ULPRIX 20 mg gyomornedv-ellenálló tabletta

ULPRIX 20 mg gyomornedv-ellenálló tabletta betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer az Ulprix és milyen betegségek esetén alkalmazható?
Az Ulprix pantoprazol hatóanyagot tartalmaz (pantoprazol-nátrium-szeszkvihidrát formájában).
Az Ulprix egy úgynevezett "szelektív protonpumpa-gátló", olyan gyógyszer, amely csökkenti a gyomorban termelődő sav mennyiségét. A gyomorsav okozta gyomor- és bélbetegségek kezelésére alkalmazzák.
Az Ulprix-ot felnőttek és 12 éves, illetve annál idősebb serdülőknél az alábbiak kezelésére alkalmazzák:
- A reflux betegséggel összefüggő, a gyomorsav nyelőcsőbe való visszaáramlása által okozott tünetek (pl. gyomorégés, savas felböfögés, nyelési fájdalom).
- A gyomorsav visszafolyása által okozott nyelőcsőgyulladás (reflux özofágítisz) tartós kezelése és a gyulladás kiújulásának megelőzése.
Felnőtteknél az Ulprix-ot az alábbiak kezelésére alkalmazzák:
- Az úgynevezett nem-szteroid gyulladásgátlók (NSAID-ok, pl. ibuprofén) által okozott nyombél- és gyomorfekély megelőzésére azoknál a kockázatnak kitett betegeknél, akiknek folyamatosan kell szedniük nem-szteroid gyulladásgátlókat.
2. Tudnivalók az Ulprix szedése előtt
Ne szedje az Ulprix-ot
- ha allergiás a hatóanyagra, szubsztituált benzimidazolokra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- ha allergiás más, ugyancsak protonpumpa-gátlókat tartalmazó gyógyszerekre.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
Az Ulprix szedése előtt beszéljen kezelőorvosával, gyógyszerészével vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberrel:
- ha súlyos májbetegségben szenved. Kérjük, tájékoztassa kezelőorvosát arról, ha bármikor, bármilyen májbetegsége volt. A kezelőorvos ilyen esetben gyakrabban fogja ellenőrizni a májenzimeket, főként, ha Ön az Ulprix-ot tartós kezelésként szedi. A májenzim értékek emelkedésekor a kezelést le kell állítani.
- ha úgynevezett nem-szteroid gyulladásgátlókat kell folyamatosan szednie, és azért kapja az Ulprix-ot, mert Önnél fokozott a gyomor- és bélszövődmények kialakulásának kockázata. Az esetleges fokozott kockázatot az Ön személyes kockázati tényezői, például az életkora (65 éves vagy idősebb), a kórtörténetében szereplő gyomor- vagy nyombélfekély, vagy gyomor- illetve bélvérzés alapján állapítják meg.
- ha a szervezetében lecsökkent a B12-vitamin tartalék és hosszú ideig fogja kapni a pantoprazolt. A többi savcsökkentő gyógyszerhez hasonlóan az Ulprix is oka lehet a B12-vitamin csökkent felszívódásának.
- ha a pantoprazollal egyidejűleg HIV proteáz-gátlókat, pl. atazanavirt (HIV fertőzés kezelésére szolgáló gyógyszer) szed, forduljon kezelőorvosához tanácsért.
- ha az Ulprix-hoz hasonló, gyomorsavcsökkentő gyógyszeres kezelés után valaha bőrreakció jelentkezett Önnél.
- ha egy speciális vérvizsgálatra vár (kromogranin-A).
Ha a bőrén kiütés jelentkezik, főként a napnak kitett területeken, a lehető leghamarabb mondja el kezelőorvosának, mert lehet, hogy meg kell szakítania az Ulprix-kezelést. Ne felejtsen el megemlíteni minden egyéb betegségtünetet is, mint amilyen az ízületi fájdalom.
A protonpumpa-gátlók, mint például az Ulprix szedése - főként, ha azt egy évnél hosszabb ideig alkalmazzák - kismértékben megnövelheti a csípő-, csukló vagy gerinctörések kockázatát. Mondja el kezelőorvosának amennyiben Önnek csontritkulása (oszteoporózis) van, vagy kortikoszteroidokat szed (melyek növelhetik a csontritkulás kialakulásának kockázatát).
Ha több mint három hónapja szedi az Ulprix-ot, előfordulhat, hogy csökken a vérében a magnézium szintje. Az alacsony magnéziumszint jelei lehetnek a kimerültség, önkéntelen izom-összehúzódások, tájékozódási zavar, görcsrohamok, szédülés vagy felgyorsult szívverés. Ha Önnél ezen tünetek bármelyike jelentkezik, kérjük haladéktalanul mondja el kezelőorvosának. Az alacsony magnéziumszint a vér kálium- vagy kalciumszintjének csökkenéséhez is vezethet. Kezelőorvosa dönthet úgy, hogy rendszeres vérvizsgálattal ellenőrzi az Ön magnéziumszintjét.
Azonnal tájékoztassa kezelőorvosát, ha a gyógyszer szedése előtt vagy után az alábbi tünetek bármelyikét észleli, mert ezek egy másik, súlyosabb betegség jelei lehetnek:
- nem tervezett testtömeg-csökkenés (ami nem függ össze diétával vagy edzésprogrammal),
- hányás, főként, ha visszatérő,
- vérhányás, ami sötét színű, kávézacchoz hasonló anyagként jelenik meg a hányadékban,
- nyelési nehézség, vagy nyeléskor jelentkező fájdalom,
- sápadtság és gyengeség-érzés (vérszegénység),
- vért lát a székletében, ami fekete vagy szurokszerű lehet,
- súlyos és/vagy nem szűnő hasmenés, mivel az Ulprix kis mértékben fokozza a fertőzéses hasmenés kockázatát,
- mellkasi fájdalom,
- gyomorfájdalom.
Kezelőorvosa további vizsgálatokat rendelhet el, annak érdekében, hogy kizárja a rosszindulatú folyamatok jelenlétét, mivel a pantoprazol enyhíti a daganatos betegség tüneteit, és ezzel késleltetheti a betegség megállapítását. Ha tünetei a kezelés ellenére továbbra is fennállnak, akkor további vizsgálatok elvégzését fogják mérlegelni.
Amennyiben az Ulprix-ot tartósan (1 évnél hosszabb ideig) szedi, kezelőorvosa minden bizonnyal rendszeres ellenőrzés alatt fogja Önt tartani. Az orvosnál tett látogatások alkalmával számoljon be minden új vagy kivételes tünetről és körülményről.
Gyermekek és serdülők
Az Ulprix alkalmazása nem ajánlott 12 évesnél fiatalabb gyermekeknél, mivel hatását ebben a korcsoportban nem igazolták.
Egyéb gyógyszerek és az Ulprix
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.
Az Ulprix befolyásolhatja egyéb gyógyszerek hatásosságát, ezért tájékoztassa kezelőorvosát, ha az alábbi gyógyszereket kapja:
- ketokonazolt, itrakonazolt vagy pozakonazolt (gombás fertőzések kezelésére alkalmazott gyógyszerek) vagy erlotinib (a rák bizonyos típusainak kezelésére használják), mivel az Ulprix megakadályozhatja, hogy ezek, illetve más gyógyszerek megfelelő hatást fejthessenek ki.
- warfarin és fenprokoumon, amelyek a vér sűrűségét vagy hígulását befolyásolják. További vizsgálatokra lehet szüksége.
- atazanavir (HIV-fertőzés kezelésére szolgáló) és egyéb, HIV kezelésére szolgáló gyógyszerek.
- metotrexát (amit autoimmun betegségek (pl. reumatoid artritisz, pikkelysömör) vagy daganatos betegség kezelésére alkalmaznak). Amennyiben nagy adag metotrexátot kap, kezelőorvosa átmenetileg leállíthatja az Ulprix-kezelést, mert a pantoprazol kezelés megemelheti a metotrexát szintjét a vérében.
- fluvoxamin (depresszió és más pszichiátriai betegségek kezelésére alkalmazott gyógyszer - ha Ön fluvoxamint szed, kezelőorvosa csökkentheti ennek adagját).
- rifampicin (fertőzések kezelésére szolgál).
- közönséges orbáncfű (Hypericum perforatum) tartalmú gyógyszer (enyhe depresszió kezelésére szolgál).
Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Terhes nőkön történő alkalmazásra nincs megfelelő adat a pantoprazol tekintetében. Beszámoltak arról, hogy kiválasztódik az emberi anyatejbe. Ha Ön terhes, vagy azt gyanítja, hogy terhes lehet, illetve, ha szoptat, akkor csak abban az esetben szedheti ezt a gyógyszert, ha kezelőorvosa úgy ítéli meg, hogy a várható előny Önre nézve nagyobb, mint a lehetséges kockázat a magzatra, ill. a csecsemőre.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Az Ulprix nem, vagy csak elhanyagolható mértékben befolyásolja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket.
Ha olyan mellékhatásokat tapasztal, mint a szédülés és látási zavarok, ne vezessen, illetve ne kezeljen gépeket.
3. Hogyan kell szedni az Ulprix-ot?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Mikor és hogyan kell bevennie az Ulprix-ot?
A tablettákat 1 órával étkezés előtt, egészben kell lenyelnie valamennyi vízzel, nem szabad őket elrágni vagy összetörni.
Amennyiben kezelőorvosa másképp nem rendeli, ajánlott adagja:
Felnőttek és 12 éves, illetve ennél idősebb serdülők:
A gyomorsav-visszafolyás (gasztroözofágeális reflux) tüneteinek (pl. gyomorégés, savas felböfögés, nyelési fájdalom) kezelésére
Az ajánlott adag naponta egy tabletta. Ez az adag általában 2-4 héten belül enyhíti a tüneteket, de legkésőbb további 4 hét után. Kezelőorvosa mondja meg Önnek, hogy meddig kell szednie a gyógyszert. Amennyiben ezt követően ismét visszatérnek a tünetek, azokat szükség szerint szedett, napi egy tablettával lehet kezelni.
A gyomorsav visszaáramlás miatt kialakuló nyelőcsőgyulladás (Reflux özofágitisz) hosszú távú kezelése és újbóli kialakulásának megelőzése
Az ajánlott adag naponta egy tabletta. Ha a betegség kiújul, kezelőorvosa megkétszerezheti az adagot, így ebben az esetben szedheti az Ulprix 40 mg-ot, amiből napi egy tablettát kell bevennie. A gyógyulás után az adag ismét naponta egy 20 mg-os tablettára csökkenthető.
Felnőttek
Gyomor- vagy nyombélfekély kialakulásának megelőzése azoknál a betegeknél, akiknek folyamatosan kell nem-szteroid gyulladásgátlókat szedniük
A szokásos adag egy tabletta naponta.
Májbetegségben szenvedő betegek
- Ha súlyos májbetegsége van, akkor naponta egy 20 mg-os tablettánál többet nem vehet be.
Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél
Ezek a tabletták 12 év alatti gyermekek kezelésére nem ajánlottak.
Ha az előírtnál több Ulprix-ot vett be
Értesítse kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. A túladagolásnak nincsenek ismert tünetei.
Ha elfelejtette bevenni az Ulprix-ot
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására. A következő előírt adagot a szokásos időben vegye be.
Ha idő előtt abbahagyja az Ulprix szedését
Ne hagyja abba a tabletták szedését, csak akkor, ha ezt megbeszélte kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Ha az alábbi súlyos mellékhatások bármelyikét tapasztalja, azonnal hagyja abba a gyógyszer szedését és mondja el kezelőorvosának vagy forduljon segítségért a legközelebbi kórház sürgősségi osztályához:
- Súlyos allergiás reakciók (ritka gyakoriságú: 1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet): túlérzékenységi reakciók, úgynevezett anafilaxiás reakciók, anafilaxiás sokk. Jellemző tünetek: az arc, az ajkak, a száj, a nyelv és/vagy a torok vizenyős duzzanata (Quincke ödéma / angioödéma), nyelési nehézség vagy nehézlégzés, csalánkiütés, nagyfokú szédülés, ami szapora szívveréssel és erős verítékezéssel jár együtt.
- Súlyos bőrreakciók (nem ismert gyakoriságúak: a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg): a bőr hólyagosodása és az általános állapot gyors romlása, a szemek környékén, az orron, a szájon/ajkakon vagy a nemi szervek tájékán jelentkező bőrhámlás (beleértve a kisfokú vérzést is), (Stevens-Johnson szindróma, Lyell szindróma, eritéma multiforme) és fényérzékenység.
- Egyéb súlyos reakciók (nem ismert gyakoriságúak: a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg): a bőr, illetve a szemfehérje besárgulása (a májsejtek súlyos károsodása, májelégtelenség, sárgaság következtében) vagy láz, bőrkiütés, a vesék megnagyobbodása, esetenként fájdalmas vizeléssel, valamint deréktáji fájdalommal kísérve (súlyos vesegyulladás, ami esetleg veseelégtelenséghez vezethet).
Egyéb mellékhatások:
- Gyakori mellékhatások (10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
Jóindulatú gyomorpolipok
- Nem gyakori mellékhatások (100-ból legfeljebb1 beteget érinthet):
fejfájás; szédülés; hasmenés; hányinger, hányás; puffadás és szélgörcs; székrekedés; szájszárazság; hasi fájdalom és kellemetlen érzés; bőrkiütés, vörös színű bőrkiütés (exantéma); viszketés; gyengeségérzet, kimerültség vagy általános rosszullét; alvászavarok; csípő-, csukló- és gerinctörés (Lásd még a "Figyelmeztetések és óvintézkedések" bekezdés alatti információ).
- Ritka mellékhatások (1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- az ízérzés zavara vagy teljes hiánya; látászavar, pl. homályos látás; csalánkiütés; ízületi fájdalom; izomfájdalom; a testtömeg megváltozása; testhőmérséklet emelkedés; a végtagok vizenyős duzzanata (perifériás ödéma); allergiás reakciók; depresszió; férfiaknál az emlő megnagyobbodása.
- Nagyon ritka mellékhatások (10 000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- tájékozódási zavar.
- Nem ismert gyakoriságú (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg): bőrkiütések, amelyek esetleg ízületi fájdalommal együtt jelentkeznek, hallucináció, zavartság (elsősorban azoknál a betegeknél, akiknél már előfordultak ezek a tünetek); a vér csökkent nátrium-, kalcium-, magnézium-és káliumszintje; a vér csökkent magnéziumszintje, izomgörcs, zsibbadás, fonákérzés, égő érzés vagy érzéskiesés, a vastagbél gyulladása, amely tartósan fennálló, vizes hasmenést okoz.
Vérvizsgálatokkal kimutatható mellékhatások:
- Nem gyakori (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet):
emelkedett májenzim-értékek.
- Ritka (1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
emelkedett bilirubinszint; a vérzsírok szintjének emelkedése, agranulocitózis (a keringő granuláris fehérvérsejtek mennyiségének nagymértékű csökkenése, ami miatt nagyobb valószínűséggel fordulnak elő fertőzések).
- Nagyon ritka (10 000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
trombocitopénia (a vérlemezkék számának csökkenése, ami a szokásosnál gyakoribb vérzésekkel, véraláfutásokkal járhat); leukopénia (a fehérvérsejtek számának csökkenése, aminek következtében gyakrabban jelentkezhetnek fertőzések), páncitopénia (minden vérsejt számának nagyfokú csökkenése, ami gyengeséget, véraláfutásokat okozhat, vagy nagyobb valószínűséggel fordulhatnak elő fertőzések).
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell az Ulprix-ot tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A címkén és a dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:/Felh.:/EXP:) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Buborékcsomagolás:
Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.
Tablettartály:
Legfeljebb 30 °C-on tárolandó.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz az Ulprix?
- A készítmény hatóanyaga a pantoprazol (pantoprazol-nátrium-szeszkvihidrát formájában). Minden egyes gyomornedv-ellenálló tabletta 20 mg pantoprazolt tartalmaz.
- Egyéb összetevők:
Tablettamag: mannit (E421), vízmentes nátrium-karbonát, karboximetilkeményítő-nátrium (A típus), butil-metakrilát kopolimer, kalcium-sztearát
Albevonat: Opadry fehér OY-D-7233 (hipromellóz, titán-dioxid (E171), talkum, makrogol 400, nátrium-lauril-szulfát)
Gyomornedv-ellenálló bevonat: Kollicoat MAE 30 DP, világossárga {metakrilsav-etil-akrilát kopolimer diszperzió, propilénglikol, sárga vas-oxid (E172), titán-dioxid (E171), talkum}
Milyen az Ulprix külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Ovális, világossárga színű, mindkét oldalán domború gyomornedv-ellenálló tabletta.
Kiszerelések:
Tablettatartály: 14, 28 vagy 100 tabletta
Buborékcsomagolás: 7, 14, 15, 20, 28, 30, 50, 56, 60, 98 vagy 100 tabletta
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

Kiszerelés: 28x

Törzskönyvi szám: OGYI-T-21358/02

ULPRIX 20 mg gyomornedv-ellenálló tabletta

Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Actavis Group

Hatóanyag: pantoprazole

ATC: Pantoprazole

Normatív TB támogatás:

Vényköteles

Közgyógyellátásra adható:

Patikán kívül vásárolható

EÜ támogatásra adható:

EÜ Kiemelt támogatás:

Tájékoztató fogyasztói ár: 911 Ft
A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.

Kapcsolódó betegségek ( emésztőrendszeri megbetegedések )

Szeretném megvásárolni patikában, megkeresem a legközelebbi patikát:


Partner patikáink: logo BENU Gyógyszertár