+10° - +24°
Nincs front

Gyógyszerkereső

STRIVERDI RESPIMAT 2,5 ?g inhalációs oldat

Kiszerelés: 1x

Törzskönyvi szám: OGYI-T-22563/01

STRIVERDI RESPIMAT 2,5 ?g inhalációs oldat

Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Boehringer Ingelheim International

Hatóanyag: olodaterole

ATC: Olodaterol

Normatív TB támogatás:

Vényköteles

Közgyógyellátásra adható:

Patikán kívül vásárolható

EÜ támogatásra adható:

EÜ Kiemelt támogatásra adható:

Üzemi baleset jogcím:

Fogyasztói ár: 9162 Ft *

Normatív támogatott ár: 9162 Ft 

Eü. emelt támogatott ár: 916 Ft 

*az ár tájékozatató jellegű.

Betegtájékoztató

Ez a gyógyszer fokozott felügyelet alatt áll, mely lehetővé teszi az új gyógyszerbiztonsági információk gyors azonosítását. Ehhez Ön is hozzájárulhat a tudomására jutó bármilyen mellékhatás bejelentésével.
A mellékhatások jelentésének módjairól a 4. pont végén (Mellékhatások bejelentése) talál további tájékoztatást.
1. Milyen típusú gyógyszer a Striverdi Respimat és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Striverdi Respimat a krónikus obstruktív légúti betegségben (COPD) szenvedő betegek légzését könnyíti. A COPD egy tartósan fennálló tüdőbetegség, ami légszomjat és köhögést okoz. A COPD kifejezést a krónikus bronhitisz és emfizéma esetén használják. Mivel a COPD tartósan fennálló betegség, a Striverdi Respimatot minden nap használnia kell, nemcsak akkor, ha légzési problémái vagy más, a COPD-vel kapcsolatos tünetei vannak.
A Striverdi Respimat hatóanyaga az olodaterol, ami egy hosszú hatású hörgőtágító (hosszú hatású béta-2-agonista), ami a légutakat tágítja és megkönnyíti a ki- és belégzést. A Striverdi Respimat rendszeres használata segíthet a betegséggel kapcsolatos légszomj jelentkezésekor, és segít minimálisra csökkenteni a betegség miatt, a mindennapokban megjelenő hatásokat.
2. Tudnivalók a Striverdi Respimat alkalmazása előtt
Ne alkalmazza a Striverdi Respimatot:
- ha allergiás az olodaterolra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Striverdi Respimat alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével,
- ha Ön asztmás (a Striverdi Respimat az asztma kezelésére nem használható)
- ha Önnek szívbetegsége van
- ha Önnek magas a vérnyomása
- ha Ön epilepsziás
- ha Önnek speciális pajzsmirigy betegsége, ún. tireotoxikózisa van
- ha Önnek kórosan kiszélesedett artériája, ún. aneurizmája van
- ha Ön cukorbeteg
- ha Önnek súlyos májkárosodása van, mivel a Striverdi Respimat alkalmazását ebben a betegcsoportban nem vizsgálták
- ha Önnek súlyos vesekárosodása van, mivel a Striverdi Respimat alkalmazásával korlátozott a tapasztalat ebben a betegcsoportban
- tervezett műtét esetén.
A Striverdi Respimat kezelés alatt
Hagyja abba a gyógyszer alkalmazását és azonnal forduljon orvoshoz,
- ha a gyógyszer alkalmazása után közvetlenül mellkasi szorítás, köhögés, zihálás vagy légszomj jelentkezik. Ezek az úgynevezett hörgőgörcs tünetei lehetnek (lásd 4. pont).
- ha az inhalátor használata után közvetlenül romlik a légzése, vagy bőrkiütés, duzzanat vagy viszketés fordul elő, hagyja abba a gyógyszer alkalmazását és azonnal forduljon orvoshoz (lásd 4. pont).
- ha a szívet érintő bármilyen mellékhatást észlel (a szívverés gyorsulása, a vérnyomás emelkedése és/vagy olyan tünetek fokozódása, mint a mellkasi fájdalom), azonnal forduljon orvoshoz (lásd 4. pont).
- ha izomgörcsöt, izomgyengeséget vagy a pulzus szaporaságának változását észleli, beszéljen kezelőorvosával, mivel ezek alacsony kálium-szinttel kapcsolatos tünetek lehetnek (lásd 4. pont).
A Striverdi Respimat krónikus obstruktív tüdőbetegség fenntartó kezelésére szolgál. Nem alkalmazható hirtelen légszomj vagy zihálás kezelésére.
Ne használja a Striverdi Respimatot más hosszú hatású béta-adrenerg agonistával együtt, például szalmeterolt vagy formoterolt tartalmazó gyógyszerrel.
Ha Ön rendszeresen használ bizonyos, úgynevezett rövid hatású béta-adrenerg szereket, például szalbutamolt, továbbra is csak az akut tünetek enyhítésére, mint pl. a légszomj, használja ezeket.
Gyermekek és serdülők
A Striverdi Respimat nem használható gyermekek vagy serdülők (18 éves kor alatt) esetében.
Egyéb gyógyszerek és a Striverdi Respimat
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Különösen a következők szedése esetén beszéljen kezelőorvosával:
- bizonyos légzési problémák kezelésére szolgáló gyógyszerek (béta-adrenerg szerek) melyek a Striverdi Respimathoz hasonlóak. Ilyenkor nagyobb a mellékhatások megjelenésének valószínűsége.
- a béta-blokkoló csoportba tartozó gyógyszerek, amelyek magas vérnyomás vagy egyéb szívproblémák (pl. propranolol), vagy zöldhályog (szembetegség) kezelésére szolgálnak (pl. timolol). Ez a Striverdi Respimat hatásának csökkenését eredményezheti.
- a vér kálium szintjét csökkentő gyógyszerek. Ezek közé tartoznak a következők:
- szteroidok (pl. prednizolon),
- vízhajtók,
- légzési problémák kezelésére szolgáló gyógyszerek, mint a teofillin.
Ha ezeket a gyógyszereket a Striverdi Respimattal együtt szedi, izomgörcs, izomgyengeség vagy a pulzus szaporaságának változása jelentkezhet.
- Az úgynevezett triciklusos antidepresszánsok vagy MAO gátlók (mint a szelegilin vagy moklobemid), amelyeket idegrendszeri vagy pszichés problémák, pl. Parkinson-kór vagy depresszió kezelésére használnak; ezeknek a gyógyszereknek a használata fokozni fogja az Ön szívét érintő mellékhatások előfordulásának valószínűségét.
Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A készítmény gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre kifejtett hatásait nem vizsgálták.
Ha a Striverdi Respimat alkalmazás alatt szédülést észlel, ne vezessen gépjárművet, vagy ne kezeljen gépeket.
3. Hogyan kell alkalmazni a Striverdi Respimatot?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
A Striverdi Respimat kizárólag inhalációban alkalmazható.
Adagolás
A javasolt adag:
A Striverdi Respimat 24 órán át hatékony, ezért a Striverdi Respimatot NAPONTA CSAK EGYSZER, lehetőleg minden nap ugyanabban az időben használja. Minden alkalommal KÉT BEFÚJÁST kell alkalmazni.
Mivel a COPD hosszan tartó betegség, a Striverdi Respimatot minden nap használni kell, és nemcsak akkor, ha légzési problémái vannak. Az ajánlott adagnál többet ne alkalmazzon.
Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél
A Striverdi Respimat gyermekeknél (18 év alatt) nem alkalmazható.
Tanulja meg helyesen használni a Striverdi Respimat inhalátort. A Striverdi Respimat inhalátor használati útmutatója ezen betegtájékoztató másik oldalán található.
Ha az előírtnál több Striverdi Respimatot alkalmazott
Nagyobb lehet a mellékhatások kialakulásának kockázata, mint például: a mellkasi fájdalom, magas vagy alacsony vérnyomás, gyorsabb vagy szabálytalan szívverés, vagy szívdobogásérzés, szédülés, idegesség, alvászavar, szorongás, fejfájás, remegés, szájszárazság, izomgörcsök, hányinger, fáradtság, rossz közérzet, alacsony kálium-szint a vérben (ami olyan tüneteket okozhat, mint az izomgörcs, izomgyengeség vagy szívritmuszavar), magas vércukorszint,vagy túl magas savszint a vérben (ami olyan tüneteket okozhat, mint hányinger, hányás, gyengeség,izomgörcsök és gyorsabb légvétel).
Ha elfelejtette alkalmazni a Striverdi Respimatot
Ha elfelejtette belélegezni a szükséges adagot, a következő nap a szokásos időben csak egy adagot lélegezzen be.
Ne alkalmazzon kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.
Ha idő előtt abbahagyja a Striverdi Respimat alkalmazását
Beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, mielőtt abbahagyja a Striverdi Respimat alkalmazását. Ha abbahagyja a Striverdi Respimat alkalmazását, a COPD tünetei súlyosodhatnak.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
A mellékhatásokat az alábbi gyakorisági kategóriák alapján értékelték:
Nagyon gyakori: 10 kezelt beteg közül több mint 1-et érint
Gyakori: 100 kezelt beteg közül 1-10-et érint
Nem gyakori: 1000 kezelt beteg közül 1-10-et érint
Ritka: 10 000 kezelt beteg közül 1-10-et érint
Nagyon ritka: 10 000 kezelt beteg közül legfeljebb 1-et érint
Nem ismert: a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg
A gyógyszert alkalmazó betegeknél a következőkben felsorolt mellékhatásokat tapasztalták, amiket gyakoriság szerint nem gyakori vagy ritka gyakoriságú csoportokban soroltak fel:
Nem gyakori:
- Orrfolyás (nazofaringítisz)
- Szédülés
- Bőrkiütés
Ritka:
- Ízületi fájdalom (artralgia)
- Magas vérnyomás
Előfordulhatnak olyan mellékhatások is, amelyek a Striverdi Respimathoz hasonló, légzési problémák kezelésére szolgáló gyógyszerek (béta-adrenerg szerek) esetén fordulnak elő. Ezek a következők lehetnek: gyorsabb vagy szabálytalan szívverés, vagy szívdobogásérzés, mellkasi fájdalom, magas vagy alacsony vérnyomás, remegés, fejfájás, idegesség, alvászavar, szédülés, szájszárazság, hányinger, izomgörcsök, fáradtság, rossz közérzet, alacsony kálium szint a vérben (ami olyan tüneteket okozhat, mint az izomgörcs, izomgyengeség vagy szívritmuszavar), magas vércukorszint,vagy túl savas kémhatású a vér (ami olyan tüneteket okozhat, mint hányinger, hányás, gyengeség, izomgörcsök és gyorsabb légvétel).
A Striverdi Respimat alkalmazását követően azonnali allergiás reakciók, bőrkiütés, csalánkiütés, a száj vagy az arc duzzadása vagy légzési nehézség (angioneurotikus ödéma) vagy egyéb túlérzékenységi reakciók jelentkezhetnek. Ezek előfordulása esetén hagyja abba a Striverdi Respimat alkalmazását és azonnal forduljon orvoshoz.
Ezeken kívül, a többi inhalációs gyógyszerhez hasonlóan előfordulhat váratlan mellkasi szorítás, köhögés, zihálás vagy légszomj közvetlenül az alkalmazást követően (hörgőgörcs).
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Striverdi Respimatot tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon és az inhalátor címkéjén feltüntetett lejárati idő (EXP:( után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik. A Striverdi Respimat inhalátor az első használatot követően legfeljebb 3 hónapig használható (lásd a Használati útmutatót a túloldalon).
Nem fagyasztható!
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Striverdi Respimat?
A készítmény hatóanyaga az olodaterol. Befújásonként az adag 2,5 mikrogramm olodaterol (hidroklorid formájában)
A bejuttatott, a beteg számára biztosított adag a szájcsutorán átjutó adagnak felel meg.
- Egyéb összetevők: benzalkónium-klorid, dinátrium-edetát, tisztított víz és citromsav (vízmentes)
Milyen a Striverdi Respimat külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
A Striverdi Respimat 2,5 mikrogramm inhalációs oldat egy inhalációhoz való oldatot tartalmazó patront és egy Respimat inhalátort tartalmaz. A patront bele kell helyezni az inhalátorba az első használat előtt.
Egyszeres csomag: 1 Respimat inhalátor és 1 patron, ami 60 befújásra elegendő mennyiséget (30 orvosi adagot) tartalmaz
Kétszeres csomag: 2 egyszeres csomag, melyek tartalma 1 Respimat inhalátor és 1 patron, ami 60 befújásra elegendő mennyiséget (30 orvosi adagot) tartalmaz
Háromszoros csomag: 3 egyszeres csomag, melyek tartalma 1 Respimat inhalátor és 1 patron, ami 60 befújásra elegendő mennyiséget (30 orvosi adagot) tartalmaz
Nyolcszoros csomag: 8 egyszeres csomag, melyek tartalma 1 Respimat inhalátor és 1 patron, ami 60 befújásra elegendő mennyiséget (30 orvosi adagot) tartalmaz
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
Használati útmutató
Bevezetés
Striverdi Respimat (tiotrópium-bromid). Kérjük, olvassa el ezt az útmutatót, mielőtt elkezdi alkalmazni a Striverdi Respimat-ot.
Ezt az inhalálót NAPONTA EGYSZER kell használni. Minden alkalommal KÉT BEFÚJÁST kell végezni.

- Ha több mint 7 napig nem használta a Striverdi Respimat inhalálót, egy befújást nyomjon ki a föld felé!
- Ha a Striverdi Respimat inhalálót több mint 21 napig nem használta, ismételje meg a 4-6. lépéseket az "Előkészület az első használatra" c. pontban leírtak szerint, amíg látható gyógyszerpára jön a készülékből. Ezt követően még háromszor ismételje meg a 4-6. lépéseket!
- Ne érintse meg az átlátszó tok belsejében lévő lyukasztó alkatrészt!
Hogyan ápolja a Striverdi Respimat inhalálót?
Legalább hetente egyszer tisztítsa meg a csutorát és a csutora belsejében lévő fém részeket egy nedves ruhával vagy papírtörlővel.
A szájcsutora kismértékű elszíneződése nem befolyásolja a Striverdi Respimat inhaláló teljesítményét.
Amikor szükségesnek látja, törölje át egy nedves törlőruhával a Striverdi Respimat inhaláló külső részét.
Mikor kell beszereznie új Striverdi Respimat inhalálót?

- A Striverdi Respimat inhalálóból 60 befújásra elegendő mennyiséget (30 orvosi adagot) lehet kinyerni, amennyiben az előírtaknak megfelelően alkalmazzák (két befújás/naponta egyszer).
- A dózismutatón látható, hogy körülbelül mennyi gyógyszer maradt még.
- Ha a dózismutató eléri a skála piros részét, akkor új Striverdi Respimat inhalálót kell felíratnia, mert körülbelül 7 napra való gyógyszer (14 befújás) maradt a készülékben.
- Ha a dózismutató elérte a piros skála végét, a Striverdi Respimat inhaláló automatikusan lezáródik - és több dózist nem lehet kifújni. Ebben az esetben az átlátszó tok nem forgatható tovább.
- A Striverdi Respimat inhalálót az első használat időpontja után három hónappal el kell dobni, akkor is, ha nem használták fel teljesen vagy ha egyáltalán nem használták.
Előkészület az első alkalmazásraMindennapi használat


Általános kérdések és válaszaik:
Nehéz a patront megfelelően a helyére illeszteni.
Véletlenül elfordította az átlátszó tokot, mielőtt beillesztette volna a helyére a patront?
Nyissa fel a kupakot, nyomja meg az adagoló gombot, majd illessze a helyére a patront.
A patron szélesebb végét illesztette be először? Illessze be a patron keskenyebb végét először.
Nem lehet megnyomni az adagoló gombot.
Elfordította-e az átlátszó tokot? Ha nem, egy mozdulattal fordítsa el az átlátszó tokot, amíg kattanó hangot nem hall (ez fél fordulatnak számít).
A Striverdi Respimat készüléken a dózismutató nullát jelez? A Striverdi Respimat inhaláló 60 befújás (30 orvosi adag) után lezáródik. A megfelelő előkészítés után kezdjen el egy új Striverdi Respimat inhalálót alkalmazni.
Az átlátszó tokot nem lehet elfordítani.
Esetleg már elfordította az átlátszó tokot?
Ha az átlátszó tokot már elfordították, akkor a "Mindennapi használat" című részből a "Nyitás" és Nyomás" lépéseit kövesse, hogy a gyógyszert adagolni lehessen.
A Striverdi Respimat készüléken a dózismutató nullát jelez? A Striverdi Respimat inhaláló 60 befújás (30 orvosi adag) után lezáródik. A megfelelő előkészítés után kezdjen el egy új Striverdi Respimat inhalálót alkalmazni.
A Striverdi Respimat dózismutatója hamarosan eléri a nullát.
Az előírtaknak megfelelően alkalmazta a Striverdi Respimatot (2 befújást naponta)?
A Striverdi Respimat 30 napig lehet alkalmazni, ha naponta két adagot használnak belőle.
Elfordította-e az átlátszó tokot, mielőtt behelyezte a patront? A dózismutató minden egyes elfordítást jelez függetlenül attól, hogy a patron behelyezték-e vagy sem.
Gyakran kifújja a permetet a levegőbe, hogy ellenőrizze, megfelelően működik-e a Striverdi Respimat? Amennyiben egyszer már előkészítette használatra a Striverdi Respimat készüléket és naponta használja, akkor nem szükséges tesztelni a készüléket.
A patront egy használatba vett Striverdi Respimat készülékbe illesztette? Új patront mindig új Striverdi Respimat készülékbe kell illeszteni.
A Striverdi Respimat készülék automatikusan fújja ki a permetet.
Felnyitotta-e a kupakot, mielőtt megnyomta az adagoló gombot?
Csukja le a kupakot, majd fordítsa el az átlátszó tokot.
Megnyomta az adagológombot az átlátszó tok elfordítása közben?
Csukja le a kupakot, hogy az adagológomb le legyen takarva és azután fordítsa el az átlátszó tokot.
Az elfordítást a kattanás előtt abbahagyta? Az átlátszó tokot a kattanásig egy határozott, folyamatos mozdulattal fordítsa el (fél fordulat).
A Striverdi Respimat készülékem nem permetez.
Helyére illesztette a patront?
Ha nem, illessze a helyére a patront.
Háromnál kevesebbszer ismételte az Elfordítás, Nyitás és Nyomás lépéseit a patron behelyezése után? A patron behelyezése után háromszor ismételje meg az Elfordítás, Nyitás és Nyomás lépéseit úgy, ahogy azt az "Előkészület az első alkalmazásra" című rész 4.-6. lépéseinél leírták.
A Striverdi Respimat készüléken a dózismutató nullát jelez? Ha a Striverdi Respimat készüléken a dózismutató nullát jelez, akkor az összes gyógyszert elhasználták a készülékből és az inhaláló lezáródik.
Az egyszer már beállított Striverdi Respimat készülékről ne szedje le az átlátszó tokot és ne szedje ki belőle a patront.
Új patront mindig új Striverdi Respimat készülékbe kell illeszteni.

Kapcsolódó betegségek ( tüdő- és légúti megbetegedések )

Szeretném megvásárolni patikában, megkeresem a legközelebbi patikát:


Partner patikáink: logo BENU Gyógyszertár