Gyógyszerkereső

ZERIT 30 mg kemény kapszula

Kiszerelés: 56x (bliszterben)

Törzskönyvi szám: EU/1/96/009/006

ZERIT 30 mg kemény kapszula

Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Bristol-Myers Squibb Pharma EEIG

Hatóanyag: stavudine

ATC: Stavudine

Normatív TB támogatás:

Vényköteles

Közgyógyellátásra adható:

Patikán kívül vásárolható

EÜ támogatásra adható:

EÜ Kiemelt támogatás:

Tájékoztató fogyasztói ár: 50936 Ft
A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.

Fogyasztói ár: 50936 Ft *

*az ár tájékozatató jellegű.

Betegtájékoztató

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A ZERIT, ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?
A Zerit a vírusellenes szerek egy bizonyos csoportjához (úgy is ismert, mint antiretrovirális szerek), az úgynevezett nukleozid reverz transzkriptáz gátlók közé tartozik.
A Human Immunhiány Vírus (HIV) okozta fertőzés kezelésére szolgál.
Ez a gyógyszer más antiretrovirális szerekkel kombinálva csökkenti a HIV vírus számot és alacsony szinten tartja. A CD4 sejtek számát is emeli. Ezek a CD4 sejtek fontos szerepet töltenek be az egészséges immunrendszer fenntartásában a fertőzés elleni védekezésben. A Zerit kezelés hatékonysága betegenként változó. Ezért kezelőorvosa Önnél is ellenőrizni fogja a terápia hatékonyságát.
A Zerit javíthat állapotán, de nem gyógyítja a HIV-fertőzést. E gyógyszer szedése ellenére Ön továbbra is terjesztheti a HIV-fertőzést, habár hatásos retrovírus-ellenes kezelés ennek kockázatát csökkenti. Beszélje meg kezelőorvosával, hogy milyen óvintézkedések szükségesek mások megfertőzésének elkerülése érdekében.
A kezelés során más fertőzések jelentkezhetnek (opportunista fertőzések), melyek a szervezet ellenállóképességének gyengülésével függenek össze. Ezek specifikus és néha megelőző kezelést igényelnek.
2. TUDNIVALÓK A ZERIT SZEDÉSE ELŐTT
Ne szedje a Zerit-et

Ha allergiás (túlérzékeny) a sztavudinre vagy a Zerit egyéb összetevőjére. Forduljon tanácsért kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.
A Zerit fokozott elővigyázatossággal alkalmazható
A Zerittel történő gyógyszeres kezelés megkezdése előtt beszélje meg orvosával:
- ha Ön vese-, vagy májbetegségben szenved (pl. hepatitisz),
- ha Ön perifériás neuropátiában szenvedett (a láb- és/vagy a kéz tartós zsibbadása, bizsergése, vagy fájdalma), vagy
- ha Ön pankreatitiszben szenvedett (hasnyálmirigy-gyulladás).
Az a gyógyszercsoport, amelyhez a Zerit tartozik (nukleozid reverz transzkriptáz gátlók) ritkán végzetes állapotot okozhat, melyet tejsavas acidózisnak neveznek és máj megnagyobbodással járhat. Ez az állapot általában a kezelés megkezdését követően néhány hónapig nem fordul elő. Ez egy ritka, de igen súlyos mellékhatás, mely nőknél, különösen nagyon túlsúlyos betegeknél gyakoribb. Továbbá ritka esetekben máj- ill. veseelégtelenséget vagy végzetes májgyulladást jelentettek.
Krónikus hepatitisz B illetve -C fertőzésben szenvedő, kombinált antiretrovirális kezelésben részesülő betegek fokozottan veszélyeztetettek a súlyos és potenciálisan halálos kimenetelű, májjal kapcsolatos mellékhatások kialakulása szempontjából, és szükséges lehet a májfunkció vérvizsgálattal történő ellenőrzése.
Értesítse orvosát, ha az alábbi tünetek valamelyike jelentkezik:
- tartós zsibbadást, bizsergést vagy fájdalmat érez a kezében és/vagy lábában (ez a perifériás neuropátia jele lehet, mely a gyógyszer idegekre gyakorolt mellékhatásának kialakulását jelentheti), izomgyengeséget vagy
- hastáji fájdalmat, hányingert ill. hányást, vagy
- gyors, mély légzést, álmosságot tapasztal (ez a hasnyálmirigy gyulladás vagy májműködési zavar, mint pl. májgyulladás vagy tejsavas acidózis jele lehet).
Egyes, előrehaladott HIV-fertőzésben (AIDS) szenvedő betegekben, akiknek kórtörténetében opportunista fertőzés szerepel, röviddel a HIV-ellenes kezelés megkezdése után a korábbi fertőzésre jellemző gyulladásos jelek és tünetek léphetnek fel. Ezek a tünetek feltehetőleg azért alakulnak ki, mert az immunrendszer válaszkészsége javul, és így képes felvenni a harcot a szervezetben esetlegesen lappangó tünetmentes fertőzésekkel szemben. Amennyiben bármilyen, fertőzésre utaló tünetet észlel, azonnal értesítse kezelőorvosát. Az opportunista fertőzéseken kívül autoimmun betegségek (olyan állapotok, amikor az immunrendszer a szervezet egészséges szöveteit támadja meg) szintén előfordulhatnak a HIV-fertőzés kezelésére szolgáló gyógyszerek szedésének elkezdését követően. Az autoimmun betegségek hónapokkal a kezelés elkezdését követően is jelentkezhetnek. Ha fertőzésre utaló bármilyen tünetet, vagy egyéb tünetet, pl. izomgyengeséget, a kezekben és a lábakban kezdődő, majd a törzs felé terjedő gyengeséget, szívdobogásérzést, remegést vagy hiperaktivitást észlel, azonnal forduljon kezelőorvosához, hogy a szükséges kezelést elkezdhesse.
A testzsír eloszlásának megváltozása, felhalmozódása ill. csökkenése fordulhat elő Zerit-kezelésben részesülő betegeknél. Néhány nukleozid transzkriptáz gátlót, mint a Zerit-et összefüggésbe hoztak a testzsír elvesztésével (lipoatrófia). Tájékoztassa orvosát, ha változást észlel a testzsír eloszlásban.
Csontrendszeri problémák: Zerit-terápiában részesülő betegeknél egy csontrendszeri betegség, az úgynevezett oszteonekrózis (a csontszövet elhalása a csontok vérellátásának megszűnése miatt) alakulhat ki. A betegség kialakulásának számos rizikótényezői közé tartozik többek között a kombinált antiretrovirális kezelés időtartama, a kortkoszteroidok használata, az alkoholfogyasztás, a súlyos immunszuppresszió és a magas testtömeg-index. Az oszteonekrózis tünetei: ízületi merevség, ízületi fájdalom (különösen a csípő, a térd és a váll környékén) és mozgási nehézség. Ha ezen tünetek bármelyikét tapasztalja, kérjük jelezze orvosának.
A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg, vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.
Zidovudin és didanozin kivételével a Zerit szedhető számos egyéb, a HIV-fertőzés kezelésére általában alkalmazott gyógyszerekkel együtt. Ezek közé tartoznak az ún. proteáz gátlók (pl. nelfinavír) és a nukleozid reverz transzkriptáz gátlók. Tájékoztassa kezelőorvosát, ha hidroxikarbamidot, doxorubicint vagy ribavirint szed, mert nemkívánatos kölcsönhatások léphetnek fel.
A Zerit egyidejű bevétele bizonyos ételekkel, vagy italokkal
A Zerit-et éhgyomorra kell bevenni, lehetőség szerint legalább egy órával étkezés előtt, hogy maximális hatását kifejthesse. Amennyiben ez nem lehetséges, a kapszulák könnyű étkezés mellett is bevehetők.
Terhesség és szoptatás
Terhesség
Terhesség esetén, vagy ha terhességet tervez mindenképpen forduljon kezelőorvosához, hogy megbeszélje vele az antiretrovirális kezelés mellékhatásait, előnyeit és veszélyeit Önre és gyermekére nézve. Tejsavas acidózist (néha végzetes kimenetellel) jelentettek terhes nőknél, akik Zerit-et kaptak más antiretrovirális szerekkel kombinálva.
Ha terhessége ideje alatt Zerit-et szedett, kezelőorvosa rendszeres vizitekre rendelheti vissza, hogy figyelemmel követhesse gyermeke fejlődését. Ezeken a viziteken vérvizsgálatra és más vizsgálatokra is szükség lehet.
Szoptatás
Mondja el kezelőorvosának, ha szoptat. Egészségügyi szakértők azt ajánlják, hogy HIV-vel fertőzőtt anyák egyáltalán ne szoptassák csecsemőjüket, a HIV-fertőzés átvitelének veszélye miatt.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Zerit szédülést és aluszékonyságot okozhat. Ha ezeket a tüneteket észleli, ne vezessen gépjárművet és ne végezzen munkát gépekkel.
Fontos információk a Zerit egyes összetevőiről
A kapszulák laktózt tartalmaznak. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
3. HOGYAN KELL SZEDNI A ZERIT-ET?
A Zerit-et mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát. Orvosa az Ön testsúlya és más egyéni jellemzője alapján határozza meg a napi adagot.
Kérjük, pontosan tartsa be az utasításokat, amelyekkel elkerülheti a gyógyszerrel szembeni rezisztencia kialakulását. Ne változtasson önkényesen az adagon. Folytassa addig a gyógyszer szedését, amíg orvosa másképpen nem rendeli.
30 kg-os, vagy ennél nagyobb testsúlyú felnőtteknek a szokásos kezdő adag 30 vagy 40 mg naponta kétszer (az adagok bevétele között kb. 12 óra teljen el).
Az optimális felszívódás érdekében a kapszulát egy pohár vízzel éhgyomorra kell bevenni (ajánlatos legalább 1 órával az étkezés előtt), de ha ez megoldhatatlan, a Zerit könnyű étkezés mellett is bevehető.
Nyelési nehézségek esetén kérje meg orvosát, hogy az oldat formát rendelje, vagy esetleg a kapszulát óvatosan felnyitva, annak tartalmát ételbe lehet keverni.
Alkalmazása gyermekeknél
30 kg-os, vagy ennél nagyobb testsúlyú gyermekeknek a szokásos kezdő adag 30 vagy 40 mg naponta kétszer (az adagok bevétele között kb. 12 óra teljen el).
A 3 hónaposnál idősebb, 30 kg-nál kisebb testsúlyú gyermekeknek naponta kétszer 1 mg-ot kell kapniuk testtömeg kilogrammonként.
Ha az előírtnál több Zerit-et vett be
Nincs azonnali veszély, ha Ön egyszerre túl sok kapszulát vett be vagy valaki véletlenül néhány kapszulát lenyelt. Ennek ellenére forduljon tanácsért kezelőorvosához vagy a legközelebbi kórházhoz.
Ha elfelejtette bevenni a Zerit-et
Amennyiben véletlenül egy adagot elfelejtett bevenni a következő adagot vegye be a szokásos időpontban.
Ne vegyen be dupla adagot az elfelejtett adag pótlására.
Ha idő előtt abbahagyja a Zerit szedését
A döntést, hogy leállítja a Zerit szedését beszélje meg kezelőorvosával.
Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.
4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK
Mint minden gyógyszer, így a Zerit is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
A HIV-fertőzés kezelésekor nem mindig lehet elkülöníteni azokat a mellékhatásokat, melyeket a Zerit okoz, más egyidejűleg szedett gyógyszerek hatásaitól vagy a fertőzés tüneteitől. Ezért fontos, hogy tájékoztassa orvosát, ha bármilyen változás következik be egészségi állapotában.
A sztavudint tartalmazó HIV-terápia gyakran a test alakjának megváltozását eredményezheti, mely a zsíreloszlás változásának következménye. Ezen változások közé tartozhatnak: a lábak, karok és az arc zsírmennyiségének csökkenése, (lipoatrófia) és zsírcsomók kialakulása a nyak hátsó részén ("bölénypúp"). A testzsír-vesztés a sztavudin-terápia abbahagyása után sem biztos, hogy teljesen rendeződik és gyakrabban előfordulhat a Zerit-tel más, hasonló antiretrovirális szerekhez képest. Kezelőorvosa ellenőrizni fogja a test alakjának megváltozására utaló jeleket és tüneteket. Tájékoztassa orvosát, ha teste alakjának változását tapasztalja, vagy csökken a lábainak, karjainak vagy arcának zsírmennyisége. Ha ezek a tünetek megjelennek, megfontolandó a Zerit-terápia megszakítása.
Az alább felsorolt nemkívánatos hatások gyakoriságát a következő kategóriák szerint csoportosítottuk:
nagyon gyakori: 10 kezelt ember közül több mint egyet érint
gyakori: 100 kezelt ember közül 1- <10-et érint
nem gyakori: 1 000 kezelt ember közül 1- <10-et érint
ritka: 10 000 kezelt ember közül 1- <10-et érint
nagyon ritka: 10 000 kezelt ember közül kevesebb mint egyet érint
A Zerit-tel kezelt betegek az alábbi mellékhatásokról számoltak be: Gyakori:
- a sav felhalmozódása a vérben (tünetmentes hiperlaktatémia)
- a test elváltozásai a zsírmennyiség eloszlásának megváltozása, a testzsír felhalmozódása vagy csökkenése következtében (lipoatrófia vagy lipodisztrófia szindróma),
- depresszió
- perifériás idegi tünetek, például a karok és lábak zsibbadása, gyengesége, tűszúrásérzés vagy fájdalom (perifériás neuropátia, paresztézia és perifériás neuritisz)
- szédülés, kóros álmok, fejfájás
- álmatlanság (inszomnia), aluszékonyság (szomnolencia), kóros gondolkodás
- hasmenés, hasi fájdalom (kellemetlen gyomorfájás),
- hányinger, emésztési zavar (diszpepszia)
- kiütés, viszketés
- fokozott kimerültség
Nem gyakori:
- sav felhalmozódása a vérben (tejsavas acidózis), amely egyes esetekben a karok, lábak és kezek gyengeségével társul (motoros gyengeség)
- az emlő megnagyobbodása férfiaknál (ginekomasztia)
- étvágytalanság (anorexia), szorongás, érzelmi labilitás
- hasnyálmirigy gyulladás (pankreatitisz), hányás
- májgyulladás (hepatitisz), sárgaság (a bőr vagy a szemek besárgulása)
- csalánkiütés (viszkető kiütések), ízületi fájdalom (artralgia)
- ízületi fájdalom (mialgia), szokatlan gyengeség
Ritka:
- vérszegénység (anémia)
- magas vércukorszint (hiperglikémia)
- zsírmáj (szteatózis hepatisz)
Nagyon ritka:
- alacsony vérlemezke szám (trombocitopénia), alacsony fehérvérsejtszám (neutropénia) (vérkép eltérések)
- cukorbetegség
- a karok, lábak és kezek gyengesége (motoros gyengeség, a leggyakrabban tünetekkel járó hiperlaktatémiával vagy tejsavas acidózis szindrómával társulva)
- májelégtelenség
Ha a bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.
5. HOGYAN KELL A ZERIT-ET TÁROLNI?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon, a palack címkéjén és/vagy a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható) után ne szedje a Zerit-et. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Legfeljebb 25 °C-on tárolandó. (Aclar/Alu buborékcsomagolás) Legfeljebb 30 °C-on tárolandó. (HDPE tartály)
Az eredeti csomagolásban tárolandó.
A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel, vagy a háztarási hulladákkal megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK
Mit tartalmaz a Zerit
- A készítmény hatóanyaga a sztavudin (30 mg).
- A keménykapszulában lévő por egyéb összetevői: laktóz (180mg), magnézium-sztearát, mikrokristályos cellulóz és karboximetil-keményítő-nátrium.
- A kapszulatok zselatint, vas-oxid színezéket (E172), szilícium-dioxidot, nátrium-lauril-szulfátot és titán-dioxid színezéket (E171) tartalmaz.
- A kapszulatok olyan fekete ételszínezékkel jelölt, mely sellakot, propilénglikolt, tisztított vizet, kálium-hidroxidot és vas-oxidot (E172) tartalmaz.
Milyen a Zerit külleme és mit tartalmaz a csomagolás
A Zerit 30 mg kemény kapszula világos és sötét narancssárga és "BMS 1966" felirattal van ellátva az egyik oldalon, a másik oldalon pedig "30" látható.
A Zerit 30 mg kemény kapszula 56 db kemény kapszulát tartalmazó buborékcsomagolás, vagy 60 db keménykapszulát tartalmazó tartályban kerül forgalomba. A kapszulák túlzott nedvességtől való védelmének elősegítésére a tartály szárítószert tartalmazó betéttel van ellátva.

Kapcsolódó betegségek ( emésztőrendszeri megbetegedések, gyermekgyógyászat, felnőttkori fertőző betegségek, bőr- és nemi betegségek )

Szeretném megvásárolni patikában, megkeresem a legközelebbi patikát:


Partner patikáink: logo BENU Gyógyszertár