ULTRA-TECHNEKOW FM 2,15-43,00 GBq radioaktív izotóp generátor

ULTRA-TECHNEKOW FM 2,15-43,00 GBq radioaktív izotóp generátor betegtájékoztatója

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER AZ ULTRA-TECHNEKOW FM RADIOAKTÍV IZOTÓP GENRÁTORBÓL NYERT NÁTRIUM-PERTEKNETÁT (99mTc) OLDAT ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?
Ez a gyógyszer kizárólag diagnosztikai célra alkalmazható.
Az Ultra-TechneKow FM egy technécium (99mTc) generátor. A készülékkel nátrium-perteknetát (99mTc) injekciós oldat készíthető. Ez a radioaktív oldat beadása után időlegesen a test különböző szerveiben dúsul. Az injekcióval beadott kis mennyiségű radioaktivitást a testen kívül elhelyezett speciális kamerákkal ki lehet mutatni. A nukleáris medicina szakorvos felvételt (szkent) készít a vizsgálandó szervről, ami fontos információt szolgáltathat számára a szerv szerkezetéről és működéséről.
A nátrium-perteknetát (99mTc) injekció beadása után felvételeket készíthetünk a szervezet különböző részeiről, azaz a:
- pajzsmirigyről,
- nyálmirigyekről,
- gyomorszövet abnormális elhelyezkedéséről (Meckel-diverticulum) és
- szem könnycsatornáiról.
A nátrium-perteknetát (99mTc) oldat más készítményekkel együtt egy másik radioaktív gyógyszer előállítására is használható. Ebben az esetben, kérjük, olvassa el az adott radioaktív gyógyszer betegtájékoztatóját.
A nukleáris medicina szakorvosa tájékoztatja önt, hogy milyen típusú vizsgálat elvégzésére alkalmazzák ezt a gyógyszert.
A nátrium-perteknetát (99mTc) oldat alkalmazása kis mértékű sugárterheléssel jár. Kezelőorvosa és a nukleáris medicina szakorvosa úgy találta, hogy az ön esetében a radioaktív gyógyszer alkalmazásával végzett eljárás klinikai haszna nagyobb, mint a sugárterhelésből eredő kockázat.
2. TUDNIVALÓK AZ ULTRA-TECHNEKOW FM RADIOAKTÍV IZOTÓP GENRÁTORBÓL NYERT NÁTRIUM PERTEKNETÁT (99mTc) OLDAT ALKALMAZÁSA ELŐTT
Ne alkalmazza az Ultra-TechneKow FM radioaktív izotóp generátorból nyert nátrium-perteknetát (99mTc) oldatot
- ha allergiás (túlérzékeny) a nátrium-perteknetátra (99mTc) vagy a gyógyszer egyéb összetevőire, melyek a 6. szakaszban vannak felsorolva.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
Tájékoztassa a nukleáris medicina orvost a következő esetekben:
- ha ön allergiás, mivel néhány esetben allergiás reakciókat figyeltek meg a nátrium-perteknetát (99mTc) oldat alkalmazása után,
- ha önnek vesebetegsége van
- ha ön terhes, vagy ha fennáll a terhesség gyanúja
- ha ön szoptat,
Kezelőorvosa tájékoztatni fogja önt arról, ha a gyógyszer alkalmazását követően elővigyázatossági intézkedéseket kell tennie. Keresse fel kezelőorvosát, ha bármilyen további kérdése van.
A nátrium-perteknetát (99mTc) oldat beadása előtt:
- a vizsgálat megkezdése előtt önnek sokat kell innia, hogy elősegítse a gyakori vizeletürítést a vizsgálat utáni első órákban
- a Meckel divertikulum vizsgálata előtt 3-4 órát koplalnia kell, hogy lassítsa a vékonybelek mozgását.
Gyermekek és serdülők
Kérjük tájékoztassa a nukleáris medicina szakorvosát, ha ön vagy gyermeke 18 évesnél fiatalabb.
Egyéb gyógyszerek és a nátrium-perteknetát (99mTc) oldat
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát a jelenleg vagy nemrégiben szedett vagy szedni tervezett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is, mivel bizonyos gyógyszerek befolyásolhatják a képek értékelésének eredményeit. Különösen vonatkozik ez az alábbi gyógyszerekre:
- atropin, melyet többek között
- a gyomor- bél- és epegörcs kezelésére
- hasnyálmirigy által termelt enzim kiválasztásának gátlására
- szemészeti kezelésekben
- altatás előtt
- lelassult szívműködés kezelésére
- méregtelenítésre, ellenszerként
alkalmaznak,
- izoprenalin, melyet a lelassult szívműködés kezelésére alkalmaznak
- fájdalomcsillapítók
- hashajtók (a vizsgálat során nem ajánlott az alkalmazásuk, mivel irritálják a gyomor-bélrendszert)
- ha Ön kontrasztanyagokkal (pl. báriummal) végzett vizsgálaton, illetve a gyomorbél-rendszer felső szakaszát érintő vizsgálaton esett át (ezek ugyanis kerülendők 48 órával Meckel-diverticulum szcintigráfia előtt)
- pajzsmirigy működést csökkentő szerek (pl. carbimazol és más imidazol származékok, mint például propiltiouracil), szalicilátok, szteroidok, nitroprusszid-nátrium, nátrium-sulfobromphtalein, perklorát, melyeket nem szabad a vizsgálatot megelőző 1 hétben szedni
- phenylbutazon, melyet láz, fájdalom és gyulladás kezelésére használnak (ennek szedését a vizsgálat előtt 2 héttel abba kell hagyni)
- köptetők (ezek szedését a vizsgálat előtt 2 héttel abba kell hagyni)
- természetes, vagy szintetikus pajzsmirigy készítmények (pl. thyroxin nátrium, liothyronin nátrium, thyroid extractum, melyek szedését a vizsgálat előtt 2-3 héttel abba kell hagyni)
- amiodaron, melyet szívritmus-zavar kezelésére használnak (ennek szedését a vizsgálat előtt 4 héttel abba kell hagyni)
- benzodiazepinek, melyet például altatóként, szorongás elleni gyógyszerént vagy görcsös állapotok oldására, izom-ellazító gyógyszerként alkalmaznak vagy lítium, melyet hangulat-stabilizálóként használnak mániás-depressziós betegségekben (ezek szedését 4 héttel a vizsgálat előtt abba kell hagyni)
- intravénás kontrasztanyagok, melyek radiológiai vizsgálatokban használatosak (ezek nem alkalmazhatók 1-2 hónappal a vizsgálat előtt)
Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, kérjük beszélje meg nukleáris medicina szakorvosával.
Terhesség és szoptatás
Mielőtt beadnák önnek ezt a gyógyszert, kérje a nukleáris medicina szakorvosa tanácsát, ha ön terhes, vagy szoptat, vagy ha fennáll Önnél a terhesség gyanúja, vagy terhességet tervez.
A nátrium-perteknetát (99mTc) oldat alkalmazása előtt mindenképpen közölnie kell a nukleáris medicina szakorvossal, ha fennáll a lehetősége annak, hogy ön terhes, ha kimaradt a menstruációja, vagy ha szoptat. Ha kétségei vannak, mindenképpen beszélje meg azokat az eljárást felügyelő nukleáris medicina szakorvossal.
Ha ön terhes, nukleáris medicina szakorvosa csak akkor végez el ilyen vizsgálatot, ha a vizsgálat által szolgáltatott információ értéke sokkal nagyobb, mint a vizsgálat kockázata.
Közölje kezelőorvosával, ha szoptat, mert ebben az esetben orvosa azt fogja kérni, függessze fel a szoptatást, amíg a radioaktivitás el nem távozik szervezetéből. Ez körülbelül 12 órát vesz igénybe. A lefejt tejet addig ki kell önteni. A szoptatás újrakezdését beszélje meg a kezelését felügyelő nukleáris medicina szakorvossal.
Gépjárművezetés és gépek kezelése
Az Ultra-TechneKow FM nem befolyásolja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket.
A nátrium-perteknetát (99mTc) oldat nátriumot tartalmaz
A nátrium-perteknetát oldat 3.5 mg/ml nátriumot tartalmaz. Az injekció térfogatától függően az egy dózissal beadott nátrium mennyisége meghaladhatja az 1 mmol (23 mg) értéket. Ezt figyelembe kell venni, ha ön alacsony sótartalmú diétán van.
3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI AZ ULTRA-TECHNEKOW FM RADIOAKTÍV IZOTÓP GENRÁTORBÓL NYERT NÁTRIUM-PERTEKNETÁT (99mTc) OLDATOT?
Szigorú előírások szabályozzák a radioaktív gyógyszerek használatát, kezelését és megsemmisítését. Az Ultra-TechneKow FM radioaktív izotóp generátort csak különlegesen ellenőrzött környezetben lehet kezelni. A generátort csak olyan személyek vehetik át, kezelhetik és a belőle nyert injekciót csak olyanok adhatják be a betegnek, akiknek erre megfelelő képzettségük van és rendelkeznek erre vonatkozó engedéllyel. Ezek a személyek mindent megtesznek a gyógyszerkészítmény és a belőle nyert oldat biztonságos kezelése érdekében, és tájékoztatják Önt a folyamat lépéseiről.
A vizsgálatot felügyelő nukleáris medicina orvos határozza meg az Ön vizsgálatában felhasználandó nátrium-perteknetát (99mTc) mennyiségét. Ez a kívánt információ megszerzéséhez szükséges legkisebb mennyiség lesz.
Felnőtteknél a szokásosan ajánlott dózis a vizsgálat típusától függően 2 MBq és 400 MBq (megabequerel - a radioaktivitás mértékegysége) között van.
Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél
Gyermekek és serdülők esetében a beadott dózist a gyermek testsúlya szerint módosítják.
A nátrium-perteknetát (99mTc) oldat beadása és a vizsgálat folyamata
A vizsgálat céljától függően a gyógyszert a kar egyik vénájába injekciózzák, de lehetséges, hogy szemcseppként a szembe cseppentik.
A szükséges vizsgálat elvégzéséhez egyszeri beadás elegendő.
Az eljárás időtartama
Nukleáris medicina szakorvos tájékoztatni fogja önt az eljárás szokásos időtartamáról.
A felvételek készítése a vizsgálat típusától függően az injekció beadása után 24 órán át bármikor lehetséges.
A nátrium-perteknetát (99mTc) oldat beadása után:
- kerülnie kell a csecsemőkkel és terhes nőkkel való szoros közelséget az injekció beadása után 12 órán át,
- gyakori vizeletürítés szükséges, hogy a gyógyszert kiürítse szervezetéből,
- a beadást követően innivalót kínálnak önnek és megkérik, hogy közvetlenül a felvételek készítése előtt ürítse ki a hólyagját.
Nukleáris medicina kezelőorvosa tájékoztatni fogja Önt arról, ha a gyógyszer beadását követően valamilyen különleges óvintézkedést be kell tartania. Ha kérdései vannak, forduljon nukleáris medicina kezelőorvosához.
Ha az előírtnál több Ultra-TechneKow FM radioaktív izotóp generátorból nyert nátrium-perteknetát (99mTc) oldatot adtak be önnek
A túladagolás gyakorlatilag lehetetlen, mivel Ön csak egyetlen adag nátrium-perteknetát (99mTc) oldatot kap, melyet az eljárást felügyelő nukleáris medicina szakorvos pontosan meghatároz. Abban a valószínűtlen esetben, ha túladagolás történik, Ön megfelelő kezelést fog kapni. Az eljárást felügyelő nukleáris medicina szakorvosa bőséges folyadékfogyasztást javasol önnek, hogy kiürítse szervezetéből a radioaktivitást.
A gyógyszerrel kapcsolatos bármely további kérdésével, kérjük, forduljon az eljárást felügyelő nukleáris medicina szakorvoshoz.
4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK
Mint minden gyógyszer, így az Ultra-TechneKow FM is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Az alábbi mellékhatások gyakorisága a rendelkezésre álló adatok alapján nem ismert
- allergiás reakciók az alábbi tünetekkel
- bőrkiütés, viszketés
- csalánkiütés
- duzzanat különböző testtájakon, például az arcon
- nehézlégzés
- bőrpír
- eszméletvesztés
- keringési reakciók az alábbi tünetekkel
- gyorsult, vagy lassult szívdobogás
- ájulás
- homályos látás
- szédülés
- fejfájás
- kipirulás
- gyomor-bél rendellenességek az alábbi tünetekkel
- rosszullét (hányás)
- rossz közérzet (émelygés)
- hasmenés
- reakciók az injekció helyén az alábbi tünetekkel
- bőrgyulladás
- fájdalom
- duzzanat
- bőrpír
Rákos megbetegedés vagy fejlődési rendellenesség is kapcsolatba hozható a radioaktív sugárzással, bár az ezeknéknél a vizsgálatoknál alkalmazott kis adagok mellett ennek kockázata igen alacsony.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa a nukleáris medicina szakorvost. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. HOGYAN KELL AZ ULTRA-TECHNEKOW FM RADIOAKTÍV IZOTÓP GENRÁTORBÓL NYERT NÁTRIUM PERTEKNETÁT (99mTc) OLDATOT TÁROLNI?
Önnek nem kell ezt a gyógyszert tárolnia. Ezt a gyógyszert szakemberek, arra kijelölt helyen tárolják. A radioaktív gyógyszerek tárolását a sugárveszélyes anyagokról szóló helyi rendeleteknek megfelelően kell végezni.
A további információ csak a szakembereket érinti.
A dobozon feltüntetett lejárati idő után ez a gyógyszerkészítmény nem használható.
6. A CSOMAGOLÁS TARTALMA ÉS TOVÁBBI INFORMÁCIÓK
Mit tartalmaz az Ultra-TechneKow FM radioaktív izotóp generátorból nyert nátrium-perteknetát (99mTc) oldat?
A készítmény hatóanyaga: nátrium-perteknetát (99mTc). Egyéb összetevők: nátrium-klorid, és injekcióhoz való víz.
Milyen az Ultra-TechneKow FM radioaktív izotóp generátor ból nyert nyert nátrium-perteknetát (99mTc) készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
A gyógyszerkészítmény a nátrium-perteknetát (99mTc) oldat, amelyet radioaktív generátorban állítanak elő.
Az Ultra-TechneKow FM radioaktív generátort eluálni kell és a nyert oldatot önmagában vagy bizonyos gyógyszerészletekből előállítható radiogyógyszerek elkészítésére lehet felhasználni.
Kiszerelés: 2,15 GBq/generátor Törzskönyvi szám: OGYI-T-8568/01
Gyógyszerek
  • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Curium Netherlands
    • Hatóanyag: Technetium TC-99m sodium pertechnetate
    • ATC: Technetium (99mTc) pertechnetate
    • Normatív TB támogatás:
    • Vényköteles:
    • Közgyógyellátásra adható:
    • Patikán kívül vásárolható:
    • EÜ támogatásra adható:
    • EÜ Kiemelt támogatás:
  • Üzemi baleset jogcím:
Kiszerelés: 4,30 GBq/generátor Törzskönyvi szám: OGYI-T-8568/02
Gyógyszerek
  • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Curium Netherlands
    • Hatóanyag: Technetium TC-99m sodium pertechnetate
    • ATC: Technetium (99mTc) pertechnetate
    • Normatív TB támogatás:
    • Vényköteles:
    • Közgyógyellátásra adható:
    • Patikán kívül vásárolható:
    • EÜ támogatásra adható:
    • EÜ Kiemelt támogatás:
  • Üzemi baleset jogcím:
Kiszerelés: 6,45 GBq/generátor Törzskönyvi szám: OGYI-T-8568/03
Gyógyszerek
  • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Curium Netherlands
    • Hatóanyag: Technetium TC-99m sodium pertechnetate
    • ATC: Technetium (99mTc) pertechnetate
    • Normatív TB támogatás:
    • Vényköteles:
    • Közgyógyellátásra adható:
    • Patikán kívül vásárolható:
    • EÜ támogatásra adható:
    • EÜ Kiemelt támogatás:
  • Üzemi baleset jogcím:
Kiszerelés: 8,6 GBq/generátor Törzskönyvi szám: OGYI-T-8568/04
Gyógyszerek
  • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Curium Netherlands
    • Hatóanyag: Technetium TC-99m sodium pertechnetate
    • ATC: Technetium (99mTc) pertechnetate
    • Normatív TB támogatás:
    • Vényköteles:
    • Közgyógyellátásra adható:
    • Patikán kívül vásárolható:
    • EÜ támogatásra adható:
    • EÜ Kiemelt támogatás:
  • Üzemi baleset jogcím:
Kiszerelés: 10,75 GBq/generátor Törzskönyvi szám: OGYI-T-8568/05
Gyógyszerek
  • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Curium Netherlands
    • Hatóanyag: Technetium TC-99m sodium pertechnetate
    • ATC: Technetium (99mTc) pertechnetate
    • Normatív TB támogatás:
    • Vényköteles:
    • Közgyógyellátásra adható:
    • Patikán kívül vásárolható:
    • EÜ támogatásra adható:
    • EÜ Kiemelt támogatás:
  • Üzemi baleset jogcím:
Kiszerelés: 12,9 GBq/generátor Törzskönyvi szám: OGYI-T-8568/06
Gyógyszerek
  • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Curium Netherlands
    • Hatóanyag: Technetium TC-99m sodium pertechnetate
    • ATC: Technetium (99mTc) pertechnetate
    • Normatív TB támogatás:
    • Vényköteles:
    • Közgyógyellátásra adható:
    • Patikán kívül vásárolható:
    • EÜ támogatásra adható:
    • EÜ Kiemelt támogatás:
  • Üzemi baleset jogcím:
Kiszerelés: 17,2 GBq/generátor Törzskönyvi szám: OGYI-T-8568/07
Gyógyszerek
  • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Curium Netherlands
    • Hatóanyag: Technetium TC-99m sodium pertechnetate
    • ATC: Technetium (99mTc) pertechnetate
    • Normatív TB támogatás:
    • Vényköteles:
    • Közgyógyellátásra adható:
    • Patikán kívül vásárolható:
    • EÜ támogatásra adható:
    • EÜ Kiemelt támogatás:
  • Üzemi baleset jogcím:
Kiszerelés: 21,5 GBq/generátor Törzskönyvi szám: OGYI-T-8568/08
Gyógyszerek
  • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Curium Netherlands
    • Hatóanyag: Technetium TC-99m sodium pertechnetate
    • ATC: Technetium (99mTc) pertechnetate
    • Normatív TB támogatás:
    • Vényköteles:
    • Közgyógyellátásra adható:
    • Patikán kívül vásárolható:
    • EÜ támogatásra adható:
    • EÜ Kiemelt támogatás:
  • Üzemi baleset jogcím:
Kiszerelés: 25,8 GBq/generátor Törzskönyvi szám: OGYI-T-8568/09
Gyógyszerek
  • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Curium Netherlands
    • Hatóanyag: Technetium TC-99m sodium pertechnetate
    • ATC: Technetium (99mTc) pertechnetate
    • Normatív TB támogatás:
    • Vényköteles:
    • Közgyógyellátásra adható:
    • Patikán kívül vásárolható:
    • EÜ támogatásra adható:
    • EÜ Kiemelt támogatás:
  • Üzemi baleset jogcím:
Kiszerelés: 30,1 GBq/generátor Törzskönyvi szám: OGYI-T-8568/10
Gyógyszerek
  • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Curium Netherlands
    • Hatóanyag: Technetium TC-99m sodium pertechnetate
    • ATC: Technetium (99mTc) pertechnetate
    • Normatív TB támogatás:
    • Vényköteles:
    • Közgyógyellátásra adható:
    • Patikán kívül vásárolható:
    • EÜ támogatásra adható:
    • EÜ Kiemelt támogatás:
  • Üzemi baleset jogcím:

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +16 °C
Minimum: +3 °C

A Nyugat-Dunántúlon döntően borult lesz az ég, másutt a kezdeti közepesen vagy erősen felhős időt követően délutántól borul be dél felől. Délelőtt csak a Nyugat- és Észak-Dunántúlon, késő délutántól, estétől dél felől egyre többfelé várható eső, zápor. Délen néhol zivatar is kialakulhat, az Alpokalja magasabb részein pedig havas eső, havazás is lehet. Az északi, északkeleti szelet sokfelé kísérik élénk, helyenként erős lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 11 és 21 fok között alakul, de a tartósan borongós Nyugat-Dunántúlon 10 fok alatti értékeket is mérhetnek. Késő este 6, 13 fok valószínű. Napközben melegfront érezteti hatását, ami miatt a frontérzékenyek tünetei ismét felerősödhetnek.