TAXIER 100 mg filmtabletta

TAXIER 100 mg filmtabletta betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Taxier és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Taxier hatóanyaga a szildenafil, amely az úgynevezett 5-ös típusú foszfodiészteráz (PDE5) gátlók gyógyszercsoportjába tartozik. A Taxier úgy fejti ki hatását, hogy segít ellazítani a hímvessző ereit, és ezzel lehetővé teszi, hogy nemi izgalom hatására vér áramoljon a hímvesszőbe. A Taxier csak szexuális izgalom hatására segíti a merevedés létrejöttét.
A Taxier férfiak merevedési zavarainak, más néven impotenciájának kezelésére szolgál. Ez azt jelenti, hogy a férfi nem képes olyan mértékű merevedést elérni, illetve fenntartani, ami megfelelő a nemi aktushoz.
2. Tudnivalók a Taxier szedése előtt
Ne alkalmazza a Taxier-t:
- Ha allergiás a szildenafilre vagy a gyógyszer (6.1 pontban felsorolt) bármelyik egyéb összetevőjére.
- Ha Ön úgynevezett nitrát készítményeket szed, mivel együttes alkalmazásuk veszélyes vérnyomáscsökkenést okozhat. Feltétlenül közölje orvosával, ha ezen gyógyszerek bármelyikét szedi, melyeket gyakran alkalmaznak az angina pektorisz (mellkasi fájdalom) enyhítésére. Ha bármiben bizonytalan, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
- Ha Ön úgynevezett nitrogénmonoxid-donor gyógyszert, például amil-nitritet szed, mivel ez a kombináció veszélyes vérnyomáscsökkenést okozhat.
- Ha Önnek súlyos szív- vagy májbetegsége van.
- Ha Önnek nemrégiben szélütése (sztrók), szívrohama volt, vagy ha alacsony a vérnyomása.
- Ha Önnek bizonyos, ritkán előforduló örökletes szembetegsége van (pl. retinitisz pigmentóza).
- Ha valaha előfordult Önnél úgynevezett nem-arteritiszes elülső iszkémiás optikus neuropátia (NAION) miatt fellépő látásvesztés.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Taxier szedése előtt beszéljen kezelőorvosával, gyógyszerészével,
- ha Ön sarlósejtes vérszegénységben (vörösvértest-rendellenesség), leukémiában (a fehérvérsejtképző rendszer kóros burjánzása rosszindulatú daganata) vagy mielóma multiplexben (a csontvelőrák) szenved.
- ha rendellenes alakú a hímvesszője vagy Peyronie betegségben szenved.
- ha Önnek szívproblémái vannak. Orvosának alaposan ki kell vizsgálnia, hogy szíve képes-e a szexuális tevékenységgel járó többletterhelés elviselésére.
- ha Önnek aktív gyomorfekélye vagy vérzészavara (pl. hemofíliája) van.
- ha látása hirtelen romlik vagy látásvesztést tapasztal, hagyja abba a Taxier szedését és azonnal forduljon orvosához.
A Taxier nem szedhető együtt más, szájon át, vagy helyileg alkalmazható, a merevedési zavarok kezelésére szolgáló készítménnyell.

Ne szedjen Taxier-t, ha Önnek nincs merevedési zavara.
Ne szedjen Taxier-t, ha Ön nő.

Különleges szempontok a vese- vagy májbetegek kezelésekor

Közölje orvosával, ha vese- vagy májproblémákban szenved. Ilyen esetben orvosa dönthet úgy, hogy alacsonyabb adagot ír fel Önnek.

Gyermekek és serdülők
A Taxier nem alkalmazható 18 éven aluli egyének kezelésére.
Egyéb gyógyszerek és a Taxier:
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
A szildenafil (a Taxier filmtabletta hatóanyaga) módosíthatja egyes gyógyszerek hatásait, főképpen a mellkasi fájdalom kezelésére alkalmazott készítményekét. Sürgősségi ellátás esetén feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, hogy Ön Taxier-t vett be és arról is, hogy mikor vette be a gyógyszert. Kizárólag abban az esetben szedjen más gyógyszereket a Taxier alkalmazásának ideje alatt, ha kezelőorvosa ezt engedélyezi.
Ne szedje a Taxier-t, amennyiben Ön nitrátot szed, mivel ezen gyógyszerek kombinációja veszélyes vérnyomáscsökkenést okozhat. Feltétlenül közölje kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, ha ezen gyógyszerek bármelyikét szedi, melyeket gyakran alkalmaznak az angina pektorisz (vagy "mellkasi fájdalom") kezelésére. Nem szedheti a Taxier-t, ha Ön nitrogén-monoxid donor gyógyszert, például amil-nitritet szed, mivel kombinációjuk veszélyes vérnyomáscsökkenést okozhat.
Amennyiben úgynevezett proteáz gátló szert szed, pl. a HIV okozta fertőzés kezelésére, úgy az orvos a legkisebb adaggal (25 mg) történő kezelést javasolhatja.
Néhány, a magas vérnyomására vagy prosztata megnagyobbodása kezelésére alfa-blokkolót szedő beteg szédülést vagy ájulásérzést tapasztalhat, melyeket a hirtelen felüléskor vagy felálláskor bekövetkező vérnyomáscsökkenés idézhet elő. A betegek közül néhányan akkor tapasztalták ezeket a tüneteket, amikor a szildenafilt és alfa-blokkolót együtt szedték. Ez legnagyobb valószínűséggel a szildenafil alkalmazását követő 4 órán belül fordul elő. Annak érdekében, hogy a tünetek jelentkezésének valószínűsége csökkenjen, rendszeres napi adagban kell szednie az alfa-blokkoló gyógyszerét, mielőtt elkezdené szedni a Taxier-t. Kezelőorvosa ebben az esetben lehet, hogy alacsonyabb, 25 mg-os adaggal kezdi el a Taxier kezelést.

A Taxier egyidejű alkalmazása bizonyos étellel és itallal, és alkohollal

A Taxier étkezés közben vagy attól függetlenül is bevehető. Ha a Taxier-t nehéz ételeket tartalmazó étkezés közben veszi be, azt tapasztalhatja, hogy hatása később jelentkezik.
Az alkoholfogyasztás átmenetileg gátolhatja a hímvessző merevedését. A gyógyszer hatásának maximális kihasználása érdekében lehetőleg ne fogyasszon nagy mennyiségű alkoholt a Taxier bevétele előtt.
Terhesség, szoptatás és termékenység
A Taxier nők kezelésére nem javallt.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Taxier szédülést okozhat és befolyásolhatja a látást. Tisztában kell lennie azzal, hogy milyen hatással van Önre a Taxier, mielőtt gépjárművet vezetne vagy gépet üzemeltetne.
3. Hogyan kell szedni a Taxier-t?
A Taxier-t mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
A készítmény ajánlott kezdő adagja 50 mg szildenafil.
Ne vegyen be Taxier-t naponta egynél több alkalommal!
Ne vegyen be egyidejűleg Taxier-t és szildenafilt tartamazó szájban diszpergálódó tablettát!
A Taxier-t kb. 1 órával a tervezett nemi aktus előtt vegye be.
A Taxier-t egészben, egy pohár vízzel kell bevenni.
Ha úgy érzi, hogy a Taxier hatása túl erős vagy túl gyenge, értesítse erről kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
A Taxier csak szexuális ingerlés esetén segíti elő a hímvessző merevedését. A gyógyszer hatásának kialakulásához szükséges idő betegenként változó, általában fél- egy óra. Előfordulhat, hogy a bőséges étkezés alkalmával bevett Taxier hatása ennél hosszabb idő elteltével jelentkezik.
Abban az esetben, ha a Taxier tabletta szedése nem segíti a hímvessző merevedésének létrejöttét, vagy annak időtartama nem elegendő a nemi aktus befejezéséhez, forduljon kezelőorvosához.
Ha az előírtnál több Taxier-t vett be
A mellékhatások számának növekedését és súlyosbodását tapasztalhatja. 100 mg-nál nagyobb adagok bevétele nem fokozza a gyógyszer hatásosságát.
Ne vegyen be több filmtablettát annál, mint amennyit az orvos előírt Önnek!
Amennyiben az előírtnál több tablettát vett be, forduljon orvosához.
Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
A szildenafil (a Taxier tabletta hatóanyaga) alkalmazásával összefüggő mellékhatások általában enyhe, vagy közepes súlyosságúak és rövid ideig tartanak.
Ha a következő súlyos mellékhatások valamelyikét tapasztalja, hagyja abba a Taxier szedését, és azonnal forduljon orvoshoz:
- Allergiás reakció (ez ritkán fordul elő)
Ennek tünetei közé tartozik a hirtelen kialakuló sípoló légzés, nehézlégzés vagy szédülés és a szemhéj, az arc, az ajkak vagy a torok feldagadása.
- Mellkasi fájdalom (ez nem gyakran fordul elő): ha ez a közösülés közben vagy után lép fel:
- Helyezkedjen félig ülő helyzetbe, és próbáljon meg lazítani.
- Ne alkalmazzon nitrát készítményeket a mellkasi fájdalom enyhítésére!
- Tartós, néha fájdalmas merevedés (gyakorisága ismeretlen)
Ha merevedése 4 óránál tovább tart, azonnal keressen fel egy orvost!
- Hirtelen látáscsökkenés vagy látásvesztés (gyakorisága ismeretlen)
- Súlyos bőrreakciók (gyakorisága ismeretlen)
Ennek tünetei közé tartozhat a bőr súlyos hámlása és megduzzadása, a száj, a nemi szervek és a szemek környékének felhólyagosodása, láz.
- Görcsök vagy görcsroham (gyakorisága ismeretlen)
További mellékhatások:
Nagyon gyakori
(10 beteg közül egynél többet érinthet): fejfájás.
Gyakori (10 beteg közül legfeljebb egyet érinthet): az arc kipirulása, emésztési zavar, látászavarok (beleértve a színlátás zavarát, fényérzékenységet, homályos látást és a csökkent látásélességet), orrdugulás és szédülés.

Nem gyakori
(100 beteg közül legfeljebb egyet érinthet): hányás, bőrkiütés, szemfenéki vérzés, a szem irritációja, könnyezés, bevérzett/vörös szemek, szemfájdalom, kettős látás, szokatlan érzés a szemben, szívdobogásérzés, gyors szívverés, izomfájdalom, álmosság, csökkent tapintásérzés, szédülés, fülcsengés, hányinger, szájszárazság, hímvesszővérzés, vér az ondóban és/vagy a vizeletben, mellkasi fájdalom és fáradtságérzés.

Ritka
(1000 beteg közül legfeljebb egyet érinthet): magas vérnyomás, alacsony vérnyomás, ájulás, szélütés (sztrók), szívroham, szabálytalan szívverés, orrvérzés és a hallás hirtelen romlása vagy elvesztése.
Nem ismert (a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):
A forgalomba hozatalt követő tapasztalatok alapján jelentett további mellékhatások: Instabil angina (egy szívbetegség), hirtelen halál, átmeneti csökkent véráramlás az agy bizonyos területein. Az ilyen mellékhatásokat tapasztalt férfiaknak többnyire, de nem mindegyik esetben, szívproblémái voltak a gyógyszer szedését megelőzően. Nem lehet megállapítani, hogy ezek az esetek közvetlenül a szildenafil hatásának tulajdoníthatók-e.

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa erről kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.

5. Hogyan kell a Taxier-t tárolni?

A gyógyszer gyermekek elől elzárva tartandó!
Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.
A dobozon feltüntetett lejárati idő után ne szedje a Taxier-t! A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Taxier

- A készítmény hatóanyaga a szildenafil. Egy tabletta 100 mg szildenafilt tartalmaz (szildenafil-citrát formájában).
- Egyéb összetevők:
Tablettamag: vízmentes kalcium-hidrogén-foszfát, mikrokristályos cellulóz (E460), kroszkarmellóz-nátrium, magnézium-sztearát.
Filmbevonat: Sepifilm 3048 (sárga): hipromellóz (E 464), mikrokristályos cellulóz, makrogol(40)-monosztearát, titán-dioxid (E 171), kinolinsárga (E 104), makrogol 6000.

Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

A Taxier 100 mg filmtabletta sárga, lekerekített, mindkét oldalán domború felületű filmtabletta, az egyik oldalán "100" jelzéssel ellátva.
Kiszerelések:
1 tabletta (1x1 tabletta)
4 tabletta (1x4 tabletta)
8 tabletta (2x4 tabletta)
Minden egyes buborékcsomagolás 1 illetve 4 tablettát tartalmaz.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

Kiszerelés: 8x

Törzskönyvi szám: OGYI-T-21185/06

TAXIER 100 mg filmtabletta

Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Zentiva k.s.

Hatóanyag: sildenafil

ATC: Sildenafil

Normatív TB támogatás:

Vényköteles

Közgyógyellátásra adható:

Patikán kívül vásárolható

EÜ támogatásra adható:

EÜ Kiemelt támogatás:

Tájékoztató fogyasztói ár: 16492 Ft
A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.

Kapcsolódó betegségek ( férfi egészségügyi problémák, vese és húgyutak betegségei )

Szeretném megvásárolni patikában, megkeresem a legközelebbi patikát:


Partner patikáink: logo BENU Gyógyszertár