Gyógyszerkereső

VIEKIRAX 12,5 mg/75 mg/50 mg filmtabletta

Kiszerelés: 56x buborékcsomagolásban (pvc/pe/pctfe)

Törzskönyvi szám: EU/1/14/982/001

VIEKIRAX 12,5 mg/75 mg/50 mg filmtabletta

Forgalomba hozatali engedély jogosultja: AbbVie Deutschland

Hatóanyag: összetett: ritonavir, paritaprevir, ombitasvir

ATC: Ombitasvir, paritaprevir és ritonavir

Normatív TB támogatás:

Vényköteles

Közgyógyellátásra adható:

Patikán kívül vásárolható

EÜ támogatásra adható:

EÜ 100 támogatásra adható:

4613616 Ft *

4613616 Ft

*az ár tájékozatató jellegű.

Betegtájékoztató

Ez a gyógyszer fokozott felügyelet alatt áll, mely lehetővé teszi az új gyógyszerbiztonsági információk gyors azonosítását. Ehhez Ön is hozzájárulhat a tudomására jutó bármilyen mellékhatás bejelentésével. A mellékhatások jelentésének módjairól a 4. pont végén (Mellékhatások bejelentése) talál további tájékoztatást.
1. Milyen típusú gyógyszer a Viekirax és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Viekirax egy vírusellenes gyógyszer, amelyet felnőtteknél a krónikus (hosszútávú) hepatitisz C fertőzés (a hepatitisz C vírus által okozott, májat érintő fertőző betegség) kezelésére alkalmaznak. Hatónyagai az ombitaszvir, a paritaprevir és a ritonavir.
A három hatóanyag kombinációja meggátolja a hepatitisz C vírus szaporodását és azt, hogy új sejteket fertőzhessen meg, ezáltal idővel eltávolítja a véréből a vírust. Az ombitaszvir és a paritaprevir a vírus szaporodásához szükséges két létfontosságú fehérjét gátol. A ritonavir "serkentőként" meghosszabítja a paritaprevir hatását a szervezetben.
A Viekirax tablettákat más vírusellenes gyógyszerekkel, például daszabuvirral és ribavirinnel szedik. Kezelőorvosa elmondja majd Önnek, hogy ezek közül a gyógyszerek közül melyiket szedje a Viekirax mellett.
Nagyon fontos, hogy a Viekirax mellett szedett többi vírusellenes gyógyszer betegtájékoztatóját is elolvassa. Ha bármilyen kérdése van az Ön által szedett gyógyszerekkel kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

2. Tudnivalók a Viekirax szedése előtt

Ne szedje a Viekirax-ot:
- ha allergiás az ombitaszvirra, paritaprevirre, ritonavirra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) bármely egyéb összetevőjére.
- ha súlyos májproblémái vannak, a hepatitisz C betegségen kívül.
- ha Ön az alábbi táblázatban szereplő gyógyszerek bármelyikét szedi. Erre azért van szükség, mert súlyos vagy életveszélyes hatások alakulhatnak ki, ha a Viekirax-ot ezekkel a gyógyszerekkel együtt veszi be. Ezek a gyógyszerek befolyásolhatják a Viekirax hatását, illetve a Viekirax is befolyásolhatja, hogy ezek a gyógyszerek hogyan hatnak.

Ne szedje a Viekirax-ot, ha az alábbiak bármelyike fennáll Önnél. Ha nem biztos benne, beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, mielőtt bevenné a Viekirax-ot.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Viekirax szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, ha a hepatitisz C fertőzésen kívül más májbetegsége is van.
Ha a Viekirax-ot daszabuvirral szedi, értesítse kezelőorvosát, ha a következő tüneteket észleli, mert ezek a májproblémák súlyosbodásának a jelei lehetnek:
- émelyeg (hányingere van), hány, vagy elveszti az étvágyát
- azt veszi észre, hogy sárgul a bőre vagy a szeme
- vizelete a szokásosnál sötétebb
Ha a fentiek bármelyike érvényes Önre (vagy ha bizonytalan ebben), beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, mielőtt bevenné a Viekirax-ot.
Vérvizsgálatok
Kezelőorvosa vérvizsgálatot végez a Viekirax-kezelés előtt, alatt és után. Ez azért történik, mert a kezelőorvos így:
- Eldöntheti, milyen egyéb gyógyszereket szedjen a Viekirax mellett és mennyi ideig.
- Megerősítheti, hogy a kezelés működött-e és szervezete mentes-e a hepatitisz C vírustól.
- Ellenőrizheti a Viekirax vagy azon egyéb vírusellenes gyógyszerek mellékhatásait, amelyeket kezelőorvosa a Viekirax-szal együttes alkalmazásra írt fel (pl. "daszaburvir" és "ribavirin").
Gyermekek és serdülők
Ne adjon Viekirax-ot 18 évesnél fiatalabb gyermeknek vagy serdülőnek. A Viekirax alkalmazását gyermekeknél és serdülőknél még nem vizsgálták.
Egyéb gyógyszerek és a Viekirax
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Létezik néhány gyógyszer, amelyeket tilos szedni Viekirax-kezelés mellett - lásd a "Gyógyszerek, melyeket tilos a Viekirax-szal együtt szedni" című fenti táblázatot.
Tájékoztassa kezelőorvosát vagy a gyógyszerészét, mielőtt bevenné a Viekirax-ot, ha az alábbi táblázatban felsorolt gyógyszerek bármelyikét szedi. Előfordulhat, hogy a kezelőorvosnak módosítania kell ezen gyógyszerek adagolását. Tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha hormonális fogamzásgátlókat szed. Lásd alább a fogamzásgátlókkal kapcsolatos részt.


Ha a fentiek bármelyike érvényes Önre nézve (vagy ha bizonytalan ebben), beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, mielőtt elkezdené szedni a Viekirax-ot.
Terhesség
A nőknek tilos teherbe esniük, miközben ők vagy partnerük Viekirax kezelésben részesülnek. Ez azért fontos, mert a ribavirin a magzat születési rendellenességét vagy halálát okozhatja.
- Ne kezdje meg a kezelést, ha terhes.
- Ne essen teherbe a kezelés idején.
- Ha Ön, vagy a partnere teherbe esik a Viekirax-szal történő kezelés idején, vagy a rákövetkező 6 hónapban, azonnal vegye fel a kapcsolatot kezelőorvosával.
Kérje kezelőorvosa vagy gyógyszerésze tanácsát, ha ribavirinnel együtt vagy anélkül Viekirax-ot szed, és Ön, vagy partnere azt tervezi, hogy teherbe esik.
Olvassa el a "Terhesség" szakaszt a Viekirax mellett alkalmazott többi vírusellenes szer (pl. "daszabuvir" és "ribavirin") betegtájékoztatójában is. Fontos, hogy a férfiak és nők is elolvassák a tájékoztatót.
Fogamzásgátlás
- Ha Ön ribavirinnel együtt szedi a Viekirax-ot, akkor Önnek vagy partnerének egy hatásos fogamzásgátlási módszert kell alkalmazni a kezelés idején és a kezelés befejezését követő 6 hónapban. Kérdezze kezelőorvosát arról, hogy melyik a legmegfelelőbb fogamzásgátlás az Ön esetében.
- Ha olyan fogamzásgátló gyógyszert szed, amelyik etinilösztradiolt tartalmaz, beszéljen kezelőorvosával, mielőtt elkezdi szedni a Viekirax-ot. Kezelőorvosa meg fogja kérni, hogy hagyja abba ennek a gyógyszernek a szedését és váltson egy másik gyógyszerre a Viekirax -kezelés során.
Olvassa el a "Fogamzásgátlás" szakaszt a Viekirax mellett alkalmazott többi vírusellenes szer (pl. "daszabuvir" és "ribavirin") betegtájékoztatójában is. Fontos, hogy a férfiak és nők is elolvassák a tájékoztatót.
Szoptatás
Viekirax kezelés alatt nem szabad szoptatni. Nem ismert, hogy a Viekirax hatóanyaga (ombitaszvir, paritaprevir és ritonavir) kiválasztódik-e az anyatejbe.

A Viekirax hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A betegek közül néhányan rendkívüli fáradtságról számoltak be a Viekirax és a hepatitisz C fertőzésre szedett egyéb gyógyszerek szedése alatt. Ha fáradtnak érzi magát, ne vezessen, illetve ne kezeljen gépeket.
3. Hogyan kell szedni a Viekirax-ot
Ezt a gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
A Viekirax tablettát rendszerint más vírusellenes gyógyszerekkel, például daszabuvirral vagy ribavirinnel kell bevenni.
Mennyit kell bevenni
A készítmény ajánlott adagja két tabletta, reggel egyszerre bevéve.
Hogyan kell bevenni
- A tablettákat reggel, étkezés közben vegye be. Az étel típusa nem fontos.
- A tablettákat egészben kell lenyelni.
- A tablettákat ne rágja meg, ne porítsa vagy ne törje szét, mert keserű íze lehet.
Mennyi ideig kell szedni a Viekirax-ot
Ön 12 vagy 24 héten át fogja szedni a Viekirax-ot. Kezelőorvosa tájékoztatja majd, hogy mennyi ideig tart a kezelése. Ne hagyja abba a Viekirax szedését, kivéve, ha kezelőorvosa mondja ezt Önnek. Nagyon fontos, hogy a teljes kezelési időszakot teljesítse. Így van a legnagyobb esélye, hogy a gyógyszerek elmulasszák a hepatitisz C vírusfertőzést.
Ha az előírtnál több Viekirax-ot vett be
Ha véletlenül többet vett be az ajánlott dózisnál, lépjen kapcsolatba kezelőorvosával, vagy azonnal menjen be a legközelebbi kórházba. Vigye magával a gyógyszer csomagolását, így könnyen el tudja mondani, mit vett be.
Ha elfelejtette bevenni a Viekirax-ot
Fontos, hogy ne maradjon ki a gyógyszer egyetlen adagja sem. Ha kimarad egy adag és:
- Több mint 12 óra van hátra a következő adag bevételéig - amilyen hamar csak lehet, étellel vegye be a kimaradt adagot.
- Kevesebb, mint 12 óra van a következő adag bevételéig - ne vegye be a kimaradt adagot, a következő adagot a szokásos módon vegye be étellel.
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha az alábbi mellékhatásokat tapasztalja.
Mellékhatások, ha a Viekirax-ot daszabuvirral együtt alkalmazza:
Gyakori:
10 emberből legfeljebb 1-et érinthet
- Viszketés.
Mellékhatások, ha a Viekirax-ot daszabuvirral és ribavirinnel együtt alkalmazza:
Nagyon gyakori:
10 emberből 1-nél többet érinthet
- Erős fáradtságérzés
- Émelygés (hányinger)
- Viszketés
- Alvási nehézség (álmatlanság)
- Gyengeség, erőtlenség
Gyakori: 10 emberből legfeljebb 1-et érinthet
- Anémia (alacsony vörösvérsejtszám).
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa erről kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell tárolni a Viekirax-ot
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon feltüntetett lejárati idő {EXP} után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Viekirax
- Tablettánként 12,5 mg ombitaszvirt, 75 mg paritaprevirt és 50 mg ritonavirt tartalmaz.
- Egyéb összetevők:
? Tablettamag: kopovidon, E-vitamin, polietilén-glikol-szukcinát, propilén-glikol-monolaurát, szorbitán-monolaurát, vízmentes kolloid szilícium-dioxid (E551), nátrium-sztearil-fumarát.
? A tabletta filmbevonata: polivinil alkohol (E1203), polietilén-glikol 3350, talkum (E553b),
titán-dioxid (E171) és vörös vas-oxid (E172).
Milyen a Viekirax külleme és mit tartalmaz a csomagolás
A Viekirax tabletta rózsaszín, hosszúkás, domború, 18,8 mm × 10,0 mm méretű filmtabletta, "AV1" jelzéssel. A Viekirax tabletta 2 db tablettát tartalmazó buborékcsomagolásban kerül kiszerelésre. Dobozonként 56 tablettát tartalmaz (gyűjtőcsomagolás, benne 4 belső doboz egyenként 14 db tablettával).

Kapcsolódó betegségek ( felnőttkori fertőző betegségek, bőr- és nemi betegségek, emésztőrendszeri megbetegedések, gyermekgyógyászat )

Szeretném megvásárolni patikában, megkeresem a legközelebbi patikát:


Partner patikáink: logo BENU Gyógyszertár