+13° - +34°
Nincs front

STADAZAR HCT 50 mg/12,5 mg filmtabletta

STADAZAR HCT 50 mg/12,5 mg filmtabletta betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Stadazar HCT, és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Stadazar HCT egy angiotenzin II-receptor-blokkoló (lozartán) és egy vízhajtó (hidroklorotiazid) kombinációja.
Az angiotenzin II a szervezet által termelt anyag, mely az erekben található receptorokhoz kötődik és az erek szűkületét okozza. Ennek eredménye a vérnyomás emelkedése. A lozartán megakadályozza az angiotenzin II kötődését ezekhez a receptorokhoz, mely az erek elernyedését eredményezi és következésképpen a vérnyomás csökkentéséhez vezet. A hidroklorotiazid a veséket több víz és só kiválasztására serkenti. Ez szintén elősegíti a vérnyomás csökkenését.
A Stadazar HCT javallata az esszenciális hipertónia (magas vérnyomás) kezelése.
2. Tudnivalók Stadazar HCT szedése előtt
Ne szedje a Stadazar HCT-t:
- ha allergiás a lozartánra, a hidroklorotiazidra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére
- ha allergiás más szulfonamid-származékokra (pl. más tiazidok, néhány antibiotikum, pl. a kotrimoxazol; ha bizonytalan, kérje kezelőorvosa tanácsát)
- ha súlyosan károsodott a májműködése.
- ha alacsony a káliumszintje, nátriumszintje vagy magas a kalciumszintje, amely kezeléssel nem helyrehozható.
- ha köszvényben szenved.
- ha Ön több mint 3 hónapos terhes. (Azonban a terhesség korai szakaszában sem ajánlott szedni a Stadazar HCT-t, lásd a "Terhesség" című részt.).
- ha súlyosan károsodott a veseműködése vagy veséi egyáltalán nem termelnek vizeletet.
- ha cukorbetegségben szenved, vagy károsodott a veseműködése és aliszkirén hatóanyag-tartalmú vérnyomáscsökkentő gyógyszert kap.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Stadazar HCT szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Feltétlenül közölje kezelőorvosával, ha úgy gondolja, hogy terhes, vagy terhes lehet. A Stadazar HCT szedése a korai terhesség időszakában nem ajánlott. Nem szabad szedni a gyógyszert, ha több mint 3 hónapja terhes, minthogy súlyos károkat okozhat a magzatnak, ha a terhességnek ebben a szakaszában szedi (lásd a "Terhesség" című részt).
Mielőtt elkezdené a Stadazar HCT-t szedni, feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát:
- ha a közelmúltban arc-, ajak-, torok- vagy nyelvduzzanatban szenvedett (angioödéma)
- ha diuretikumokat (vízhajtó tablettákat) szed
- ha sószegény diétát tart
- ha nagymértékű hányással és/vagy hasmenéssel járó betegsége volt vagy van
- ha szívelégtelensége van
- ha májműködése károsodott (lásd még 2. pont "Ne szedje a Stadazar HCT-t").
- ha veseartéria-szűkülete (veseartéria-sztenózis) vagy csak egy működő veséje van, vagy nemrég veseátültetésen esett át.
- ha érszűkülete (ateroszklerózis), angina pektórisza (szívműködési elégtelenségből adódó mellkasi fájdalom) van.
- ha aorta- vagy mitrális billentyűsztenózisa (billentyűszűkület a szívben) vagy hipertrófiás kardiomiopátiája (megvastagodott szívizomzatot okozó betegség) van
- ha cukorbeteg
- ha köszvényben szenved vagy szenvedett
- ha allergiája, asztmája, vagy ízületi fájdalmat, bőrkiütést és lázat okozó betegsége (szisztémás lupusz eritematózusz) van, vagy volt
- ha magas a kalcium vagy alacsony a kálium szintje vagy alacsony káliumtartalmú diétát tart
- ha altatásra van szüksége (még a fogorvosnál is), vagy műtét előtt, vagy ha a mellékpajzsmirigy-funkcióját fogják vizsgálni, közölje kezelőorvosával vagy az orvosi személyzettel, hogy lozartán-kálium és hidroklorotiazid tablettát szed.
- ha primér hiperaldoszteronizmusban szenved (a mellékvese által az aldoszteron hormon túlzott termelésével járó állapot, amelyet a mellékvesében levő rendellenesség okoz).
- ha Ön a következő, magas vérnyomás kezelésére szolgáló gyógyszerek bármelyikét szedi:
- ACE-gátlók (például enalapril, lizinopril, ramipril), különösen akkor, ha cukorbetegséggel összefüggő vesebetegségben szenved.
- aliszkirén.
- ha volt már bőrrákja, vagy ha a kezelés során váratlan bőrelváltozást tapasztal. A hidroklorotiaziddal, különösen a nagy dózissal történő hosszú távú kezelés növelheti a bőr- és ajakrák egyes típusainak (nem melanóma típusú bőrrák) kockázatát. Védje bőrét a napsugárzástól és az UV-sugaraktól a Stadazar HCT szedése alatt.
- ha Ön látásromlást vagy szemfájdalmat tapasztal. Ezek a tünetek a szem érhártyáján belüli folyadékfelhalmozódásra (koroideális effúzió vagy folyadékgyülem) vagy a szembelnyomás emelkedésére utalhatnak és a Stadazar HCT bevételét követően órákon-heteken belül jelentkezhetnek. Ha nem kezelik ez tartós látásvesztéshez vezethet. Ha korábban már volt penicillin- vagy szulfonamid-allergiája, akkor Önnél nagyobb a kockázat ennek a kialakulására.
Kezelőorvosa rendszeresen ellenőrizheti az Ön veseműködését, vérnyomását és az elektrolitszinteket (pl. kálium) a vérben.
Lásd még a "Ne szedje a Stadazar HCT-t" pontban szereplő információkat.
Gyermekek és serdülők
Gyermekek esetén a Stadazar HCT-vel nincsen tapasztalat, így a Stadazar HCT nem adható gyermekeknek.
Egyéb gyógyszerek és a Stadazar HCT
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
A diuretikumok, pl. a hidroklorotiazid a Stadazar HCT-ben, kölcsönhatásba léphetnek más gyógyszerekkel.
Lítiumot tartalmazó készítményeket nem szabad a Stadazar HCT-vel együtt szedni szigorú orvosi megfigyelés nélkül.
Ha Ön káliumpótlókat, káliumot tartalmazó sópótlókat vagy káliumspóroló szereket, egyéb diuretikumokat (vízhajtókat), egyes hashajtókat, a köszvény kezelésére, a szívritmus szabályozására vagy cukorbetegség kezelésére használt gyógyszereket (szájon át alkalmazott szerek vagy inzulin) szed, különös óvatossággal történő eljárás (pl. vérvizsgálat) lehet szükséges.
Fontos, hogy tudassa kezelőorvosával, ha Ön az alábbi gyógyszerek bármelyikét szedi:
- egyéb, a vérnyomása csökkentésére alkalmazott gyógyszerek
- szteroidok
- rák kezelésére alkalmazott gyógyszerek
- fájdalomcsillapítók
- gombafertőzések kezelésére alkalmazott gyógyszerek
- ízületi gyulladás kezelésére alkalmazott gyógyszerek
- a magas koleszterinszint csökkentésére alkalmazott gyanták, pl. kolesztiramin
- izomlazítók
- altatók
- ópioid gyógyszerek, pl. morfin
- "presszoraminok", pl. adrenalin vagy más szerek ugyanebből a csoportból
- szájon át szedett cukorbetegség elleni szerek, inzulinok
Lehet, hogy kezelőorvosának meg kell változtatnia a gyógyszerek adagját, és/vagy egyéb óvintézkedéseket tehet:
Ha Ön ACE-gátlót vagy aliszkirént szed (Lásd még a "Ne szedje a Stadazar HCT-t" és a "Figyelmeztetések és óvintézkedések" pontok alatti információt).
Kérjük, tájékoztassa kezelőorvosát, amennyiben Ön jód kontrasztanyaggal történő röntgenvizsgálat előtt áll.
A Stadazar HCT egyidejű bevétele étellel, itallal és alkohollal
Nem ajánlott alkoholt innia, amíg a tablettát szedi, az alkohol és a Stadazar HCT növelhetik egymás hatását.
A túlzott mértékű diétás sóhasználat ellensúlyozhatja a Stadazar HCT hatását.
A Stadazar HCT filmtabletta étkezés közben, vagy anélkül is bevehető.
Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Terhesség
Feltétlenül közölje kezelőorvosával, ha úgy gondolja, hogy terhes vagy teherbe eshet. A kezelőorvos azt fogja tanácsolni Önnek, hogy hagyja abba a gyógyszer szedését, mielőtt teherbe esik, vagy ahogy megtudja, hogy terhes és hogy a Stadazar HCT helyett egy másik gyógyszert kezdjen el szedni. A Stadazar HCT szedése nem ajánlott a terhesség időszakában. Nem szabad szedni a Stadazar HCT-t a 3. terhességi hónap után, mert súlyos károkat okozhat a magzatnak.
Szoptatás
Mondja el kezelőorvosának, ha szoptat, vagy szoptatni szeretne. A Stadazar HCT nem ajánlott szoptató anyáknak és kezelőorvosa más kezelést választhat, ha szoptatni szeretne, különösen, ha csecsemője újszülött vagy koraszülött.
Alkalmazása időskorban
A Stadazar HCT egyformán jól hat és egyformán jól tolerált a legtöbb idősebb és fiatalabb betegnél. A legtöbb idős betegnek ugyanolyan adagra van szüksége, mint a fiatalabb betegeknek.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A gyógyszer alkalmazásának első szakaszában nem szabad különleges figyelmet igénylő feladatokat (pl. gépjárművezetés, veszélyes gépek kezelése) végezni, amíg nem tapasztalja ki, hogy hogyan tolerálja a készítményt.
A Stadazar HCT laktózt tartalmaz
Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel kezelőorvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
3. Hogyan kell szedni a Stadazar HCT-t?
A gyógyszert mindig kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Kezelőorvosa az Ön állapota és az alapján állapítja meg a Stadazar HCT megfelelő adagját, hogy Ön szed-e más készítményeket. Fontos, hogy addig szedje a Stadazar HCT-t, amíg azt kezelőorvosa felírta, annak érdekében, hogy vérnyomását folyamatosan kontroll alatt tartsa.
Magas vérnyomás
A Stadazar HCT szokásos adagja a legtöbb magas vérnyomásban szenvedő betegnek napi egy Stadazar HCT 50 mg/12,5 mg filmtabletta, amely 24 órán át kontroll alatt tartja a vérnyomást. Ez megemelhető napi 2 Stadazar HCT 50 mg/12,5 mg filmtablettára vagy felcserélhető napi 1 Stadazar HCT 100 mg/25 mg filmtablettára (erősebb hatáserősség). A maximális adag napi 2 Stadazar HCT 50 mg/12,5 mg filmtabletta vagy napi 1 Stadazar HCT 100 mg/25 mg filmtabletta.
A tablettát, vagy a félbe tört tablettát egészben kell lenyelni egy pohár vízzel, összerágni nem szabad.
A tablettát étkezés közben vagy attól függetlenül is beveheti.
A Stadazar HCT filmtabletta 2 hatáserősségben kapható. Stadazar HCT 50 mg/12,5 mg és 100 mg/25 mg.
Ha az előírtnál több Stadazar HCT-t vett be
Túladagoláskor sürgősen keresse fel kezelőorvosát, hogy szükség esetén azonnali orvosi ellátásban részesülhessen. A túladagolás vérnyomásesést, szívdobogásérzést, lassú pulzust, a vér összetételének megváltozását és kiszáradást okozhat.
Ha elfelejtette bevenni a Stadazar HCT-t
Szedje a Stadazar HCT-t naponta, az előírásnak megfelelően. Amennyiben kihagy egy adagot, a következő alkalommal ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására, csak folytassa a kezelést az előírtak szerint.
Ha idő előtt abbahagyja a Stadazar HCT szedését
Soha nem szabad saját elhatározásából abbahagynia a kezelést, kivéve, ha súlyos mellékhatásra gyanakszik. Ilyenkor minden esetben azonnal forduljon kezelőorvosához.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Ha az alábbi tünetek közül bármelyiket tapasztalja, hagyja abba a Stadazar HCT szedését, és azonnal tájékoztassa kezelőorvosát, vagy menjen be a legközelebbi kórház sürgősségi osztályára:
Súlyos allergiás reakciók jelentkezése (kiütések, arc-, ajak-, torok- és/vagy nyelvduzzanat, amelyek légzési vagy nyelési nehézséget okozhatnak). Ez egy súlyos, de ritka mellékhatás, amely 1000 betegből legfeljebb 1-et érinthet. Sürgős orvosi beavatkozásra vagy kórházi ellátásra lehet szüksége.
Izomfájdalom, -érzékenység, -gyengeség vagy -görcsök. Ritkán ezek az izomproblémák súlyosak lehetnek, beleértve az izomszövet lebomlását, ami vesekárosodást okoz.
Az alábbi mellékhatásokat jelentették:
Gyakori (10 betegből legfeljebb 1-et érinthet)
- Köhögés, felső légúti fertőzés, orrdugulás, orrmelléküreg-gyulladás, orrmelléküreg-rendellenesség
- Hasmenés, hasi fájdalom, hányinger, emésztési zavarok
- Izomfájdalom vagy -görcs, lábfájdalom, hátfájdalom
- Álmatlanság, fejfájás, szédülés
- Gyengeség, fáradtság, mellkasi fájdalom
- Emelkedett káliumszint (amely rendellenes szívritmust okozhat)
- Csökkent hemoglobinszint és hematokrit-érték)
- Megváltozott veseműködés, beleértve a veseelégtelenséget
- Túl alacsony vércukorszint (hipoglikémia)
Nem gyakori (100 betegből legfeljebb 1-et érinthet)
- Vérszegénység, piros vagy barnás foltok a bőrön (néha kiemelten a lábfejen, lábakon, karokon és fenéken, ízületi fájdalommal, kezek és lábfejek duzzanatával és hasi fájdalommal), véraláfutások, fehérvérsejtek számának csökkenése, véralvadási problémák és a vérlemezkék számának csökkenése
- Étvágytalanság, emelkedett húgysavszint, emelkedett karbamidszint a vérben és köszvény, emelkedett vércukorszint, rendellenes elektrolitszintek a vérben
- Szorongás, idegesség, pánikbetegség (visszatérő pánikrohamok), zavartság, depresszió, rendellenes álmok, alvászavarok, álmosság, memóriazavarok
- Zsibbadás vagy hasonló érzés, végtagfájdalom, remegés, migrén, ájulás
- Homályos látás, égő vagy szúró érzés a szemekben, kötőhártya-gyulladás, látásromlás, sárgás látás
- Fülcsengés, -zúgás, -morajlás vagy-kattogás, forgó jellegű szédülés
- Alacsony vérnyomás, amely társulhat tartásváltozással (szédülés vagy gyengeség érzése felálláskor, angina (mellkasi fájdalom), rendellenes szívritmus, agyi érrendszeri katasztrófa (TIA, "mini-sztrók"), szívroham, szívdobogásérzés
- Érgyulladás, amelyet gyakran kísér bőrkiütés vagy véraláfutás
- Torokfájás, a garat és a gége gyulladása, kifulladás, hörgőgyulladás, légzőrendszeri betegségek, mint tüdőgyulladás, tüdővizenyő (amely légzési nehézséget okoz), orrvérzés, orrfolyás, orrdugulás
- Székrekedés, súlyos székrekedés, szélbántalmak, gyomorbántalmak és -gyulladás (gasztritisz), gyomorgörcs, hányás, szájszárazság, nyálmirigy-gyulladás, fogfájás
- Sárgaság (a szemek és a bőr sárgulása), hasnyálmirigy-gyulladás
- Csalánkiütés, viszketés, bőrgyulladás, kiütés, bőrvörösség, fényérzékenység, száraz bőr, kivörösödés, izzadás, hajhullás, súlyos bőrreakciók, melyeket hólyagképződés és a bőr felső rétegének lehámlása jellemez.
- Kar-, váll-, csípő-, térd- vagy más ízületi fájdalom, ízületi duzzanat, -merevség, izomgyengeség, ízületi gyulladás, krónikus nagy kiterjedésű fájdalom (fibromialgia)
- Gyakori vizelés éjszaka is, rendellenes veseműködés, beleértve a vesegyulladást, húgyúti gyulladás, cukor a vizeletben
- Csökkent szexuális vágy, impotencia
- Arcduzzanat, helyi duzzanat (ödéma), láz
Ritka (1000 betegből legfeljebb 1-et érinthet)
- Hepatitisz (májgyulladás), rendellenes májfunkciós tesztek, emelkedett ALT (májenzim)
- Súlyos allergiás (anafilaxiás) reakciók
Nem ismert (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg)
- Az izomszövet szétesése
- Influenzaszerű tünetek
- Megmagyarázhatatlan eredetű izomfájdalom, sötét (teaszínű) vizelettel (rabdomiolízis)
- Alacsony nátriumszint a vérben (hiponátrémia)
- Általános rosszullét (rossz közérzet)
- Az ízérzés zavara
- Bőr- és ajakrák (Nem melanóma típusú bőrrák)
- Látásromlás vagy szemfájdalom a magas szembelnyomás miatt (a szem érhártyáján belüli folyadékfelhalmozódás (koroideális effúzió vagy folyadékgyülem) vagy akut zárt zugú zöldhályog lehetséges jelei).
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Stadazar HCT-t tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A címkén feltüntetett lejárati idő (EXP) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Legfeljebb 30 °C-on tárolandó.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Stadazar HCT filmtabletta?
- A készítmény hatóanyagai a lozartán-kálium és a hidroklorotiazid.
Stadazar HCT 50 mg/12,5 mg filmtabletta: 50 mg lozartán-káliumot és 12,5 mg hidroklorotiazidot tartalmaz.
Stadazar HCT 100 mg/25 mg filmtabletta: 100 mg lozartán-káliumot és 25 mg hidroklorotiazidot tartalmaz.
- Egyéb összetevők:
tablettamag: laktóz-monohidrát, mikrokristályos cellulóz, hidegen duzzadó kukoricakeményítő, vízment kolloid szilícium-dioxid, magnézium-sztearát.
filmbevonat: hipromellóz, makrogol 400, titán-dioxid (E171).
Milyen a Stadazar HCT külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Stadazar HCT 50 mg/12,5 mg filmtabletta: fehér, kerek filmtabletta.
7, 7×1 (adagonként perforált), 14, 14×1 (adagonként perforált), 28, 28×1 (adagonként perforált), 30, 30×1 (adagonként perforált), 56, 56×1 (adagonként perforált), 60, 60×1 (adagonként perforált), 90, 90×1 (adagonként perforált), 98, 98×1 (adagonként perforált), 112, 112×1 (adagonként perforált), 120, 120×1 (adagonként perforált), 126, 126×1 (adagonként perforált), 154, 154×1 (adagonként perforált), 196 vagy 196×1 (adagonként perforált) db filmtabletta PVC/PVDC//Al buborékcsomagolásban és dobozban.
Stadazar HCT 100 mg/25 mg filmtabletta: fehér, hosszúkás filmtabletta bemetszéssel. A tabletta egyenlő adagokra osztható.
10, 10×1 (adagonként perforált), 28, 28×1 (adagonként perforált), 30, 30×1 (adagonként perforált), 56, 56×1 (adagonként perforált), 60, 60×1 (adagonként perforált), 98, 98×1 (adagonként perforált), 112, 112×1 (adagonként perforált), 120 vagy 120×1 (adagonként perforált) db filmtablettát PVC/PVDC//Al buborékcsomagolásban és dobozban.
Nem feltétlenül minden mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

Kiszerelés: 30x

Törzskönyvi szám: OGYI-T-21074/01

STADAZAR HCT 50 mg/12,5 mg filmtabletta

Forgalomba hozatali engedély jogosultja: STADA Arzneimittel

Hatóanyag: losartan, hydrochlorothiazide

ATC: Losartan és diureticumok

Normatív TB támogatás:

Vényköteles

Közgyógyellátásra adható:

Patikán kívül vásárolható

EÜ támogatásra adható:

EÜ Kiemelt támogatás:

Tájékoztató fogyasztói ár: 735 Ft
A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.

Kapcsolódó betegségek ( szív- és érrendszeri betegségek )

Szeretném megvásárolni patikában, megkeresem a legközelebbi patikát:


Partner patikáink: logo BENU Gyógyszertár