Gyógyszerkereső

RENNIE DEFLATINE rágótabletta

Kiszerelés: 18x

Törzskönyvi szám: OGYI-T-9645/05

RENNIE DEFLATINE rágótabletta

Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Bayer Hungária

Hatóanyag: összetett: calcium carbonate, magnesium carbonate, simethicone

Normatív TB támogatás:

Vényköteles

Közgyógyellátásra adható:

Patikán kívül vásárolható

EÜ támogatásra adható:

EÜ Kiemelt támogatás:

Fogyasztói ár: 763 Ft *

*az ár tájékozatató jellegű.

Kiszerelés: 24x

Törzskönyvi szám: OGYI-T-9645/07

RENNIE DEFLATINE rágótabletta

Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Bayer Hungária

Hatóanyag: összetett: calcium carbonate, magnesium carbonate, simethicone

Normatív TB támogatás:

Vényköteles

Közgyógyellátásra adható:

Patikán kívül vásárolható

EÜ támogatásra adható:

EÜ Kiemelt támogatás:

Fogyasztói ár:  Ft *

*az ár tájékozatató jellegű.

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Rennie Deflatine rágótabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Rennie Deflatine hatóanyagai semlegesítik az emésztőrendszerben képződött gázokat és a gyomorsavat.
A készítmény a megnövekedett gyomor-bélrendszeri gázok, így a szélgörcs, puffadás és hasi felfúvódás tüneteinek, valamint a gyomorsav-túltermelődés okozta tünetek (gyomorégés, savas felböfögés, emésztési zavarok, időszakos gyomorfájdalmak) gyors enyhítésére alkalmas.
2. Tudnivalók a Rennie Deflatine rágótabletta szedése előtt
Ne szedje a Rennie Deflatine rágótablettát
- ha allergiás a hatóanyagokra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére,
- ha magas a vér kalcium szintje vagy olyan betegségben szenved, amely eredményezheti a vér kalcium szintjének növekedését,
- ha vesekövei vannak,
- ha súlyos vesebetegségben szenved,
- ha alacsony a vér foszfát szintje.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Rennie Deflatine szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A Rennie Deflatine rágótabletta hosszantartó alkalmazását kerülni kell. Nem szabad az ajánlott adagnál többet bevenni és ha a tünetek hét nap után is fennállnak, vagy csak részlegesen szűnnek meg, további orvosi kivizsgálás javasolt, mert a többi gyomorsavkötőhöz hasonlóan, a készítmény szedése elfedheti a fennálló, súlyosabb betegségek tüneteit.
Beszélje meg a készítmény alkalmazását kezelőorvosával, gyógyszerészével, ha Önnek veseproblémái vannak, ha Önnél több szervet érintő gyulladásos betegséget (szarkoidózist) diagnosztizáltak, illetve ha súlyos és/vagy krónikus gyomor-bélrendszeri tünete, betegsége van(pl. székrekedése van, aranyér problémákkal küzd).
Ha Ön hiperkalciúriában szenved, vagyis túl magas vizeletének kalcium-tartalma, ne szedje a Rennie Deflatine rágótablettát.
A Rennie rágótabletta alkalmazása befolyásolhatja egyes laboratóriumi vizsgálatok eredményeit.
Gyermekek és serdülők
A Rennie Deflatine biztonságosságát és hatásosságát 12 év alatti gyermekek esetében nem igazolták, ezért alkalmazása ezen korosztályban nem ajánlott.
Egyéb gyógyszerek és a Rennie Deflatine
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Amennyiben antibiotikumot (pl. tetraciklinek, kinolonok), szív glikozidokat (pl. digoxin, digitoxin), levotiroxint, eltrombopagot vagy más receptre kapható készítményt (pl. fluoridokat, vas-tartalmú készítményeket vagy foszfátokat) szed, beszélje meg kezelőorvosával a Rennie Deflatine szedését, mivel az befolyásolhatja más gyógyszerek hatását.
Amennyiben tiazid tartalmú diuretikumot, azaz vizelethajtót szed, beszéljen kezelőorvosával a Rennie Deflatine rágótabletta alkalmazása előtt, mivel orvosa esetleg szükségesnek tarthatja a vér kalcium szintjének ellenőrzését.
Az alkalmazott gyógyszerek maximális hatásának elérése érdekében a Rennie Deflatine rágótabletta bevétele a többi gyógyszer bevétele után 1-2 órával történjen.
A Rennie Deflatine egyidejű bevétele étellel és itallal
A többi kalcium tartalmú savkötő készítményhez hasonlóan a Rennie Deflatine rágótabletta alkalmazása során is tartózkodni kell a nagy mennyiségű tej és tejtermék fogyasztásától.
Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A Rennie Deflatine rágótabletta szedhető terhesség alatt az előírt adagban, de a hosszantartó alkalmazás és a magas dózisok kerülendők. A Rennie Deflatine rágótabletta szedhető szoptatás ideje alatt, az előírt adagban.
A Rennie Deflatine rágótabletta jelentős mennyiségű kalciummal egészíti ki a táplálékkal bevitt kalcium mennyiségét. Ezért a terhes nőknek szigorúan be kell tartani a Rennie Deflatine rágótabletta maximálisan javasolt napi mennyiségét, és kerülni kell nagy mennyiségű tej (1 liter tej akár 1,2 g kalciumot is tartalmaz), tejtermék és egyéb kalcium tartalmú termékek egyidejű fogyasztását.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek üzemeltetéséhez szükséges képességekre
Nem várható, hogy a Rennie Deflatine rágótabletta szedése befolyásolja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket.
A Rennie Deflatine szorbitot tartalmaz
A Rennie Deflatine 430 mg szorbitot tartalmaz rágótablettánként. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni a gyógyszert.
3. Hogyan kell szedni a Rennie Deflatine rágótablettát?
A gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Felnőtteknek és 12 év feletti gyermekeknek: 1 vagy 2 tablettát javasolt elrágni vagy elszopogatni, lehetőleg étkezés után 1 órával, illetve lefekvés előtt 1 órával. Ettől eltérő időszakban gyomorégés, savtúltengés és egyéb tünetek esetén további 2 rágótabletta alkalmazható.
11 tablettánál ne vegyen be többet 24 órán belül! Ha a tünetei 7 napnál tovább fennállnak, keresse fel kezelőorvosát, hogy kizárja a tünetei mögött rejlő súlyosabb betegség lehetőségét. A tartós alkalmazást kerülje!
Ha az előírtnál több Rennie Deflatine rágótablettát vett be
Igyon sok vizet, és beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével. A túladagolás tünetei lehetnek: hányinger, hányás, székrekedés, rendellenes izomgyengeség, fáradtság, fokozott vizeletürítés, fokozódó szomjúság érzés és kiszáradás.
Ha elfelejtette bevenni a Rennie Deflatine rágótablettát
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására!
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Nagyon ritkán a készítmény összetevői által kiváltott túlérzékenységi reakcióról számoltak be, pl. bőrkiütések, csalánkiütés, angioödéma (a kezek, lábak, szemhéjak, ajkak, vagy a nemi szervek allergiás duzzanata) és súlyos túlérzékenységi reakció (anafilaxiás sokk). Amennyiben ilyen tüneteket észlel, azonnal hagyja abba a kezelést és forduljon orvoshoz.
Hosszú időn át, magas dózisban történő alkalmazás esetén a vér kalcium és magnézium szintje emelkedhet, különösen vesebetegek esetén. Ez hányingert, hányást székrekedést és izomgyengeséget okozhat. Amennyiben ilyen tüneteket tapasztal, azonnal hagyja abba a kezelést és forduljon orvoshoz.
Előfordulhat hányinger, hányás, kellemetlen hasi érzés, hasmenés és izomgyengeség.
A Rennie Deflatine rágótabletta és a tej vagy tejtermékek hosszú ideig történő együttes alkalmazása tej-alkáli szindrómához vezethet, mely magas vér kalcium szinttel jár. A tej-alkáli szindróma tünetei lehetnek az ízérzés hiánya, kalcium-lerakódások a szövetekben, gyengeség, fejfájás és emelkedett salakanyag-szint a vérben.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Rennie Deflatine rágótablettát tárolni?
Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A szalagfólián/ dobozon feltüntetett lejárati idő (EXP/Felhasználható) után ne alkalmazza a Rennie Deflatine rágótablettát. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Rennie Deflatine rágótabletta
A készítmény hatóanyagai: 680 mg kalcium-karbonát, amely 272 mg elemi kalciumnak felel meg és 80 mg nehéz, bázisos magnézium-karbonát valamint 25 mg szimetikon rágótablettánként.
Egyéb összetevők: citrom aroma, magnézium-sztearát, menta aroma, burgonyakeményítő, hidegen duzzadó kukoricakeményítő, talkum, szorbit.
Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Fehér, kerek, lapos felületű, metszett élű, menta illatú, egyik oldalán törővonallal ellátott rágótabletta.
4, 6, 12, 16, 18, 20 vagy 24 tabletta Al/PE szalagfóliában és dobozban.

Kapcsolódó betegségek ( emésztőrendszeri megbetegedések )

Szeretném megvásárolni patikában, megkeresem a legközelebbi patikát:


Partner patikáink: logo BENU Gyógyszertár