+16° - +38°
Nincs front

RAMIPRIL-ZENTIVA 10 mg tabletta

RAMIPRIL-ZENTIVA 10 mg tabletta betegtájékoztatója

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A RAMIPRIL-ZENTIVA TABLETTA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

A RAMIPRIL-ZENTIVA tabletta egy ramipril hatóanyagot tartalmazó gyógyszer. Az úgynevezett ACE-gátlók (angiotenzin konvertáló enzim gátlók) csoportjába tartozik.
A RAMIPRIL-ZENTIVA tabletta az alábbiak szerint hat:
Csökkenti az Ön szervezetében azoknak az anyagoknak a termelését, amelyek emelhetik a vérnyomást.
Ellazítja és tágítja az ereket.
Megkönnyíti a szív számára a vér keringtetését a szervezetében.
A RAMIPRIL-ZENTIVA tabletta alkalmazható:
A magasvérnyomás (hipertenzió) kezelésére
Szívinfarktus vagy agyvérzés kockázatának csökkentésére
A vesekárosodás kockázatának csökkentésére vagy a vesekárosodás rosszabbodásának késleltetésére (függetlenül attól, hogy Ön cukorbetegségben szenved-e vagy sem)
A szív kezelésére amikor az nem tud elegendő vért pumpálni a szervezet többi részébe (szívelégtelenség)
Szívinfarktust (miokardiális infarktus) követő kezelésre szívelégtelenség esetén.
2. TUDNIVALÓK A RAMIPRIL-ZENTIVA TABLETTA ALKALMAZÁSA ELŐTT

Ne szedje a RAMIPRIL-ZENTIVA tablettát
- ha allergiás (túlérzékeny) a ramiprilre vagy bármely más ACE-gátlóra vagy a RAMIPRIL-ZENTIVA tabletta egyéb összetevőjére, melyek felsorolása a 6. pontban található.
- Az allergiás reakció tünetei lehetnek a kiütés, a nyelési vagy légzési nehézség, ajkainak, arcának, nyelvének vagy torkának duzzanata.
- ha Önnél már jelentkezett olyan súlyos allergiás reakció amit angioödémának neveznek. Ennek jelei lehetnek a viszketés, csalánkiütés, vörös foltok a kezén, lábán és a torkán, a torok, nyelv és a szem körüli terület és az ajkak duzzanata, a nyelési vagy légzési nehézség.
- amennyiben Ön művese-kezelésben, vagy bármely vérszűrő eljárásban részesül. Az alkalmazott berendezéstől függően a RAMIPRIL-ZENTIVA tabletta kezelés nem biztos, hogy megfelelő Önnek.
- amennyiben olyan vesebetegségben szenved, amikor a vese vérellátása csökkent (veseartéria szűkület).
- amennyiben több mint 3 hónapja terhes. Azonban a terhesség korai szakaszában sem ajánlott szedni a RAMIPRIL-ZENTIVA tablettát (lásd. a "Terhesség és szoptatás" című részt.)
- Amennyiben az Ön vérnyomása rendellenesen alacsony vagy bizonytalan. Ezt a döntés kezelőorvosának kell meghoznia.
- egyidejűleg aliszkirén tartalmú (vérnyomáscsökkentő) gyógyszerrel kezelik és cukorbetegségben szenved
- egyidejűleg aliszkirén tartalmú (vérnyomáscsökkentő) gyógyszerrel kezelik és vesebetegségben szenved.
Ne szedje a RAMIPRIL-ZENTIVA tablettát ha Önre illik valamelyik a fent felsoroltak közül. Amennyiben bizonytalan kérdezze meg kezelőorvosát, mielőtt beveszi a RAMIPRIL-ZENTIVA tablettát
A RAMIPRIL-ZENTIVA fokozott elővigyázatossággal alkalmazható
Ellenőrizze kezelőorvosával vagy gyógyszerészével mielőtt beveszi ezt a gyógyszert:
- ha Önnek szív- máj vagy veserendellenessége van
- ha Ön jelentős folyadék- vagy sóveszteséget szenvedett a szokásosnál is hevesebb hányás, hasmenés vagy izzadás miatt, ha Ön sószegény diétán van, hosszabb ideje vízhajtókat (diuretikumokat) szed vagy művesekezelésben (dialízis) részesül
- ha Ön rovarmérgekkel szembeni deszenzibilizáló kezelésben fog részesülni
- ha érzéstelenítést fognak Önnél alkalmazni. Ezt vagy operáció, vagy fogászati beavatkozás esetén alkalmazzák. Egy nappal a beavatkozás előtt felfüggesztheti a ramipril-kezelést, kérje ki kezelőorvosa tanácsát.
- ha magas vérének a kálium-szintje (és ezt a vérvizsgálat is igazolta)
- olyan gyógyszereket szed, vagy olyan egészségi állapotban van, amelynek következtében csökkenhet a vér nátriumszintje. Ilyen esetben kezelőorvosa rendszeres vérvizsgálatot írhat elő a nátriumszint ellenőrzése érdekében, különösen abban az esetben, ha Ön idős.
- ha ún. kollagén-betegségben szenved, mint például szkleroderma vagy a szisztémás lupusz eritematózus betegség
- Feltétlenül közölje orvosával, ha úgy gondolja, hogy terhes, vagy teherbe eshet. A RAMIPRIL-ZENTIVA szedése a korai terhesség időszakában nem ajánlott. Nem szabad szedni a gyógyszert, ha több, mint 3 hónapos terhes, minthogy súlyos károkat okozhat a magzatnak, ha a terhességnek ebben a szakaszában szedi (lásd a "Terhesség és szoptatás" című részt).
- Gyermekek
- A RAMIPRIL-ZENTIVA tabletta nem ajánlott gyermekkorban és serdülők esetén 18 éves kor alatt, mivel ebben a betegcsoportban a készítmény biztonságosságát és hatékonyságát még nem bizonyították..

- Amennyiben a fent felsoroltak közül valamelyik illik Önre (vagy nem tudja biztosan, hogy illik-e) kérdezze meg kezelőorvosát, mielőtt beveszi a RAMIPRIL-ZENTIVA tablettát.
- A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek:
- Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket (és a gyógynövényeket) is. Ez azért fontos, mert a RAMIPRIL-ZENTIVA tabletta befolyásolhatja más gyógyszerek hatását. Ugyanakkor más gyógyszerek is befolyással lehetnek a RAMIPRIL-ZENTIVA tabletta hatására.
- Kérjük jelezze kezelőorvosának, ha az alábbiakban felsorolt gyógyszerek valamelyikét szedi. Csökkenthetik a ramipril hatását.
- Fájdalomcsillapítók és gyulladáscsökkentők (nem-szteroid gyulladáscsökkentők, pl. ibuprofen, indometacin, acetilszalicilsav)
- Az alacsonyvérnyomás, sokk, szívelégtelenség, asztma vagy allergiás állapotok kezelésére szolgáló gyógyszerek pl. efedrin, noradrenalin vagy adrenalin. Kezelőorvosának ellenőriznie kell a vérnyomását.
- Kérjük jelezze kezelőorvosának, ha az alábbiakban felsorolt gyógyszerek valamelyikét szedi. Ezek a gyógyszerek fokozhatják a valószínűségét, hogy Önnél mellékhatás jelentkezik, ha együtt szedi a RAMIPRIL-ZENTIVA tablettával.
- Fájdalomcsillapítók és gyulladáscsökkentők (nem-szteroid gyulladáscsökkentők, pl. ibuprofen, indometacin, acetilszalicilsav)
- Daganatellenes gyógyszerek (kemoterápiás gyógyszerek)
- A beültetett szervek kilökődését gátló gyógyszerek pl. ciklosporin
- Vizelethajtók pl. furoszemid
- Gyógyszerek, amelyek emelhetik a vér kálium-szintjét pl. spironolakton, triamteren, amilorid, kálium sók, heparin (vérhígító)
- Gyulladásos betegségek kezelésére szolgáló szteroidok pl. prednizolon
- Allopurinol (a húgysav csökkentésére szolgál a vérben)
- Prokainamid (szívritmus rendellenességek kezelésre)
- Aliszkiren (magas vérnyomás kezelésére)
- Kérjük jelezze kezelőorvosának, ha az alábbiakban felsorolt gyógyszerek valamelyikét szedi. A RAMIPRIL-ZENTIVA tabletta befolyásolhatja hatásukat.
- Cukorbetegség kezelésére szolgáló gyógyszerek pl. szájon át alkalmazandó vércukorszint csökkentők és az inzulin. A ramipril csökkentheti a vércukorszintet. Fokozottan ellenőrizze a vércukorszintjét, ha RAMIPRIL-ZENTIVA tablettát szed.
- Lítium (metális betegségek kezelésére). Az Ön lítium szintjét fokozottan ellenőriznie kell kezelőorvosának.
- Amennyiben a fent felsoroltak közül valamelyik illik Önre kérdezze meg kezelőorvosát, mielőtt beveszi a RAMIPRIL-ZENTIVA tablettát.
- A RAMIPRIL-ZENTIVA tabletta egyidejű bevétele bizonyos ételekkel vagy italokkal.
- Ha a RAMIPRIL-ZENTIVA tabletta kezelés során alkoholt fogyaszt, szédülhet, vagy bizonytalanság érzése lehet. Amennyiben nem biztos, hogy mennyi alkoholt fogyaszthat a RAMIPRIL-ZENTIVA tabletta kezelés alatt, kérdezze meg kezelőorvosát, mivel a vérnyomás csökkentő gyógyszerek és az alkohol egymás hatását erősíthetik.
- A RAMIPRIL-ZENTIVA tabletta étellel együtt vagy anélkül is bevehető.
- Terhesség és szoptatás
- Terhesség
- Feltétlenül közölje orvosával, ha úgy gondolja, hogy terhes, vagy teherbe eshet. Az orvos azt fogja tanácsolni Önnek, hogy hagyja abba a gyógyszer szedését, mielőtt teherbe esik, vagy ahogy megtudja, hogy terhes és hogy a RAMIPRIL-ZENTIVA tabletta helyett egy másik gyógyszert kezdjen el szedni. A RAMIPRIL-ZENTIVA tabletta szedése nem ajánlott a korai terhesség időszakában. Nem szabad szedni a RAMIPRIL-ZENTIVA tablettát a 3. terhességi hónap után, mert súlyos károkat okozhat a magzatnak.
- Szoptatás
- Közölje orvosával, amennyiben szoptat, vagy el szeretné kezdeni a szoptatást. A RAMIPRIL-ZENTIVA tabletta alkalmazása nem javasolt szoptató anyáknak. Amennyiben szoptatni szeretne, kezelőorvosa másik készítményt választhat az Ön számára, különösen abban az esetben, ha gyermeke újszülött vagy koraszülött.
- Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
- A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
- Szédülhet a RAMIPRIL-ZENTIVA tabletta kezelés során. Ez gyakoribb a RAMIPRIL-ZENTIVA tabletta -kezelés megkezdésekor, vagy az adag emelésekor. Ha ez a tünet jelentkezik, ne vezessen gépjárművet és ne kezeljen gépeket.

- 3. HOGYAN KELL SZEDNI A RAMIPRIL-ZENTIVA TABLETTÁT?

- A RAMIPRIL-ZENTIVA tablettát mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.
- A gyógyszer szedése
- Mindennap, ugyanabban az időben, szájon át vegye be a gyógyszert.
- Egészben, folyadékkal nyelje le a tablettát.
- Ne törje vagy rágja össze a tablettát.
- Mennyi gyógyszert vegyen be

- Magasvérnyomás kezelésére
- A szokásos kezdő adag 1,25 mg vagy 2,5 mg naponta egyszer.
- A kezelőorvosa addig fogja módosítani az adagot, amíg a megfelelő vérnyomásértéket be nem sikerül állítani.
- A maximális napi adag 10 mg naponta egyszer.
- Amennyiben Ön már szed vizelethajtó gyógyszereket, kezelőorvosa megszakíthatja a szedést vagy módosíthatja a vizelethajtó adagját, mielőtt elkezdi a RAMIPRIL-ZENTIVA tabletta kezelést.
- Szívinfarktus vagy agyvérzés kockázatának csökkentésére
- A szokásos kezdő adag 2,5 mg naponta egyszer.
- A kezelőorvosa növelheti az adagot.
- A szokásos napi adag 10 mg naponta egyszer.

- A vesekárosodás kockázatának csökkentésére vagy a vesekárosodás rosszabbodásának késleltetésére
- A szokásos kezdő adag 1,25 mg vagy 2,5 mg naponta egyszer.
- A kezelőorvosa módosíthatja az adagot.
- A szokásos napi adag 5 mg vagy 10 mg naponta egyszer.
- Szívelégtelenség kezelésére
- A szokásos kezdő adag 1,25 mg naponta egyszer.
- A kezelőorvosa módosíthatja az adagot.
- A maximális napi adag 10 mg. Napi kétszeri adagolás javasolt.
- Szívinfarktust követően alkalmazandó kezelés
- A szokásos kezdő adag 1,25 mg naponta egyszer - 2,5 mg naponta kétszer.
- A kezelőorvosa módosíthatja az adagot.
- A szokásos napi adag 10 mg. Napi kétszeri adagolás javasolt.
- Idős betegek esetén
- Kezelőorvosa csökkenteni fogja a kezdőadagot és lassabban fogja módosítani a kezelés során az adagot.
- Ha az előírtnál több RAMIPRIL-ZENTIVA tablettát vett be:
- Azonnal beszéljen kezelőorvosával vagy menjen a legközelebbi kórházi sürgősségi osztályra. Ne vezessen a kórházba, kérjen meg valakit, hogy vigye el, vagy hívja a mentőket. Vigye magával a gyógyszerét, ebből fogja a kezelőorvosa pontosan tudni, hogy milyen gyógyszert vett be.
- Ha elfelejtette bevenni a RAMIPRIL-ZENTIVA tablettát:
- Vegye be a következő adagot amikor legközelebb esedékes.
- Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott tabletta pótlására.
- Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.
- 4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

- Mint minden gyógyszer, így a RAMIPRIL-ZENTIVA tabletta is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
- Azonnal hagyja abba a RAMIPRIL-ZENTIVA tabletta szedését és keresse fel kezelőorvosát, ha az alábbi súlyos mellékhatások valamelyikét tapasztalja magán, mivel lehetséges, hogy sürgős orvosi beavatkozásra lesz szükség:
- Az arc, az ajkak vagy a torok duzzanata, emiatt nehezített lehet a nyelés vagy a légzés, viszketés és kiütések. Ezek a RAMIPRIL-ZENTIVA tabletta által kiváltott súlyos allergiás reakció jelei lehetnek.
- Súlyos bőrreakciók, beleértve a kiütés a fekélyképződést a szájban, meglévő bőrbetegségének rosszabbodása, a bőr vörösödése, hólyagosodása vagy leválása (az un. Stevens-Johnson szindróma, toxikus epidermális nekrolízis vagy eritéma multiforme néven ismert betegség).
- Azonnal jelezze kezelőorvosának, ha az alábbiak valamelyikét tapasztalja:
- Gyorsabb szívverés, szabálytalan vagy heves szívdobogás (un palpitáció), mellkasi fájdalom, szorító érzés a mellkasban vagy ennél is súlyosabb szívbetegségek beleértve a szívinfarktust, vagy az agyvérzést.
- Légszomj vagy köhögés, ezek tüdőrendellenességek jelei lehetnek.
- Könnyebben kialakuló véraláfutás, hosszabb ideig tartó vérzés, vagy a vérzésre utaló bármilyen jel (pl. ínyvérzés), lila tűszúrásszerű pöttyök a bőrön, vagy ha a szokásosnál könnyebben kap el fertőző betegségeket, torokfájás és láz, fáradtság, gyengeség, szédülés vagy sápadt bőr. Ezek a tünetek a vérképzőszervi és csontvelő rendellenességek jelei lehetnek.
- Súlyos gyomorfájdalom, amely a hátba is kisugárzik. Ez a pankreatitis jele lehet (hasnyálmirigy gyulladás).
- Láz, hidegrázás, fáradtság, étvágytalanság, gyomorfájdalom, hányinger, a bőr vagy a szemek sárgás elszíneződése (sárgaság). Ezek olyan májbetegség jelei lehetnek, mint a hepatitisz (májgyulladás) vagy a májkárosodás.
- Egyéb mellékhatások lehetnek még:
- Jelezze kezelőorvosának ha az alábbiakban felsorolt bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy néhány napnál tovább fennáll.
- Gyakori (10 beteg közül egynél kevesebbet érint)
- Fejfájás, fáradtság
- Szédülés. Ez a tünet gyakrabban jelentkezik a ramipril-kezelés kezdetén, illetve az adag emelése esetén.
- Gyengeség, hipotenzió (rendellenesen alacsony vérnyomás), különösen amikor gyorsan áll fel vagy ül le.
- Száraz, ingerlő köhögés, arcüreggyulladás (szinuszitisz) vagy hörghurut, légszomj
- Gyomor- vagy bélfájdalom, hasmenés, emésztési zavar, hányinger vagy hányás
- Kiütés mely lehet kiemelkedő vagy nem kiemelkedő is
- Mellkasi fájdalom
- Görcsök, vagy fájdalom az izmokban
- A vérvizsgálati eredmények a szokásosnál magasabb kálium-szintet jeleznek a vérben
- Nem gyakori (100 beteg közül egynél kevesebbet érint)
- Egyensúly problémák (vertigo)
- Viszketés vagy rendellenes bőrérzékelés mint pl. zsibbadás, bizsergés, szúró vagy égő érzés, lúdbőrös érzés (perifériás idegbántalom)
- Az ízérzés elvesztése vagy megváltozása
- Alvászavarok
- Depressziós állapot, szorongás, feszültebbenk érzi magát a szokásosnál vagy nyugtalanság
- Orrdugulás, légzési nehézség vagy asztmájának rosszabbodása
- Duzzanat a beleiben, amelyet bélrenszeri angioödémának neveznek, mely hasi fájdalommal, hányással és hasmenéssel jár
- Gyomorégés, székrekedés vagy szájszárazság
- Fokozott vízfelvétel és ürítés
- A szokásosnál fokozottabb izzadás
- Csökkent étvágy vagy étvágytalanság (anorexia)
- Szaporább vagy szabálytalan szívverés. Duzzadt karok és lábak. Ezek a fokozott vízvisszatartás jelei lehetnek.
- Kipirulás
- Homályos látás
- Ízületi fájdalom
- Láz
- Szexuális működési zavar férfiakban, illetve csökkent szexuális vágy férfiakban és nőkben.
- Bizonyos fehérvérsejt-típus megnövekedett száma (eozinofília) a vérvizsgálati eredményben
- A vérvizsgálati eredmények változást mutatnak a máj-, hasnyálmirigy vagy vesefunkciós értékekben.
- Ritka (1000 beteg közül egynél kevesebbet érint)
- Bizonytalanság vagy zavartság érzése
- Vörös és duzzadt nyelv
- Erőteljes bőrleválás vagy hámlás, viszkető göbös kiütés
- Körömrendellenességek (a köröm meglazulása vagy leválása a körömágyból)
- Bőrkiütés vagy bevérzések a bőrön
- Foltok a bőrön és hideg végtagok
- Vörös, viszkető, duzzadt vagy vizenyős szemek
- Hallásromlás vagy fülcsengés
- Gyengeség érzése
- A vérvizsgálati eredmények csökkenést mutatnak a vörösvértestek, fehérvérsejtek vagy a vérlemezkék számában és a hemoglobin mennyiségében
- Nagyon ritka (10 000 beteg közül egynél kevesebbet érint)
- A szokásosnál fokozottabb fényérzékenység
- Egyéb jelentett mellékhatások:
- Jelezze kezelőorvosának ha az alábbiakban felsorolt bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy néhány napnál tovább fennáll.
- Koncentrációzavar
- Duzzadt száj
- A vérvizsgálati eredmények túlzottan kevés vérsejetet mutatnak
- A vérvizsgálati eredmények a szokásosnál alacsonyabb nátrium-szintet mutatnak a vérben
- A kéz- és a lábujjak színe a hidegben megváltozik és bizseregő vagy fájdalmas érzés jelentkezik amikor újra felmelegednek (Raynaud-jelenség)
- A mell megnagyobbodása férfiakban
- Lelassult vagy gátolt reakciók
- Égő érzés
- A szaglás megváltozása
- Hajhullás
Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.
5. HOGYAN KELL A RAMIPRIL-ZENTIVA TABLETTÁT TÁROLNI?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.
A dobozon feltüntetett lejárati idő után ne szedje a RAMIPRIL-ZENTIVA tablettát. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK
Mit tartalmaz a RAMIPRIL-ZENTIVA tabletta?
A készítmény hatóanyaga a ramipril. 2,50 mg, 5,00 mg ill. 10,0 mg ramipril tablettánként
Egyéb összetevők:
Ramipril-Zentiva 2,5 mg tabletta: sárga vas-oxid(E172), nátrium-sztearil fumarát, hipromellóz, mikrokristályos cellulóz, hidegen duzzadó kukoricakeményítő.
Ramipril-Zentiva 5 mg tabletta: vörös vas-oxid (E172) nátrium-sztearil fumarát, hipromellóz, mikrokristályos cellulóz, hidegen duzzadó kukoricakeményítő.
Ramipril-Zentiva 10 mg tabletta: nátrium-sztearil fumarát, hipromellóz, mikrokristályos cellulóz, hidegen duzzadó kukoricakeményítő.
Milyen a Ramipril-Zentiva külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Tabletta.
Ramipril-Zentiva 2,5 mg tabletta: sárga ill. sárgás színű, hosszúkás, mindkét oldalon törővonallal ellátott tabletta, egyik oldalán "2,5/HMR", másik oldalán "2,5" és Hoechst logo jelzéssel. A tabletta egyenlő adagokra osztható.
Ramipril-Zentiva 5 mg tabletta: halvány piros, hosszúkás, mindkét oldalon törővonallal ellátott tabletta, egyik oldalán "5/HMP", másik oldalán "5" és Hoechst logo jelzéssel.A tabletta egyenlő adagokra osztható.
Ramipril-Zentiva 10 mg tabletta: fehér vagy csaknem fehér, hosszúkás mindkét oldalon törővonallal ellátott tabletta, egyik oldalán a törővonal alatt és felett "HMO" jelzéssel. A tabletta egyenlő adagokra osztható.
Ramipril-Zentiva 2,5 mg tabletta 7, 10, 14, 15, 18, 20, 28, 30, 45, 50, 60, 90, 98, 99, 100, 300, 500 db tabletta PVC//Al buborékcsomagolásban és dobozban vagy 500 db tabletta HDPE csavaros kupakkal lezárt III-as típusú barna üvegben és dobozban.
Ramipril-Zentiva 5 mg tabletta 10, 14, 15, 18, 20, 21, 28, 30, 45, 50, 56, 90, 98, 99, 100, 300, 500 db tabletta PVC//Al buborékcsomagolásban és dobozban vagy 500 db tabletta HDPE csavaros kupakkal lezárt III-as típusú barna üvegben és dobozban.
Ramipril-Zentiva 10 mg tabletta 7, 10, 14, 15, 18, 20, 28, 30, 45, 50, 56, 90, 98, 99, 100, 300, 500 db tabletta PVC//Al buborékcsomagolásban és dobozban vagy 28, 56, 500 db tabletta HDPE csavaros kupakkal lezárt III-as típusú barna üvegben és dobozban.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

Kiszerelés: 28x

Törzskönyvi szám: OGYI-T-10136/01

RAMIPRIL-ZENTIVA 10 mg tabletta

Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Zentiva k.s.

Hatóanyag: ramipril

ATC: Ramipril

Normatív TB támogatás:

Vényköteles

Közgyógyellátásra adható:

Patikán kívül vásárolható

EÜ támogatásra adható:

EÜ Kiemelt támogatás:

Üzemi baleset jogcím:

Tájékoztató fogyasztói ár: 1093 Ft
A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.

Fogyasztói ár: 1093 Ft *

Normatív támogatott ár: 299 Ft 

*az ár tájékozatató jellegű.

Kapcsolódó betegségek ( szív- és érrendszeri betegségek )

Szeretném megvásárolni patikában, megkeresem a legközelebbi patikát:


Partner patikáink: logo BENU Gyógyszertár