-5° - +8°
Kettős front

Gyógyszerkereső

VINBLASTIN RICHTER 2 mg/ml por és oldószer oldatos injekcióhoz

Kiszerelés: 1x

Törzskönyvi szám: OGYI-T-3299/02

VINBLASTIN RICHTER 2 mg/ml por és oldószer oldatos injekcióhoz

Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Richter Gedeon

Hatóanyag: vinblastine

ATC: Vinblastine

Normatív TB támogatás:

Vényköteles

Közgyógyellátásra adható:

Patikán kívül vásárolható

EÜ támogatásra adható:

EÜ Kiemelt támogatás:

Tájékoztató fogyasztói ár: 3356 Ft
A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.

Fogyasztói ár: 3356 Ft *

Normatív támogatott ár: 3356 Ft 

*az ár tájékozatató jellegű.

Kiszerelés: 10x

Törzskönyvi szám: OGYI-T-3299/03

VINBLASTIN RICHTER 2 mg/ml por és oldószer oldatos injekcióhoz

Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Richter Gedeon

Hatóanyag: vinblastine

ATC: Vinblastine

Normatív TB támogatás:

Vényköteles

Közgyógyellátásra adható:

Patikán kívül vásárolható

EÜ támogatásra adható:

EÜ Kiemelt támogatás:

Tájékoztató fogyasztói ár: 29006 Ft
A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.

Fogyasztói ár: 29006 Ft *

Normatív támogatott ár: 29006 Ft 

*az ár tájékozatató jellegű.

Betegtájékoztató

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A Vinblastin injekció ÉS MILYEN
BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?
A vinblasztin-szulfát növényi eredetű szerves vegyület, ami gátolja a daganatsejtek osztódását.
Különböző daganatos kórképekben használatos: vérképzőszervi és nyirokszervi daganatok (Hodgkin-, non-Hodgkin limfómák, krónikus limfoid leukémia), heredaganatok.
2. TUDNIVALÓK A VINBLASTIN INJEKCIÓ ALKALMAZÁSA ELŐTT
Nem alkalmazható Önnél a Vinblastin injekció
- ha allergiás (túlérzékeny) a hatóanyagra vagy a Vinblastin injekció egyéb összetevőjére;
- a gerincvelői folyadéktérbe adva;
- ha Önnél idegrendszeri betegségek állnak fenn;
- bakteriális- és vírusfertőzésekkor;
- kóros fehérvérsejtszám-csökkenés esetén.
Élő vírust tartalmazó oltóanyaggal történt oltással egyidejűleg, illetve közvetlenül azután a készítménnyel kezelés nem végezhető!
A Vinblastin injekció fokozott elővigyázatossággal alkalmazható Önnél
- előzetes vagy egyidejű csontvelőkárosító kemoterápia és sugárkezeléskor;
- fehérvérsejtszám és vérlemezkeszám csökkenése esetén;
- májkárosodás esetén;
- szívbetegség esetén;
- időskorban.
Rendszeres ellenőrzés
Az adagolás során a vérképet (fehérvérsejtszámot) rendszeresen ellenőrizni kell!
A szérum húgysavszintet rendszeresen kell ellenőrizni és biztosítani kell a megfelelő folyadékbevitelt, az akut húgysav-anyagcserezavarral járó vesekárosodás kialakulásának megelőzésére.
A vérrögképződés daganatos betegségekben előforduló fokozott kockázata miatt gyakran alkalmaznak véralvadásgátló kezelést. A betegségek időtartama alatt ugyanazon betegnél is jelentősen ingadozik a vér alvadékonysága, illetve a szájon át szedhető véralvadásgátlók és a daganatellenes kemoterápiás szerek között kölcsönhatások léphetnek fel. Ezért, ha szájon át szedhető véralvadásgátló kezelés mellett döntenek, gyakrabban kell ismételni a vér alvadékonyságát ellenőrző vizsgálatot (INR - International Normalised Ratio).
A véna mellé adott injekció fájdalmas helyi reakciót és szöveti elhalást okozhat, ezért ilyen esetben az injekció maradék részét egy másik vénába kell beadni, a sérült területen pedig hialuronidáz helyi alkalmazásával enyhíthetők a tünetek.
Ha az injekció szembe vagy bőrre kerül, azonnal bő vízzel le kell mosni. Nem szűnő panasz esetén a betegeknek szemész szakorvoshoz kell fordulniuk!
A kezelés alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.
Az alábbi gyógyszerek hatását a vinblasztin-szulfát alkalmazása módosíthatja:
- A vinblasztin-szulfát egyéb citosztatikumokkal (sejtosztódást gátló daganetellenes szerek) kombinálható. A citosztatikumok és a sugárkezelés egyaránt károsítják a csontvelőt, így a vérképzőszervi mellékhatás kombinált terápia esetén súlyosbodhat.
- A thrombosis daganatos betegségekben fokozott kockázata miatt gyakran alkalmaznak véralvadásgátló kezelést. A betegségek folyamán adott betegen belül jelentősen ingadozik a vér alvadékonysága, illetve az orális antikoagulánsok és a daganatellenes kemoterápiás szerek között interakciók lehetségesek. Ennélfogva, ha orális véralvadásgátló kezelés mellett határoznak, növelni kell az INR (International Normalised Ratio) ellenőrzésének gyakoriságát.
- A készítményt izoniaziddal vagy aszparaginázzal együtt kizárólag körültekintően szabad alkalmazni. A vinblasztin és neurotoxikus szerek, illetve nagy kiterjedésű régiók besugárzásának kombinálása fokozza a toxicitás (mérgezőképesség) kockázatát.
- A digitoxint és vinblasztin-szulfátot is tartalmazó kemoterápiás protokollok alkalmazásakor csökkenhet a digitoxin vérszintje és ezért a dózisát módosítani kell.
- Fenitoin és kemoterápiás szerek kombinációinak alkalmazásakor csökkenhet a vér fenitoin szintje és nagyobb számban jelentkezhetnek görcsrohamok. A fenitoin adagját a vérszintje alapján kell módosítani.
- A vinblasztin és a mitomicin-C kombinálásakor súlyos, olykor visszafordíthatatlan tüdőkárosodást észleltek, legfőképpen már fennálló tüdő-megbetegedés esetén. A mitomicinnel kombinációban adott vinblasztin heveny légzési elégtelenséget és hörgőgörcsöt okozhat.
- A vinblasztin és a bleomicin kombinált alkalmazásakor Raynaud-jelenségről számoltak be.
- Vinblasztin, bleomicin és ciszplatin kombinációjával végzett kezelés után pedig további szív-érrendszeri szövődményeket (pl. szívizom infarktust, agyi érkatasztrófát) tapasztaltak.
- A vinblasztin fokozhatja az interferon ideg- és szívérrendszeri szövődményét.
- Az eritromicin fokozhatja a vinblasztin-szulfát toxicitását (mérgezőképességét).
- Vinblasztin és itrakonazol egyidejű alkalmazása fokozhatja az idegrendszert esetleg érő káros hatásokat , vagy a paralitikus ileus (belek bénulásával járó bélelzáródás) kockázatát.
- A vinblasztint is tartalmazó citotoxikus (sejtkárosító) gyógyszer-kombinációk csökkenthetik a görcsgátlók szérumszintjét.
- A vinblasztin elősegítheti a metotrexát bejutását a sejtekbe, mely a citotoxikus (sejtkárosító) hatás fokozódását eredményezheti.
- Doxorubicinnal történő együttadása kerülendő.
Terhesség és szoptatás
Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Terhesség idején a terápiás előny/kockázat szigorú mérlegelésével adható. Vinblasztint kizárólag akkor szabad terhes nőnek adni, ha a kezelés az anya számára meghaladja a magzati kockázatot.
Alkalmazása egyébként kerülendő, különösen a terhesség első három hónapja (első trimeszter) során.
A kezelés alatt a szoptatást meg kell szakítani.
Fogamzásgátlás
A vinblasztin-kezelés során és annak befejezése után legalább 3, de inkább 6 hónapon keresztül mind a férfi-, mind a nőbetegeknek hatásos fogamzásgátló eljárásokat kell alkalmazniuk.
Termékenység
A vinblasztin a férfiak termékenyítő, illetve a nők fogamzóképességét egyaránt károsíthatja.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Nincs adat arra, hogy vinblasztin adása károsan befolyásolná a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeket. Az esetleges idegrendszeri mellékhatások miatt azonban számolni kell azzal a lehetőséggel, hogy ez a gyógyszer befolyásolhatja a gépjárművezetői alkalmasságot, ebből adódóan csak kifejezett körültekintéssel alkalmazható gépjárművezetés esetén.
3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI A VINBLASTIN INJEKCIÓT?
A készítményt kizárólag a daganat terápiában jártas orvos szigorú felügyelete alatt szabad alkalmazni és mindig az általa meghatározott adagban!
Az adagot egyénileg, a beteg klinikai állapotától függően kell meghatározni.
Felnőttek
Kezdő adag:
0,1 mg/testtömegkilogramm hetente egyszer, amit fokozatosan, heti 0,05 mg/testtömegkilogrammal lehet emelni a maximális 0,5 mg/testtömegkilogramm eléréséig, illetve amíg a fehérvérsejtszám 3000/mm3 alá nem esik.
Fenntartó adag:
Az utolsó kezdőadagként adott mennyiségnél 0,05 mg/testtömegkilogrammal kisebb adag adható 7-14 naponként, vagy 10 mg havonta 1-szer vagy 2-szer a teljes tünetmentességig.
Gyermekek
Kezdő adag:
Hetente egyszer 2,5 mg/testfelület m2 az adag fokozatos, heti 1,25 mg/testfelület m2-rel történő emelésével a 7,5 mg/testfelület m2-es maximális adag eléréséig, illetve amíg a fehérvérsejtszám 3000/mm3 alá nem esik.
Fenntartó adag:
Az utolsó kezdőadagnál 1,25 mg/testfelület m2-rel kisebb adag 7-14 naponként.
Az alkalmazás módja
Az injekciós üveg tartalmát a mellékelt oldószerrel kell feloldani, majd a frissen elkészített oldatot szükség szerint 0,9%-os nátrium-klorid oldattal hígítva intravénás injekcióban, vagy 0,9%-os nátrium-klorid intravénás infúzióval egyidejűleg kell beadni.
Ha az előírtnál több Vinblastin injekciót adtak be Önnek
A vinblasztin-szulfát használatát követően kialakuló mellékhatások dózisfüggőek. Ezért az előírtnál nagyobb adagok alkalmazásakor várható ezek nagyobb mértékű jelentkezése.
A túladagolás kezelése
Túladagolás esetén görcsgátló alkalmazása, beöntés (bélelzáródás megelőzésére), valamint a szív-érrendszeri funkciók és a vérkép ellenőrzése szükséges. A kezelést fel kell függeszteni.
Ha elfelejtették alkalmazni Önnél a Vinblastin injekciót
Tájékoztassa kezelőorvosát.
Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK
Mint minden gyógyszer, így a Vinblastin injekció is okozhat mellékhatásokat, melyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
A vinblasztin mellékhatásai adagfüggők, tehát az ajánlottnál nagyobb adagok alkalmazása esetén várható azok súlyosabb formában történő megjelenésére.
A mellékhatások általában adagfüggőek és átmeneti jellegűek. Az idősek különösen érzékenyek az idegrendszeri mellékhatásokra.
A tünetekre kellően odafigyelve még korai fázisban észlelhetők ezek a károsító hatások, így a súlyos, visszafordíthatatlan károsodások elkerülhetők.
A lehetséges mellékhatások gyakoriságát az alábbi osztályozás szerint adjuk meg:
nagyon gyakori 10-ből több, mint 1 beteget érint
gyakori 100-ből 1-10 beteget érint
nem gyakori 1000-ből 1-10 beteget érint
ritka 10 000-ből 1-10 beteget érint
nagyon ritka 10 000-ből kevesebb, mint 1 beteget érint
nem ismert a gyakoriság a rendelkezésre álló adatok alapján nem becsülhető meg.
Nagyon gyakori: fehérvérsejtszám csökkenés, hányinger, hányás, hajhullás, hólyagképződés a szájüregben és a bőrön;
Gyakori: vérszegénység, fonákérzés, székrekedés, bélvérzés, vagy vérzés egy már meglévő fekélyből, étvágytalanság, hasmenés;
Nem gyakori: vizeletürítés hormonális szabályozásának zavara, depresszió, fájdalom a daganat helyén, rossz közérzet;
Ritka: süketség, fejfájás, görcsök, szédülés, szívbetegségek;
Nem ismert: pszichózis, arc- és állkapocs fájdalom, hangszálbénulás, fülcsengés, garathurut, torokgyulladás, gyomorfájdalom, hasi fájdalom, érzékeny fültőmirigyek, májelégtelenség, fényérzékenység, gyengeség, láz.
Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy, ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse kezelőorvosát.
5. HOGYAN KELL A Vinblastin injekcióT TÁROLNI?
Hűtőszekrényben (2 °C - 8 °C) tárolandó.
A fénytől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó.
A címkén és a dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható) után ne alkalmazza a Vinblastin injekciót. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
A hígításhoz és beadáshoz használt összes tartozékot és szereléket meg kell semmisíteni a kórházban, a citosztatikus szerek hullladékkezelésére rendszeresített standard eljárás szerint.
6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK
Mit tartalmaz a Vinblastin injekció
A készítmény hatóanyaga: 10,0 mg vinblasztin-szulfát port tartalmazó injekciós üvegenként.
Egyéb összetevők:
Oldószerampulla: nátrium-klorid, injekcióhoz való víz.
Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Port tartalmazó injekciós üveg: fehér vagy sárgásfehér por
Oldószerampulla: átlátszó, színtelen, szagtalan, steril oldat ampullában
Küllem:
Port tartalmazó injekciós üveg: 10 mg por fehér, lepattintható védőlappal, alumínium kupakkal és gumidugóval lezárt barna peremes injekciós üvegbe töltve.
Oldószerampulla: 5 ml oldat átlátszó, színtelen, törőpontos ampullába töltve.
Csomagolás:
1 db port tartalmazó injekciós üveg és 1 db oldószerampulla illetve
1 db port tartalmazó injekciós üveg + 1 db oldószerampulla műanyag tálcában, 10 műanyag tálca dobozban.

Szeretném megvásárolni patikában, megkeresem a legközelebbi patikát:


Partner patikáink: logo BENU Gyógyszertár