Gyógyszerkereső

STRIVERDI RESPIMAT 2,5 µg inhalációs oldat

STRIVERDI RESPIMAT 2,5 µg inhalációs oldat

Hatóanyag:
olodaterole

ATC:
Olodaterol

Vényköteles

- Normatív TB támogatás: nem
- Közgyógyellátásra adható: igen
- EÜ támogatásra adható: igen; EÜ ár: 916 Ft
- EÜ 100 támogatásra adható: nem

Kiszerelés:
1x


Kedvezményes árak:

9162 Ft

9162 Ft

Törzskönyvi szám: OGYI-T-22563/01
Gyártó: Boehringer Ingelheim International

( * : az ár tájékozatató jellegű. )

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Striverdi Respimat és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Striverdi Respimat a krónikus obstruktív légúti betegségben (COPD) szenvedő betegek légzését könnyíti. A COPD egy tartósan fennálló tüdőbetegség, ami légszomjat és köhögést okoz. A COPD kifejezést a krónikus bronhitisz és emfizéma esetén használják. Mivel a COPD tartósan fennálló betegség, a Striverdi Respimatot minden nap használnia kell, nemcsak akkor, ha légzési problémái vagy más, a COPD-vel kapcsolatos tünetei vannak.
A Striverdi Respimat hatóanyaga az olodaterol, ami egy hosszú hatású hörgőtágító (hosszú hatású béta-2-agonista), ami a légutakat tágítja és megkönnyíti a ki- és belégzést. A Striverdi Respimat rendszeres használata segíthet a betegséggel kapcsolatos légszomj jelentkezésekor, és segít minimálisra csökkenteni a betegség miatt, a mindennapokban megjelenő hatásokat.
2. Tudnivalók a Striverdi Respimat alkalmazása előtt
Ne alkalmazza a Striverdi Respimatot:
- ha allergiás az olodaterolra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Striverdi Respimat alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével,
- ha Ön asztmás (a Striverdi Respimat az asztma kezelésére nem használható)
- ha Önnek szívbetegsége van
- ha Önnek magas a vérnyomása
- ha Ön epilepsziás
- ha Önnek speciális pajzsmirigy betegsége, ún. tireotoxikózisa van
- ha Önnek kórosan kiszélesedett artériája, ún. aneurizmája van
- ha Ön cukorbeteg
- ha Önnek súlyos májkárosodása van, mivel a Striverdi Respimat alkalmazását ebben a betegcsoportban nem vizsgálták
- ha Önnek súlyos vesekárosodása van, mivel a Striverdi Respimat alkalmazásával korlátozott a tapasztalat ebben a betegcsoportban
- tervezett műtét esetén.
A Striverdi Respimat kezelés alatt
Hagyja abba a gyógyszer alkalmazását és azonnal forduljon orvoshoz,
- ha a gyógyszer alkalmazása után közvetlenül mellkasi szorítás, köhögés, zihálás vagy légszomj jelentkezik. Ezek az úgynevezett hörgőgörcs tünetei lehetnek (lásd 4. pont).
- ha az inhalátor használata után közvetlenül romlik a légzése, vagy bőrkiütés, duzzanat vagy viszketés fordul elő, hagyja abba a gyógyszer alkalmazását és azonnal forduljon orvoshoz (lásd 4. pont).
- ha a szívet érintő bármilyen mellékhatást észlel (a szívverés gyorsulása, a vérnyomás emelkedése és/vagy olyan tünetek fokozódása, mint a mellkasi fájdalom), azonnal forduljon orvoshoz (lásd 4. pont).
- ha izomgörcsöt, izomgyengeséget vagy a pulzus szaporaságának változását észleli, beszéljen kezelőorvosával, mivel ezek alacsony kálium-szinttel kapcsolatos tünetek lehetnek (lásd 4. pont).
A Striverdi Respimat krónikus obstruktív tüdőbetegség fenntartó kezelésére szolgál. Nem alkalmazható hirtelen légszomj vagy zihálás kezelésére.
Ne használja a Striverdi Respimatot más hosszú hatású béta-adrenerg agonistával együtt, például szalmeterolt vagy formoterolt tartalmazó gyógyszerrel.
Ha Ön rendszeresen használ bizonyos, úgynevezett rövid hatású béta-adrenerg szereket, például szalbutamolt, továbbra is csak az akut tünetek enyhítésére, mint pl. a légszomj, használja ezeket.
Gyermekek és serdülők
A Striverdi Respimat nem használható gyermekek vagy serdülők (18 éves kor alatt) esetében.
Egyéb gyógyszerek és a Striverdi Respimat
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Különösen a következők szedése esetén beszéljen kezelőorvosával:
- bizonyos légzési problémák kezelésére szolgáló gyógyszerek (béta-adrenerg szerek) melyek a Striverdi Respimathoz hasonlóak. Ilyenkor nagyobb a mellékhatások megjelenésének valószínűsége.
- a béta-blokkoló csoportba tartozó gyógyszerek, amelyek magas vérnyomás vagy egyéb szívproblémák (pl. propranolol), vagy zöldhályog (szembetegség) kezelésére szolgálnak (pl. timolol). Ez a Striverdi Respimat hatásának csökkenését eredményezheti.
- a vér kálium szintjét csökkentő gyógyszerek. Ezek közé tartoznak a következők:
- szteroidok (pl. prednizolon),
- vízhajtók,
- légzési problémák kezelésére szolgáló gyógyszerek, mint a teofillin.
Ha ezeket a gyógyszereket a Striverdi Respimattal együtt szedi, izomgörcs, izomgyengeség vagy a pulzus szaporaságának változása jelentkezhet.
- Az úgynevezett triciklusos antidepresszánsok vagy MAO gátlók (mint a szelegilin vagy moklobemid), amelyeket idegrendszeri vagy pszichés problémák, pl. Parkinson-kór vagy depresszió kezelésére használnak; ezeknek a gyógyszereknek a használata fokozni fogja az Ön szívét érintő mellékhatások előfordulásának valószínűségét.
Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A készítmény gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre kifejtett hatásait nem vizsgálták.
Ha a Striverdi Respimat alkalmazás alatt szédülést észlel, ne vezessen gépjárművet, vagy ne kezeljen gépeket.
3. Hogyan kell alkalmazni a Striverdi Respimatot?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
A Striverdi Respimat kizárólag inhalációban alkalmazható.
Adagolás
A javasolt adag:
A Striverdi Respimat 24 órán át hatékony, ezért a Striverdi Respimatot NAPONTA CSAK EGYSZER, lehetőleg minden nap ugyanabban az időben használja. Minden alkalommal KÉT BEFÚJÁST kell alkalmazni.
Mivel a COPD hosszan tartó betegség, a Striverdi Respimatot minden nap használni kell, és nemcsak akkor, ha légzési problémái vannak. Az ajánlott adagnál többet ne alkalmazzon.
Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél
A Striverdi Respimat gyermekeknél (18 év alatt) nem alkalmazható.
Tanulja meg helyesen használni a Striverdi Respimat inhalátort. A Striverdi Respimat inhalátor használati útmutatója ezen betegtájékoztató másik oldalán található.
Ha az előírtnál több Striverdi Respimatot alkalmazott
Nagyobb lehet a mellékhatások kialakulásának kockázata, mint például: a mellkasi fájdalom, magas vagy alacsony vérnyomás, gyorsabb vagy szabálytalan szívverés, vagy szívdobogásérzés, szédülés, idegesség, alvászavar, szorongás, fejfájás, remegés, szájszárazság, izomgörcsök, hányinger, fáradtság, rossz közérzet, alacsony kálium-szint a vérben (ami olyan tüneteket okozhat, mint az izomgörcs, izomgyengeség vagy szívritmuszavar), magas vércukorszint,vagy túl magas savszint a vérben (ami olyan tüneteket okozhat, mint hányinger, hányás, gyengeség,izomgörcsök és gyorsabb légvétel).
Ha elfelejtette alkalmazni a Striverdi Respimatot
Ha elfelejtette belélegezni a szükséges adagot, a következő nap a szokásos időben csak egy adagot lélegezzen be.
Ne alkalmazzon kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.
Ha idő előtt abbahagyja a Striverdi Respimat alkalmazását
Beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, mielőtt abbahagyja a Striverdi Respimat alkalmazását. Ha abbahagyja a Striverdi Respimat alkalmazását, a COPD tünetei súlyosodhatnak.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
A mellékhatásokat az alábbi gyakorisági kategóriák alapján értékelték:
Nagyon gyakori: 10 kezelt beteg közül több mint 1-et érint
Gyakori: 100 kezelt beteg közül 1-10-et érint
Nem gyakori: 1000 kezelt beteg közül 1-10-et érint
Ritka: 10 000 kezelt beteg közül 1-10-et érint
Nagyon ritka: 10 000 kezelt beteg közül legfeljebb 1-et érint
Nem ismert: a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg
A gyógyszert alkalmazó betegeknél a következőkben felsorolt mellékhatásokat tapasztalták, amiket gyakoriság szerint nem gyakori vagy ritka gyakoriságú csoportokban soroltak fel:
Nem gyakori:
- Orrfolyás (nazofaringítisz)
- Szédülés
- Bőrkiütés
Ritka:
- Ízületi fájdalom (artralgia)
- Magas vérnyomás
Előfordulhatnak olyan mellékhatások is, amelyek a Striverdi Respimathoz hasonló, légzési problémák kezelésére szolgáló gyógyszerek (béta-adrenerg szerek) esetén fordulnak elő. Ezek a következők lehetnek: gyorsabb vagy szabálytalan szívverés, vagy szívdobogásérzés, mellkasi fájdalom, magas vagy alacsony vérnyomás, remegés, fejfájás, idegesség, alvászavar, szédülés, szájszárazság, hányinger, izomgörcsök, fáradtság, rossz közérzet, alacsony kálium szint a vérben (ami olyan tüneteket okozhat, mint az izomgörcs, izomgyengeség vagy szívritmuszavar), magas vércukorszint,vagy túl savas kémhatású a vér (ami olyan tüneteket okozhat, mint hányinger, hányás, gyengeség, izomgörcsök és gyorsabb légvétel).
A Striverdi Respimat alkalmazását követően azonnali allergiás reakciók, bőrkiütés, csalánkiütés, a száj vagy az arc duzzadása vagy légzési nehézség (angioneurotikus ödéma) vagy egyéb túlérzékenységi reakciók jelentkezhetnek. Ezek előfordulása esetén hagyja abba a Striverdi Respimat alkalmazását és azonnal forduljon orvoshoz.
Ezeken kívül, a többi inhalációs gyógyszerhez hasonlóan előfordulhat váratlan mellkasi szorítás, köhögés, zihálás vagy légszomj közvetlenül az alkalmazást követően (hörgőgörcs).
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Striverdi Respimatot tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon és az inhalátor címkéjén feltüntetett lejárati idő (EXP:( után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik. A Striverdi Respimat inhalátor az első használatot követően legfeljebb 3 hónapig használható (lásd a Használati útmutatót a túloldalon).
Nem fagyasztható!
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Striverdi Respimat?
A készítmény hatóanyaga az olodaterol. Befújásonként az adag 2,5 mikrogramm olodaterol (hidroklorid formájában)
A bejuttatott, a beteg számára biztosított adag a szájcsutorán átjutó adagnak felel meg.
- Egyéb összetevők: benzalkónium-klorid, dinátrium-edetát, tisztított víz és citromsav (vízmentes)
Milyen a Striverdi Respimat külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
A Striverdi Respimat 2,5 mikrogramm inhalációs oldat egy inhalációhoz való oldatot tartalmazó patront és egy Respimat inhalátort tartalmaz. A patront bele kell helyezni az inhalátorba az első használat előtt.
Egyszeres csomag: 1 Respimat inhalátor és 1 patron, ami 60 befújásra elegendő mennyiséget (30 orvosi adagot) tartalmaz
Kétszeres csomag: 2 egyszeres csomag, melyek tartalma 1 Respimat inhalátor és 1 patron, ami 60 befújásra elegendő mennyiséget (30 orvosi adagot) tartalmaz
Háromszoros csomag: 3 egyszeres csomag, melyek tartalma 1 Respimat inhalátor és 1 patron, ami 60 befújásra elegendő mennyiséget (30 orvosi adagot) tartalmaz
Nyolcszoros csomag: 8 egyszeres csomag, melyek tartalma 1 Respimat inhalátor és 1 patron, ami 60 befújásra elegendő mennyiséget (30 orvosi adagot) tartalmaz
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
Használati útmutató
Bevezetés
Striverdi Respimat (tiotrópium-bromid). Kérjük, olvassa el ezt az útmutatót, mielőtt elkezdi alkalmazni a Striverdi Respimat-ot.
Ezt az inhalálót NAPONTA EGYSZER kell használni. Minden alkalommal KÉT BEFÚJÁST kell végezni.
ttaaStriverdiRespimat2-inho5.tab
- Ha több mint 7 napig nem használta a Striverdi Respimat inhalálót, egy befújást nyomjon ki a föld felé!
- Ha a Striverdi Respimat inhalálót több mint 21 napig nem használta, ismételje meg a 4-6. lépéseket az \"Előkészület az első használatra\" c. pontban leírtak szerint, amíg látható gyógyszerpára jön a készülékből. Ezt követően még háromszor ismételje meg a 4-6. lépéseket!
- Ne érintse meg az átlátszó tok belsejében lévő lyukasztó alkatrészt!
Hogyan ápolja a Striverdi Respimat inhalálót?
Legalább hetente egyszer tisztítsa meg a csutorát és a csutora belsejében lévő fém részeket egy nedves ruhával vagy papírtörlővel.
A szájcsutora kismértékű elszíneződése nem befolyásolja a Striverdi Respimat inhaláló teljesítményét.
Amikor szükségesnek látja, törölje át egy nedves törlőruhával a Striverdi Respimat inhaláló külső részét.
Mikor kell beszereznie új Striverdi Respimat inhalálót?
ttaaStriverdiRespimat2-inho6.tab
- A Striverdi Respimat inhalálóból 60 befújásra elegendő mennyiséget (30 orvosi adagot) lehet kinyerni, amennyiben az előírtaknak megfelelően alkalmazzák (két befújás/naponta egyszer).
- A dózismutatón látható, hogy körülbelül mennyi gyógyszer maradt még.
- Ha a dózismutató eléri a skála piros részét, akkor új Striverdi Respimat inhalálót kell felíratnia, mert körülbelül 7 napra való gyógyszer (14 befújás) maradt a készülékben.
- Ha a dózismutató elérte a piros skála végét, a Striverdi Respimat inhaláló automatikusan lezáródik - és több dózist nem lehet kifújni. Ebben az esetben az átlátszó tok nem forgatható tovább.
- A Striverdi Respimat inhalálót az első használat időpontja után három hónappal el kell dobni, akkor is, ha nem használták fel teljesen vagy ha egyáltalán nem használták.
Előkészület az első alkalmazásra

ttaaStriverdiRespimat2-inho1.tab
ttaaStriverdiRespimat2-inho2.tab
Mindennapi használat

ttaaStriverdiRespimat2-inho3.tab
Általános kérdések és válaszaik:
Nehéz a patront megfelelően a helyére illeszteni.
Véletlenül elfordította az átlátszó tokot, mielőtt beillesztette volna a helyére a patront?
Nyissa fel a kupakot, nyomja meg az adagoló gombot, majd illessze a helyére a patront.
A patron szélesebb végét illesztette be először? Illessze be a patron keskenyebb végét először.
Nem lehet megnyomni az adagoló gombot.
Elfordította-e az átlátszó tokot? Ha nem, egy mozdulattal fordítsa el az átlátszó tokot, amíg kattanó hangot nem hall (ez fél fordulatnak számít).
A Striverdi Respimat készüléken a dózismutató nullát jelez? A Striverdi Respimat inhaláló 60 befújás (30 orvosi adag) után lezáródik. A megfelelő előkészítés után kezdjen el egy új Striverdi Respimat inhalálót alkalmazni.
Az átlátszó tokot nem lehet elfordítani.
Esetleg már elfordította az átlátszó tokot?
Ha az átlátszó tokot már elfordították, akkor a \"Mindennapi használat\" című részből a \"Nyitás\" és Nyomás\" lépéseit kövesse, hogy a gyógyszert adagolni lehessen.
A Striverdi Respimat készüléken a dózismutató nullát jelez? A Striverdi Respimat inhaláló 60 befújás (30 orvosi adag) után lezáródik. A megfelelő előkészítés után kezdjen el egy új Striverdi Respimat inhalálót alkalmazni.
A Striverdi Respimat dózismutatója hamarosan eléri a nullát.
Az előírtaknak megfelelően alkalmazta a Striverdi Respimatot (2 befújást naponta)?
A Striverdi Respimat 30 napig lehet alkalmazni, ha naponta két adagot használnak belőle.
Elfordította-e az átlátszó tokot, mielőtt behelyezte a patront? A dózismutató minden egyes elfordítást jelez függetlenül attól, hogy a patron behelyezték-e vagy sem.
Gyakran kifújja a permetet a levegőbe, hogy ellenőrizze, megfelelően működik-e a Striverdi Respimat? Amennyiben egyszer már előkészítette használatra a Striverdi Respimat készüléket és naponta használja, akkor nem szükséges tesztelni a készüléket.
A patront egy használatba vett Striverdi Respimat készülékbe illesztette? Új patront mindig új Striverdi Respimat készülékbe kell illeszteni.
A Striverdi Respimat készülék automatikusan fújja ki a permetet.
Felnyitotta-e a kupakot, mielőtt megnyomta az adagoló gombot?
Csukja le a kupakot, majd fordítsa el az átlátszó tokot.
Megnyomta az adagológombot az átlátszó tok elfordítása közben?
Csukja le a kupakot, hogy az adagológomb le legyen takarva és azután fordítsa el az átlátszó tokot.
Az elfordítást a kattanás előtt abbahagyta? Az átlátszó tokot a kattanásig egy határozott, folyamatos mozdulattal fordítsa el (fél fordulat).
A Striverdi Respimat készülékem nem permetez.
Helyére illesztette a patront?
Ha nem, illessze a helyére a patront.
Háromnál kevesebbszer ismételte az Elfordítás, Nyitás és Nyomás lépéseit a patron behelyezése után? A patron behelyezése után háromszor ismételje meg az Elfordítás, Nyitás és Nyomás lépéseit úgy, ahogy azt az \"Előkészület az első alkalmazásra\" című rész 4.-6. lépéseinél leírták.
A Striverdi Respimat készüléken a dózismutató nullát jelez? Ha a Striverdi Respimat készüléken a dózismutató nullát jelez, akkor az összes gyógyszert elhasználták a készülékből és az inhaláló lezáródik.
Az egyszer már beállított Striverdi Respimat készülékről ne szedje le az átlátszó tokot és ne szedje ki belőle a patront.
Új patront mindig új Striverdi Respimat készülékbe kell illeszteni.

Kapcsolódó betegségek ( tüdő- és légúti megbetegedések )

Szeretném megvásárolni patikában, megkeresem a legközelebbi patikát:


Partner patikáink: logo BENU Gyógyszertár