+10° - +25°
Nincs front

Gyógyszerkereső

TELMISARTAN MYLAN 40 mg tabletta

Kiszerelés: 28x

Törzskönyvi szám: OGYI-T-22312/03

TELMISARTAN MYLAN 40 mg tabletta

Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Mylan Ireland

Hatóanyag: telmisartan

ATC: Telmisartan

Normatív TB támogatás:

Vényköteles

Közgyógyellátásra adható:

Patikán kívül vásárolható

EÜ támogatásra adható:

EÜ Kiemelt támogatásra adható:

Üzemi baleset jogcím:

Fogyasztói ár: 1752 Ft *

Normatív támogatott ár: 788 Ft 

*az ár tájékozatató jellegű.

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Telmisartan Mylan és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Telmisartan Mylan telmizartánt tartalmaz, ami az úgynevezett angiotenzin II-receptor-antagonisták csoportjába tartozó gyógyszer. Az angiotenzin II az Ön szervezetében termelődő olyan anyag, ami a vérerek összehúzódását idézi elő, ezáltal növeli a vérnyomást. A Telmisartan Mylan gátolja az angiotenzin II hatását, így az erek ellazulnak, és a vérnyomás csökken.
A Telmisartan Mylan magas vérnyomás (esszenciális hipertónia) kezelésére használható. Az "esszenciális" kifejezés azt jelenti, hogy a magas vérnyomást nem valamilyen másik betegség okozza.
A magas vérnyomás, amennyiben nem kezelik, számos szervben károsíthatja az ereket, ami esetenként szívrohamhoz, szív- vagy veseelégtelenséghez, szélütéshez vagy vaksághoz vezethet. A magas vérnyomás a károsodások kialakulása előtt általában nem okoz panaszokat. Ezért fontos rendszeresen megmérni a vérnyomást, annak ellenőrzésére, hogy az a normális tartományon belül van-e.
A Telmisartan Mylan a szívroham vagy szélütés kockázatának csökkentésére is alkalmazható olyan felnőttek esetében, akiknél ilyen betegség nagy valószínűséggel kialakulhat. Ilyenek azok, akiknek csökkent vagy gátolt a szív vagy az alsó végtagok vérellátása, vagy korábban szélütésük volt, vagy akiknél cukorbetegség következtében már szervkárosodás alakult ki. Kezelőorvosa meg tudja Önnek mondani, ha Önnél az ilyen események előfordulásának fokozott kockázata áll fenn.
2. Tudnivalók a Telmisartan Mylan szedése előtt
Ne szedje a Telmisartan Mylan-t:
- ha allergiás a telmizartánra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére;
- ha több mint 3 hónapos terhes (a terhesség korai szakaszában is ajánlott elkerülni a Telmisartan Mylan szedését; lásd a terhességre vonatkozó részt);
- ha súlyos májproblémái vannak, például epepangás vagy epeúti elzáródás (epeelfolyási zavar a májból és az epehólyagból) vagy egyéb súlyos májbetegségben szenved;
- ha cukorbetegségben szenved vagy károsodott a veseműködése és aliszkirén hatóanyagtartalmú vérnyomáscsökkentő gyógyszert kap.
Amennyiben a fent felsoroltak bármelyike érvényes Önre, forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez a Telmisartan Mylan szedése előtt.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
Beszéljen kezelőorvosával, ha a következő állapotok vagy betegségek bármelyikében szenved vagy szenvedett korábban:
- ha vesebetegsége van vagy veseátültetésen esett át;
- ha a vesén verőér szűkület alakult ki (egyik vagy mindkét vesét érintő szűkület);
- ha bármilyen májbetegségben szenved;
- ha szívbetegsége van;
- ha alacsony a vérnyomása (hipotónia), amely a test víztartalmának túlzott mértékű csökkenése (vízvesztés) vagy vízhajtó kezelés miatti sóhiány, alacsony sótartalmú diéta, hasmenés vagy hányás következtében alakulhat ki;
- ha víz- és sóvisszatartás alakul ki a szervezetében, különböző ásványi anyagok egyensúlyzavarával együtt (emelkedett aldoszteronszint a vérben);
- ha emelkedett vérében a kálium szintje;
- ha cukorbeteg.
A Telmisartan Mylan szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével:
- ha digoxint szed;
- ha Ön a következő magas vérnyomás kezelésére szolgáló gyógyszerek bármelyikét szedi:
- ACE-gátlók (például enalapril, lizinopril, ramipril), különösen akkor, ha cukorbetegséggel összefüggő vesebetegségben szenved;
- aliszkirén.
Kezelőorvosa rendszeresen ellenőrizheti az Ön veseműködését, vérnyomását és az elektrolitszinteket (pl. kálium) a vérben.
Lásd még a "Ne szedje a Telmisartan Mylan-t" pontban szereplő információkat.
Ha Ön feketebőrű, mivel a többi angiotenzin II-antagonistához hasonlóan a Telmisartan Mylan vérnyomáscsökkentő hatása feketebőrű betegek esetében gyengébb lehet.
Mindenképpen tájékoztatnia kell orvosát arról, ha úgy gondolja, hogy Ön terhes (vagy teherbe eshet). A Telmisartan Mylan nem ajánlott a terhesség korai szakaszában, és nem szabad szednie, a terhesség harmadik hónapjától, mert ezután súlyosan károsíthatja a magzatot (lásd a terhességre vonatkozó részt).
Műtét vagy érzéstelenítés esetén tájékoztassa kezelőorvosát arról, hogy Ön Telmisartan Mylan-t szed.
Gyermekek és serdülők
A Telmisartan Mylan alkalmazása 18 év alatti gyermekeknél és serdülőknél nem javasolt.
Egyéb gyógyszerek és a Telmisartan Mylan
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Előfordulhat, hogy a kezelőorvosának meg kell változtatnia ezeknek az egyéb gyógyszereknek az adagját és/vagy egyéb óvintézkedéseket kell tennie. Bizonyos esetekben előfordulhat, hogy valamelyik gyógyszer szedését abba kell hagynia. Ez különösen az alább felsorolt gyógyszerekre vonatkozik, amennyiben azokat a Telmisartan Mylan tablettával egyidejűleg szedik:
- Lítium (a depresszió bizonyos típusainak kezelésére szolgál).
- Olyan gyógyszerek, amelyek emelhetik a vér káliumszintjét, mint például a káliumot tartalmazó sópótlók, káliummegtakarító vízhajtók (diuretikumok), ACE-gátlók, angiotenzin II-receptor antagonisták, NSAID-ok (nem-szteroid gyulladáscsökkentő szerek, pl. acetilszalicilsav, ibuprofén), heparin, immunszupresszív szerek (pl. ciklosporin, takrolimusz), valamint a trimetoprim nevű antibiotikum.
- A vízhajtók (például furoszemid, hidroklorotiazid, amilorid), különösen a Telmisartan Mylan-nel együtt nagy dózisban alkalmazva, a test víztartalmának túlzott mértékű csökkenéséhez, ezáltal alacsony vérnyomás kialakulásához (hipotónia) vezethetnek.
- A többi vérnyomáscsökkentő gyógyszerhez hasonlóan, a Telmisartan Mylan hatása csökkenhet, ha Ön NSAID-t (nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszert, pl. acetilszalicilsavat vagy ibuprofént) vagy kortikoszteroidot is szed.
- Egyéb vérnyomáscsökkentő gyógyszerek, erős fájdalomcsillapítók, barbiturátok (epilepszia kezelésére), baklofén (szélütés és szklerózis multiplex kezelésére) amifosztin (kemoterápiában és sugárterápiában részesülő betegeknél a láz és a fertőzések megelőzésére) vagy depresszió elleni szerek.
- Ha Ön ACE-gátlót vagy aliszkirént szed (lásd még a "Ne szedje a Telmisartan Mylan-t" és a "Figyelmeztetések és óvintézkedések" pontok alatti információt).
- Digoxin.
A Telmisartan Mylan fokozhatja az egyéb, magas vérnyomás kezelésére használt gyógyszerek vérnyomáscsökkentő hatását.
A Telmisartan Mylan egyidejű bevétele alkohollal
A Telmisartan Mylan vérnyomáscsökkentő hatása fokozódik, ha alkohollal együtt veszik be, ami szédülést, bizonytalanság-érzést és ájulást okozhat, különösen ülő vagy fekvő helyzetből történő felálláskor.
Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Terhesség
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, ha úgy gondolja, hogy terhes (vagy teherbe eshet). Kezelőorvosa feltehetően azt tanácsolja majd Önnek, hogy hagyja abba a telmizartán szedését mielőtt teherbe esne, illetve terhesség esetén a lehető legrövidebb időn belül, és más gyógyszer szedését fogja ajánlani a Telmisartan Mylan helyett. A Telmisartan Mylan nem ajánlott a terhesség korai szakaszában, és nem szabad szednie, ha több mint 3 hónapos terhes, mert alkalmazása a terhesség 3. hónapjától súlyos magzati károsodást okozhat.
Szoptatás
Tájékoztassa kezelőorvosát, ha szoptat, vagy nemsokára szoptatni kezd. A telmizartán nem ajánlott szoptató anyáknak. Kezelőorvosa más kezelést választhat, ha Ön szoptatni szeretne. Ez különösen fontos, ha a baba újszülött, vagy koraszülött.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A magas vérnyomás kezelése alatt egyeseknél előfordulhat szédülés vagy fáradtság. Ha szédül vagy fáradtnak érzi magát, ne vezessen, és ne kezeljen gépeket.
3. Hogyan kell szedni a Telmisartan Mylan-t?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
A Telmisartan Mylan tabletta ajánlott adagja attól függ, hogy milyen betegségre kell szednie a gyógyszert. A gyógyszer adagját naponta egyszer, minden nap ugyanabban az időpontban kell bevenni.
Magas vérnyomás kezelésére a szokásos adag a legtöbb beteg esetében naponta egyszer 40 mg a vérnyomás 24 órán át való szinten tartása érdekében. Kezelőorvosa azonban kisebb adagot, 20 mg-ot vagy magasabb adagot, 80 mg-ot is felírhat Önnek. Néhány betegnek a 20 mg-os adag is elegendő lehet. (A 20 mg telmizartán adagolása nem biztosítható a Telmisartan Mylan tablettákkal, ehhez más telmizartán-tartalmú készítmények állnak rendelkezésre.) A Telmisartan Mylan olyan vízhajtóval együtt is alkalmazható, mint pl. a hidroklorotiazid, ami a telmizartán vérnyomáscsökkentő hatását növeli.
A szív-érrendszeri események csökkentésére a szokásos adag naponta egyszer 80 mg. A kezelés kezdetén a vérnyomást gyakran kell ellenőrizni.
Ha Ön úgy érzi, hogy a Telmisartan Mylan tabletta hatása túlságosan erős vagy gyenge, beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Az Ön gyógyszere két hatáserősségben kapható:
40 mg és 80 mg
Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél
18 év alatti gyermekek és serdülők nem szedhetik a Telmisartan Mylan tablettát.
Az alkalmazás módja
A tablettát vízzel vagy más alkoholmentes itallal egészben kell lenyelni.
A Telmisartan Mylan tabletta étkezés közben vagy attól függetlenül is bevehető.
Májbetegségben szenvedő betegek
Ha az Ön májműködése nem megfelelő, az ajánlott adag nem haladhatja meg a napi 40 mg-ot.
Vesebetegségben szenvedő betegek
Ha Önnek veseproblémái vannak, beszélje meg ezt kezelőorvosával. Kezelőorvosa kisebb (20 mg-os) kezdő adagot írhat elő Önnek. (A 20 mg telmizartán adagolása nem biztosítható a Telmisartan Mylan tablettákkal, ehhez más telmizartán-tartalmú készítmények állnak rendelkezésre.)
Ha az előírtnál több Telmisartan Mylan tablettát vett be
Ha véletlenül több tablettát vett be, azonnal forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez, vagy keresse fel a legközelebbi kórház sürgősségi osztályát.
A következő tünetek megjelenését kell figyelni: alacsony vérnyomás, szédülés, gyors vagy lassú szívverés és veseproblémák.
Ha elfelejtette bevenni a Telmisartan Mylan tablettát
Ha elfelejtette bevenni a tablettát, ne nyugtalankodjon! Vegye be a kihagyott adagot, amint eszébe jut, és a szokásos módon folytassa az adagolást.
Ha egyik nap nem vette be a tablettát, a következő napon a szokásos adagot kell bevennie. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására!
Ha idő előtt abbahagyja a Telmisartan Mylan szedését
Amennyiben abba kívánja hagyni a gyógyszer szedését beszélje meg azt kezelőorvosával.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Néhány mellékhatás súlyos lehet és azonnali orvosi kezelést igényelhet:
Azonnal forduljon kezelőorvosához, ha az alábbi tünetek valamelyikét észleli, mivel halálos kimenetelűek lehetnek, ha nem kezelik ezeket:
Ritka (1 000 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet):
- Szepszis* (gyakran "vérmérgezés"-nek nevezett súlyos fertőzés, ami a szervezet egészére kiterjedő gyulladásos válaszreakcióval jár).
- Súlyos allergiás reakciók, melynek tünetei bőrkiütés, viszketés, légzési nehézség, ziháló légzés, az arc duzzanata vagy alacsony vérnyomás (anafilaxiás reakció).
- A bőr vagy a nyálkahártyák, az arc, az ajkak, a száj, a nyelv vagy a torok hirtelen fellépő duzzanata, mely nyelési és légzési nehézséget okozhat (angioödéma).
- Súlyos bőrreakciók, amelyek a bőr hólyagosodását vagy hámlását okozhatják (toxikus bőrreakciók).
- Fáradtsággal járó vizeletürítési problémák, hányinger, hányás, légszomj, a lábak, bokák vagy lábfejek duzzanata (a veseműködés károsodása, beleértve a veseelégtelenséget is).
- Légszomj, amihez száraz vagy nem produktív köhögés és testtömeg-csökkenés társul a tüdő szöveteinek egyre súlyosbodó hegesedése (intersticiális tüdőbetegség) miatt.***
Egyéb lehetséges mellékhatások:
Gyakori (10 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet)
- Alacsony vérnyomás (hipotónia) azoknál a betegeknél, akik szív- és érrendszeri betegségek (pl szívroham vagy sztrók) megelőzése miatt kezelnek.
Nem gyakori (100 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet)
- Felső légúti fertőzés (pl. torokfájás, megfázás, melléküreg-gyulladás), mely fájdalmat, magas lázat és érzékenységet okoz.
- Húgyúti fertőzés, beleértve a húgyhólyag gyulladást is.
- Vörösvértestszám csökkenése (vérszegénység), mely a bőr sápadtságát, gyengeséget és légszomjat okozhat.
- Magas káliumszint (a vérvizsgálatokból látható).
- Lehangoltság (depresszió).
- Elalvási nehézség.
- Forgó jellegű szédülés (vertigo).
- Ájulás (szinkope).
- Szédülés, bizonytalanság, különösen hirtelen felálláskor (ortosztatikus hipotónia).
- Lassú szívverés (bradikardia).
- Alacsony vérnyomás (hipotónia), magas vérnyomással kezelt betegeknél.
- Légszomj és mellkasi fájdalom.
- Köhögés.
- Gyomorfájdalom, hasmenés, emésztési zavar, puffadás vagy hányás.
- Bőrkiütés, bőrviszketés.
- Fokozott verejtékezés.
- Hátfájás, izomfájdalom (mialgia), izomgörcsök.
- Gyengeség.
- Emelkedett kreatinszint a vérben (a vérvizsgálatokból látható).
Ritka (1 000 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet)
- Alacsony vérlemezkeszám, mely fokozza a vérzés és a véraláfutás kialakulásának kockázatát.
- Bizonyos fehérvérsejtek számának emelkedése (eozinofília) (a vérvizsgálatokból látható).
- Szorongás.
- Látáskárosodás (látásromlás).
- Szapora szívverés (tahikardia).
- Szájszárazság.
- Ízérzékelési zavar (diszgeuzia).
- Kóros májműködés.**
- A bőr gyulladása, melynek jellemzői a viszketés és bőrkiütés, és gyakran a bőr hólyagosodása is (ekcéma), a bőr kivörösödése, csalánkiütés (urtikária).
- Ízületi fájdalom (artralgia), végtagfájdalom, ínfájdalom.
- Influenzaszerű tünetek (influenzaszerű betegség).
- Egyes enzim szintjének emelkedése a vérben (emelkedett májenzim-szint vagy kreatin-foszfokináz) (a vérvizsgálatokból látható).
- Alacsony vércukorszint (cukorbetegeknél).
- Csökkent hemoglobinszint (a hemoglobin egy vérben lévő fehérje) (a vérvizsgálatokból látható).
- Emelkedett húgysavszint (a vérvizsgálatokból látható).
- Álmosság.
- Gyomorpanaszok.
*Egy több mint 20 000 beteg bevonásával végzett hosszantartó klinikai vizsgálatban több telmizartánnal kezelt betegnél jelentkezett szepszis, mint a telmizartánt nem kapó betegnél. A jelenség véletlen vagy egy ez idáig ismeretlen mechanizmus következménye is lehetett.
** A telmizartánnal a forgalomba kerülés után szerzett tapasztalatok alapján a kóros májműködés és májbetegség legtöbbször japán betegeknél fordult elő. Valószínűsíthető, hogy ezek a mellékhatások a japán betegeknél gyakrabban fordulnak elő.
*** A gyógyszer forgalomba hozatalát követően a telmizartán szedésével időbeli összefüggésben a tüdő szöveteinek hegesedését jelentették, de ok-okozati kapcsolatot nem igazoltak.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Telmisartan Mylan-t tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A buborékcsomagoláson és a dobozon feltüntetett lejárati idő (EXP) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
A fénytől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.
Ne alkalmazza a Telmisartan Mylan-t, ha a tabletták elszíneződését észleli!
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Telmisartan Mylan?
- A készítmény hatóanyaga a telmizartán.
- Egy tabletta 40 mg vagy 80 mg telmizartánt tartalmaz.
- Egyéb összetevők: magnézium-sztearát, povidon (K-30), meglumin, nátrium-hidroxid és mannit (SD 200) (E412).
Milyen a Telmisartan Mylan külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Telmisartan Mylan 40 mg tabletta:
Fehér vagy törtfehér, hosszúkás, mindkét oldalán domború tabletta, az egyik oldalán "TN40" a másik oldalán "M" jelöléssel ellátva.
Telmisartan Mylan 80 mg tabletta:
Fehér vagy törtfehér, hosszúkás, mindkét oldalán domború tabletta az egyik oldalán "TN80" a másik oldalán "M" jelöléssel ellátva.
Telmisartan Mylan tabletták buborékcsomagolásban vagy nedvességmegkötőt tartalmazó műanyag tartályban és dobozban.
Kiszerelési egységek:
14 db, 28 db, 30 db, 56 db, 60 db, 84 db, 90 db, 98 db, 100 db tabletta buborékcsomagolásban és 28 db tabletta naptári kiszereléses buborékcsomagolásban, vagy
56 db, 60 db, 84 db, 90 db, 98 db, 280 db, 500 db, 1000 db tabletta tartályban.
Telmisartan Mylan 80 mg tabletta 98 (2×49) db tablettát tartalmazó buborékcsomagolásból álló gyűjtő csomagolásban is forgalomba kerül.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

Kapcsolódó betegségek ( szív- és érrendszeri betegségek )

Szeretném megvásárolni patikában, megkeresem a legközelebbi patikát:


Partner patikáink: logo BENU Gyógyszertár