+12° - +31°
Nincs front

REFLUXON 15 mg szájban diszpergálódó tabletta

REFLUXON 15 mg szájban diszpergálódó tabletta betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Refluxon szájban diszpergálódó tabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Refluxon szájban diszpergálódó tabletta hatóanyaga a lanzoprazol, ami egy ún. protonpumpa-gátló. A protonpumpa-gátlók csökkentik a gyomorsav mennyiségét.
A kezelőorvos a Refluxon szájban diszpergálódó tablettát a következő javallatokban rendelheti:
- Nyombél- és gyomorfekély kezelése
- Nyelőcsőgyulladás (reflux özofagitisz) kezelése
- Reflux özofagitisz megelőzése
- Gyomorégés és savas visszafolyás kezelése
- Helicobacter pylori nevű baktérium által okozott fertőzés kezelése antibiotikus kezeléssel kombinációban
- Nyombél- vagy gyomorfekély megelőző kezelése folyamatos NSAID (nem-szteroid gyulladáscsökkentő; fájdalom vagy gyulladás csökkentésére)-kezelést igénylő betegeknél
- Zollinger-Ellison szindróma kezelése.
A kezelőorvos a Refluxon szájban diszpergálódó tablettát más javallat esetén is rendelheti, illetve adhatja a tájékoztatóban javasolttól eltérő adagban is. Kérjük, kövesse kezelőorvosa utasításait a gyógyszer szedése során.
2. Tudnivalók a Refluxon szájban diszpergálódó tabletta szedése előtt
Ne szedje a Refluxon szájban diszpergálódó tablettát
- ha allergiás a lanzoprazolra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- ha atazanavir hatóanyagot tartalmazó gyógyszert szed (ezt a HIV kezelésére használják).
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Refluxon szájban diszpergálódó tabletta szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével:
- ha egy speciális vérvizsgálatra vár (kromogranin-A).
- ha korábban bármilyen bőrreakciót tapasztalt a Refluxon szájban diszpergálódó tablettához hasonló gyomorsavcsökkentő gyógyszer szedése esetén.
Ha kiütéseket tapasztal, különösen a napnak kitett bőrterületen, azonnal beszéljen a kezelőorvosával, mivel szükséges lehet a Refluxon szájban diszpergálódó tablettával való kezelés leállítása. Ne felejtsen el egyéb tüneteiről, például ízületi fájdalomról is beszámolni kezelőorvosának.
Tájékoztassa kezelőorvosát, ha Ön súlyos májbetegségben szenved. Előfordulhat, hogy kezelőorvosának módosítania kell a gyógyszer dózisát.
Előfordulhat, hogy kezelőorvosa kiegészítő, ún. endoszkópos vizsgálatot végeztet, vagy végeztetett, hogy kivizsgálja az Ön állapotát, és/vagy kizárja rosszindulatú betegség fennállását.
- Ha hasmenés jelentkezik a Refluxon szájban diszpergálódó tabletta szedése alatt, azonnal forduljon orvoshoz, mivel a Refluxon szájban diszpergálódó tabletta kismértékben fokozhatja a fertőzéses hasmenés előfordulását.
- Ha orvosa a Refluxon szájban diszpergálódó tablettát más gyógyszerrel együtt adja a Helicobacter pylori fertőzés kezelésére (antibiotikummal) vagy gyulladáscsökkentő gyógyszerekkel a fájdalom vagy reumás betegség kezelésére, kérjük, figyelmesen olvassa el ezeknek a gyógyszereknek a betegtájékoztatóját is.
- Ha a Refluxon szájban diszpergálódó tablettát tartósan (1 évnél hosszabb ideig) szedi, orvosa rendszeresen ellenőrizni fogja. Jelentenie kell minden új és rendkívüli tünetet és körülményt, amikor orvoshoz megy.
A protonpumpa-gátlók szedése, mint például a Refluxon szájban diszpergálódó tabletta, kissé megnövelheti a csípő-, csukló vagy gerinctörések kockázatát, főként, ha azt egy évnél hosszabb ideig alkalmazzák. Értesítse kezelőorvosát, amennyiben Önnek csontritkulása (oszteoporózis) van, vagy kortikoszteroidokat szed (melyek növelhetik a csontritkulás kialakulásának kockázatát).
Gyermekek
A Refluxon szájban diszpergálódó tabletta alkalmazása gyermekek esetében nem javasolt, mivel a klinikai adatok korlátozottak. Az 1 éves kor alatti kisgyermekek kezelését a készítménnyel kerülni kell, mert a rendelkezésre álló adatok nem igazolják a lanzoprazol kedvező hatását a savas visszafolyás (gasztroözofageális reflux betegség) kezelésében.
Egyéb gyógyszerek és a Refluxon szájban diszpergálódó tabletta
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Különösen fontos, hogy szóljon kezelőorvosának, ha a következő gyógyszerek bármelyikét szedi, mivel a Refluxon szájban diszpergálódó tabletta befolyásolhatja ezeknek a gyógyszereknek a hatását:
- ketokonazol, itrakonazol, rifampicin (fertőzések kezelésére)
- digoxin (szívproblémák kezelésére)
- teofillin (asztma kezelésére)
- takrolimusz (szervátültetés után a kilökődés megelőzésére)
- fluvoxamin (depresszió és más pszichés betegségek kezelésére)
- savcsökkentők (gyomorégés vagy savas visszafolyás kezelésére)
- szukralfát (fekély gyógyítására)
- orbáncfű (Hypericum perforatum) (enyhe depresszió kezelésére).
Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Refluxon szájban diszpergálódó tablettát szedő betegeknél néha előfordulnak mellékhatások, pl. szédülés, forgó jellegű szédülés, fáradtság és látászavar. Ha ilyen mellékhatásokat észlel, ezeket figyelembe kell vennie, mert a reakcióképességét csökkenthetik.
Egyedül Ön felelős azért, hogy eldöntse, megfelelő állapotban van-e gépjárművezetéshez vagy más, fokozott koncentrációt igénylő tevékenységhez. Hatásai vagy mellékhatásai miatt az ilyen képességeket csökkentő tényezők egyike az Ön által szedett gyógyszer.
Ezen hatások leírása a betegtájékoztató más fejezeteiben található.
Olvasson el minden, a betegtájékoztatóban található információt.
Ha valamiben bizonytalan, beszélje meg kezelőorvosával, a gondozását végző egészségügyi szakemberrel vagy gyógyszerészével.
A Refluxon szájban diszpergálódó tabletta laktózt és szacharózt tartalmaz
A Refluxon szájban diszpergálódó tabletta laktózt és szacharózt tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
A Refluxon szájban diszpergálódó tabletta aszpartámot tartalmaz. Az aszpartám fenilalanin forrás, ezért alkalmazása fenilketonuriában szenvedő betegek esetében ártalmas lehet.
3. Hogyan kell szedni a Refluxon szájban diszpergálódó tablettát?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
A szájban diszpergálódó tablettát szájon át kell bevenni.
Óvatosan kell kezelni a tablettákat, mert könnyen törnek. Ne fogja meg a tablettákat vizes kézzel, mivel a tabletták eltörhetnek.
Helyezze a tablettát a nyelvére, és szopogassa el. A tabletta gyorsan feloldódik a szájban, és mikrogranulumok szabadulnak fel, amelyeket szétrágás nélkül kell lenyelni.
A tablettát egészben is lenyelheti egy pohár vízzel.
Ha súlyos nyelési nehézsége van, az orvos javasolhatja azt is, hogy a tablettát egy fecskendő segítségével vegye be.
Fecskendővel történő bevétel esetén a következőket kell betartani:
Fontos, hogy a kiválasztott fecskendő alkalmasságát megfelelően ellenőrizzék.
- Távolítsa el a dugattyút a fecskendőből (a 15 mg-os tabletta esetén legalább 5 ml-es, a 30 mg-os tabletta esetében legalább 10 ml-es fecskendőre van szükség)
- Tegye a tablettát a hengerbe
- Tegye vissza a dugattyút a fecskendőbe
- A 15 mg-os tabletta esetében: szívjon fel 4 ml csapvizet a fecskendőbe
- A 30 mg-os tabletta esetében: szívjon fel 10 ml csapvizet a fecskendőbe
- Fordítsa fel a fecskendőt, és még szívjon bele 1 ml levegőt
- Óvatosan rázza a fecskendőt 10-20 másodpercig, amíg a tabletta teljesen feloldódik
- A fecskendő tartalma közvetlenül a szájba üríthető
- Töltse meg a fecskendőt 2-5 ml csapvízzel, hogy a maradékot kimossa a fecskendőből a szájába.
Ha a Refluxon szájban diszpergálódó tablettát naponta egyszer szedi, próbálja meg minden nap ugyanabban az időben bevenni. Akkor kapja a legjobb eredményt, ha a Refluxon szájban diszpergálódó tablettát reggel, éhgyomorra veszi be.
Ha a Refluxon szájban diszpergálódó tablettát naponta kétszer szedi, az első adagot reggel, a másodikat este kell bevennie.
A legjobb eredmény elérése érdekében a Refluxon szájban diszpergálódó tablettát legalább étkezés előtt 30 perccel kell bevenni.
A Refluxon szájban diszpergálódó tabletta adagja az Ön állapotától függ. A Refluxon szájban diszpergálódó tabletta ajánlott adagolását felnőtteknél az alábbiakban adjuk meg. Kezelőorvosa előírhat eltérő adagolást is, és megmondja, mennyi ideig tart a kezelés.
Gyomorégés és savas visszafolyás kezelése: egy 15 mg-os vagy 30 mg-os szájban diszpergálódó tabletta 4 héten át. Ha a tünetek továbbra is fennállnak, forduljon orvosához. Ha a tünetek nem enyhülnek 4 héten belül, forduljon orvoshoz.
Nyombélfekély kezelése: egy 30 mg-os szájban diszpergálódó tabletta naponta egyszer 2 héten át.
Gyomorfekély kezelése: egy 30 mg-os szájban diszpergálódó tabletta naponta egyszer 4 héten át.
Nyelőcsőgyulladás (reflux özofagitisz) kezelése: egy 30 mg-os szájban diszpergálódó tabletta naponta egyszer 4 héten át.
A reflux özofagitisz hosszú távú megelőzése: egy 15 mg-os szájban diszpergálódó tabletta naponta, orvosa az adagot napi egyszer 30 mg-ra emelheti.
Helicobacter pylori fertőzés kezelése: Az ajánlott adag egy 30 mg-os szájban diszpergálódó tabletta két különböző antibiotikummal kombinálva reggel és egy 30 mg-os szájban diszpergálódó tabletta két különböző antibiotikummal kombinálva este. A kezelés általában 7 napig tart, és minden nap kell szedni.
A javasolt antibiotikum kombinációk a következők:
- 30 mg Refluxon szájban diszpergálódó tabletta + 250-500 mg klaritromicin és 1000 mg amoxicillin
- 30 mg Refluxon szájban diszpergálódó tabletta + 250 mg klaritromicin és 400-500 mg metronidazol.
Ha a fertőzést azért kezelik Önnél, mert fekélye van, a fertőzés sikeres kezelése után nem valószínű a fekély kiújulása. Hogy a gyógyszerek teljes mértékben kifejthessék a hatásukat, mindig a megfelelő időben vegye be őket, és ne hagyjon ki egyetlen adagot sem.
Nyombél- és gyomorfekély kezelése folyamatos NSAID-kezelést igénylő betegeknél: egy 30 mg-os szájban diszpergálódó tabletta naponta egyszer 4 héten át.
Nyombél- és gyomorfekély megelőzése folyamatos NSAID-kezelést igénylő betegeknél: egy 15 mg-os szájban diszpergálódó tabletta naponta egyszer, orvosa az adagot napi egyszer 30 mg-ra emelheti.
Zollinger-Ellison szindróma: Az ajánlott adag minden nap két 30 mg-os szájban diszpergálódó tabletta a kezelés kezdetén, ezt követően pedig az adagolás attól függ, Ön hogyan reagál az orvos által a legjobbnak ítélt Refluxon szájban diszpergálódó tabletta dózisra.
Gyermekek: A Refluxon szájban diszpergálódó tabletta gyermekeknek nem adható.
A gyógyszert pontosan kezelőorvosa utasítása szerint szedje. Ha nem biztos benne, hogyan vegye be gyógyszerét, forduljon kezelőorvosához.
Ha az előírtnál több Refluxon szájban diszpergálódó tablettát vett be
Ha az előírtnál több Refluxon szájban diszpergálódó tablettát vett be, forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez, vagy keresse fel a legközelebbi kórház sürgősségi osztályát.
Ha elfelejtette bevenni a Refluxon szájban diszpergálódó tablettát
Ha elfelejtett bevenni egy adagot, vegye be, amint eszébe jut, hacsak nincs közel a következő adag bevételének ideje. Ebben az esetben hagyja ki az elfelejtett adagot, és a szokásos módon szedje tovább a szájban diszpergálódó tablettát.
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.
Ha idő előtt abbahagyja a Refluxon szájban diszpergálódó tabletta szedését
Ne hagyja abba a kezelést idő előtt, azért, mert a tünetei javultak. Előfordulhat, hogy a betegsége még nem gyógyult meg teljesen, és kiújulhat, ha nem folytatja a kezelést az előírt ideig.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Az alábbi mellékhatások allergiás reakcióra utalnak, ami azonnali orvosi ellátást igényel:
- Angioödéma. Azonnal keresse fel kezelőorvosát, ha az angioödéma tüneteit észleli, úgymint arc-, nyelv- és garatduzzanat, nyelési nehézség, csalánkiütés és nehézlégzés.
- Súlyos túlérzékenységi reakciók, a sokkot is beleértve. Túlérzékenységi reakció tünetei lehetnek a láz, bőrkiütés, duzzanat és ritkán vérnyomásesés.
- Nagyon súlyos bőrreakciók kipirulással, hólyagosodással, erős gyulladással és hámlással.
Ha az alábbiak bármelyikét tapasztalja bármikor a kezelése során, azonnal HAGYJA ABBA a gyógyszer szedését és forduljon kezelőorvosához:
Gyakori: 10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet
- hasmenés
Ritka: 1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet
- vesebetegség
- hasnyálmirigy-gyulladás
- májgyulladás (a bőr és a szemfehérje sárga elszíneződésével jár)
- gombás fertőzés (kandidiázis, amely a bőrt vagy a nyálkahártyákat érintheti)
Nagyon ritka: 10 000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet
- nagyon ritkán a Refluxon szájban diszpergálódó tabletta csökkentheti a fehérvérsejtszámot, és ezért a fertőzésekkel szembeni ellenállása csökkenhet. Azonnal orvoshoz kell fordulnia, ha fertőzés tüneteit észleli (láz és az általános állapot súlyos romlása, vagy láz helyi fertőzéses tünetekkel, pl. torok-/garat-/szájüregi fájdalom, vagy húgyúti problémák). Vérvizsgálattal fogják ellenőrizni, hogy esetleg csökkent-e a fehérvérsejtszáma (agranulocitózis).
Nem ismert gyakoriságú: a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg
- amennyiben Ön több mint 3 hónapon keresztül szedi a lanzoprazolt, lehetséges, hogy a vérében található magnézium szintje csökken. Az alacsony magnéziumszint tünetei lehetnek a kimerültség, önkéntelen izom-összehúzódások, tájékozódási zavar, görcsrohamok, szédülés, megnövekedett pulzus. Amennyiben ezen tünetek bármelyikét tapasztalja, azonnal értesítse kezelőorvosát. Az alacsony magnéziumszint a vérben lévő kálium- és kalciumszint csökkenéséhez is vezethet. A magnéziumszint ellenőrzése érdekében orvosa a rendszeres vérvétel mellett dönthet.
- kiütés, esetleg ízületi fájdalommal.
Ezek a mellékhatások nagyon súlyosak. Sürgős orvosi beavatkozásra vagy kórházi ellátásra lehet szüksége.
Az alábbi mellékhatásokról számoltak be a következő gyakorisággal:
Gyakori: 10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet
- fejfájás, szédülés
- székrekedés, gyomorfájás, hányinger vagy hányás, bélgázképződés, száj- vagy torokszárazság vagy - fájdalom, jóindulatú gyomorpolipok
- bőrkiütés, viszketés
- a májfunkciós értékek megváltozása
- fáradtság.
Nem gyakori: 100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet
- depresszió
- ízületi- vagy izomfájdalom
- folyadék-visszatartás vagy duzzanat
- vérsejtszám változás
- csípő, csukló vagy gerinctörések fokozott kockázata, ha Ön több mint egy éve szedi a Refluxon szájban diszpergálódó tablettát.
Ritka: 1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet
- láz
- nyugtalanság, álmosság, zavartság, hallucinációk, álmatlanság, látászavarok, forgó jellegű szédülés
- ízérzés-változás, étvágytalanság, nyelvgyulladás (glosszitisz)
- bőrreakciók, pl. égő vagy bizsergő érzés a bőr alatt, véraláfutás, pirosság, és fokozott izzadás
- fényérzékenység
- hajhullás
- hangyamászás-érzés a bőrön (paresztézia), remegés
- vérszegénység (sápadtság)
- emlőduzzanat férfiaknál, impotencia
Nagyon ritka: 10 000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet
- szájnyálkahártya-gyulladás (sztomatitisz)
- bélgyulladás (kolitisz)
- a nátrium-, koleszterin- és triglicerid szintek megváltozása
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Refluxon szájban diszpergálódó tablettát tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
A nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.
A dobozon vagy a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:/Felh.:) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Refluxon szájban diszpergálódó tabletta?
- A készítmény hatóanyaga a lanzoprazol.
Egy 15 mg-os szájban diszpergálódó tabletta 15 mg lanzoprazolt tartalmaz.
Egy 30 mg-os szájban diszpergálódó tabletta 30 mg lanzoprazolt tartalmaz.
- Egyéb összetevők: cukorgolyócskák (szacharóz és kukoricakeményítő), hipromellóz, talkum, magnézium-karbonát, metakrilsav-etil-akrilát kopolimer (1:1), trietil-citrát, titán-dioxid (E171), vízmentes kolloid szilícium-dioxid, laktóz-monohidrát, kukoricakeményítő, aszpartám, eper ízesítés és magnézium-sztearát.
Milyen a Refluxon szájban diszpergálódó tabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Refluxon 15 mg szájban diszpergálódó tabletta: fehér vagy csaknem fehér, lapos, metszett élű, kerek tabletta, amelynek az egyik oldalán "15" jelölés található mélynyomással, a másik oldala pedig jelöletlen. A szájban diszpergálódó tabletta fehér-szürkés színű gyomorsavnak ellenálló granulátumot tartalmaz.
Refluxon 30 mg szájban diszpergálódó tabletta: fehér vagy csaknem fehér, lapos, metszett élű, kerek tabletta, amelynek az egyik oldalán "30" jelölés található mélynyomással, a másik oldala pedig jelöletlen. A szájban diszpergálódó tabletta fehér-szürkés színű gyomorsavnak ellenálló granulátumot tartalmaz.
A Refluxon szájban diszpergálódó tabletta alumínium-alumínium buborékcsomagolásban kerül forgalomba:
15 mg: 1, 7, 14, 28, 30, 30 (3 x 10), 50, 56, 98 és 100 db szájban diszpergálódó tabletta
30 mg: 1, 2, 7, 14, 28, 30, 30 (3 x 10), 50, 56, 98 és 100 db szájban diszpergálódó tabletta
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

Kiszerelés: 28x

Törzskönyvi szám: OGYI-T-20374/13

REFLUXON 15 mg szájban diszpergálódó tabletta

Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Teva Gyógyszergyár

Hatóanyag: lansoprazole

ATC: Lansoprazole

Normatív TB támogatás:

Vényköteles

Közgyógyellátásra adható:

Patikán kívül vásárolható

EÜ támogatásra adható:

EÜ Kiemelt támogatás:

Tájékoztató fogyasztói ár: 1480 Ft
A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.

Kiszerelés: 56x

Törzskönyvi szám: OGYI-T-20374/14

REFLUXON 15 mg szájban diszpergálódó tabletta

Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Teva Gyógyszergyár

Hatóanyag: lansoprazole

ATC: Lansoprazole

Normatív TB támogatás:

Vényköteles

Közgyógyellátásra adható:

Patikán kívül vásárolható

EÜ támogatásra adható:

EÜ Kiemelt támogatás:

Tájékoztató fogyasztói ár: Ft
A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.

Fogyasztói ár:  Ft *

*az ár tájékozatató jellegű.

Kapcsolódó betegségek ( emésztőrendszeri megbetegedések )

Szeretném megvásárolni patikában, megkeresem a legközelebbi patikát:


Partner patikáink: logo BENU Gyógyszertár