SYNTROXINE 100 µg lágy kapszula

SYNTROXINE 100 µg lágy kapszula betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Syntroxine és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Syntroxine hatóanyaga a levotiroxin-nátriumnak (T4) nevezett szintetikus pajzsmirigyhormon, melynek szerkezete és hatása megegyezik a szervezet által előállított természetes pajzsmirigy-hormonéval.

A Syntroxine 25-200 mikrogramm lágy kapszula a következő esetekben alkalmazható:
-- a természetes tireoid (pajzsmirigy) hormon pótlására pajzsmirigy-alulműködés esetén,
-- normális pajzsmirigyműködés esetén, golyva kiújulásának megelőzésére műtét után
-- jóindulatú golyva kezelésére normális pajzsmirigyműkődés esetén,
-- a pajzsmirigydaganat (rosszindulatú betegség) kiújulásának megakadályozására, főként műtét után, és a pajzsmirigyhormon-hiány pótlására,
-- kiegészítő kezelésként a pajzsmirigy-túlműködés kezelésében,
-- diagnosztikus céllal pajzsmirigy szuppressziós vizsgálatnál.

A Syntroxine 13 mikrogramm lágy kapszula a következő esetekben alkalmazható:
-- gyermekeknél kezdő adagként, a pajzsmirigyhormon-hiány pótlására pajzsmirigy-alulműködés esetén,
-- időskorú, koszorúér-betegségben szenvedő, vagy súlyos, illetve hosszú ideje fennálló pajzsmirigy-alulműködésben (hipotireózisban) szenvedő betegeknél alacsony kezdő adagként ajánlott, amit a következőkben fokozatosan, hosszabb időközönként kell növelni (például az adag fokozatos, 13 mikrogrammal történő növelése 14 naponként) a pajzsmirigyhormon szintjének gyakori ellenőrzése mellett,
-- bármely, a levotiroxin-adag fokozatos emelését igénylő beteg kezelésére.


2. Tudnivalók a Syntroxine szedése előtt

Ne alkalmazza a Syntroxine-t
- ha allergiás a levotiroxin-nátriumra vagy a Syntroxine egyéb (6. pontban felsorolt) összetevőjére,
-- ha nemrégiben szívinfarktuson esett át, vagy heveny szívizom-gyulladása és/vagy a szívfal valamennyi rétegének heveny gyulladása (pánkarditisz) volt,
-- ha terhes, és egyidejűleg egy pajzsmirigy-túlműködést szabályozó gyógyszert (tireosztatikumot) is szed (lásd "Terhesség és szoptatás"),
-- kezeletlen mellékvesekéreg-elégtelenség, az agyalapi mirigy (hipofízis) kezeletlen alulműködése (hipopituitarizmus) és/vagy a pajzsmirigy kezeletlen túlműködése esetén,
-- amennyiben nem tudja egészben lenyelni a lágy kapszulát.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Syntroxine szedése előtt beszéljen kezelőorvosával, gyógyszerészével, vagy a gondozást végző egészségügyi szakemberrel.


A Syntroxine fokozott elővigyázatossággal alkalmazható
ha a következő szív-érrendszeri betegségek valamelyikében szenved:

-- magasvérnyomás-betegség,
-- gyors és szabálytalan szívritmus (pulzus)
-- zsírlerakódások a verőerek falában (arterioszklerózis),
-- szorító jellegű mellkasi fájdalom (angina pektorisz),
-- elégtelen véráramlás a szívkoszorúerekben (szívkoszorúér-elégtelenség).

Ezeket a rendellenességeket kezelni kell gyógyszerekkel, mielőtt elkezdené szedni a Syntroxine-t, a Syntroxine kezelés alatt pedig orvosának rendszeresen ellenőriznie kell az Ön pajzsmirigyhormon-szintjét.

Közölje orvosával, ha nem tudja biztosan, hogy ezek a rendellenességek fennállnak-e Önnél, vagy ha a fenti rendellenességek valamelyikében szenved, de még nem kezelték.

Ha pajzsmirigyhormon-szintjének ellenőrzése céljából laboratóriumi vizsgálatra készül, tájékoztatnia kell kezelőorvosát és/vagy a laboratóriumi személyzetet, hogy biotint (más néven H-vitamint, B7-vitamint vagy B8-vitamint) szed vagy szedett a közelmúltban. A biotin befolyásolhatja a laboratóriumi vizsgálatok eredményeit. A vizsgálattól függően az eredmény tévesen magas vagy tévesen alacsony lehet a biotin hatására. Előfordulhat, hogy kezelőorvosa arra kéri Önt, hogy hagyja abba a biotin szedését a laboratóriumi vizsgálatok elvégzése előtt. Azt is tudnia kell, hogy az esetlegesen szedett egyéb készítmények, mint például a multivitaminok vagy a haj-, bőr- és körömerősítő étrendkiegészítők is tartalmazhatnak biotint. Ez befolyásolhatja a laboratóriumi vizsgálatok eredményeit. Kérjük, tájékoztassa kezelőorvosát és/vagy a laboratórium személyzetét, ha ilyen készítményeket szed (kérjük, vegye figyelembe az Egyéb gyógyszerek és a Syntroxine című részben szereplő információkat).

A kezelés elkezdése előtt
- Kezelőorvosa ellenőrzi, hogy fennáll-e Önnél mellékvesekéreg-, vagy az agyalapi mirigy-működészavar, fennáll-e pajzsmirigy működési zavar melyhez a pajzsmirigyhormonok szabálytalan túltermelése társul (pajzsmirigy-autonómia), mert ezeket az állapotokat gyógyszerekkel kell kezelni a Syntroxine szedésének elkezdése előtt.
-- Közölje orvosával, ha változókorban (menopauza), vagy ha menopauzát követő állapotban van. A csontritkulás oszteoporózis (oszteoporózis) kockázatának fennállása miatt szükségessé válhat a pajzsmirigy működésének rendszeres ellenőrzése.
-- Tájékoztassa orvosát, ha pszihotikus zavar jeleit észleli (lehet, hogy szükséges lesz az Ön orvosi megfigyelése és a terápiás dózisának módosítása)
-- Tájékoztassa orvosát, ha orlisztátot elkezd szedni, azt abbahagyja, vagy változtatja (fogyókúra során használják, mert lehetséges, hogy fokozottab orvosi megfigyelés, vagy a terápiás dózis módosítása szükséges az Ön esetében)
-- Bizonyos szívműködési zavarokat kezelni kell a Syntroxine szedése előtt, ezért kérjük, olvassa el figyelmesen a "A Syntroxine fokozott elővigyázatossággal alkalmazható" részt.
-- Ha cukorbetegségben szenved, vagy bizonyos véralvadásgátló gyógyszerekkel kezelik, kérjük, olvassa el figyelmesen a "A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek" részt.
-- Ha szükséges más levotiroxint tartalmazó gyógyszerre váltani, pajzsmirigyhormon kiegyensúlyozatlansága léphet fel. Forduljon orvosához, ha bármilyen kérdése van a gyógyszeres kezelés megváltoztatásával kapcsolatban. A klinikai állapotának és a laboreredményeknek szoros monitorozásra szükséges az átmeneti időszak alatt. Mondja el orvosának, ha bármilyen mellékhatást észlel, mivel ez azt jelezheti, hogy az Ön adagját módosítani kell (emelni vagy csökkenteni).
-- Ne szedje a Syntroxine-t testtömegcsökkentés céljából. Amennyiben Önnél a pajzsmirigyhormonok vérszintje a normál tartományon belül van, pajzsmirigyhormonok pótlólagos szedése nem csökkenti a testtömegét. Az orvos külön javaslata nélkül pótlólagosan ne szedjen pajzsmirigyhormont, mert súlyos, vagy akár életveszélyes mellékhatásokat is okozhat, különösen akkor, ha bizonyos testtömegcsökkentő szerekkel együtt szedi őket.
-- Fokozott óvatosság szükséges, ha Ön epilepsziás. Ritjkán előfordult ilyen betegenél roham kialakulása a levotiroxinenal történő kezelés elkezdésekor.

Idősek:
Idősebb betegeknél gondos adagbeállításra és gyakori orvosi ellenőrzésre van szükség.

Egyéb gyógyszerek és a Syntroxine

Egyéb gyógyszerek Syntroxine-nal történő egyidejű szedése esetén a Syntroxine befolyásolhatja ezek hatását. Feltétlenül közölje kezelőorvosával, hogy milyen egyéb gyógyszereket szed.
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

Közölje orvosával, ha a következő gyógyszerek valamelyikét szedi:
- Vércukorszintet csökkentő gyógyszerek (antidiabetikumok):
A Syntroxine csökkentheti az Ön által szedett vércukorszint-csökkentő gyógyszerének hatását. További vércukor-ellenőrző vizsgálatokra lehet szükség, főként a Syntroxine-nal történő kezelés kezdetén. A Syntroxine-nal történő kezelés folyamán előfordulhat, hogy módosítani kell a cukorbetegség kezelésére kapott gyógyszerének adagját.
-- Véralvadásgátló gyógyszerek (kumarin-származékok):
A Syntroxine-nal fokozhatja ezeknek a gyógyszereknek a hatását. A véralvadási értékek ellenőrzésére lehet szükség Önnél, főként a Syntroxine-nal történő kezelés kezdetén. A Syntroxine-nal történő kezelés folyamán előfordulhat, hogy módosítani kell a kumarint tartalmazó gyógyszerének adagját.
-- Propiltiouracil (pajzsmirigyműködést gátló gyógyszer).
-- Glükokortikoidok (allergiaellenes és gyulladásgátló gyógyszerek).
-- Béta-blokkolók (vérnyomáscsökkentő szerek, melyeket a szívbetegségek kezelésében is alkalmaznak.
-- Szertralin (a depresszió kezelésére alkalmazott gyógyszer).
-- Klorokin vagy proguanil (a malária megelőzésére vagy kezelésére alkalmazott gyógyszer).
-- Az epilepszia kezelésére alkalmazott gyógyszerek, például karbamazepin, fenitoin, fenobarbitál, primidon.
-- Ösztrogén-tartalmú gyógyszerek (fogamzásgátlásra, illetve a változás időszaka alatt vagy menopauzában hormonpótló kezelésre alkalmazott gyógyszerek).
-- Szalicilátok (fájdalom- és lázcsillapító gyógyszerek).
-- Dikumarol (véralvadásgátló gyógyszer).
-- Nagy adagban alkalmazott furoszemid (vízhajtó gyógyszer), 250 mg vagy ennél nagyobb adagok esetén.
-- Klofibrát (vérzsírszintet csökkentő gyógyszer).
-- Amiodaron (szívritmuszavarok kezelésére alkalmazott gyógyszer).
-- Ritonavir - a HIV és a krónikus hepatitisz C vírus kontrollálására alkalmazzák.
-- Sevelamer (foszfát-kötő gyógyszer, amelyet krónikus veseelégtelenség kezelésére is használnak).
-- Tirozin-kináz inhibítorok (rák-ellenes és gyulladáscsökkentő gyógyszerek).
-- Orlisztát (például Alli) (testtömegcsökkentésre alkalmazott gyógyszer).
-- Orbáncfüvet (növényi gyógyszer) tartalmazó készítmények.
-- Protonpumpa-gátlók: A protonpumpa-gátlókat (például omeprazol, ezomeprazol, pantoprazol, rabeprazol és lanzoprazol) a gyomor által termelt sav mennyiségének csökkentésére alkalmazzák, ami csökkentheti a levotiroxin felszívódását a belekből, és ezáltal csökkentheti annak hatását is. Ha Ön a protonpumpa-gátlóval történő kezelés alatt levotiroxint szed, kezelőorvosának ellenőriznie kell az Ön pajzsmirigyműködését, és adott esetben módosítania kell a Syntroxine adagját.
-- Ha Ön biotint szed vagy szedett a közelmúltban, tájékoztatnia kell kezelőorvosát és/vagy a laboratóriumi személyzetet, ha a pajzsmirigyhormon szintjének ellenőrzésére szolgáló laboratóriumi vizsgálatra készül. A biotin befolyásolhatja a laboratóriumi vizsgálatok eredményeit (lásd a Figyelmeztetések és óvintézkedések részt)

Tartsa be a javasolt időt a két gyógyszer bevétele között, amennyiben az alábbi gyógyszerek bármelyikét még szükséges szednie:
- antacidumok (gyomorsavtúltermelés kezelésére adott gyógyszerek),
szukralfát (gyomorfekély kezelésére)
alumínium-, vas-, vagy kalcium-karbonát tartalmú gyógyszerek
A Syntroxine-t legalább 2 órával ezen gyógyszerek bármelyikének alkalmazása előtt vegye be, mert ezek a gyógyszerek csökkenthetik a Syntroxine hatását.
- Epesavkötő és magas koleszterinszintet csökkentő gyógyszerek (mint például a kolesztiramin vagy kolesztipol):
Vegye be a Syntroxine-t 4-5 órával a fenti gyógyszerek előtt, mert ezek a gyógyszerek gátolhatják a Syntroxine felszívódását a bélből.

Mire kell még ügyelnie egyéb gyógyszerek egyidejű szedése esetén:
Ha röntgenvizsgálaton vagy bármilyen más, kontrasztanyagot alkalmazó diagnosztikai vizsgálaton kell átesnie, közölje orvosával, hogy Syntroxine-t szed, mert olyan szert injektálhatnak be Önnek, amely hatással lehet pajzsmirigy-működésére.

Az Syntroxine egyidejű alkalmazása bizonyos ételekkel vagy italokkal
Közölje orvosával, ha szójakészítményeket fogyaszt, különösen akkor, ha változtat az étrendjén szereplő szójakészítmények mennyiségén. A szójakészítmények csökkenthetik a levotiroxin felszívódását a bélből, ezért előfordulhat, hogy módosítani kell a Syntroxine adagját.

Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes, vagy szoptat, illetve fenáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Terhesség
- Syntroxine kezelés során észlelt terhesség nem indokolja a kezelés felfüggesztését, a kezelés folytatását nem szabad megszakítani. Ez nagyon fontos a gyermek méhen belüli normális fejlődésének biztosítására. Beszéljen kezelőorvosával, mert előfordulhat, hogy az adagot módosítani kell, mivel terhesség alatt a levotiroxin-szükséglet megnövekedhet. Pajzsmirigyműködését gyakran kell ellenőrizni.
-- Terhesség alatt a Syntroxine nem alkalmazható egyidejűleg pajzsmirigyműködést gátló gyógyszerekkel (tireosztatikumokkal). Terhesség alatt a pajzsmirigy-túlműködés kizárólag alacsony adagban alkalmazott tireosztatikumokkal kezelhető (lásd "Ne szedje a
Syntroxine-t").

Szoptatás
- A Syntroxine szoptatás alatt is alkalmazható. Nem ismert, hogy a Syntroxine szoptató nők általi alkalmazása káros lenne a normális pajzsmirigyműködésű csecsemőkre. Terhesség alatt a Syntroxine nem alkalmazható egyidejűleg pajzsmirigytúlműködést szabályozó gyógyszerekkel (tireosztatikumokkal).

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Nagy valószínűséggel a Syntroxine nem befolyásolja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket, mivel a levotiroxin gyakorlatilag azonos a szervezet által előállított természetes pajzsmirigyhormonnal.

A Syntroxine nátrium tartalmáról
A készítmény kevesebb mint 1 mmol (23 mg) nátriumot tartalmaz kapszulánként, azaz gyakorlatilag "nátriummentes".

3. Hogyan kell szedni a Syntroxine-t?

A gyógyszertt mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Az Ön által szedendő gyógyszeradagolást az orvos állapítja meg a laboratóriumi tesztek eredményei alapján.
Adagolás:

Az egyéni szükségletnek megfelelő kezelés biztosítására 13 és 200 mikrogramm közötti levotiroxin-nátriumot tartalmazó Syntroxine lágy kapszulák kaphatók, ezért általában csak egy kapszulát kell bevennie naponta.

Felnőttek:
- Pajzsmirigy-alulműködés kezelése:
Felnőtteknek kezdetben napi 25-50 mikrogramm levotiroxin-nátriumot kell szedniük. Orvosa előírhatja, hogy ezt az adagot 25-50 mikrogrammal növelje 2 és 4 hét közötti időközönként, a napi 100-200 mikrogramm levotiroxin-nátrium adag eléréséig (ez 1-2 Syntroxine lágy kapszulának felel meg).
-- Ismételt golyvaképződés megelőzésére, jóindulatú golyva műtéti eltávolítását és kezelését követően:
A napi adag 75-200 mikrogramm levotiroxin-nátrium.
-- Kiegészítő kezelésként pajzsmirigy-túlműködés tireosztatikumokkal végzett kezelése során:
A napi adag 50-100 mikrogramm levotiroxin-nátrium.
-- Rosszindulatú pajzsmirigydaganat miatti pajzsmirigyműtétet követően:
A napi adag 150-300 mikrogramm levotiroxin.

Amennyiben lehetséges, ajánlott az alacsonyabb hatóanyagtartalmú gyógyszerformát alkalmazni felnőtteknél a kezelés kezdetén és az adagok növelésénél, valamint gyermekeknél mindig.

Idősebb korú, szívkoszorúér-betegségben szenvedő, vagy súlyos, illetve hosszú ideje fennálló pajzsmirigy-alulműködésben szenvedő betegek:
A pajzsmirigyhormonokkal történő kezelést fokozott elővigyázatossággal kell elkezdeni. Ez azt jelenti, hogy alacsonyabb kezdeti adagot kell választani, amit aztán hosszabb időközönként, fokozatosan növelni kell, a laboratóriumi vizsgálatok eredményeinek gyakori ellenőrzése mellett.

Gyermekek:
- A Syntroxine nem alkalmas olyan gyermekek kezelésére, akik nem képesek egészben lenyelni 1 kapszulát. A Syntroxine nem alkalmas 6 éves vagy az alatti életkorú kisgyermekek számára.
-- Gyermekeknél a kezelést 13-50 mikrogramm napi levotiroxin-nátrium adaggal kell kezdeni. Hosszú távú kezelés során alkalmazott adagot a gyermek kora és testfelszín nagysága, illetve egyéb tényezők alapján számítják ki. Az egyéni adagot a kezelőorvos állapítja meg.

Ha a Syntroxine hatását túl erősnek vagy túl gyengének érzi, forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez.

Hogyan kell szedni a gyógyszert:
- A kapszulát egészben, megfelelő mennyiségű vízzel kell lenyelni (például fél pohár vízzel).
-- Vegye be a teljes napi adagot reggel, üres gyomorra, legalább fél órával reggeli előtt. A hatóanyag jobban felszívódik, ha éhgyomorra veszi be, mint evés előtti vagy utáni bevétel esetén.
A Syntroxine lágy kapszulákat nem szabad szétzúzni bevétel előtt, illetve nem lehet vízben elkeverni vagy feloldani.

Az alkalmazás időtartama:
A gyógyszert addig kell szednie, amíg azt kezelőorvosa úgy ítéli.
-- Pajzsmirigy-alulműködés esetén, vagy ha rosszindulatú pajzsmirigydaganat eltávolításának műtétjén esett át, a Syntroxine-t általában élethosszig kell szednie.
-- Jóindulatú golyva esetén és az ismételt golyvaképződés megelőzésére a Syntroxine-t néhány hónapig, évig, vagy akár élethosszig is szednie kell.
-- Kiegészítő kezelésként pajzsmirigy-túlműködés kezelése esetén a Syntroxine-t mindaddig szednie kell, amíg a tireosztatikumot szedi.
-- Normális pajzsmirigyműködés melletti jóindulatú golyva kezelése esetén 6 hónaptól 2 évig terjedő kezelési időszakra lehet szükség. Amennyiben a Syntroxine-nal végzett kezelés nem sikeres ezen időszak alatt, egyéb kezeléseket kell megfontolni.

Ha az előírtnál több Syntroxine-t vett be
Ha az előírtnál nagyobb adagot vett be, pajzsmirigytúlműködés tüneteit tapasztalhatja: például szívdobogásérzés, szorongás, izgatottság, fokozott izzadás vagy remegés (lásd "4. Lehetséges mellékhatások"). Ilyen esetekben forduljon kezelőorvosához.

Ha elfelejtette bevenni a Syntroxine-t
Ne vegyen be dupla adagot, hogy pótolja a kimaradtat. Hagyja ki az elfelejtett adagot, és vegye be a következő adagot másnap, a szokott módon.

Ha idő előtt abbahagyja a Syntroxine kezelést
A kezelés csak akkor lesz sikeres, ha a Syntroxine-t rendszeresen szedi, a kezelőorvosa által előírt adagban. Ne változtasson a kezelésen, illetve ne szüneteltesse, és ne hagyja abba a kezelést kezelőorvosa jóváhagyása nélkül. A kezelés szüneteltetése vagy ideiglenes megszakítása a tünetek kiújulásához vezethet.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a szakszemélyzetet.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így a Syntroxine is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Nem várhatók mellékhatások, ha az előírt Syntroxine adagot szedi, és jelentkezik kezelőorvosánál a beütemezett laboratóriumi vizsgálatok elvégzésére.
Ez azért van, mert a Syntroxine hatóanyaga, a levotiroxin, azonos a szervezet által termelt természetes pajzsmirigy-hormonnal.

Ha az előírtnál több Syntroxine-t vett be vagy az adag túl erősnek bizonyul (ha például túl gyorsan növelik az adagot), akkor a pajzsmirigy-túlműködésre jellemző tünetek léphetnek fel, mint például:

-- testtömegcsökkenés, megnövekedett étvágy,
-- ujjremegés, nyugtalanság, álmatlanság, fejfájás, koponyaűri nyomásfokozódás a szemek kidülledésével (főként gyermekeknél),
-- szívdobogás, szívritmuszavarok, főként nagyon szapora szívverés, szorító jellegű mellkasi fájdalom (angina pektorisz),
-- vérnyomásemelkedés,
-- hányás, hasmenés,
-- izomgyengeség és izomgörcsök,
-- rendszertelen menstruáció,
-- fokozott izzadás, hajhullás, melegségérzet (az arc kipirulása), láz.

Közölje kezelőorvosával, ha ilyen tüneteket észlel. Kezelőorvosa dönti el, hogy megszakítja-e a kezelést pár napig, vagy lecsökkenti az adagot a mellékhatások elmúlásáig.

A következő mellékhatások nem ismert gyakorisággal előfordulhatnak: angioödéma, kiütés, csalánkiütés.

Túlérzékenység esetén allergiás bőr- és légúti reakciók léphetnek fel. Ebben az esetben azonnal forduljon kezelőorvosához.

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Postafiók 450, H-1372 Budapest, Magyarország, honlap: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a Syntroxine-t tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

Ne alkalmazza a gyógyszert a dobozon feltüntetett lejárati idő után. (EXP.:). A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Syntroxine?

A készítmény hatóanyaga a levotiroxin-nátrium.

A Syntroxine 13 mikrogramm lágy kapszula 13 mikrogramm levotiroxin-nátriumot tartalmaz kapszulánként.

A Syntroxine 25 mikrogramm lágy kapszula 25 mikrogramm levotiroxin-nátriumot tartalmaz kapszulánként.

A Syntroxine 50 mikrogramm lágy kapszula 50 mikrogramm levotiroxin-nátriumot tartalmaz kapszulánként.

A Syntroxine 75 mikrogramm lágy kapszula 75 mikrogramm levotiroxin-nátriumot tartalmaz kapszulánként.

ASyntroxine 88 mikrogramm lágy kapszula 88 mikrogramm levotiroxin-nátriumot tartalmaz kapszulánként.

A Syntroxine 100 mikrogramm lágy kapszula 100 mikrogramm levotiroxin-nátriumot tartalmaz kapszulánként.

A Syntroxine 112 mikrogramm lágy kapszula 112 mikrogramm levotiroxin-nátriumot tartalmaz kapszulánként.

A Syntroxine 125 mikrogramm lágy kapszula 125 mikrogramm levotiroxin-nátriumot tartalmaz kapszulánként.

A Syntroxine 137 mikrogramm lágy kapszula 137 mikrogramm levotiroxin-nátriumot tartalmaz kapszulánként.
.
A Syntroxine 150 mikrogramm lágy kapszula 150 mikrogramm levotiroxin-nátriumot tartalmaz kapszulánként.

A Syntroxine 175 mikrogramm lágy kapszula 175 mikrogramm levotiroxin-nátriumot tartalmaz kapszulánként.

A Syntroxine 200 mikrogramm lágy kapszula 200 mikrogramm levotiroxin-nátriumot tartalmaz kapszulánként.

Egyéb összetevők a zselatin, glicerol és tisztított víz.

Milyen a Syntroxine készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

A Syntroxine borostyánszínű kerek, mindkét oldalán domború, lágy zselatin kapszula (7,5×5,4 mm) viszkózus folyékony borostyánszínű töltettel.

Minden kapszulán egy betűjelzés van. A különböző betűk más más hatáserősséget jeleznek.

A Syntroxine 13 mikrogramm kapszula "A" betűvel jelzett.
A Syntroxine 25 mikrogramm kapszula "E" betűvel jelzett.
A Syntroxine 50 mikrogramm kapszula "G" betűvel jelzett.
A Syntroxine 75 mikrogramm kapszula "H" betűvel jelzett.
A Syntroxine 88 mikrogramm kapszula "J" betűvel jelzett.
A Syntroxine 100 mikrogramm kapszula "K" betűvel jelzett.
A Syntroxine 112 mikrogramm kapszula "M" betűvel jelzett.
A Syntroxine 125 mikrogramm kapszula "N" betűvel jelzett.
A Syntroxine 137 mikrogrammkapszula "P" betűvel jelzett.
A Syntroxine 150 mikrogramm kapszula "S" betűvel jelzett.
A Syntroxine 175 mikrogrammkapszula "U" betűvel jelzett.
A Syntroxine 200 mikrogramm kapszula "Y" betűvel jelzett.

A Syntroxine 30, 50 vagy 100 db lágy kapszulát tartalmazó PVC-poli(klór)-trifluor-etilén (PCTFE)/alumínium/alumínium buborékcsomagolásban kapható.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
Kiszerelés: 30x Törzskönyvi szám: OGYI-T-21944/16
SYNTROXINE 100 µg lágy kapszula
  • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: IBSA Pharma
    • Hatóanyag: levothyroxine
    • ATC: Levothyroxine natrium
    • Normatív TB támogatás:
    • Vényköteles:
    • Közgyógyellátásra adható:
    • Patikán kívül vásárolható:
    • EÜ támogatásra adható:
    • EÜ Kiemelt támogatás:
  • Üzemi baleset jogcím:

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +18 °C
Minimum: +9 °C

Napos, gomolyfelhős idő várható, de közben délnyugat felől egyre nagyobb területen megnövekszik a felhőzet, estére már nagyrészt erősen felhős lesz az ég. Az Északi-középhegység térségében nem zárható ki délután zápor, esetleg zivatar, majd késő délutántól, estétől máshol is növekszik a csapadék esélye. A délnyugati szelet országszerte erős, több helyen viharos lökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 21 fok között várható, a déli, délkeleti tájakon lesz a legmelegebb idő. Késő estére 9 és 15 fok közé hűl le a levegő. Az időjárás most a hidegfrontra érzékenyeket érinti különösképpen rosszul.