Gyógyszerkereső

ROSUVASTATIN PHARMA-REGIST 10 mg filmtabletta

Kiszerelés: 30x

Törzskönyvi szám: OGYI-T-22225/16

ROSUVASTATIN PHARMA-REGIST 10 mg filmtabletta

Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Pharma-Regist

Hatóanyag: rosuvastatin

ATC: Rosuvastatin

Normatív TB támogatás:

Vényköteles

Közgyógyellátásra adható:

Patikán kívül vásárolható

EÜ támogatásra adható:

EÜ Kiemelt támogatás:

Üzemi baleset jogcím:

Tájékoztató fogyasztói ár: 1099 Ft
A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.

Fogyasztói ár: 1099 Ft *

Normatív támogatott ár: 299 Ft 

*az ár tájékozatató jellegű.

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Rosuvastatin Pharma-Regist és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Rosuvastatin Pharma-Regist a sztatinoknak nevezett gyógyszerek családjába tartozik.
A Rosuvastatin Pharma-Registet azért írta fel kezelőorvosa, mert:
- Önnek magas a koleszterinszintje. Ez azt jelenti, hogy Ön veszélyeztetett a szívinfarktus vagy a szélütés (sztrók) kialakulásának szempontjából. A Rosuvastatin Pharma-Regist filmtablettát a magas koleszterinszint kezelésére alkalmazzák felnőtteknél, serdülőknél, valamint 6 éves vagy idősebb gyermekeknél.
Azért javasolták Önnek a sztatin-kezelést, mert a diéta és a testmozgás önmagában nem eredményezett megfelelő mértékű koleszterinszint-csökkenést. A Rosuvastatin Pharma-Regist filmtabletta szedése során is folytatni kell a koleszterincsökkentő diétát és a testmozgást.
Vagy
- Egyéb tényezők jelenléte miatt, amelyek növelik Önnél a szívinfarktus, a szélütés (sztrók) vagy a társuló egészségügyi problémák kialakulásának veszélyét.
A szívinfarktust, a szélütést vagy a társuló egyéb problémákat az érelmeszesedésnek (ateroszklerózis) nevezett betegség okozhatja. Az ateroszklerózis a zsírrészecskék érfalakba történő beépülését jelenti.
Miért fontos a Rosuvastatin Pharma-Regist folyamatos szedése?
A Rosuvastatin Pharma-Regist a vérben keringő, lipideknek nevezett zsírrészecskék vérszintjét befolyásolja, melyek közül leggyakoribb a koleszterin.
Különböző típusú koleszterinek találhatók a vérben: a "rossz" koleszterin (LDL-C) és a "jó" koleszterin (HDL-C).
- A Rosuvastatin Pharma-Regist filmtablettával csökkenthető a "rossz" koleszterin és növelhető a "jó" koleszterin.
- Úgy fejti ki hatását, hogy a szervezetben megakadályozza a "rossz" koleszterin képződését, valamint segíti szervezetét annak vérből történő eltávolításában.
A legtöbb embernél a magas koleszterinszint nem befolyásolja a közérzetet, mivel nem okoz tüneteket. Ha azonban ez az állapot kezeletlen marad, a zsírrészecskék beépülhetnek a vérerek falába, amely azok szűkületéhez vezet.
Előfordulhat, hogy ezek a beszűkült vérerek elzáródnak, így elégtelenné válik a szív vagy az agy vérellátása, mely szívinfarktus vagy szélütés kialakulásához vezet. A koleszterinszintjének kezelésével csökkentheti a szívinfarktus vagy a szélütés kialakulásának kockázatát.
Fontos folyamatosan szedni a Rosuvastatin Pharma-Regist filmtablettát, még akkor is, ha már sikerült megfelelő mértékben lecsökkenteni a koleszterinszintet, mivel a gyógyszer szedése megakadályozza a koleszterinszint újbóli megemelkedését és a zsírrészecskék lerakódását. Azonban abba kell hagynia a gyógyszer szedését, amennyiben kezelőorvosa ezt tanácsolja Önnek, vagy teherbe esik.
2. Tudnivalók a Rosuvastatin Pharma-Regist szedése előtt
Ne szedje a Rosuvastatin Pharma-Registet:
- ha allergiás a rozuvasztatinra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére,
- ha terhes vagy szoptat. Amennyiben a Rosuvastatin Pharma-Regist-kezelés ideje alatt teherbe esik, azonnal hagyja abba a gyógyszer szedését és forduljon kezelőorvosához. A nőknek a Rosuvastatin Pharma-Regist szedése alatt megfelelő fogamzásgátló módszert kell alkalmazniuk, hogy elkerüljék a terhességet,
- ha májbetegségben szenved,
- ha súlyos vesebetegségben szenved,
- ha ismétlődő vagy ismeretlen eredetű izombántalom vagy izomfájdalom jelentkezik Önnél,
- ha ciklosporint szed (szervátültetést követően alkalmazzák).
Amennyiben a fent említettek közül bármelyik vonatkozik Önre (vagy kétségei vannak), keresse fel kezelőorvosát.
Az említetteken kívül nem szedheti a Rosuvastatin Pharma-Regist 30 mg vagy 40 mg filmtablettát (a két legnagyobb hatáserősség):
- ha közepesen súlyos vesebetegségben szenved (amennyiben bizonytalan, kérdezze meg kezelőorvosát),
- ha pajzsmirigy-betegsége van,
- ha ismétlődő vagy ismeretlen eredetű izombántalom vagy izomfájdalom jelentkezik Önnél, ha a személyes vagy családi kórtörténetben izombetegség szerepel, vagy korábban egyéb koleszterinszint-csökkentő gyógyszer szedésekor izombántalom lépett fel,
- ha rendszeresen nagy mennyiségű alkoholt fogyaszt,
- ha Ön ázsiai származású (japán, kínai, filippin, vietnámi, koreai vagy indiai),
- ha a fibrátok csoportjába tartozó, egyéb koleszterinszint-csökkentő gyógyszert szed.
Amennyiben a fent említettek közül bármelyik vonatkozik Önre (vagy kétségei vannak), keresse fel kezelőorvosát.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Rosuvastatin Pharma-Regist szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével:
- ha veseproblémái vannak;
- ha májproblémái vannak;
- ha ismétlődő vagy ismeretlen eredetű izombántalom vagy izomfájdalom jelentkezik, ha Önnél vagy családtagjainál korábban izomproblémák fordultak elő, vagy korábban egyéb koleszterinszint-csökkentő gyógyszer szedésekor izombántalom lépett fel. Azonnal tudassa kezelőorvosával, ha ismeretlen eredetű izomfájdalom jelentkezik Önnél, különösen, ha ezt rosszullét és láz is kíséri. Szintén mondja el kezelőorvosának vagy gyógyszerészének, ha izomgyengesége van, mely tartósan fennáll. További laboratóriumi vizsgálatok és gyógyszerek lehetnek szükségesek ennek megállapításához és kezeléséhez;
- ha rendszeresen nagy mennyiségű alkoholt fogyaszt;
- ha pajzsmirigy-betegsége van;
- ha a fibrátok csoportjába tartozó, egyéb koleszterinszint-csökkentő gyógyszert szed. Kérjük, figyelmesen olvassa el ezt a betegtájékoztatót, akkor is, ha korábban már szedett egyéb gyógyszert a magas koleszterinszint csökkentésére.
- ha fertőzések - beleértve a HIV-fertőzést vagy a hepatitisz C (májgyulladás) fertőzést is - kezelésére szed valamely gyógyszert, mint pl. ritonavirt lopinavirral és/vagy atazanavirral, vagy a szimeprevirt, további információkért lásd a "Egyéb gyógyszerek és a Rosuvastatin Pharma-Regist" részt;
- ha Ön elmúlt 70 éves (kezelőorvosának egyénre szabottan kell megállapítania az Ön számára legmegfelelőbb kezdő Rosuvastatin Pharma-Regist-dózist);
- ha súlyos légzési elégtelenségben szenved;
- ha Ön ázsiai származású, azaz japán, kínai, filippin, vietnámi, koreai vagy indiai. Kezelőorvosának egyénre szabottan kell megállapítania az Ön számára legmegfelelőbb kezdő Rosuvastatin Pharma-Regist-dózist;
- ha jelenleg vagy az elmúlt 7 napban fuzidinsav nevű (bakteriális fertőzések kezelésére szolgáló) gyógyszert alkalmaztak Önnél (szájon át szedhető gyógyszerformában vagy injekcióban). A fuzidinsav és az Rosuvastatin Pharma-Regist együttes használata súlyos izomproblémákhoz vezethet (rabdomiolízis).
Amennyiben a fent említettek közül bármelyik vonatkozik Önre (vagy kétségei vannak):
Ne vegyen be 30 mg-os vagy 40 mg-os Rosuvastatin Pharma-Regist adagot (a két legnagyobb adag), valamint bármely nagyságú Rosuvastatin Pharma-Regist adag szedése előtt konzultáljon kezelőorvosával, gyógyszerészével.
Néhány betegnél a sztatinok a máj működésében eltéréseket okozhatnak. Ez egy egyszerű vizsgálattal kimutatható, mellyel a megemelkedett májenzimszinteket mérik a vérben. Ezért kezelőorvosa a Rosuvastatin Pharma-Regist-terápia megkezdése előtt, majd azt követően a kezelés ideje alatt rendszeresen el fogja végezni ezt a vérvizsgálatot (májfunkciós vizsgálat).
Amíg Ön ezt a gyógyszert szedi, kezelőorvosa szoros megfigyelés alatt fogja tartani, amennyiben Ön cukorbeteg, vagy fennáll a cukorbetegség kialakulásának kockázata. Önnél valószínűleg fennáll a cukorbetegség kialakulásának kockázata, ha vérében magas a cukor- és a zsírszint, ha túlsúlyos és magas vérnyomása van.
Gyermekek és serdülők
- ha a beteg 6 évesnél fiatalabb: a Rosuvastatin Pharma-Regist nem adható 6 évesnél fiatalabb gyermekeknek.
- ha a beteg 18 évesnél fiatalabb: a Rosuvastatin Pharma-Regist 30 mg és 40 mg filmtabletta nem alkalmazható gyermekeknél és serdülőknél 18 éves kor alatt.
Egyéb gyógyszerek és a Rosuvastatin Pharma-Regist
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Különösen fontos, hogy közölje kezelőorvosával, amennyiben az alábbi gyógyszerek bármelyikét szedi:
- ciklosporin (általában szervátültetést követően alkalmazzák);
- warfarin vagy klopidogrel (vagy egyéb vérhígító gyógyszer);
- fibrátok (mint például a gemfibrozil és a fenofibrát) vagy egyéb koleszterinszint-csökkentő gyógyszerek (például ezetimib);
- emésztési problémákra szedett gyógyszerek (gyomorsavat semlegesítő szerek);
- eritromicin (antibiotikum);
- fogamzásgátló tabletták vagy női hormonpótló gyógyszerek;
- vírusellenes készítmények, mint például a ritonavir lopinavirrel és/vagy atazanavirrel vagy a szimeprevir (fertőzések kezelésére, beleértve a HIV-fertőzést vagy a hepatitisz C-fertőzést - lásd "Figyelmeztetések és óvintézkedések" című részt);
- ha baktériumfertőzés kezelésére fuzidinsavat kell szednie szájon át, átmenetileg abba kell hagynia ennek a gyógyszernek a használatát. Kezelőorvosa fogja tájékoztatni Önt, amikor biztonságos újrakezdenie az Rosuvastatin Pharma Regist -kezelést. A Rosuvastatin Pharma Regist és a fuzidinsav együttes szedése ritkán izomgyengeséghez, az izmok nyomásérzékenységéhez vagy fájdalmához (kóros izomlebomláshoz) vezethet. További tájékoztatásért a kóros izomlebomlásról (rabdomiolízis) lásd a 4. pontot;
- regorafenib (rosszindulatú daganatok kezelésére alkalmazzák);
- bármelyik a következő gyógyszerek közül, amelyeket vírusfertőzések kezelésére használnak, beleértve a HIV-fertőzést vagy a hepatitis C-fertőzést is, önmagukban vagy kombinációban (lásd a "Figyelmeztetések és óvintézkedések" című pontot): ritonavir, lopinavir, atazanavir, szimeprevir, ombitaszvir, paritaprevir, daszabuvir, velpataszvir, grazoprevir, elbasvir, glecaprevir, pibrentaszvir.
A Rosuvastatin Pharma-Regist megváltoztathatja ezeknek a gyógyszereknek a hatását, vagy fordítva, ezek a gyógyszerek módosíthatják a Rosuvastatin Pharma-Regist hatását.
Rosuvastatin Pharma-Regist egyidejű bevétele étellel és itallal
A Rosuvastatin Pharma-Regist étkezéssel vagy attól függetlenül is bevehető.
Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Ne szedje a Rosuvastatin Pharma-Registet, ha Ön terhes vagy szoptat. Amennyiben a Rosuvastatin Pharma-Regist szedése közben esik teherbe, azonnal hagyja abba a Rosuvastatin Pharma-Regist szedését és értesítse erről kezelőorvosát. A terhesség elkerülése érdekében a nőknek megfelelő fogamzásgátlást kell alkalmazniuk a kezelés alatt.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A legtöbb esetben a Rosuvastatin Pharma-Regist szedésének ideje alatt a gépjárművezetés és a gépek kezelése megengedett, mivel a készítmény nem befolyásolja az ilyen tevékenységhez szükséges képességeket. Azonban a Rosuvastatin Pharma-Regist-kezelés ideje alatt néhány esetben jelentkezhet szédülés. Amennyiben szédülést tapasztal, beszéljen kezelőorvosával, mielőtt ilyen tevékenységbe kezdene.
A Rosuvastatin Pharma-Regist laktózt (tejcukrot) tartalmaz
Amennyiben kezelőorvosa már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel kezelőorvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
A segédanyagok teljes listáját lásd a "A csomagolás tartalma és egyéb információk" című részben.
3. Hogyan kell szedni a Rosuvastatin Pharma-Registet?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Ajánlott adagja felnőtteknek
Ha a magas koleszterinszint miatt szedi a Rosuvastatin Pharma-Registet:
Kezdő adag
A Rosuvastatin Pharma-Regist-terápiát 5 mg-os vagy 10 mg-os adaggal kell kezdeni, még akkor is, ha korábban már magasabb dózisban is szedett egyéb sztatin-készítményt. A kezdő adag megállapítása függ:
- a koleszterinszinttől.
- a szívinfarktus vagy a szélütés kockázatának mértékétől.
- olyan faktoroktól, melyek valószínűsítik bizonyos mellékhatások jelentkezését.
Beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, hogy a Rosuvastatin Pharma-Regist-terápiában Önnek mely kezdő adag lenne a legmegfelelőbb.
Kezelőorvosa a legkisebb (5 mg) dózist írhatja elő Önnek, amennyiben:
- Ön ázsiai (japán, kínai, filippin, vietnámi, koreai vagy indiai) származású.
- Ön elmúlt 70 éves.
- Ön középsúlyos vesebetegségben szenved.
- fennáll Önnél az izomfájdalom és izomérzékenység (miopátia) kialakulásának kockázata.
Az adag emelése és a maximális napi adag
Kezelőorvosa elrendelheti a gyógyszer adagjának emelését, azért, hogy Ön a megfelelő adagban szedje a Rosuvastatin Pharma-Regist filmtablettát. Ha 5 mg adaggal kezdi a terápiát, kezelőorvosa megduplázhatja az adagot 10 mg, 20 mg vagy 40 mg adagig, szükség esetén. Ha 10 mg a kezdő adag, orvosa 20 mg ra, majd 40 mg ra emelheti azt, amennyiben szükséges. Az adagmódosítás négyhetes időközönként történik.
A Rosuvastatin Pharma-Regist maximális napi adagja 40 mg. Ezt azok a betegek kapják, akiknek koleszterinszintjük magas, esetükben nagy a szívinfarktus vagy a szélütés kialakulásának kockázata, és akiknél a 20 mg os dózissal nem sikerült megfelelő mértékű koleszterinszint csökkenést elérni.
Ha a szívinfarktus, a szélütés (sztrók) vagy a társuló egészségügyi problémák kialakulása kockázatának csökkentése miatt szedi a Rosuvastatin Pharma-Registet:
Az ajánlott adag napi 20 mg. Kezelőorvosa azonban elrendelheti a gyógyszer adagjának csökkentését, ha a fentiekben említett tényezők közül valamelyik vonatkozik Önre.
Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél 6-17 éves korban
6-17 éves gyermekeknél és serdülőknél a gyógyszer adagja naponta egyszer 5-20 mg. Az ajánlott kezdő adag naponta 5 mg. Kezelőorvosa fokozatosan megnövelheti a gyógyszer adagját, azért, hogy megállapítsa a megfelelő Rosuvastatin Pharma-Regist adagot. A Rosuvastatin Pharma-Regist maximális napi adagja 10 mg vagy 20 mg a 6-17 éves életkorban, a kezelt alapbetegségüktől függően. Az adagját naponta egyszer vegye be. A Rosuvastatin Pharma-Regist 40 mg filmtabletta nem alkalmazható gyermekeknél.
A tabletta bevétele
Egészben, vízzel nyelje le a tablettát.
A Rosuvastatin Pharma-Regist filmtablettát naponta egyszer kell bevenni. A nap bármely szakában bevehető.
Célszerű mindig azonos időben bevenni a tablettát, mert így kevésbé felejti el.
Rendszeres koleszterinszint-ellenőrzés
Fontos, hogy rendszeresen felkeresse kezelőorvosát a koleszterinszint megfelelő mértékű csökkenésének és szinten tartásának ellenőrzése céljából.
Kezelőorvosa elrendelheti a gyógyszer adagjának emelését, azért, hogy Ön a megfelelő adagban szedje a Rosuvastatin Pharma-Registet.
Ha az előírtnál több Rosuvastatin Pharma-Registet vett be
Azonnal értesítse kezelőorvosát vagy keresse fel a legközelebbi kórházat.
Ha kórházi kezelésre szorul, vagy más betegség miatt részesül kezelésben, tájékoztassa a szakszemélyzetet, hogy Rosuvastatin Pharma-Registet szed.
Ha elfelejtette bevenni a Rosuvastatin Pharma-Registet
Ne aggódjon, folytassa a kezelést a soron következő dózissal.
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott tabletta pótlására.
Ha idő előtt abbahagyja a Rosuvastatin Pharma-Regist szedését
Beszélje meg kezelőorvosával, ha abba szeretné hagyni a Rosuvastatin Pharma-Regist szedését. A Rosuvastatin Pharma-Regist-terápia abbahagyásával újra megemelkedhet a vér koleszterinszintje.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Fontos tudni, hogy melyek lehetnek ezek a mellékhatások. Ezek a mellékhatások általában enyhék és rövid időn belül megszűnnek.
Hagyja abba a Rosuvastatin Pharma-Regist szedését, és azonnal kérjen orvosi segítséget, ha az alábbi allergiás reakciókat észleli:
- légzési nehézség, az arc, az ajkak, a nyelv, illetve a torok duzzanata kíséretében vagy anélkül.
- az arc, az ajkak, a nyelv, illetve a torok duzzanata, mely nyelési nehézséggel jár.
- súlyos bőrviszketés (a bőr felszínéből kiemelkedő kiütéssel).
Szintén, hagyja abba a Rosuvastatin Pharma-Regist szedését, és azonnal kérjen orvosi segítséget, ha valamely szokatlan izomfájdalom vagy izomérzékenység jelentkezik, és a vártnál tovább tart. Az izmokat érintő tünetek gyermekeknél és serdülőknél gyakrabban jelentkeznek, mint felnőtteknél. Mint más sztatinok alkalmazásakor is, nagyon kisszámú betegnél kellemetlen izomtüneteket tapasztaltak, melyből ritkán, egy rabdomiolízisnek nevezett, potenciálisan életet veszélyeztető izomkárosodás alakult ki.
Gyakori lehetséges mellékhatások (100-ból 1-10 beteget érinthet):
- fejfájás,
- hasi fájdalom,
- székrekedés,
- hányinger,
- izomfájdalom,
- gyengeségérzés,
- szédülés,
- a vizeletben megjelenő fehérje mennyiségének növekedése - ez rendszerint a Rosuvastatin Pharma-Regist-kezelés felfüggesztése nélkül, magától visszaáll a normál értékre (csak a Rosuvastatin Pharma-Regist 40 mg adagra vonatkozik),
- cukorbetegség. A cukorbetegségnek nagyobb a valószínűsége, amennyiben az Ön vérében magas a cukor- és a zsírszint, ha túlsúlyos és magas vérnyomása van. Amíg Ön ezt a gyógyszert szedi, kezelőorvosa megfigyelés alatt fogja tartani.
Nem gyakori lehetséges mellékhatások (1000-ből 1-10 beteget érinthet):
- bőrkiütés, viszketés és egyéb bőrtünetek,
- a vizeletben megjelenő fehérje mennyiségének növekedése - ez rendszerint a Rosuvastatin Pharma-Regist-kezelés felfüggesztése nélkül, magától visszaáll a normál értékre (csak a Rosuvastatin Pharma-Regist 5-20 mg adagra vonatkozik).
Ritka lehetséges mellékhatások (10 000-ből 1-10 beteget érinthet):
- súlyos allergiás reakciók - tünetei közé tartozik az arc-, ajak-, nyelv- és/vagy torok vizenyős duzzanata, nyelési vagy légzési nehezítettség, súlyos bőrviszketés (a bőr felszínéből kiemelkedő kiütésekkel). Amennyiben úgy véli, hogy Önnél allergiás reakció lépett fel, hagyja abba a Rosuvastatin Pharma-Regist szedését, és haladéktalanul kérjen orvosi segítséget.
- izombántalom felnőtteknél - amennyiben szokatlan izomfájdalom vagy izomérzékenység jelentkezik, amely a vártnál hosszabb ideig tart, a biztonság kedvéért hagyja abba a Rosuvastatin Pharma-Regist szedését és azonnal forduljon kezelőorvosához.
- súlyos hasi fájdalom (hasnyálmirigy-gyulladás),
- a májenzim értékek emelkedése a vérben,
- a vérlemezkék számának csökkenése, ami véraláfutást/vérzést okozhat.
Nagyon ritka lehetséges mellékhatások (10 000-ből kevesebb, mint 1 beteget érinthet):
- sárgaság (a bőr és a szemek sárgás elszíneződése),
- májgyulladás (hepatitisz),
- vér megjelenése a vizeletben,
- ízületi fájdalom,
- a karon és a lábon jelentkező idegi eredetű tünetek (mint pl. zsibbadás),
- emlékezetkiesés,
- az emlők megnagyobbodása férfiaknál (ginekomasztia).
Nem ismert gyakorisággal jelentkező mellékhatás lehet még:
- hasmenés (laza széklet),
- a száj és a szem környékén, valamint a nemi szerveken jelentkező súlyos hólyagos bőrelváltozások (Stevens-Johnson-szindróma),
- köhögés,
- légszomj,
- vizenyős duzzanat (ödéma),
- alvászavarok, mint pl. álmatlanság, rémálmok,
- szexuális zavarok,
- depresszió,
- légzéssel kapcsolatos panaszok, mint pl. tartósan fennálló köhögés és/vagy légszomj, vagy láz,
- ínsérülés,
- izomgyengeség, mely tartósan fennáll,
- az idegek sérülése a kezekben és a lábakban (például zsibbadás, bizsergés és fájdalom).
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Rosuvastatin Pharma-Registet tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon feltüntetett lejárati idő (EXP) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
A fénytől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Rosuvastatin Pharma-Regist?
- A készítmény hatóanyaga a rozuvasztatin.
5 mg rozuvasztatin (rozuvasztatin-kalcium formájában) filmtablettánként.
10 mg rozuvasztatin (rozuvasztatin-kalcium formájában) filmtablettánként.
15 mg rozuvasztatin (rozuvasztatin-kalcium formájában) filmtablettánként.
20 mg rozuvasztatin (rozuvasztatin-kalcium formájában) filmtablettánként.
30 mg rozuvasztatin (rozuvasztatin-kalcium formájában) filmtablettánként.
40 mg rozuvasztatin (rozuvasztatin-kalcium formájában) filmtablettánként.
- Egyéb összetevők (segédanyagok): laktóz, mikrokristályos cellulóz, kroszpovidon, magnézium-sztearát és vízmentes kolloid szilícium-dioxid a tablettamagban és laktóz-monohidrát, titán-dioxid (E171), makrogol 6000 és bázisos butil-metakrilát kopolimer a filmbevonatban.
Milyen a Rosuvastatin Pharma-Regist külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
A Rosuvastatin Pharma-Regist 5 mg filmtabletta fehér, kerek, mindkét oldalán enyhén domború felületű, metszett élű filmtabletta, egyik oldalán "5" bevéséssel.
A Rosuvastatin Pharma-Regist 10 mg filmtabletta fehér, kerek, mindkét oldalán enyhén domború felületű, metszett élű filmtabletta, egyik oldalán "10" bevéséssel.
A Rosuvastatin Pharma-Regist 15 mg filmtabletta fehér, kerek, mindkét oldalán enyhén domború felületű, metszett élű filmtabletta, egyik oldalán "15" bevéséssel.
A Rosuvastatin Pharma-Regist 20 mg filmtabletta fehér, kerek, metszett élű filmtabletta.
A Rosuvastatin Pharma-Regist 30 mg filmtabletta fehér, mindkét oldalán domború felületű, kapszula alakú filmtabletta, mindkét oldalán bemetszéssel. A tablettán lévő bemetszés csak a széttörés elősegítésére és a lenyelés megkönnyítésére szolgál, nem arra, hogy a készítményt egyenlő adagokra ossza.
A Rosuvastatin Pharma-Regist 40 mg filmtabletta fehér, mindkét oldalán domború felületű, kapszula alakú filmtabletta.
Csomagolás:
Filmtabletták OPA/Al/PVC//Al buborékcsomagolásban és dobozban.
Kiszerelés:
10 db, 14 db, 20 db, 28 db, 30 db, 56 db, 60 db, 84 db, 90 db, 98 db vagy 100 db filmtabletta.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

Kapcsolódó betegségek ( szív- és érrendszeri betegségek )

Szeretném megvásárolni patikában, megkeresem a legközelebbi patikát:


Partner patikáink: logo BENU Gyógyszertár