VIEKIRAX 12,5 mg/75 mg/50 mg filmtabletta

VIEKIRAX 12,5 mg/75 mg/50 mg filmtabletta betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Viekirax és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Viekirax egy vírusellenes gyógyszer, amelyet felnőtteknél a krónikus (hosszú távú) hepatitisz C fertőzés (a hepatitisz C vírus által okozott, májat érintő fertőző betegség) kezelésére alkalmaznak. Hatóanyagai az ombitaszvir, a paritaprevir és a ritonavir.
A három hatóanyag kombinációja meggátolja a hepatitisz C vírus szaporodását és azt, hogy új sejteket fertőzhessen meg, ezáltal idővel eltávolítja a véréből a vírust. Az ombitaszvir és a paritaprevir a vírus szaporodásához szükséges két létfontosságú fehérjét gátol. A ritonavir "serkentőként" meghosszabítja a paritaprevir hatását a szervezetben.
A Viekirax tablettákat más vírusellenes gyógyszerekkel, például daszabuvirral és ribavirinnel szedik. Kezelőorvosa elmondja majd Önnek, hogy ezek közül a gyógyszerek közül melyiket szedje a Viekirax mellett.
Nagyon fontos, hogy a Viekirax mellett szedett többi vírusellenes gyógyszer betegtájékoztatóját is elolvassa. Ha bármilyen kérdése van az Ön által szedett gyógyszerekkel kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
2. Tudnivalók a Viekirax szedése előtt
Ne szedje a Viekirax-ot:
- ha allergiás az ombitaszvirra, paritaprevirre, ritonavirra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) bármely egyéb összetevőjére.
- ha közepesen súlyos vagy súlyos májproblémái vannak, a hepatitisz C betegségen kívül.
- ha Ön az alábbi táblázatban szereplő gyógyszerek bármelyikét szedi. Erre azért van szükség, mert súlyos vagy életveszélyes hatások alakulhatnak ki, ha a Viekirax-ot ezekkel a gyógyszerekkel együtt veszi be. Ezek a gyógyszerek befolyásolhatják a Viekirax hatását, illetve a Viekirax is befolyásolhatja, hogy ezek a gyógyszerek hogyan hatnak.

Ne szedje a Viekirax-ot, ha az alábbiak bármelyike fennáll Önnél. Ha nem biztos benne, beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, mielőtt bevenné a Viekirax-ot.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Viekirax szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével:
- ha a hepatitisz C fertőzésen kívül más májbetegsége is van;
- jelenleg vagy korábban fennálló heptatitis B vírus okozta fertőzés esetén, mivel kezelőorvosa ebben az esetben dönthet úgy, hogy fokozottabban ellenőrzi az Ön állapotát;
- ha cukorbeteg. A Viekirax szedésének elkezdését követően szükség lehet vércukorszintjének rendszeres ellenőrzésére és/vagy a cukorbetegségre szedett gyógyszerei módosítására. Néhány cukorbeteg alacsony vércukorszintet tapasztalt (hipoglikémia), olyan gyógyszerekkel történő kezelés elkezdése után, mint a Viekirax.
Ha a Viekirax-ot daszabuvirral szedi, értesítse kezelőorvosát, ha a következő tüneteket észleli, mert ezek a májproblémák súlyosbodásának a jelei lehetnek:
- émelyeg (hányingere van), hány, vagy elveszti az étvágyát
- azt veszi észre, hogy sárgul a bőre vagy a szeme
- vizelete a szokásosnál sötétebb
- zavartságot észlel
- a haskörfogat megnagyobbodását tapasztalja
Ha a fentiek bármelyike érvényes Önre (vagy ha bizonytalan ebben), beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, mielőtt bevenné a Viekirax-ot.
Tájékoztassa kezelőorvosát, ha kórtörténetében depresszió vagy pszichiátriai betegség szerepel. Depressziót, ideértve öngyilkossági gondolatokat és magatartást jelentettek egyes, ezt a gyógyszert szedő betegeknél, különösen azoknál, akiknek kórelőzményében depresszió vagy pszichiátriai betegség szerepelt, vagy ribavirinnel együtt szedték ezt a gyógyszert. Ön vagy gondozója tájékoztassa kezelőorvosát azonnal, ha bármilyen viselkedési vagy hangulati változást tapasztal.
Vérvizsgálatok
Kezelőorvosa vérvizsgálatot végez a Viekirax-kezelés előtt, alatt és után. Ez azért történik, mert a kezelőorvos így:
- Eldöntheti, milyen egyéb gyógyszereket szedjen a Viekirax mellett és mennyi ideig.
- Megerősítheti, hogy a kezelés működött-e és szervezete mentes-e a hepatitisz C vírustól.
- Ellenőrizheti a Viekirax vagy azon egyéb vírusellenes gyógyszerek mellékhatásait, amelyeket kezelőorvosa a Viekirax-szal együttes alkalmazásra írt fel (pl. "daszaburvir" és "ribavirin").
Gyermekek és serdülők
Ne adjon Viekirax-ot 18 évesnél fiatalabb gyermeknek vagy serdülőnek. A Viekirax alkalmazását gyermekeknél és serdülőknél még nem vizsgálták.
Egyéb gyógyszerek és a Viekirax
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Létezik néhány gyógyszer, amelyeket tilos szedni Viekirax-kezelés mellett - lásd a "Gyógyszerek, melyeket tilos a Viekirax-szal együtt szedni" című fenti táblázatot.
Tájékoztassa kezelőorvosát vagy a gyógyszerészét, mielőtt bevenné a Viekirax-ot, ha az alábbi táblázatban felsorolt gyógyszerek bármelyikét szedi. Előfordulhat, hogy a kezelőorvosnak módosítania kell ezen gyógyszerek adagolását. Tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha hormonális fogamzásgátlókat szed. Lásd alább a fogamzásgátlókkal kapcsolatos részt.

Ha a fentiek bármelyike érvényes Önre nézve (vagy ha bizonytalan ebben), beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, mielőtt elkezdené szedni a Viekirax-ot.
Terhesség és fogamzásgátlás
A Viekirax terhesség alatti hatásai nem ismertek. A Viekirax nem alkalmazható terhesség alatt, illetve olyan fogamzóképes korú nőknél, akik nem használnak hatásos fogamzásgátlást.
- Önnek és partnerének hatásos fogamzásgátlást kell alkalmaznia a kezelés alatt. Etinilösztradiolt tartalmazó fogamzásgátló gyógyszereket nem lehet a Viekirax-szal kombinációban alkalmazni. Kérdezze meg kezelőorvosát az Önnek legjobban megfelelő fogamzásgátló módszerről.
Különleges elővigyázatosság szükséges, ha a Viekirax-ot ribavirinnel együtt alkalmazzák. A ribavirin súlyos születési rendellenességeket okozhat. A ribavirin a kezelés abbahagyása után még hosszú ideig a szervezetben marad, ezért hatásos fogamzásgátlást kell használni a kezelés alatt és azt követően bizonyos ideig.
- Fennáll a születési rendellenességek kockázata, ha a ribavirint kapó női beteg teherbe esik.
- Akkor is fennáll a születési rendellenességek kockázata, ha a ribavirint kapó férfi beteg női partnere teherbe esik.
- Nagyon figyelmesen olvassa el a "Fogamzásgátlás" szakaszt a ribavirin betegtájékoztatójában. Fontos, hogy a férfiak és nők is elolvassák a tájékoztatót.
- Ha Ön vagy partnere teherbe esik a Viekirax és ribavirin kezelés ideje alatt vagy az azt követő hónapokban, azonnal keresse fel kezelőorvosát.
Szoptatás
Viekirax kezelés alatt nem szabad szoptatni. Nem ismert, hogy a Viekirax hatóanyaga (ombitaszvir, paritaprevir és ritonavir) kiválasztódik-e az anyatejbe.
A Viekirax hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A betegek közül néhányan rendkívüli fáradtságról számoltak be a Viekirax és a hepatitisz C fertőzésre szedett egyéb gyógyszerek szedése alatt. Ha fáradtnak érzi magát, ne vezessen, illetve ne kezeljen gépeket.
3. Hogyan kell szedni a Viekirax-ot?
Ezt a gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
A Viekirax tablettát rendszerint más vírusellenes gyógyszerekkel, például daszabuvirral vagy ribavirinnel kell bevenni.
Mennyit kell bevenni?
A készítmény ajánlott adagja két tabletta, reggel egyszerre bevéve.
Hogyan kell bevenni?
- A tablettákat reggel, étkezés közben vegye be. Az étel típusa nem fontos.
- A tablettákat egészben kell lenyelni.
- A tablettákat ne rágja meg, ne porítsa vagy ne törje szét, mert keserű íze lehet.
Mennyi ideig kell szedni a Viekirax-ot
Ön 8, 12 vagy 24 héten át fogja szedni a Viekirax-ot. Kezelőorvosa tájékoztatja majd, hogy mennyi ideig tart a kezelése. Ne hagyja abba a Viekirax szedését, kivéve, ha kezelőorvosa mondja ezt Önnek. Nagyon fontos, hogy a teljes kezelési időszakot teljesítse. Így van a legnagyobb esélye, hogy a gyógyszerek elmulasszák a hepatitisz C vírusfertőzést.
Ha az előírtnál több Viekirax-ot vett be
Ha véletlenül többet vett be az ajánlott dózisnál, lépjen kapcsolatba kezelőorvosával, vagy azonnal menjen be a legközelebbi kórházba. Vigye magával a gyógyszer csomagolását, így könnyen el tudja mondani, mit vett be.
Ha elfelejtette bevenni a Viekirax-ot
Fontos, hogy ne maradjon ki a gyógyszer egyetlen adagja sem. Ha kimarad egy adag és:
- Több mint 12 óra van hátra a következő adag bevételéig - amilyen hamar csak lehet, étellel vegye be a kimaradt adagot.
- Kevesebb mint 12 óra van a következő adag bevételéig - ne vegye be a kimaradt adagot, a következő adagot a szokásos módon vegye be étellel.
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Hagyja abba a Viekirax szedését, és azonnal keresse fel kezelőorvosát vagy kérjen orvosi segítséget, ha az alábbiak bármelyike előfordul Önnél:
Mellékhatások a Viekirax daszabuvirral vagy anélkül, és ribavirinnel vagy anélkül történő alkalmazásakor:
Gyakoriság nem ismert: a rendelkezésekre álló adatokból a gyakoriság nem állapítható meg
- Súlyos allergiás reakció, melynek a tünetei közé tartozhat:
-- Légzési vagy nyelési nehézség
-- Szédülés vagy szédelgés, melyet okozhat alacsony vérnyomás
-- Az arc, az ajkak, a nyelv vagy a torok duzzanata
-- Kiütés és bőrviszketés
Tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha az alábbi mellékhatásokat tapasztalja.
Mellékhatások, ha a Viekirax-ot daszabuvirral együtt alkalmazza:
Gyakori: 10 beteg közül legfeljebb 1-et érinthet
- Viszketés.
Ritka: 1000 beteg közül legfeljebb 1-et érinthet
- A bőr rétegeinek duzzanata, ami a test bármely részét érintheti, beleértve az arcot, a nyelvet vagy a garatot, és nyelési vagy légzési nehézségeket okozhat (angioödéma)
Mellékhatások, ha a Viekirax-ot daszabuvirral és ribavirinnel együtt alkalmazza:
Nagyon gyakori: 10 beteg közül 1-nél többet érinthet
- Erős fáradtságérzés
- Émelygés (hányinger)
- Viszketés
- Alvási nehézség (álmatlanság)
- Gyengeség, erőtlenség
- Hasmenés
Gyakori: 10 beteg közül legfeljebb 1-et érinthet
- Anémia (alacsony vörösvértestszám)
- Hányás
Nem gyakori: 100 beteg közül legfeljebb 1-et érinthet
- Kiszáradás
Ritka: 1000 beteg közül legfeljebb 1-et érinthet
- A bőr rétegeinek duzzanata, ami a test bármely részét érintheti, beleértve az arcot, a nyelvet vagy a garatot, és nyelési vagy légzési nehézségeket okozhat (angioödéma)
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa erről kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell tárolni a Viekirax-ot?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon feltüntetett lejárati idő (EXP) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Viekirax?
- Tablettánként 12,5 mg ombitaszvirt, 75 mg paritaprevirt és 50 mg ritonavirt tartalmaz.
- Egyéb összetevők:
- Tablettamag: kopovidon, E-vitamin, polietilén-glikol-szukcinát, propilén-glikol-monolaurát, szorbitán-monolaurát, vízmentes kolloid szilícium-dioxid (E551), nátrium-sztearil-fumarát.
- A tabletta filmbevonata: polivinil alkohol (E1203), polietilén-glikol 3350, talkum (E553b), titán-dioxid (E171) és vörös vas-oxid (E172).
Milyen a Viekirax külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
A Viekirax tabletta rózsaszín, hosszúkás, domború, 18,8 mm x 10,0 mm méretű filmtabletta, "AV1" jelzéssel. A Viekirax tabletta 2 db tablettát tartalmazó buborékcsomagolásban kerül kiszerelésre. Dobozonként 56 tablettát tartalmaz (gyűjtőcsomagolás, benne 4 belső doboz egyenként 14 db tablettával).
Kiszerelés: 56x buborékcsomagolásban (pvc/pe/pctfe) Törzskönyvi szám: EU/1/14/982/001
Gyógyszerek
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: AbbVie Deutschland
  • Hatóanyag: összetett: ritonavir, paritaprevir, ombitasvir
  • ATC: Ombitasvir, paritaprevir és ritonavir
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Fogyasztói ár: 4613616Ft A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.
Normatív támogatás esetén téritési díj: 4613616 Ft

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34, +39 °C
Minimum: +17, +25 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken front nem érkezik. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén is. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)