SEFALLER 5 mg filmtabletta

SEFALLER 5 mg filmtabletta betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Sefaller 5 mg filmtabletta, és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Sefaller 5 mg filmtabletta levocetirizin hatóanyagot tartalmaz, ami egy allergia elleni gyógyszer. Az allergiás állapotokkal járó tünetek kezelésére használják, mint például:
- szénanátha (beleértve a tartós szénanáthát is),
- idült csalánkiütés (krónikus idiopátiás urtikária).
2. Tudnivalók a Sefaller 5 mg filmtabletta szedése előtt
Ne szedje a Sefaller 5 mg filmtablettát,
- ha allergiás a levocetirizinre, bármely rokon vegyületére, vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére;
- ha Önnek súlyos veseelégtelensége van (súlyos veseelégtelenség 10 ml/perc alatti kreatinin-clearance értékkel).
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Sefaller 5 mg filmtabletta szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A Sefaller 5 mg filmtabletta alkalmazása hatévesnél fiatalabb gyermekek esetében nem javasolt, mivel ez a gyógyszerforma nem teszi lehetővé a megfelelő adagolást.
Ha Ön nem tudja a hólyagját kiüríteni (gerincvelő-sérülés vagy megnagyobbodott prosztata miatt) kérje ki orvosa tanácsát.
Ha Ön epilepsziában szenved vagy görcsrohamok kialakulásának veszélye áll fenn Önnél, kérjen tanácsot kezelőorvosától, mivel a Sefaller 5 mg filmtabletta alkalmazása a görcsrohamok erősödését okozhatja.
Ha Önnél allergia vizsgálat elvégzését tervezik, kérdezze meg kezelőorvosát, hogy az allergia vizsgálat elvégzése előtt néhány napig abbahagyja-e Sefaller 5 mg filmtabletta szedését. Ez a gyógyszer befolyásolhatja az Ön allergiatesztjének eredményeit.
Gyermekek
A Sefaller 5 mg filmtabletta szedése nem ajánlott 6 éves kor alatti gyermekeknek, mivel a filmtablettával nem lehetséges az adagok megfelelő módosítása.
Egyéb gyógyszerek és a Sefaller 5 mg filmtabletta
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
A Sefaller 5 mg filmtabletta egyidejű bevétele ételellel, itallal és alkohollal
A Sefaller 5 mg filmtabletta szedésének ideje alatt az alkoholfogyasztás, illetve a központi idegrendszerre ható szer együttes alkalmazása tekintetében ajánlatos az óvatosság.
Arra érzékeny betegeknél, a Sefaller 5 mg filmtabletta és alkohol vagy más, a központi idegrendszerre ható szer együttes alkalmazása tovább csökkentheti az éberséget és ronthatja a teljesítményt.
A Sefaller 5 mg filmtablettát étkezés közben vagy étkezéstől függetlenül is beveheti.
Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Néhány levocetirizinnel kezelt beteg aluszékonyságot/bágyadtságot, fáradtságot és kimerültséget tapasztalhat. Ha szándékában áll vezetni, esetleg veszélyes tevékenységet végezni vagy gépeket kezelni, várja meg, míg kiderül miként reagál Ön erre a gyógyszerre. Bár egészséges személyeknél a vizsgálatok a levocetirizin ajánlott adagolása mellett nem mutattak a szellemi éberségre, reakciókészségre vagy a gépkezelésre gyakorolt negatív hatást.
A Sefaller 5 mg filmtabletta tejcukrot (laktóz-monohidrátot) tartalmaz
Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel kezelőorvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
3. Hogyan kell szedni a Sefaller 5 mg filmtablettát?
Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
A készítmény ajánlott adagja felnőttek és hatéves kortól a gyermekek részére naponta egy tabletta.
Vese- és májkárosodás
Vesekárosodásban szenvedő betegeknek alacsonyabb adagot kell szedniük a vesebetegség súlyosságától függően - alacsonyabb dózis alkalmazható. Gyermekek esetében a dózis megválasztásánál a testsúlyt veszik figyelembe. Az adagolást az Ön kezelőorvosa határozza meg.
Súlyos vesekárosodás esetén a Sefaller 5 mg filmtabletta nem szedhető.
A csak májkárosodásban szenvedő betegek esetében a szokásos adag alkalmazható.
Alkalmazása gyermekeknél
A Sefaller 5 mg filmtabletta alkalmazása hatévesnél fiatalabb gyermekek esetében nem javasolt, mivel ez a gyógyszerforma nem teszi lehetővé a megfelelő adagolást.
Hogyan és mikor kell szednie a Sefaller 5 mg filmtablettát?
A tablettát egészben, vízzel kell bevenni étkezéskor vagy attól függetlenül.
A kezelés időtartama a panaszok jellegétől, fennállásuk időtartamától és az alakulásuktól függ. Orvosa, illetve gyógyszerésze tud tanácsot adni Önnek ezzel kapcsolatban.
Ha az előírtnál több Sefaller 5 mg filmtablettát vett be
Felnőtteknél a Sefaller 5 mg filmtabletta jelentős túladagolása álmosságot okozhat. Gyermekeknél kezdetben izgatottság és nyugtalanság jelentkezhet, amit álmosság követ. Ha úgy gondolja, hogy túl sok Sefaller 5 mg filmtablettát vett be, forduljon kezelőorvosához, aki megállapítja, hogy milyen kezelésre lehet szükség.
Ha elfelejtette bevenni a Sefaller 5 mg filmtablettát
Ha elfelejtette bevenni, vagy az orvosa által felírtnál alacsonyabb adagban vett be Sefaller 5 mg filmtablettát, ne vegyen be kétszeres adagot az elfelejtett adag pótlására. Vegye be a következő adagot, ahogy azt orvosa elrendelte.
Ha idő előtt abbahagyja a Sefaller 5 mg filmtabletta szedését
A kezelés megszakítása valószínűleg nem okoz mellékhatásokat. Ugyanakkor, a Sefaller 5 mg filmtabletta kezelés abbahagyásakor ritkán bőrviszketés fordulhat elő, abban az esetben is, ha ezek a tünetek a kezelés megkezdése előtt nem voltak tapasztalhatók.
A tünetek spontán megszűnhetnek. Egyes esetekben a tünetek súlyosbodhatnak, és a kezelés ismételt megkezdése válhat szükségessé. A kezelés újrakezdésekor a tünetek megszűnhetnek.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Túlérzékenységi reakcióra utaló tünetek legelső jeleinek fellépésekor azonnal hagyja abba a Sefaller 5 mg filmtabletta szedését, és azonnal keresse fel kezelőorvosát.
Túlérzékenységi reakció tünetei lehetnek a következők: a száj, a nyelv, az arc és/vagy a torok duzzanata, légzési vagy nyelési nehézség (mellkasi szorító érzés, zihálás), csalánkiütés, hirtelen vérnyomásesés, ami ájuláshoz vagy esetleg végzetes kimenetelű sokkhoz vezethet.
Gyakori (10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- Szájszárazság
- Fejfájás
- Fáradtság
- Aluszékonyság/Álmosság
Nem gyakori (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet):
- Kimerültség
- Hasfájás
Nem ismert gyakoriságú (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):
- Szívdobogásérzés
- Szapora szívverés
- Görcsrohamok
- Bizsergés érzés
- Szédülés
- Ájulás
- Remegés
- Ízérzékelés zavara
- Forgás- vagy mozgásérzés
- Látászavarok
- Homályos látás
- A szem akaratlan, körkörös mozgása (okulogíria)
- Fájdalmas vagy nehéz vizeletürítés
- Képtelenség a hólyag teljes kiürítésére
- Vizenyő (ödéma)
- Bőrviszketés, előfordulhat a kezelés abbahagyásakor is
- Bőrkiütés
- Csalánkiütés (duzzadt, vörös és viszkető bőr)
- Súlyos bőrkiütés
- Nehézlégzés
- Testsúlynövekedés
- Izomfájdalom
- Ízületi fájdalom
- Aggresszív vagy izgatott viselkedés
- Hallucináció
- Depresszió
- Álmatlanság
- Visszatérő vagy állandó öngyilkossági gondolatok
- Májgyulladás
- Rendellenes májműködés
- Hányás
- Fokozott étvágy
- Hányinger
- Hasmenés
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Sefaller 5 mg filmtablettát tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A buborékcsomagoláson és a dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
A nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Sefaller 5 mg filmtabletta?
- A készítmény hatóanyaga a levocetirizin. 5 mg levocetirizint tartalmaz (dihidroklorid formában) filmtablettánként ami 4,2 mg levocetirizinnel egyenértékű.
- Egyéb összetevők: mikrokristályos cellulóz, laktóz-monohidrát, magnézium-sztearát (E572), hipromellóz (E464), titán-dioxid (E171) és polietilén-glikol.
Milyen a Sefaller 5 mg filmtabletta külleme, és mit tartalmaz a csomagolás?
Fehér vagy csaknem fehér, ovális, mindkét oldalán domború filmtabletta, az egyik oldalán mélynyomású "L9CZ", a másik oldalán pedig "5" jelzéssel.
Filmtabletták PVC/PVDC//Al vagy OPA/Al/PVC//Al buborékcsomagolásban és dobozban
Kiszerelések:
7, 10, 14, 15, 20, 21, 28, 30, 40, 50, 56, 60, 70, 90, 100, 112 vagy 120 db filmtabletta buborékcsomagolásban és dobozban.
30x1 tabletta adagonként perforált buborékcsomagolásban.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
Kiszerelés: 10x (pvc/pvdc//al buborékfóliában) Törzskönyvi szám: OGYI-T-20934/03
Gyógyszerek
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Sandoz Hungária
  • Hatóanyag: levocetirizine
  • ATC: Levocetirizine
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Tájékoztató jellegű, nem támogatott fogyasztói ár: 1084Ft A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.
Kiszerelés: 28x (pvc/pvdc//al buborékfóliában) Törzskönyvi szám: OGYI-T-20934/05
Gyógyszerek
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Sandoz Hungária
  • Hatóanyag: levocetirizine
  • ATC: Levocetirizine
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Tájékoztató jellegű, nem támogatott fogyasztói ár: 2158Ft A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +13, +20 °C

Időnként megnövekszik a felhőzet, szórványosan zápor is lehet, de a napsütés lesz a jellemző. Élénk lesz az északias szél, 25, 30 fokos maximum hőmérsékleteket mérhetünk. Szerdán kettősfront jellegű hatás érvényesül, de front nem érkezik. Többeknél jelentkezhet rosszullét, az arra hajlamosaknál keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az alvásproblémák is felerősödhetnek. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)