+17° - +39°
Nincs front

RAPIDOPHEN 200 mg lágy kapszula

RAPIDOPHEN 200 mg lágy kapszula betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Rapidophen lágy kapszula és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Rapidophen lágy kapszula ibuprofén hatóanyagot tartalmazó gyógyszer.
Az ibuprofén a nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek családjába tartozik, melyek hatékonyan csökkentik a fájdalmat, a gyulladást és a lázat.
A Rapidophen lágy kapszula a bevételt követően a gyomornedvek hatására gyorsan szétesik és a kapszula belsejében oldott állapotban lévő ibuprofén felszívódása után a fájdalom helyén fejti ki hatását.
A lágy kapszula csökkenti a fejfájást, a menstruációs fájdalmakat, a fogfájást, valamint csillapítja a lázat. A Rapidophen lágy kapszula 6 éves kor feletti betegek számára javasolt.
Keresse fel kezelőorvosát, ha tünetei 3 napon belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.
2. Tudnivalók a Rapidophen lágy kapszula szedése előtt
Ne szedje a Rapidophen lágy kapszulát:
- ha allergiás az ibuprofénre vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére;
- ha acetilszalicilsav vagy egyéb nem-szteroid gyulladáscsökkentő bevétele után bármikor légszomj, asztma, rinitisz (nátha) vagy csalánkiütés alakult ki Önnél;
- ha korábbi nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszer (NSAID) szedése kapcsán előfordult gyomor-bélrendszeri vérzése vagy átfúródása.
- ha gyomorfekélye, nyombélfekélye, illetve bármilyen bélrendszeri gyulladásos folyamata van jelenleg, vagy visszatérően előfordult a kórelőzményében;
- ha gyomorvérzése, agyvérzése vagy más szervi vérzése van jelenleg, vagy előfordult a kórelőzményében;
- ha valamilyen vérképzési zavara van;
- ha súlyos máj- és/vagy vesekárosodása van;
- ha súlyos szívbetegsége van;
- a terhesség harmadik harmadában;
- 6 éves életkor alatt.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
- Az alább felsorolt betegségek, állapotok esetén a gyógyszer alkalmazása előtt konzultáljon kezelőorvosával:
- egyéb nem-szteroid gyulladáscsökkentő készítmény szedése,
- veleszületett porfirin anyagcserezavar (akut intermittáló porfíria),
- az orrnyálkahártya krónikus duzzanata és krónikus obstruktív légúti betegség,
- magas vérnyomás,
- szívbetegség,
- májzsugor, illetve egyéb máj-, vese- vagy szívműködési zavarok,
- ha bizonyos autoimmun betegségekben (szisztémás lupusz eritematózuszban, illetve kevert kötőszöveti betegségben) szenved, nagyobb lehet Önnél a nem fertőző agyhártyagyulladás (aszeptikus meningitisz) kialakulásának a kockázata,
- gyulladásos bélbetegség (kolitisz ulceróza vagy Crohn-betegség).
- Ha asztmában vagy más allergiás betegségben szenved, a Rapidophen lágy kapszula köhögési rohamokat válthat ki.
- Ha más fájdalomcsillapítókra túlérzékenységi reakció lépett fel, a készítmény alkalmazása nem ajánlott.
- Azonnal hagyja abba a gyógyszer szedését és forduljon orvoshoz, ha súlyos allergiás (túlérzékenységi) reakció jelentkezik (pl. bőrvörösség, kiütés, hólyag), különösen, ha allergiás az acetilszalicilsavra.
- Igen ritkán súlyos bőrreakciók kialakulásáról számoltak be nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek alkalmazásával kapcsolatban. Az esetek döntő többségében a kezelés első hónapjára tehető a bőrreakciók kialakulása. Bőrkiütés, nyálkahártya-károsodás, vagy a túlérzékenység bármely egyéb jelének kialakulásakor a Rapidophen-kezelést meg kell szakítani.
- Azonnal függessze fel a gyógyszer alkalmazását és forduljon orvoshoz, ha a hányásban vagy a székletben vér jelenik meg, illetve széklete fekete.
- Ha terhes, vagy a közeljövőben terhességet tervez, a gyógyszer alkalmazása körültekintést igényel, ugyanis alkalmazása idején átmenetileg csökkentheti a teherbeesés valószínűségét.
- A mellékhatások előfordulása minimálisra csökkenthető, ha a tünetek kezelésére a legkisebb hatásos dózist a lehető legrövidebb ideig alkalmazzák.
- Idős betegeknél a gyógyszer alkalmazása körültekintést igényel.
A fájdalomcsillapítók hosszú időn keresztül történő, nagy dózisú, helytelen alkalmazása esetén fejfájás fordulhat elő, amely esetlegesen nem csillapítható a gyógyszer nagyobb adagjával sem.
Általánosságban a fájdalomcsillapítók szokássá vált használata, különösen több fájdalomcsillapító kombinációja esetén, irreverzibilis vesekárosodáshoz és a veseelégtelenség kockázatának emelkedéséhez vezethet.
Az ibuprofénhez hasonló gyulladáscsökkentő/fájdalomcsillapító gyógyszerek esetleg kissé növelhetik a szívroham vagy sztrók kockázatát, különösen a nagy adagban történő alkalmazás esetén. Ne lépje túl a javasolt adagot, illetve a kezelés időtartamát.
A Rapidophen szedése előtt mindig beszélje meg a kezelést kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, ha:
- Önnek szívproblémája van, például szívelégtelensége, anginája (mellkasi fájdalma), vagy ha volt már szívrohama, bypass-műtétje, perifériás artériás betegsége (gyenge vérkeringés a lábakban az artériák szűkülete vagy elzáródása miatt), vagy bármilyen jellegű sztrókja (beleértve a "mini sztrókot" vagy más néven az átmeneti iszkémiás rohamot (angol rövidítéssel: TIA) is).
- Önnek magas vérnyomása, cukorbetegsége, magas koleszterinszintje van, illetve családjában fordult már elő szívbetegség vagy sztrók, továbbá ha Ön dohányzik.
A kezelőorvosa, gyógyszerésze által javasolt adagot és kezelési időtartamot ne lépje túl.
Gyermekek és serdülők
A Rapidophen lágy kapszula alkalmazása ellenjavallt 6 évesnél fiatalabb gyermekek esetében.
Vesekárosodás kockázata áll fenn a gyermekek és serdülők esetében dehidrált (pl. hasmenés, hányás következtében súlyosan vízhiányos) állapotban.
Egyéb gyógyszerek és a Rapidophen lágy kapszula
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről.
A Rapidophen és bizonyos más gyógyszerek hatással lehetnek egymásra. Ilyen gyógyszerek például:
- a véralvadásgátlók (más néven vérhígítók, vérrögképződés elleni gyógyszerek, pl. acetilszalicilsav, warfarin, tiklopidin)
- a vérnyomáscsökkentők (ACE-gátlók, pl. kaptopril, béta-blokkolók, pl. atenolol, angiotenzin-II receptor antagonisták, pl. lozartán).
A Rapidophen-kezelést néhány más gyógyszer is befolyásolhatja, illetve a kezelés hatással lehet azokra. Ezért a Rapidophen és más gyógyszerek együttes szedése előtt mindig kérjen tanácsot kezelőorvosától vagy gyógyszerészétől.
Forduljon kezelőorvosához tanácsért, ha:
- szívinfarktus vagy sztrók (agyi érkatasztrófa) miatt acetilszalicilsav tartalmú készítményt szed, mert az ibuprofén csökkentheti az acetilszalicilsav véralvadásgátló hatását;
- véralvadásgátló, vizelethajtó, vérnyomáscsökkentő vagy köszvényellenes gyógyszereket szed;
- digoxin, lítium, fenitoin, metotrexát, ciklosporin, takrolimusz, mifepriszton vagy zidovudin kezelés alatt áll;
- szívbetegség miatt szed gyógyszert;
- depresszió ellen az ún. szelektív szerotonin-visszavétel gátlók (SSRI-k) csoportjába tartozó gyógyszert szed;
- a Rapidophen lágy kapszulával egyidejűleg szteroidot tartalmazó gyógyszert szed, mert ebben az esetben megnő a gyomor-bélrendszeri vérzések és mellékhatások veszélye;
- probenecidet, illetve szulfinpirazont (köszvény kezelésére használt gyógyszer) szed;
- kinolon típusú antibiotikumot szed.
A Rapidophen lágy kapszula egyidejű bevétele étellel és itallal
Gyomor-bélrendszeri problémákkal küszködő betegeknek tanácsos a gyógyszert étkezés közben bevenni. Ha a készítmény bevétele étkezés után történik, a felszívódás sebessége csökkenhet.
Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Terhesség
Az ibuprofén alkalmazása megnehezítheti a teherbe esést. Tájékoztassa kezelőorvosát, ha terhességet tervez, vagy ha problémája van azzal, hogy teherbe essen.
Amennyiben Ön várandós, a gyógyszer alkalmazása előtt konzultáljon kezelőorvosával. A terhesség első két hónapja alatt a Rapidophen lágy kapszula csak a kezelőorvos kifejezett utasítása alapján szedhető. A terhesség utolsó harmadában a gyógyszert nem szabad bevenni.
Szoptatás
Amennyiben Ön szoptat, a gyógyszer alkalmazása előtt konzultáljon kezelőorvosával.
Termékenység
A nem-szteroid gyulladáscsökkentők csoportjába tartozó készítmény károsíthatja a termékenységet nőkben. A hatás visszafordítható, amennyiben felfüggesztik a kezelést.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Fáradtság, szédülés és látási zavarok előfordulhatnak ibuprofén-kezelés során, mely befolyásolhatja a gépjárművezetői képességet és a baleseti veszéllyel járó munka végzését, ez különösen érvényes alkohol egyidejű fogyasztása esetén. Egyénileg kell meghatározni, hogy a gyógyszer milyen mennyiségben és mely adagolási módon történő alkalmazása mellett szabad járművet vezetni vagy baleseti veszéllyel járó munkát végezni.
A Rapidophen lágy kapszula szorbitot és Ponceau 4R (E124)-t tartalmaz
Örökletes fruktóz-intolerancia esetén a gyógyszer nem alkalmazható, mert a Rapidophen lágy kapszula - a kapszulatöltet és a kapszulahéj is - tartalmaz szorbitot (körülbelül 122,78 mg szorbit kapszulánként).
Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
A Ponceau 4R (E124) allergiás reakciót okozhat.
3. Hogyan kell szedni a Rapidophen lágy kapszulát?
A gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Amennyiben a kezelőorvos másképpen nem rendeli, a készítmény ajánlott adagja:
Felnőttek
1-2 kapszula. Az adag 4 óránál gyakrabban nem ismételhető.
Felnőttek és 15 évesnél idősebb serdülők esetén a legnagyobb napi adag 6 kapszula.
Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél
12-15 éves serdülők esetén a legnagyobb napi adag 3 kapszula.
6 éves és annál idősebb gyermekek (20 kg testsúlytól 39 kg testsúlyig)
Az ibuprofén maximális napi adagja 20-30 mg testsúlykilogrammonként, 3-4 adagra elosztva.
6 éves és annál idősebb gyermekek (20 kg-39 kg): 1 kapszula Rapidophen 200 mg;
- Gyermekek 20 kg-29 kg testsúlyig: szükség esetén naponta háromszor. 3 kapszulánál több (600 mg ibuprofén) nem vehető be egyetlen 24 órás időszakban sem. Az egyes adagok között legalább 8 órának kell eltelnie.
- Gyermekek 30 kg-39 kg testsúlyig: szükség esetén naponta négyszer. 4 kapszulánál több (800 mg ibuprofén) nem vehető be egyetlen 24 órás időszakban sem. Az egyes adagok között legalább 6-8 órának kell eltelnie.
Ha erre a készítményre 6 éves vagy annál idősebb gyermekek és serdülők esetében 3 napnál tovább is szükség van, vagy ha a tünetek súlyosbodnak, orvoshoz kell fordulni.
6 évesnél fiatalabb gyermekek (20 kg testsúly alatt)
A Rapidophen 200 mg lágy kapszulát 20 kg testsúly alatti (6 évesnél fiatalabb) gyermekeknél tilos alkalmazni a kapszulákban található magas hatóanyag-tartalom miatt.
Idősek
Az adagolás megegyezik a felnőtteknek ajánlott adagolással, de fokozott óvatosság szükséges.
Vesekárosodás, májkárosodás
Vese- és májkárosodás esetén minden esetben kérje kezelőorvosa tanácsát a Rapidophen 200 mg lágy kapszula szedése előtt. A gyógyszer szedéséhez kezelőorvosa ad tanácsot.
A kapszulákat vízzel, szétrágás nélkül kell bevenni. A kapszulák bevételét nem kell étkezéshez igazítani, bevehető étkezés előtt, közben vagy után, esetleg két étkezés között. A leggyorsabb felszívódás éhgyomorra történő bevétellel érhető el.
Ha az előírtnál több Rapidophen lágy kapszulát vett be
Ha véletlenül túllépte a megengedett napi adagot, azonnal függessze fel a gyógyszer szedését és forduljon orvoshoz.
Tünetek: szédülés, fejfájás, hányinger, hányás, hasi fájdalom, alacsony vérnyomás, eszméletvesztés.
Ha elfelejtette bevenni a Rapidophen lágy kapszulát
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Gyakori mellékhatások (10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- Emésztőrendszeri tünetek, mint pl. gyomorégés, hasi fájdalom, hányinger, hányás, puffadás, hasmenés, székrekedés és kismértékű gyomor-bélrendszeri vérvesztések, amelyek kivételes esetekben vérszegénységet okozhatnak.
Nem gyakori mellékhatások (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet):
- Központi idegrendszeri zavarok, pl. fejfájás, szédülés, álmatlanság, izgatottság, ingerlékenység vagy fáradtság.
- Látászavarok.
- Esetenként vérző gyomor-, illetve bélfekélyek, valamint bélátfúródás. Szájnyálkahártya-gyulladás fekélyekkel (sztomatitisz ulceróza), a vastagbélgyulladás (kolitisz) és a Crohn-betegség súlyosbodása, gyomornyálkahártya-gyulladás (gasztritisz). A has felső részén jelentkező jelentős fájdalom, vérhányás, véres vagy fekete színű széklet esetén abba kell hagyni a Rapidophen szedését és azonnal tájékoztatni kell a kezelőorvost.
- Bőrkiütéssel és viszketéssel járó túlérzékenységi reakciók, valamint asztmás roham (esetlegesen vérnyomáscsökkenéssel). Ebben az esetben tájékoztatni kell a kezelőorvost és a Rapidophent nem szabad szedni a továbbiakban.
Ritka mellékhatások (1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- Fülcsengés (tinnitusz).
Nagyon ritka mellékhatások (10 000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- A fertőzéssel kapcsolatos gyulladások (pl. szövetelhalással járó izompólya-gyulladás) súlyosbodhatnak. Amennyiben a Rapidophen-kezelés során tünetei fertőzésre utalnak vagy súlyosbodnak, haladéktalanul forduljon kezelőorvosához!
- Vérképzési problémák (vérszegénység, alacsony fehérvérsejtszám (leukopénia), alacsony vérlemezkeszám (trombocitopénia), a vérsejtszám általános csökkenése (páncitopénia), alacsony fehérvérsejtszám (agranulocitózis). A korai jelek közé tartozik a láz, a torokfájás, a szájüregben kialakuló felületes sebek, az influenzaszerű tünetek, az erős fáradtság, az orrvérzés és a bőrvérzés. Ha e panaszok közül bármelyik előfordul, azonnal hagyja abba a gyógyszer szedését és forduljon orvoshoz.
- Pszichotikus reakciók, depresszió.
- Szívdobogásérzet, szívelégtelenség, szívroham (szívinfarktus).
- Nyelőcső-gyulladás (özofagitisz), hasnyálmirigy-gyulladás (pankreatitisz).
- Májműködési zavar, májkárosodás, különösen hosszú időtartamú kezelés esetén, májelégtelenség, akut májgyulladás (hepatitisz).
- Magas vérnyomás (artériás hipertónia).
- Súlyos bőrreakciók, pl. bőrkiütés bőrpírral és hólyagosodással (pl. Stevens-Johnson szindróma, toxikus epidermális nekrolízis/Lyell-szindróma). Kivételes esetekben, bárányhimlő (varicella) alatt súlyos bőrfertőzések és lágyszöveti szövődmények alakulhatnak ki.
- Csökkent vizelet kiválasztás és folyadék-felhalmozódás a testben (ödéma). Ezek a jelek utalhatnak vesebetegségre, esetenként veseelégtelenségre, veseszövet-károsodásra. Ha ezek a tünetek jelentkeznek vagy súlyosbodnak, hagyja abba a Rapidophen alkalmazását és azonnal értesítse kezelőorvosát. Veseszövet-károsodás (papilláris nekrózis), különösen hosszú időtartamú kezelés esetén, emelkedett húgysavszint a vérben.
- Súlyos általános túlérzékenységi reakciók. Ennek tünetei közé tartozhat az arc, a nyelv és a gége duzzanata légúti szűkülettel, légszomjjal, szapora szívveréssel, vérnyomáseséssel, amely életveszélyes sokkhoz vezethet. Ha a fenti tünetek bármelyike előfordul - amely bekövetkezhet akár az első alkalmazás során is -, azonnali orvosi segítség szükséges.
Nem ismert gyakoriságú (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):
- A veseszövet gyulladása (intersticiális nefritisz), akut veseelégtelenség.
- Nem fertőző agyhártyagyulladás (aszeptikus meningitisz), melynek tünetei, pl. súlyos fejfájás, hányinger, hányás, láz, tarkómerevség, illetve a tudat elhomályosodása. Bizonyos immunrendszeri betegségekben (szisztémás lupusz eritematózusz, illetve kevert kötőszöveti betegség) szenvedő betegek fokozott kockázatnak lehetnek kitéve.
Ha a panaszok nem enyhülnek, a láz vagy fájdalom 3 nap múlva változatlanul fennáll, esetleg rosszabbodik, vagy új tünetek kialakulását észleli, hagyja abba a gyógyszer szedését, és keresse fel kezelőorvosát!
Idős korban gyakrabban kell mellékhatások kialakulására számítani.
Csak a szükséges legkisebb adagban és legrövidebb ideig alkalmazza a gyógyszert, mert így kisebb a mellékhatások kialakulásának lehetősége.
Tartós alkalmazás esetén szükséges az orvos által javasolt vizsgálatokat elvégeztetni.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy, gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Rapidophen lágy kapszulát tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
Legfeljebb 30 °C-on tárolandó.
A dobozon és a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:/Felh.:) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Rapidophen 200 mg lágy kapszula?
- A készítmény hatóanyaga 200 mg ibuprofén lágy kapszulánként.
- Egyéb összetevők:
Töltet: makrogol 400, kristályosodó szorbit-szirup, szorbitán-monooleát, PVPK 30, kálium-hidroxid, tisztított víz
Kapszulahéj: zselatin, makrogol 400, kristályosodó szorbit-szirup, Ponceau 4R (E124), tisztított víz, telített, közepes lánchosszúságú trigliceridek
Felirat: "Opacode White S-1-18086": sellak, titán-dioxid (E171), propilénglikol.
Milyen a Rapidophen 200 mg lágy kapszula külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Borvörös színű, 10 Minim méretű ovális, áttetsző, fehér színű "142" azonosító felirattal ellátott lágy zselatin kapszulába töltött 500 mg töltettömegű tiszta, színtelen-halványsárga színű viszkózus folyadék.
2 db, 4 db, 8 db, 10 db, 16 db, 20 db, 24 db, 30 db és 50 db lágy kapszula átlátszó, PVC//Al vagy PVdC//Al buborékcsomagolásban, dobozban.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

Kiszerelés: 10x PVC//Al buborékcsomagolás

Törzskönyvi szám: OGYI-T-22481/07

RAPIDOPHEN 200 mg lágy kapszula

Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Teva Gyógyszergyár

Hatóanyag: ibuprofen

ATC: Ibuprofen

Normatív TB támogatás:

Vényköteles

Közgyógyellátásra adható:

Patikán kívül vásárolható

EÜ támogatásra adható:

EÜ Kiemelt támogatás:

Fogyasztói ár:  Ft *

*az ár tájékozatató jellegű.

Kiszerelés: 20x PVC//Al buborékcsomagolás

Törzskönyvi szám: OGYI-T-22481/11

RAPIDOPHEN 200 mg lágy kapszula

Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Teva Gyógyszergyár

Hatóanyag: ibuprofen

ATC: Ibuprofen

Normatív TB támogatás:

Vényköteles

Közgyógyellátásra adható:

Patikán kívül vásárolható

EÜ támogatásra adható:

EÜ Kiemelt támogatás:

Fogyasztói ár:  Ft *

*az ár tájékozatató jellegű.

Kapcsolódó betegségek ( reumatológiai megbetegedések )

Szeretném megvásárolni patikában, megkeresem a legközelebbi patikát:


Partner patikáink: logo BENU Gyógyszertár