ROWACHOL belsőleges oldatos cseppek

ROWACHOL belsőleges oldatos cseppek betegtájékoztatója

Milyen betegségek esetén használható és hogyan fejti ki hatását a Rowachol? A Rowachol csepp máj- és epebetegségek (pl. epekő. epegörcs, epehólyag - és epevezeték gyulladás, májgyulladás) kezelésére szolgáló gyógyszerkészítmény.
Milyen hatóanyagokat és segédanyagokat tartalmaz: Hatóanyag: az oldat 1 g-jában: 170,00 mg pinenum (alfa+beta), 50,00 mg camphenium, 20,00 mg cineolum, 320,00 mg mentholum, 60,00 mg menthonum, 50,00 mg borneolum.
Segédanyag: olivaolaj.
Milyen esetekben nem használható? A készítmény összetevőivel szembeni túlérzékenység esetén.
Ellenjavallt az epeutak elzáródása okozta sárgaság esetén, máj- és veseelégtelenségben.
Terhesség első harmadában.
Gyermekkorban.
Miről kell feltétlen tájékoztatnia a kezelőorvost a Rowachol szedése előtt? Ha a készítmény bármelyik összetevőjével szemben (különösen a mentol) túlérzékeny.
Szedhet- e egyéb gyógyszert a Rowachollal egyidőben? Kerülendő a Rowachol szedésével egyidejűleg véralvadásgátlók szedése, ismert májkárosodásban, olyan gyógyszerek szedése, melyek a májban bomlanak le, valamint olyan készítményekkel, melyeknél az adag nagyon pontos beállítása szükséges.
A gyógyszer tartós szedése cukorbetegek szénhidrát anyagcseréjét kedvezően befolyásolja, így - egyes esetekben - a cukorbetegség miatt szedett gyógyszerek adagjának csökkentése válhat szükségessé. Ezért cukorbetegek a gyógyszer tartós használatáról tájékoztassák kezelőorvosukat.
Alkalmazható-e terhesség és szoptatás ideje alatt? Bár magzatkárosító hatásról nem számoltak be a Rowachol adása a terhesség első harmadában nem javasolt.
Szoptatás idején alkalmazása nem javasolt.
A terhesség második-harmadik harmadában csak kifejezett orvosi javallatra alkalmazható.
Hogyan kell használni a Rowacholt? Ha az orvos másképp nem rendeli, szokásos adagja felnőtteknek naponta 3-szor 3-5 csepp oldat étkezés előtt fél órával. Epegörcs esetén 20-30 csepp, amely 20 perc múlva megismételhető.
A kezelés idején zsír- és koleszterinszegény étrendet tanácsos tartani.
Milyen nemkívánatos mellékhatások léphetnek fel a Rowachol szedése közben? Borsmenta vagy kámfor íz érzet, mely csökkenthető, ha étkezés előtt fél órával veszi be a cseppet, ritkán gyomorégés.
Mi a teendő, ha elfelejti bevenni a Rowacholt? A következő adagot vegye be a megszokott időpontban, ne vegyen be egyszerre 2 adagot.
Mik a túladagolás tünetei, mi ilyenkor a teendő? Az illóolajok nagy adagban a központi idegrendszer működését gátolják, ami légzési elégtelenséghez, bódultsághoz, a görcskészség fokozódásához vezethet.
Túladagolás esetén haladéktalanul forduljon orvoshoz.
Hogyan kell tárolni a Rowacholt: Szobahőmérsékleten (max. 25 °C -on) tárolandó.
A gyógyszert gyermekek elől gondosan el kell zárni!
A gyógyszert a csomagoláson feltüntetett lejárati időn belül szabad felhasználni.
Kiszerelés: 1x10 ml Törzskönyvi szám: OGYI-T-8559/01
ROWACHOL belsőleges oldatos cseppek
  • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Rowa Pharmaceuticals
    • Hatóanyag: összetett: pinene, camphene, cineole, menthol, menthone, borneol
    • ATC: Az epebetegségek egyéb terápiás készítményei
    • Normatív TB támogatás:
    • Vényköteles:
    • Közgyógyellátásra adható:
    • Patikán kívül vásárolható:
    • EÜ támogatásra adható:
    • EÜ Kiemelt támogatás:
  • Üzemi baleset jogcím:

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +21 °C
Minimum: +6 °C

Az átmenetileg megnövekvő gomoly- és fátyolfelhőzet mellett legalább több órára kisüt a nap. Csapadék nem valószínű. A délnyugati, déli szelet élénk, helyenként erős, főként az Északnyugat-Dunántúlon viharos lökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 18 és 25 fok között várható. Késő estére általában 12 és 17 fok közé hűl le a levegő. Az időjárás most a hidegfrontra érzékenyeket érinti különösképpen rosszul.