+16° - +38°
Nincs front

TETRACYCLIN WOLFF 250 mg kemény kapszula

TETRACYCLIN WOLFF 250 mg kemény kapszula betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Tetracyclin Wolff 250 mg kemény kapszula és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Tetracyclin Wolff 250 mg kemény kapszula szájon át alkalmazandó széles hatásspektrumú, a tetraciklinek csoportjába tartozó antibiotikum (baktériumok elleni gyógyszer), amely baktériumok okozta fertőzések kezelésére szolgál.

Terápiás javallatok:
A Tetracyclin Wolff 250 mg kemény kapszula a következő szervrendszerek tetraciklinre érzékeny kórokozók által okozott fertőzéseinek kezelésére alkalmazható:
- légutak, például mikoplazmák, rikettsiák és klamídiák által okozott atípusos tüdőgyulladás, valamint krónikus hörgőgyulladás akut fellángolásai,
- vizeletelvezető rendszer, például húgyúti fertőzések, Chlamydia trachomatis vagy Ureaplasma urealyticum által okozott nem gonorreás húgycsőgyulladás (uretritisz), nemi betegség (granulóma ingvinále), valamint szövődménymentes gonorrea és szifilisz (nemi betegségek, más néven tripper illetve kemény fekély), penicillin ellenjavallata esetén (amennyiben penicillin nem adható),
- női nemi szervek,
- gyomor-bélrendszer (például kolera, Yersinia vagy Campylobacter okozta fertőzések, Shigella baktérium által okozott vérhas (dizentéria): legtöbbször erős hasmenéssel és az esetek egy részében életveszélyes folyadékvesztéssel járó fertőzések).
- Egyéb, a tetraciklinre érzékeny kórokozók által okozott fertőzések:
- a Rickettsia nevű baktérium által okozott megbetegedések (úgynevezett rikettsiózisok, például tífusz), borelliózis (kulancscsípés által terjesztett borelliafertőzések, például Lyme-kór), a Brucella nevű baktérium által okozott megbetegedés (brucellózis), liszteriózis, melidiózis, pestis, bartonellózis, tularémia, a Chlamydia nevű baktérium okozta kötőhártyagyulladás és a szem kötőhártyájának és szaruhártyájának fertőzései (trahoma).
- A közönséges akné súlyos, elfertőződött formái (súlyos lefolyású akné), valamint az arc területén jelentkező foltszerű kivörösödéssel járó bőrbetegség (rozácea), amennyiben szisztémás antibiotikus kezelés (vagyis nem helyileg ható, hanem a véráramba kerülő, baktériumok elleni gyógyszerekkel végzett kezelés) szükséges.
- A bélből a vérbe és a nyirokkeringésbe való felszívódás zavarával járó megbetegedés (malabszorpciós szindróma) trópusi sprue és Whipple-kór esetén.
- Tudnivalók a Tetracyclin Wolff 250 mg kemény kapszula szedése előtt
- Ne szedje a Tetracyclin Wolff 250 mg kemény kapszulát
- ha allergiás a tetraciklinre, a tetraciklinhez hasonló egyéb gyógyszerre vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére;
- 8 évesnél fiatalabb gyermek - az életveszélyes megbetegedések kivételével;
- májkárosodás esetén;
- beszűkült veseműködés (veseelégtelenség) esetén.
- Figyelmeztetések és óvintézkedések
- A Tetracyclin Wolff 250 mg kemény kapszula szedése előtt beszéljen kezelőorvosával.
- Májkárosodásban szenvedő betegeknél nagy adagok alkalmazása esetén bizonyos károsító hatásokat fejthetnek ki a májra (diffúz, finom cseppes elzsírosodás súlyos májműködési zavarokkal). Terhes nők különösen veszélyeztetettek, főleg vesebetegség (például a vesegyulladás egyik gyakori formája, az úgynevezett pielonefritisz) egyidejű fennállása esetén.
- A Tetracyclin Wolff 250 mg kemény kapszula a veseelégtelenség egyik tünetét súlyosbíthatja (a vér magas kreatinin- és karbamid-nitrogén szintjét (azotémia) fokozhatja). Már a veseműködés enyhe beszűkülése esetén sem javasolt a Tetracyclin Wolff 250 mg kemény kapszula alkalmazása.
- A gyógyszer szakszerűtlen (fekvő helyzetben történő) bevétele esetén a nyelőcső nyálkahártyájának károsodása fordulhat elő egyes esetekben, ami égő érzés, fájdalom és nyelési nehézség formájában nyilvánulhat meg (ezért be kell tartani a "Hogyan kell szedni a Tetracyclin Wolff 250 mg kemény kapszulát?" című részben foglaltakat).
- Hosszú távú alkalmazás esetén rendszeresen ellenőrizni kell a vérképet, valamint a máj- és veseműködést.
- A Tetracyclin Wolff 250 mg alkalmazása alatt kerülni kell a napon való tartózkodást. Ellenkező esetben a bőr kipirosodhat, megduzzadhat, apró csomók képződhetnek a bőrben, valamint pigmentáció és a köröm leválása alakulhat ki.
- Lejárati időn túl alkalmazott kemény kapszulák esetén a lebontási termékek alkalmanként egy nagyon ritka, bizonyos anyagok vesén keresztüli kiválasztásának fokozódásával járó megbetegedés (pszeudo-Fanconi-szindróma) alakulhat ki (tünetei: fokozott vizeletmennyiség, aminosavak, glükóz és fehérje vizelettel való ürülése, a vérben alacsony káliumszint és renális tubuláris acidózis kialakulása). A Tetracyclin Wolff 250 mg kemény kapszula ezért semmi esetre sem szedhető a lejárati dátum után.

- Gyermekek
- 8 évesnél fiatalabb gyermekek - az életveszélyes megbetegedések kivételével - nem kezelhetők a Tetracyclin Wolff 250 mg kemény kapszulával, mivel maradandó fogkárosodások (elszíneződések, fogzománc-hibák, fokozott fogszuvasodási hajlam), kisgyermekeknél pedig a csontnövekedés visszafordítható lassulása alakulhat ki.
- A tetraciklin kalcium-kelát-komplexek képződése mellett elraktározódik a nagy kalciumforgalmú szövetekben (lásd 2. pont: "Terhesség és szoptatás").

- Egyéb gyógyszerek és Tetracyclin Wolff 250 mg kemény kapszula
- Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
- Mely gyógyszerek befolyásolják a Tetracyclin Wolff 250 mg kemény kapszula hatását?
- Csökkentik a Tetracyclin Wolff 250 mg kemény kapszula bélből történő felszívódását azok a gyógyszerek, amelyek többértékű kationokat, például kalciumot, alumíniumot, cinket, magnéziumot vagy vasat tartalmaznak, és a bélben a tetraciklinnel kelátkomplexeket képeznek, amelyekből a tetraciklin már nem szívódik fel. Ez vonatkozik például az antacidumokra (a gyomorsav csökkentésére alkalmazott szerek), de élelmiszerekre is, például a tejre. Ezért a Tetracyclin Wolff 250 mg kemény kapszula és az ilyen típusú gyógyszerek bevétele között 2-3 órának kell eltelnie.
- Milyen egyéb gyógyszerek hatását befolyásolja a Tetracyclin Wolff 250 mg kemény kapszulát?
- A Tetracyclin Wolff 250 mg kemény kapszula fokozza a következőket:
- szulfonilurea-tartalmú vércukorszint-csökkentő gyógyszerek hatását, ami miatt a vércukorszint gondos ellenőrzése szükséges;
- kumarin-típusú véralvadásgátló gyógyszerek hatását;
- a narkózis (operációk alatti altatás) során alkalmazott metoxiflurán nevű gyógyszer vesekárosító hatását,
- a metotrexát nevű gyógyszer károsító hatását.

- Egyéb lehetséges kölcsönhatások
- A Tetracyclin Wolff 250 mg kemény kapszula gátolja a következőket:
- esetlegesen bizonyos anyagok (cukor, fehérje, urobilinogén és katekolaminok) vizeletből történő kimutatását.
- ritka esetekben a hormonális fogamzásgátlók (úgynevezett "fogamzásgátló tabletta") fogamzásgátló hatását, ezért nem hormonális típusú kiegészítő fogamzásgátló módszereket tanácsos alkalmazni.
- Digoxinnel történő egyidejű alkalmazása esetén megnövekedhet a digoxin vérszintje.
- A barbiturátok és a görcsrohamokkal járó megbetegedésekben alkalmazott gyógyszerek, úgymint a karbamazepin, a difenilhidantoin és a primidon, valamint a súlyos alkoholfogyasztás olyan mértékben felgyorsíthatják a tetraciklinek lebontását, hogy szokásos adagolás mellett nem érhető el hatásos tetraciklin vérszint.
- Tetraciklinnel és teofillinnel való együttes alkalmazása esetén súlyosbodhatnak a gyomor-bél rendszeri mellékhatások.
- Doxiciklinnel és ciklosporin A-val történő egyidejű alkalmazása esetén felerősödhet a ciklosporin A károsító hatása. Nem zárható ki, hogy ez a kölcsönhatás a tetraciklin esetében is előfordul.
- A tetraciklin és a béta-laktám antibiotikumok (penicillinek, cefalosporinok) egyidejű alkalmazása kerülendő, mivel az csökkentheti a készítmény baktériumellenes hatását.

- A Tetracyclin Wolff 250 mg kemény kapszula egyidejű bevétele étellel vagy itallal
- Kérjük, hogy a Tetracyclin Wolff 250 mg kemény kapszulát ne étkezés közben, hanem legalább 1 órával előtte, vagy 2 órával utána vegye be. Ellenkező esetben a táplálékfelvétel gátolhatja a Tetracyclin Wolff 250 mg kemény kapszula felszívódását a bélből.
- A gyógyszer bizonyos élelmiszerekkel, például tejjel együtt történő bevétele csökkenti a Tetracyclin Wolff 250 mg kemény kapszula felszívódását a bélből. Ezért az étkezés és a kapszula bevétele között 2-3 órának kell eltelnie.

- Terhesség és szoptatás
- Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
- A Tetracyclin Wolff 250 mg kemény kapszula terhesség és szoptatás alatt csak életveszélyes megbetegedések esetén alkalmazható, mert a magzatnál visszafordíthatatlan fogkárosodások (elszíneződések, zománchibák, fokozott fogszuvasodási hajlam), valamint a csontnövekedés visszafordítható lassulása alakulhat ki.
- Ezen kívül terhesség alatt különösen fennáll az anyai májkárosodás veszélye, amely az akut terhességi hepatopátia (a terhesség alatt fellépő májkárosodás) kórképéhez hasonlít.
- A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
- Nagyon ritkán átmeneti rövidlátás alakulhat ki, ilyenkor a váratlan, hirtelen eseményekre nem tud gyorsan és elég célzottan reagálni. Ilyen esetben ne vezessen autót vagy egyéb gépjárművet! Ne dolgozzon semmilyen elektromos szerszámmal vagy géppel! Ne végezzen olyan munkát, amely nem szilárd talajon állva végzendő!

- A Tetracyclin Wolff 250 mg kemény kapszula laktózt tartalmaz.
- Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

- Hogyan kell szedni a Tetracyclin Wolff 250 mg kemény kapszulát?

- A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
- Az adagolást a kórokozó érzékenysége és a betegség súlyossága alapján kell meghatározni.
- A készítmény ajánlott adagja:

- 50 kg-ot meghaladó testtömegű betegek
- Felnőttek, valamint 50 kg-ot meghaladó testtömegű gyermekek és serdülők napi adagja 1-2 darab Tetracyclin Wolff 250 mg kemény kapszula naponta négyszer (napi 1000-2000 mg tetraciklin-hidrokloridnak felel meg).
- A kórokozó elleni egyenletes hatás biztosítása érdekében a kemény kapszulákat 6 óránként kell bevenni.
- Alkalmazása gyermekeknél
- 8 évesnél fiatalabb, 50 kg-nál kisebb testtömegű betegek:
- 8 évesnél fiatalabb, 50 kg-nál kisebb testtömegű betegek napi adagja 25-35 mg tetraciklin-hidroklorid testtömeg kilogrammonként, 2-4 részletre elosztva.
- Ez a következő adagolásnak felel meg
-

- Ettől eltérő testtömeg esetén rendelkezésre áll más hatáserősségű gyógyszer.
- Csökkent veseműködés esetén a gyógyszeradag módosítása szükséges.
- Az alkalmazás módja:

- A Tetracyclin Wolff 250 mg kemény kapszula szájon át alkalmazandó gyógyszer.
- Kérjük, hogy a Tetracyclin Wolff 250 mg kemény kapszulát ne étkezés közben, hanem legalább 1 órával előtte, vagy 2 órával utána vegye be. Ellenkező esetben a táplálékfelvétel gátolhatja a Tetracyclin Wolff 250 mg kemény kapszula felszívódását a bélből.
- A kemény kapszulát elegendő mennyiségű folyadékkal kell bevenni (legalább 1/4 liter vízzel). Tej és tejtermékek erre nem alkalmasak, mert ezek is gátolják a Tetracyclin Wolff 250 mg kemény kapszula felszívódását a bélből.
- A kemény kapszulákat függőleges testhelyzetben (vagyis nem fekve!) kell bevenni. A gyógyszer bevétele után körülbelül negyed órával ismét folyadékot kell inni.
- Az alkalmazás időtartama:
- A kezelés időtartamát az orvos határozza meg a betegség lefolyása alapján.

- Ha az előírtnál több Tetracyclin Wolff 250 mg kemény kapszulát vett be
- Nagy gyógyszeradag alkalmazása esetén hányinger, hányás, hasmenés, láz, központi idegrendszeri izgalmi állapotok és a keringés összeomlása (kollapszus) alakulhat ki. Egyes esetekben májkárosodás alakulhat ki. Túladagolás gyanúja esetén kérje a legközelebbi orvos segítségét!
- Hánytatással vagy gyomormosással megkísérelhető a gyógyszer még gyomorban lévő részének eltávolítása. Az antacidumok (a gyomorsav mennyiségének csökkentésére szolgáló gyógyszerek) vagy kalcium- és magnéziumsók alkalmasak a Tetracyclin Wolff 250 mg kemény kapszula bélből történő további felszívódásának megakadályozására.
- Hemodialízissel (művese-kezeléssel) a tetraciklin csak csekély mértékben távolítható el, a peritoneális dialízis (a vér tisztítása a hashártyán történő átszűrésével) pedig hatástalan.
- Ha elfelejtette bevenni a Tetracyclin Wolff 250 mg kemény kapszulát
- Ilyen esetben a következő rendes adagot a szokásos időben vegye be. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására. Tartsa azonban szem előtt, hogy a Tetracyclin Wolff 250 mg kemény kapszula csak akkor tud biztos és kielégítő hatást kifejteni, ha rendszeresen szedik.
- Ha idő előtt abbahagyja a Tetracyclin Wolff 250 mg kemény kapszula szedését
- A betegség tüneteinek lecsengése után a kezelést még legalább egy-két napig folytatni kell. Ez azért szükséges, hogy a kórokozók teljes mértekben elpusztuljanak. Orvosa hozzájárulása nélkül ezért semmiképpen ne hagyja abba a gyógyszer szedését!
- Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
- Lehetséges mellékhatások

- Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

- Jelentős mellékhatások vagy tünetek, amelyekre ügyelni kell, valamint tennivalók arra az esetre, ha ezek érintik Önt:
- Amennyiben a következőkben felsorolt mellékhatások egyike érinti Önt, ne szedje tovább a Tetracyclin Wolff 250 mg kemény kapszulát, és haladéktalanul keresse fel orvosát.

- Nem gyakori mellékhatások (100 kezelt betegből legfeljebb 1-et érinthetnek):
- Álhártyás vastagbélgyulladás (a bél felrakódásokkal járó gyulladása) súlyos, nyákos vagy véres-nyákos hasmenéssel. Ilyen esetekben - amelyek életveszélyesek lehetnek - a Tetracyclin Wolff 250 mg kemény kapszulával történő kezelést azonnal le kell állítani.
- Allergiás reakciók, például kiütés, az arc és a nyálkahártyák vizenyős duzzanata (angioödéma), valamint szívleállás veszélyével járó, hirtelen kialakuló súlyos állapot (anafilaxiás sokk). Mindkét betegség esetén kialakulhat nehézlégzést okozó gégeduzzanat.
- Hámló bőrgyulladás (exfoliatív dermatitisz) és Lyell-szindróma (életveszélyes megbetegedés a bőr hólyagos hámlásával).
- Visszafordítható eltérések a vérképben: bizonyos típusú fehérvérsejtek számának csökkenése (neutropénia), a vörösvérsejtek számának csökkenése (hemolitikus anémia).
- Lejárati időn túl alkalmazott kapszulák esetén a bomlástermékek pszeudo-Fanconi-szindrómát válthatnak ki. Ez egy nagyon ritka, bizonyos anyagok vesén keresztüli kiválasztásának fokozódásával (fokozott vizeletmennyiséggel, aminosavak, glükóz és fehérje vizelettel való ürülésével, a vérben alacsony káliumszinttel és renális tubuláris acidózissal) járó megbetegedés. A Tetracyclin Wolff 250 mg kemény kapszula ezért semmi esetre sem szedhető a lejárati dátum után.

- Ritka mellékhatások (1000 kezelt betegből legfeljebb 1-et érinthetnek):
- Visszafordítható koponyaűri nyomásfokozódás (pszeudotumor cerebri). Ez nagyobb gyermekeknél és felnőtteknél látászavarokban és fejfájásban nyilvánul meg.

- Nagyon ritka mellékhatások (10 000 kezelt betegből legfeljebb 1-et érinthetnek):
- A hasnyálmirigy heveny gyulladása.

- Nem ismert gyakoriságú mellékhatások (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):
- A vérlemezkeszám bőr- és nyálkahártya-bevérzésekkel járó csökkenése (trombocitopéniás purpura).
- Nagymértékben károsodott vesefunkciójú betegek esetében, illetve véletlen túladagolás esetén (≥ 3 g tetraciklin naponta) májkárosodás következhet be. Ezért károsodott vesefunkció esetén dózismódosításra van szükség.

- Egyéb lehetséges mellékhatások

- Nagyon gyakori mellékhatások (10 kezelt betegből több mint 1-et érinthetnek):
- A gyomor-bélcsatornai zavarok, például hányinger, hányás és hasmenés (különösen a tetraciklin-hidroklorid maximális 2 g-os adagját meghaladó gyógyszeradagok estén (lásd: "Ha az előírtnál több Tetracyclin Wolff 250 mg kemény kapszulát vett be"). Ezeket a tüneteket a bélfal sav okozta közvetlen irritációja, illetve olyan baktériumok vagy gombák bélben történő elszaporodása okozza, amelyek a Tetracyclin Wolff 250 mg kemény kapszulával szemben ellenállóak.
- A normál flóra egyensúlyának zavara miatt kialakuló mellékhatások léphetnek fel, mint a száj és a nyelv nyálkahártyájának gyulladása, a garat területének gyulladása, valamint a hüvely és a külső női nemi szervek gyulladása.
- Nem ismert gyakoriságú mellékhatások (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):
- a napfény hatására kialakuló fototoxikus mellékhatások: a bőr kipirosodhat, megduzzadhat, apró csomók képződhetnek a bőrön, valamint a köröm pigmentációja és leválása.
- Mellékhatások bejelentése

- Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa
- kezelőorvosát. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
- A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
- Hogyan kell a Tetracyclin Wolff 250 mg kemény kapszulát tárolni?

- A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
- A dobozon és a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:, ill. Felh.:) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
- Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
- Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
- A csomagolás tartalma és egyéb információk
- Mit tartalmaz a Tetracyclin Wolff 250 mg kemény kapszula?

- A készítmény hatóanyaga a tetraciklin-hidroklorid.
- 250 mg tetraciklin-hidrokloridot tartalmaz kemény kapszulánként.
- Egyéb összetevők:
laktóz-monohidrát, magnézium-sztearát
kapszula: kinolinsárga (E 104), eritrozin (E 127), indigókármin (E 132), titán-dioxid (E 171), zselatin, víz.

Milyen a Tetracyclin Wolff 250 mg kemény kapszula külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

Sárgás porral töltött vörös színű felső- és sárga alsórészű kemény zselatin kapszula.
30 vagy 50 darab kemény kapszula PVC/PVCD//Al buborékcsomagolásban és dobozban.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

Kiszerelés: 30x

Törzskönyvi szám: OGYI-T-6598/01

TETRACYCLIN WOLFF 250 mg kemény kapszula

Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Dr. August Wolff

Hatóanyag: tetracycline

ATC: Tetracycline

Normatív TB támogatás:

Vényköteles

Közgyógyellátásra adható:

Patikán kívül vásárolható

EÜ támogatásra adható:

EÜ Kiemelt támogatás:

Tájékoztató fogyasztói ár: 1743 Ft
A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.

anthrax, baktériumok

Kapcsolódó betegségek ( vese és húgyutak betegségei, tüdő- és légúti megbetegedések, fül-orr-gégészeti betegségek, felnőttkori fertőző betegségek, bőr- és nemi betegségek )

Szeretném megvásárolni patikában, megkeresem a legközelebbi patikát:


Partner patikáink: logo BENU Gyógyszertár