XULTOPHY 100 egység/ml + 3,6 mg/ml oldatos injekció

XULTOPHY 100 egység/ml + 3,6 mg/ml oldatos injekció betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Xultophy és milyen betegségek esetén alkalmazható?

Milyen betegségek esetén alkalmazható a Xultophy?
A Xultophy injekció 2-es típusú cukorbetegségben (diabétesz mellitusz) szenvedő felnőttek vércukorszintjének javítására szolgál. Önnek azért van diabétesze, mert a szervezete:
- nem termel a vércukorszint beállításához elegendő inzulint, vagy
- nem tudja megfelelően hasznosítani az inzulint.

Milyen típusú gyógyszer a Xultophy?
A Xultophy két hatóanyagot tartalmaz, amelyek segítenek a szervezet vércukorszintjét beállítani:
- degludek inzulin - hosszú hatástartamú bázisinzulin, amely csökkenti a vércukorszintet és
- liraglutid - úgynevezett "GLP-1-receptor-analóg", amely segít a szervezetnek az étkezésekkor több inzulint termelni, és csökkenti a szervezet által termelt cukor mennyiségét.

A Xultophy és a cukorbetegség kezelésére való szájon át szedendő gyógyszerek
A Xultophy injekciót a cukorbetegség kezelésére való szájon át szedendő gyógyszerekkel (például a metformin, a pioglitazon és a szulfonilurea gyógyszerek) együtt alkalmazzák. A Xultophy injekciót akkor írják fel, ha ezek a gyógyszerek (önmagukban vagy GLP-1-kezeléssel vagy bázisinzulinnal együtt) nem elegendőek vércukorszintje beállításához.

Ha eddig GLP-1-kezelést alkalmazott
A Xultophy injekcióval történő kezelés elkezdése előtt abba kell hagynia a korábbi GLP-1-kezelés alkalmazását.

Ha eddig inzulint használt
A Xultophy injekcióval történő kezelés elkezdése előtt abba kell hagynia a korábbi inzulinkezelés alkalmazását.


2. Tudnivalók a Xultophy alkalmazása előtt

Ne alkalmazza a Xultophy injekciót
- ha allergiás a degludek inzulinra, a liraglutidra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Xultophy alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával, gyógyszerészével vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberrel.
- Ha Ön úgynevezett szulfonilurea típusú gyógyszert szed (ilyen például a glimepirid vagy a glibenklamid), kezelőorvosa arra kérheti Önt, hogy csökkentse a szulfonilurea adagját a vércukorszintjétől függően.
- A Xultophy injekciót nem szabad alkalmazni, ha Ön 1-es típusú diabéteszben szenved, vagy ha a "ketoacidózis" nevű szövődmény (a vérben sav felhalmozódásával járó állapot) áll fenn Önnél.
- Nem javasolt a Xultophy alkalmazása olyan betegeknél, akik gyulladásos bélbetegségben vagy a gyomorürülés késésével járó betegségben (diabéteszes gasztroparézis) szenvednek.

A Xultophy alkalmazása esetén különösen ügyeljen az alábbiakra:
- Alacsony vércukorszint (hipoglikémia) - Ha a vércukorszintje alacsony, kövesse a 4. pontban az "Alacsony vércukorszint (hipoglikémia)" részben található tanácsokat.
- Magas vércukorszint (hiperglikémia) - Ha a vércukorszintje magas, kövesse a 4. pontban a "Magas vércukorszint (hiperglikémia)" részben található tanácsokat.
- Feltétlenül a megfelelő gyógyszert alkalmazza - Minden egyes injekció beadása előtt mindig ellenőrizze az injekciós toll címkéjét, nehogy véletlenül összetévessze a Xultophy injekciót más készítménnyel.

Fontos tudnivalók a gyógyszer alkalmazása előtt:
Tájékoztassa a kezelőorvosát, ha:
- Szembetegségben szenved. A vércukor beállításának gyors javulása átmenetileg súlyosbíthatja a diabéteszes szembetegségeket. A vércukor beállításának tartós javulása azonban hosszú távon enyhítheti a diabéteszes szembetegségeket.
- Pajzsmirigybetegsége van vagy volt.

Fontos tudnivalók a gyógyszer alkalmazása közben:
- Szóljon kezelőorvosának, ha súlyos gyomorfájása van, amely nem szűnik meg - ez ugyanis a hasnyálmirigy-gyulladás (akut pankreatitisz) jele lehet.
- Kiszáradás (folyadék vesztése a szervezetből) léphet fel, ha émelygést (hányingert vagy hányást) tapasztal vagy ha hasmenése van. A kiszáradás megakadályozásához fontos, hogy sok folyadékot igyon.

Bőrelváltozások az injekció beadásának helyén
Az injekció beadási helyét váltogatni kell, hogy ezzel segítse megelőzni a bőr alatti zsírszövet elváltozásának kialakulását, ilyen elváltozás a bőr megvastagodása, elvékonyodása vagy bőr alatti csomók megjelenése. Előfordulhat, hogy az inzulin nem lesz elég hatásos, ha Ön olyan területre fecskendezi be, ahol bőr alatti csomó van, a bőr megvastagodott vagy elvékonyodott (lásd 3. pont "Hogyan kell alkalmazni a Xultophy injekciót?"). Szóljon kezelőorvosának, ha az injekció beadásának helyén bármilyen bőrelváltozást vesz észre. Ha Ön mostanában egy ilyen elváltozással érintett területre szokta beadni az injekciót, mondja ezt el kezelőorvosának, mielőtt áttérne egy másik injekciózási bőrterületre. Kezelőorvosa azt tanácsolhatja Önnek, hogy gyakrabban ellenőrizze a vércukorszintjét, és esetleg módosítsa az inzulinnak vagy más diabéteszgyógyszerének az adagját.

Gyermekek és serdülők
Ne adja ezt a gyógyszert gyermekeknek vagy serdülőknek. Nincsenek tapasztalatok a Xultophy alkalmazásával 18 évesnél fiatalabb gyermekek és serdülők körében.

Egyéb gyógyszerek és a Xultophy
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről. Bizonyos gyógyszerek befolyásolják a vércukorszintjét, és ez azt jelentheti, hogy meg kell változtatni az Ön Xultophy adagját.

Az alábbiakban találhatók azok a leggyakoribb gyógyszerek, melyek befolyásolhatják az Ön Xultophy injekcióval történő kezelését.

Vércukorszintje leeshet, ha az alábbiak valamelyikét szedi:
- Egyéb, cukorbetegség kezelésére való gyógyszer (tabletta vagy injekció).
- Szulfonamidok (fertőzések kezelésére).
- Anabolikus szteroidok (mint a tesztoszteron).
- Béta-blokkolók (magasvérnyomás-betegség kezelésére). Ezek nehezebbé tehetik az alacsony vércukorszintre figyelmeztető jelek felismerését (lásd a 4. pontban "Az alacsony vércukorszint figyelmeztető jelei - ezek hirtelen jelentkezhetnek" részt).
- Acetilszalicilsav (és más úgynevezett szalicilátok) (fájdalom és enyhe láz csillapítására).
- Monoamin-oxidáz- (MAO) gátlók (depresszió kezelésére).
- Angiotenzinkonvertáló-enzim- (ACE) gátlók (bizonyos szívbetegségek vagy magasvérnyomás- betegség kezelésére).

Vércukorszintje emelkedhet, ha az alábbiak valamelyikét szedi:
- Danazol (a petefészekben a peteérést befolyásoló gyógyszer).
- Szájon át szedett fogamzásgátlók.
- Pajzsmirigyhormonok (pajzsmirigybetegségek kezelésére).
- Növekedési hormon (a növekedési hormon alacsony szintjének kezelésére).
- Glükokortikoidoknak nevezett gyógyszerek, például kortizon (gyulladások kezelésére).
- Szimpatomimetikumoknak nevezett (a szimpatikus idegrendszert serkentő) gyógyszerek (mint az adrenalin, a szalbutamol és a terbutalin, az asztma kezelésére).
- Az úgynevezett tiazid típusú vízhajtók (magasvérnyomás-betegség vagy a szervezet túlzott víz-visszatartásának kezelésére).

Oktreotid és a lanreotid (a túl sok növekedési hormon által okozott ritka betegség, az akromegália kezelésére). Ezek növelhetik is, de csökkenthetik is a vércukorszintjét.

Pioglitazon tabletta (a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére). Néhány olyan, régóta fennálló 2-es típusú cukorbetegségben és szívbetegségben vagy korábban szélütésben (sztrókban) szenvedő betegnél, akiket pioglitazonnal és inzulinnal kezeltek, szívelégtelenség kialakulását észlelték. Azonnal tájékoztassa kezelőorvosát, ha a szívelégtelenség jeleit, például szokatlan légszomjat, gyors testtömeg- növekedést vagy helyi vizenyő (duzzanat, ödéma) kialakulását észleli.

Warfarin és más vérhígító gyógyszerek (a vérrögképződés megakadályozására). Mondja meg kezelőorvosának, ha warfarint vagy más vérhígítót szed, ugyanis ilyenkor lehet, hogy gyakrabban kell megvizsgálni, hogy mennyire sűrű a vére (a vizsgálat neve "nemzetközi normalizált arány" vagy "INR").

Az alkohol hatása a Xultophy injekcióra
Ha Ön alkoholt fogyaszt, megváltozhat a Xultophy iránti szükséglete. Vércukorszintje akár emelkedhet, vagy akár le is eshet. Ezért ilyenkor a szokásosnál gyakrabban kell ellenőriznie a vércukorszintjét.

Terhesség és szoptatás
Ne alkalmazza a Xultophy injekciót, ha Ön terhes vagy gyermeket szeretne. Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, ha Ön terhes, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne. Nem ismert, hogy a Xultophy injekciónak van-e valamilyen hatása a születendő gyermekre.

Ne alkalmazza a Xultophy injekciót, ha Ön szoptat. Nem ismert, hogy a Xultophy bejut-e a humán anyatejbe.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Az alacsony vagy a magas vércukorszint hátrányosan befolyásolhatja a gépjárművezetéshez vagy bármilyen szerszám vagy gép kezeléséhez szükséges képességét. Ha a vércukorszintje alacsony vagy magas, koncentráló vagy reagáló képessége romolhat. Ezzel Önmagát vagy másokat veszélynek teheti ki. Kérdezze meg kezelőorvosát, hogy vezethet-e gépjárművet:
- Ha gyakran van alacsony vércukorszintje.
- Ha nehéz felismernie az alacsony vércukorszintet.

Fontos információk a Xultophy egyes összetevőiről
A Xultophy kevesebb mint 1 mmol (23 mg) per adag nátriumot tartalmaz. Ez azt jelenti, hogy a gyógyszer gyakorlatilag "nátrium-mentes".


3. Hogyan kell alkalmazni a Xultophy injekciót?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos abban, hogyan alkalmazza a gyógyszert, kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert.

Ha Ön vak vagy gyengén lát, és nem tudja leolvasni az injekciós tollon lévő adagszámlálót, segítség nélkül ne használja ezt az injekciós tollat. Kérjen segítséget egy jól látó és a Xultophy előretöltött injekciós toll használatára kiképzett személytől.

A kezelőorvosa el fogja mondani Önnek, hogy:
- naponta mennyi Xultophy injekcióra lesz szüksége,
- mikor mérje meg a vércukorszintjét és
- hogyan módosítsa a gyógyszer adagját.

A Xultophy adagját a beadandó "adagolási egységek" számával határozzák meg. Az injekciós tollon található adagszámláló az adagolási egységek számát mutatja.

Az alkalmazás ideje
- A Xultophy injekciót naponta egyszer alkalmazza, lehetőleg mindennap ugyanabban az időben. Olyan időpontot válasszon, amely a legjobban megfelel Önnek.
- Ha nem lehetséges, hogy mindennap ugyanabban az időben adja be a Xultophy injekciót, beadhatja a nap más időpontjában is. Két adag között feltétlenül teljen el legalább 8 óra.
- A Xultophy injekciót nem kell étkezéskor alkalmazni.
- Mindig kövesse kezelőorvosa utasítását az adag és az adagmódosítás tekintetében.
- Ha változtatni szeretne a szokásos étrendjén, először beszélje ezt meg a kezelőorvosával, gyógyszerészével vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberrel, mert az étrend megváltoztatása megváltoztathatja a Xultophy iránti szükségletét.

Hogyan kell használni a Xultophy injekciót?
A Xultophy előretöltött injekciós toll, amelyen az adag a megfelelő érték kiválasztásával adható meg.
- A Xultophy adagját a beadandó "adagolási egységek" számával határozzák meg. Az injekciós tollon található adagszámláló az adagolási egységek számát mutatja.
- Egy adagolási egység tartalma 1 egység degludek inzulin és 0,036 mg liraglutid.
- A Xultophy maximális napi adagja 50 adagolási egység (50 egység degludek inzulin és 1,8 mg liraglutid).
Figyelmesen olvassa végig a "Használati utasítást" ennek a betegtájékoztatónak a másik oldalán, és ennek megfelelően használja az injekciós tollat.
Mielőtt a gyógyszert beadja, mindig ellenőrizze az injekciós toll címkéjét, hogy biztosan a megfelelő injekciós tollat használja-e.

Hogyan kell az injekciót beadni?
Mielőtt először használná a Xultophy injekciót, a kezelőorvosa vagy a gondozását végző egészségügyi szakember megmutatja Önnek, hogyan kell beadni az injekciót.
- A Xultophy injekciót a bőr alá (szubkután) kell beadni. Ne fecskendezze vénába vagy izomba!
- Az injekció beadására a legalkalmasabb helyek a comb elülső felszíne, a felkar vagy a has elülső felszíne (derékmagasságban).
- Ezeken a területeken belül mindennap változtassa meg az injekció beadási helyét, annak érdekében, hogy a bőrben a csomók vagy behúzódások kialakulásának kockázatát csökkentse (lásd 4. pont).
- Mindig új tűt használjon minden egyes injekció beadásához. A tű ismételt használata növeli a tű elzáródásának a veszélyét, ami pontatlan adagoláshoz vezethet. Minden egyes használat után biztonságos módon dobja ki a tűt.
- Az adagolási hibák és a potenciális túladagolás elkerülése érdekében, ne szívja ki fecskendővel az oldatot az injekciós tollból.

A részletes használati utasítás ennek a betegtájékoztatónak a másik oldalán található.

Ne alkalmazza a Xultophy injekciót:
- Ha az injekciós toll megsérült, vagy nem megfelelően tárolták (lásd 5. pont).
- Ha az injekciós toll ablakán át látható folyadék nem tiszta vagy nem színtelen.

Alkalmazása időseknél (65 évesek vagy idősebbek)
A Xultophy alkalmazható idős betegeknél, ha azonban Ön idős, lehetséges, hogy gyakrabban kell ellenőriznie a vércukorszintjét. Az adag megváltoztatását meg kell beszélnie kezelőorvosával.

Ha máj- vagy vesebetegségben szenved
Ha máj- vagy vesebetegségben szenved, lehetséges, hogy Önnek gyakrabban kell ellenőriznie a vércukorszintjét. Az adag megváltoztatását meg kell beszélnie kezelőorvosával.

Ha az előírtnál több Xultophy injekciót alkalmazott
Ha az előírtnál több Xultophy injekciót alkalmazott, leeshet a vércukorszintje (hipoglikémia), vagy émelygés (hányinger), illetve hányás léphet fel. Ha a vércukorszintje lecsökken, kövesse a 4. pontban az "Alacsony vércukorszint (hipoglikémia)" részben található tanácsokat.

Ha elfelejtette alkalmazni a Xultophy injekciót
Ha elfelejtett beadni egy adagot, adja be a kihagyott adagot, amint észreveszi, hogy elmulasztotta, de két adag között feltétlenül teljen el legalább 8 óra. Ha akkor veszi észre, hogy elmulasztotta az előző adagot, amikor már a következő adag beadása időszerű, ne adjon be kétszeres adagot.

Ha idő előtt abbahagyja a Xultophy alkalmazását
Ne hagyja abba a Xultophy alkalmazását anélkül, hogy beszélne kezelőorvosával. Ha abbahagyja a Xultophy alkalmazását, az nagyon magas vércukorszinthez vezethet. Az erre vonatkozó tanácsokat lásd a 4. pontban a "Magas vércukorszint (hiperglikémia)" alatt.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. Ennek a gyógyszernek az alkalmazása esetén a következő súlyos mellékhatások fordulhatnak elő:

- Alacsony vércukorszint (nagyon gyakori: 10-ből több mint 1 beteget érinthet).
Ha a vércukorszintje túlságosan lecsökken, elájulhat (elveszítheti az eszméletét). A súlyos hipoglikémia agykárosodást okozhat és életveszélyes lehet. Ha az alacsony vércukorszint jelei jelentkeznek Önnél, azonnal tegyen meg mindent a vércukorszint emelése érdekében. Kövesse az ebben a pontban lejjebb, az "Alacsony vércukorszint (hipoglikémia)" részben található tanácsokat.
- Súlyos allergiás reakció (anafilaxiás reakció) (gyakorisága nem ismert, a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg).
Ha súlyos allergiás reakció jelentkezik Önnél a Xultophy bármely összetevőjével szemben, hagyja abba a Xultophy alkalmazását és azonnal forduljon orvoshoz. A súlyos allergiás reakció jelei:
-- A helyi reakciók szétterjednek a teste más részeire.
-- Hirtelen rosszul érzi magát, és izzad.
-- Nehezen kap levegőt.
-- Felgyorsul a szívverése vagy szédül.

Bőrelváltozások az injekció beadásának helyén:
Ha ugyanarra a helyre adja be az inzulint, a zsírszövet összezsugorodhat (lipoatrófia) vagy megvastagodhat (lipohipertrófia) (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet). Egy amiloid nevű fehérje felhalmozódása is okozhat csomókat a bőr alatt (bőramiloidózis; nem ismert, hogy ez milyen gyakorisággal fordul elő). Előfordulhat, hogy az inzulin nem lesz elég hatásos, ha Ön olyan területre fecskedezi be, ahol csomó, összezsugorodás vagy megvastagodás van. Minden egyes injekciózás alkalmával váltogassa a beadási helyet, hogy ezzel segítsen megelőzni az ilyen bőrelváltozások kialakulását.

Egyéb mellékhatások többek között:
Gyakori (10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet)
- Csökkent étvágy, émelygés (hányinger) vagy hányás, hasmenés, székrekedés, emésztési zavar (diszpepszia), a gyomor nyálkahártyájának gyulladása (gasztritisz), gyomorfájás, gyomorégés vagy puffadás - ezek általában néhány nap vagy hét után elmúlnak.
- Az injekció beadásának helyén fellépő reakciók. Ennek jelei közé tartozik a véraláfutás, vérzés, fájdalom, bőrpír, csalánkiütés, duzzanat vagy viszketés - ezek általában néhány nap alatt elmúlnak. Amennyiben nem szűnnek meg néhány héten belül, keresse fel kezelőorvosát. Hagyja abba a Xultophy alkalmazását, és azonnal forduljon orvoshoz, ha a reakciók súlyossá válnak.
- A hasnyálmirigyenzimek, mint például a lipáz és az amiláz szintjének emelkedése.

Nem gyakori (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet)
- Csalánkiütés (piros dudorok a bőrön, amelyek néha viszketnek).
- Allergiás reakciók (túlérzékenység), így például kiütés, viszketés és az arc duzzanata.
- Kiszáradás (folyadék vesztése a szervezetből). A kiszáradás megakadályozásához fontos, hogy sok folyadékot igyon.
- Böfögés és szélgörcs.
- Kiütés.
- Viszketés.
- Szapora szívverés.
- Epekövesség.
- Epehólyag-gyulladás.
- Megváltozott ízérzékelés.

Gyakorisága nem ismert (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg)
- Hasnyálmirigy-gyulladás (pankreatitisz)
- A kéz és a láb duzzanata (perifériás ödéma) - Amikor elkezdi alkalmazni a gyógyszert, előfordulhat, hogy teste több vizet tart vissza, mint amennyit kellene. Ez duzzanatot okozhat a bokája és más ízületei körül is. Ez rendszerint csak rövid ideig tart.

A cukorbetegség kezelésének általános hatásai

-> Alacsony vércukorszint (hipoglikémia)

Alacsony vércukorszint fordulhat elő, ha:
- alkoholt iszik;
- a szokásosnál több testmozgást végez;
- túl keveset eszik vagy kihagy egy étkezést;
- túl sok Xultophy injekciót ad be magának.

Az alacsony vércukorszint figyelmeztető jelei - ezek hirtelen jelentkezhetnek
Fejfájás; elmosódott, nehezen érthető beszéd; szapora szívverés; hideg verejtékezés, hűvös és sápadt bőr; émelygés (hányinger); rendkívül erős éhség; remegés, idegesség vagy szorongás; szokatlan fáradtság, gyengeség és álmosság; zavartság, koncentrálási nehézség; átmeneti látászavarok.

Mi a teendő, ha túl alacsony a vércukorszintje?
- Egyen szőlőcukor tablettát vagy fogyasszon más, magas cukortartalmú ételt - például édességet, kekszet vagy gyümölcslevet. (Ilyen esetekre mindig tartson magánál szőlőcukor tablettát vagy magas cukortartalmú ételt.)
- Ha lehetséges, mérje meg a vércukorszintjét, és pihenjen. Lehetséges, hogy a vércukorszintjét többször is meg kell mérnie. Ugyanis lehetséges, hogy a vércukorszintje nem azonnal kezd el rendeződni.
- Várja meg az alacsony vércukorszint jeleinek elmúlását vagy a vércukorszint normális szintre való beállását. Ezután folytassa a gyógyszer alkalmazását a szokásos módon.

Mit kell tenniük másoknak, ha Ön elveszíti az eszméletét?
Mindazokat, akikkel együtt tölti az idejét, feltétlenül tájékoztassa arról, hogy cukorbetegsége van. Mondja el nekik, hogy mi történhet, ha a vércukorszintje leesik, beleértve annak a veszélyét is, hogy elveszítheti az eszméletét.

Tudassa velük, hogy ha elveszíti az eszméletét, a következőket kell tenniük:
- Fektessék az oldalára.
- Azonnal hívjanak orvosi segítséget.
- Ne adjanak Önnek ételt vagy italt, mert megfulladhat.

Gyorsabban magához térhet az eszméletlenségből, ha glükagont kap. Ezt csak olyan személy adhatja be, aki tudja, hogyan kell azt alkalmazni.
- Ha glükagon injekciót kapott, akkor cukorra vagy cukortartalmú táplálékra van szüksége, amint magához tért.
- Ha nem reagál a glükagon-kezelésre, kórházban kell tovább kezelni.
- Ha az elhúzódó, súlyosan alacsony vércukorszintet nem kezelik, az agykárosodást okozhat. Az agykárosodás átmeneti vagy tartós lehet. Akár halált is okozhat.

Forduljon kezelőorvosához, ha:
- Olyan alacsony volt a vércukorszintje, hogy emiatt elveszítette az eszméletét.
- Glükagont alkalmazott.
- A közelmúltban többször volt alacsony vércukorszintje.
Ilyenkor ugyanis lehet, hogy módosítani kell a Xultophy injekciók adagját, illetve az étrendet vagy a testmozgás mennyiségét.

-> Magas vércukorszint (hiperglikémia)

Magas vércukorszint fordulhat elő, ha:
- alkoholt iszik;
- a szokásosnál kevesebb testmozgást végez;
- a szokásosnál többet eszik;
- fertőzése vagy láza van;
- túl kevés Xultophy injekciót alkalmazott, rendszeresen a szükségesnél kevesebb Xultophy injekciót ad be, elfelejtette beadni a Xultophy injekciót, vagy abbahagyta a Xultophy injekció alkalmazását anélkül, hogy ezt megbeszélte volna kezelőorvosával.

A magas vércukorszint figyelmeztető jelei - ezek általában fokozatosan alakulnak ki
Kipirult, száraz bőr; álmosság vagy fáradtság; szájszárazság, gyümölcsszagú (acetonos) lehelet; gyakoribb vizelés, szomjúságérzés; étvágytalanság, émelygés (hányinger) vagy hányás.
Ezek a jelek a ketoacidózisnak nevezett súlyos állapot jelei lehetnek. Ilyenkor sav halmozódik fel a vérben, mert a szervezet cukor helyett zsírt bont. A diabéteszes ketoacidózis kezelés nélkül diabéteszes kómához és végül halálhoz vezethet.

Mi a teendő, ha magas a vércukorszintje?
- Mérje meg vércukorszintjét.
- Tesztcsíkkal nézze meg, hogy a vérében vagy a vizeletében vannak-e ketonok.
- Azonnal hívjon orvosi segítséget.

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa erről kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül:
Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ, Postafiók 450, H-1372 Budapest
honlap: www.ogyei.gov.hu
elektronikus bejelentő form: https://mellekhatas.ogyei.gov.A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a Xultophy injekciót tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

Az injekciós toll címkéjén és a dobozon feltüntetett lejárati idő ("Felhasználható:") után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Felbontás előtt
Hűtőszekrényben (2 °C -8 °C) tárolandó. Bármilyen hűtést biztosító (fagyos) alkatrésztől vagy tárgytól távol tartandó. Nem fagyasztható!

Használat közben
Nem fagyasztható! A Xultophy injekciót magával hordhatja, és tarthatja szobahőmérsékleten (legfeljebb 30 °C-on) vagy hűtőszekrényben (2 °C - 8 °C), legfeljebb 21 napig. Az első felbontás után 21 nap elteltével a gyógyszert dobja ki.

A fénytől való védelem érdekében mindig tartsa a kupakot az előretöltött injekciós tollon, ha éppen nem használja.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Xultophy?
- A készítmény hatóanyagai a degludek inzulin és a liraglutid. 100 egység degludek inzulint és 3,6 mg liraglutidot tartalmaz az oldat milliliterenként. Egy, még nem használt, előretöltött injekciós toll (3 ml) 300 egység degludek inzulint és 10,8 mg liraglutidot tartalmaz.
- Egyéb összetevők: glicerin, fenol, cink-acetát, sósav és nátrium-hidroxid (a pH beállításához) és injekcióhoz való víz. A nátriumra vonatkozó információval kapcsolatban lásd a 2. pontban a "Fontos információk a Xultophy egyes összetevőiről" című részt.

Milyen a Xultophy külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
A Xultophy tiszta és színtelen oldat.
Kiszerelési egységek: 1 db, 3 db, 5 db, illetve gyűjtőcsomagolásban 10 db (2 doboz, dobozonként 5 db) 3 ml-es injekciós toll. Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

Használati utasítás - Xultophy 100 egység/ml + 3,6 mg/ml oldatos injekció








Kiszerelés: 3x3ml előret. inj. tollban Törzskönyvi szám: EU/1/14/947/002
XULTOPHY 100 egység/ml + 3,6 mg/ml oldatos injekció
  • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Novo Nordisk A/S
    • Hatóanyag: insulin degludec, liraglutid
    • ATC: Iinsulin degludec és liraglutid
    • Normatív TB támogatás:
    • Vényköteles:
    • Közgyógyellátásra adható:
    • Patikán kívül vásárolható:
    • EÜ támogatásra adható:
    • EÜ Kiemelt támogatás:
  • Üzemi baleset jogcím:
Fogyasztói ár: 40315Ft A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.
Emelt támogatás esetén térítési díj: 12094 Ft
Normatív támogatás esetén téritési díj: 40315 Ft
Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +10 °C
Minimum: -2 °C

A Nyugat-Dunántúlon egész nap derült idő valószínű, másutt viszont erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés, de a legtöbb helyen így is többórás napsütésre lehet számítani. Ez alól az északkeleti megyék lehet kivétel, ott tartósabb lehet a felhőzet. Csapadék nem valószínű. A Dunától keletre megélénkül, a Tiszántúlon olykor meg is erősödik az északi szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 7 és 13 fok között valószínű. Hidegfronti hatásokkal kell számolni az arra érzékenyeknek, lesz viszont sok napsütés, ami segíti a D-vitamin termelődését.