+18° - +38°
Nincs front

RALIC 20 mg gyomornedv-ellenálló tabletta

RALIC 20 mg gyomornedv-ellenálló tabletta betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Ralic és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Ralic rabeprazolt tartalmaz, ami a protonpumpa-gátló gyógyszerek csoportjába tartozik, melyek a gyomor által termelt sav mennyiségének csökkentése útján fejtik ki hatásukat.
A Ralic az alábbi betegségek kezelésére alkalmazható:
- nyombélfekély
- jóindulatú gyomorfekély
- a nyelőcsőbe (a szájüregből a gyomorba vezető cső) visszajutó gyomorsav okozta fájdalom vagy kellemetlen érzés. Ez irritálhatja a nyelőcsövet, ezáltal gyomorégést és egyéb tüneteket okoz.
- a tünetek elmúlása után a Ralic a betegség kiújulásának megelőzésére is alkalmazható
- jóindulatú fekélybetegségben (gyomorfekélyben) szenvedő betegeknél a Helicobacter pylori (gyomorfertőzést okozó baktériumok) által okozott fertőzés megszüntetése antibiotikumokkal együtt adva
- Zollinger-Ellison szindróma (a hasnyálmirigyben és a nyombélben daganatokat, a gyomorban és a nyombélben fekélyt előidéző betegség)
Keresse fel kezelőorvosát, ha tünetei nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.
2. Tudnivalók a Ralic szedése előtt
Ne szedje a Ralic-ot
- ha allergiás a rabeprazolra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- ha Ön terhes, vagy az Ön esetében fennáll a terhesség lehetősége, vagy ha szoptat
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Ralic szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével
- ha allergiás egyéb protonpumpa-gátlókra vagy az ún. szubsztituált benzimidazolokra (mint pl. a pantoprazol, lanzoprazol, omeprazol, ezomeprazol)
- ha súlyos májbetegsége van
- ha atazanavirt (a HIV-fertőzés kezelésére alkalmazott gyógyszert) szed (lásd 2. pont. Egyéb gyógyszerek és a Ralic)
- ha az immunrendszer működését elnyomó metotrexát-tartalmú gyógyszert szed (lásd 2. pont. Egyéb gyógyszerek és a Rabeprazole Liconsa)
- ha gyomor- vagy nyelőcső daganata van. A rabeprazol-kezelés megkezdése előtt kezelőorvosa vizsgálatot végezhet el a daganat kizárása érdekében
- ha tartós rabeprazol-kezelésben részesül és egyidejűleg digoxint (szívgyógyszer) vagy vizelethajtókat szed a magas vérnyomás és szívproblémák kezelésére (mint pl. furoszemid, spironolakton, hidroklorotiazid)
- ha szervezetében alacsony a B12-vitamin-tartalék, vagy csökkent B12-vitamin-felszívódás kockázatának van kitéve és tartós rabeprazol-kezelésben részesül. A rabeprazol, mint minden savtermelést csökkentő gyógyszer, csökkentheti a B12-vitamin felszívódását.
- ha bőrreakció jelentkezik vagy jelentkezett korábban a Ralic-hoz hasonló, gyomorsavcsökkentő gyógyszerel történő kezelés után.
- ha egy speciális vérvizsgálatra vár (kromogranin-A).
Ha bőrkiütés jelentkezik, különösen napsugárzásnak kitett bőrfelületen, amint lehet, tájékoztassa kezelőorvosát, mert lehet, hogy abba kell hagynia a Ralic-kezelést. Jelentsen minden más mellékhatást is, mint például az ízületi fájdalmat.
Kezelés alatt
Beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével
- ha súlyos vagy tartós (vizes vagy véres) hasmenést tapasztal olyan tünetekkel, mint például a láz, hasi fájdalom vagy érzékenység, mivel a rabeprazolt a fertőzéses hasmenés gyakoriságának kismértékű növekedésével hozták kapcsolatba.
- ha bizonyos típusú vérsejtek száma csökkent Önnél, amelynek a tünetei a gyakoribb fertőzések (úgymint a torokfájás és szájüregi fekélyek) valamint láz, véraláfutások vagy vérzés.
A protonpumpa-gátlók szedése, mint például a Ralic, kissé megnövelheti a csípő-, csukló vagy gerinctörések kockázatát, főként, ha azt egy évnél hosszabb ideig alkalmazzák. Értesítse kezelőorvosát, amennyiben Önnek csontritkulása (oszteoporózis) van, vagy kortikoszteroidokat szed (melyek növelhetik a csontritkulás kialakulásának kockázatát).
Amennyiben a Ralic-ot tartósan szedi, kezelőorvosa rendszeres vizsgálatokkal ellenőrzi az Ön egészségi állapotát.
Gyermekek
A Ralic gyermekek számára nem ajánlott.
Egyéb gyógyszerek és a Ralic
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
A Ralic és egyéb gyógyszerek között kölcsönhatások léphetnek fel. Ilyen gyógyszerek lehetnek a következők:
- ketokonazol vagy itrakonazol (gombás fertőzés kezelésére alkalmazott gyógyszerek)
- atazanavir (HIV kezelésére szolgáló gyógyszer)
- metotrexát (magas dózisban alkalmazott kemoterápiás gyógyszer a daganatos és gyulladásos folyamatok kezelésére) - ha nagy dózisú metotrexátot szed, kezelőorvosa átmenetileg leállíthatja az Ön rabeprazol-kezelését.
Előfordulhat, hogy a gyógyszeradagját módosítani kell, ha Ön a fentiek közül bármelyiket szedi.
Terhesség, szoptatás és termékenység
Ne szedjen Ralic-ot, ha Ön terhes, illetve fennáll Önnél a terhesség lehetősége, gyermeket szeretne vagy szoptat.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Nem valószínű, hogy a Ralic alkalmazása károsítja a gépjárművezetéshez vagy a gépek kezeléséhez szükséges képességeket. Ha álmosnak érzi magát, ne vezessen gépjárművet és ne kezeljen gépeket.
3. Hogyan kell szedni a Ralic-ot?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Az alkalmazás módja
A Ralic-ot tilos szétrágni, széttörni vagy összetörni.
A tablettát kevés vízzel, egészben kell lenyelni.
A Ralic napi egyszeri adagolása esetén ajánlatos a tablettát a reggeli első étkezés előtt bevenni.
Adagolás
- Nyombélfekély vagy jóindulatú gyomorfekély esetén: az ajánlott adag 20 mg naponta egyszer.
- A nyelőcsőbe (a szájüregből a gyomorba vezető cső) visszajutó gyomorsav okozta fájdalom vagy kellemetlen érzés esetén. Ez irritálhatja a nyelőcsövet, ezáltal gyomorégést és egyéb tüneteket okoz. Előfordul, hogy emellett aktív fekély is fennáll, de az is, hogy nincs aktív fekély.
Aktív fekély fennállása esetén: az ajánlott adag 20 mg naponta egyszer, 4-8 héten keresztül.
Aktív fekély hiánya esetén: az ajánlott adag 10 mg naponta egyszer. Amennyiben a tünetek négy hét után is fennállnak, kezelőorvosa bizonyos vizsgálatokat végezhet el. A tünetek megszűnése után a kiújuló tüneteket szükség szerint naponta egyszeri 10 mg-os adaggal lehet kezelni.
- A betegség kiújulásának megelőzésére: kezelőorvosa naponta egyszeri 10 mg vagy 20 mg adagot ír majd fel az egyéni szükségleteknek megfelelően.
- Helicobacter pylori (gyomorfertőzést okozó baktériumok) fertőzés megszüntetésére: rendszerint az alábbi 7 napos kezelés javasolt: 20 mg Ralic naponta kétszer + 500 mg klaritromicin naponta kétszer és 1 g amoxicillin naponta kétszer.
- Zollinger-Ellison szindróma esetén: az ajánlott adag 60 mg naponta egyszer. Az adag naponta kétszeri 60 mg-ra növelhető. Napi egyszeri adagban 100 mg-ig adható.
A kezelés időtartama
- Nyombélfekély esetén: Általában 4 hét, ezt követően azonban orvosa dönthet úgy, hogy a kezelést további 4 hétig folytatja.
- Jóindulatú gyomorfekély esetén: Általában 6 hét, ezt követően azonban orvosa dönthet úgy, hogy a kezelést további 6 hétig folytatja.
- A nyelőcsőbe visszajutó gyomorsav okozta fájdalom és kellemetlen érzés és aktív fekély esetén: 4-8 hét.
- A nyelőcsőbe visszajutó gyomorsav okozta fájdalom és kellemetlen érzés esetén, aktív fekély nélkül: Általában 4 hét.
- A betegség kiújulásának megelőzésére: Orvosa közli majd Önnel, hogy mennyi ideig kell szednie a tablettát.
- A Helicobacter pylori fertőzés megszüntetésére: Általában 7 nap.
- Zollinger-Ellison szindróma esetén: Addig, ameddig az állapot miatt szükség van a kezelésre.
Ha az előírtnál több Ralic-ot vett be
Ha véletlenül az előírt adagnál több tablettát vett be, haladéktalanul keresse fel kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy kérjen kórházi segítséget.
Ha elfelejtette bevenni a Ralic-ot
Ha elfelejtett bevenni egy adagot, vegye be azonnal, amint eszébe jut, majd folytassa a gyógyszer szedését a szokásos módon. Ha közel van a következő adag bevételének ideje, ne vegye be a kihagyott adagot.
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.
Ha idő előtt abbahagyja a Ralic szedését
Ne módosítsa a gyógyszer adagolását és ne hagyja abba annak szedését az orvos véleményének előzetes kikérése nélkül.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Azonnal hagyja abba a Ralic szedését és forduljon orvoshoz, ha a következőket észleli:
Nem gyakori (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet):
- csípő-, csukló-vagy gerinctörések
Ritka (1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- súlyos allergiás reakció - viszkető kiütések (csalánkiütések) hirtelen megjelenését, a kéz, lábfej, boka, arc, ajkak, száj vagy torok duzzadását (mely nyelési vagy légzési nehézséget okozhat), a vérnyomás csökkenését tapasztalhatja, továbbá előfordulhat, hogy úgy érzi, mindjárt elájul.
- gyakori fertőzések vagy láz, pl. torokfájást, lázat, a száj- vagy a garat kifekélyesedése, amit bizonyos típusú fehérvérsejtek számának csökkenése okozhat.
- májgyulladás, ami olyan tünetekkel járhat mint a bőr, illetve a szemfehérje sárgás elszíneződése, világos széklet, hasi fájdalom. Azoknál a betegeknél akiknek korábban májproblémáik voltak, a májelégtelenség miatt agykárosodás alakulhat ki (hepatikus enkefalopátia).
Nagyon ritka (10 000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- súlyos bőrreakciók, beleértve a bőr kivörösödését az egész testen, intenzív bőrkiütés, hólyagképződés az ajkakon, a szemen, a szájban vagy a nemi szerveken, hámlás, nyálkahártya-gyulladás és láz.
Egyéb lehetséges mellékhatások:
Gyakori (10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- fejfájás
- hasmenés
- hányinger
- hányás
- hasi fájdalom
- székrekedés
- szédülés
- köhögés
- orrfolyás
- torokgyulladás
- fertőzés
- álmatlanság (alvási nehézségek)
- haspuffadás (gázok)
- ismeretlen eredetű fájdalom, hátfájás
- influenzaszerű tünetek
- gyengeség (szokatlan erőtlenség)
- jóindulatú gyomorpolipok
Nem gyakori (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet):
- emelkedett májenzimek
- emésztési zavarok
- böfögés
- idegesség
- álmosság
- lábgörcsök
- mellkasi fájdalom
- hidegrázás
- láz
- húgyúti fertőzés
- izomfájdalom
- ízületi fájdalom
- hörghurut
- melléküreg-gyulladás (melléküregek gyulladása olyan tünetekkel, mint erős fejfájás, orrdugulás, köhögés és orrmelléküreg elzáródás)
- bőrpír
- bőrkiütés
- szájszárazság
Ritka (1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- súlyos veseműködési zavarok (szövetközi vesegyulladás). Előfordulhat, hogy egyáltalán nem, vagy csak kevés vizeletet tud üríteni, vizelete opálos vagy véres, vagy erős fájdalmat érez a derekában.
- étvágytalanság
- könnyebben, ok nélkül kialakuló véraláfutások vagy vérzések. Ezt a vérlemezkéknek nevezett vérsejtek számának csökkenése okozhatja (alacsony vérlemezkeszám)
- fehérvérsejtek emelkedett száma, ami vérvizsgálattal mutatható ki
- verejtékezés
- testtömeg-növekedés
- depresszió
- látászavarok
- szájüreggyulladás (mely magában foglalja a száj és az ajkak gyulladását)
- ízérzés zavarok
- gyomornyálkahártya-gyulladás (gasztritisz)
- viszketés
- hólyagosodás a felhámban
Nagyon ritka (10 000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- kanyarószerű, kerek foltokkal járó bőrkiütés (eritéma multiforme)
Nem ismert (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):
- a vér alacsony nátriumszintje (amely fáradtságot, zavartságot, izomrángást, görcsöket és kómát okozhat)
- zavartság
- mellnagyobbodás férfiaknál
- a boka, lábfej, lábszár megduzzadása
- Amennyiben Ön több mint 3 hónapon keresztül szedi a Ralic-ot, lehetséges, hogy a vérében található magnézium szintje csökken. Az alacsony magnéziumszint tünetei lehetnek a kimerültség, önkéntelen izom-összehúzódások, tájékozódási zavar, görcsrohamok, szédülés, megnövekedett pulzus. Amennyiben ezen tünetek bármelyikét tapasztalja, azonnal értesítse kezelőorvosát. Az alacsony magnéziumszint a vérben lévő kálium- és kalciumszint csökkenéséhez is vezethet. A magnéziumszint ellenőrzése érdekében orvosa a rendszeres vérvétel mellett dönthet
- bőrkiütés, mely ízületi fájdalommal járhat
- a bél gyulladása (amely hasmenéshez vezet)
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Ralic-ot tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A csomagoláson feltüntetett lejárati idő után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
Az eredeti csomagolásban tárolandó.
Ne használja fel a gyógyszert, ha a csomagolás sérült vagy korábbi beavatkozás jelét észleli rajta.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Ralic?
- A készítmény hatóanyaga a rabeprazol-nátrium.
10 mg rabeprazol-nátrium Ralic 10 mg gyomornedv-ellenálló tablettánként.
20 mg rabeprazol-nátrium Ralic 20 mg gyomornedv-ellenálló tablettánként.
- Egyéb összetevők:
Tablettamag: mannit, nehéz magnézium-oxid, hidroxipropilcellulóz, magnézium-sztearát.
Közbenső réteg: etilcellulóz, nehéz magnézium-oxid.
Tablettabevonat: hipromellóz-ftalát, dibutil-szebakát, sárga vas-oxid (E172; csak a Ralic 20 mg gyomornedv-ellenálló tablettában), vörös vas-oxid (E172; csak a Ralic 10 mg gyomornedv-ellenálló tablettában), titán-dioxid (E171), talkum.
Milyen a Ralic külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Ralic 10 mg gyomornedv-ellenálló tabletta: rózsaszín, mindkét oldalán domború filmtabletta.
Ralic 20 mg gyomornedv-ellenálló tabletta: sárga színű, mindkét oldalán domború filmtabletta.
1, 5, 7, 14, 15, 25, 28, 30, 50, 56, 75, 98 vagy 120 gyomornedv-ellenálló tabletta buborékcsomagolásban és dobozban.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés vagy hatáserősség kerül kereskedelmi forgalomba.

Kiszerelés: 28x

Törzskönyvi szám: OGYI-T-21151/09

RALIC 20 mg gyomornedv-ellenálló tabletta

Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Laboratorios Liconsa

Hatóanyag: rabeprazole

ATC: Rabeprazole

Normatív TB támogatás:

Vényköteles

Közgyógyellátásra adható:

Patikán kívül vásárolható

EÜ támogatásra adható:

EÜ Kiemelt támogatás:

Üzemi baleset jogcím:

Tájékoztató fogyasztói ár: 1121 Ft
A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.

Fogyasztói ár: 1121 Ft *

Normatív támogatott ár: 725 Ft 

*az ár tájékozatató jellegű.

Kapcsolódó betegségek ( emésztőrendszeri megbetegedések )

Szeretném megvásárolni patikában, megkeresem a legközelebbi patikát:


Partner patikáink: logo BENU Gyógyszertár