Gyógyszerkereső

REVLIMID 5 mg kemény kapszula

Kiszerelés: 21x

Törzskönyvi szám: EU/1/07/391/001

REVLIMID 5 mg kemény kapszula

Gyártó: Celgene Europe

Hatóanyag: lenalidomide

ATC: Lenalidomide

Normatív TB támogatás:

Vényköteles

Közgyógyellátásra adható:

Patikán kívül vásárolható

EÜ támogatásra adható:

EÜ 100 támogatásra adható:

2089935 Ft *

-

*az ár tájékozatató jellegű.

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Revlimid és milyen betegségek esetén alkalmazható?
Milyen típusú gyógyszer a Revlimid

A Revlimid a "lenalidomid" nevű hatóanyagot tartalmazza. Ez a gyógyszer az immunrendszer működésére ható gyógyszerek csoportjába tartozik.
A Revlimid-et felnőttek esetében
1. mielóma multiplex;
2. mielodiszpláziás szindrómák kezelésére alkalmazzák.
Mielóma multiplex és a Revlimid
A mielóma multiplex a rák egy típusa, amely a fehérvérsejtek egy bizonyos típusát, az úgynevezett plazmasejteket érinti. Ezek a sejtek felhalmozódnak a csontvelőben, és szabályozatlanul osztódnak. Ez károsíthatja a csontokat és a vesét.
A mielóma multiplex általában gyógyíthatatlan. A panaszokat és tüneteket azonban egy időre nagymértékben mérsékelni lehet vagy meg lehet szüntetni. Ezt nevezzük "remissziónak".
A Revlimid-et mielóma multiplex kezelése esetén más gyógyszerekkel együtt alkalmazzák.
Revlimid újonnan diagnosztizált, mielóma multiplexben szenvedő betegeknél A Revlimid-et újonnan diagosztizált betegeknél csak akkor alkalmazzák, ha csontvelő-transzplantációs kezelés nem végezhető.
Ha Ön 75 éves vagy idősebb, vagy közepes/súlyos veseproblémái vannak, kezelőorvosa gondosan ellenőrizni fogja Önt a kezelés megkezdése előtt.
Újonnan diagnosztizált betegeknél kétféle típusú kezelés áll rendelkezésre:
- Revlimid a "dexametazon" nevű gyulladásgátló gyógyszerrel együtt alkalmazva.
- Revlimid a "melfalán" nevű kemoterápiás gyógyszerrel és a "prednizon" nevű immunszupresszív gyógyszerrel együtt alkalmazva. Ezeket az egyéb gyógyszereket a kezelés elején fogja szedni, majd a továbbiakban önmagában fogja szedni a Revlimid-et.
Revlimid a korábban már legalább egy más típusú kezelésben részesült betegeknél
- A Revlimid-et a "dexametazon" nevű gyulladásgátló gyógyszerrel együtt kell alkalmazni.
A Revlimid megállíthatja a mielóma multiplex okozta panaszok és tünetek rosszabbodását. Kimutatták azt is, hogy késlelteti a mielóma multiplex kezelés utáni visszatérését.
Mielodiszpláziás szindrómák és a Revlimid
A mielodiszpláziás szindrómák (MDS) számos különböző vér- és csontvelőbetegség gyűjtőneve. A vérsejtek kórossá válnak, és nem működnek megfelelően. A betegek egy sor különböző panaszt és tünetet, köztük alacsony vörösvértestszámot (vérszegénység) tapasztalhatnak, vérátömlesztésre szorulhatnak, és fokozott lehet a fertőzések kockázata.
A Revlimid-et olyan felnőtt betegeknél alkalmazzák önmagában, akiknél mielodiszpláziás szindrómákat diagnosztizáltak, amennyiben a következők mindegyike vonatkozik rájuk:
- rendszeresen vérátömlesztésre van szüksége ahhoz, hogy vörösvértestszámát rendezni tudják ("transzfúzió-dependens anémia"),
- a csontvelő sejtekben Önnél egy bizonyos "izolált 5q deléció típusú citogenetikai elváltozásnak" nevezett kórállapot áll fenn. Ez azt jelenti, hogy szervezete nem képes elegendő egészséges vérsejtet termelni.
- korábban egyéb kezelési eljárásokat alkalmaztak, melyek nem voltak megfelelőek vagy hatásuk nem volt elég jó.
A Revlimid a szervezet által termelt kóros sejtek számának csökkentésével emelheti az egészséges vörösvértestek számát:
- ezzel csökkenthető a szükséges vérátömlesztések száma. Lehetséges, hogy egyáltalán nem lesz szükség vérátömlesztésre.
Hogyan hat a Revlimid?
A Revlimid a szervezet immunrendszerére gyakorol hatást, és közvetlenül a rákot támadja meg.
Többféle módon fejti ki hatását:
- a rákos sejtek fejlődésének leállításával,
- az erek daganatba való benövésének leállításával,
- az immunrendszer egy részének serkentésével, hogy az megtámadja a rákos sejteket.
2. Tudnivalók a Revlimid szedése előtt
Ne szedje a Revlimid-et:
- ha Ön terhes, azt gondolja, hogy esetleg terhes vagy terhességet tervez, mivel a Revlimid várhatóan ártalmas a meg nem született gyermek számára (lásd 2. pont, "Figyelmeztetések és óvintézkedések", és "Terhesség és szoptatás").
- ha teherbe eshet, kivéve, ha minden szükséges intézkedést megtesz a teherbe esés elkerülésére (lásd 2. pont, "Figyelmeztetések és óvintézkedések" és "Terhesség és szoptatás"). Ha teherbe eshet, orvosa minden újabb adag felírásakor feljegyzi, hogy Ön minden szükséges óvintézkedést megtett, és erről Önnek is ad egy igazolást.
- ha allergiás a lenalidomidra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére. Ha úgy gondolja allergiás lehet, kérje kezelőorvosa tanácsát.
Ha ezek közül bármelyik pont érvényes Önre, ne szedje a Revlimid-et. Ha nem biztos benne, akkor beszéljen kezelőorvosával.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A kezelés megkezdése előtt szóljon kezelőorvosának, ha az alábbiak fennállnak Önnél:
- régebben vérrögképződés fordult elő Önnél - fokozott lehet a kezelés alatt a vérrögök kialakulásának kockázata a vénákban és az artériákban;
- fertőzés bármilyen tünete áll fenn, például köhögés vagy láz;
- veseproblémák - kezelőorvosa módosíthatja az Ön Revlimid adagját
- ha szívrohama volt, valaha véralvadékot találtak az ereiben vagy amennyiben dohányzik, magas a vérnyomása vagy magas a koleszterinszintje;
- testszerte sok daganata van, beleértve a csontvelőt is. Ez egy olyan állapot kialakulásához vezethet, amikor a daganatok szétesnek és a vérben lévő vegyi anyagok szintjét a megszokottól eltérőre változtatják, ami veseelégtelenséghez vezethet (ezt a kórállapotot "tumor lízis szindrómának" nevezik);
- talidomid szedése során allergiás reakciók léptek fel, például bőrkiütés, viszketés, duzzanat, szédülés vagy légzési nehézség.
Amennyiben a fentiek bármelyike vonatkozik Önre, szóljon kezelőorvosának a kezelés megkezdése előtt.
Ha mielodiszpláziás szindrómában szenved, akkor Önnél valószínűbb lehet egy előrehaladottabb kórállapot, az úgynevezett akut mieloid leukémia (AML) kialakulása. Nem ismert továbbá, hogy a Revlimid hogyan befolyásolja az AML kialakulásának esélyét. Kezelőorvosa ezért vizsgálatokat végeztethet, amelyekkel ellenőrzi azokat a jeleket, amelyek alapján jobban előrejelezhető az AML kialakulásának valószínűsége a Revlimid-del végzett kezelés során.
Vizsgálatok és ellenőrzések
A Revlimid-kezelés előtt és alatt Önnél rendszeresen vérvizsgálatot fognak végezni, mivel a Revlimid hatására csökkenhet a fertőzések ellen védő (fehérvérsejtek) és a véralvadást elősegítő (vérlemezkék) vérsejtek száma. Orvosa Önt vérvizsgálatra fogja küldeni:
- a kezelés előtt,
- a kezelés első 8 hete során minden héten,
- és ezután minden hónapban legalább egyszer.
Kezelőorvosa ellenőrizheti Önnél a bőrelváltozások, például vörös foltok vagy kiütések megjelenését.
Kezelőorvosa módosíthatja a Revlimid adagját vagy leállíthatja a kezelést, ha a vérvizsgálat eredménye vagy az Ön általános egészségi állapota azt indokolja. Ha Önt újonnan diagnosztizálták, akkor kezelőrovosa az életkora és az Önnél már eleve fennálló egyéb betegségek alapján is értékelheti a kezelést.
Véradás
Ön nem adhat vért a kezelés során, illetve annak befejezése után 1 hétig.
Gyermekek és serdülők
A Revlimid alkalmazása nem javallt gyermekek és 18 év alatti serdülők esetében.
Egyéb gyógyszerek és a Revlimid
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy ápolóját a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket és gyógynövénykészítményeket is. Erre azért van szükség, mert a Revlimid befolyásolhatja egyes gyógyszerek hatásmódját, bizonyos gyógyszerek pedig a Revlimid hatásmódját befolyásolhatják.
Különösen fontos, hogy szóljon kezelőorvosának vagy az ápolójának, ha az alábbi gyógyszerek valamelyikét szedi:
- bizonyos gyógyszerek, melyekkel a terhességet előzik meg, például a szájon át szedhető fogamzásgátlók, mivel megszűnhet a hatásuk,
- bizonyos szívproblémák kezelésére szolgáló gyógyszerek - például a digoxin,
- bizonyos vérhígító gyógyszerek - például a warfarin.
Terhesség, szoptatás és fogamzásgátlás - tájékoztató nők és férfiak számára
Terhesség
Revlimid-et szedő nők esetében
- A Revlimid szedése tilos a terhesség alatt, mert az várhatóan káros a meg nem született gyermekre.
- A Revlimid szedése alatt tilos teherbe esnie. Ezért ha Ön fogamzóképes nő, akkor hatékony fogamzásgátló módszert kell alkalmaznia (lásd alább: "Fogamzásgátlás").
- Amennyiben teherbe esik a Revlimid-kezelés alatt, a kezelést haladéktalanul meg kell szakítania, és értesítenie kell kezelőorvosát.
Revlimid-et szedő férfiak esetében
- Ha partnere teherbe esik azalatt, amíg Ön Revlimid-et szed, haladéktalanul értesítse kezelőorvosát. Partnerének ajánlatos orvoshoz fordulnia.
- Önnek is hatékony fogamzásgátló módszert kell alkalmaznia (lásd alább: "Fogamzásgátlás").
Szoptatás
A Revlimid szedése alatt ne szoptasson, mivel nem ismert, hogy a Revlimid átjut-e az anyatejbe.
Fogamzásgátlás
A Revlimid-et szedő nők
A kezelés megkezdése előtt kérdezze meg kezelőorvosát arról, hogy Ön teherbe eshet-e, még abban az esetben is, ha Ön úgy gondolja, hogy ez valószínűtlen.
Ha Ön teherbe eshet:
- orvosi felügyelet mellett terhességi tesztet kell végeznie (minden kezelés előtt, a kezelés során 4 hetente, és 4 héttel a kezelés befejezése után), kivéve abban az esetben, ha igazolták, hogy a petevezeték műtétileg le lett kötve és a petesejtek nem juthatnak el a méhbe (petevezeték-lekötés)
ÉS
- hatékony fogamzásgátló módszert kell alkalmaznia a kezelés előtt 4 hétig, a kezelés során és az azt követő 4 héten keresztül. Kezelőorvosa tájékoztatni fogja a megfelelő fogamzásgátló módszerekről.
A Revlimid-et szedő férfiak
A Revlimid bejut az ondóba. Ha az Ön nőpartnere terhes vagy fogamzóképes, és nem alkalmaz hatékony fogamzásgátló módszereket, akkor Önnek óvszert kell használnia a kezelés ideje alatt, valamint a kezelés befejeződése után 1 hétig, még akkor is, ha vazektómián esett át.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Ne vezessen gépjárművet vagy ne végezzen munkát gépekkel, ha szédül, fáradt, álmos vagy homályos látást tapasztal.
A Revlimid tejcukrot (laktózt) tartalmaz
A Revlimid tejcukrot (laktózt) tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
3. Hogyan kell szedni a Revlimid-et?
A Revlimid-et mielóma multiplex és mielodiszpláziás szindrómák kezelésében járatos orvosnak kell felírnia.
- Mielóma multiplex kezelésére történő alkalmazásakor a Revlimid-et más gyógyszerekkel együtt kell szedni (lásd 1. pont: Milyen betegségek kezelésére alkalmazható a Revlimid?").
- Mielodiszpláziás szindrómák kezelésére történő alkalmazásakor a Revlimid-et önmagában kell szedni.
A Revlimid-et önmagában vagy a Revlimid-et más gyógyszerekkel együtt, mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Ha a Revlimidet más gyógyszerekkel együtt szedi, akkor az alkalmazásukra és a hatásaikra vonatkozó további információkat illetően olvassa el ezen gyógyszerek betegtájékoztatóit.
Kezelési ciklus:
A Revlimid-et és a Revlimid-del együtt alkalmazott gyógyszereket 4 hetes időszakok (28 nap) bizonyos napjain kell bevenni.
- Minden 28 napos időszakot egy "kezelési ciklusnak" nevezünk.
- A ciklus napjától függően egy vagy több gyógyszert fog bevenni. Bizonyos napokon azonban egyik gyógyszert sem kell bevennie.
- Az egyes 28 napos ciklusok befejezése után az elkövetkezendő 28 napban új "ciklust" kell kezdenie.
Mennyi Revlimid-et kell szedni?
A kezelés megkezdése előtt kezelőorvosa elmondja Önnek, hogy:
- mennyi Revlimid-et kell szednie;
- az egyéb gyógyszerekből mennyit kell (ha kell egyáltalán) bevennie a Revlimid-del együtt;
- a kezelési ciklus mely napjain kell bevenni az egyes gyógyszereket.
Kezelőorvosa dönthet úgy is, hogy a kezelés során módosítja a Revlimid vagy az egyéb gyógyszerek adagját. Ezt a döntést az Ön véreredményei, valamint általános állapota alapján fogja meghozni (lásd 2. pont "Tudnivalók a Revlimid szedése előtt").
Hogyan és mikor kell szedni a Revlimid-et?
- A kapszulákat egészben, lehetőleg vízzel kell lenyelnie.
- Ne törje össze, ne nyissa fel, vagy ne rágja meg a kapszulákat!
- A kapszulákat étellel együtt vagy anélkül is beveheti.
- A Revlimid-et a beütemezett napokon, hozzávetőleg ugyanabban az időpontban kell bevenni.
A Revlimid-kezelés ideje
A Revlimid-kezelés 28 napos ciklusokban történik (lásd feljebb, "Kezelési ciklus"). A kezelési ciklusokat mindaddig folytatnia kell, amíg kezelőorvosa el nem rendeli a kezelés leállítását.
Ha az előírtnál több Revlimid-et vett be
Ha az előírtnál több Revlimid-et vett be, haladéktalanul tájékoztassa kezelőorvosát.
Ha elfelejtette bevenni a Revlimid-et
Ha elfelejtette bevenni a Revlimid-et a szokott időben és
- kevesebb mint 12 óra telt el azóta: azonnal vegye be a kapszulát.
- több mint 12 óra telt el azóta: ne vegye be a kapszulát. A következő napon a megszokott időben vegye be a következő kapszulát.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Súlyos mellékhatások, melyek 10 beteg közül több mint 1 beteget érinthetnek A Revlimid csökkentheti a fertőzésektől védő fehérvérsejtek, valamint a véralvadást segítő vérsejtek (vérlemezkék) számát, ami vérzészavarokhoz vezethet, például orrvérzéshez vagy véraláfutások kialakulásához. A Revlimid-kezelés a vénákban vérrögképződéshez vezethet (trombózis).
Ezért azonnal tájékoztatnia kell kezelőorvosát, ha a következőket tapasztalja:
- láz, hidegrázás, torokgyulladás, köhögés, fekély a szájban vagy fertőzés (beleértve a véráramban kialakuló fertőzést is (szepszis)).
- sérülés nélküli vérzés vagy véraláfutás.
- mellkas fájdalom vagy lábfájdalom.
- légzési nehézség.
Amennyiben a fenti mellékhatások bármelyikét tapasztalja, azonnal szóljon kezelőorvosának!
Az egyéb mellékhatásokat az alábbiakban ismertetjük
Fontos figyelembe venni, hogy néhány betegnél kialakulhatnak egyéb típusú daganatos betegségek, és ennek kockázatát a Revlimid kezelés növelheti. Emiatt kezelőorvosának alaposan értékelnie kell az előny és kockázat viszonyát, amikor Revlimid-et ír fel Önnek.
Nagyon gyakori mellékhatások, 10 beteg közül több mint 1 betegnél fordulnak elő:
- a vörösvértestek számának csökkenése, ami fáradtsággal és gyengeséggel járó vérszegénységet okozhat.
- székrekedés, hasmenés, hányinger, bőrpír, kiütések, hányás, izomgörcsök, izomfájdalom, csontfájdalom, ízületi fájdalom, fáradtság, egész testre, köztük a karokra és lábakra is kiterjedő duzzanatok.
- láz és influenzaszerű tünetek, például láz, izomfájdalom, fejfájás, fülfájás és hidegrázás.
- zsibbadás, bizsergő, illetve égő érzés a bőrön, kéz, illetve lábfájdalom, szédülés, remegés, az ízérzésben bekövetkező változások.
- a karba, a nyakba, az állkapocsba, a hátba vagy a gyomorba sugárzó mellkasi fájdalom, verejtékezés és légszomj, hányinger vagy hányás, amelyek szívroham (miokardiális infarktus) tünetei lehetnek.
- étvágycsökkenés, a vér alacsony káliumszintje.
- lábfájás (ami a trombózis egyik tünete lehet), mellkasi fájdalom, illetve légszomj (amit a tüdőben található véralvadékok, az úgynevezett tüdőembólia okozhat).
- bármilyen fertőzés.
- a tüdő és a felső légutak fertőzése, légszomj.
- homályos látás.
- a szemlencse felhősödése (szürkehályog).
- veseproblémák.
- a vérben található egyik fehérje szintjében bekövetkező változás, amely a verőerek duzzanatát okozhatja (vaszkulitisz).
- a vércukorszint megemelkedése (cukorbetegség).
- fejfájás.
- száraz bőr.
- gyomorfájdalom.
- hangulatváltozás, alvásproblémák.
Gyakori mellékhatások, 10 beteg közül legfeljebb 1 betegnél fordulnak elő:
- Íny-, gyomor-, illetve bélvérzés.
- megemelkedett vérnyomás vagy vérnyomáscsökkenés, lassú, gyors vagy szabálytalan szívverés.
- a bőr sötétebbé válása.
- bőrkiütés, a bőr berepedése, hámlása vagy leválása.
- csalánkiütés, viszketés, fokozott verejtékezés, kiszáradás.
- fájdalmas, gyulladt száj, száraz száj, nyelési nehézség.
- gyomorégés.
- a szokásosnál jóval több vagy jóval kevesebb vizelet (mely a veseelégtelenség tünete lehet), véres vizelet ürítése.
- légszomj, különösen fekvéskor (ami a szívelégtelenség tünete lehet).
- merevedési zavarok.
- szélütés, ájulás.
- izomgyengeség.
- ízületi duzzanat.
- a pajzsmirigyhormon szintjének megváltozása a vérben, a vér alacsony kalcium-, foszfát-, illetve magnéziumszintje.
- depresszió.
- süketség.
- kóros májfunkciós vizsgálati eredmények.
- egyensúlyzavar, mozgászavar.
- fülcsengés (fülzúgás).
- vastúlterhelés.
- szomjúság.
- zavartság.
- fogfájás.
- testtömeg-csökkenés.
Nem gyakori mellékhatások, 100 beteg közül legfeljebb 1 betegnél fordulnak elő:
- koponyán belüli vérzés.
- keringési zavarok.
- látás elvesztése.
- a libidó (szexuális vágy) elvesztése.
- nagy mennyiségű vizelet ürítése, csontfájdalom és gyengeség, amelyek egy vesebetegség (Fanconi-szindróma) tünetei lehetnek.
- gyomorfájdalom, felfúvódás vagy hasmenés, melyek a vastagbél gyulladásának (kolitisznak vagy cöcitisznek is nevezik) tünetei lehetnek.
- a szokásosnál sokkal több, illetve sokkal kevesebb vizelet ürítése, amely a vesebetegség egy típusának (úgynevezett tubuláris nekrózis) tünete lehet.
- a bőr színében bekövetkező változások, napfényérzékenység.
- bizonyos típusú bőrdaganatok.
- csalánkiütés, kiütések, szem-, száj-, illetve arcduzzanat, nehézlégzés, illetve viszketés, melyek allergiás reakció tünetei lehetnek.
Ritka mellékhatások, 1000 beteg közül legfeljebb 1 betegnél fordulnak elő:
- Súlyos allergiás reakció, amely kezdődhet körülírt területen jelentkező kiütéssel, majd továbbterjedhet az egész testre, a bőr kiterjedt leválását okozva (Stevens-Johnson-szindróma és toxikus epidermális nekrolízis).
- Tumor lízis szindróma - az anyagcserét érintő szövődmények, amelyek a rák kezelése során, és néha akár kezelés nélkül is jelentkezhetnek. Ezeket a szövődményeket az elpusztuló rákos sejtek bomlástermékei okozzák, és a következők lehetnek: a vér kémiai összetétele megváltozik; magas kálium-, foszfát- és húgysav-, valamint alacsony kalciumszint alakul ki, ami a veseműködés és a szívverés megváltozásához, görcsök kialakulásához és néha halálhoz vezet.
Nem ismert: a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg:
- Hirtelen fellépő vagy enyhe, de súlyosbodó felhasi és/vagy hátfájás, amely néhány napig fennmarad, és esetlegesen hányinger, hányás, láz és szapora szívverés kísérheti. Ezeket a tüneteket hasnyálmirigy-gyulladás okozhatja.
- Sípoló légzés, nehézlégzés vagy száraz köhögés, amelyek a tüdőszövetek gyulladásának tünetei lehetnek.
- A bőr, a nyálkahártya vagy a szemek sárga elszíneződése (sárgaság), halvány színű széklet, sötét színű vizelet, bőrviszketés, kiütés, hasi fájdalom vagy haspuffadás - ezek májkárosodás (májbetegség) tünetei lehetnek.
- Az izmok lebomlásának (rabdomiolízis) (izomfájdalom, -gyengeség vagy -duzzanat) ritka, esetlegesen veseproblémákhoz vezető eseteit figyelték meg, melyek közül néhány eset a Revlimid sztatinnal (a koleszterinszint-csökkentő gyógyszerek egy típusa) együtt történő alkalmazása mellett fordult elő.
- A bőrt érintő betegség, amelyet a kis vérerek gyulladása okoz, és ízületi fájdalommal, valamint lázzal jár (leukocitoklasztos vaszkulitisz).
- A gyomor- vagy a bélfal károsodása. Ez nagyon súlyos fertőzéshez vezethet. Erős hasi fájdalom, láz, hányinger, hányás, véres széklet jelentkezése vagy a székelési szokások megváltozása esetén szóljon kezelőorvosának.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Revlimid-et tárolni?
- A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
- A buborékcsomagoláson és a dobozon feltüntetett lejárati idő "EXP" után ne szedje a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
- Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.
- Ne alkalmazza a gyógyszert, ha a csomagolása megsérült vagy már felbontották.
- Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Revlimid
Revlimid 2,5 mg-os kemény kapszula:
- A készítmény hatóanyaga a lenalidomid. Minden kapszula 2,5 mg lenalidomid hatóanyagot tartalmaz.
- Egyéb összetevők:
- a kapszula tartalma: vízmentes laktóz, mikrokristályos cellulóz, nátrium-kroszkarmellóz és magnézium-sztearát
- kapszulahéj: zselatin, titán-dioxid (E171), indigókármin (E132) és sárga vas-oxid (E172)
- jelölőfesték: sellak, propilén-glikol, kálium-hidroxid és fekete vas-oxid (E172). Revlimid 5 mg-os kemény kapszula:
- A készítmény hatóanyaga a lenalidomid. Minden kapszula 5 mg lenalidomid hatóanyagot tartalmaz.
- Egyéb összetevők:
- a kapszula tartalma: vízmentes laktóz, mikrokristályos cellulóz, nátrium-kroszkarmellóz és magnézium-sztearát
- kapszulahéj zselatin és titán-dioxid (E171)
- jelölőfesték: sellak, propilén-glikol, kálium-hidroxid és fekete vas-oxid (E172).
Revlimid 7,5 mg-os kemény kapszula:
- A készítmény hatóanyaga a lenalidomid. Minden kapszula 7,5 mg lenalidomid hatóanyagot tartalmaz.
- Egyéb összetevők:
- a kapszula tartalma: vízmentes laktóz, mikrokristályos cellulóz, nátrium-kroszkarmellóz és magnézium-sztearát
- kapszulahéj: zselatin, titán-dioxid (E171) és sárga vas-oxid (E172)
- jelölőfesték: sellak, propilén-glikol, kálium-hidroxid és fekete vas-oxid (E172).
Revlimid 10 mg-os kemény kapszula:
- A készítmény hatóanyaga a lenalidomid. Minden kapszula 10 mg lenalidomid hatóanyagot tartalmaz.
- Egyéb összetevők:
- a kapszula tartalma: vízmentes laktóz, mikrokristályos cellulóz, nátrium-kroszkarmellóz és magnézium-sztearát
- kapszulahéj: zselatin, titán-dioxid (E171), indigókármin (E132) és sárga vas-oxid (E172)
- jelölőfesték: sellak, propilén-glikol, kálium-hidroxid és fekete vas-oxid (E172).
Revlimid 15 mg-os kemény kapszula:
- A készítmény hatóanyaga a lenalidomid. Minden kapszula 15 mg lenalidomidot tartalmaz.
- Egyéb összetevők:
- a kapszula tartalma: vízmentes laktóz, mikrokristályos cellulóz, nátrium-kroszkarmellóz és magnézium-sztearát
- kapszulahéj: zselatin, titán-dioxid (E171) és indigókármin (E132)
- jelölőfesték: sellak, propilén-glikol, kálium-hidroxid és fekete vas-oxid (E172).
Revlimid 20 mg-os kemény kapszula:
- A készítmény hatóanyaga a lenalidomid. Minden kapszula 20 mg lenalidomidot tartalmaz.
- Egyéb összetevők:
- a kapszula tartalma: vízmentes laktóz, mikrokristályos cellulóz, nátrium-kroszkarmellóz és magnézium-sztearát
- kapszulahéj: zselatin és titán-dioxid (E171), indigokármin (E132) és sárga vas-oxid (E172)
- jelölőfesték: sellak, propilén-glikol, kálium-hidroxid és fekete vas-oxid (E172).
Revlimid 25 mg-os kemény kapszula:
- A készítmény hatóanyaga a lenalidomid. Minden kapszula 25 mg lenalidomidot tartalmaz.
- Egyéb összetevők:
- a kapszula tartalma: vízmentes laktóz, mikrokristályos cellulóz, nátrium-kroszkarmellóz és magnézium-sztearát
- kapszulahéj: zselatin és titán-dioxid (E171)
- jelölőfesték: sellak, propilén-glikol, kálium-hidroxid és fekete vas-oxid (E172).
Milyen a Revlimid külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Revlimid kék-zöld/fehér 2,5 mg-os kemény kapszula "REV 2.5 mg" felirattal ellátva.
A kapszulákat csomagokban hozzák forgalomba. Minden csomag egy vagy
három buborékcsomagolást tartalmaz, minden egyes buborékcsomagolásban 7 kapszulával. Ez összesen 7 vagy 21 kapszulát jelent csomagonként.
Revlimid fehér 5 mg-os kemény kapszula "REV 5 mg" felirattal ellátva.
A kapszulákat csomagokban hozzák forgalomba. Minden csomag egy vagy három buborékcsomagolást tartalmaz, minden egyes buborékcsomagolásban 7 kapszulával. Ez összesen 7 vagy 21 kapszulát jelent csomagonként.
Revlimid halványsárga/fehér 7,5 mg-os kemény kapszula "REV 7.5 mg" felirattal ellátva.
A kapszulákat csomagokban hozzák forgalomba. Minden csomag három buborékcsomagolást tartalmaz, minden egyes buborékcsomagolásban 7 kapszulával. Ez összesen 21 kapszulát jelent csomagonként.
Revlimid kékes-zöld/halványsárga 10 mg-os kemény kapszula "REV 10 mg" felirattal ellátva. A kapszulákat csomagokban hozzák forgalomba. Minden csomag három buborékcsomagolást tartalmaz, minden egyes buborékcsomagolásban 7 kapszulával. Ez összesen 21 kapszulát jelent csomagonként.
Revlimid halványkék/fehér 15 mg-os kemény kapszula "REV 15 mg" felirattal ellátva.
A kapszulákat csomagokban hozzák forgalomba. Minden csomag három buborékcsomagolást tartalmaz, minden egyes buborékcsomagolásban 7 kapszulával. Ez összesen 21 kapszulát jelent csomagonként.
Revlimid kék-zöld/világoskék 20 mg-os kemény kapszula "REV 20 mg" felirattal ellátva.
A kapszulákat csomagokban hozzák forgalomba. Minden csomag három buborékcsomagolást tartalmaz, minden egyes buborékcsomagolásban 7 kapszulával. Ez összesen 21 kapszulát jelent csomagonként.
Revlimid fehér 25 mg-os kemény kapszula "REV 25 mg" felirattal ellátva.
A kapszulákat csomagokban hozzák forgalomba. Minden csomag három buborékcsomagolást tartalmaz, minden egyes buborékcsomagolásban 7 kapszulával. Ez összesen 21 kapszulát jelent csomagonként.

Kapcsolódó betegségek ( ideggyógyászati megbetegedések, reumatológiai megbetegedések, bőr- és nemi betegségek )

Szeretném megvásárolni patikában, megkeresem a legközelebbi patikát:


Partner patikáink: logo BENU Gyógyszertár