+8° - +19°
Kettős front

STADAZAR 100 mg filmtabletta

STADAZAR 100 mg filmtabletta betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Stadazar és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A lozartán az angiotenzin II-receptor-blokkolók gyógyszercsoportjába tartozik. Az angiotenzin II a szervezet által termelt anyag, mely a vérerekben található receptorokhoz kötődve szűkíti az ereket. Ez a vérnyomás emelkedését eredményezi. A lozartán meggátolja az angiotenzin II kötődését a receptorokhoz, így a vérerek ellazulnak, mely következésképpen a vérnyomás csökkenéséhez vezet. A lozartán lelassítja a vesefunkció romlását a magas vérnyomásban és 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegeknél.
A Stadazart alkalmazzák:
- magas vérnyomásban (hipertóniában) szenvedő felnőttek, valamint 6-18 éves gyermekek és serdülők kezelésére.
- vesevédelemre magas vérnyomásban és 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegeknél, akik laboratóriumi eredményeik alapján csökkent vesefunkcióval rendelkeznek és napi ≥ 0,5 g szintet meghaladó fehérjevizelésben (olyan állapot, amelyben a vizelet rendellenes mennyiségű fehérjét tartalmaz) szenvednek.
- krónikus szívelégtelenségben szenvedő betegek kezelésére, akiknél egy bizonyos gyógyszerfajta, az úgynevezett angiotenzin-konvertáló-enzimgátlók (ACE-gátlók, a magas vérnyomás csökkentésére szolgáló gyógyszerek) a kezelőorvos megítélése szerint nem alkalmazható. Ha szívelégtelenségét ACE-gátlóval stabilizálták, Ön nem szedhet lozartánt.
- magas vérnyomásban és balkamra-megvastagodásban szenvedő betegeknél a Stadazar bizonyítottan csökkenti a sztrók kockázatát ("LIFE"-vizsgálat indikációja).
2. Tudnivalók a Stadazar szedése előtt
NE szedje a Stadazart,
- ha allergiás a lozartánra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- ha súlyosan károsodott a májfunkciója.
- ha több mint 3 hónapja terhes. (Azonban a terhesség korai szakaszában sem ajánlott szedni a Stadazar filmtablettát - lásd a "Terhesség" című részt.).
- ha cukorbetegségben szenved vagy károsodott a veseműködése és aliszkirén hatóanyag-tartalmú vérnyomáscsökkentő gyógyszert kap.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Stadazar szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Feltétlenül közölje kezelőorvosával, ha úgy gondolja, hogy terhes vagy teherbe eshet. A Stadazar szedése a korai terhesség időszakában nem ajánlott. Nem szabad szedni a gyógyszert, ha több mint 3 hónapja terhes, mivel súlyos károkat okozhat a magzatnak, ha a terhességnek ebben a szakaszában szedi (lásd a "Terhesség" című részt).
Fontos, hogy a Stadazar szedésének megkezdése előtt tájékoztassa kezelőorvosát:
- ha kórtörténetében angioödéma (arc-, ajak-, torok- és/vagy nyelvduzzanat) szerepel (lásd még 4. pont, "Lehetséges mellékhatások")
- ha nagymértékű hányás vagy hasmenés lép fel Önnél, mely a szervezet jelentős víz- és sóveszteségével jár
- ha diuretikumokat (vízhajtót) szed vagy sószegény diétát tart, mely a szervezet jelentős víz- és sóveszteségével jár (lásd 3. pont, "Adagolás különleges betegcsoportokban")
- ha tudomása van róla, hogy szűkület vagy elzáródás van a vesékhez vezető vérereiben, vagy nemrég veseátültetésen esett át
- ha májfunkciója károsodott (lásd 2. pont "Ne szedje a Stadazart" és 3. pont "Adagolás különleges betegcsoportokban")
- ha veseelégtelenséggel párosuló vagy anélkül fennálló szívelégtelenségben szenved, illetve egyidejűleg életveszélyes szívritmuszavara van. Különleges elővigyázatosság szükséges, ha egyidejűleg béta-blokkoló-kezelés alatt áll
- ha szívbillentyű vagy szívizom-problémái vannak
- ha szívkoszorúér-megbetegedésben szenved (melyet a véráramlás csökkenése okoz a szívkoszorúerekben) vagy agyérrendszeri megbetegedésben szenved (melyet a véráramlás csökkenése okoz az agyi erekben)
- ha primér hiperaldoszteronizmusban szenved (a mellékvese által az aldoszteron hormon túlzott termelésével járó állapot, amelyet a mellékvesében levő rendellenesség okoz).
- ha Ön a következő, magas vérnyomás kezelésére szolgáló gyógyszerek bármelyikét szedi:
- ACE-gátlók (például enalapril, lizinopril, ramipril), különösen akkor, ha cukorbetegséggel összefüggő vesebetegségben szenved,
- aliszkirén.
Kezelőorvosa rendszeresen ellenőrizheti az Ön veseműködését, vérnyomását és az elektrolit szinteket (pl. kálium) a vérben.
Lásd még a "Ne szedje a Stadazart" pontban szereplő információkat.
Gyermekek és serdülők
Gyermekek esetén vizsgálták a Stadazart. További információért forduljon kezelőorvosához.
Egyéb gyógyszerek és a Stadazar
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Különleges elővigyázatosság szükséges, ha Ön a lozartán-kezeléssel egyidejűleg a következő gyógyszereket szedi:
- egyéb vérnyomáscsökkentő gyógyszerek, mivel ezek tovább csökkenthetik vérnyomását. A vérnyomást az alábbi gyógyszercsoportok/gyógyszerek is csökkenthetik: triciklusos antidepresszánsok (depresszió kezelésére), antipszichotikus készítmények (pszihiátriai betegségek kezelésére), baklofén (izomrelaxáns), amifosztin (a rák kemoterápiájában használt gyógyszer)
- káliumot visszatartó vagy káliumszintet emelő gyógyszerek (ide értve a káliumpótlókat, káliumtartalmú sópótlókat vagy a káliummegtakarító gyógyszereket, mint pl. bizonyos diuretikumok (amilorid, triamteren, spironolakton) vagy heparin)
- nemszteroid gyulladásgátló gyógyszerek, pl.: indometacin, ide értve a COX-2-gátlókat (fájdalomcsillapításra használt gyulladáscsökkentő gyógyszerek), mivel ezek csökkenthetik a lozartán vérnyomáscsökkentő hatását
Ha vesefunkciója csökkent, e gyógyszerek együttes szedése a vesefunkció romlását okozhatja.
Lítiumot tartalmazó készítmények nem szedhetők együtt lozartánnal szigorú orvosi felügyelet nélkül. Ez esetben különleges elővigyázatossági óvintézkedésekre (pl.: vérvizsgálatok) lehet szükség.
Lehet, hogy kezelőorvosának meg kell változtatnia a gyógyszerek adagját, és/vagy egyéb óvintézkedéseket tehet:
Ha Ön ACE-gátlót vagy aliszkirént szed (lásd még a "Ne szedje a Stadazart" és a "Figyelmeztetések és óvintézkedések" pontok alatti információt).
A Stadazar egyidejű bevétele bizonyos ételekkel vagy italokkal
A Stadazar étkezés közben vagy attól függetlenül is bevehető.
Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Terhesség
Feltétlenül közölje kezelőorvosával, ha úgy gondolja, hogy terhes, vagy teherbe eshet. A kezelőorvos azt fogja tanácsolni Önnek, hogy hagyja abba a gyógyszer szedését, mielőtt teherbe esik, vagy amint megtudja, hogy terhes és hogy a Stadazar helyett egy másik gyógyszert kezdjen el szedni. A Stadazar szedése nem ajánlott a korai terhesség időszakában. Nem szabad szedni a Stadazart a 3. terhességi hónap után, mert súlyos károkat okozhat a magzatnak.
Szoptatás
Közölje kezelőorvosával, amennyiben szoptat, vagy el szeretné kezdeni a szoptatást. A Stadazar alkalmazása nem javasolt szoptató anyáknak. Amennyiben szoptatni szeretne, kezelőorvosa másik készítményt választhat az Ön számára, különösen abban az esetben, ha gyermeke újszülött vagy koraszülött.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A készítménynek a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket befolyásoló hatásait nem vizsgálták. A Stadazar várhatóan nem befolyásolja a gépjárművezetői vagy gépek kezeléséhez szükséges képességeket. Az egyéb vérnyomáscsökkentő készítményekhez hasonlóan azonban a lozartán szédülést vagy álmosságot okozhat néhány emberben. Ha szédülést vagy álmosságot tapasztal, gépjárművezetés vagy gépek kezelése előtt forduljon kezelőorvosához.
A Stadazar tejcukrot tartalmaz
Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel kezelőorvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
3. Hogyan kell szedni a Stadazart?
A Stadazart mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Kezelőorvosa az Ön állapota és az alapján állapítja meg a Stadazar megfelelő adagját, hogy Ön szed-e más készítményeket. Fontos, hogy addig szedje a Stadazart, amíg azt kezelőorvosa felírta, annak érdekében, hogy vérnyomását folyamatosan kontroll alatt tartsa.
Általános adagolási megfontolások
A Stadazar filmtabletta 2 hatáserősségben van forgalomban: 50 mg-os és 100 mg-os filmtabletták formájában.
Stadazar 50 mg
Ha kezelőorvosa azt mondta Önnek, hogy alacsonyabb adagban szedje a Stadazar 50 mg filmtablettát, akkor a filmtabletták a keresztirányú bemetszések mentén kettő vagy négy részre törhetők, amelyek 25 mg, ill. 12,5 mg lozartánt tartalmaznak.
Stadazar 100 mg
Ha kezelőorvosa azt mondta Önnek, hogy alacsonyabb adagban szedje a Stadazar 100 mg filmtablettát, akkor a filmtabletták a bemetszés mentén két részre törhetők, amelyek 50 mg lozartánt tartalmaznak.
Magas vérnyomásban szenvedő felnőtt betegek
A lozartán szokásos kezdő adagja magas vérnyomásban szenvedő betegeknek naponta egyszer 50 mg lozartán (1 Stadazar 50 mg filmtabletta vagy 1/2 Stadazar 100 mg filmtabletta). A maximális vérnyomáscsökkentő hatás a kezelés megkezdését követő 3.-6. héten érhető el. Néhány beteg esetében az adag a későbbiekben megemelhető 100 mg lozartánra (2 Stadazar 50 mg filmtabletta vagy 1 Stadazar 100 mg filmtabletta) naponta egyszer.
Ha úgy érzi, hogy a lozartán hatása túl erős vagy túl gyenge, kérjük, forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.
Alkalmazása gyermekek, illetve serdülők (6-tól 18 éves korig) esetében
Az ajánlott kezdő dózis 20 és 50 kg testsúlyú betegek esetében 0,7 mg lozartán/ttkg naponta egyszer (legfeljebb 25 mg lozartán). A kezelőorvos emelheti az adagot, amennyiben a vérnyomás nem rendeződik.
Magas vérnyomásban és 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő felnőtt betegek
A kezdő adag általában naponta egyszer 50 mg lozartán (1 Stadazar 50 mg filmtabletta vagy 1/2 Stadazar 100 mg filmtabletta). Az adag a vérnyomáscsökkentésre adott válasz függvényében a későbbiekben felemelhető naponta egyszer 100 mg lozartánra (2 Stadazar 50 mg filmtabletta vagy 1 Stadazar 100 mg filmtabletta).
A Stadazar tabletták együttesen alkalmazhatók egyéb vérnyomáscsökkentő készítményekkel (pl.: vízhajtókkal, kalciumcsatorna-blokkolókkal, alfa- vagy béta-blokkolókkal és központilag ható szerekkel), valamint inzulinnal és a vérben fellelhető glükóz szintjének csökkentésére általánosan szedett gyógyszerekkel (pl.: szulfonilureák, glitazonok és glükozidáz-gátlók).
Szívelégtelenségben szenvedő felnőtt betegek
A kezdő adag általában naponta egyszer 12,5 mg lozartán (1/4 Stadazar 50 mg filmtabletta).
Általánosságban véve, az adagot fokozatosan, hetente kell emelni (naponta 12,5 mg az első héten, naponta 25 mg a második héten és naponta 50 mg a harmadik héten), míg az adag el nem éri a lozartán naponta egyszer 50 mg-os általános fenntartó dózisát (1 Stadazar 50 mg filmtabletta vagy 1/2 Stadazar 100 mg filmtabletta), a beteg állapotának függvényében.
Szívelégtelenség kezelése során a lozartánt gyakran diuretikummal (vízhajtóval) és/vagy digitálisszal (a szívet és a szívmunkát erősítő gyógyszer) és/vagy béta-blokkolóval együtt alkalmazzák.
Adagolás különleges betegcsoportokban
Kezelőorvosa alacsonyabb adagot írhat fel, különösen akkor, ha Ön magas dózisú vízhajtót szed, májkárosodása van, vagy elmúlt 75 éves. A lozartán súlyos májkárosodásban szenvedő betegeknek nem adható (lásd "Ne szedje a Stadazart").
Alkalmazás
A tablettákat egy pohár vízzel kell lenyelni. A napi adagot lehetőleg mindennap azonos időben kell bevenni. Fontos, hogy a Stadazart mindaddig szedje, amíg kezelőorvosa azt Önnek előírja.
Ha az előírtnál több Stadazart vett be
Ha véletlenül túl sok tablettát vett be, vagy gyermeke lenyelt valamennyit a tablettákból, sürgősen keresse fel kezelőorvosát. A túladagolás vérnyomásesést, szívdobogás-érzést és valószínűleg lassú pulzust okoz.
Ha elfelejtette bevenni a Stadazart
Amennyiben kihagy egy adagot, csak folytassa a kezelést az előírtak szerint. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott tabletta pótlására.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Ha az alábbiakat tapasztalja, hagyja abba a lozartán tabletták szedését, és azonnal tájékoztassa kezelőorvosát vagy menjen be a legközelebbi kórház sürgősségi osztályára:
- Súlyos allergiás reakció (kiütések, arc-, ajak-, torok- és/vagy nyelvduzzanat, amelyek légzési vagy nyelési nehézséget okozhatnak).
Ez egy súlyos, de ritka mellékhatás, amely 1000 betegből legfeljebb 1-et érinthet. Sürgős orvosi beavatkozásra vagy kórházi ellátásra lehet szüksége.
Lozartán alkalmazása mellett az alábbi mellékhatásokat jelentették:
Gyakori (10 betegből legfeljebb 1-et érinthet):
- szédülés/rendellenes mozgás érzése (forgó jellegű szédülés)
- alacsony vérnyomás (főként, ha a beteg nagy mennyiségű vizet veszít az erekből, pl.: súlyos szívelégtelenségben vagy nagy adagban alkalmazott vízhajtó kezelés ideje alatt)
- adagtól függő ortosztatikus hatások, mint pl.: fekvő vagy ülő testhelyzetből történő felálláskor fellépő vérnyomáscsökkenés
- gyengeség
- fáradtság
- túl alacsony vércukorszint (hipoglikémia)
- túl magas káliumszint a vérben (hiperkalémia)
- a vesefunkciós értékek megváltozása, beleértve a veseelégtelenséget is
- csökkent vörösvértestszám (vérszegénység)
- emelkedett karbamidszint a vérben, emelkedett kreatinin- és káliumszint a szérumban a szívelégtelenségben szenvedő betegeknél
Nem gyakori (100 betegből legfeljebb 1-et érinthet):
- aluszékonyság
- fejfájás
- alvászavarok
- szapora szívverés érzete (palpitáció)
- súlyos mellkasi fájdalom (angina pektorisz)
- légszomj (diszpnoé)
- hasi fájdalom
- székrekedés
- hasmenés
- hányinger
- hányás
- csalánkiütés (urtikária)
- viszketés (pruritusz)
- kiütések
- lokalizált duzzanat (ödéma)
- köhögés
Ritka (1000 betegből legfeljebb 1-et érinthet):
- túlérzékenység
- angioödéma (súlyos allergiás reakció, ami különösen az arc, az ajkak, a nyelv és a torok duzzanatát okozza)
- a vérerek gyulladása (vaszkulitisz, beleértve a Henoch-Schönlein purpurát)
- érzéketlenség vagy zsibbadás érzete (paresztézia)
- ájulás
- nagyon gyors és szabálytalan szívverés (pitvarfiblilláció),
- agyi katasztrófa (sztrók)
- májgyulladás (hepatitisz)
- emelkedett vér alanin-aminotranszferáz (ALAT) szintek, melyek a kezelés abbahagyásakor általában visszaállnak az eredeti értékre
Nem ismert (a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg)
- a vérlemezkék csökkent száma (trombocitopénia)
- migrén
- májfunkciós rendellenességek
- izom- és ízületi fájdalom
- influenzaszerű tünetek
- hátfájás és húgyúti fertőzés
- napfénnyel szembeni fokozott érzékenység (fotoszenzitivitás)
- megmagyarázhatatlan izomfájdalom, sötét (teaszínű) vizelettel (rabdomiolízis)
- impotencia
- hasnyálmirigy-gyulladás (pankreatitisz)
- alacsony nátriumszint a vérben (hiponatrémia)
- depresszió
- rossz általános közérzet
- csilingelő, zúgó, harsogó, vagy kattogó hangok a fülben (tinnitusz)
- az ízérzés zavara (diszgeuzia)
A mellékhatások hasonlóak a felnőttek és a gyermekek esetében.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Stadazart tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon feltüntetett lejárati idő után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Legfeljebb 30 °C-on tárolandó. A fénytől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.
Ne nyissa ki a buborékcsomagolást, amíg nem veszi be a gyógyszert.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Stadazar?
- A készítmény hatóanyaga a lozartán-kálium.
Stadazar 50 mg filmtabletta: 50 mg lozartán-káliumot tartalmaz.
Stadazar 100 mg filmtabletta: 100 mg lozartán-káliumot tatralmaz.
- Egyéb összetevők:
tablettamag: laktóz-monohidrát, magnézium-sztearát, mikrokristályos cellulóz, hidegen duzzadó keményítő, vízmentes kolloid szilícium-dioxid.
filmbevonat: hipromellóz, titán-dioxid (E171), makrogol 400, karnaubaviasz.
Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
A Stadazar 50 mg filmtabletta fehér, kerek, mindkét oldalán domború filmtabletta, mindkét oldalán kereszt alakú bemetszéssel. A filmtabletta egyenlő adagokra osztható.
A Stadazar 100 mg filmtabletta fehér, ovális, mindkét oldalán domború filmtabletta, mindkét oldalán bemetszéssel. A filmtabletta egyenlő adagokra osztható.
A Stadazar az alábbi csomagolásméretekben kerül forgalomba:
Stadazar 50 mg filmtabletta - 10 db, 28 db, 30 db, 60 db, 90 db vagy 98 db vagy 120 db filmtabletta PVC/PVDC//Al buborékcsomagolásban és dobozban
Stadazar 100 mg filmtabletta - 10 db, 28 db, 30 db, 60 db vagy 98 db vagy 120 db filmtabletta PVC/PVDC//Al buborékcsomagolásban és dobozban
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

Kiszerelés: 30x

Törzskönyvi szám: OGYI-T-20450/05

STADAZAR 100 mg filmtabletta

Forgalomba hozatali engedély jogosultja: STADA Arzneimittel

Hatóanyag: losartan

ATC: Losartan

Normatív TB támogatás:

Vényköteles

Közgyógyellátásra adható:

Patikán kívül vásárolható

EÜ támogatásra adható:

EÜ Kiemelt támogatás:

Tájékoztató fogyasztói ár: 715 Ft
A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.

Fogyasztói ár: 715 Ft *

*az ár tájékozatató jellegű.

Kapcsolódó betegségek ( szív- és érrendszeri betegségek )

Szeretném megvásárolni patikában, megkeresem a legközelebbi patikát:


Partner patikáink: logo BENU Gyógyszertár