Gyógyszerkereső

SILDENAFIL TEVA 25 mg rágótabletta

SILDENAFIL TEVA 25 mg rágótabletta

Hatóanyag:
sildenafil

ATC:
Sildenafil

Vényköteles

- Normatív TB támogatás: nem
- Közgyógyellátásra adható: nem
- EÜ támogatásra adható: nem
- EÜ 100 támogatásra adható: nem

Kiszerelés:
4x


Kedvezményes árak:

3156 Ft *

3156 Ft

Törzskönyvi szám: OGYI-T-22276/02
Gyártó: Teva Gyógyszergyár

( * : az ár tájékozatató jellegű. )

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Sildenafil Teva és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A szildenafil az úgynevezett 5. típusú foszfodieszteráz (PDE5) -gátlók gyógyszercsaládjának tagja. Hatását a hímvesszőben lévő erek ellazításának elősegítésével fejti ki, lehetővé téve, hogy a vér nemi izgalom esetén beáramoljon a hímvesszőbe. A szildenafil csak akkor segít a merevedés elérésében, ha Önt szexuálisan ingerlik.
A Sildenafil Teva az - olykor impotenciaként említett - erektilis diszfunkcióban (merevedési zavarban) szenvedő felnőtt férfiaknak szánt gyógyszer. Az ebben az állapotban szenvedők képtelenek a nemi élethez megfelelő mértékű hímvessző-merevedést elérni, illetve fenntartani.
2. Tudnivalók a Sildenafil Teva szedése előtt
Ne szedje a Sildenafil Teva-t:
- ha allergiás a szildenafilra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- ha Ön úgynevezett nitrátkészítményeket szed, mivel egyidejű alkalmazásuk veszélyes vérnyomásesést okozhat. Mondja el orvosának, ha ezen gyógyszerek bármelyikét szedi, melyeket gyakran alkalmaznak az angina pektorisz (mellkasi fájdalom) enyhítésére. Ha nem biztos benne, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
- ha Ön bármilyen nitrogén-monoxid-donor gyógyszert, például amil-nitritet (poppereket) szed, mivel kombinációjuk esetlegesen veszélyes vérnyomásesést okozhat.
- ha Önnek súlyos szív- vagy májbetegsége van.
- ha Önnek nemrégiben volt szélütése (sztrókja), szívrohama, vagy, ha alacsony a vérnyomása.
- ha Önnek bizonyos ritkán előforduló örökletes szembetegsége van (pl. retinitisz pigmentóza).
- ha valaha előfordult Önnél nem arteritiszes elülső iszkémiás optikus neuropátia (NAION) miatt fellépő látásvesztés.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Sildenafil Teva szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével:
- ha Ön sarlósejtes vérszegénységben (vörösvértest-rendellenesség), leukémiában (a fehérvérsejtek rákos betegsége), mielóma multiplexben (csontvelőrák) szenved,
- ha hímvesszője rendellenes alakú, vagy ha Peyronie-betegségben szenved,
- ha Önnek szívpanaszai vannak. Orvosának alaposan meg kell vizsgálnia, hogy szíve alkalmas-e a szexuális tevékenységgel járó többletterhelés elviselésére.
- ha Önnek aktív gyomorfekélye van vagy vérzészavarban (pl. vérzékenységben (hemofíliában)) szenved.
- ha látása hirtelen romlik vagy látásvesztést tapasztal, hagyja abba a Sildenafil Teva szedését és azonnal forduljon orvosához.
A Sildenafil Teva-t nem szabad együtt szednie semmilyen más, merevedési zavarok kezelésére szolgáló, szájon át vagy helyileg alkalmazandó szerrel.
Ne szedjen Sildenafil Teva-t, ha Önnek nincs merevedési zavara.
Ne szedjen Sildenafil Teva-t, ha Ön nő.
Gyermekek és serdülők
A Sildenafil Teva nem adható 18 éves kor alatti személyeknek.
Vese-vagy májbetegek
Közölje orvosával, ha Ön vese- vagy májbeteg. Előfordulhat, hogy az orvosa alacsonyabb adagot rendel Önnek.
Egyéb gyógyszerek és a Sildenafil Teva
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
A Sildenafil Teva rágótabletta módosíthatja egyes gyógyszerek hatásait, főképpen a mellkasi fájdalom kezelésére alkalmazott készítményekét. Sürgősségi ellátás esetében feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert, hogy Ön Sildenafil Teva-t vett be, és azt is, hogy mikor vette be. Ne szedje a Sildenafil Teva-t más gyógyszerekkel együtt, kivéve, ha ezt kezelőorvosa engedélyezte.
Ne vegyen be Sildenafil Teva-t, ha ún. nitrátkészítményeket szed, mivel ezen készítmények kombinációja esetlegesen veszélyes vérnyomáscsökkenést okozhat. Mindig közölje kezelőorvosával, gyógyszerészével vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberrel, ha ezen, angina pektorisz (vagy \"mellkasi fájdalom\") kezelésére gyakran alkalmazott gyógyszerek bármelyikét szedi.
Ne vegyen be Sildenafil Teva-t, ha olyan gyógyszert szed, mint az ún. nitrogén-monoxid-donorok, például az amil-nitrit, mivel kombinációjuk esetlegesen veszélyes vérnyomásesést okozhat.
Ha Ön pl. HIV-fertőzés kezelésére szolgáló, úgynevezett proteázgátló gyógyszereket szed, előfordulhat, hogy orvosa a Sildenafil Teva legkisebb adagjával (25 mg) kezdi el az Ön kezelését.
Néhány, magas vérnyomás vagy prosztata-megnagyobbodás kezelésére alfa-blokkolót szedő betegnél szédülés és ájulásérzés jelentkezhet, amit a gyors felüléskor vagy felálláskor jelentkező alacsony vérnyomás okozhat. Bizonyos betegek a Sildenafil Teva és alfa-blokkolók egyidejű alkalmazása során észlelték ezeket a tüneteket. Ezek legnagyobb valószínűséggel a Sildenafil Teva bevételét követő 4 órán belül jelentkeznek. A tünetek jelentkezésének csökkentéséhez, változatlan napi adagban kell szednie az alfa-blokkolót, mielőtt elkezdené használni a Sildenafil Teva-t. Előfordulhat, hogy orvosa kezdetben a kisebb (25 mg-os) adaggal kezdi el a Sildenafil Teva-kezelést.
A Sildenafil Teva egyidejű bevétele étellel, itallal és alkohollal
A Sildenafil Teva bevehető étkezés közben vagy attól függetlenül is. Azonban azt tapasztalhatja, hogy a Sildenafil Teva hatása később jelentkezik, ha bőséges étkezés közben veszi be.
Az egyidejűleg fogyasztott alkohol átmenetileg megakadályozhatja a hímvessző-merevedést. A gyógyszer hatásának maximális kihasználása érdekében lehetőleg ne fogyasszon nagy mennyiségű alkoholt a Sildenafil Teva bevétele előtt.
Terhesség és szoptatás
A Sildenafil Teva alkalmazása nőknek nem javallott.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Sildenafil Teva szédülést okozhat és befolyásolja a látást. Tisztában kell lennie azzal, hogy milyen hatással van Önre a Sildenafil Teva, mielőtt gépjárművet vezetne vagy gépet kezelne.
A Sildenafil Teva rágótabletta aszpartámot, fenilalanin-forrást tartalmaz. A készítmény lebomlásakor fenilalanin képződik, ezért alkalmazása fenilketonúriában szenvedő betegek esetében ártalmas lehet.
A készítmény laktózt tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

3. Hogyan kell szedni a Sildenafil Teva-t?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Az ajánlott kezdő adag 50 mg.
Ne vegyen be Sildenafil Teva-t naponta egynél több alkalommal.
A Sildenafil Teva rágótablettát kb. 1 órával a tervezett nemi aktus előtt vegye be. A tablettát egészben kell szétrágni.
Ha a Sildenafil Teva alkalmazása során annak hatását túl erősnek vagy túl gyengének érzi, forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez.
A Sildenafil Teva kizárólag szexuális ingerlés esetén segíti elő a hímvessző merevedését. A Sildenafil Teva hatásának kialakulásához szükséges idő egyénenként változó, de általában fél-egy óra. Előfordulhat, hogy a bőséges étkezés alkalmával bevett Sildenafil Teva hatása ennél hosszabb idő elteltével jelentkezik.
Abban az esetben, ha a Sildenafil Teva szedése ellenére sem sikerül megfelelő merevedést elérnie, vagy annak időtartama nem elegendő a nemi aktus befejezéséhez, forduljon kezelőorvosához.
Ha az előírtnál több Sildenafil Teva-t vett be
A mellékhatások számának növekedését és súlyosbodását tapasztalhatja. A 100 mg-nál nagyobb adagok bevétele nem fokozza a gyógyszer hatását.
Ne vegyen be több tablettát annál, mint amennyit az orvos előírt Önnek!
Amennyiben az előírtnál többet vett be, forduljon orvosához.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. A Sildenafil Teva alkalmazásával kapcsolatban jelentett mellékhatások általában enyhe-, vagy közepes súlyosságúak és rövid ideig tartanak.
Ha mellkasi fájdalma van szexuális együttlét közben vagy azt követően:
- Helyezkedjen el félig ülő helyzetbe, és próbáljon meg lazítani.
- Ne alkalmazzon nitrát készítményeket a mellkasi fájdalom enyhítésére.
- Azonnal értesítse kezelőorvosát.
- Ha a következő súlyos mellékhatások valamelyikét tapasztalja, hagyja abba a Sildenafil Teva szedését, és azonnal forduljon orvoshoz:

- Allergiás reakció (ritkán fordul elő). Ennek tünetei közé tartozik a hirtelen kialakuló sípoló légzés, nehézlégzés vagy szédülés és a szemhéj, az arc, az ajkak vagy a torok feldagadása.
- A Sildenafil Teva bevételét követően beszámoltak tartós, néha fájdalmas merevedésről (gyakoriság nem ismert). Ha merevedése 4 óránál tovább tart, azonnal keressen fel egy orvost.
- Hirtelen látáscsökkenést vagy látásvesztés. Hagyja abba a Sildenafil Teva szedését és azonnal értesítse kezelőorvosát.
- Súlyos bőrreakciók (gyakoriság nem ismert). Ennek tünetei közé tartozhat a bőr súlyos hámlása és megduzzadása, a száj, a nemi szervek és a szemek környékének felhólyagosodása, láz.
- Görcsök vagy görcsroham (gyakoriság nem ismert).
Nagyon gyakori mellékhatás (10 betegből több mint egynél alakulhatnak ki):
Fejfájás.
Gyakori mellékhatások (100 betegből 1-10 betegnél alakulhatnak ki):
Arckipirulás, emésztési zavar, látászavarok (köztük a színlátás zavara, fényérzékenység, homályos látás vagy a látásélesség csökkenése), orrdugulás és szédülés.
Nem gyakori mellékhatások (1000 betegből 1-10 betegnél alakulhatnak ki):
Hányás, bőrkiütés, szemfenéki vérzés, a szem irritációja, kötőhártya bevérzés/piros szem, szemfájdalom, kettőslátás, szokatlan érzés a szemben, szívdobogás érzet vagy gyors szívverés, izomfájdalom, álmosság, a tapintási érzékelés csökkenése, forgó jellegű szédülés, fülcsengés, hányinger, szájszárazság, hímvesszővérzés, vér az ondóban és/vagy a vizeletben, mellkasi fájdalom és fáradtság.
Ritka mellékhatások (10 000 betegből 1-10 betegnél alakulhatnak ki):
Magas vérnyomás, alacsony vérnyomás, ájulás, szélütés (sztrók), szívroham, szabálytalan szívverés, orrvérzés és a hallás hirtelen romlása vagy elvesztése.
Nem ismert gyakoriságú mellékhatások (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):
A forgalomba hozatalt követő tapasztalatok során jelentett további mellékhatások:
Instabil angina (egy szívbetegség), hirtelen halál, az agyi vérellátás részleges, átmeneti csökkenése. Az ilyen mellékhatásokat tapasztalt férfiaknak többnyire, de nem mindegyik esetben szívpanaszai voltak a gyógyszer szedését megelőzően. Nem lehet megállapítani, hogy ezek az esetek közvetlenül a Sildenafil Teva hatásának tulajdoníthatók-e.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Sildenafil Teva-t tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon és a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:/Felh.:) után ne szedje a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
A fénytől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Sildenafil Teva
- A készítmény hatóanyaga a szildenafil. Egy rágótabletta 25 mg, 50 mg, illetve 100 mg szildenafilt tartalmaz.
- Egyéb összetevők: polakrilin-kálium, vízmentes kolloid szilícium-dioxid, laktóz-monohidrát, povidon K-30, aszpartám (E951), kroszkarmellóz-nátrium, borsmenta aroma, magnézium-sztearát, kálum-hidroxid (a pH beállítására) vagy sósav (a pH beállítására).
Milyen a Sildenafil Teva külleme és mit tartalmaz a csomagolás
25 mg: Fehér, háromszög alakú, mindkét oldalán domború felületű rágótabletta, egyik oldalán mélynyomású \"25\" jelzéssel.
50 mg: Fehér, háromszög alakú, mindkét oldalán domború felületű rágótabletta, egyik oldalán mélynyomású \"50\" jelzéssel.
100 mg: Fehér, háromszög alakú, mindkét oldalán domború felületű rágótabletta, egyik oldalán mélynyomású \"100\" jelzéssel.
A buborékcsomagolás csomagolási egységei:
2, 4, 8, 12, 24 rágótabletta
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

Kapcsolódó betegségek ( vese és húgyutak betegségei, férfi egészségügyi problémák )

Szeretném megvásárolni patikában, megkeresem a legközelebbi patikát:


Partner patikáink: logo BENU Gyógyszertár


Hasonló gyógyszerek (hatóanyag és ár +/- 25%)

Új gyógyszer keresése