Gyógyszerkereső

PREDNISOLON PANNONPHARMA 5 mg/g kenőcs

Kiszerelés: 20 g

Törzskönyvi szám: OGYI-T-3189/02

PREDNISOLON PANNONPHARMA 5 mg/g kenőcs

Forgalomba hozatali engedély jogosultja: PannonPharma

Hatóanyag: prednisolone

ATC: Prednisolone

Normatív TB támogatás:

Vényköteles

Közgyógyellátásra adható:

Patikán kívül vásárolható

EÜ támogatásra adható:

EÜ 100 támogatásra adható:

Üzemi baleset jogcím:

815 Ft *

611 Ft

*az ár tájékozatató jellegű.

Betegtájékoztató

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A PREDNISOLON KENŐCS ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?
Egyes bőrbetegségek, pl. ekcéma, heveny és krónikus bőrgyulladások helyi kezelésére szolgáló kenőcs. Hatóanyaga a prednizolon (az ún. kortikoszteroidokhoz tartozó gyógyszer).
2. TUDNIVALÓK A PREDNISOLON KENŐCS ALKALMAZÁSA ELŐTT

Meggyőződésünk, hogy kezelőorvosa egészségi állapotának tudatában rendelte Önnek a Prednisolon kenőcsöt, mégis felhívjuk figyelmét az alábbiakra (és kérjük, ha erről kezelőorvosát esetleg nem tájékoztatta volna, azt haladéktalanul tegye meg!).
Ne alkalmazza a Prednisolon kenőcsöt
- ha allergiás (túlérzékeny) a prednizolonra vagy a Prednisolon kenőcs egyéb összetevőjére (lásd 6. pont További információk).
- ha Ön olyan gyógyszereket szed, amiről kezelőorvosa (esetleg) nem tudna; ha ilyen lenne, kérjük feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát.
Bárányhimlő, tuberkulotikus vagy szifiliszes eredetű bőrelváltozások; bőrbaktériumok, gombák vagy vírusok okozta fertőzések; száj-, szem körüli bőrgyulladás, rosacea (az arc bőrének gyulladásos bővérűsége), akne, bőrfekély, vakcina(oltóanyag)-reakciók; kiterjedt plakkos pikkelysömör esetén ellenjavallt.
- Terhesség első 3 hónapjában.
- Nem alkalmazható 1 évesnél fiatalabb gyermekek esetében.
A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.
Egyidejűleg egyéb gyógyszereket csak a kezelőorvos engedélyével szabad alkalmazni.
Terhesség és szoptatás
Terhesség: Állatkísérletekben helyileg alkalmazott kortikoszteroidok a magzati fejlődésben rendellenességeket okoztak. Emberen kellő tapasztalat nem áll rendelkezésre.
A terhesség első 3 hónapjában nem alkalmazható. A terhesség 2. és a 3. 3 hónapos időszakában, ill. szoptatás alatt a feltétlenül szükségessé váló helyi kortikoszteroid-kezelés mennyiségét, valamint időtartamát minimálisra kell csökkenteni. A szoptatást megelőzően a mellen nem szabad alkalmazni.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Prednisolon kenőcsnek a gépjárművezetéshez és a gépkezeléséhez szükséges képességeket befolyásoló hatása nem ismert.
Fontos információk a Prednisolon kenőcs egyes összetevőiről
A Prednisolon kenőcs segédanyagként cetil-alkoholt tartalmaz, amely helyi bőr reakciókat okozhat (pl. kontakt dermatitisz). A Prednisolon kenőcs másik összetevője, a metil-parahidroxibenzoát esetleg későbbiekben jelentkező allergiás reakciókat okozhat.

3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI A PREDNISOLON KENŐCSÖT?

A Prednisolon kenőcsöt mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően alkalmazza.
Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.
A készítmény szokásos adagja naponta 2-szer, esetleg 3-szor kell vékonyan bekenni a beteg bőrfelületet.
A kenőcs használata után a tubusra a kupakot nem szabad erősen visszacsavarni, mert az a kupak megrepedéséhez, kettétöréséhez vezethet.
Mire kell figyelemmel lennie az alkalmazás során?
Gyermekek kezelése esetén még fokozottabban kell ügyelni az orvosi utasítás pontos betartására. Gyermekek esetében orvosi ellenőrzés szükséges, ha 2 hétnél hosszabb ideig szükséges helyi kortikoszteroid alkalmazása, főleg, ha napi 2-nél többször kell adagolni, és/vagy ha a testfelület több mint 5-10%-át kell kezelni, illetve ha fedő kötés szükséges.
Az arcon más testtájakhoz képest könnyebben alakulhatnak ki bőrelváltozások (bőr elvékonyodása, sorvadás) erős hatású helyi kortikoszteroidok tartós alkalmazásakor, ezért az arcon történő tartós alkalmazást kerülni kell.
Szem- és szemkörnyéki területek kezelésére nem alkalmazható, mert helyi irritációt vagy zöldhályogot okozhat.
A kenőcsöt gyakrabban, nagyobb mennyiségben vagy hosszabb ideig alkalmazva, mint azt az orvos előírta, káros mellékhatásokat okozhat.
Ha az előírtnál több Prednisolon kenőcsöt alkalmazott
Akut túladagolás ritkán fordul elő; a krónikus túladagolás tünetei az egész szervezetet érintő ún.kortikoszteroid-hatás formájában nyilvánulnak meg. Túladagolás esetén forduljon orvoshoz.
Ha elfelejtette alkalmazni a Prednisolon kenőcsöt:
Ha elfelejti a kenőcsöt a megfelelő időben használni, a soron következő előírt adagolási időpontban ne alkalmazzon dupla adagot a kimaradt kezelés pótlására, hanem folytassa a kezelést, amint eszébe jut, majd a továbbiakban a megszokott rend szerint alkalmazza.
Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.
4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK
Nagy bőrfelületen és hosszabb ideig alkalmazva felszívódhat és általános hatást fejthet ki. Azonos felületen alkalmazva - különösen gyermekeken - a bőr elvékonyodását, sorvadását okozhatja. Az immunválasz legyengítése következtében a kezelt bőrfelületen megnő a felülfertőződés veszélye.
5. HOGYAN KELL A PREDNISOLON KENŐCSÖT TÁROLNI?

Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
A csomagoláson feltüntetett lejárati idő után ne alkalmazza a Prednisolon kenőcsöt. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó.
A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Mit tartalmaz a Prednisolon kenőcs
Hatóanyag: 5 mg prednizolon 1g kenőcsben.
Egyéb összetevők: metil-parahidroxibenzoát, poliszorbát 60, sztearinsav, cetil-alkohol, folyékony paraffin, 85%-os glicerin, tisztított víz.
Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás

Fehér, homogén, lágy, jellegzetes illatú kenőcs.
Csomagolás:
5 g vagy 20 g fehér, PE kupakkal lezárt fehér, belső lakkbevonattal ellátott, alumínium tubusba töltve.
1 tubus dobozban.

Szeretném megvásárolni patikában, megkeresem a legközelebbi patikát:


Partner patikáink: logo BENU Gyógyszertár