RAMIPRIL-ZENTIVA 5 mg tabletta

RAMIPRIL-ZENTIVA 5 mg tabletta betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Ramipril-Zentiva tabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Ramipril-Zentiva tabletta egy ramipril hatóanyagot tartalmazó gyógyszer. Az úgynevezett ACE-gátlók (angiotenzin-konvertáló enzim-gátlók) csoportjába tartozik.

A Ramipril-Zentiva tabletta az alábbiak szerint hat:
- csökkenti az Ön szervezetében azoknak az anyagoknak a termelését, amelyek emelhetik a vérnyomást;
- ellazítja és tágítja az ereket;
- megkönnyíti a szív számára a vér keringtetését a szervezetében.

A Ramipril-Zentiva tabletta alkalmazható:
- a magasvérnyomás (hipertónia) kezelésére;
- szívinfarktus vagy agyvérzés kockázatának csökkentésére;
- a vesekárosodás kockázatának csökkentésére vagy a vesekárosodás rosszabbodásának késleltetésére (függetlenül attól, hogy Ön cukorbetegségben szenved-e vagy sem);
- a szív kezelésére, amikor az nem tud elegendő vért pumpálni a szervezet többi részébe (szívelégtelenség);
- szívinfarktust (miokardiális infarktus) követő kezelésre szívelégtelenség esetén.


2. Tudnivalók a Ramipril-Zentiva tabletta szedése előtt

Ne szedje a Ramipril-Zentiva tablettát:
- ha allergiás a ramiprilre vagy bármely más ACE-gátlóra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére;
Az allergiás reakció tünetei lehetnek a kiütés, a nyelési vagy légzési nehézség, ajkainak, arcának, nyelvének vagy torkának duzzanata.
- ha Önnél már jelentkezett olyan súlyos allergiás reakció, amit angioödémának neveznek. Ennek jelei lehetnek a viszketés, csalánkiütés, vörös foltok a kezén, lábán és a torkán, a torok, nyelv és a szem körüli terület és az ajkak duzzanata, a nyelési vagy légzési nehézség;
- ha szedte, vagy jelenleg szedi a szakubitril/valzartán kombinációs gyógyszert, amely a hosszabb ideje fennálló (krónikus) szívelégtelenség kezelésére szolgál felnőttek esetében.
- amennyiben Ön művese-kezelésben vagy bármely vérszűrő eljárásban részesül. Az alkalmazott berendezéstől függően a Ramipril-Zentiva tabletta-kezelés nem biztos, hogy megfelelő Önnek.
- amennyiben olyan vesebetegségben szenved, amikor a vese vérellátása csökkent (veseartéria-szűkület);
- a terhesség utolsó 6 hónapjában (lásd a "Terhesség és szoptatás" című részt);
- amennyiben az Ön vérnyomása rendellenesen alacsony vagy bizonytalan. Ezt a döntés kezelőorvosának kell meghoznia.
- ha cukorbetegségben szenved vagy károsodott a veseműködése és aliszkirén hatóanyag-tartalmú vérnyomáscsökkentő gyógyszert kap.

Ne szedje a Ramipril-Zentiva tablettát, ha Önre illik valamelyik a fent felsoroltak közül. Amennyiben bizonytalan, kérdezze meg kezelőorvosát, mielőtt beveszi a Ramipril-Zentiva tablettát.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Ramipril-Zentiva tabletta szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével:
- ha Önnek szív-, máj- vagy veserendellenessége van;
- ha Ön jelentős folyadék- vagy sóveszteséget szenvedett a szokásosnál is hevesebb hányás, hasmenés vagy izzadás miatt, ha Ön sószegény diétán van, hosszabb ideje vízhajtókat (diuretikumokat) szed vagy művesekezelésben (dialízis) részesül;
- ha Ön rovarmérgekkel szembeni deszenzibilizáló kezelésben fog részesülni;
- ha érzéstelenítést fognak Önnél alkalmazni. Ezt vagy operáció, vagy fogászati beavatkozás esetén alkalmazzák. Lehet, hogy egy nappal a beavatkozás előtt fel kell függeszteni a Ramipril-Zentiva tabletta-kezelést, kérje ki kezelőorvosa tanácsát.
- ha magas a káliumszint az Ön vérében (és ezt a vérvizsgálat is igazolta);
- ha olyan gyógyszereket szed vagy olyan egészségi állapotban van, amelynek következtében csökkenhet a vér nátriumszintje. Ilyen esetben kezelőorvosa rendszeres vérvizsgálatot írhat elő a nátriumszint ellenőrzése érdekében, különösen abban az esetben, ha Ön idős.
- ha Ön egyidejűleg olyan gyógyszereket szed, amelyek fokozhatják az angioödéma, egy súlyos allergiás reakció kialakulásának kockázatát, mint pl az mTOR-gátlók (pl. temszirolimusz, everolimusz, szirolimusz), vildagliptin vagy neprilizin (NEP)-gátlók (mint pl. a racekadotril) vagy a szakubitril/valzartán. Szakubitril/valzartán kombinációra vonatkozóan lásd a 2.pont "Ne szedje a a Ramipril-Zentiva tablettát" bekezdését.
- ha ún. kollagén-betegségben szenved, mint például a szkleroderma vagy a szisztémás lupusz eritematózus betegség.
- Tájékoztatnia kell kezelőorvosát, ha úgy gondolja, hogy terhes, vagy teherbe eshet. A Ramipril-Zentiva nem ajánlott a terhesség első 3 hónapjában, és súlyos rendellenességet okozhat a terhesség első 3 hónapját követően (lásd szintén a "Terhesség és szoptatás" című részt).
- ha Ön a következő, magas vérnyomás kezelésére szolgáló gyógyszerek bármelyikét szedi:
-- angiotenzin II-receptor-blokkoló (ARB) (zartánok néven is ismertek - például valzartán, telmizartán, irbezartán), különösen akkor, ha cukorbetegséggel összefüggő vesebetegségben szenved;
-- aliszkirén.
Kezelőorvosa rendszeresen ellenőrizheti az Ön veseműködését, vérnyomását és az elektrolitszinteket (pl. kálium) a vérben. Lásd még a "Ne szedje a Ramipril-Zentiva tablettát" pontban szereplő információkat.

Gyermekek és serdülők
A Ramipril-Zentiva tabletta nem ajánlott 18 éven aluli gyermekeknek és serdülőknek, mivel ebben a betegcsoportban a Ramipril-Zentiva tabletta biztonságosságát és hatásosságát még nem bizonyították.

Amennyiben a fent felsoroltak közül valamelyik illik Önre (vagy nem tudja biztosan, hogy illik-e), kérdezze meg kezelőorvosát, mielőtt beveszi a Ramipril-Zentiva tablettát.

Egyéb gyógyszerek és a Ramipril-Zentiva tabletta
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről. Ez azért fontos, mert a Ramipril-Zentiva tabletta befolyásolhatja más gyógyszerek hatását. Ugyanakkor más gyógyszerek is befolyással lehetnek a Ramipril-Zentiva tabletta hatására.

Jelezze kezelőorvosának, ha az alábbiakban felsorolt gyógyszerek valamelyikét szedi. Csökkenthetik a Ramipril-Zentiva tabletta hatását.
- Fájdalomcsillapítók és gyulladáscsökkentők (nem-szteroid gyulladásgátlók, pl. ibuprofén, indometacin, acetilszalicilsav).
- Az alacsony vérnyomás, sokk, szívelégtelenség, asztma vagy allergiás állapotok kezelésére szolgáló gyógyszerek, pl. efedrin, noradrenalin vagy adrenalin. Kezelőorvosának ellenőriznie kell a vérnyomását.

Jelezze kezelőorvosának, ha az alábbiakban felsorolt gyógyszerek valamelyikét szedi. Ezek a gyógyszerek fokozhatják a valószínűségét, hogy Önnél mellékhatás jelentkezik, ha együtt szedi a Ramipril-Zentiva tablettával:
- Szakubitril/valzartán - hosszabb ideje fennálló (krónikus) szívelégtelenség kezelésére szolgáló kombinációs készítmény (lásd a további információkat a Ne szedje a Ramipril-Zentiva tablettát pontban).
- Fájdalomcsillapítók és gyulladáscsökkentők (nem-szteroid gyulladásgátlók, pl. ibuprofén, indometacin, acetilszalicilsav).
- Daganatellenes gyógyszerek (kemoterápiás gyógyszerek).
- A beültetett szervek kilökődését gátló gyógyszerek, pl. ciklosporin.
- Vízhajtók, pl. furoszemid.
- Gyógyszerek, amelyek emelhetik a vér káliumszintjét, pl. spironolakton, triamteren, amilorid, káliumsók, trimetoprim önmagában vagy fix dózisú kombinációban szulfametoxazollal (fertőzések kezelésére), heparin (vérhígító).
- Gyulladásos betegségek kezelésére szolgáló szteroidok, pl. prednizolon.
- Allopurinol (a húgysav csökkentésére szolgál a vérben).
- Prokainamid (szívritmus-rendellenességek kezelésére).
- Temszirolimusz (daganatos betegségek kezelésére).
- Szirolimusz, everolimusz (átültetett szerv kilökődésének megelőzésére).
- Vildagliptin (2-es típusú cukorbetegség kezelésére).
- Racekadotril (hasmenés kezelésére).
- Lehet, hogy kezelőorvosának meg kell változtatnia a gyógyszerek adagját és/vagy egyéb óvintézkedéseket tehet, ha Ön angiotenzin II-receptor-blokkolót (ARB) vagy aliszkirént szed (lásd még a "Ne szedje a Ramipril-Zentiva tablettát" és a "Figyelmeztetések és óvintézkedések" pontok alatti információt).

Jelezze kezelőorvosának, ha az alábbiakban felsorolt gyógyszerek valamelyikét szedi. A Ramipril-Zentiva tabletta befolyásolhatja hatásukat:
- Cukorbetegség kezelésére szolgáló gyógyszerek, pl. szájon át alkalmazandó vércukorszint-csökkentők és az inzulin. A Ramipril-Zentiva tabletta csökkentheti a vércukorszintet. Fokozottan ellenőrizze a vércukorszintjét, ha Ramipril-Zentiva tablettát szed.
- Lítium (mentális betegségek kezelésére). Kezelőorvosának fokozottan ellenőriznie kell az Ön lítiumszintjét.

Amennyiben a fent felsoroltak közül bármelyik illik Önre, kérdezze meg kezelőorvosát, mielőtt beveszi a Ramipril-Zentiva tablettát.

A Ramipril-Zentiva tabletta egyidejű bevétele étellel és alkohollal
Ha a Ramipril-Zentiva tabletta-kezelés során alkoholt fogyaszt, szédülhet, vagy bizonytalanság érzése lehet. Amennyiben nem biztos, hogy mennyi alkoholt fogyaszthat a Ramipril-Zentiva tabletta-kezelés alatt, kérdezze meg kezelőorvosát, mivel a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek és az alkohol egymás hatását erősíthetik.
A Ramipril-Zentiva tabletta étellel együtt vagy anélkül is bevehető.

Terhesség és szoptatás
Terhesség
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A Ramipril-Zentiva tabletta nem ajánlott a terhesség első 12 hetében, a 13. héttől kezdődően pedig semmiképpen nem szedheti a terhesség ideje alatt, mivel súlyos rendellenességeket okozhat a születendő gyermekének. Azonnal jelezze kezelőorvosának, ha a Ramipril-Zentiva tabletta alkalmazása alatt teherbe esik. Tervezett terhesség esetén egy megfelelő alternatív kezelési módra ajánlott áttérni.

Szoptatás
Nem szedheti a Ramipril-Zentiva-t, ha szoptat.

Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Szédülhet a Ramipril-Zentiva tabletta kezelés során. Ez gyakoribb a Ramipril-Zentiva tabletta kezelés megkezdésekor vagy az adag emelésekor. Ha ez a tünet jelentkezik, ne vezessen gépjárművet és ne kezeljen gépeket.


3. Hogyan kell szedni a Ramipril-Zentiva tablettát?

Ezt a gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

Amennyiben 2,5 mg hatáserősségre van szükség, a Ramipril-Zentiva 5 mg tabletta felezése ajánlott.
2,5 mg-nál kisebb dózis a Ramipril-Zentiva tablettákkal nem valósítható meg. Amennyiben alacsonyabb dózisra van szüksége (pl. 1,25 mg), egy másik, forgalomban lévő, ramipriltartalmú gyógyszert kell alkalmaznia.

Mennyi gyógyszert vegyen be?

Magas vérnyomás kezelésére
- A szokásos kezdő adag 1,25 mg vagy 2,5 mg naponta egyszer.
- A kezelőorvosa addig fogja módosítani az adagot, amíg sikerül a megfelelő vérnyomásértéket beállítani.
- A maximális napi adag 10 mg naponta egyszer.
- Amennyiben Ön már szed vízhajtó gyógyszereket, kezelőorvosa leállíthatja vagy módosíthatja a vízhajtó adagját, mielőtt elkezdi a Ramipril-Zentiva tabletta-kezelést.

Szívinfarktus vagy agyvérzés kockázatának csökkentésére
- A szokásos kezdő adag 2,5 mg naponta egyszer.
- A kezelőorvosa ezt követően dönthet úgy, hogy növeli az adagot.
- A szokásos napi adag 10 mg naponta egyszer.

A vesekárosodás kockázatának csökkentésére vagy a vesekárosodás rosszabbodásának késleltetésére
- A szokásos kezdő adag 1,25 mg vagy 2,5 mg naponta egyszer.
- A kezelőorvosa módosíthatja az adagot.
- A szokásos napi adag 5 mg vagy 10 mg naponta egyszer.

Szívelégtelenség kezelésére
- A szokásos kezdő adag 1,25 mg naponta egyszer.
- A kezelőorvosa módosíthatja az adagot.
- A maximális napi adag 10 mg. Napi kétszeri adagolás javasolt.

Szívinfarktust követően alkalmazandó kezelés
- A szokásos kezdő adag 1,25 mg naponta egyszer - 2,5 mg naponta kétszer.
- A kezelőorvosa módosíthatja az adagot.
- A szokásos napi adag 10 mg. Napi kétszeri adagolás javasolt.

Idősek
Kezelőorvosa csökkenteni fogja a kezdő adagot és a kezelés során lassabban fogja módosítani az adagot.

A gyógyszer szedése
- Mindennap, ugyanabban az időben, szájon át vegye be a gyógyszert.
- Egészben, folyadékkal nyelje le a tablettát.
- Ne törje össze vagy rágja össze a tablettát.
- A naponta egyszer 1,25 mg ramipril, mint kezdő adag a Ramipril-Zentiva tablettákkal nem biztosítható, ehhez más készítmények állnak rendelkezésre.

Ha az előírtnál több Ramipril-Zentiva tablettát vett be
Azonnal beszéljen kezelőorvosával vagy menjen a legközelebbi kórház sürgősségi osztályára. Ne vezessen a kórházba, kérjen meg valakit, hogy vigye el, vagy hívja a mentőket. Vigye magával a gyógyszerét, ebből fogja a kezelőorvosa pontosan tudni, hogy milyen gyógyszert vett be.

Ha elfelejtette bevenni a Ramipril-Zentiva tablettát
- Vegye be a következő adagot, amikor legközelebb esedékes.
- Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott tabletta pótlására.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Azonnal hagyja abba a Ramipril-Zentiva tabletta szedését és keresse fel kezelőorvosát, ha az alábbi súlyos mellékhatások valamelyikét tapasztalja magán, mivel lehetséges, hogy sürgős orvosi beavatkozásra lesz szüksége:
- az arc, az ajkak vagy a torok duzzanata, emiatt nehezített lehet a nyelés vagy a légzés, viszketés és kiütések. Ezek a Ramipril-Zentiva tabletta által kiváltott súlyos allergiás reakció jelei lehetnek;
- súlyos bőrreakciók, beleértve a kiütést, a fekélyképződést a szájban, meglévő bőrbetegségének rosszabbodását, a bőr vörösödését, hólyagosodását vagy leválását (az ún. Stevens-Johnson-szindróma, toxikus epidermális nekrolízis vagy eritéma multiforme néven ismert betegség).

Azonnal jelezze kezelőorvosának, ha az alábbiak valamelyikét tapasztalja:
- gyorsabb szívverés, szabálytalan vagy erőteljes szívdobogás (ún. palpitáció), mellkasi fájdalom, szorító érzés a mellkasban vagy ennél is súlyosabb szívbetegségek, beleértve a szívinfarktust, vagy az agyvérzést;
- légszomj vagy köhögés, ezek tüdőrendellenességek jelei lehetnek;
- könnyebben kialakuló véraláfutás, hosszabb ideig tartó vérzés, vagy a vérzésre utaló bármilyen jel (pl. ínyvérzés), lila tűszúrásszerű pöttyök a bőrön, vagy ha a szokásosnál könnyebben kap el fertőző betegségeket, torokfájás és láz, fáradtság, gyengeség, szédülés vagy sápadt bőr. Ezek a tünetek a vérképzőszervi és csontvelő-rendellenességek jelei lehetnek.
- súlyos gyomorfájdalom, amely a hátba is kisugárzik. Ez a hasnyálmirigy-gyulladás (pankreátitisz) jele lehet.
- láz, hidegrázás, fáradtság, étvágytalanság, gyomorfájdalom, hányinger, a bőr vagy a szemek sárgás elszíneződése (sárgaság). Ezek olyan májbetegség jelei lehetnek, mint a májgyulladás (hepatitisz) vagy a májkárosodás.

Egyéb mellékhatások lehetnek még:
Jelezze kezelőorvosának, ha az alábbiakban felsorolt bármely mellékhatás súlyossá válik vagy néhány napnál tovább fennáll.

Gyakori (10 beteg közül legfeljebb 1-et érinthetnek)
- Fejfájás, fáradtság.
- Szédülés. Ez a tünet gyakrabban jelentkezik a Ramipril-Zentiva tabletta-kezelés kezdetén, illetve az adag emelése esetén.
- Gyengeség, hipotónia (rendellenesen alacsony vérnyomás), különösen, amikor gyorsan áll fel vagy ül le.
- Száraz, ingerlő köhögés, arcüreggyulladás (szinuszitisz) vagy hörghurut, légszomj.
- Gyomor- vagy bélfájdalom, hasmenés, emésztési zavar, hányinger vagy hányás.
- Kiütés, mely lehet kiemelkedő vagy nem kiemelkedő is.
- Mellkasi fájdalom.
- Görcsök vagy fájdalom az izmokban.
- A vérvizsgálati eredmények a szokásosnál magasabb káliumszintet jeleznek a vérben.

Nem gyakori (100 beteg közül legfeljebb 1-et érinthetnek)
- Egyensúlyproblémák (vertigo).
- Viszketés vagy rendellenes bőrérzékelés, mint pl. zsibbadás, bizsergés, szúró vagy égő érzés, lúdbőrös érzés (perifériás idegbántalom).
- Az ízérzés elvesztése vagy megváltozása.
- Alvászavarok.
- Depressziós állapot, szorongás, feszültebbnek érzi magát a szokásosnál vagy nyugtalanság.
- Orrdugulás, légzési nehézség vagy asztmájának rosszabbodása.
- Duzzanat a beleiben, amelyet bélrendszeri angioödémának neveznek, mely hasi fájdalommal, hányással és hasmenéssel jár.
- Gyomorégés, székrekedés vagy szájszárazság.
- Fokozott vízfelvétel és ürítés.
- A szokásosnál fokozottabb izzadás.
- Csökkent étvágy vagy étvágytalanság (anorexia).
- Szaporább vagy szabálytalan szívverés. Duzzadt karok és lábak. Ezek a fokozott vízvisszatartás jelei lehetnek.
- Kipirulás.
- Homályos látás.
- Ízületi fájdalom.
- Láz.
- Szexuális működési zavar férfiakban, illetve csökkent szexuális vágy férfiakban és nőkben.
- Bizonyos fehérvérsejt-típus megnövekedett száma (eozinofília) a vérvizsgálati eredményben.
- A vérvizsgálati eredmények változást mutatnak a máj-, hasnyálmirigy- vagy vesefunkciós értékekben.

Ritka (1000 beteg közül legfeljebb 1-et érinthetnek)
- Bizonytalanság vagy zavartság érzése.
- Vörös és duzzadt nyelv.
- Erőteljes bőrleválás vagy hámlás, viszkető, göbös kiütés.
- Körömrendellenességek (a köröm meglazulása vagy leválása a körömágyból).
- Bőrkiütés vagy bevérzések a bőrön.
- Foltok a bőrön és hideg végtagok.
- Vörös, viszkető, duzzadt vagy vizenyős szemek.
- Hallásromlás vagy fülcsengés.
- Gyengeség érzése.
- A vérvizsgálati eredmények csökkenést mutatnak a vörösvértestek, fehérvérsejtek vagy a vérlemezkék számában és a hemoglobin mennyiségében.

Nagyon ritka (10 000 beteg közül legfeljebb 1-et érinthetnek)
- A szokásosnál fokozottabb fényérzékenység.

Egyéb jelentett mellékhatások
Jelezze kezelőorvosának, ha az alábbiakban felsorolt bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy néhány napnál tovább fennáll.
- Koncentrációzavar.
- Duzzadt száj.
- A vérvizsgálati eredmények túlzottan kevés vérsejtet mutatnak.
- A vérvizsgálati eredmények a szokásosnál alacsonyabb nátriumszintet mutatnak a vérben.
- Koncentrált vizelet (sötét színű), betegnek érzi magát vagy beteg, izomgörcsei vannak, zavart és görcsrohamai vannak, amelyeket a nem megfelelő ADH (antidiuretikus hormon) kiválasztás okozhat. Ha ezeket a tüneteket tapasztalja, akkor a lehető leghamarabb forduljon kezelőorvosához.
- A kéz- és a lábujjak színe a hidegben megváltozik és bizsergő vagy fájdalmas érzés jelentkezik, amikor újra felmelegednek (Raynaud-jelenség).
- A mell megnagyobbodása férfiakban.
- Lelassult vagy gátolt reakciók.
- Égő érzés.
- A szaglás megváltozása.
- Hajhullás.

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül:
Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ, Postafiók 450, H-1372 Budapest
honlap: www.ogyei.gov.hu
elektronikus bejelentő form: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/
e-mail: adr.box@ogyei.gov.hu
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a Ramipril-Zentiva tablettát tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon feltüntetett lejárati idő után (Felh.:) ne szedje a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Ramipril-Zentiva tabletta?
- A készítmény hatóanyaga a ramipril.
Ramipril-Zentiva 5 mg tabletta: Egy tabletta 5 mg ramiprilt tartalmaz.
Ramipril-Zentiva 10 mg tabletta:
Egy tabletta 10 mg ramiprilt tartalmaz.
- Egyéb összetevők:
Ramipril-Zentiva 5 mg tabletta: vörös vas-oxid (E172), nátrium-sztearil-fumarát, hipromellóz, mikrokristályos cellulóz, hidegen duzzadó kukoricakeményítő
Ramipril-Zentiva 10 mg tabletta: nátrium-sztearil-fumarát, hipromellóz, mikrokristályos cellulóz, hidegen duzzadó kukoricakeményítő

Milyen a Ramipril-Zentiva tabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Küllem:
Ramipril-Zentiva 5 mg tabletta
Halvány piros, hosszúkás, 8 mm × 4 mm méretű, mindkét oldalon bemetszéssel ellátott tabletta, egyik oldalán a "5" és "HMP", másik oldalán "5" jelzéssel és cégjelzéssel ellátva.
A tabletta egyenlő adagokra osztható.
Ramipril-Zentiva 10 mg tabletta
Fehér vagy csaknem fehér, hosszúkás, 7 mm × 4,5 mm méretű, mindkét oldalon bemetszéssel ellátott tabletta, egyik oldalán a bemetszés alatt és felett "HMO" jelzéssel ellátva.
A tabletta egyenlő adagokra osztható.

Csomagolás:
Ramipril-Zentiva 5 mg tabletta
10 db, 14 db, 15 db, 18 db, 20 db, 21 db, 28 db, 30 db, 45 db, 50 db, 56 db, 90 db, 98 db, 99 db, 100 db, 300 db, 500 db tabletta PVC//Al buborékcsomagolásban és dobozban vagy 500 db tabletta HDPE csavaros kupakkal lezárt III-as típusú barna üvegben és dobozban.

Ramipril-Zentiva 10 mg tabletta
7 db, 10 db, 14 db, 15 db, 18 db, 20 db, 28 db, 30 db, 45 db, 50 db, 56 db, 90 db, 98 db, 99 db, 100 db, 300 db, 500 db tabletta PVC//Al buborékcsomagolásban és dobozban vagy 28 db, 56 db, 500 db tabletta HDPE csavaros kupakkal lezárt III-as típusú barna üvegben és dobozban.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
Kiszerelés: 28x Törzskönyvi szám: OGYI-T-10136/02
RAMIPRIL-ZENTIVA 5 mg tabletta
  • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Zentiva k.s.
    • Hatóanyag: ramipril
    • ATC: Ramipril
    • Normatív TB támogatás:
    • Vényköteles:
    • Közgyógyellátásra adható:
    • Patikán kívül vásárolható:
    • EÜ támogatásra adható:
    • EÜ Kiemelt támogatás:
  • Üzemi baleset jogcím:
Fogyasztói ár: 627Ft A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.
Normatív támogatás esetén téritési díj: 181 Ft

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +21 °C
Minimum: +6 °C

A fátyol- és átmenetileg megnövekvő gomolyfelhőzet mellett legalább több órára kisüt a nap. Csapadék nem valószínű. A délnyugati, déli szelet élénk, a nyugati országrészben erős, főként az Északnyugat-Dunántúlon helyenként viharos lökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 18 és 24 fok között várható. Késő estére általában 12 és 17 fok közé hűl le a levegő. Időjárási frontra az előrejelzések szerint nem kell számítani, így az időjárásra érzékenyek tünetei várhtóan csillapodnak majd.