Gyógyszerkereső

TEARS NATURALE II oldatos szemcsepp

Kiszerelés: 1x15 ml

Törzskönyvi szám: OGYI-T-6303/01

TEARS NATURALE II oldatos szemcsepp

Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Alcon Hungária

Hatóanyag: dextran, hypromellose

ATC: Műkönny és egyéb indifferens készítmények

Normatív TB támogatás:

Vényköteles

Közgyógyellátásra adható:

Patikán kívül vásárolható

EÜ támogatásra adható:

EÜ Kiemelt támogatás:

Fogyasztói ár: 1595 Ft *

*az ár tájékozatató jellegű.

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Tears Naturale II oldatos szemcsepp és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Tears Naturale II oldatos szemcsepp a száraz szem betegségeinek kezelésére szolgál, megszünteti a betegség tüneteit, az égő érzést és az irritációt.
Kisebb szemirritáció, szél vagy nap okozta kellemetlen érzés átmeneti csökkentésére szolgáló készítmény.
A száraz szem: A könny megfelelő mennyiségben tartalmazza azokat a természetes komponenseket, amelyek összekeveredve egy védőréteget, az úgynevezett könnyfilmet hoznak létre a szem felszínén. A könnyfilm folyamatosan nedvesíti, és síkosítja a szemet, megőrizve annak egészségét és normális működését. A könny vagy valamely összetevőjének hiánya a könnyfilm felszakadását okozhatja, ennek következtében száraz foltok jelennek meg a szem felszínén. Ezek a foltok okozzák a száraz, érzékeny szem tüneteit - irritált, száraz érzetű szemet, amely ég, szúr, fáradtnak érzi, napfényre érzékeny, vagy komfortérzet nélküli.
A Tears Naturale II oldatos szemcsepp egy műkönny: A DUASORB vízoldékony polimer rendszert (0,1% dextrán 70 és 0,3% hipromellóz) tartalmaz, amely a könnyel elegyedve azonnal, és hosszantartóan megszünteti a száraz szem tüneteit, így az irritációt is, és komfortérzést biztosít. A Tears Naturale II oldatos szemcsepp tartósítószere, a 0,0011% polikvaternium-1 biztonságos, és nem vált ki túlérzékenységet.
2. Tudnivalók a Tears Naturale II oldatos szemcsepp alkalmazása előtt
Ne alkalmazza a Tears Naturale II oldatos szemcseppet
- ha allergiás a dextrán 70-re, a hipromellózra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
- ha fejfájást, szemfájdalmat, látászavarokat, állandóan fennálló szemvörösséget vagy irritációt tapasztal, vagy ha az állapota rosszabbodik, hagyja abba a gyógyszer alkalmazását, és forduljon kezelőorvosához.
Egyéb gyógyszerek és a Tears Naturale II oldatos szemcsepp
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben alkalmazott, valamint alkalmazni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Amennyiben egyéb szemészeti készítményt is alkalmaznia kell egyidejűleg, a készítmények becseppentése között 10-15 percnek el kell telnie. A szemkenőcsöket alkalmazza utolsóként.
Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A Tears Naturale II oldatos szemcsepp alkalmazható terhesség és szoptatás alatt is, és alkalmazásakor nem várható a termékenységre gyakorolt hatás.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Közvetlenül a Tears Naturale II oldatos szemcsepp alkalmazása után a látás kissé elhomályosodhat. Ne vezessen, vagy kezeljen gépet, míg ez el nem múlik.
3. Hogyan kell alkalmazni a Tears Naturale II oldatos szemcseppet?
Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
A készítmény ajánlott adagja
A száraz szem tüneteinek, vagy a szemirritáció megszüntetéséhez a készítmény szokásos adagja 1-2 csepp az egyik vagy mindkét szembe szükség szerint, vagy ahogy azt az orvos elrendelte.
Csak a szemébe alkalmazza a Tears Naturale II oldatos szemcseppet.
A Tears Naturale II oldatos szemcsepp használatára vonatkozó tanácsok:

Mennyit kell cseppentenie?
Lásd 1. oldal
- Készítse elő a Tears Naturale II oldatos szemcseppet és egy tükröt.
- Mossa meg kezét.
- Csavarja le a kupakot. Amikor a kupak levételét követően a biztonsági gyűrű meglazult, vegye le a gyűrűt mielőtt a gyógyszert alkalmazná.
- Tartsa a cseppentős tartályt hüvelyk és középső ujja között cseppentőjével lefelé. (1. ábra).
- Hajtsa hátra a fejét. Tiszta ujjával húzza le alsó szemhéját, míg egy rés nem keletkezik az alsó szemhéja és szeme között. A szemcsepp ebbe a résbe fog belekerülni. (2. ábra)
- Tegye a cseppentős tartályt közel a szeméhez. Szükség esetén használjon tükröt.
- A cseppentővel ne érintse meg a szemét, szemhéját, a környező területeket vagy bármely más felszínt, mivel ezáltal beszennyeződhet a szemcsepp.
- Mutatóujjával finom nyomást kifejtve a megfordított cseppentős tartály aljára, egyszerre csak 1 csepp Tears Naturale II oldatos szemcseppet cseppentsen a szemébe. (3. ábra)
- A Tears Naturale II oldatos szemcsepp alkalmazását követően engedje el alsó szemhéját és pislogjon párszor, hogy a folyadék a szem teljes felszínét ellepje.
- Amennyiben mindkét szemébe használja a szemcseppet, ismételje meg a fenti lépéseket a másik szembe történő cseppentéskor is.
- A szemcsepp alkalmazását követően azonnal csavarja vissza a cseppentős tartály kupakját.
- Egyszerre csak egy cseppentős tartályt használjon.
Amennyiben a csepp nem került a szemébe, próbálkozzon újra.
Ha az előírtnál több Tears Naturale II oldatos szemcseppet alkalmazott
Ne aggódjon, nem történik semmi baj. Ha szükséges, a Tears Naturale II oldatos szemcseppet langyos csapvízzel mossa ki szeméből. Ne használja újra a cseppet, amíg el nem jön a következő szokásos adag ideje.
Ha elfelejtette alkalmazni a Tears Naturale II oldatos szemcseppet
Ahogy eszébe jut, használja a szemcseppet a tervezett következő adaggal. Amennyiben már közel a soron következő adag ideje, akkor hagyja ki az elfelejtett adagot, és folytassa a szokásos adagolás szerint. Ne alkalmazzon kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Nagyon gyakori mellékhatások (10 beteg közül több mint 1 betegnél fordulhat elő)
Szemészeti hatások: homályos látás
Gyakori mellékhatások (10 beteg közül legfeljebb 1 betegnél fordulhat elő):
Szemészeti hatások: szemszárazság, szemhéj rendellenesség, szokatlan érzés a szemben, idegentest-érzés a szemben, kellemetlen érzés a szemben
Nem gyakori mellékhatások (100 beteg közül legfeljebb 1 betegnél fordulhat elő):
Szemészeti hatások: szemviszketés, szemirritáció, szemvörösség
Általános hatások: fejfájás
Nem ismert (a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):
Szemészeti hatások: a szemhéj kivörösödése, szemfájdalom, szemduzzanat, a szem váladékozása, beszáradt váladék a szemhéjon, fokozott könnytermelés
Általános hatások: túlérzékenység
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Tears Naturale II oldatos szemcseppet tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
Hűtőszekrényben nem tárolható!
A dobozon és a cseppentős tartályon feltüntetett lejárati idő (Felh.:) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
A fertőzések elkerülése érdekében az első felbontást követően 28 nap elteltével dobja ki a cseppentős tartályt.
Az alábbi helyre írja le a felbontás dátumát.
Felbontás dátuma:
Tartsa a cseppentős tartályt szorosan zárva.
Ne alkalmazza a Tears Naturale II oldatos szemcseppet, ha az oldat színe megváltozott vagy opálos.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Tears Naturale II oldatos szemcsepp?
- A készítmény hatóanyagai: 1 mg dextrán 70 és 3 mg hipromellóz milliliterenként.
- Egyéb összetevők: polikvaternium-1, nátrium-tetraborát, nátrium-klorid, kálium-klorid, hígított sósav (a pH beállításhoz), nátrium-hidroxid (a pH beállításhoz) és tisztított víz.
Milyen a Tears Naturale II oldatos szemcsepp külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
15 ml színtelen, tiszta, látható részecskéktől mentes, steril vizes oldat fehér színű, PP csavaros garanciazárást biztosító kupakkal lezárt, LDPE cseppentőfeltéttel ellátott, LDPE tartályba töltve.
1 db cseppentős tartály dobozban.

Kapcsolódó betegségek ( szemészeti problémák, tüdő- és légúti megbetegedések )