+16° - +38°
Nincs front

TAMSULOSIN ALVOGEN 0,4 mg módosított hatóanyagleadású kemény kapszula

TAMSULOSIN ALVOGEN 0,4 mg módosított hatóanyagleadású kemény kapszula betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Tamsulosin Alvogen és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Tamsulosin Alvogen egy α1-adrenoreceptor blokkoló. Csökkenti a dülmirigy (prosztata) és a húgycső izmainak feszülését.
A Tamsulosin Alvogen-t a prosztata megnagyobbodás (prosztata hiperplázia) által okozott vizelési panaszokat enyhítésére alkalmazzák. Az izmok ellazulása elősegíti a vizelet átjutását a húgycsövön és ez megkönnyíti a vizelést.
2. Tudnivalók a Tamsulosin Alvogen szedése előtt
Ne szedje a Tamsulosin Alvogen-t, ha:
- ha túlérzékeny a tamszulozinra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére (tünetei: arc vagy a torok bedagadása ún. angioödéma).
- előfordult, hogy vérnyomásesése alakult ki, amikor felállt, amely szédülést, fejfájást vagy szédülést okozott.
- súlyos májbetegségben szenved.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Tamsulosin Alvogen szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével:
- ha bizonytalanságérzést vagy szédülést tapasztal, különösen felálláskor. Ezek a tünetek a tamszulozin okozta vérnyomáscsökkenés miatt lehetnek. Amíg ezek a tünetek el nem múlnak, le kell ülnie vagy feküdnie.
- ha súlyos vesebetegsége van. A tamszulozin ajánlott dózisa általában nem okozza ezt az elvárt tünetet amikor a vese nem működik normálisan.
- ha szürkehályog (katarakta) műtétet terveznek. A szem egy olyan állapotát okozhatja, amelyet Intraoperatív Floppy Iris szindrómának (szűk pupilla szindróma egyik változata) neveznek (lásd 4. pont Lehetséges mellékhatások). Tájékoztassa szemorvosát, ha szedi vagy korábban szedte a tamszulozin-hidrokloridot. A szemorvos meg fogja tenni az elvárható orvosi lépéseket és a megfelelő sebészeti technikát fogja alkalmazni. Kérdezze meg kezelőorvosát, hogy szükséges-e elhalasztani vagy ideiglenesen leállítani a gyógyszer szedését, ha a szemlencse homályossága (katarakta) vagy fokozott szembelnyomás (glaukóma) miatt szemműtétet terveznek Önnél.
A tamszulozin terápia elkezdése előtt kezelőorvosa megvizsgálja, hogy a tüneteket valóban a megnagyobbodott prosztata okozza.
Gyermekek és serdülők
Ne adja ezt a gyógyszert 18 év alatti gyermekeknek vagy serdülőknek, mert ebben a korcsoportban a készítmény nem használatos.
Egyéb gyógyszerek és a Tamsulosin Alvogen
A tamszulozin befolyásolhatja más gyógyszerek hatását. Ezek pedig a tamszulozin hatását befolyásolhatják. A tamszulozin kölcsönhatásba léphet a következő gyógyszerekkel:
- diklofenák, fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő. Gyorsíthatja a tamszulozin kiürülését a szervezetből, ezáltal csökkenti a tamszulozin hatását.
- warfarin, véralvadásgátló gyógyszer. Gyorsíthatja a tamszulozin kiürülését a szervezetből, ezáltal csökkenti a tamszulozin hatását.
- egyéb α1A-adrenoreceptor blokkolók. Kombinációban adva, csökkenthetik a vérnyomást, amely bizonytalanságérzést vagy szédülést okozhat.
- ketokonazol (gombaelleni szer), amely fokozhatja a tamszulozin hatását.
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
A Tamsulosin Alvogen egyidejű bevétele bizonyos étellel, itallal és alkohollal
A tamszulozint egy pohár vízzel a reggeli vagy a napi első étkezés után kell bevenni
Terhesség, szoptatás és termékenység
A tamszulozin nők számára nem javallott
Férfiaknál a magömlés zavarairól (ejakulációs zavarokról) számoltak be. Ez jelentheti azt, hogy az ondó, ahelyett, hogy a húgycsövön keresztül távozna a szervezetből, a húgyhólyagba kerül (retrográd ejakuláció) vagy azt, hogy a magömlés térfogata csökken vagy teljesen hiányzik (ejakuláció elégtelensége). Ez a jelenség ártalmatlan.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Jelenleg nem áll rendelkezésre információ a készítmény gépjárművezetésre és gépek kezelésére tett hatásáról; azonban tudnia kell, hogy a gyógyszer szedése mellett szédülés léphet fel. Csak akkor vezessen gépjárművet vagy kezeljen gépeket, ha jól érzi magát.
3. Hogyan kell szedni a Tamsulosin Alvogen-t?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje.
Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.
A készítmény szokásos adagja napi egy kapszula a napi első étkezés után bevéve.
A kapszulát állva vagy felülve kell bevenni, és egészben, egy pohár vízzel (körülbelül 1,5 dl) kell lenyelni. Nagyon fontos, hogy ne törje szét vagy ne rágja el a kapszulát, mivel ez befolyásolja a tamszulozin hatását.
Ha enyhe vagy mérsékelt fokú vese-, vagy májbetegségben szenved, a szokásos adag tamszulozint szedheti.
Ha az előírtnál több Tamsulosin Alvogen-t vett be:
Vérnyomása hirtelen leeshet, ha a kelleténél több tamszulozint vett be. Előfordulhat szédülés, gyengeség és ájulás, hányás és hasmenés. Feküdjön le, hogy minimalizálja a vérnyomáscsökkenés hatásait és lépjen kapcsolatba kezelőorvosával. Kezelőorvosa adhat egyéb gyógyszert, hogy helyreállítsa a vérnyomását és ellenőrizheti testfunkcióit. Ha szükséges kezelőorvosa alkalmazhat gyomormosást, vagy hashajtást Önnél, hogy a még fel nem szívódott tamszulozint eltávolítsa.
Ha elfelejtette bevenni a Tamsulosin Alvogen-t:
Ne vegyen be kétszeres adagot az elfelejtett kapszula pótlására. Csak vegye be a következő adagot a szokásos időpontban.
Ha idő előtt abbahagyja a Tamsulosin Alvogen szedését
Ha idő előtt abbahagyja a tamszulozin-kezelést, visszatérhetnek a korábbi panaszai. Ezért a tamszulozint mindaddig alkalmaznia kell, amíg a kezelőorvosa felírja, még akkor is, ha a tünetei már megszűntek. Mindig beszélje meg kezelőorvosával, ha szeretné abbahagyni a kezelést.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Súlyos mellékhatások igen ritkán fordulnak elő. Azonnal forduljon orvoshoz, ha a következő tüneteket tapasztalja:
- súlyos allergiás reakció, amely az arc vagy a torok duzzanatát okozhatja (angioödéma). Valószínű nem szabad újrakezdeni a tamszulozin szedését.(További információkért lásd 2.pont Ne szedje a tamszulozint)
Gyakori (10 beteg közül legfeljebb 1 betegnél jelentkezhet):
szédülés, különösképpen amikor leül vagy feláll
magömlés zavar (ejakulációs zavarok). Ez jelentheti azt, hogy az ondó, ahelyett, hogy a húgycsövön keresztül távozna a szervezetből, a húgyhólyagba kerül (retrográd ejakuláció) vagy azt, hogy a magömlés térfogata csökken vagy teljesen hiányzik (ejakuláció elégtelensége). Ez a jelenség ártalmatlan
Nem gyakori (100 beteg közül legfeljebb 1 betegnél jelentkezhet):
fejfájás - szívdobogásérzés (palpitáció) - felálláskor lecsökken a vérnyomása, amely okozhat bizonytalanságérzést, szédülést vagy ájulást (ortosztatikus hipotenzió) - duzzadás, irritáció az orrban (nátha) - székrekedés - hasmenés - hányinger - hányás - kiütések - csalánkiütés (urticaria) - gyengeségérzés (aszténia) - viszketés.
Ritka (1000 beteg közül legfeljebb 1 betegnél jelentkezhet)
ájulás (szinkópe)
Nagyon ritka mellékhatás (10 000 beteg közül legfeljebb 1 betegnél jelentkezhet)
fájdalmas, tartós, akaratlan erekció (priapizmus) - súlyos betegség a bőr, száj, szemek, nemi szervek felhólyagosodásával (Stevens-Johnson szindróma)
Nem ismert (a rendelkezésre álló adatokból a gyakoriság nem állapítható meg)
homályos látás - látáskárosodás - orrvérzés - szájszárazság - súlyos bőrkiütés, erythema multiforme, hámló bőrgyulladás (exfoliatív dermatitisz) - rendellenes szabálytalan szívritmus (pitvarfibrilláció, arritmia, tahikardia) - nehézlégzés (diszpnoé).
A szemlencse homályossága (katarakta) vagy fokozott szembelnyomás (glaukóma) miatt szükséges szemműtétek során kialakulhat egy olyan állapot, amit Intraoperatív Floppy Iris Szindrómának (IRIS) neveznek: vagyis a pupilla kevésbé tágul és az írisz (a szem színes, körkörös része) merev lemezzé válhat a beavatkozás során. További információkért lásd 2 pont: Figyelmeztetések és óvintézkedések.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban
5. Hogyan kell a Tamsulosin Alvogen-t tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A címkén és a dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható) után ne szedje ezt a gyógyszert. Az első két jel a hónapot, az utolsó négy jel az évet mutatja. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
A buborékcsomagolás eredeti csomagolásban tartandó.
A tartályt tartsa jól lezárva.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Tamsulosin Alvogen
- A készítmény hatóanyaga 0,400 mg tamszulozin-hidroklorid,
- Egyéb összetevők:
Kapszula: mikrokristályos cellulóz, metakrilsav-etakrilát- kopolimer (1:1), poliszorbát 80, nátrium-lauril-szulfát, trietil-citrát és talkum.
Kapszula héj: zselatin, indigókármin (E 132), titán-dioxid (E 171), sárga vas-oxid (E 172), vörös vas-oxid (E 172), fekete vas-oxid (E 172)
Milyen a Tamsulosin Alvogen készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Narancssárga/olíva-zöld módosított hatóanyagleadású kapszula (19,3 mm x 6,4 mm). A kapszulák fehér vagy törtfehér pelleteket tartalmaznak.
10, 14, 20, 28, 30, 50, 56, 60, 90, 100 vagy 200 darab módosított hatóanyagleadású kapszula PVC/PE/PVDC/alumínium buborékcsomagolásban és dobozban.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

Kiszerelés: 30x

Törzskönyvi szám: OGYI-T-20073/03

TAMSULOSIN ALVOGEN 0,4 mg módosított hatóanyagleadású kemény kapszula

Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Alvogen

Hatóanyag: tamsulosin

ATC: Tamsulosin

Normatív TB támogatás:

Vényköteles

Közgyógyellátásra adható:

Patikán kívül vásárolható

EÜ támogatásra adható:

EÜ Kiemelt támogatás:

Tájékoztató fogyasztói ár: 2116 Ft
A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.

Kapcsolódó betegségek ( vese és húgyutak betegségei, férfi egészségügyi problémák )

Szeretném megvásárolni patikában, megkeresem a legközelebbi patikát:


Partner patikáink: logo BENU Gyógyszertár