VENTURAX 20 mg/ml + 5 mg/ml oldatos szemcsepp

VENTURAX 20 mg/ml + 5 mg/ml oldatos szemcsepp betegtájékoztatója

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A VENTURAX SZEMCSEPP ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?
A Venturax szemcsepp két hatóanyagot tartalmaz: a dorzolamidot és a timololt.
- A dorzolamid a karboanhidráz-gátlóknak nevezett gyógyszerek csoportjába tartozik.
- A timolol a béta-blokkolóknak nevezett gyógyszerek csoportjába tartozik.
A Venturax szemcsepp a zöldhályog (glaukóma) kezelésére, a szemben lévő emelkedett nyomás csökkentésére szolgál akkor, ha az önmagában alkalmazott béta-blokkoló szemcsepp alkalmazása nem bizonyul megfelelőnek.
2. TUDNIVALÓK A VENTURAX SZEMCSEPP ALKALMAZÁSA ELŐTT
Ne alkalmazza a Venturax szemcseppet
- ha allergiás (túlérzékeny) a dorzolamidra, timololra, béta blokkolókra vagy a készítmény bármely egyéb összetevőjére.
- ha ha jelenleg fennáll, vagy a múltban előfordult Önnél légzőszervi probléma, úgymint asztma, súlyos, nehézlégzéssel és/vagy hosszantartó köhögéssel járó súlyos tüdőbetegség (krónikus obstruktív bronhitisz).
- ha súlyos vesebetegségben szenved, vagy ha a korábbi betegségei között vesekövesség szerepel
- ha a vér pH-jában (sav-bázis egyensúlyában) mutatkoznak zavarok.
- ha bizonyos szívbetegségei vannak, beleértve olyan szívritmuszavarokat, melyek rendellenesen alacsony pulzusszámot vagy súlyos szívelégtelenséget okoznak.
Ha úgy gondolja, hogy a fentiek közül bármelyik vonatkozik Önre, kérdezze meg kezelőorvosát, mielőtt elkezdi alkalmazni a Venturax szemcseppet.
A Venturax szemcsepp fokozott elővigyázatossággal alkalmazható
Ha az Ön kórtörténetében szívbetegség szerepel, kezelőorvosa rendszeresen ellenőrizheti a pulzusszámát, vagy a betegség egyéb tüneteit, mialatt Ön Venturax szemcseppet használ.
Tájékoztassa kezelőorvosát korábbi, vagy jelenlegi májproblémáiról, ha izomgyengeséget tapasztal, vagy miaszténia gráviszt állapítottak meg Önnél.
Tájékoztassa kezelőorvosát, ha jelenleg vagy korábban légzési problémája, asztmája vagy krónikus obstruktív tüdőbetegsége, Prinzmetal anginája (mellkasi fájdalom nyugalmi állapotban), egyéb szívpanasza (beleértve a szívritmus zavarokat, mint a szokásosnál lassabb szívfrekvencia vagy súlyos szívelégtelenség), szív koszorúér megbetegedése (tünetei között lehetnek a mellkasi fájdalom vagy szorító érzés, légszomj vagy fulladás), keringési elégtelensége (mint Raynaud betegség vagy Raynaud szindróma), alacsony vérnyomása, cukorbetegsége, mert a timolol elfedheti az alacsony vércukorszint jeleit és tüneteit, pajzsmirigy túlműködése, mert a timolol elfedheti a jeleit és tüneteit, valamint bármilyen gyógyszerallergiája van vagy volt bármikor.
Ha kötőhártya-gyulladást (szem bevörösödését és szemirritációt) tapasztal, illetve ha szem- vagy szemhéjduzzanat, bőrkiütés, vagy viszketés alakul ki a szemében és a szeme körül, azonnal forduljon a kezelőorvosához. Az ilyen tünetek allergiás reakció következményei lehetnek, vagy a Venturax szemcsepp egyik lehetséges mellékhatása (lásd Lehetséges mellékhatások című részt).
Tájékoztassa kezelőorvosát, ha szemfertőzés alakul ki Önnél, szemsérülést szenved, szemműtéten esik át, illetve ha egyéb reakció alakul ki, vagy a tünetei súlyosbodnak.
Amennyiben Ön lágy kontaktlencsét visel, fontos, hogy a szemcsepp használata előtt távolítsa el a kontaktlencséket, és ne tegye vissza őket a szemcsepp használata után 15 percig, mivel a tartósítószerként alkalmazott benzalkónium-klorid elszínezheti a kontaktlencséket.
Tájékoztassa orvosát/fogorvosát sebészeti beavatkozás vagy érzéstelenítés előtt, ha Ön Venturax szemcseppet használ, mivel a timolol megváltoztathatja az érzéstelenítés során alkalmazott gyógyszerek hatását, melynek következtében hirtelen vérnyomásesés is előfordulhat.".
Alkalmazás gyermekkorban
A Venturax szemcsepp csecsemőknél és gyermekeknél történő alkalmazásával kapcsolatban csak kevés tapasztalat áll rendelkezésre.
Alkalmazás időskorúaknál
A Venturax szemcseppel végzett vizsgálatok során a szemcsepp hatásai hasonlóak voltak mind az idősebb, mind a fiatalabb betegeknél.
A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is. Ez különösen fontos akkor, ha az alábbiak közül bármelyik vonatkozik Önre:
- vérnyomás-csökkentésére vagy szívbetegség kezelésére szed gyógyszert, pl. kalciumcsatorna-blokkolót, béta-blokkolót vagy digoxint.
- kinidint (bizonyos szívbetegségek illetve bizonyos típusú malária kezelésére alkalmazott gyógyszer) vagy digoxint szed.
- egyéb olyan szemcseppet is használ, ami béta-blokkolót tartalmaz.
- egyéb karboanhidráz-gátlót, például acetazolamidot is szed. Ezt a típusú gyógyszert szedheti szájon át, szemcseppként vagy más módon.
- monoamin-oxidáz gátlót (MAOI) vagy szelektív szerotonin-visszavétel-gátlót (SSRI) szed, depresszió vagy más betegség kezelésének céljából.
- paraszimpatomimetikumot szed, amit a vizeletürítés megkönnyítésére rendelhet Önnek az orvos. A paraszimpatomimetikumok olyan típusú gyógyszerek, amelyeket néha a normális bélmozgás helyreállítására is alkalmaznak.
- mérsékelt vagy súlyos fájdalom kezelésére használatos narkotikumokat, például morfint vagy nagy dózisú aszpirint szed. Bár nincs bizonyíték arra, hogy a dorzolamid- hidroklorid kölcsönhatásba lép az aszpirinnel, néhány egyéb dorzolamid-hidrokloridhoz hasonló gyógyszer, amelyet szájon át alkalmaznak, ismert, hogy gyógyszerkölcsönhatást eredményez az aszpirinnel.
- cukorbetegség vagy magas vércukorszint kezelésére szolgáló gyógyszert szed.
- epinefrint (adrenalint) szed.
- Az antidepresszánsok csoportjába tartozó fluoxetint vagy paroxetint szed.
- a Venturax szemcsepp hatással lehet az Ön által alkalmazott más gyógyszerekre, illetve a Venturax hatását befolyásolhatja más egyéb, Ön által szedett gyógyszer, beleértve a glaukóma kezelésére használt egyéb szemcseppeket is.
Terhesség és szoptatás
Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Ne használja a Venturax szemcseppet ha terhes, hacsak nem az orvosa feltétlenül szükségesnek ítéli. Közölje kezelőorvosával, ha terhes vagy teherbe kíván esni.
Ne használja a Venturax szemcseppet, ha Ön szoptat. A timolol bekerülhet az anyatejbe. Kérdezze meg kezelőorvosát, mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni a szoptatás ideje alatt.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Egyes betegeknél a Venturax szemcsepp olyan mellékhatásokat okozhat, mint pl. a homályos látás.
Ne vezessen gépjárművet, illetve ne kezeljen gépeket addig, amíg ki nem tisztult a látása.
Fontos információk a Venturax szemcsepp egyes összetevőiről
A Venturax szemcsepp bezalkónium-klorid tartósítószert tartalmaz.
- A benzalkónium-klorid szemirritációt okozhat.
- A benzalkónium-kloridról ismert, hogy elszínezi a lágy kontaktlencséket. Kerülje a készítmény lágy kontaktlencsékkel való való érintkezését!
A szemcsepp alkalmazása előtt a lencséket ki kell venni, és csak 15 perccel a használat után szabad visszahelyezni.
3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI A Venturax szemcseppet?
A Venturax szemcseppet mindig az orvos utasításainak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.
A megfelelő adagolást és a kezelés időtartamát a kezelőorvosa állapítja meg.
A készítmény szokásos adagja napi 2x1 csepp az érintett szem(ek)be, például reggel és este egy csepp.
Amennyiben a Venturax szemcsepp mellett egyéb szemcseppet is használ, a két készítmény becseppentése között legalább 10 percnek el kell telnie.
Ne változtassa meg a gyógyszer adagolását anélkül, hogy ezt a kezelőorvosával megbeszélné. Ha abba kell hagynia a kezelést, azonnal keresse fel kezelőorvosát!
Ügyeljen arra, hogy a tartály csúcsa ne érjen a szeméhez vagy annak környékéhez. A tartály csúcsa ugyanis szennyeződhet olyan baktériumokkal, amelyek súlyos szemfertőzéseket okozhatnak, és szemkárosodáshoz vagy akár látásvesztéshez vezethetnek. A tartály lehetséges szennyeződésének megelőzése érdekében az adagolónyílást ne érintse semmilyen felülethez.
A pontos adagolás érdekében a cseppentő nyílását nem szabad kitágítani.
Használati utasítás
A szemcsepp alkalmazása előtt ajánlatos kezet mosni.
A szemcsepp használata könnyebb lehet tükör előtt.

1. A gyógyszer első alkalmazását megelőzően győződjön meg arról, hogy a tartály nyakán lévő biztonsági szalag sértetlen. Bontatlan tartály esetén is szabályos, ha a tartály és a kupak között rés van.
2. Csavarja le a kupakot a tartályról.
3. Hajtsa hátra a fejét, és kissé húzza le az alsó szemhéját, hogy a szemhéj és a szem között kis tasak képződjék.
4. Fordítsa meg a tartályt, és nyomja össze, amíg egy csepp oldat kerül a szemébe, a kezelőorvosa utasítása szerint.
NE ÉRINTSE AZ ADAGOLÓTARTÁLY CSÚCSÁT A SZEMÉHEZ VAGY SZEMHÉJÁHOZ!
5. Ismételje meg a 3. és 4. lépéseket a másik szemével is, amennyiben a kezelőorvosa így írta elő.
6. Használat után helyezze vissza a kupakot, és szorosan zárja le a tartályt.
A Venturax szemcsepp alkalmazását követően szorítsa egyik ujját a belső szemzughoz (szeme orr felöli sarkába) 2 percig (lásd az alábbi képen). Ez segít megakadályozni, hogy a timolol bekerüljön a szervezetbe.

Ha az előírtnál több Venturax szemcseppet alkalmazott
Fontos, hogy a Venturax szemcseppet az orvosa által előírt adagban használja.
Ha túl sokat cseppentett a szemébe, vagy bármennyit lenyelt a tartály tartalmából, rosszul érezheti magát, többek között szédülést, nehézlégzést vagy szívritmusa lelassulását észlelheti.
Ilyen esetekben azonnal forduljon orvoshoz!
Ha elfelejtette alkalmazni a Venturax szemcseppet
Fontos, hogy a Venturax szemcseppet az orvosa által előírt adagban használja.
Ha egy adagot kihagy, amilyen hamar csak tudja, pótolja azt. Ha azonban már majdnem a következő adag ideje lenne, hagyja ki az előző adagot, és folytassa a szokásos napi alkalmazást.
Ne alkalmazzon kétszeres adagot a kimaradt adag pótlására.
Ha abbahagyja a Venturax szemcsepp alkalmazását
Amennyiben abba szeretné hagyni a gyógyszer szedését, először beszélje meg kezelőorvosával.
Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.
4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK
Mint minden gyógyszer, így a Venturax szemcsepp is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
A mellékhatás jelentkezésekor általában tovább folytathatja a szemcsepp alkalmazását, kivéve, ha a mellékhatás súlyos. Ha aggódik egy jelentkező mellékhatás miatt, forduljon orvoshoz vagy
gyógyszerészhez. A Venturax szemcsepp használatát ne hagyja abba anélkül, hogy erről beszélt volna orvosával.
Mint más helyileg alkalmazott szemészeti készítmény, a dorzolamid/timolol is felszívódik a szervezetbe. Ez hasonló mellékhatásokat okozhat, mint a vénába beadott és/vagy a szájon át bevett béta-blokkoló szerek alkalmazásakor tapasztalható. Helyi szemészeti alkalmazást követően a mellékhatások ritkábban fordulnak elő, mint amikor a gyógyszert szájon át veszik be vagy vénába adják. A felsorolt mellékhatások között a szemészeti béta-blokkolók csoportjára jellemző
mellékhatások is szerepelnek.
Amennyiben az egész testre kiterjedő allergiás reakciókat tapasztal, beleértve a bőr alatti duzzanatot (előfordulhat az arcon, ill. a végtagokon, elzárhatja a légutakat, ezzel nyelési vagy légzési nehézséget okozva), csalánkiütést (kiütések, amelyek viszketnek), helyi vagy testszerte előforduló kiütést, viszketést, súlyos, hirtelen fellépő, életet veszélyeztető allergiás reakciót, azonnal hagyja abba a Venturax szemcsepp alkalmazását, és forduljon kezelőorvosához.
A következő mellékhatásokat tapasztalhatja a Venturax szemcseppel kapcsolatban:
Nagyon gyakori (10 kezelt beteg közül több mint 1-nél jelentkezik):
Égő és szúró érzés a szemben, ízérzékelési zavar.
Gyakori (100 kezelt betegből 1-10 esetben jelentkezik):
Kivörösödés a szemben, a szem(ek) környékén, a szem(ek) könnyezése, viszketése és a szem(ek) felületén jelentkező hatások, a szem(ek) illetve a szemkörnyék duzzanata és/vagy irritációja, idegentest érzése a szemben (cornea erózió), csökkent szaruhártya érzékenység (a beteg nem érzékeli, hogy van valami a szemében, és nem érez fájdalmat sem), fájdalom a szemben, szemszárazság, homályos látás, fejfájás, orrmelléküreg-gyulladás (feszítő- vagy teltségérzés az orrban), émelygés, hányinger, fáradtságérzés.
Nem gyakori (1000 kezelt betegből 1-10 esetben jelentkezik):
Szédülés, levertség, nyomott hangulat (depresszió), a szivárványhártya-gyulladás, látási zavarok (néhány esetben a túlzott pupillaszűkület kezelésének leállítása miatt), lassú szívverés, ájulás, emésztési zavarok, vesekő (hirtelen kínzó, görcsös fájdalom jelentkezik a deréktáján és/vagy az oldalában, az ágyékában vagy hasi fájdalmat érez).
Ritka (10 000 kezelt betegből 1-10 esetben jelentkezik):
Szisztémás lupus eritematózus (egy immunbetegség, amely a belső szervek gyulladását okozhatja), kezek és lábfejek bizsergése vagy zsibbadása, Raynaud jelenség, érzékelési zavarok (tűszúráshoz hasonló érzés), álmatlanság (inszomnia), rémálmok, emlékezetkiesés, izomgyengeség, szexuális működési zavar, csökkent libidó, sztrók, átmeneti rövidlátás, amely a kezelés abbahagyásakor megszűnhet, a retina alatti vérereket tartalmazó réteg leválása filtrációs műtétet követően, mely látási zavarokat okozhat, a felső szemhéjak ernyedtsége (mely miatt a szem félig zárva marad), kettőslátás, a szemhéj kérgesedése, a szaruhártya duzzanata (ami látási zavarokkal jár), alacsony szembelnyomás, fülcsengés, alacsony vérnyomás, szívritmuszavar, mellkasi fájdalom, szívdobogásérzés (gyorsabb és/vagy szabálytalan szívverés), szívroham, az agy csökkent vérellátása, pangásos szívelégtelenség (a folyadékgyülem miatt légszomjjal és a lábak dagadásával járó szívbetegség), hideg kezek és lábfejek, valamint lassult keringés a karokban, lábakban, lábgörcs és/vagy lábfájdalom járás közben (sántítás), nehézlégzés, légszomj, orrfolyás vagy orrdugulás, orrvérzés, légzési nehézség, köhögés, torokirritáció, szájszárazság, hasmenés, kontakt dermatitisz, hajhullás, pikkelysömör, vagy a pikkelysömör súlyosbodása, Peyronie betegség (mely a hímvessző elgörbülését okozhatja), izomgyengeség/ fáradtság, allergiás jellegű reakciók, mint például bőrkiütés, csalánkiütés, viszketés, ritka esetben előfordulhat az ajkak-, szemek- és torok duzzanata, zihálás.
Nem ismert (előfordulásának gyakorisága a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):
Alacsony vércukorszint, ödéma (folyadékgyülem), súlyos, hirtelen fellépő, életet veszélyeztető allergiás reakció, a miaszténia grávisz jeleinek és tüneteinek erősödése (izomműködés rendellenessége), a légutak szűkülete a tüdőben (többnyire a már meglévő betegségben szenvedő betegek esetében), nem mozgás eredetű izomfájdalom, ezüstfehér színű kiütés a bőrön (pszoriázis szerű kiütés), szívelégtelenség, hasi fájdalom, hányás.
Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét, különösen ha szemmműtétet követő Venturax szemcsepp alkalmazásnál tapasztal bármilyen változást/látási zavart.
5. HOGYAN KELL A VENTURAX SZEMCSEPPET TÁROLNI?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon és a tartályon feltüntetett lejárati idő (Felh.:) után ne alkalmazza a Venturax szemcseppet. A lejárati idő a jelzett hónap utolsó napjára vonatkozik.
Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolási hőmérsékletet.
A Venturax szemcsepp az első felbontás után 28 napig használható, ezért az első felbontás után 4 héttel dobja ki a tartályt, még akkor is, ha valamennyi oldat maradt benne. Emlékeztetőül írja fel a felbontás dátumát a dobozra.
A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK
Mit tartalmaz a Venturax szemcsepp
- A készítmény hatóanyaga a dorzolamid és a timolol.
20 mg dorzolamidot (22,26 mg dorzolamid-hidroklorid formájában) és 5 mg timololt (6,83 mg timolol-maleát formájában) tartalmaz milliliterenként.
- Egyéb összetevők: mannit, hidroxietilcellulóz, benzalkónium-kloridot (tartósítószerként) (50%), nátrium-citrát, nátrium-hidroxid (1 N) a pH beállításához és injekcióhoz való víz.
Milyen a Venturax szemcsepp készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Az ön gyógyszere steril, tiszta, enyhén viszkózus, színtelen, vizes oldatos szemcsepp.
A Venturax szemcsepp csomagolása: fehér, átlátszatlan MDPE tartály LDPE cseppentő feltéttel, HDPE csavaros tetővel és biztonsági zárógyűrűvel ellátva, dobozban.
Kiszerelés: 1 db, 3 db vagy 6 db 5 ml-es tartály dobozban.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelési egység kerül kereskedelmi forgalomba.
Kiszerelés: 1x5ml Törzskönyvi szám: OGYI-T-21781/01
Gyógyszerek
  • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: PannonPharma
    • Hatóanyag: dorzolamide, timolol
    • ATC: Timolol, kombinációk
    • Normatív TB támogatás:
    • Vényköteles:
    • Közgyógyellátásra adható:
    • Patikán kívül vásárolható:
    • EÜ támogatásra adható:
    • EÜ Kiemelt támogatás:
  • Üzemi baleset jogcím:
Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13 °C
Minimum: +3 °C

Délelőtt nagyrészt közepesen vagy erősen felhős idő várható, majd délutánra egyre nagyobb területen szakadozik, gomolyosodik a felhőzet. Az ország délnyugati és középső harmadán zártabb maradhat a felhőtakaró, ott valószínű a legkevesebb napsütés. Elszórtan - főként hazánk északnyugati kétharmadán - valószínű kisebb eső, zápor, néhol zivatar sem kizárt. A Dunántúlon az északnyugati, az északkeleti megyékben a délnyugati szél megélénkül, helyenként - záporok, zivatarok nyomán is - megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 11 és 17 fok között alakul. Késő estére 3 és 10 fok közé hűl le a levegő. Az orvosmeteorológia terén kettősfronti hatásra kell készülni.