Gyógyszerkereső

SIMVASTATIN-TEVA 40 mg filmtabletta

Kiszerelés: 30x

Törzskönyvi szám: OGYI-T-22162/03

SIMVASTATIN-TEVA 40 mg filmtabletta

Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Teva Gyógyszergyár

Hatóanyag: simvastatin

ATC: Simvastatin

Normatív TB támogatás:

Vényköteles

Közgyógyellátásra adható:

Patikán kívül vásárolható

EÜ támogatásra adható:

EÜ Kiemelt támogatás:

Üzemi baleset jogcím:

Tájékoztató fogyasztói ár: 1568 Ft
A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Simvastatin-Teva filmtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Simvastatin-Teva az összkoleszterin (a "rossz" koleszterin (LDL-koleszterin) és a triglicerideknek nevezett zsíros anyagok vérszintjének csökkentésére alkalmazott gyógyszer. A Simvastatin-Teva ezen felül emeli a "jó koleszterin" (HDL-koleszterin) szintjét. A gyógyszer szedése során Önnek koleszterinszint-csökkentő diétát kell tartania. A Simvastatin-Teva az úgynevezett sztatinok gyógyszercsoport tagja.
A Simvastatin-Teva filmtabletta és a diéta akkor alkalmazandó, ha:
- az Ön vérében magas a koleszterin szintje (primer hiperkoleszterinémia), vagy a vérzsírok szintje emelkedett (kevert hiperlipidémia).
- Ön olyan örökletes betegségben (homozigóta familiáris hiperkoleszterinémiában) szenved, amely miatt vérében emelkedett a koleszterin szintje. Egyéb kezelésben is részesülhet.
- Ön koszorúér-betegségben szenved, vagy a betegség nagy kockázatának van kitéve (mert cukorbeteg, szélütése volt vagy egyéb érbetegségben szenved). A Simvastatin-Teva meghosszabbíthatja az életét a szívbetegség kockázatának csökkentésével, a vér koleszterinszintjétől függetlenül.
A legtöbb embernél a magas koleszterinszintnek nincs azonnal jelentkező tünete. Orvosa egy egyszerű vérvizsgálattal meg tudja határozni az Ön koleszterinszintjét. Rendszeresen keresse fel orvosát, kövesse nyomon koleszterinszintjét, és beszélje meg a kezelés céljait orvosával.
2. Tudnivalók a Simvastatin-Teva filmtabletta szedése előtt
NE szedje a Simvastatin-Teva filmtablettát,
- ha allergiás (túlérzékeny) a szimvasztatinra, vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- ha Önnek jelenleg is fennálló májbetegsége van.
- ha terhes vagy szoptat.
- ha az alábbi gyógyszerek közül egyet vagy többet szed egyidejűleg:
- itrakonazol, ketokonazol vagy pozakonazol (gombás fertőzésekre alkalmazott gyógyszerek),
- eritromicin, klaritromicin vagy telitromicin (fertőzésekre alkalmazott antibiotikumok),
- HIV-proteáz-gátlók, mint például indinavir, nelfinavir, ritonavir és szakvinavir (a HIV-fertőzés kezelésére alkalmazott gyógyszerek),
- nefazodon (a depresszió kezelésében alkalmazott gyógyszer),
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Simvastatin-Teva filmtabletta szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Tájékoztassa kezelőorvosát
- minden betegségéről, beleértve az allergiákat is,
- ha Ön nagy mennyiségben fogyaszt alkoholt,
- ha volt valaha májbetegsége. Előfordulhat, hogy a Simvastatin-Teva nem megfelelő Önnek.
- ha műtétet terveznek Önnél. Ebben az esetben lehetséges, hogy rövid időre abba kell hagynia a Simvastatin-Teva szedését,
- ha fuzidinsav-tartalmú gyógyszert (bakteriális fertőzések kezelésére alkalmazzák) kap szájon át vagy injekcióban, vagy kapott az elmúlt 7 napban. A fuzidinsav és a Simvastatin-Teva együttes alkalmazása súlyos izomproblémákhoz (rabdomiolízis) vezethet.
Orvosának vérvizsgálatot kell végeztetnie, mielőtt Ön elkezdené szedni a Simvastatin-Teva filmtablettát. Ennek célja, hogy orvosa ellenőrizhesse májműködését. Orvosa esetleg később is elrendelhet vérvizsgálatot, hogy azután is ellenőrizze a májműködését, miután Ön elkezdte szedni a Simvastatin-Teva-t.
Mondja el orvosának, ha súlyos tüdőbetegsége van.
Azonnal forduljon orvoshoz, amennyiben megmagyarázhatatlan izomfájdalmat, izomérzékenységet vagy izomgyengeséget tapasztal. Erre azért van szükség, mert az izomproblémák ritkán súlyosak lehetnek, akár az izmok vesekárosodást eredményező szétesése is előfordulhat, amely nagyon ritkán halálos kimenetelű is lehet.
Az izomszétesés kockázata nagyobb a Simvastatin-Teva magasabb adagjainak szedése során, és bizonyos betegek esetében. Beszéljen orvosával, ha az alábbiak közül bármelyik vonatkozik Önre:
- nagy mennyiségű alkoholt fogyaszt,
- vesebetegsége van,
- pajzsmirigy-betegsége van,
- 65 éves vagy idősebb,
- Ön nőbeteg,
- ha voltak már izompanaszai az úgynevezett "sztatin" vagy "fibrát" koleszterincsökkentő gyógyszerek szedése alatt,
- Önnek vagy egy közeli családtagjának örökletes izombetegsége van.
Amíg Ön ezt a gyógyszert szedi, kezelőorvosa szoros megfigyelés alatt fogja tartani, amennyiben Ön cukorbeteg, vagy fennáll a cukorbetegség kialakulásának kockázata. Önnél valószínűleg fennáll a cukorbetegség kialakulásának kockázata, ha vérében magas a cukor- és a zsírszint, ha túlsúlyos és magas vérnyomása van.
Számoljon be kezelőorvosának vagy gyógyszerészének az esetleges izomgyengeségről is, amennyiben az folyamatosan fennáll. További vizsgálatokra és gyógyszerekre lehet szükség ennek diagnosztizálása és kezelése céljából.
Egyéb gyógyszerek és a Simvastatin-Teva filmtabletta
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Ha Önnek fuzidinsavat kell szednie bakteriális fertőzés kezelésére, abba kell hagynia egy időre a Simvastatin-Teva alkalmazását. Kezelőorvosa fogja megmondani Önnek, mikor lesz biztonságos a szimvasztatin szedésének újrakezdése. A szimvasztatin fuzidinsavval együtt történő alkalmazása ritkán izomgyengeséget, izomérzékenységet vagy izomfájdalmat (rabdomiolízis) okozhat. További információkért a rabdomiolízissel kapcsolatban lásd a 4. pontot.
Különösen fontos, hogy tájékoztassa kezelőorvosát, ha az alábbi gyógyszerek valamelyikét szedi.
A Simvastatin-Teva alábbi gyógyszerekkel történő együttes alkalmazása fokozhatja az izompanaszok kockázatát (ezek közül néhány már szerepelt a fenti, "NE szedje a Simvastatin-Teva filmtablettát" című részben).
- ciklosporin (szervátültetésen átesett betegek körében gyakran alkalmazott gyógyszer),
- danazol (mesterséges hormon, amit az endometriózis kezelésére alkalmaznak),
- olyan gyógyszerek, mint például az itrakonazol, ketokonazol, flukonazol vagy pozakonazol (gombás fertőzések kezelésére alkalmazott gyógyszerek),
- fibrátok, például a gemfibrozil és bezafibrát (koleszterinszint-csökkentő gyógyszerek),
- eritromicin, klaritromicin, telitromicin (bakteriális fertőzések kezelésében alkalmazott gyógyszerek).
- HIV-proteáz-gátlók, például indinavir, nelfinavir, ritonavir és szakvinavir (az AIDS kezelésére alkalmazott gyógyszerek),
- nefazodon (depresszió kezelésében alkalmazott gyógyszer),
- amiodaron (szívritmuszavar kezelésében alkalmazott gyógyszer),
- verapamil, diltiazem, vagy amlodipin (magas vérnyomás, mellkasi fájdalommal járó szívbetegség vagy egyéb szívbetegségek kezelésére szolgáló gyógyszerek),
- kolhicin (köszvény kezelésére alkalmazott gyógyszer).
A fenti gyógyszerek szedéséről, illetve a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is. Különösen fontos, hogy tájékoztassa orvosát, ha az alábbiak valamelyikét szedi:
- véralvadásgátló gyógyszerek, mint például warfarin, fenprokumon vagy acenokumarol (antikoaguláns gyógyszerek),
- fenofibrát (egy másik koleszterinszint-csökkentő gyógyszer),
- niacin (egy másik koleszterinszint-csökkentő gyógyszer),
- rifampicin (tuberkulózis kezelésére alkalmazott gyógyszer).
Szintén tájékoztassa orvosát, ha niacint (nikotinsavat) vagy niacin-tartalmú készítményt szed, illetve, ha Ön kínai származású.
A Simvastatin-Teva filmtabletta egyidejű bevétele étellel és itallal
A grépfrútlé egy vagy több olyan összetevőt tartalmaz, amelyek megváltoztatják a szervezetben bizonyos gyógyszerek, így például a Simvastatin-Teva hasznosulásának módját. A grépfrútlé fogyasztása kerülendő.
Terhesség és szoptatás
Ne szedje a Simvastatin-Teva filmtablettát, ha Ön terhes, teherbe kíván esni, vagy úgy gondolja, hogy terhes lehet.
Amennyiben a Simvastatin-Teva szedése során teherbe esik, azonnal hagyja abba a készítmény szedését, és forduljon orvosához.
Amennyiben Ön szoptat, ne szedje a Simvastatin-Teva filmtablettát, mert nem ismert, hogy a készítmény kiválasztódik-e az anyatejbe.
Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Gyermekek
A biztonságosságot és a hatásosságot 10-17 éves fiúk, és olyan lányok körében vizsgálták, akiknek már legalább egy éve megjött a havivérzésük (lásd 3. pont - "Hogyan kell szedni a Simvastatin-Teva filmtablettát?"). A Simvastatin-Teva filmtablettát nem vizsgálták 10 évnél fiatalabb gyermekek körében. További információkért kérjük, forduljon kezelőorvosához.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Simvastatin-Teva filmtabletta várhatóan nem befolyásolja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket. Azt azonban figyelembe kell venni, hogy néhány beteg szédülést tapasztalt Simvastatin.Teva filmtabletta bevétele után.
A Simvastatin-Teva filmtabletta laktózt tartalmaz
A Simvastatin-Teva tabletta laktózt (tejcukor) tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdené szedni ezt a gyógyszert.
3. Hogyan kell szedni a Simvastatin-Teva filmtablettát?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
A Simvastatin-Teva filmtabletta szedése során Önnek koleszterin-csökkentő étrendet kell tartania.
A készítmény ajánlott adag naponta egy darab 10 mg-os, 20 mg-os vagy 40 mg-os Simvastatin-Teva filmtabletta szájon át.
Gyermekeknek (10-17 éves korban) az ajánlott szokásos kezdő adag napi 10 mg esténként. Az ajánlott legnagyobb napi adag 40 mg.
A 80 mg-os adag csak azoknak a nagyon magas koleszterinszinttel rendelkező és a szívbetegségek szempontjából nagy kockázatnak kitett felnőtt betegeknek javasolt, akiknél nem sikerült a koleszterinszint kívánatos értékre csökkentése alacsonyabb adagok alkalmazásával.
Az Ön állapotától, jelenlegi kezelésétől és kockázati besorolásától függően, orvosa fogja meghatározni, hogy melyik az Önnek megfelelő hatáserősségű tabletta.
A Simvastatin-Teva filmtablettát este vegye be. A gyógyszer étkezéskor vagy étkezéstől függetlenül is bevehető. A szokásos kezdő adag 10, 20 vagy bizonyos esetekben 40 mg naponta. Orvosa legkorábban 4 hét elteltével módosíthatja az adagot legfeljebb napi 80 mg-ra. Ne szedjen napi 80 mg-nál többet. Orvosa alacsonyabb adagot is felírhat Önnek, főleg, ha Ön a fent felsorolt gyógyszerek valamelyikét szedi, vagy ha bizonyos vesebetegségek állnak fenn Önnél. Ne hagyja abba a Simvastatin-Teva filmtabletta szedését, amíg ezt orvosa nem tanácsolja.
Ha orvosa a szimvasztatint epesavkötő gyantával (koleszterincsökkentő gyógyszer) együtt írta fel Önnek, a Simvastatin-Teva filmtablettát legalább 2 órával az epesavkötő előtt vagy 4 órával utána kell bevenni.
Ha az előírtnál több Simvastatin-Teva filmtablettát vett be
Kérjük, forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez.
Ha elfelejtette bevenni a Simvastatin-Teva filmtablettát
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.
Ne vegyen be még egy adagot, hanem csak a szokásos mennyiségű Simvastatin-Teva filmtablettát vegye be a következő napon, a szokásos időben.
Ha idő előtt abbahagyja a Simvastatin-Teva filmtabletta szedését
Koleszterinszintje újra emelkedhet.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Az alábbi ritkán előforduló (1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet), súlyos mellékhatásokról számoltak be. Ha ezen súlyos mellékhatások közül bármelyik bekövetkezik, hagyja abba a készítmény szedését, és azonnal értesítse kezelőorvosát, vagy keresse fel a legközelebbi kórház sürgősségi osztályát.
- izomfájdalom, izomérzékenység, izomgyengeség vagy izomgörcsök. Ritkán az izompanaszok súlyosak lehetnek, akár az izmok vesekárosodást eredményező szétesése is előfordulhat, amely nagyon ritkán halálos kimenetelű is lehet.
- túlérzékenységi (allergiás) reakciók, beleértve:
- az arc-, a nyelv- és a torok duzzanatát, amely légzési nehézséget okozhat (angioödéma),
- súlyos izomfájdalom, általában a vállban és a csípőben,
- a végtagok és a nyak izmainak gyengeségével együtt jelentkező bőrkiütések,
- ízületi fájdalom, illetve gyulladás,
- az erek gyulladása,
- szokatlan véraláfutás, bőrkiütések és duzzanat, csalánkiütés, a bőr napérzékenysége, láz, kipirulás,
- légszomj és rossz közérzet,
- lupusz-szerű kórkép (bőrkiütések, ízületi panaszok és a vérsejteket érintő hatások),
- a bőr és a szem sárgaságával, viszketéssel, sötét színű vizelet vagy halvány színű széklet ürítésével, illetve (nagyon ritkán - 10 000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet) májelégtelenséggel járó májgyulladás,
- a hasnyálmirigy gyulladása, amely gyakran súlyos hasi fájdalommal jár.
Az alábbi ritka mellékhatásokról (1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet) számoltak be:
- alacsony vörösvértestszám (vérszegénység, avagy anémia)
- a karok és a lábak zsibbadása vagy gyengesége
- fejfájás, bizsergő érzés, szédülés
- emésztési zavarok (hasi fájdalom, székrekedés, puffadás, gyomorbántalom, hasmenés, hányinger, hányás)
- bőrkiütés, viszketés, hajhullás
- gyengeség
- alvászavarok (nagyon ritka)
- rossz memória (nagyon ritka)
Az alábbi nagyon ritka, súlyos mellékhatást jelentették:
- egy súlyos allergiás reakció, amely légzési nehézséget és szédülést okoz (anafilaxia).
Az alábbi mellékhatásokat szintén jelentették, de gyakoriságuk nem állapítható meg a rendelkezésre álló adatokból:
- merevedési zavarok
- depresszió
- légzési problémákat, köztük folyamatos köhögést és/vagy légszomjat, illetve lázat okozó tüdőgyulladás
- ínproblémák, melyek néha szakadással járnak
- tartósan fennálló izomgyengeség.
A következő egyéb mellékhatásokat jelentették egyes sztatinokkal kapcsolatban:
- alvászavar, beleértve a rémálmokat
- emlékezetvesztés
- szexuális zavarok
- cukorbetegség. A cukorbetegségnek nagyobb a valószínűsége, amennyiben az Ön vérében magas a cukor- és a zsírszint, ha túlsúlyos és magas vérnyomása van. Amíg Ön ezt a gyógyszert szedi, orvosa megfigyelés alatt fogja tartani.
Laboratóriumi értékek
Egyes laboratóriumi vérvizsgálatokban a májfunkciós értékek és egy izom eredetű enzim (kreatin-kináz) szintjének emelkedését figyelték meg.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Simvastatin-Teva filmtablettát tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
A dobozon és a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:/Felh.:/EXP:) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Simvastatin-Teva filmtabletta?
- A készítmény hatóanyaga a szimvasztatin. Filmtablettánként 10 mg, 20 mg, vagy 40 mg szimvasztatint tartalmaz.
- Egyéb összetevők: laktóz-monohidrát, mikrokristályos cellulóz, részlegesen hidrolizált kukoricakeményítő, butil-hidroxianizol (E320), magnézium-sztearát, aszkorbinsav, citromsav-monohidrát, hipromellóz, titán-dioxid (E 171), makrogol 3350, triacetin (E1518), vörös vas-oxid. Továbbá, a 10 mg, 20 mg filmtabletta esetében: sárga vas-oxid.
Milyen a Simvastatin-Teva filmtabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Simvastatin-Teva 10 mg filmtabletta
Világos rózsaszínű, ovális alakú filmtabletta, bemetszéssel az egyik oldalán.
A tabletta egyenlő adagokra osztható.
Simvastatin-Teva 20 mg filmtabletta
Vörösesbarna, ovális alakú filmtabletta, bemetszéssel az egyik oldalán.
A tabletta egyenlő adagokra osztható.
Simvastatin-Teva 40 mg filmtabletta
Rózsaszínű, ovális alakú filmtabletta, bemetszéssel az egyik oldalán.
A tabletta egyenlő adagokra osztható.
Simvastatin-Teva 10 mg filmtabletta
10, 20, 28, 30, 50, 60, 84, 90, 98, 100 vagy 250 db filmtablettát tartalmazó alumínium buborékcsomagolásban és egy kórházi 50×1 tablettát tartalmazó alumínium buborékcsomagolásban kerülnek forgalomba.
Simvastatin-Teva 20 mg filmtabletta
10, 20, 28, 30, 50, 60, 84, 90, 98, 100 vagy 250 db filmtablettát tartalmazó alumínium buborékcsomagolásban és egy kórházi 50×1 tablettát tartalmazó alumínium buborékcsomagolásban kerülnek forgalomba.
Simvastatin-Teva 40 mg filmtabletta
10, 20, 28, 30, 50, 60, 84, 90, 98, 100 vagy 250 db filmtablettát tartalmazó csomagolásban és egy kórházi 50×1 tablettát tartalmazó alumínium buborékcsomagolásban kerülnek forgalomba.
A Simvastatin-Teva 10 mg, 20 mg és 40 mg filmtabletták 250 db filmtablettát tartalmazó HDPE tartályban és dobozban kerülnek forgalomba.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

Kapcsolódó betegségek ( szív- és érrendszeri betegségek )

Szeretném megvásárolni patikában, megkeresem a legközelebbi patikát:


Partner patikáink: logo BENU Gyógyszertár