SUMATRIPTAN POLPHARMA 50 mg filmtabletta

SUMATRIPTAN POLPHARMA 50 mg filmtabletta betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Sumatriptan Polpharma és milyen betegségek esetén alkalmazható?

Az Ön gyógyszere egy szumatriptán tartalmú tabletta.
A Sumatriptan Polpharma filmtabletta a triptánok (5HT receptor agonisták) gyógyszercsoportjába tartozik.
A Sumatriptan Polpharma filmtabletta egy, a migrénes rohamok kezelésére szolgáló migrénellenes szer. A migrén fejfájás-rohamokat idéz elő néha hányingerrel, illetve egyéb tünetekkel, pl. a betegek érzékennyé válhatnak a fény vagy zajhatásokra.
A Sumatriptan Polpharma filmtablettát kizárólag akkor lehet alkalmazni, ha a migrénes fejfájás diagnózist orvos állapította meg.
A Sumatriptan Polpharma filmtabletta nem alkalmazható közönséges fejfájásra.

2. Tudnivalók a Sumatriptan Polpharma szedése előtt

Ne szedje a Sumatriptan Polpharma filmtablettát:
- ha túlérzékeny a szumatriptánra vagy a tabletta (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- ha szívproblémái vannak, pl. szívbetegség vagy angina,
- ha bármikor a múltban szívinfarktuson vagy agyi érkatasztrófán (sztrók) esett át,
- ha súlyos májproblémái vannak,
- ha kiugróan magas vérnyomása van vagy a gyógyszeres kezelés ellenére is magas a vérnyomása,
- ha ergotamint, ergotamin származékokat (migrén kezelésére szolgáló szert ideértve a metilszergidet is) vagy bármilyen más triptán/5-hidroxitriptamin 1 (5HT1) receptor agonistát (pl. migrénre felírt zolmitriptánt, rizatriptánt eletriptánt) szed vagy szedett nemrégiben
- ha jelenleg vagy nemrégiben úgynevezett MAO-gátlókat (pl. depresszió elleni moklobemid, vagy a Parkinson kór elleni szelegilin) szed/szedett.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Sumatriptan Polpharma szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével:
- ha máj- vagy veseproblémái vannak,
- ha szívbetegségre utaló tünetei vannak, pl. átmeneti mellkasi fájdalom vagy a toroktájékba sugárzó mellkasi szorító érzés
- ha szívbetegség kockázatának van kitéve (pl. cukorbeteg, erős dohányos vagy nikotin-helyettesítő kezelés alatt áll) és különösen, ha Ön változó korban lévő nő, vagy 40 év feletti férfi a fenti rizikófaktorokkal. Ilyen esetekben a kezelőorvosnak ellenőriznie kell a szívműködést, mielőtt felírja a Sumatriptan Polpharma filmtablettát. Nagyon ritkán súlyos szívbetegség alakult ki a szumatriptán alkalmazását követően, annak ellenére, hogy előzőleg nem találtak elváltozást. Ha bármilyen aggálya van, beszélje meg orvosával.
- ha epilepsziában (görcsroham) szenved, voltak már görcsrohamai vagy bármilyen betegsége, ami fokozza a görcsrohamok kockázatát.
- ha allergiás bizonyos, szulfonamidoknak nevezett antibiotikumokra.

A szumatriptán túlzott mértékű használata (ismételt használat több, egymást követő napon keresztül) a gyógyszer nem megfelelő alkalmazásának minősül, és megnövelheti a mellékhatások számát, továbbá olyan krónikus fejfájáshoz vezethet, ami a gyógyszer időszakos leállítását teszi szükségessé. Tájékoztassa orvosát, ha fejfájásai túl gyakoriak vagy naponta jelentkeznek, mert ez a gyógyszer túladagolásának tünete lehet.

Egyéb gyógyszerek és a Sumatriptan Polpharma
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről
.

Kérjük, tájékoztassa orvosát, ha:
- ergotamin-, vagy metilszergid-tartalmú (migrén kezelésére szolgáló készítmény) gyógyszereket szed,
- MAO-gátlókat szed (pl. depresszió elleni moklobemidet vagy a Parkinson kór kezelésére szolgáló szelegilint) vagy az elmúlt két hétben hagyta abba a MAO-gátló kezelést,
- lítiumot szed (mániás/depresszív (bipoláris) betegség gyógyszere),
- szelektív szerotonin újrafelvételt gátlókat (SSRI-k a depresszió és egyéb mentális megbetegedések gyógyszere), szerotonin noradrenalin újrafelvételt gátlókat (SNRI-k) vagy lyukaslevelű orbáncfüvet (Hypericum perforatum) tartalmazó gyógynövény készítményeket szed,

Terhesség, szoptatás és termékenység

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Terhességben csupán korlátozott tapasztalatok állnak rendelkezésre, ezért kérje ki orvosa, gyógyszerésze tanácsát mielőtt elkezdi szedni a Sumatriptan Polpharma filmtablettát.
A szumatriptán kiválasztódik az anyatejbe. A Sumatriptan Polpharma filmtabletta bevétele után 12 órán keresztül ne szoptasson és dobja ki a tejet, amit ezalatt az idő alatt lefejt.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A szumatriptán álmosságot okozhat. Amennyiben ezt a tünetet érzi, ne vezessen gépjárművet és ne kezeljen gépeket.
A Sumatriptan Polpharma filmtabletta tejcukrot (laktóz) tartalmaz.
Ha orvosa előzőleg arról tájékoztatta, hogy szervezete nem tűr bizonyos cukrokat, kérjük, forduljon kezelőorvosához, mielőtt elkezdené szedni ezt a gyógyszert.

A Sumatriptan Polpharma 50 mg filmtabletta kosnil vöröset (E 124) tartalmaz.
Allergiás reakciókat válthat ki.

3. Hogyan kell szedni a Sumatriptan Polpharma-t?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
A Sumatriptan Polpharma filmtabletta nem alkalmazható migrénes roham megelőzésére.

A tablettát egészben, egy pohár vízzel vegye be.
A készítmény ajánlott adagja:

Felnőttek
- A migrén jelentkezése után a lehető legrövidebb időn belül vegyen be egy 50 mg-os tablettát.
- Bizonyos esetekben szükség lehet a 100 mg-os adagra is (orvosa tájékoztatja arról, melyik hatáserősségű gyógyszert kell bevennie).

- Ne vegyen be egy második adagot, ha az első hatástalannak bizonyult. Ilyen esetben bevehet egyéb fájdalomcsillapító készítményeket, mint például paracetamolt, acetilszalicilsavat vagy nem szteroid gyulladásgátló gyógyszert.
- Ha tünetei visszatérnek, két óra elteltével bevehet egy második tablettát is.

A szumatriptán 24 órán belül megengedett maximális adagja 300 mg.
Ha májproblémái vannak, orvosa egy alacsonyabb adagot írhat fel.
Gyermekek és serdülők (18 év alatt),
A Sumatriptan Polpharma filmtabletta nem adható gyermekeknek és serdülőknek.

Ha a gyógyszert gyermek vagy serdülő veszi be, azonnal értesítse orvosát vagy a helyi kórházat. Az ellátás megkönnyítése érdekében vigye magával a megmaradt tablettákat tartalmazó dobozt.
Idős betegek (65 év felett):
A Sumatriptan Polpharma filmtabletta 65 év feletti betegek részére ellenjavallt..
Ha az előírtnál több Sumatriptan Polpharma filmtablettát vett be.
Ha az előírtnál több gyógyszert vett be, azonnal értesítse orvosát vagy a helyi kórházat. Vigye magával a dobozt és a megmaradt tablettákat.

Ha elfelejtette bevenni a Sumatriptan Polpharma filmtablettát
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Nem ismert, hogy a következő mellékhatások milyen gyakorisággal fordulnak elő, de mivel ezek súlyosak lehetnek, azonnal forduljon orvoshoz és ne vegyen be több adagot, ha bármelyiket tapasztalja.
- Hirtelen jelentkező ziháló légzés, gyors szívverés, mellkasi szorító érzés, a szemhéj, az arc, vagy az ajkak duzzanata, bőrkiütések - piros pontok vagy csalánkiütések (bőrből kiemelkedő apró dudorok) túlérzékenységi reakció jelei lehetnek.
- Görcsrohamok (általában ismerten epilepsziában szenvedő betegeknél következek be).
- Raynaud szindróma, amely hidegre vagy stresszre adott válaszként megjelenő sápadtságban, a bőr kékes elszíneződésében, és/vagy az ujjak, lábujjak, a fülek, az orr vagy az állkapocs fájdalmában nyilvánul meg.
- Vastagbélgyulladás, ami baloldali alhasi fájdalommal és/vagy véres széklettel jelentkezik.
Gyakori mellékhatások (10 ből 1 nél kevesebb betegnél fordul elő):
- Bőrpír (az arc pár percig tartó elpirulása), szédülés, gyengeség, fáradtság, álmosság (fontos tünetek, ha autóvezetéshez vagy gépek kezelésére készül).
- A vérnyomás átmeneti emelkedése a gyógyszer bevétele után.
- Hányinger vagy hányás - ha ez nem a migrénes rohammal együtt jelentkezik.
- Zsibbadás (paresztézia), izomfájdalom.
- Érzék-tompulás (hipesztézia) (ebben az állapotban az ember sokkal kevésbé érzékeny a fény, érintés vagy fájdalomingerekre)
- Fájdalom, hőhullám vagy hidegérzet, mellkasi nehézségérzet, nyomás vagy feszülés. Ha ezek a hatások sokáig jelen vannak vagy súlyosnak tűnnek, különösen a karokba sugárzó mellkasi illetve szívtáji fájdalom esetében, azonnal értesítse orvosát, mivel ritkán ugyan, de előfordult, hogy ezeket a tüneteket szívinfarktus okozta.
- Légszomj, nehéz- vagy erőltetett légzés (diszpnoé)
Nagyon ritka mellékhatások (10 000 ből 1 nél kevesebb betegnél fordul elő):
- Ha májműködést ellenőrző vérvizsgálatot végeznek Önnél közölje orvosával, hogy a Sumatriptan Polpharma filmtablettát szedi, mivel a készítmény befolyásolhatja az eredményeket.

- Az alábbi mellékhatásokról szintén beszámoltak, de nem tudható, hogy milyen gyakorisággal fordulnak elő (a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg).
- Látászavarok, hunyorgás, kettős látás, csökkent látás. Egyes esetekben maradandó látásvesztés következett be.
- Vérnyomásesés, ami ájulásérzéshez vezethet, különösen felálláskor.
- A szívverés lassulása vagy gyorsulása, heves szívdobogás, ritmuszavar, mellkasi fájdalom.
- Remegés, reszketés vagy kényszermozgások.
- Hasmenés, nagymértékben fokozott verítékezés.
- Ízületi fájdalom, nyakmerevség, szorongás.
- Görcsrohamok olyan betegeknél, akiknél már előfordult ilyen eset, illetve olyanoknál is akiknél nincs hajlamosító tényező.

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa erről kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert.Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül*.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Sumatriptan Polpharma-t tárolni?
- A Sumatriptan Polpharma filmtabletta gyermekektől elzárva tartandó!
- Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.
- A dobozon feltüntetett lejárati idő után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
- Ne vegye be a Sumatriptan Polpharma filmtablettát, ha sérülés nyomait látja a készítményen.
- Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Sumatriptan Polpharma filmtabletta

Sumatriptan Polpharma 50 mg filmtabletta
A hatóanyag a szumatriptán.
További összetevők: laktóz-monohidrát, mikrokristályos cellulóz, kroszkarmellóz-nátrium, magnézium-sztearát, talkum, vízmentes kolloid szilícium-dioxid, hipromellóz, makrogol 6000, titán-dioxid (E 171), kosnil-vörös (E 124 - csak az 50 mg-os tablettákban) és trietil-citrát.
Sumatriptan Polpharma 100 mg filmtabletta
A hatóanyag a szumatriptán.
További összetevők: laktóz-monohidrát, mikrokristályos cellulóz, kroszkarmellóz-nátrium, magnézium-sztearát, talkum, vízmentes kolloid szilícium-dioxid, hipromellóz, makrogol 6000, titán-dioxid (E 171) és trietil-citrát.
Milyen a Sumatriptan Polpharma külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Filmtabletta.
A Sumatriptan Polpharma 50 mg filmtabletta
Világos rózsaszín, hosszúkás, mindkét oldalán domború filmtabletta, egyik oldalán bemetszéssel.
A filmtabletta egyenlő adagokra osztható.
1 db, 2 db, 4 db, 6 db, 12 db, vagy 18 db filmtabletta buborékcsomagolásban és dobozban.
A Sumatriptan Polpharma 100 mg filmtabletta
Fehér, hosszúkás, mindkét oldalán domború filmtabletta.
1 db, 2 db, 4 db, 6 db, 12 db, vagy 18 db filmtabletta buborékcsomagolásban és dobozban.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
Kiszerelés: 2x Törzskönyvi szám: OGYI-T-20719/01
Gyógyszerek
  • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Pharmaceutical Works POLPHARMA
    • Hatóanyag: sumatriptan
    • ATC: Sumatriptan
    • Normatív TB támogatás:
    • Vényköteles:
    • Közgyógyellátásra adható:
    • Patikán kívül vásárolható:
    • EÜ támogatásra adható:
    • EÜ Kiemelt támogatás:
  • Üzemi baleset jogcím:
Kiszerelés: 6x Törzskönyvi szám: OGYI-T-20719/02
Gyógyszerek
  • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Pharmaceutical Works POLPHARMA
    • Hatóanyag: sumatriptan
    • ATC: Sumatriptan
    • Normatív TB támogatás:
    • Vényköteles:
    • Közgyógyellátásra adható:
    • Patikán kívül vásárolható:
    • EÜ támogatásra adható:
    • EÜ Kiemelt támogatás:
  • Üzemi baleset jogcím:
Fogyasztói ár: 3157Ft A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.
Normatív támogatás esetén téritési díj: 2368 Ft

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +18 °C
Minimum: +9 °C

Délnyugat felől tovább folytatódik a felhősödés, ezzel együtt a csapadékhajlam is fokozatosan növekszik. A délnyugati szelet országszerte erős, több helyen viharos lökések kísérik. Késő estére 9 és 15 fok közé hűl le a levegő. Az időjárás most a hidegfrontra érzékenyeket érinti különösképpen rosszul.