezdene szedni a Zipwell-lel együtt, különösen:
- olyan gyógyszerek, amelyekről köztudott, hogy hatnak a szívritmusra, többek között:
- gyors szívverést csökkentő gyógyszerek
- daganat elleni gyógyszer (arzén-trioxid)
- malária elleni gyógyszerek (halofantrin, meflokin)
- gyógyszer (opioid) függőség elleni gyógyszerek (levometadil-acetát)
- skizofrénia kezelésére szolgáló gyógyszerek (mezoridazin, tioridazin, pimozid, szertindol)
- baktériumok okozta fertőzések kezelésére szolgáló gyógyszerek (sparfloxacin, gatifloxacin, moxifloxacin),
- daganatellenes kemoterápiás kezelést követő hányinger, hányás elleni gyógyszerek (dolaszetron mezilát)
- a sav-felböfögés (reflux betegségek) kezelésére szolgáló gyógyszerek (cisaprid)
- mánia és depresszió kezelésére (litium), szorongás, kényszerbetegség vagy pánikbetegség kezelésére szolgáló ún. szelektív szerotonin visszavételt gátló /SSRI/ típusú gyógyszerek
- epilepszia kezelésére szolgáló gyógyszerek (karbamazepin, valproát)
- Parkinson-kór kezelésére szolgáló gyógyszerek
Elővigyázatosság szükséges, egyéb központi idegrendszerre ható gyógyszerekkel történő együttadása, valamint egyidejű alkoholfogyasztás esetén, mivel az együttes alkalmazás álmosságot okozhat.
A ziprazidon és egyéb központi idegrendszerre ható gyógyszerek, mint az SSRI típusú gyógyszerek együttes alkalmazása súlyos mellékhatásokat okozhat, ami a következő tüneteket foglalhatja magába: zavartság, nyugtalanság, láz, verejtékezés, mozgáskoordináció hiánya, túlzott reflexek, akaratlan izomrángások és hasmenés.
Ha a Zipwell-t egyéb gyógyszerekkel együtt szedi, a Zipwell hatása módosulhat és a mellékhatások gyakrabban fordulhatnak elő.
A Zipwell egyidejű bevétele bizonyos ételekkel vagy italokkal
A kapszulát étkezés közben kell bevenni. Az étkezés során jobb a gyógyszer felszívódása.
A Zipwell-kezelés alatt nem tanácsos alkoholt fogyasztania, mert mellékhatásokat okozhat.
Terhesség és szoptatás
Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Terhesség
Azokat az eseteket kivéve, amikor a kezelőorvos ezt másképp rendelte, terhesség ideje alatt ne szedjen Zipwell-t, , mivel ez veszélyes lehet a magzatra. A fogamzóképes nőknek hatékony fogamzásgátló módszert kell alkalmazniuk. Azonnal forduljon kezelőorvosához, ha a Zipwell-kezelés során teherbe esik, vagy terhességet tervez,.
Az alábbi tünetek jelentkezhetnek az újszülötteknél, ha az anya Zipwell-t szedett a terhesség utolsó harmadában (a terhesség utolsó három hónapja alatt): remegés, izommerevség és/vagy gyengeség, álmosság, nyugtalanság, légzési problémák, illetve táplálási nehézség. Amennyiben az Ön csecsemőjénél ezen tünetek bármelyike kialakul, feltétlenül forduljon orvoshoz.
Szoptatás
Mivel nem ismert, hogy a ziprazidon bejut-e az anyatejbe, ezért a Zipwell szedése mellett nem ajánlott, hogy szoptassa csecsemőjét. Ha a kezelés szükséges, a szoptatást abba kell hagyni.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Zipwell álmosságot okozhat. Ezért mindaddig ne vezessen gépjárművet, ne kezeljen gépeket és ne végezzen más veszélyes tevékenységet, amíg nem tudja, miként hat ez a gyógyszer Önre.
3. HOGYAN KELL SZEDNI A ZIPWELL-T?
A Zipwell-t mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.
Felnőttek
A készítmény szokásos adagja naponta kétszer 40-80 mg. A maximális adag naponta kétszer 80 mg.
A kapszulát célszerű minden nap azonos időben bevenni.
Ha Ön elmúlt 65 éves, orvosa csökkentheti a gyógyszer kezdő adagját.
Ha hosszabb időn át kell szednie a Zipwell-t, orvosa csökkentheti az adagot.
10-17 év közötti korú gyermekek és serdülők
A szokásos kezdő adag 20 mg, amit étellel kell bevenni. Ezt követően kezelőorvosa tájékoztatja arról, hogy milyen adag a legmegfelelőbb az Ön számára. A maximális adagot nem szabad túllépni, ami napi 80 mg a 45 kg vagy ennél kisebb testtömegű és napi 160 mg a 45 kg-os vagy ezt meghaladó testtömegű gyermekek esetében.
A Zipwell biztonságosságát és hatásosságát nem igazolták skizofréniában szenvedő gyermekeknél és serdülőkorúaknál.
Idősek (65 év felettiek)
Amennyiben Ön idős beteg, kezelőorvosa fogja megszabni az Ön számára megfelelő adagot. A 65 év feletti betegek esetében az adagok néha alacsonyabbak, mint a fiatalabb felnőtteknél. Kezelőorvosa ellátja tanáccsal a megfelelő adagolást illetően.
Májbetegségben szenvedő betegek
Ha Önnek májbetegsége van, előfordulhat, hogy kisebb Zipwell adagot fog kapni. Kezelőorvosa fogja meghatározni az Ön számára megfelelő adagot.
Az alkalmazás módja
A kapszulát egészben nyelje le és étkezés közben vegye be.
A Zipwell-t naponta kétszer kell bevenni (reggel és este).
Ha az előírtnál több Zipwell-t vett be
Ha az előírtnál több kapszulát vett be, haladéktalanul forduljon kezelőorvosához, vagy a legközelebbi kórház sürgősségi osztályához. Vigye magával a Zipwell dobozát.
A túladagolás leggyakoribb tünetei: mozgászavarok, álmosság, remegés és nyugtalanság.
Ha elfelejtette bevenni a Zipwell-t
Fontos, hogy rendszeresen és minden nap azonos időpontban vegye be a Zipwell-t. Ha elfelejtett bevenni egy adagot, a lehető leghamarabb pótolja, kivéve, ha a következő adag ideje már közel van. Ilyen esetben hagyja ki az elmulasztott dózist, és a következő kapszulát vegye be a megfelelő időben. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására!
Ha idő előtt abbahagyja a Zipwell szedését
Orvosa fogja megmondani Önnek, hogy meddig kell szednie a Zipwell-t. Ne hagyja abba a Zipwell szedését, csak akkor, ha kezelőorvosa ezt tanácsolja Önnek.
Ne felejtse el folyamatosan szedni a kapszulákat még akkor sem, ha jobban érzi magát. Ha túl korán hagyja abba a kezelést, tünetei visszatérhetnek.
Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.
4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK
Mint minden gyógyszer, így a Zipwell is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
A legtöbb mellékhatás azonban átmeneti. Gyakran nehéz elkülöníteni az Ön betegségének tüneteit azoktól, amiket a mellékhatások idéznek elő.
Hagyja abba a Zipwell szedését és azonnal forduljon orvoshoz, ha az alábbi, súlyos mellékhatások bármelyikét tapasztalja:
Nem gyakori mellékhatások (1000-ből 1-10 beteget érint):
- Szapora vagy szabálytalan szívverés, felálláskor jelentkező szédülés, ami kóros szívműködés jele lehet. Ezek az úgynevezett ortostatikus hipotónia tünetei lehetnek.
- Önkéntelen/szokatlan mozgások, főként az arcon és a nyelvben.
Nem ismert gyakoriságú mellékhatások (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatok alapján nem becsülhető meg
- Az arc, az ajkak, a nyelv vagy a torok duzzanata, nyelési- vagy légzési problémák, csalánkiütés. Ezek súlyos allergiás reakciók, pl. angioödéma tünetei lehetnek.
- Láz, szaporább légzés, verítékezés, izommerevség, végtagremegés, nyelési nehézség és csökkent éberségi szint. Ezek a neuroleptikus malignus szindróma nevű betegség tünetei lehetnek.
- Zavartság, nyugtalanság, magas testhőmérséklet, verítékezés, az izomkoordináció hiánya, izomrángások. Mindezek a szerotonin szindrómaként ismert betegség tünetei lehetnek.
- Szapora, rendszertelen szívverés, ájulás, amelyek egy életveszélyes állapot, az úgynevezett Torsades de Pointes tünetei lehetnek.
Az alábbiakban felsorolt mellékhatások bármelyikét tapasztalhatja. Az esetleges mellékhatások rendszerint enyhék vagy közepesen súlyosak és idővel megszűnnek. Amennyiben azonban a mellékhatás súlyos vagy tartós, mindenképpen forduljon kezelőorvosához.
Gyakori mellékhatások (100-ból 1-10 beteget érint):
- nyugtalanság
- izommerevség, izomfeszülés és izomgyengeség, szokatlan mozgások, remegés, lassú mozdulatok, szédülés, álmosság, gyengeség vagy erőtlenség, fejfájás
- émelygés, hányás, székrekedés, emésztési zavar, szájszárazság, fokozott nyálelválasztás
- homályos látás
Nem gyakori mellékhatások (1000-ből 1-10 beteget érint):
- megnövekedett étvágy
- izgatottság, szorongás, szorító érzés a torokban, szokatlan álmok
- görcsrohamok, az arc és a nyelv kóros mozgásai, ügyetlenség, nyálcsorgás, beszédzavar, kóros szemmozgások, csökkent figyelem, nagyfokú, napközbeni álmosság, érzéketlenség, zsibbadásérzet, kimerültség
- szapora vagy szabálytalan szívverés, kórosnak mondható szívdobogás-érzet
- fényérzékenység, fülzúgás, szédülés vagy forgó jellegű szédülés
- alacsony vérnyomás, szédülés felálláskor, magas vérnyomás
- nehézlégzés, torokfájás
- hasmenés, nyelési zavar, emésztőrendszeri panaszok, gyomorgyulladás, a nyelv feldagadása, szélgörcs
- emelkedett májenzim értékek
- viszkető bőrkiütés, pattanások
- izomgörcs, merev vagy megdagadt ízületek
- járászavar, fájdalom
- szomjúság
- mellkasi fájdalom
Ritka mellékhatások (10 000-ből 1-10 beteget érint):
- orrfolyás
- a fehérvérsejtek szintjének csökkenése, bizonyos típusú fehérvérsejtek (úgynevezett eozinofilek) számának emelkedése a vérvizsgálati eredményekben
- a vér kalciumszintjének csökkenése
- pánikroham, levertségérzés, lassú gondolkodás, érzelemhiány
- a fej szokatlan helyzete (nyakferdülés), részleges bénulás, normál izommozgások hiánya, merevség, nyugtalan láb
- részleges vagy teljes látáskiesés az egyik szemen, szemviszketés, szemszárazság,
- szemfájdalom
- fülfájás
- kóros vérvizsgálati vagy pulzusszám eredmények
- változó vérnyomás
- csuklás
- reflux (gyomorsav visszaáramlása a nyelőcsőbe), híg széklet
- kóros májműködést mutató vizsgálati eredmények
- hajhullás, az arc feldagadása, bőrvörösödés, bőrirritáció, foltokban jelentkező, a bőrfelszínből kiemelkedő vörös gyulladásos kiütések, melyek fehér pikkellyel fedettek (pikkelysömör)
- a beteg nem képes kinyitni a száját
- vizeletelcsepegés, fájdalmas vagy nehezített vizeletürítés
- a hímvessző csökkent vagy erősebb merevedése, gyengébb orgazmus, kóros tejtermelés, az emlők megnagyobbodása férfiaknál és nőknél is
- forróságérzet, láz
Nem ismert gyakoriságú mellékhatások (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatok alapján nem becsülhető meg):
- súlyos allergiás reakció
- alvászavar, szélsőséges jókedv, energia, szokatlan gondolkodásmód és túlzott aktivitás
- nyálcsorgás
- ájulás
- vérrögök képződése a visszerekben, elsősorban a lábakban (a tünetek között szerepel a láb duzzanata, fájdalma és vörösödése), amely vérrögök az érrendszeren keresztül eljuthatnak a tüdőbe és ott mellkasi fájdalmat, valamint nehézlégzést idézhetnek elő. Amennyiben ezen tünetek bármelyikét tapasztalja, azonnal kérjen orvosi segítséget.
- önkéntelen vizeletürítés
- a hímvessző kóros és fájdalmas, állandó merevedése
Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.
5. HOGYAN KELL A ZIPWELL-T TÁROLNI?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon és a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható/Felh.:) után ne alkalmazza a Zipwell kapszulát. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Legfeljebb 30 °C-on tárolandó.
A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK
Mit tartalmaz a Zipwell kapszula
- A hatóanyag a ziprazidon. 20 mg, 40 mg, 60 mg vagy 80 mg ziprazidon (ziprazidon hidroklorid formájában) kemény kapszulánként.
- Egyéb összetevők: magnézium-sztearát, vízments kolloid szilícium-dioxid, kroszkarmellóz- nátrium, hidegen duzzadó keményítő
Zselatin kapszulák:
20 mg kapszula: Kapszulatest: titán-dioxid (E171),zselatin, kapszulatető: indigókármin (E132), titán-dioxid (E171), zselatin.
40 mg kapszula: Kapszulatest és -tető: indigókármin (E132), titán-dioxid (E171), zselatin
60 mg kapszula: Kapszulatest és -tető: titán-dioxid (E171), zselatin.
80 mg kapszula: Kapszulatest: titán-dioxid (E171), zselatin, kapszulatető:indigókármin (E132), titán-dioxid (E171), zselatin.
Milyen a Zipwell kapszula külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Kemény kapszula.
20 mg kapszula: 4-es méretű kemény zselatin kapszula, fehér kapszula testtel és kék kapszula tetővel.
40 mg kapszula: 4-es méretű kemény zselatin kapszula, kék kapszula testtel és kék kapszula tetővel.
60 mg kapszula: 3-as méretű kemény zselatin kapszula, fehér kapszula testtel és fehér kapszula tetővel.
80 mg kapszula: 2-es méretű kemény zselatin kapszula, fehér kapszula testtel és kék kapszula tetővel.
Kiszerelések:
Buborékcsomagolás: 14, 20,28, 30, 50, 56, 60, 90, 98 és 100 db kemény kapszula.
Tablettatartály: 100 db kemény kapszula
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

Szeretném megvásárolni patikában, megkeresem a legközelebbi patikát:


Partner patikáink: logo BENU Gyógyszertár