Gyógyszerkereső

SALBUTAMOL 2 mg tabletta

Kiszerelés: 30x

Törzskönyvi szám: OGYI-T-991/01

SALBUTAMOL 2 mg tabletta

Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Warsaw Pharmaceutical Works Polfa

Hatóanyag: salbutamol

ATC: Salbutamol

Normatív TB támogatás:

Vényköteles

Közgyógyellátásra adható:

Patikán kívül vásárolható

EÜ támogatásra adható:

EÜ Kiemelt támogatás:

Üzemi baleset jogcím:

Ajánlott fogyasztói ár: 620 Ft
A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, a termék ára függ az orvosi rendelvényen szereplő kedvezmény jogcímétől.

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Salbutamol 2 mg tabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A szalbutamol az ún. béta-szimpatomimetikumok csoportjába tartozó gyógyszer, amely a hörgők simaizmainak ellazításával oldja a hörgőgörcsöt.
A Salbutamol 2 mg tabletta alkalmazható:
- asztma,
- idült hörghurut és
- tüdőtágulat (emfizéma) esetén.
2. Tudnivalók a Salbutamol 2 mg tabletta alkalmazása előtt
Ne szedje a Salbutamol 2 mg tablettát:
- ha allergiás a szalbutamolra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Salbutamol 2 mg tabletta alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával, amennyiben az alább felsorolt betegségek közül bármelyikben szenved:
- szív-, érrendszeri megbetegedések: pl.: vérellátási zavarok okozta szívbetegség, szívelégtelenség, ritmuszavarok, magas vérnyomás,
- pajzsmirigy-túlműködés,
- epilepszia,
- cukorbetegség.
Tájékoztassa kezelőorvosát arról is, ha a fenti betegségek valamelyike Önnél régebben előfordult.
Azonnal forduljon kezelőorvoshoz, ha a kezelés során - különösen gyermekek esetében - allergiás reakciókat vagy bőrkiütést és lázat tapasztal. Lásd a 4. pont.
Orvosi javaslat nélkül nem szabad emelni az adagok nagyságát és számát, mivel ez túladagoláshoz, valamint nemkívánatos hatások kialakulásához vezethet.
Egyéb gyógyszerek és a Salbutamol 2 mg tabletta
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.
- A Salbutamol 2 mg tabletta nem alkalmazható egyidejűleg egyéb, akár szájon át, akár vénás injekció formájában alkalmazott hörgőtágítóval. Az egyidejű alkalmazás növelheti a keringési rendszert érintő nemkívánatos hatásokat, pl.: szívdobogásérzés, gyors szívverés. Nagyon ritka esetben a kezelőorvos előírhatja inhalációs - a szimpatikus rendszert ingerlő - készítmények egyidejű alkalmazását.
- A Salbutamol 2 mg tabletta csak előzetes orvosi elbírálás után szedhető
? vízhajtó gyógyszerekkel, különösen a káliumvesztő vízhajtókkal (pl. furoszemid)
? depresszió elleni készítményekkel (ún. MAO-gátlók és triciklikus antidepresszánsok)
? más, belégzéssel alkalmazható (inhalációs) hörgőtágítókkal.
- Ha Ön a Salbutamol 2 mg tablettával egyidejűleg digoxint (szívbetegség kezelésére) is szed, kezelőorvosa bizonyos laborvizsgálatokat írhat elő a digoxin vérszintjének ellenőrzése érdekében.
A Salbutamol 2 mg tabletta egyidejű bevétele étellel és itallal
A Salbutamol 2 mg tablettát a nap folyamán bármikor, étkezés során vagy attól függetlenül is beveheti. A tablettát vízzel nyelje le.
Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A gyógyszer a terhesség ideje alatt csak egyedi orvosi elbírálás után szedhető.
A szalbutamol gátolja a méhizomzat összehúzódását és a vajúdás/szülés során nehézségeket okoz, ennek megfelelően kezelőorvosa csak abban az esetben fogja a terhesség során előírni a Salbutamol 2 mg tabletta szedését, amennyiben ez feltétlenül szükséges.
Szoptatás ideje alatt a gyógyszer szedése ellenjavallt.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Fenti képességeket a gyógyszer nem befolyásolja.
A Salbutamol 2 mg tabletta laktózt tartalmaz.
Tejcukor (laktóz)-érzékenységben figyelembe kell venni, hogy 1 db Salbutamol 2 mg tabletta 24 mg tejcukrot is tartalmaz.
Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel kezelőorvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
3. Hogyan kell szedni a Salbutamol 2 mg tablettát?
A gyógyszert mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Amennyiben kezelőorvosa másképp nem rendeli, a gyógyszer ajánlott adagja:
Felnőttek és 12 év feletti gyermekek:
Kezdő adag: legfeljebb 4×1-2 tabletta (4×2-4 mg) naponta.
Amennyiben szükséges, a kezdő adagot meg lehet ismételni, de a következő adag alkalmazásáig legalább 6 órának kell eltelnie. Amennyiben ez az adagolás nem biztosítja a kívánt hatást, a kezelőorvos az adag fokozatos emelését fogja előírni, az alkalmazható legmagasabb, 4×4 tabletta (4×8 mg) adagig.
Az adag emelése alatt figyelni kell a mellékhatások megjelenésére, mivel ez a kezelés felfüggesztését vonhatja maga után.
2 tablettánál (4 mg) magasabb egyszeri adagot kezelőorvosa csak akkor fog előírni, amennyiben a kisebb adagok hatástalannak bizonyultak.
Idősek:
Időskorú és a szimpatikus idegrendszer ingerlésére fokozottan érzékeny betegek esetében a kezdő adag: legfeljebb 4×1 tabletta (4×2 mg) naponta.
Amennyiben ez hatástalan, orvosa ezt az adagot növelheti legfeljebb 3-4×4 tablettára (3-4×8 mg-ra).
A szalbutamol maximális napi adagja 16 tabletta (32 mg).
6-12 év közötti gyermekek:
Kezdő adag: legfeljebb 3-4×1 tabletta (3-4×2 mg) naponta.
Amennyiben szükséges, ez az adag ismételhető, de a következő adag bevételéig legalább 6 órának kell eltelnie.
Amennyiben ezek az adagok nem biztosítják a kívánt hatást, kezelőorvosa az adag fokozatos növelését írhatja elő a maximális napi 4×3 tablettáig (4×6 mg) naponta.
Az adagok növelésekor figyelni kell a mellékhatások megjelenésére, mivel ez a kezelés felfüggesztésére adhat okot.
Ha a Salbutamol 2 mg tabletta hatását túlzottan erősnek érzi, vagy a gyógyszer csekély hatásúnak bizonyul, forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.
Ha az előírtnál több Salbutamol 2 mg tablettát vett be:
Amennyiben az előírtnál nagyobb adagot vett be a gyógyszerből, a következő tüneteket észlelheti: mellkasi fájdalom, görcsrohamok, magas- vagy alacsony vérnyomás, szapora szívverés, ritmuszavarok, idegesség, fejfájás, szédülés, szívdobogásérzés, álmatlanság.
A tabletta szedését azonnal abba kell hagyni, és haladéktalanul értesíteni kell a kezelőorvost.
Ha elfelejtette bevenni a Salbutamol 2 mg tablettát
Következő alkalommal ne vegyen be kétszeres adagot, mert ezzel már nem pótolja a kiesett mennyiséget, viszont a túladagolás veszélyének tenné ki magát. A kezelést folytassa a következő előírt adaggal, az előírt időben.
Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így a Salbutamol 2 mg tabletta is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Amennyiben a túlérzékenységi reakció (allergia) kezdeti tüneteit (pl. az arc, ajkak, nyelv vagy torok duzzanata, mely légzési vagy nyelési nehezítettséget okozhat) észleli, AZONNAL hagyja abba a gyógyszer szedését és keresse fel kezelőorvosát. Ezek a tünetek nagyon ritkán jelentkeznek.
Nagyon gyakori mellékhatások (10-ből több mint 1 beteget érinthetnek):
- tremor.
Gyakori mellékhatások (10-ből legfeljebb 1 beteget érinthetnek):
- fejfájás,
- szapora szívverés (tahikardia), szívdobogásérzés,
- izomgörcsök.
Ritka mellékhatások (1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthetnek):
- a vér kálium szintjének csökkenése (hypokalaemia),
- értágulat a kis ereken (perifériás vazodilatáció).
Nagyon ritka mellékhatások (10 000-ből legfeljebb 1 beteget érinthetnek):
- túlérzékenységi reakciók, beleértve a bőr és a nyálkahártyák duzzanatát, csalánkiütést (urtikária), hörgőgörcsöt (bronhospazmus), alacsony vérnyomást (hipotenzió), ájulást,
- szívritmuszavarok (szabálytalan - pitvarfibrilláció - vagy túl gyors szívverés - szupraventrikuláris tahikardia -, illetve a szabályos szívritmus mellett jelentkező plusz ütések - extraszisztolé),
- hiperaktivitás,
- izommerevség.

Nem ismert gyakoriságú mellékhatások (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatok alapján nem becsülhető meg):

A szívizom oxigénhiánya (iszkémiás szívizom-károsodás), mellkasi diszkomfortérzés - bár nem ismert pontosan, hogy milyen gyakorisággal, de egyes esetekben mellkasi fájdalom (angina pectoris) jelentkezhet. Értesítse kezelőorvosát, ha ezeket a tüneteket tapasztalja a Salbutamol 2 mg kezelés során, de a gyógyszer szedését csak az orvos utasítására hagyja abba.
Hörgőgörcs, gégeödéma, hányás, a száj- és toroknyálkahártya irritációja, kiszáradása, aluszékonyság, irritábilitás, vizelési panaszok.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Salbutamol 2 mg tablettát tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
Legfeljebb 25 °C-on, a nedvességtől és fénytől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.
A csomagoláson feltüntetett lejárati idő (EXP:) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Salbutamol 2 mg tabletta?
- A készítmény hatóanyaga: a szalbutamol. Egy tabletta 2 mg szalbutamolt (szalbutamol-szulfát formájában) tartalmaz.
- Egyéb összetevők: magnézium-sztearát, mikrokristályos cellulóz, kukoricakeményítő, laktóz-monohidrát (24 mg tablettánként).
Milyen a Salbutamol 2 mg tabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Fehér, lapos, metszett élű, az egyik oldalon törésvonallal és alatta S jelzéssel ellátott tabletta.
30 db (2×15) tabletta Al/PVC fóliázott buborékcsomagolásban és dobozban.

Kapcsolódó betegségek ( tüdő- és légúti megbetegedések )