Gyógyszerkereső

TRIAKLIM filmtabletta

Kiszerelés: 3x28

Törzskönyvi szám: OGYI-T-7492/02

TRIAKLIM filmtabletta

Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Richter Gedeon

Hatóanyag: estradiol, norethisterone acetate

ATC: Norethisterone és estrogen

Normatív TB támogatás:

Vényköteles

Közgyógyellátásra adható:

Patikán kívül vásárolható

EÜ támogatásra adható:

EÜ 100 támogatásra adható:

Üzemi baleset jogcím:

3315 Ft *

2486 Ft

*az ár tájékozatató jellegű.

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Triaklim filmtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Triaklim egy szekvenciális kombinált hormonpótló kezelésre szolgáló gyógyszer, melyet megszakítás nélkül, minden nap szedni kell. A Triaklim azoknak a menopauzán már túl lévő nőknek való, akiknek az utolsó menstruációja óta legalább 6 hónap telt el.
A Triaklim filmtabletta 2 hormont tartalmaz, egy ösztrogént (ösztradiol) és egy progesztagént (noretiszteron-acetát). A Triaklim filmtablettában lévő ösztradiol azonos a női petefészek által termelt ösztradiollal, és a természetes ösztrogénekhez sorolják. A noretiszteron-acetát szintetikus úton előállított progesztagén, ami hasonló módon hat, mint a másik fontos női nemi hormon, a progeszteron.
A Triaklim filmtablettát az alábbi esetekben alkalmazzák:
A változó kor után fellépő tünetek enyhítésére
A változó kor (menopauza) során a női szervezet által termelt ösztrogén mennyisége leesik. Ez olyan tüneteket okozhat, mint az arc, a nyak és a mellkas kimelegedése ("hőhullámok"). A Triaklim enyhíti ezeket a menopauza után jelentkező a tüneteket. Önnek csak abban az esetben rendelnek Triaklim filmtablettát, ha tünetei súlyosan akadályozzák életvitelében.
A csontvesztés (oszteoporózis) megelőzése
A változó kor (menopauza) után némely nőnél a csontok törékennyé válhatnak (oszteoprózis). Kezelőorvosával mindegyik rendelkezésre álló lehetőséget beszélje meg.
Ha az oszteoporózis miatt Önnél fokozott a csonttörés veszélye, és ha más gyógyszer nem alkalmas Önnek, alkalmazhatja a Triaklim filmtablettát a menopauza után jelentkező oszteoporózis megelőzésére.
65 évesnél idősebb nők kezelésével kapcsolatosan csak korlátozott tapasztalat áll rendelkezésre.
A Triaklim nem fogamzásgátló készítmény és a fogamzóképesség helyreállítására sem alkalmas.
2. Tudnivalók a Triaklim alkalmazása előtt
Kórelőzmény és rendszeres orvosi vizsgálatok
A hormonpótló kezelés kockázatot hordoz magában, amit meg kell fontolni, amikor arról dönt, hogy elkezdi-e vagy folytatja-e a gyógyszer szedését.
Korai menopauzában (petefészek elégtelenség vagy sebészeti ok miatt) szenvedő nők kezelésével kapcsolatban kevés tapasztalat áll rendelkezésre. Ha korai menopauzában szenved, a hormonpótló kezelés kockázata eltérő lehet. Kérjük, beszélje ezt meg a kezelőorvosával.
A hormonpótló kezelés megkezdése (vagy újrakezdése) előtt, kezelőorvosa megkérdezi az Ön személyes és családi kórtörténetét. Kezelőorvosa dönthet úgy, hogy fizikális vizsgálatokat végez. Ebbe beletartozhat az, hogy megvizsgálja az emlőit és/vagy belső vizsgálatokat is végezhet, amennyiben szükséges.
Ha elkezdte a Triaklim kezelést, rendszeres orvosi vizsgálatokon kell megjelennie (legalább évente egyszer). Ezen orvosi vizsgálatok során beszélje meg kezelőorvosával a Triaklim kezelés folytatásának előnyeit és kockázatait.
Kezelőorvosa utasításainak megfelelően, menjen el a rendszeres emlőszűrésre.
Ne szedje a Triaklim filmtablettát
amennyiben az alábbiak bármelyike is érvényes Önre. Amennyiben nem biztos az alábbi pontok valamelyikét illetően, forduljon kezelőorvosához, mielőtt elkezdené szedni a Triaklim filmtablettát.
Ne szedje a Triaklim filmtablettát:
- Ha Önnek emlőrákja van, korábban volt, vagy arra van gyanú.
- Ha méhnyálkahártyarákja (endometrium rákja) vagy bármilyen más ösztrogénfüggő rákja van, korábban volt, vagy arra van gyanú.
- Ha bármilyen ismeretlen eredetű hüvelyi vérzése van.
- Ha a méhnyálkahártyája túlzott mértékben megvastagodott (endometrium hiperpláziája van) és ezt a betegségét nem kezelik.
- Ha jelenleg vagy valaha korábban vérrög képződött egy visszérben (vénás tromboembólia), például a lábban (mélyvénás trombózis) vagy a tüdőben (tüdőembólia).
- Amennyiben véralvadási betegsége van (olyan, mint a protein-C, a protein-S vagy az antitrombin III hiány).
- Ha a verőerekben képződött vérrög által okozott betegsége van vagy korábban volt, olyan, mint a szívroham, a szélütés (sztrók) vagy az angina pektorisz.
- Ha jelenleg májbetegsége van, vagy valaha korábban volt, és a májfunkciós vizsgálatok eredményei még nem tértek vissza a normál tartományba.
- Ha a porfíriának nevezett ritka vérképzési betegségben szenved, ami a családban öröklődik.
- Ha allergiás az ösztradiolra, a noretiszteron-acetátra, vagy a Triaklim filmtabletta (6. pontban felsorolt) bármely egyéb összetevőjére.
Ha a fenti állapotok bármelyike először jelentkezik a Triaklim szedése alatt, azonnal szakítsa meg a kezelést, és haladéktalanul forduljon kezelőorvosához.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Triaklim alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával.
A kezelés megkezdése előtt mondja meg kezelőorvosának, ha az alábbi állapotok bármelyike valaha előfordult Önnél, mert ezek visszatérhetnek vagy súlyosbodhatnak a Triaklim kezelés során. Ebben az esetben gyakrabban kell kezelőorvosához ellenőrző vizsgálatokra járnia:
- Méhfibróma.
- Méhnyálkahártya növekedés a méhen kívül (endometriózis) vagy korábbi túlzott méhnyálkahártya növekedés (endometrium hiperplázia).
- A vérrögképződés fokozott kockázata (lásd "Vérrögképződés egy visszérben (vénás tromboembólia)").
- Ösztrogénfüggő daganat kialakulásának fokozott kockázata (olyan mint, amikor valakinek az édesanyjánál, nővérénél vagy nagymamájánál emlőrák fordult elő).
- Magasvérnyomás.
- Májbetegség, mint pl. egy jóindulatú májdaganat.
- Cukorbetegség (diabétesz mellitusz).
- Epekő.
- Migrén vagy súlyos fejfájás.
- Egy, a test sok szervét érintő immunrendszeri betegség (szisztémás lupusz eritematózusz, SLE).
- Rángógörcs (epilepszia).
- Asztma.
- Egy, a középfület és a hallást érintő betegség (otosclerosis).
- Nagyon magas vérzsírszint (trigliceridek).
- Szív-, vagy veseprobléma miatt a folyadék visszatartása.
- A pajzsmirigy elégtelen pajzsmirigyhormon termelésével járó állapota (hipotireózis) és ekkor pajzsmirigyhormon pótló kezelést kap.
- Visszatérő, súlyos duzzanatot okozó örökletes állapot (örökletes angioödéma) vagy ha a keze, arca, lába, ajka, szeme, nyelve, torka (légutak elzáródása) vagy az emésztőtraktusa gyors duzzanatával járó epizódok fordultak elő.
- Túlzott érzékenység a tejcukorral szemben.
Szakítsa meg a Triaklim kezelést és azonnal forduljon orvoshoz
Ha a hormonpótló kezelés alatt az alábbiak bármelyikét észleli:
- A "Ne szedje a Triaklim filmtablettát" szakaszban felsorolt, bármelyik állapot kialakulása esetén.
- A bőr vagy a szemfehérje sárga elszíneződése (sárgaság). Ezek májbetegség jelei lehetnek.
- Jelentős vérnyomás-emelkedés (tünete lehet a fejfájás, a fáradtság, a szédülés).
- Első alkalommal jelentkező migrénszerű fejfájás.
- Ha terhes lesz.
- Ha vérrög jeleit észleli, olyat, mint:
- a láb fájdalmas duzzanata és vörösödése,
- hirtelen mellkasi fájdalom,
- nehézlégzés.
További információért lásd "Vérrögképződés egy visszérben (vénás tromboembólia)".
Megjegyzés: A Triaklim nem fogamzásgátló gyógyszer. A terhesség megelőzése érdekében még mindig szüksége lehet arra, hogy kiegészítő fogamzásgátlást használjon, ha az utolsó havi vérzés jelentkezése óta kevesebb, mint 12 hónap telt el vagy Ön 50 évesnél fiatalabb.
A hormonpótló kezelés és a rák
A méhnyálkahártya túlzott megvastagodása (endometrium hiperplázia) és a méhnyálkahártyarák (endometriumrák)
A csak ösztrogén tartalmú hormonpótló kezelés alkalmazása növeli a méhnyálkahártya túlzott megvastagodásának (endometrium hiperpláziának) és a méhnyálkahártya ráknak (endometriumráknak) a kockázatát.
A Triaklim filmtablettában lévő progesztagén megvédi Önt ettől a többletkockázattól.
Rendszertelen vérzés
A Triaklim szedése alatt havonta egy alkalommal havi vérzése (úgynevezett megvonásos vérzése) lesz. De, ha váratlan vérzés lép fel vagy vércseppek jelentkeznek (pecsételő vérzés) a havi vérzésen kívül, amelyek:
- az első 6 hónap után is folytatódnak,
- azután kezdődtek, hogy már több mint 6 hónapja szedi a Triaklim filmtablettát
- a Triaklim szedésének abbahagyása után is folytatódnak
amint lehet, forduljon kezelőorvosához.
Emlőrák
Bizonyítékok alapján felmerül, hogy a kombinált ösztrogén-progesztagén hormonpótló kezelés és feltehetőleg a csak ösztrogént tartalmazó hormonpótló kezelés is növeli az emlőrák kockázatát. A többletkockázat attól függ, hogy mennyi ideig alkalmaz hormonpótló kezelést. A többletkockázat néhány év alatt nyilvánvalóvá válik. Mindazonáltal a kezelés leállítása után néhány (legfeljebb 5) éven belül visszatér a normál értékre.
Összehasonlításképp
1000 50 és 79 év közötti, hormonpótló kezelést nem alkalmazó nő közül 5 éves időszak alatt átlagban 9-17 esetén diagnosztizálnak emlőrákot.
1000 50 és 79 év közötti, ösztrogén-progesztagén hormonpótló kezelést 5 évig alkalmazó nő közül 13-23 eset várható (azaz a többletesetek száma 4 és 6 közötti).
Rendszeresen vizsgálja meg emlőit. Forduljon kezelőorvosához vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberhez ha bármilyen eltérést tapasztal, olyanokat, mint:
- a bőrön kis gödröcske vagy behúzódás keletkezése,
- a mellbimbó megváltozása,
- bármilyen látható vagy érezhető csomó.
A fentieken túl, ha mammográfiás szűrőprogramban való részvételt ajánlanak fel Önnek, ajánlott azon részt vennie. A mammográfia során fontos, hogy tájékoztassa a röntgenvizsgálatot végző egészségügyi szakembert arról, hogy hormonpótló készítményt szed, mert ez a gyógyszeres kezelés megnövelheti az emlő denzitását, ami hatással lehet a mammogram eredményére. Azokon a területeken, ahol az emlő denzitása megnövekedett, lehet, hogy a mammográfia nem képes mindegyik csomót kimutatni.
Petefészekrák
A petefészekrák ritka - sokkal ritkább, mint az emlőrák. A csak ösztrogént tartalmazó és a kombinált ösztrogén-progesztagén tartalmú hormonpótló kezelés a petefészekrák kis mértékben emelkedett kockázatával jár együtt.
A petefészekrák kockázata az életkorral változik. Például az 50 és 54 év közötti életkorú, hormonpótló kezelésben nem részesülő nők esetében 2000-ből körülbelül 2 nőnél diagnosztizálnak petefészekrákot egy 5 éves időszak alatt.
Az 5 évig hormonpótló kezelésben részesülő nőknél 2000-ből körülbelül 3 eset fordul elő (vagyis körülbelül 1 esettel több).
A hormonpótló kezelés szívre és vérkeringésre kifejtett hatásai
Vérrögképződés egy visszérben (vénás tromboembólia)
Annak a kockázata, hogy a visszerekben vérrög képződik 1,3-3-szor nagyobb a hormonpótló kezelést alkalmazók esetén, mint az azt nem alkalmazók esetén, különösen az alkalmazás első évében.
A vérrögök súlyosak lehetnek, és ha valamelyik a tüdőbe jut, mellkasi fájdalmat, légszomjat, ájulást vagy akár halált is okozhat.
Az életkor előrehaladtával, és ha az alábbiak közül valamelyik érvényes Önre, valószínűbb, hogy vérrög képződik a visszereiben. Értesítse kezelőorvosát, amennyiben valamelyik igaz Önre:
- Nagy műtét, sérülés vagy betegség miatt nem képes hosszú ideig járni (3. pont "Ha műtétre van szüksége").
- Súlyosan túlsúlyos (testtömeg-indexe > 30 kg/m2).
- Bármilyen véralvadási problémája van, ami a vérrögök kialakulását gátló hosszú távú gyógyszeres kezelést igényel.
- Ha valamelyik közvetlen családtagjának valamikor vérrög képződött a lábában, a tüdejében vagy más szervében.
- Szisztémás lupusz eritematózuszban (SLE) szenved.
- Rosszindulatú daganatos betegségben szenved.
A vérrögképződés jeleivel kapcsolatban lásd "Szakítsa meg a Triaklim kezelést és azonnal forduljon orvoshoz"
Összehasonlításképp
1000 ötvenes éveikben járó hormonpótló kezelést nem alkalmazó nőt tekintve átlagban 5 év alatt 4-7 esetében lenne várható vérrögképződés egy visszérben.
1000 ötvenes éveiben járó 5 évig ösztrogén-progesztagén hormonpótló kezelést alkalmazó nő közül 9-12 eset várható (azaz 5 többleteset).
Szívbetegség (szívroham)
Nincs a hormonpótló kezelés szívbetegséget megelőző hatását alátámasztó bizonyíték.
Az ösztrogén-progesztagén hormonpótló kezelésben részesülő 60 év feletti nőknél kissé valószínűbb a szívbetegség kialakulása, mint azoknál, akik nem szednek hormonpótló készítményt.
Szélütés (sztrók)
A szélütés kialakulásának kockázata 1,5-szer nagyobb a hormonpótló készítményt alkalmazóknál, mint az azt nem használóknál. A hormonpótló kezelés alkalmazása miatt jelentkező többletesetek száma az életkor előrehaladtával növekszik.
Összehasonlításképp
1000 ötvenes éveiben járó hormonpótló kezelést nem alkalmazó nőt tekintve átlagban 5 év alatt 8 esetében lenne várható szélütés.
1000 ötvenes éveiben járó 5 évig hormonpótló kezelést alkalmazó nő közül 11 eset várható (azaz 3 többleteset).
Egyéb állapotok
A hormonpótló kezelés nem előzi meg az emlékezetkiesést. Rendelkezésre áll néhány bizonyíték azzal kapcsolatban, hogy az emlékezetkiesés kockázata valamivel magasabb azoknál a nőknél, akik a hormonpótló kezelést 65 éves életkoruk után kezdik el. Forduljon tanácsért kezelőorvosához.
Egyéb gyógyszerek és a Triaklim
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint a szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Bizonyos gyógyszerek megváltoztathatják a Triaklim hatását. Ez rendszertelen vérzéshez vezethet. A következő gyógyszerekre vonatkozik.
- A rángógörcs (epilepszia) kezelésére való gyógyszerek (olyanok, mint a fenobarbital, a fenitoin és a karbamazepin).
- A tbc (tuberkulózis) kezelésére szolgáló gyógyszerek (olyanok, mint a rifampicin és a rifabutin).
- A HIV-fertőzés kezelésére való gyógyszerek (olyanok, mint a nevirapin, az efavirenz, a ritonavir, telaprevir és a nelfinavir).
- Az orbáncfű (Hypericum perforatum) tartalmú gyógynövény készítmények.
Gombaellenes gyógyszerek (pl. ketokonazol tartalmú gyógyszerek) növelhetik a Triaklim hatását.A Triaklim befolyásolhatja az egyidejűleg alkalmazott ciklosporin terápiát.
A Triaklim egyidejű bevétele étellel és itallal
A tablettákat étellel és itallal együtt vagy azoktól függetlenül is be lehet venni.
Laboratóriumi vizsgálatok
Ha vérvizsgálatra van szüksége, tájékoztassa kezelőorvosát vagy a laboratórium személyzetét arról, hogy Triaklim filmtablettát szed, mert ez a gyógyszer befolyásolhatja bizonyos laboratóriumi vizsgálatok eredményeit.
Terhesség és szoptatás
A Triaklim kizárólag a változó koron már túllévő (posztmenopauzában lévő) nők kezelésére való. Ha terhes lesz, szakítsa meg a Triaklim kezelést, és forduljon kezelőorvosához.
Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Bizonyított vagy feltételezett terhességben ellenjavallt a Triaklim adása. Ha a kezelés ideje alatt következik be terhesség, azonnal abba kell hagyni a Triaklim szedését.
Szoptatás időszakában nem javallt a Triaklim szedése.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A készítmény a járművezetést és a baleseti veszéllyel járó munka végzését nem befolyásolja.
A Triaklim filmtabletta laktózt tartalmaz
Tejcukor érzékenységben (laktóz intoleranciában) figyelembe kell venni, hogy a készítmény szürke színű (Triaklim I) filmtablettája 45,43 mg, a fehér színű (Triaklim II) 44,5 mg a rózsaszínű (Triaklim III) 46,465 mg tejcukrot (laktózt) is tartalmaz filmtablettánként.
Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert
3. Hogyan kell alkalmazni a Triaklim filmtablettát?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Naponta egy filmtablettát kell szedni folyamatosan, minden nap.
Naponta lehetőleg ugyanabban az időben, kevés vízzel, szétrágás nélkül vegye be a filmtablettát.
Gyógyszerrendeléskor orvosának a tünetei kezeléséhez a szükséges legrövidebb ideig alkalmazandó, legalacsonyabb adagot kell szem előtt tartania. Forduljon kezelőorvosához, ha úgy gondolja, hogy az adag túl erős vagy nem elég erős.
A különböző színű tabletták összetétele különböző, ezért a szedési sorrend betartása szükséges.
A halványszürke tablettákat kell először bevenni, majd a fehér színűeket, ezt követően a rózsaszínű filmtablettákat. A tablettaszedést a "start" szóval jelölt 1. számú halványszürke színű filmtablettánál kezdje, ebből 12 filmtablettát kell bevenni, ezután 10 fehér színű, majd 6 rózsaszínű filmtablettát kell bevenni a 28. számú tablettáig. A levél befejezését követő napon egy újabb levél 1. számú halványszürke filmtablettájával folytassa a hormonpótló kezelést.
Ha az előírtnál több Triaklim filmtablettát alkalmazott:
Túladagolása esetén hányinger és hányás jelentkezhet, melynek kezelése tüneti. Ellátás céljából forduljon kezelőorvosához.
Ha elfelejtette alkalmazni a Triaklim filmtablettát:
Ha egy vagy több tablettát elfelejtett bevenni, akkor vérzés jelentkezhet. Ha elfelejtette időben bevenni a napi tablettáját, akkor ezt 12 órán belül még pótolhatja; 12 órán túl az elfelejtett tablettát nem szabad bevenni, hanem a következő napon esedékes tabletta bevételével kell folytatni a kezelést. Ha egy tabletta alkalmazása kimarad, nő az áttöréses vagy pecsételő vérzés jelentkezésének valószínűsége.
A kimaradt napok után a következő alkalommal vegye be a soron következő tablettát. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott tabletta pótlására, mert ezzel már nem pótolja a kiesett mennyiséget, viszont a túladagolás veszélyének teszi ki magát.
Ha műtétre van szüksége:
Ha műtéti beavatkozás vár Önre, mondja meg a sebésznek, hogy Triaklim filmtablettát szed. Lehet, hogy 4-6 héttel a műtét előtt fel kell függeszteni a Triaklim szedését, a vérrögképződés kockázatának csökkentése érdekében (lásd a 2. pontban "Vérrögképződés egy visszérben (vénás tromboembólia)"). Kérdezze meg kezelőorvosától, hogy mikor kezdheti el újra a Triaklim szedését.
Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Az alábbi betegségeket gyakrabban jelentették hormonpótló kezelésben részesülő, mint azt nem alkalmazó nők esetén:
- Emlőrák.
- A méhnyálkahártya kóros megvastagodása vagy rákja (endometrium hiperplázia vagy rák).
- Petefészekrák.
- Vérrögképződés a láb vagy a tüdő visszereiben (vénás tromboembólia).
- Szívbetegség.
- Szélütés (sztrók).
- Várható emlékezetkiesés, amennyiben a hormonpótló kezelést 65 éves életkor után kezdik el.
Ezekkel a mellékhatásokkal kapcsolatban további információkat lásd a 2. pontban "Tudnivalók a Triaklim szedése előtt".
Túlérzékenység/allergia (nem gyakori mellékhatás - 100 közül legfeljebb 1 beteget érinthet).
Annak ellenére, hogy nem gyakori esemény, túlérzékenység/allergia előfordulhat. A túlérzékenység/allergia jelei között az alábbi tünetek közül egy vagy több jelentkezhet: bőrkiütés, viszketés, duzzanat, nehézlégzés, alacsony vérnyomás (sápadt és hűvös bőr, gyors szívverés), szédülés, izzadás, amik anafilaxiás reakció/sokk jelei lehetnek. Ha az előbbi tünetek közül egy is jelentkezik, hagyja abba a Triaklim szedését és kérjen azonnali orvosi segítséget.
A kezelés elkezdése után a szervezetnek alkalmazkodnia kell az új hormonszintekhez. A leggyakoribb mellékhatások a kezelés első néhány hónapjában a vérzéses panaszok és a mellfeszülés. Előfordulhat még szédülés, fejfájás, hányinger és végtagduzzanat (ödéma). A fenti panaszok általában a szedés első néhány hónapjában léphetnek fel, átmeneti jellegűek és később spontán megszűnnek. Amennyiben ez mégsem következne be, vagy tünetei túl kellemetlenné válnak, forduljon a kezelőorvosához.
Hasonló összetételű tablettákkal végzett klinikai vizsgálatok során beszámoltak még a következő nemkívánt hatásokról:
Nagyon gyakori (10-ből 1-nél több gyógyszerszedőt érint): mellfeszülés és fájdalom, menstruációs zavarok.
Gyakori (10-ből kevesebb,mint egy gyógyszerszedőt érint): méhfibróma (jóindulatú daganat) kialakulása, kiújulása vagy fennálló méhfibróma rosszabbodása, depresszió, émelygés, hányinger, emésztési zavar, hasi fájdalom, mellnagyobbodás, hüvelygyulladás, hüvelyi gombás fertőzés (candidiasis), hátfájás, lábikragörcs, végtagduzzanat (ödéma) képződés, testsúlynövekedés, folyadékvisszatartás, fejfájás, migrén.
Nem gyakori (100-ból kevesebb,mint egy gyógyszerszedőt érint): méhfal megvastagodása, emésztési panaszok, teltségérzet, bélgázosság, foltos hajhullás, fokozott szőrnövekedés, gennyes pattanásképződéssel járó bőrgyulladás (akne), bőrkiütés, viszketés, túlérzékenység, emlőbántalom, fájdalmas menstruáció, a gyógyszerhatás hiánya, idegesség,
felületes vénagyulladás (tromboflebitisz).
Ritka (1000-ből kevesebb,mint egy gyógyszerszedőt érint): vénás rögösödés (tromboembólia), mély vénagyulladás (tromboflebitisz).
A kombinált hormonpótló kezelés egyéb mellékhatásai
Az alábbi mellékhatásokat más hormonpótló készítményekkel kapcsolatban jelentették:
- Epehólyag betegség
- Különböző bőrbetegségek és tünetek:
- A bőrszín elszíneződése különösen az arcon vagy a nyakon, ami "terhességi foltként" ismert (kloazma).
- Fájdalmas vöröses csomók a bőrben (eritema nodozum).
- Pajzs alakú vörösödő bőrkiütés vagy seb (eritema multiforme).
- A bőrszín és/vagy a nyálkahártya piros vagy bíbor elszíneződése (vaszkuláris purpura).
A kezelés azonnali felfüggesztése:
Ha az alábbi tünetek közül bármelyik jelentkezik, a kezelést azonnal függessze fel, és tájékoztassa kezelőorvosát:
- sárgaság megjelenése (a bőr, illetve a szemfehérje sárgulása),
- hirtelen fellépő migrénes típusú fejfájás,
- jelentős vérnyomás-emelkedés,
- terhesség.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Triaklim filmtablettát tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
Legfeljebb 25 °C-on, az eredeti csomagolásban tárolandó.
A csomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Triaklim filmtabletta?
- A készítmény hatóanyaga:
Triaklim I.: 2,00 mg ösztradiol (2,07 mg ösztradiol - hemihidrát formájában).
Triaklim II.: 2,00 mg ösztradiol (2,07 mg ösztradiol - hemihidrát formájában),
1,00 mg noretiszteron - acetát.
Triaklim III.: 1,00 mg ösztradiol (1,035 mg ösztradiol - hemihidrát formájában).
- Segédanyagok:
Triaklim I:
Tablettamag: vízmentes kolloid szilícium-dioxid, magnézium-sztearát, burgonyakeményítő, povidon, talkum, kukoricakeményítő, laktóz-monohidrát (45,43 mg).
Filmbevonat: fekete vas-oxid E172, vízmentes kolloid szilícium-dioxid, titán-dioxid E171, makrogol 6000, Sepifilm 003 (hipromellóz és makrogol-sztearát).
Triaklim II:
Tablettamag: vízmentes kolloid szilícium-dioxid, magnézium-sztearát, burgonyakeményítő, povidon, talkum, kukoricakeményítő, laktóz-monohidrát (44,5 mg).
Filmbevonat: vízmentes kolloid szilícium-dioxid, titán-dioxid E171, makrogol 6000, Sepifilm 003 (hipromellóz és makrogol-sztearát).
Triaklim III:
Tablettamag: vízmentes kolloid szilícium-dioxid, magnézium-sztearát, burgonyakeményítő, povidon, talkum, kukoricakeményítő, laktóz-monohidrát (46,465 mg).
Filmbevonat: vörös vas-oxid E172, vízmentes kolloid szilícium-dioxid, titán-dioxid E171, makrogol 6000, Sepifilm 003 (hipromellóz és makrogol-sztearát).
Milyen a Triaklim filmtabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Triaklim I.: világosszürke, kerek, mindkét oldalon domború filmtabletták. Törési felületük: fehér színű.
Triaklim II.: fehér vagy csaknem fehér, kerek, mindkét oldalon domború filmtabletták. Törési felületük: fehér színű.
Triaklim III.: rózsaszín, kerek, mindkét oldalon domború filmtabletták. Törési felületük: fehér színű.
12 db Triaklim I + 10 db Triaklim II + 6 db Triaklim III filmtabletta közös, színtelen, átlátszó PVC/Al buborékcsomagolásban. 3 buborékcsomagolás +1 tárolótasak dobozban 3 x 28 db.

Kapcsolódó betegségek ( nőgyógyászat )

Szeretném megvásárolni patikában, megkeresem a legközelebbi patikát:


Partner patikáink: logo BENU Gyógyszertár