VITAMIN B6 EGIS 25 mg/ml oldatos injekció

VITAMIN B6 EGIS 25 mg/ml oldatos injekció betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Vitamin B6 injekció és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A B6-vitamin (piridoxin) a vízoldékony vitaminok közé tartozó gyógyszer, mely a B6-vitamin hiányával összefüggő tünetek kezelésére szolgál.
A Vitamin B6 injekció alkalmazható kifejezett hiánytünetek kezelésére (pl. bőr és nyelvgyulladás, nyálkahártya berepedezése, vérszegénység, végtaggörcsök, hányás, hasmenés), újszülöttek és csecsemők piridoxinfüggő görcsrohamainak kezelésére, továbbá a fertőző gümőkór (tuberkulózis) kezelésére szolgáló gyógyszerrel (izoniazid) történt mérgezés kezelésére.
2. Tudnivalók a Vitamin B6 injekció alkalmazása előtt
Nem alkalmazható a Vitamin B6 injekció:
- ha allergiás a piridoxinra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Vitamin B6 injekció alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával
- ha Ön egyidejűleg Parkinson-kór kezelésére szolgáló bizonyos típusú gyógyszert szed (levodopa).
Egyéb gyógyszerek és a Vitamin B6 injekció
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
A Vitamin B6 injekció óvatosan alkalmazható a Parkinson-kór kezelésére szolgáló bizonyos gyógyszerek (levodopa) szedése esetén, mert azok hatását gyengítheti.
Tájékoztassa továbbá kezelőorvosát, ha a következő gyógyszerek valamelyikét szedi:
- egyes fogamzásgátlók
- tuberkulózis ellenes gyógyszerek (izoniazid, cikloszerin, etionamid)
- egyes ritkán használt vérnyomáscsökkentők (hidralazin)
- az immunrendszer működését befolyásoló gyógyszerek (mint pl. azatioprin, klorambucil, kortikoszteroidok, kortikotropin (ACTH), ciklofoszfamid, ciklosporin, merkaptopurin)
- nehézfém-mérgezés gyógyszerei (D-penicillamin) (B6-vitamin igénye nőhet).
Nagy dózisban adagolt Vitamin B6 injekció a görcsroham (epilepszia) elleni egyes gyógyszerek (fenitoin) hatását gyengítheti.
Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával.
A Vitamin B6 injekció terhes és szoptató anyáknak történő adagolására vonatkozó adatok nem állnak rendelkezésre, ezért általános óvatosságból a Vitamin B6 injekció alkalmazása a napi maximális 25 mg - étrend kiegészítésként tolerálható - adagnál nagyobb mennyiségben nem ajánlott ezen életszakaszban.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A készítménynek a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket befolyásoló hatásait nem vizsgálták.
3. Hogyan kell alkalmazni a Vitamin B6 injekciót?
Az injekció alkalmazása minden esetben csak orvosi utasítás alapján, az orvos által meghatározott adagban és ideig történhet!
A készítmény ajánlott adagja:
Felnőttek
Súlyos felszívódási zavarokban, kifejezett hiánytünetek kezelésekor az ajánlott napi adag 50-200 mg, mélyen izomba (intramuszkulárisan) vagy vénába (intravénásan) adva.
Heveny izoniazid-túladagolás kezelésekor minden bevett 1 mg izoniazid mennyiség után 1 mg Vitamin B6 injekció adandó intravénásan.
Alkalmazása gyermekeknél
Újszülöttek és csecsemők piridoxinfüggő görcsrohamainak kezelésére a javasolt kezdő adag 50-100 mg piridoxin intravénásan.
Ha az előírtnál több Vitamin B6 injekciót alkalmaztak Önnél
A gyógyszer túladagolása veszélyes lehet. Feltétlenül tudassa kezelőorvosával, ha egy napon belül más egészségügyi intézményben már részesült Vitamin B6 injekciós kezelésben.
Ha elfelejtették alkalmazni Önnél a Vitamin B6 injekciót
Nem alkalmazható kétszeres adag a kihagyott adag pótlására, mert ezzel már nem pótolják a kihagyott mennyiséget, viszont a túladagolás veszélyének tennék ki Önt.
Ha idő előtt abbahagyja a Vitamin B6 injekciós kezelést
Ne hagyja abba a Vitamin B6 injekciós kezelést a kezelőorvos utasítása nélkül. Amennyiben a tervezettnél hamarabb abbahagyják a Vitamin B6 injekció alkalmazását, ennek nem lesz káros következménye, a betegség tünetei azonban visszatérhetnek.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Nem ismert gyakoriságú mellékhatások (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):
- végtagzsibbadás, a B6-vitamin idegkárosító hatását tartós, szájon át történő alkalmazás esetén már alacsony adagnál (50-300 mg/nap) leírták
- csecsemők piridoxinfüggő görcsrohamainak kezelésekor nehézlégzés, légzésleállás
- a meglevő szőrtüszőgyulladás (akne vulgaris) rosszabbodása, vagy ekcéma megjelenése. Utóbbi megjelenését az UV-A sugárzás (napozás, szolárium) fokozhatja.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Vitamin B6 injekciót tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
A fénytől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.
A dobozon feltüntetett lejárati idő után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Vitamin B6 injekció?
A készítmény hatóanyaga: 50 mg piridoxin-hidroklorid
Egyéb összetevő: klorobutanol-hemihidrát, injekcióhoz való víz.
Milyen a Vitamin B6 injekció külleme, és mit tartalmaz a csomagolás?
Kristálytiszta oldat jellegzetes illattal.
2 ml oldat I-es típusú, fehér törőponttal, sárga és piros kódgyűrűvel ellátott, barna ampullákba töltve. 5x2 ml ampulla PVC/PETP/PE buborékcsomagolásban és dobozban.
Az ampulla kinyitása (jobbkezeseknél):
Tartsa az ampulla testét a bal kéz hüvelykujja és behajlított mutatóujja között. Az ampullára festett pont felfele nézzen (1. ábra).
Fogja az ampulla fejét a másik (jobb) kéz hüvelykujja és behajlított mutatóujja közé úgy, hogy a hüvelykujja takarja a pontot (2. ábra).
Nyomja lefelé jobb keze hüvelykujját és a bal kéz mutatóujjával tartson ellen, így gyakoroljon közepes és állandó erősségű hajlító mozdulatot anélkül, hogy a két kezét közelebb vinné egymáshoz, vagy távolítaná egymástól (3. ábra).
Az ampulla nyaka a hajlítás kezdetétől bármikor eltörhet, anélkül, hogy a törést érezné (4. ábra).

Kiszerelés: 5x2 ml Törzskönyvi szám: OGYI-T-2766/02
Gyógyszerek
  • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: EGIS
    • Hatóanyag: pyridoxine (Vitamin B6)
    • ATC: Pyridoxine (vitamin B6)
    • Normatív TB támogatás:
    • Vényköteles:
    • Közgyógyellátásra adható:
    • Patikán kívül vásárolható:
    • EÜ támogatásra adható:
    • EÜ Kiemelt támogatás:
  • Üzemi baleset jogcím:

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +16 °C
Minimum: +3 °C

A Nyugat-Dunántúlon döntően borult lesz az ég, másutt a kezdeti közepesen vagy erősen felhős időt követően délutántól borul be dél felől. Délutántól, estétől dél felől egyre többfelé várható eső, zápor. Délen néhol zivatar is kialakulhat, az Alpokalja magasabb részein pedig havas eső, havazás is lehet. Az északi, északkeleti szelet sokfelé kísérik élénk, helyenként erős lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 11 és 21 fok között alakul, de a tartósan borongós Nyugat-Dunántúlon 10 fok alatti értékeket is mérhetnek. Késő este 6, 13 fok valószínű. Napközben melegfront érezteti hatását, ami miatt a frontérzékenyek tünetei ismét felerősödhetnek.