Gyógyszerkereső

VINCRISTIN LIQUID RICHTER 1 mg/1 ml koncentrátum oldatos injekcióhoz

Kiszerelés: 5x1 ml

Törzskönyvi szám: OGYI-T-3676/01

VINCRISTIN LIQUID RICHTER 1 mg/1 ml koncentrátum oldatos injekcióhoz

Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Richter Gedeon

Hatóanyag: vincristine

ATC: Vincristine

Normatív TB támogatás:

Vényköteles

Közgyógyellátásra adható:

Patikán kívül vásárolható

EÜ támogatásra adható:

EÜ 100 támogatásra adható:

23985 Ft *

-

*az ár tájékozatató jellegű.

Betegtájékoztató

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A VINCRISTIN LIQUID RICHTER OLDATOS INJEKCIÓ ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?
A vinkrisztin-szulfát növényi eredetű szerves vegyület, ami gátolja a daganatsejtek osztódását. Különböző daganatos kórképekben használatos: vérképzőszervi- és nyirokszervi daganatok
(Hodgkin-, non-Hodgkin limfómák, limfoid leukémia), csont- és lágyrész daganatok, egyes gyermekkori tumoros betegségek.
2. TUDNIVALÓK A VINCRISTIN LIQUID RICHTER OLDATOS INJEKCIÓ ALKALMAZÁSA ELŐTT
Nem alkalmazható a Vincristin Liquid Richter oldatos injekció
- Ha allergiás (túlérzékeny) a hatóanyagra vagy a Vincristin Liquid Richter oldatos injekció egyéb összetevőjére.
- Ha csontvelő-elégtelenségben, idegrendszeri betegségekben, bakteriális vagy vírusos fertőzésekben szenved.
- Ha Önnek súlyos májelégtelensége van.
- Székrekedés és fenyegető bélelzáródás (különösen gyermekek esetében) esetén.
- Amennyiben Önnél többek között a májra is kiterjedő sugárkezelést alkalmaznak.
- Élő vírust tartalmazó oltóanyaggal történt oltással egyidejűleg, vagy közvetlenül az után a készítménnyel kezelés nem végezhető.
A Vincristin Liquid Richter oldatos injekció fokozott elővigyázatossággal alkalmazható
- előzetes vagy egyidejű csontvelő-károsító kemoterápia alkalmazásakor és sugárkezelés alatt,
- fehérvérsejtszám- és trombocitaszám csökkenése esetén,
- májkárosodás esetén,
- ischaemiás szívbetegségben,időskorban.
Rendszeres ellenőrzés
Az adagolás során a vérképet (fehérvérsejtszámot) rendszeresen ellenőrizni kell! A fehérvérsejtszám súlyos csökkenése vagy fertőzés fennállása esetén felmerül a vinkrisztin-kezelés elhalasztása.
A szérum húgysavszintet rendszeresen kell ellenőrizni és biztosítani kell a megfelelő folyadékbevitelt az akut húgysav-anyagcserezavarral járó vesekárosodás kialakulásának megelőzésére. Ugyanakkor tartózkodni kell a túlzottan bő folyadékbeviteltől is a kezelés ideje alatt, és szükség esetén diuretikumot (vízhajtót) kell alkalmazni.
A vérrögképződés daganatos betegségekben előforduló fokozott kockázata miatt gyakran alkalmaznak véralvadásgátló kezelést. A betegségek időtartama alatt ugyanazon betegnél is jelentősen ingadozik a vér alvadékonysága, illetve a szájon át szedhető véralvadásgátlók és a daganatellenes kemoterápiás szerek között kölcsönhatások léphetnek fel. Ezért, ha szájon át szedhető véralvadásgátló kezelés mellett döntenek, gyakrabban kell ismételni a vér alvadékonyságát ellenőrző vizsgálatot (INR - International Normalised Ratio). Vinkrisztin nem adható olyan végtagi vénába, amelynek a keringése károsodott, mert az növeli a trombózis veszélyét.
A normál bélműködés biztosítására megfelelő étrend alkalmazása, hashajtók adása szükséges. Beöntésre is szükség lehet.
A véna mellé adott injekció fájdalmas helyi reakciót és szövettani elhalást okozhat, ezért ilyen esetben az injekció maradék részét egy másik vénába kell beadni, a sérült területet pedig hialuronidáz alkalmazásával enyhíthetők a tünetek.
Ha az injekció szembe vagy bőrre kerül, azonnal bő vízzel le kell mosni. Nem szűnő panasz esetén a betegeknek szemész szakorvoshoz kell fordulniuk!
A kezelés alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.
Az alábbi gyógyszerek hatását a vinkrisztin-szulfát alkalmazása módosíthatja:
- A vinkrisztin-szulfát egyéb citosztatikumokkal (sejtosztódást gátló daganetellenes szerekkel) kombinálható. A citosztatikumok és a sugárkezelés egyaránt károsítják a csontvelőt, így a vérképzőszervi mellékhatás kombinált terápia esetén súlyosbodhat.
- Ismert neurotoxikus (izoniazid, l-aszparagináz) készítményekkel az együttes hatás túlzott felerősödésének elkerülése érdekében a vinkrisztin nem adható együtt.
- Fenitoin (idegrendszeri görcsoldó) és kemoterápiás szerek kombinációinak alkalmazásakor csökkenhet a vér fenitoin szintje és nagyobb számban jelentkezhetnek görcsrohamok. A fenitoin adagját a vérszintje alapján kell módosítani.
- Mivel a vinkrisztin növeli a szérum húgysavszintet, a köszvényellenes készítmény hatása a kezelés közben csökkenhet.
- A digitoxint és vinkrisztin-szulfátot is tartalmazó kemoterápiás protokollok alkalmazásakor csökkenhet a digitoxin vérszintje és ezért a dózisát módosítani kell.
- A vinkrisztin-szulfát és mitomicin C együtt alkalmazásakor súlyos, olykor visszafordíthatatlan tüdőkárosodást észleltek, legfőképpen már fennálló tüdő-megbetegedés esetén. A mitomicinnel kombinációban adott vinkrisztin heveny légzési elégtelenséget és hörgőgörcsöt okozhat.
- Vinkrisztin-szulfát és ciklosporin vagy takrolimusz készítmények együtt alkalmazva nyirokszöveti burjánzás kockázatával járó csökkent immunrendszeri működést okozhat.
- Vinkrisztin-szulfát és daktinomicin kombináció alkalmazása során Wilms-tumoros betegeknél súlyos májtoxicitás fordulhat elő.
- A vinkrisztin és a bleomicinnel kombinált alkalmazásakor Raynaud-szindrómáról számoltak be.
- A doxorubicinnel és prednizolonnal történő együttadása kerülendő a csontvelő-károsító hatás fokozott kockázata miatt.
- Itrakonazollal, nifedipinnel való együttadás fokozza a vinkrisztin toxicitását (mérgezőképességét).
Terhesség és szoptatás
Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Terhesség
Terhesség idején a terápiás előny/kockázat szigorú mérlegelésével adható. Vinkrisztint csak akkor szabad terhes nőnek adni, ha a kezelés az anya számára meghaladja a magzati kockázatot.
Alkalmazása egyébként kerülendő, különösen kerülendő a terhesség első három hónapja (első trimeszter) alatt.
Megfontolandó a genetikai tanácsadás lehetősége, ha a vinkrisztin kezelés során alakul ki terhesség, illetve ez ajánlott a kezelést követően gyermeket vállalni akaró betegek számára is.
Szoptatás
A kezelés alatt nem szabad szoptatni, vagy a gyógyszer adását abba kell hagyni.
Fogamzásgátlás
A vinkrisztin kezelés során és annak befejezése után 6 hónapon keresztül mind a férfi-, mind a nőbetegeknek nem hormonális fogamzásgátló eljárásokat kell alkalmazniuk.
Termékenység
A vinkrisztin a férfiak termékenyítő, illetve a nők fogamzóképességét egyaránt károsíthatja. A vinkrisztin kezelés maradandó meddőséget okozhat. Ezeknek a termékenyítő- és/vagy fogamzóképességet károsító hatásoknak a visszafordíthatósága a beteg életkorától és az alkalmazott dózistól függ.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Nincs adat arra, hogy vinkrisztin adása károsan befolyásolná a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeket. Az esetleges idegrendszeri mellékhatások miatt azonban számolni kell azzal a lehetőséggel, hogy ez a gyógyszer befolyásolhatja a gépjárművezetői alkalmasságot, ebből adódóan csak kifejezett körültekintéssel alkalmazható gépjárművezetés esetén.
3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI A VINCRISTIN LIQUID RICHTER OLDATOS INJEKCIÓT?
A készítményt kizárólag a daganat terápiában jártas orvosa szigorú felügyelete alatt szabad alkalmazni és mindig az általa meghatározott adagban!
A készítmény kizárólag intravénásan adható, más módon történő alkalmazása végzetes következményekkel járhat!
Az adagot egyénileg, a beteg klinikai állapotától függően kell meghatározni.
A kezelés időtartama általában 4-6 hét.
Felnőttek
Általában 1,0-1,4 mg/testfelület-négyzetméter (összesen legfeljebb 2 mg) adható egyszeri adagként, hetente egy alkalommal. A kezelési időszakban összesen 10 - 12 mg/testfelület-négyzetméter összmennyiségű Vincristin Liquid Richter oldatos injekció adható.
Gyermekek
Testfelület-négyzetméterenként 1,4-2 mg adható hetente egyszer az egyéni tűrőképesség maximális figyelembevételével és az alkalmazott kombinációhoz igazodva (a heti legnagyobb adag 2 mg/testfelület-négyzetméter). 10 kg-os, vagy annál kisebb súlyú gyermekek esetén a kezdő adag 0,05 mg/testtömegkilogramm hetente egyszer.
Az alkalmazás módja
Intravénás beadáshoz az ampulla tartalmát fiziológiás konyhasó-oldattal kell hígítani. Intravénás infúzióban is adható.
Ha az előírtnál több Vincristin Liquid Richter oldatos injekciót alkalmaztak Önnél
A vinkrisztin-szulfát használatát követően kialakuló mellékhatások adagfüggőek. Ezért az előírtnál nagyobb adagok alkalmazásakor várható ezek nagyobb mértékű jelentkezése.
Túladagolás kezelése
Túladagolás esetén görcsoldók alkalmazása, beöntés (bélelzáródás megelőzésére), valamint a szív-érrendszeri funkciók és a vérkép ellenőrzése szükséges. A kezelést fel kell függeszteni.
Ha elfelejtették alkalmazni Önnél a Vincristin Liquid Richter oldatos injekciót
Tájékoztassa kezelőorvosát.
Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK
Mint minden gyógyszer, így a Vincristin Liquid Richter oldatos injekció is okozhat mellékhatásokat, melyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
A mellékhatások általában adagfüggőek és átmeneti jellegűek. A gyermekek jobban viselik a vinkrisztin kezelést, mint a felnőttek. Az idősek különösen érzékenyek az idegrendszeri mellékhatásokra.
A lehetséges mellékhatások gyakoriságát az alábbi osztályozás szerint adjuk meg:
nagyon gyakori 10-ből több, mint 1 beteget érint
gyakori 100-ből 1-10 beteget érint
nem gyakori 1000-ből 1-10 beteget érint
ritka 10 000-ből 1-10 beteget érint
nagyon ritka 10 000-ből kevesebb, mint 1 beteget érint
nem ismert a gyakoriság a rendelkezésre álló adatok alapján nem becsülhető meg.
Nagyon gyakori: hajhullás.
Gyakori: neurotoxicitás (érzészavar, fonákérzés, arc- és állkapocs fájdalom, herefájdalom, ínreflexek kiesése, izomgyengeség, járászavar, fokozatosan kialakuló végtagbénulás, rekedtség, hangszálbénulás, kettős látás, múló vakság, szemizmok gyengülése), átmeneti vérlemezke összecsapzódás, hirtelen légszomj, hörgőgörcs, hányinger, hányás, székrekedés, hasi fájdalom, spermiumképződés zavara, irritáció a beadás helyén.
Nem gyakori: csontvelő elégtelenség, vérszegénység, fehérvérsejtszám csökkenés, vérlemezkeszám csökkenés, epilepsziás görcsök, depresszió, izgatottság, álmatlanság, zavarodottság, pszichózisok, hallucinációk, hallásvesztés, koszorúér betegség, szívinfarktus, testsúlycsökkenés, étvágytalanság hasmenés, bélelzáródás (különösen kisgyermekeknél fordulhat elő), vizeletürítés hormonális szabályozásának zavara, vizelési zavarok, magas húgysavszint (ami a vesét is érintheti), menstruációs zavarok, láz, fájdalom, vénagyulladás és cellulitisz a beadás helyén.
Ritka: allergiás reakciók (bőrkiütés, vizenyő), magas- vagy alacsony vérnyomás, szájnyálkahártya gyulladása, bélelhalás és/vagy - perforáció, májvénák elzáródása (legfőképpen gyermekekben), alacsony nátriumszint, kiszáradás, fejfájás.
Nagyon ritka: hasnyálmirigy gyulladása, súlyos allergiás reakció.
Nem ismert: inkontinencia.
Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy, ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.
5. HOGYAN KELL A VINCRISTIN LIQUID RICHTER OLDATOS INJEKCIÓT TÁROLNI?
Hűtőszekrényben (2 °C-8 °C), a fénytől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A címkén és a dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható) után ne alkalmazza a Vincristin Liquid Richter oldatos injekciót. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékokkal együtt megsemmisíteni.
Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
A hígításhoz és beadáshoz használt összes tartozékot és szereléket meg kell semmisíteni a kórházban, a citosztatikus szerek hullladékkezelésére rendszeresített standard eljárás szerint.
6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK
Mit tartalmaz a Vincristin Liquid Richter oldatos injekció
- A készítmény hatóanyaga: 1,00 mg vinkrisztin-szulfát injekciós üvegenként.
- Egyéb összetevők: propil-p-hidroxi-benzoát, cink-szulfát-heptahidrát, metil-p-hidroxi-benzoát, kalcium-glükonát, 96%-os etanol, 10%-os nátrium-hidroxid vagy 10%-os kénsav (pH beállításhoz), injekcióhoz való víz.
Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Küllem:
1 ml töltettérfogatú tiszta, színtelen vagy enyhén színes, steril vizes oldat.
Csomagolás:
1 ml oldat violaszínű, lepattintható műanyag védőlappal, rollnizott alumínium kupakkal és szürke gumidugóval lezárt, színtelen injekciós üvegbe töltve.
5x1 ml koncentrátum oldatos injekcióhoz

Szeretném megvásárolni patikában, megkeresem a legközelebbi patikát:


Partner patikáink: logo BENU Gyógyszertár