+16° - +35°
Nincs front

TARIVID-RICHTER 200 mg filmtabletta

TARIVID-RICHTER 200 mg filmtabletta betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Tarivid és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Tarivid hatóanyaga, az ofloxacin erős hatású (az úgynevezett kinolonok csoportjába tartozó) antibiotikum, amely felnőtteknél elsősorban heveny és idült alsólégúti, fül-, orr-, gégészeti-, valamint hasi-, bőr- és lágyrész-, csont- és ízületi-, vese- és húgyúti, valamint nőgyógyászati fertőzések kezelésére szolgál.
2. Tudnivalók a Tarivid szedése előtt
Ne szedje a Tarividet:
- ha allergiás az ofloxacinra vagy a hasonló (kinolon csoportba tartozó) egyéb antibiotikumra, vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- ha korábban más kinolon-típusú antibiotikum szedésekor íngyulladás lépett fel.
- ha Ön epilepsziában vagy központi idegrendszert ért károsodásokban szenved, pl. koponya- vagy agysérülések és agyvérzés után, vagy a központi idegrendszer gyulladása esetén.
- terhesség és szoptatás ideje alatt.
- Gyermekeknek és növekedésben levő fiataloknak (serdülőkorban) nem adható.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A gyógyszer szedése előtt
Nem szabad fluorokinolon vagy kinolon antibiotikumot tartalmazó gyógyszereket - köztük a Tarivid filmtablettát - szednie, ha korábban kinolon vagy fluorokinolon szedésekor bármilyen súlyos mellékhatást tapasztalt. Ilyen esetben mihamarabb tájékoztatnia kell kezelőorvosát.
A Tarivid szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
- Súlyos, hirtelen jelentkező allergiás reakció (anafilaxiás reakció/sokk, angioödéma). Kismértékben már az első adag bevételekor is fennáll a súlyos allergiás reakció kialakulásának esélye, amely a következő tünetekkel jár: mellkasi szorítás, szédülés, hányinger vagy ájulás előtti érzés, illetve felálláskor jelentkező szédülés. Ha ilyet tapasztal, hagyja abba a készítmény szedését, és azonnal forduljon kezelőorvosához!
- Ha a Tarivid szedése során súlyos, tartós, esetleg véres hasmenés jelentkezik, a gyógyszer szedését azonnal abba kell hagyni, és orvoshoz kell fordulni. Ez a gyógyszer szedésének abbahagyása utáni 10. héten is előfordulhat még. Ez esetben is azonnal orvoshoz kell fordulni. A bélmozgást lassító hasmenésellenes szerek szedése tilos!
- Ha Ön görcsrohamok kialakulására hajlamos.
- Ha korábban szíveredetű problémái voltak (lásd alább "Szívproblémák" részt), kezelőorvosa rendszeresen meg fogja Önt vizsgálni.
- Ha Önnél a nagy vérerek megnagyobbodását vagy "kidudorodását" diagnosztizálták (aortaaneurizma vagy nagy erek perifériás aneurizmája).
- Ha Önnél korábban előfordult aortadisszekció epizód (szakadás az aorta falában).
- Ha a családjában előfordult aortaaneurizma vagy aortadisszekció, vagy Önnél fennállnak egyéb kockázati tényezők vagy hajlamosító betegségek (pl.: kötőszöveti betegségek, mint például Marfan-szindróma vagy vaszkuláris Ehlers?Danlos-szindróma, illetve érbetegségek, mint például Takayasu-arteritisz, óriássejtes arteritisz, Behcet-kór, magas vérnyomás vagy ismert ateroszklerózis).
Ha hirtelen éles fájdalmat érez a hasában, a mellkasában vagy a hátában, haladéktalanul menjen a sürgősségi betegellátó osztályra!
- Ha Ön időskorú. Az idős kor önmagában nem indokolja az adag módosítását. Azonban a veseműködést szigorúan ellenőrizni, és a gyógyszer adagját annak megfelelően módosítani kell.
- Ha vesebetegsége van, az adagot csökkenteni kell.
- Ha májbetegsége van, a Tarivid szedése során fokozott elővigyázatossággal kell eljárni.
- A kezelés alatt a napfényt és az UV-fényt (kvarclámpa, szolárium) az esetleges bőrtünetek fellépése miatt lehetőleg kerülni kell.
- Ha látása romlik, vagy bármilyen más probléma merülne fel a szemével kapcsolatban, azonnal forduljon szemész szakorvoshoz (lásd a "Lehetséges mellékhatások" részt)!
- Gyomorsav-közömbösítő szerek, cink- és vaskészítmények, valamint bizonyos egyéb gyógyszerek egyidejű szedése esetén, mert azok a Tarivid hatását befolyásolhatják (lásd az "Egyéb gyógyszerek és a Tarivid" részt).
- Amennyiben véralvadásgátló szereket szed, ellenőrizni kell a véralvadási képességet (lásd az "Egyéb gyógyszerek és a Tarivid" részt).
- Ha Ön gyógyszeres kezelést igénylő cukorbetegségben szenved (lásd az "Egyéb gyógyszerek és a Tarivid" részt).
- Ha Ön miaszténia gráviszban (súlyos izomgyengeséggel járó betegség) szenved.
- Főleg elhúzódó kezelés során előfordulhat a gyógyszernek ellenálló baktériumok okozta felülfertőződés is.
- Pszichés problémákkal küzdő, pszichiátriai betegségben szenvedő betegeknél a kinolon-típusú antibiotikumok szedése öngyilkossággal kapcsolatos gondolatokhoz vagy önveszélyeztető magatartáshoz vezettek, beleértve az öngyilkossági kísérletet is, már akár az első adag bevételét követően. Ha Önnél ez előfordulna, azonnal abba kell hagynia a Tarivid szedését, és kezelőorvosához kell fordulnia.
- Ha Ön bizonyos enzimhiányos állapotban (ún. glükóz-6-foszfát-dehidrogenáz-hiányban) szenved, vagy ez a betegség családjában előfordult, tájékoztassa kezelőorvosát.
- Az ópiumszármazékok és a porfirinek kimutatását célzó laborvizsgálatok eredményeit a Tarivid szedése megváltoztathatja.
A gyógyszer szedésekor
Ritkán előfordulhat ízületi fájdalom és duzzanat, illetve íngyulladás vagy ínszakadás.
A kockázat fokozottabb, ha Ön időskorú (60 évesnél idősebb), szervátültetésen esett át, veseproblémái vannak, vagy jelenleg kortikoszteroid-kezelésben részesül. Az íngyulladás és ínszakadás a kezelés első 48 órájában, de akár a Tarivid -kezelés leállítása után hónapokkal is jelentkezhet. Az ínfájdalom vagy íngyulladás (például a boka, a csukló, a könyök, a váll vagy a térd területén) első tüneteinek jelentkezésekor hagyja abba a Tarivid szedését, forduljon kezelőorvosához, és helyezze nyugalomba a fájdalmas területet. Kerülje a szükségtelen terhelést, mivel az fokozhatja az ínszakadás kockázatát.
Ritkán idegkárosodás (neuropátia) tünetei jelentkezhetnek, különösen a lábfejekben és lábakban, illetve a kezekben és karokban, például fájdalom, égő érzés, bizsergő érzés, zsibbadás és/vagy gyengeség. Ha ilyen előfordul, hagyja abba a Tarivid szedését, és azonnal tájékoztassa kezelőorvosát, hogy megelőzze egy esetlegesen visszafordíthatatlan állapot kialakulását.
Hosszan tartó, rokkantságot okozó és esetlegesen visszafordíthatatlan súlyos mellékhatások
A fluorokinolon vagy kinolon antibiotikumot tartalmazó gyógyszerek - köztük a Tarivid - alkalmazása nagyon ritkán előforduló, de súlyos mellékhatásokkal jár, melyek némelyike hosszan fennálló (hónapokig vagy évekig tartó) rokkantságot okoz vagy esetlegesen visszafordíthatatlan. Ezek közé tartozik a felső vagy az alsó végtagokon jelentkező ín-, izom- és ízületi fájdalom, a járási nehézség, a furcsa érzékelések, például szúró, bizsergő, csiklandozó érzés, zsibbadás vagy égő érzés (paresztézia), az érzékelési zavarok, köztük a látás, az ízérzés és a szaglás, valamint a hallás romlása, a depresszió, a memória romlása, a nagyfokú fáradtság és a súlyos alvászavarok.
Ha a Tarivid alkalmazását követően a fenti mellékhatások bármelyikét tapasztalja, azonnal forduljon kezelőorvosához, mielőtt folytatná a kezelést. Ön és kezelőorvosa döntenek majd a kezelés folytatásáról, a más csoportba tartozó antibiotikum alkalmazásának lehetőségét is figyelembe véve.
A tüneteit okozó baktériumok érzékenységénak kimutatására laborvizsgálatra küldheti Önt a kezelőorvosa.
Szívproblémák
Fokozott óvatossággal alkalmazható az ilyen típusú gyógyszer, amennyiben:
- Ön veleszületett QT-szakasz megnyúlásban szenved, vagy bárkinek a családjában ilyen problémája volt (EKG vizsgálattal látható eltérés),
- a sóháztartás zavara mutatható ki a vérében (különösen az alacsony kálium- vagy magnéziumvérszint esetén),
- erősen lelassult a szívverése (más néven bradikardia),
- gyenge a szíve (szívelégtelensége van),
- korábban Önnél szívroham (szívinfarktus) fordult elő,
- Ön nőbeteg vagy időskorú,
- Ön olyan egyéb gyógyszereket szed, amelyek bizonyos kóros EKG elváltozásokat okoznak (lásd az "Egyéb gyógyszerek és a Tarivid" részt).
Gyermekek és serdülők
A Tarivid gyermekeknek és növésben levő serdülőknek nem adható (lásd a "Ne szedje a Tarividet" részt).
Egyéb gyógyszerek és a Tarivid
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Egyes gyomorsav-közömbösítő szerek (alumínium- és magnézium-tartalmú készítmények), szukralfát, cink-tartalmú készítmények és a vérszegénység kezelésére szolgáló vaskészítmények gyengíthetik a Tarivid hatását. Ezért a Tarivid tablettát az említett gyógyszerek bevétele előtt vagy után kb. 2 órával kell bevenni.
A Tarivid tabletta és a teofillin, valamint a fenbufén és bizonyos nemszteroid gyulladáscsökkentők együttadása esetén görcsrohamok léphetnek fel.
Egyes vércukorszint-csökkentők (pl. a glibenklamid) és Tarivid együttadása esetén az orvos a vércukorszint ellenőrzését írhatja elő.
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, ha más gyógyszereket is szed, amelyek megváltoztathatják a szívritmust: egyes szívritmust szabályozó gyógyszerek (az ún. antiaritmiás szerek, pl. a kinidin, a hidrokinidin, a dizopiramid, az amiodaron, a szotalol, a dofetilid és az ibutilid), bizonyos depresszió elleni szerek (a triciklikus antidepresszánsok), egyes kórokozó-elleni szerek (amelyek a makrolid antibiotikumok csoportjába tartoznak) és egyes, mentális (elme)betegségek kezelésére használt szerek (az ún. antipszichotikumok).
A Tarivid tabletta a vesén át választódik ki. Ezért - ha szintén a vesén keresztül ürülő gyógyszerrel együtt alkalmazzák (mint egyes köszvényellenes szerek, pl. probenecid, gyomorfekélyellenes szerek, pl. cimetidin, vizelethajtók, pl. furoszemid vagy egyes daganatellenes szerek, pl. metotrexát) - az orvosnak figyelembe kell vennie a lassúbb kiürülést és a gyógyszerek hatásának fokozódását.
Véralvadásgátló és Tarivid egyidejű alkalmazásakor a véralvadásgátló hatásának lehetséges fokozódása miatt az orvosi ellenőrzés szintén javasolt.
A Tarivid egyidejű bevétele étellel és itallal
A filmtablettát éhgyomorra vagy étkezés közben kell bevenni.
Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A gyógyszert terhesség és szoptatás ideje alatt nem szabad szedni!
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Néhány mellékhatás (pl. szédülés, aluszékonyság, látászavarok) csökkentheti a koncentrálóképességet, ezért a gyógyszer szedése előtt a gépjárművezetésre vagy baleseti veszéllyel járó munka végzésére vonatkozóan kérje ki kezelőorvosa tanácsát.
A Tarivid tejcukrot (laktózt) tartalmaz
Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
3. Hogyan kell szedni a Tarividet?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Az adag a fertőzés típusától és súlyosságától függ. Kezelőorvosa fogja az Ön számára szükséges adagot meghatározni.
A készítmény ajánlott adagja általában naponta 2 tabletta (400 mg): egyet reggel (200 mg) és egyet este (200 mg) kell bevenni. A napi 400 mg-ig terjedő adagokat egyszerre is be lehet venni. Ilyen esetben célszerű a teljes napi adagot reggel bevenni.
A napi 400 mg-ot meghaladó adagokat két részletben szedje. A két adagot megközelítőleg azonos időközönként (12 óránként) kell bevenni.
Szükség esetén az adag emelhető, illetve vesebetegeknél csökkenthető a kezelőorvos utasítása szerint.
Akut fertőzésekben 7-10 napos kezelés a legtöbb esetben elegendő. A kezelést az orvos által előírt ideig, de legalább 2-3 nappal a láztalan állapot elérése, vagy a fertőzést okozó baktérium teljes kiirtása után még folytatni kell.
A filmtablettát szétrágás nélkül, megfelelő mennyiségű vízzel (kb. fél pohár), éhgyomorra vagy étkezés közben kell bevenni. Gyomorsav-közömbösítő szerek egyidejű bevétele kerülendő (lásd a 2. pontban az "Egyéb gyógyszerek és a Tarivid" részt).
A tablettán lévő bemetszés csak a széttörés elősegítésére és a lenyelés megkönnyítésére szolgál, nem arra, hogy a készítményt egyenlő adagokra ossza.
Ha az előírtnál több Tarividet vett be
A véletlen túladagolás tünetei: zavartság, szédülés, tudatzavar, görcsrohamok, hányinger és egyéb emésztőszervi problémák.
Ha az előírtnál véletlenül több Tarividet vett be, azonnal forduljon kezelőorvosához. Az orvos tudni fogja, hogy mi a teendő ebben az esetben.
Ha elfelejtette bevenni a Tarividet
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott tabletta pótlására. Amint eszébe jut, vegye be a következő tablettát reggel vagy este, és folytassa a kezelést az orvos által előírt módon.
Ha idő előtt abbahagyja a Tarivid szedését
A kezelés időtartamát minden esetben az orvos állapítja meg. Amennyiben idő előtt abbahagyja a tabletta szedését, a fertőzés kiújulhat.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Tarivid-kezelés során súlyos mellékhatások jelentkezhetnek. Ha az alábbiak közül bármelyik súlyos mellékhatás jelentkezik Önnél, hagyja abba a gyógyszer szedését és sürgősen forduljon orvoshoz:
Minden gyógyszerrel szemben kialakulhat túlérzékenységi reakció. Ezért felhívjuk figyelmét, hogy amennyiben a következő tünetek bármelyikét észleli, mint például bőr- és nyálkahártya-viszketés, bőrkiütés, súlyosabb esetben arcödéma, nyelvduzzadás vagy gégeduzzanat, feltétlenül azonnal értesítse kezelőorvosát, és a gyógyszer szedését az orvos utasításáig függessze fel!
Ritka mellékhatás (1000 betegből legfeljebb 1-et érinthet):
- gyorsan kialakuló allergiás, vagy allergiás típusú túlérzékenységi reakció, amely már az első adag bevétele után kialakulhat. Megemelkedett vérnyomás, csalánkiütés és izzadás alakulhat ki, amely együtt járhat a bőr és a nyálkahártyák duzzanatával (angioödéma), amely érintheti pl. az arcot, a nyelvet és a gégét (rekedtség, nehézlégzés/hörgőgörcs).
- szemproblémák (látásromlás, pl. homályos látás, kettős látás, rendellenes színlátás).
Nagyon ritka mellékhatás (10 000 betegből legfeljebb 1-et érinthet):
- bizonyos típusú fehérvérsejtek és a vörösvértestek alacsony száma, a vérlemezkék (melyek a véralvadást segítik elő) alacsony száma.
- súlyos allergiás (anafilaxiás vagy anafilaxiaszerű) sokk.
- érzészavarok, mozgászavarok, zavart mozgáskoordináció, remegés, az arc és a test akaratlan mozgásai előfordulhatnak. Ezekben az esetekben hagyja abba a gyógyszer szedését és mondja el kezelőorvosának, hogy ezeket a tüneteket tapasztalta. Sürgős orvosi segítségre lehet szüksége.
- fülzúgás és halláspanaszok (kivételesen a hallás elvesztése is).
- álhártyás vastagbélgyulladás, a súlyos hasmenés egy bizonyos formája, amely időnként véres széklettel járhat együtt. Ilyen esetben ne szedjen olyan gyógyszereket, melyek a bélmozgását lassítják!
- a bőr és a szemek sárgás elszíneződése.
- súlyos bőrreakció.
- a vérerek gyulladása. Ez a fajta érgyulladás általában bőr alatti kisebb vérzésekben, vért tartalmazó hólyagos bőrkiütések és varasodó kis csomók megjelenésében nyilvánul meg. Akár visszafordíthatatlan bőrproblémához is vezethet.
- nagyon ritkán a fluorokinolonokkal történő kezelés során az Achilles-ín szakadása előfordulhat. Ez a mellékhatás mindkét oldalon felléphet a kezelés megkezdése utáni 48 órán belül.
- akut veseelégtelenség.
Kinolon és fluorokinolon antibiotikumok adása nagyon ritka esetekben hosszan (akár hónapokig vagy évekig) tartó, illetve maradandó gyógyszermellékhatások kialakulásával jár, amelyek néhány esetben az eleve fennálló kockázati tényezőktől függetlenül jelentkeznek. Ezek a mellékhatások a következők lehetnek: íngyulladás, ínszakadás, ízületi fájdalom, végtagfájdalom, járási nehézség, rendellenes érzékelések, például szúró, bizsergő, csiklandozó, égő érzés, zsibbadás vagy fájdalom (neuropátia), depresszió, fáradtság, alvászavarok, memóriaromlás, valamint a hallás, a látás, az ízérzés és a szaglás romlása.
Nem ismert gyakoriságú mellékhatás (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):
- csontvelőbántalom, súlyos vérképelváltozás.
- tudatzavar, depresszió, amely önveszélyeztető viselkedéshez vezethet, beleértve az öngyilkossággal kapcsolatos gondolatokat, és esetleg az öngyilkossági kísérletet is.
- életet veszélyeztető szívritmuszavar, változás a szívritmusban (amelyet "QT-szakasz megnyúlásnak" neveznek, és a szív EKG vizsgálatakor látható).
- allergiás tüdőgyulladás, súlyos légzési elégtelenség.
- súlyos májkárosodás vagy májgyulladás.
- súlyos bőrreakciók (a bőr hólyagos leválása).
- a perifériás keringés összeomlása (sokk) előfordulhat.
- izomfájdalom, izomgyengeség, izomszakadás (amely kiemelkedő fontosságú miaszténia gráviszban szenvedő betegek esetén) előfordulhat. Elszigetelt esetekben ezek az izomszövet lebomlásával járó - akár izomsorvadáshoz vezető - izombetegség tünetei lehetnek.
- a szem gyulladása.
- a bőr vörössége és nagymértékű hámlása (exfoliatív dermatitisz).
- étvágycsökkenés, a bőr- és a szemek sárgás elszíneződése, sötét színű vizelet, viszketés vagy a gyomor/has érzékenysége. Ezek súlyos májproblémák - ideértve az akár halálos kimenetelű májelégtelenséget is - tünetei lehetnek.
Egyéb mellékhatások
Nem gyakori mellékhatás (100 betegből legfeljebb 1-et érinthet):
- gombás fertőzések, a gyógyszerrel szemben ellenálló baktériumtörzsek kialakulása.
- nyugtalanság, alvászavarok (álmatlanság).
- fejfájás, szédülés, forgó jellegű szédülés.
- a szem irritációja.
- köhögés, orr- és garatüreg-gyulladás.
- hasi fájdalom, hányinger, hányás, hasmenés.
- bőrkiütések, viszketés.
Ritka mellékhatás (1000 betegből legfeljebb 1-et érinthet):
- étvágytalanság.
- szorongás, zavartság, hallucináció, rémálmok, depresszió.
- álmosság/aluszékonyság, ízlelési-, szaglási zavarok (beleértve a szag- és ízérzés elvesztését is), zsibbadás (érzészavar).
- hallászavarok.
- szapora szívverés.
- vérnyomáscsökkenés.
- légszomj vagy hörgőgörcs.
- bélgyulladás, amihez néha véres széklet is társul.
- májenzimszintek növekedése, illetve a májfunkció emelkedett szérumbilirubin-szinttel járó károsodása.
- csalánkiütés, melegség érzésével együtt járó bőrpír, fokozott verejtékezés, hólyagos kiütések.
- íngyulladás.
- károsodott vesefunkció (pl. megnövekedett szérumkreatinin-szinttel együtt).
Nagyon ritka mellékhatás (10 000 betegből legfeljebb 1-et érinthet):
- görcsrohamok, járásbizonytalanság és remegés (izomkoordinációs zavar következtében), a végtagok zsibbadása (idegbántalom), egyensúlyproblémák.
- fényérzékenység (súlyos napégéshez hasonló lehet és időnként a körmöket is érintheti), véres hólyagok.
- ízületi- és izompanaszok.
Nem ismert gyakoriságú mellékhatás (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):
- vércukorszint-csökkentő szerekkel kezelt cukorbetegeknél alacsony vércukorszint.
- szapora szívműködés.
- májproblémák.
- vesegyulladás.
- porfíriás betegeknél porfíriás roham.
- károsodott vizeletürítéssel és alacsony nátriumszinttel jellemezhető tünetegyüttes (vazopresszin-túltermelés szindróma - SIADH).
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Tarividet tárolni?
Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon feltüntetett lejárati idő után (Felhasználható:) ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Tarivid?
- A készítmény hatóanyaga 200 mg ofloxacin filmtablettánként.
- Egyéb összetevők:
Mag: magnézium-sztearát, hidroxipropilcellulóz, karmellóz, kukoricakeményítő, laktóz-monohidrát
Bevonat: makrogol 8000, talkum, titán-dioxid (E171), hipromellóz
Milyen a Tarivid külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Csaknem fehér, hosszúkás, domború felületű, az egyik oldalán bemetszéssel ellátott, filmbevonatú tabletta.
10 db filmtabletta tiszta, átlátszó, PVC/Al buborékcsomagolásban és dobozban.

Kiszerelés: 10x

Törzskönyvi szám: OGYI-T-3856/01

TARIVID-RICHTER 200 mg filmtabletta

Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Richter Gedeon

Hatóanyag: ofloxacin

ATC: Ofloxacin

Normatív TB támogatás:

Vényköteles

Közgyógyellátásra adható:

Patikán kívül vásárolható

EÜ támogatásra adható:

EÜ Kiemelt támogatás:

Üzemi baleset jogcím:

Tájékoztató fogyasztói ár: 1678 Ft
A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.

anthrax, baktériumok

Kapcsolódó betegségek ( vese és húgyutak betegségei, tüdő- és légúti megbetegedések, fül-orr-gégészeti betegségek, felnőttkori fertőző betegségek, bőr- és nemi betegségek )