RHEUMON 50 mg/g gél

RHEUMON 50 mg/g gél betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Rheumon 50 mg/g gél és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Rheumon 50 mg/g gél a reumás megbetegedések külsőleges, helyi kezelésére szolgáló gyógyszere. Hatóanyaga, az etofenamát a nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek csoportjába tartozik, gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatással rendelkezik.
A Rheumon 50 mg/g gél a váz-izomrendszer lágyrészeiben kialakuló (mozgásszervi) reumás megbetegedések kezelésére alkalmazható. A reumás megbetegedések közé tartoznak az izom-reumatizmusok, a váll körüli izmok feszességével járó betegségek (periartropátia humeroszkapuláris), a derékfájás különböző fajtái, mint a lumbágó, az isiászos megbetegedések, az ínhüvely és nyálkatömlők gyulladása, továbbá a gerincoszlop és más ízületek kopási és túlterheléses esetei (artrózisok, spondilózisok).
Továbbá alkalmazható az izmok tompa, zúzódással járó sérülései, a fájdalommal, duzzadással esetleg vérömleny kialakulásával járó húzódás, rándulások és szakadások kezelésére, melyek gyakran előfordulhatnak a napi munka és sportolás során.
2. Tudnivalók a Rheumon 50 mg/g gél alkalmazása előtt
Ne alkalmazza a Rheumon 50 mg/g gélt
- ha allergiás a készítmény hatóanyagaira, vagy más nem-szteroid gyulladáscsökkentőre, vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére,
- terhesség esetén.
- A gyógyszer alkalmazása gyermekek számára ellenjavallt.
- Nem szabad sérült, viszkető vagy gyulladt bőrre alkalmazni.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Rheumon 50 mg/g gél fokozott elővigyázatossággal alkalmazható
- asztma, szénanátha, orrnyálkahártya-duzzanat (pl. orr-polip) esetén,
- idült hörgőszűkülettel járó tüdőbetegségben, ill. idült légúti gyulladás (különösen, ha szénanáthaszerű tünetek kísérik) esetén,
- amennyiben egyéb anyagokkal szemben túlérzékeny (bőrreakció, viszketés, csalánkiütés).
Figyeljen arra, hogy a Rheumon gél ne kerüljön a szemébe!
Gyermekek
Újszülöttek és kisdedek kezelésére a készítmény nem alkalmazható.
A Rheumon 50 mg/g gél a politúrozott bútorokon, és műanyag felületeken elszíneződést és felületi elváltozást okozhat, ezért a gél felvitele után ajánlott kezet mosni, illetve kerülni a megnevezett felületek érintését.
Egyéb gyógyszerek és a Rheumon 50 mg/g gél
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben alkalmazott, vagy alkalmazni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Terhesség, szoptatás és termékenység
Mivel emberi terhességben megfelelő adatok nem állnak rendelkezésre, és állatkísérletekben a magzat károsodását észlelték, ezért a készítmény nem alkalmazható a terhesség folyamán.
Szoptatás alatt a Rheumon 50 mg/g gél csak kis testfelületre és rövid ideig alkalmazható.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Fenti képességeket a készítmény nem befolyásolja.
3. Hogyan kell alkalmazni a Rheumon 50 mg/g gélt?
Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
A készítmény ajánlott adagja a betegség vagy az elváltozás nagyságától és a panaszok súlyosságától függ, ami betegenként természetesen különböző lehet. Ha az orvos másként nem rendeli, az alábbi módon alkalmazza a készítményt:
A fájdalmas terület nagyságától és a fájdalom mértékétől függően naponta többször, háromszor-négyszer 5-10 cm-nyi mennyiséget dörzsöljünk be egyenletesen az érintett bőrfelületre.
Milyen hosszú ideig lehet alkalmazni a Rheumon 50 mg/g gélt?
Reumás megbetegedésekben az alkalmazás tartama leggyakrabban 3-4 hét, ugyanakkor tompa, sportsérüléseknél 2 hét elegendő. Ha a panaszok továbbra is fennállnak, a további kezelésről kérdezze meg orvosát.
Ha az előírtnál több Rheumon 50 mg/g gélt alkalmazott
Ha egy tubus tartalmát, vagy még ennél is többet alkalmazott volna a teljes testfelületre rövid időn belül, fejfájás, szédülés és hasi panaszok felléphetnek. Ebben az esetben bő vízzel mossa le a készítményt a bőréről.
A készítmény íze miatt a mérgezés lehetőségének szempontjából jelentős adag szervezetbe kerülése nem valószínű, de ha mégis előfordulna, gyomormosást, hánytatást és aktív szénnel történő kezelést kell alkalmazni.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Egyes esetekben a bőr kipirulása, nagyon ritkán allergiás bőrreakciók léphetnek fel (pl. erős viszketés, bőrpír, duzzanat, kiütések, hólyagképződés).
A készítmény alkalmazásának abbahagyása után a bőrtünetek általában gyorsan elmúlnak, így speciális kezelésre nincs szükség.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Rheumon 50 mg/g gélt tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
Különleges tárolást nem igényel.
A dobozon feltüntetett lejárati idő (EXP.:) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Rheumon 50 mg/g gél?
- A készítmény hatóanyaga: 50 mg etofenamát 1 g gélben.
- Egyéb összetevők: nátrium-hidroxid, karbomer 940, makrogol 400, zsírsav-poliglikol-éter, izopropil-alkohol, tisztított víz.
Milyen a Rheumon 50 mg/g gél külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Színtelen vagy enyhén sárgás, tiszta vagy enyhén opálos, izopropil-alkohol illatú gél.
40 g gél tubusban.
Milyen a Rheumon 50 mg/g külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Színtelen vagy enyhén sárgás, tiszta vagy enyhén opálos, izopropil-alkohol illatú gél.
40 g gél fehér PE csavarmenetes kupakkal ellátott, lakkréteggel bevont alumínium tubusba töltve

Kiszerelés: 40 g

Törzskönyvi szám: OGYI-T-1931/01

RHEUMON 50 mg/g gél

Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Mylan EPD

Hatóanyag: etofenamate

ATC: Etofenamate

Normatív TB támogatás:

Vényköteles

Közgyógyellátásra adható:

Patikán kívül vásárolható

EÜ támogatásra adható:

EÜ Kiemelt támogatás:

BENU1399 Ft

Kapcsolódó betegségek ( balesetek és sérülések )