Gyógyszerkereső

TRIAKLIM filmtabletta

Kiszerelés: 3x28

Törzskönyvi szám: OGYI-T-7492/02

TRIAKLIM filmtabletta

Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Richter Gedeon

Hatóanyag: estradiol, norethisterone acetate

ATC: Norethisterone és estrogen

Normatív TB támogatás:

Vényköteles

Közgyógyellátásra adható:

Patikán kívül vásárolható

EÜ támogatásra adható:

EÜ Kiemelt támogatás:

Tájékoztató fogyasztói ár: 3315 Ft
A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Triaklim és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Triaklim egy szekvenciális, kombinált hormonpótló kezelésre szolgáló gyógyszer, melyet megszakítás nélkül, minden nap szedni kell. A Triaklim azoknak a menopauzán már túl lévő nőknek való, akiknek az utolsó menstruációja óta legalább 6 hónap telt el.
A Triaklim filmtabletta 2 hormont tartalmaz, egy ösztrogént (ösztradiol) és egy progesztogént (noretiszteron-acetát). A Triaklimben lévő ösztradiol azonos a női petefészek által termelt ösztradiollal, és a természetes ösztrogénekhez sorolják. A noretiszteron-acetát szintetikus úton előállított progesztogén, ami hasonló módon hat, mint a másik fontos női nemi hormon, a progeszteron.
A Triaklimet az alábbi esetekben alkalmazzák:
A változó kor után fellépő tünetek enyhítésére
A változó kor (menopauza) során a női szervezet által termelt ösztrogén mennyisége leesik. Ez olyan tüneteket okozhat, mint az arc, a nyak és a mellkas kimelegedése ("hőhullámok"). A Triaklim enyhíti ezeket a menopauza után jelentkező tüneteket. Önnek csak abban az esetben rendelnek Triaklimet, ha tünetei súlyosan akadályozzák életvitelében.
A csontvesztés (oszteoporózis) megelőzése
A változó kor (menopauza) után némely nőnél a csontok törékennyé válhatnak (oszteoprózis). Kezelőorvosával mindegyik rendelkezésre álló lehetőséget beszélje meg.
Ha az oszteoporózis miatt Önnél fokozott a csonttörés veszélye, és ha más gyógyszer nem alkalmas Önnek, alkalmazhatja a Triaklimet a menopauza után jelentkező oszteoporózis megelőzésére.
65 évesnél idősebb nők kezelésével kapcsolatosan csak korlátozott tapasztalat áll rendelkezésre.
2. Tudnivalók a Triaklim szedése előtt
Kórelőzmény és rendszeres orvosi vizsgálatok
A hormonpótló kezelés kockázatot hordoz magában, amit meg kell fontolni, amikor arról dönt, hogy elkezdi-e vagy folytatja-e a gyógyszer szedését.
Korai menopauzában (petefészek-elégtelenség vagy sebészeti ok miatt) szenvedő nők kezelésével kapcsolatban kevés tapasztalat áll rendelkezésre. Ha korai menopauzában szenved, a hormonpótló kezelés kockázata eltérő lehet. Kérjük, beszélje ezt meg a kezelőorvosával.
A hormonpótló kezelés megkezdése (vagy újrakezdése) előtt kezelőorvosa megkérdezi az Ön személyes és családi kórtörténetét. Kezelőorvosa dönthet úgy, hogy fizikális vizsgálatokat végez. Ebbe beletartozhat az, hogy megvizsgálja az emlőit és/vagy belső vizsgálatokat is végezhet, amennyiben szükséges.
Ha elkezdte a Triaklim-kezelést, rendszeres orvosi vizsgálatokon kell megjelennie (legalább évente egyszer). Ezen orvosi vizsgálatok során beszélje meg kezelőorvosával a Triaklim-kezelés folytatásának előnyeit és kockázatait.
Kezelőorvosa utasításainak megfelelően, menjen el a rendszeres emlőszűrésre.
Ne szedje a Triaklimet
amennyiben az alábbiak bármelyike is érvényes Önre. Amennyiben nem biztos az alábbi pontok valamelyikét illetően, forduljon kezelőorvosához, mielőtt elkezdené szedni a Triaklimet.
Ne szedje a Triaklimet:
- Ha allergiás az ösztradiolra, a noretiszteron-acetátra, vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- Ha Önnek emlőrákja van, korábban volt, vagy ha az emlőrák gyanúja áll fenn.
- Ha méhnyálkahártyarákja (endometriumrákja) vagy bármilyen más ösztrogénfüggő rákja van, korábban volt, vagy jelenleg fennáll ennek gyanúja.
- Ha bármilyen ismeretlen eredetű hüvelyi vérzése van.
- Ha a méhnyálkahártyája túlzott mértékben megvastagodott (endometrium-hiperpláziája van) és ezt a betegségét nem kezelik.
- Ha jelenleg vagy valaha korábban vérrög képződött egy visszérben (vénás tromboembólia), például a lábban (mélyvénás trombózis) vagy a tüdőben (tüdőembólia).
- Amennyiben véralvadási betegsége van (olyan, mint a protein C-hiány, a protein S-hiány vagy az antitrombin III-hiány).
- Ha a verőerekben képződött vérrög által okozott betegsége van vagy korábban volt (olyan, mint a szívroham, a szélütés (sztrók) vagy az angina pektorisz).
- Ha jelenleg májbetegsége van, vagy valaha korábban volt, és a májfunkciós vizsgálatok eredményei még nem tértek vissza a normál tartományba.
- Ha a porfíriának nevezett ritka vérképzési betegségben szenved, ami a családban öröklődik.
Ha a fenti állapotok bármelyike először jelentkezik a Triaklim szedése alatt, azonnal szakítsa meg a kezelést, és haladéktalanul forduljon kezelőorvosához.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Triaklim szedése előtt beszéljen kezelőorvosával.
A kezelés megkezdése előtt mondja meg kezelőorvosának, ha az alábbi állapotok bármelyike valaha előfordult Önnél, mert ezek visszatérhetnek vagy súlyosbodhatnak a Triaklim-kezelés során. Ebben az esetben gyakrabban kell kezelőorvosához ellenőrző vizsgálatokra járnia:
- Méhfibróma.
- Méhnyálkahártya-növekedés a méhen kívül (endometriózis) vagy korábbi túlzott méhnyálkahártya-növekedés (endometrium-hiperplázia).
- A vérrögképződés fokozott kockázata (lásd "Vérrögképződés egy visszérben (vénás tromboembólia)").
- Ösztrogénfüggő daganat kialakulásának fokozott kockázata (olyan, mint amikor valakinek az édesanyjánál, nővérénél vagy nagymamájánál emlőrák fordult elő).
- Magas vérnyomás.
- Májbetegség, mint pl. jóindulatú májdaganat.
- Cukorbetegség (diabétesz mellitusz).
- Epekő.
- Migrén vagy súlyos fejfájás.
- Olyan immunrendszeri betegség, amely a test sok szervét érinti (szisztémás lupusz eritematózusz, SLE).
- Rángógörcs (epilepszia).
- Asztma.
- Egy, a középfület és a hallást érintő betegség (otoszklerózisz).
- Nagyon magas vérzsírszint (trigliceridek).
- Szív-, vagy veseprobléma miatt a folyadék visszatartása.
- Tejcukor-érzékenység (laktózintolerancia).
Szakítsa meg a Triaklim szedését és azonnal forduljon orvoshoz
Ha a hormonpótló kezelés alatt az alábbiak bármelyikét észleli:
- A "Ne szedje a Triaklimet" szakaszban felsorolt bármelyik állapot kialakulása esetén.
- A bőr vagy a szemfehérje sárga elszíneződése (sárgaság). Ezek májbetegség jelei lehetnek.
- Jelentős vérnyomás-emelkedés (tünete lehet a fejfájás, a fáradtság, a szédülés).
- Első alkalommal jelentkező migrénszerű fejfájás.
- Ha terhes lesz.
- Ha vérrög jeleit észleli, olyat, mint:
- a láb fájdalmas duzzanata és vörösödése,
- hirtelen mellkasi fájdalom,
- nehézlégzés.
További információért lásd "Vérrögképződés egy visszérben (vénás tromboembólia)".
Megjegyzés: A Triaklim nem fogamzásgátló gyógyszer. A terhesség megelőzése érdekében még mindig szüksége lehet arra, hogy kiegészítő fogamzásgátlást használjon, ha az utolsó havi vérzés jelentkezése óta kevesebb, mint 12 hónap telt el vagy Ön 50 évesnél fiatalabb.
A hormonpótló kezelés és a rák
A méhnyálkahártya túlzott megvastagodása (endometrium-hiperplázia) és a méhnyálkahártyarák (endometriumrák)
A csak ösztrogén tartalmú hormonpótló kezelés alkalmazása növeli a méhnyálkahártya túlzott megvastagodásának (endometrium-hiperpláziának) és a méhnyálkahártyaráknak (endometriumráknak) a kockázatát.
A Triaklimban lévő progesztogén megvédi Önt ettől a többletkockázattól.
Összehasonlításképp
Méheltávolításon át nem esett, hormonpótló kezelést nem alkalmazó nőknél átlagban 1000 közül 5 esetében diagnosztizálnak méhnyálkahártyarákot 50 és 65 éves koruk között.
A méheltávolításon át nem esett, 50 és 65 éves közötti, csak ösztrogént tartalmazó hormonpótló kezelést alkalmazó 1 000 nőre számítva 10 és 60 között diagnosztizálnak méhnyálkahártyarákot (azaz a többletesetek száma 5 és 55 közötti), az adagtól és az alkalmazás időtartamától függően.
Váratlan vérzés
A Triaklim szedése alatt havonta egy alkalommal havivérzése (úgynevezett megvonásos vérzése) lesz. De ha váratlan vérzés lép fel, vagy vércseppek jelentkeznek (pecsételő vérzés) a havivérzésen kívül, amelyek:
- az első 6 hónap után is folytatódnak,
- azután kezdődtek, hogy már több mint 6 hónapja szedi a Triaklim filmtablettát,
- a Triaklim szedésének abbahagyása után is folytatódnak,
amint lehet, forduljon kezelőorvosához.
Emlőrák
Bizonyítékok alapján felmerül, hogy a kombinált ösztrogén-progesztogén hormonpótló kezelés és feltehetőleg a csak ösztrogént tartalmazó hormonpótló kezelés is növeli az emlőrák kockázatát. A többletkockázat attól függ, hogy mennyi ideig alkalmaz hormonpótló kezelést. A többletkockázat néhány év alatt nyilvánvalóvá válik. Mindazonáltal a kezelés leállítása után néhány (legfeljebb 5) éven belül visszatér a normál értékre.
Összehasonlításképp
50 és 79 év közötti, hormonpótló kezelést nem alkalmazó 1000 nő közül, 5 éves időszak alatt, átlagban 9-17 esetén diagnosztizálnak emlőrákot.
50 és 79 év közötti, ösztrogén-progesztogén hormonpótló kezelést 5 évig alkalmazó 1000 nő közül 13-23 eset várható (azaz a többletesetek száma 4 és 6 közötti).
Rendszeresen vizsgálja meg emlőit. Forduljon kezelőorvosához ha bármilyen eltérést tapasztal, olyanokat, mint:
- a bőrön kis gödröcske vagy behúzódás keletkezése,
- a mellbimbó megváltozása,
- bármilyen látható vagy érezhető csomó.
A fentieken túl, ha mammográfiás szűrőprogramban való részvételt ajánlanak fel Önnek, ajánlott azon részt vennie. A mammográfia során fontos, hogy tájékoztassa a röntgenvizsgálatot végző egészségügyi szakembert arról, hogy hormonpótló készítményt szed, mert ez a gyógyszeres kezelés megnövelheti az emlő denzitását, ami hatással lehet a mammogram eredményére. Azokon a területeken, ahol az emlő denzitása megnövekedett, lehet, hogy a mammográfia nem képes mindegyik csomót kimutatni.
Petefészekrák
A petefészekrák ritka - sokkal ritkább, mint az emlőrák. A csak ösztrogént tartalmazó és a kombinált ösztrogén-progesztogén-tartalmú hormonpótló kezelés a petefészekrák kis mértékben emelkedett kockázatával jár együtt.
A petefészekrák kockázata az életkorral változik. Például az 50 és 54 év közötti életkorú, hormonpótló kezelésben nem részesülő nők esetében 2000-ből körülbelül 2 nőnél diagnosztizálnak petefészekrákot egy 5 éves időszak alatt. Az 5 évig hormonpótló kezelésben részesülő nőknél 2000-ből körülbelül 3 eset fordul elő (vagyis körülbelül 1 esettel több).
A hormonpótló kezelés szívre és vérkeringésre kifejtett hatásai
Vérrögképződés egy visszérben (vénás tromboembólia)
Annak a kockázata, hogy a visszerekben vérrög képződik 1,3-3-szor nagyobb a hormonpótló kezelést alkalmazók esetén, mint az azt nem alkalmazók esetén, különösen az alkalmazás első évében.
A vérrögök súlyosak lehetnek, és ha valamelyik a tüdőbe jut, mellkasi fájdalmat, légszomjat, ájulást vagy akár halált is okozhat.
Az életkor előrehaladtával, valamint ha az alábbiak közül valamelyik érvényes Önre, valószínűbb, hogy vérrög képződik a visszereiben. Értesítse kezelőorvosát, amennyiben valamelyik igaz Önre:
- Nagyobb műtét, sérülés vagy betegség miatt hosszú ideig nem képes járni (3. pont "Ha műtétre van szüksége").
- Ha Ön nagyon túlsúlyos (testtömegindexe > 30 kg/m2).
- Bármilyen véralvadási problémája van, ami a vérrögök kialakulását gátló hosszú távú gyógyszeres kezelést igényel.
- Ha valamelyik közvetlen családtagjának valamikor vérrög képződött a lábában, a tüdejében vagy más szervében.
- Szisztémás lupusz eritematózuszban (SLE) szenved.
- Rosszindulatú daganatos betegségben szenved.
A vérrögképződés jeleivel kapcsolatban lásd "Szakítsa meg a Triaklim szedését és azonnal forduljon orvoshoz".
Összehasonlításképp
Ötvenes éveiben járó, hormonpótló kezelést nem alkalmazó 1000 nőt tekintve 5 év alatt átlagban 4-7 esetben lenne várható vérrögképződés egy visszérben.
Ötvenes éveiben járó, 5 évig ösztrogén-progesztogén hormonpótló kezelést alkalmazó 1000 nő közül 9-12 eset várható (azaz 5 többleteset).
Szívbetegség (szívroham)
Nincs a hormonpótló kezelés szívbetegséget megelőző hatását alátámasztó bizonyíték.
Az ösztrogén-progesztogén hormonpótló kezelésben részesülő 60 év feletti nőknél kissé valószínűbb a szívbetegség kialakulása, mint azoknál, akik nem szednek hormonpótló készítményt.
Szélütés (sztrók)
A szélütés kialakulásának kockázata 1,5-szer nagyobb a hormonpótló készítményt alkalmazóknál, mint az azt nem használóknál. A hormonpótló kezelés alkalmazása miatt jelentkező többletesetek száma az életkor előrehaladtával növekszik.
Összehasonlításképp
Ötvenes éveiben járó, hormonpótló kezelést nem alkalmazó 1000 nőt tekintve 5 év alatt átlagban 8 esetében lenne várható szélütés.
Ötvenes éveiben járó, 5 évig hormonpótló kezelést alkalmazó 1000 nő közül 11 eset várható (azaz 3 többleteset).
Egyéb állapotok
A hormonpótló kezelés nem előzi meg az emlékezetkiesést. Rendelkezésre áll néhány bizonyíték azzal kapcsolatban, hogy az emlékezetkiesés kockázata valamivel magasabb azoknál a nőknél, akik a hormonpótló kezelést 65 éves életkoruk után kezdik el. Forduljon tanácsért kezelőorvosához.
Egyéb gyógyszerek és a Triaklim
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Bizonyos gyógyszerek megváltoztathatják a Triaklim hatását, ami rendszertelen vérzéshez vezethet. Ez a következő gyógyszerekre vonatkozik.
- A rángógörcs (epilepszia) kezelésére való gyógyszerek (olyanok, mint a fenobarbitál, a fenitoin és a karbamazepin).
- A tbc (tuberkulózis) kezelésére szolgáló gyógyszerek (olyanok, mint a rifampicin és a rifabutin).
- A HIV-fertőzés kezelésére való gyógyszerek (olyanok, mint a nevirapin, az efavirenz, a ritonavir és a nelfinavir).
- Hepatitis C-vírusfertőzés kezelésére való gyógyszerek (olyan, mint a telaprevir).
- A közönséges orbáncfüvet (Hypericum perforatumot) tartalmazó gyógynövénykészítmények.
Más gyógyszerek erősíthetik a Triaklim hatását:
- A ketokonazolt (egy gombaellenes hatóanyagot) tartalmazó gyógyszerek.
A Triaklim befolyásolhatja az egyidejű ciklosporin-kezelést.
A Triaklim egyidejű bevétele étellel és itallal
A tablettákat étellel és itallal együtt vagy azoktól függetlenül is be lehet venni.
Laboratóriumi vizsgálatok
Ha vérvizsgálatra van szüksége, tájékoztassa kezelőorvosát vagy a laboratórium személyzetét arról, hogy Triaklimet szed, mert ez a gyógyszer befolyásolhatja bizonyos laboratóriumi vizsgálatok eredményeit.
Terhesség és szoptatás
A Triaklim kizárólag a változó koron már túl lévő (posztmenopauzában lévő) nők kezelésére való. Ha terhes lesz, szakítsa meg a Triaklim-kezelést, és forduljon kezelőorvosához.
Ne szedje a Triaklimet szoptatás alatt.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Triaklimnek nincs olyan ismert hatása, ami befolyásolná a gépjárművezetéshez vagy a gépek kezeléséhez szükséges képességeket.
A Triaklim filmtabletta laktózt tartalmaz
A készítmény minden világosszürke színű (I.) filmtablettája 45,43 mg, a fehér színű (II.) 44,5 mg, a rózsaszín (III.) 46,465 mg tejcukrot (laktózt) is tartalmaz.
Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
3. Hogyan kell szedni a Triaklimet?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Ha nem másik hormonpótló kezelésről tér át, a Triaklim-kezelést bármely tetszőleges napon elkezdheti.
Ha egy másik hormonpótló kezelésről áll át, kérdezze meg kezelőorvosát, hogy mikor kezdje el a Triaklim-kezelést.
Naponta egyszer egy filmtablettát vegyen be, minden nap lehetőleg ugyanabban az időben.
Mindegyik doboz 28 filmtablettát tartalmaz.
Az 1-12. napig 12 napon keresztül minden nap vegyen be egy világosszürke filmtablettát.
A 13-22. napig 10 napon keresztül minden nap vegyen be egy fehér filmtablettát.
A 23-28. napig 6 napon keresztül minden nap vegyen be egy rózsaszín filmtablettát.
A filmtablettát egy pohár vízzel vegye be.
Ha befejezte az egyik doboz szedését, kezdjen meg egy új dobozt és megszakítás nélkül folytassa a kezelést. Az új doboz használatának kezdetekor rendszerint menstruációszerű vérzés jelentkezik.
A gyógyszer felírása során orvosának a tünetek kezeléséhez szükséges legrövidebb ideig alkalmazandó legkisebb adagot kell szem előtt tartania. Forduljon kezelőorvosához, ha úgy gondolja, hogy az adag túl erős vagy nem elég erős.
Forduljon kezelőorvosához, ha a tünetei 3 hónapos kezelés után sem javulnak. A kezelést csak addig szabad folytatnia, amíg a kezelés előnyei meghaladják annak kockázatait.
Ha az előírtnál több Triaklimet vett be
Ha az előírtnál több Triaklim filmtablettát vett be, forduljon orvoshoz vagy gyógyszerészhez. A Triaklim túladagolása hányingert vagy hányást okozhat.
Ha elfelejtette bevenni a Triaklimet
Ha a szokott időben elfelejtette bevenni a filmtablettát, vegye be a következő 12 óra során. Ha már több mint 12 óra telt el, a következő nap a szokásos módon vegye be a filmtablettát. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott filmtabletta pótlására.
Egy adag kihagyása esetén az áttöréses és pecsételő vérzés valószínűsége megnövekedhet.
Ha idő előtt abbahagyja a Traklim szedését
Ha szeretné abbahagyni a Triaklim szedését, kérjük, előbb beszéljen kezelőorvosával. Kezelőorvosa elmagyarázza a kezelés abbahagyásának hatásait és megbeszéli Önnel az egyéb lehetőségeket.
Ha műtétre van szüksége
Ha műtéti beavatkozás vár Önre, mondja meg a sebésznek, hogy Triaklimet szed. Lehet, hogy 4-6 héttel a műtét előtt fel kell függeszteni a Triaklim szedését, a vérrögképződés kockázatának csökkentése érdekében (lásd a 2. pontban "Vérrögképződés egy visszérben (vénás tromboembólia)"). Kérdezze meg kezelőorvosától, hogy mikor kezdheti el újra a Triaklim szedését.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Az alábbi betegségeket gyakrabban jelentették hormonpótló kezelésben részesülő, mint azt nem alkalmazó nők esetén:
- Emlőrák.
- A méhnyálkahártya kóros megvastagodása vagy rákja (endometrium-hiperplázia vagy endometriumrák).
- Petefészekrák.
- Vérrögképződés a láb vagy a tüdő visszereiben (vénás tromboembólia).
- Szívbetegség.
- Szélütés (sztrók).
- Várható emlékezetkiesés, amennyiben a hormonpótló kezelést 65 éves életkor után kezdik el.
Ezekkel a mellékhatásokkal kapcsolatban további információkat lásd a 2. pontban "Tudnivalók a Triaklim szedése előtt".
Túlérzékenység/allergia (nem gyakori mellékhatás - 100 betegből legfeljebb 1-et érinthet).
Annak ellenére, hogy nem gyakori esemény, túlérzékenység/allergia jelentkezhet. A túlérzékenység/allergia tünetei között az anafilaxiás reakció/sokk alábbi tünetei közül egy vagy több jelentkezhet: csalánkiütés, viszketés, duzzanat, nehézlégzés, alacsony vérnyomás (sápadt és hűvös bőr, gyors szívverés), szédülés, izzadás. Ha az előbbi tünetek közül egy is jelentkezik, hagyja abba a Triaklim szedését és kérjen azonnali orvosi segítséget.
Nagyon gyakori melllékhatások (10 betegből több mint 1-et érinthet):
- Fájdalom vagy feszülés érzése az emlőben
- Rendszertelen havivérzés, vagy túlzott mértékű vérzés a ciklus során.
Gyakori melllékhatások (10 betegből legfeljebb 1-et érinthet):
- Gombás hüvelyfertőzés, hüvelygyulladás.
- Folyadék visszatartás okozta testsúlynövekedés.
- Depresszió (lehangoltság) kialakulása, vagy rosszabbodása.
- Fejfájás, migrén kialakulása vagy rosszabbodása.
- Hányinger, hasfájás, hasfeszülés vagy hasi diszkomfort.
- Hátfájás, lábikragörcs.
- Az emlő megnagyobbodása vagy feldagadása (emlőödéma/vizenyő),
- Méhfibróma (jóindulatú daganat) kialakulása, kiújulása vagy rosszabbodása.
- Kéz-, vagy lábduzzanat (perifériás ödéma).
- Testsúlynövekedés.
Nem gyakori melllékhatások (100 betegből legfeljebb 1-et érinthet):
- Túlérzékenység (allergiás reakció).
- Idegesség.
- Visszérgyulladás (a felszínes vénák trombózisos gyulladása).
- Puffadás vagy fokozott gázképződés.
- Hajhullás (alopecia), rendellenes (férfias típusú) szőrnövekedés.
- Pattanások (akné), viszketés vagy csalánkiütés (urtikária).
- A méhnyálkahártya kóros megvastagodása (endometrium-hiperplázia)
- Fájdalmas havivérzés.
- A gyógyszer hatástalansága.
Ritka melllékhatások (1000 betegből legfeljebb 1-et érinthet):
- Tüdőembólia (vérrögképződés) (lásd még a "Vérrögképződés egy visszérben (vénás tromboembólia)" szakaszt a 2. "Tudnivalók a Triaklim szedése előtt" pontban).
- Trombózissal (vérrög) együtt járó mélyvénás gyulladás.
Nagyon ritka melllékhatások (10 000 betegből legfeljebb 1-et érinthet):
- Méhnyálkahártyarák (endometriumrák).
- Álmatlanság, szorongás.
- A szexuális vágy megváltozása.
- Szédülés.
- Szélütés (sztrók).
- Látászavarok.
- Szívroham.
- A vérnyomás emelkedése vagy a magasvérnyomás-betegség rosszabbodása.
- Gyomorégés, hányás.
- Epehólyag-betegség, epekő kialakulása, vagy epekövek újbóli megjelenése, rosszabbodása.
- Fokozott faggyútermelés, bőrkiütés
- Akut vagy visszatérő ödémaroham (angioneurotikus ödéma).
- A hüvely és a nemi szervek területének viszketése.
- Testsúlycsökkenés.
A kombinált hormonpótló kezelés egyéb mellékhatásai
Az alábbi mellékhatásokat más hormonpótló készítményekkel kapcsolatban jelentették:
- Különböző bőrbetegségek és tünetek:
-- A bőr elszíneződése különösen az arcon vagy a nyakon, ami "terhességi foltként" ismert (kloazma).
-- Fájdalmas vöröses csomók a bőrben (eritéma nodozum).
-- Céltábla alakú vörösödéssel, foltokkal járó bőrkiütés vagy sebek megjelenése (eritéma multiforme).
-- A bőr és/vagy a nyálkahártya piros vagy bíbor elszíneződése (vaszkuláris purpura).
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Triaklimet tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
Legfeljebb 25 °C-on, az eredeti csomagolásban tárolandó.
A csomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Triaklim filmtabletta?
- A készítmény hatóanyagai:
I. (világosszürke filmtabletta): 2,00 mg ösztradiol (2,07 mg ösztradiol-hemihidrát formájában).
II. (fehér filmtabletta): 2,00 mg ösztradiol (2,07 mg ösztradiol-hemihidrát formájában),
1,00 mg noretiszteron-acetát.
III. (rózsaszín filmtabletta): 1,00 mg ösztradiol (1,035 mg ösztradiol-hemihidrát formájában).
- Egyéb összetevők:
I. (világosszürke filmtabletta):
Tablettamag: vízmentes kolloid szilícium-dioxid, magnézium-sztearát, burgonyakeményítő, povidon, talkum, kukoricakeményítő, laktóz-monohidrát (45,43 mg).
Filmbevonat: fekete vas-oxid E172, vízmentes kolloid szilícium-dioxid, titán-dioxid E171, makrogol 6000, Sepifilm 003 (hipromellóz és makrogol-sztearát).
II. (fehér filmtabletta):
Tablettamag: vízmentes kolloid szilícium-dioxid, magnézium-sztearát, burgonyakeményítő, povidon, talkum, kukoricakeményítő, laktóz-monohidrát (44,5 mg).
Filmbevonat: vízmentes kolloid szilícium-dioxid, titán-dioxid E171, makrogol 6000, Sepifilm 003 (hipromellóz és makrogol-sztearát).
III. (rózsaszín filmtabletta):
Tablettamag: vízmentes kolloid szilícium-dioxid, magnézium-sztearát, burgonyakeményítő, povidon, talkum, kukoricakeményítő, laktóz-monohidrát (46,465 mg).
Filmbevonat: vörös vas-oxid E172, vízmentes kolloid szilícium-dioxid, titán-dioxid E171, makrogol 6000, Sepifilm 003 (hipromellóz és makrogol-sztearát).
Milyen a Triaklim filmtabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
I.: világosszürke, kerek, mindkét oldalon domború filmtabletták. Törési felületük: fehér színű.
II.: fehér vagy csaknem fehér, kerek, mindkét oldalon domború filmtabletták. Törési felületük: fehér színű.
III.: rózsaszín, kerek, mindkét oldalon domború filmtabletták. Törési felületük: fehér színű.
12 db I. + 10 db II. + 6 db III. filmtabletta, közös, színtelen, átlátszó PVC//Al buborékcsomagolásban. 3 buborékcsomagolás +1 tárolótasak dobozban (3 × 28 db).

Kapcsolódó betegségek ( nőgyógyászat )

Szeretném megvásárolni patikában, megkeresem a legközelebbi patikát:


Partner patikáink: logo BENU Gyógyszertár