+17° - +39°
Nincs front

PERINDOPRIL-TEVA 4 mg tabletta

PERINDOPRIL-TEVA 4 mg tabletta betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Perindopril-Teva tabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Perindopril-Teva tabletta hatóanyaga az ún. angiotenzin-konvertáló enzim (ACE)-gátlók gyógyszercsoportjába tartozik.
A Perindopril-Teva tabletta használatos a:
- magasvérnyomás-betegség (hipertónia) kezelésében,
- tünetekkel járó szívelégtelenség kezelésére (olyan állapot, amelyben a szív képtelen a szervezet számára elegendő mennyiségű vért pumpálni),
- az olyan, szívvel kapcsolatos események előfordulási kockázatának csökkentésére, mint a szívinfarktus; azoknál a betegeknél, akiknek stabil koszorúér betegségük van (az az állapot, amikor a szív vérellátottsága csökkent vagy gátolt) és akiknek már volt szívinfarktusuk és/vagy megoperálták őket, hogy a szív vérellátását javítsák, kiszélesítve a szívet ellátó ereket.
2. Tudnivalók a Perindopril-Teva tabletta szedése előtt
Ne szedje a Perindopril-Teva tablettát
- ha allergiás a perindoprilra, a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére, vagy más ACE-gátlóra;
- ha valaha átélt már túlérzékenységi reakciót (hirtelen kialakuló ajak-, arc- és nyaki duzzanat, esetleg a kezek és a lábak duzzanatával, fulladás-érzéssel vagy rekedtséggel (angioödéma) ACE gátló szedése következtében;
- ha családjában előfordult már angioödéma, vagy Ön bármely más körülmények között átélt már angioödémát,
- ha több, mint 3 hónapja terhes (azonban a terhesség korai szakaszában sem ajánlott szedni a Perindopril-Teva tablettát - lásd a "Terhesség" című részt.)
- ha cukorbetegségben szenved vagy károsodott a veseműködése és aliszkiren hatóanyag tartalmú vérnyomáscsökkentő gyógyszert kap.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
Lehetséges, hogy a Perindopril-Teva tabletta nem megfelelő az Ön számára, vagy rendszeresen el kell járnia orvosi vizsgálatra. Ezért a Perindopril-Teva tabletta szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével,:
- ha úgy tájékoztatták, hogy szívének vérellátása csökkent vagy gátolt (stabil koronária betegség);
- ha úgy tájékoztatták, hogy a szívizomzata megvastagodott vagy problémái vannak a szívbillentyűivel;
- ha úgy tájékoztatták, hogy veseartéria-szűkületben szenved (veseartéria sztenózis);
- ha cukorbetegségben szenved;
- ha bármely más vese-, máj- vagy szívbetegségben szenved;
- ha művese-kezelést kap vagy nem régen esett át vese-transzplantáción;
- ha sómentes diétán van vagy erős hányás vagy hasmenés gyötri, vagy olyan gyógyszereket használ, amelyek megnövelik a vizelet mennyiségét (vízhajtók);
- ha Ön a következő, magas vérnyomás kezelésére szolgáló gyógyszerek bármelyikét szedi:
- angiotenzin II receptor blokkoló (ARB) (szartánok néven is ismertek - például valzartán, telmizartán, irbezartán), különösen akkor, ha cukorbetegséggel összefüggő vesebetegségben szenved.
- aliszkiren.
- Kezelőorvosa rendszeresen ellenőrizheti az Ön veseműködését, vérnyomását és az elektrolit szinteket (pl. kálium) a vérben.
- Lásd még a "Ne szedje a Perindopril-Teva tablettát" pontban szereplő információkat.
- ha lítiumot szed, mely gyógyszer a mánia vagy depresszió kezelésére szolgál;
- ha káliumot tartalmazó étrend-kiegészítőket vagy káliumot tartalmazó sópótlókat szed.
Feltétlenül közölje orvosával, ha úgy gondolja, hogy terhes, vagy teherbe eshet. A Perindopril-Teva tabletta szedése a korai terhesség időszakában nem ajánlott. Nem szabad szedni a gyógyszert, ha több, mint 3 hónapja terhes, minthogy súlyos károkat okozhat a magzatnak, ha a terhességnek ebben a szakaszában szedi (lásd a "Terhesség" című részt).
A Perindopril-Teva tabletta szedése alatt
Ha Önnél az alábbiakban felsorolt tünetek közül bármelyik jelentkezik, azonnal tudassa kezelőorvosával:
- Szédül az első adag gyógyszer bevétele után. Néhányan úgy reagálnak az első adag bevételére vagy az adagjuk emelésére, hogy elszédülnek, gyengék, bágyadtak és hányingerük van.
- Hirtelen kialakul ajak-, arc- és nyaki duzzanat, esetleg a kezek és a lábak duzzanatával, fulladás-érzéssel vagy rekedtséggel. Ezt az állapotot angioödémának hívják. Ez előfordulhat a kezelés ideje alatt bármikor.
- A belek duzzanatát "intesztinális angioödémának" nevezik. Az alábbi tünetekkel jelentkezhet: hasi fájdalom, hányás, hasmenés. Az ACE-gátlók a fekete bőrű betegek körében nagyobb arányban okoznak angioödémát, mint a nem fekete bőrűeknél.
- Láz, torokfájás vagy szájüregi fekélyek (ezek fertőzés tünetei lehetnek, melyeket a fehérvérsejtszám csökkenése okoz).
- A bőr és a szemfehérje sárgás elszíneződése (sárgaság), amely májbetegség jele lehet.
- Száraz köhögés, mely hosszú ideig fennáll. ACE-gátlók használatával kapcsolatban jelentettek köhögést, de lehet más felső légúti megbetegedés tünete is.
A kezelés elkezdésekor és/vagy a gyógyszeradag beállításának ideje alatt szükség lehet a szokványosnál sűrűbb orvosi ellenőrzésre. Ezeket az orvosi vizsgálatokat akkor sem szabad kihagynia, ha jól érzi magát. Az ellenőrző vizsgálatok gyakoriságát kezelőorvosa határozza meg.

A Perindopril-Teva tablettával való kezelés alatt bármely probléma megelőzése céljából, tájékoztassa orvosát arról, hogy Ön Perindopril-Teva tablettát szed:
- ha érzéstelenítést kap és/vagy műtétre megy (még a fogorvosnál is),
- ha darázs- illetve méhcsípés kiváltotta allergia hatásait csökkentő (deszenzibilizáló) kezelésben részesül.
- ha művese-kezelésre vagy LDL-koleszterin aferézisre szorul (ami a koleszterin eltávolítását jelenti a szervezetből egy gép segítségével).
Egyéb gyógyszerek és a Perindopril-Teva
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett/alkalmazott, valamint szedni/alkalmazni tervezett egyéb gyógyszereiről.
A kezelőorvosa megkérdezése nélkül ne szedjen vény nélkül kapható készítményeket. Ez elsősorban a következőkre vonatkozik:
- meghűléses panaszok enyhítésére ajánlott szerek, amelyek pszeudoefedrint vagy fenilefrint tartalmaznak hatóanyagként;
- fájdalomcsillapítók, beleértve az acetilszalicilsavat is (az a hatóanyag, amely sok gyógyszerben megtalálható, fájdalomcsillapításra, lázcsillapításra és véralvadás megelőzésére is használják);
- káliumpótló készítmények,
- kálium tartalmú sópótlók.
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, ha az alábbi gyógyszerek valamelyikét szedi, hogy az orvosa megbizonyosodjon arról, hogy a Perindopril-Teva tabletta egyidejű szedése biztonságos-e:
- más magasvérnyomás-betegség és/vagy szívelégtelenség kezelésére szolgáló gyógyszerek, beleértve azokat is, amelyek a vizelet mennyiségét növelik (vízhajtók),
- szívritmuszavarok kezelésére szolgáló gyógyszerek (prokainamid),
- cukorbetegség kezelésére használatos gyógyszerek (inzulin vagy szájon át alkalmazott cukorbetegség elleni gyógyszerek),
- köszvény elleni szerek (allopurinol),
- fájdalmat, merevséget és gyulladást enyhítő szerek, amelyek - különösen az izomzatot, a csontokat és az ízületeket érintő - fájdalmas állapotokkal kapcsolatban jelentkeznek (nem szteroid gyulladáscsökkentő szerek, NSAID-ok), mint az ibuprofen, az indometacin, a diklofenák vagy az acetilszalicilsav (az a hatóanyag, amely sok gyógyszerben megtalálható, fájdalomcsillapításra, lázcsillapításra és véralvadás megelőzésére is használják),
- gyulladáscsökkentő gyógyszerek (szisztémás kortikoszteroidok),
- a daganat növekedését visszaszorító gyógyszerek (citosztatikumok),
- a szervezet immunválaszát gyengítő készítmények (immunszuppresszív szerek),
- az idegrendszer bizonyos részein izgató hatást kifejtő gyógyszerek, mint az efedrin, noradrenalin vagy adrenalin (szimpatomimetikumok),
- mánia vagy depresszió kezelésére használatos gyógyszerek (pl. lítium),
- kálium tabletta,
- arany készítmények.
Lehet, hogy orvosának meg kell változtatnia a gyógyszerek adagját, és/vagy egyéb óvintézkedéseket tehet:
Ha Ön angiotenzin II receptor blokkolót (ARB) vagy aliszkirent szed (Lásd még a "Ne szedje a Perindopril-Teva tablettát" és a "Figyelmeztetések és óvintézkedések" pontok alatti információt).
A Perindopril-Teva tabletta egyidejű bevétele étellel, itallal és alkohollal
A Perindopril-Teva tablettát ajánlatos étkezés előtt bevenni, hogy csökkentse az étel befolyásoló hatását a gyógyszer működésére. A Perindopril-Teva tabletta alkalmazásának ideje alatti alkoholfogyasztás szédülést és ájulás előtti érzést válthat ki. Beszélje meg orvosával, hogy tanácsos-e alkoholt fogyasztania.
Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Terhesség
Feltétlenül közölje orvosával, ha úgy gondolja, hogy terhes (vagy teherbe eshet). Az orvos azt fogja tanácsolni Önnek, hogy hagyja abba a Perindopril-Teva szedését, mielőtt teherbe esik, vagy ahogy megtudja, hogy terhes, és hogy a Perindopril-Teva helyett egy másik gyógyszert kezdjen el szedni. A Perindopril-Teva szedése nem ajánlott a korai terhesség időszakában. Nem szabad szedni a Perindopril-Teva tablettát a 3. terhességi hónap után, mert súlyos károkat okozhat a magzatnak.
Szoptatás
Közölje orvosával, amennyiben szoptat, vagy el szeretné kezdeni a szoptatást. A Perindopril-Teva alkalmazása nem javasolt szoptató anyáknak. Amennyiben szoptatni szeretne, kezelőorvosa másik kezelést választhat az Ön számára, különösen abban az esetben, ha gyermeke újszülött vagy koraszülött.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Ritkán előfordulhat szédülés (különösen a kezelés kezdetén, a gyógyszeradag növelésekor, vagy ha egyidejűleg alkoholt fogyaszt), ami átmenetileg csökkentheti a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket.
A Perindopril-Teva tabletta laktóz-monohidrátot tartalmaz
Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel kezelőorvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
3. Hogyan kell szedni a Perindopril-Teva tablettát?
A Perindopril-Teva tablettát mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Magasvérnyomás kezelésekor az ajánlott kezdő adag 4 mg perindopril naponta egyszer (1 db Perindopril-Teva 4 mg tabletta). Szükség esetén ez napi egyszeri 8 mg-ra (2 db Perindopril-Teva 4 mg tabletta) emelhető.
Tünetekkel járó szívelégtelenség kezelésekor az ajánlott adag 2 mg perindopril naponta egyszer (1 db Perindopril-Teva 2 mg tabletta); ez szükség esetén napi egyszeri 4 mg-ra (1 db Perindopril-Teva 4 mg tabletta vagy 2 db Perindopril-Teva 2 mg tabletta) emelhető.
Stabil koszorúér betegségben az ajánlott kezdő adag 4 mg perindopril, naponta egyszer (1 db Perindopril-Teva 4 mg tabletta); ha ez jól tolerálható, az adag napi egyszeri 8 mg perindoprilra (2 db Perindopril-Teva 4 mg tabletta) emelhető.
A tablettát egy pohár vízzel, lehetőleg mindennap ugyanabban az időpontban, reggelenként, étkezés előtt vegye be.
A kezelés során orvosa a terápiás hatás függvényében és az Ön szükségleteinek megfelelően módosítja az adagolást.
A gyógyszeradagot csökkenteni lehet, és az orvos határozza meg:
- időkorú betegeknél,
- vesekárosodásban szenvedő betegeknél,
- magas vérnyomásban szenvedő betegeknél, akiknél ezt a veseartéria-szűkület okozza (renovaszkuláris hipertónia),
- betegeknél, akik egyidejűleg olyan kezelést kapnak, amely növeli a vizelet mennyiségét (vizelethajtók),
- magas vérnyomásban szenvedő betegek, akiknél a vizelethajtó-kezelést nem lehet elhagyni,
- súlyos szívelégtelenségben szenvedő betegeknél, és
- értágító gyógyszerekkel (vazodilatátor szerekkel) kezelt betegek esetében.
A kezelőorvos az Ön állapotának megfelelően fogja meghatározni a kezelés időtartamát.
A perindopril biztonságosságát és hatásosságát gyermekeknél és serdülőknél (18 éves kor alatt) nem igazolták. Ezért alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél nem ajánlott.
Ha túlságosan erősnek vagy éppen gyengének érzi a gyógyszer hatását, forduljon kezelőorvosához vagy a gyógyszerészhez.
Ha az előírtnál több Perindopril-Teva tablettát vett be
Ha túl sok tablettát vett be, haladéktalanul értesítse kezelőorvosát, vagy forduljon gyógyszerészhez.
A túladagolás legvalószínűbb tünete a hirtelen vérnyomásesés (hipotónia). Egyéb tünetek is előfordulhatnak, mint gyors vagy lassú szívverés, a szabálytalan és/vagy erős szívverésből adódó kellemetlen érzet, túlzott gyakoriságú és mélységű lélegzetvétel, szédülés, szorongás és/vagy köhögés.
Ha nagymértékben lecsökken a vérnyomása, pihenjen le, és polcolja fel a lábát; a feje alá csak kispárnát tegyen.

Ha elfelejtette bevenni a Perindopril-Teva
tablettát
Fontos, hogy minden nap bevegye a gyógyszerét. Ha azonban mégis kimaradt egy adag, a következőt a szokott időben vegye be. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására. Amennyiben egynél több adagot felejtett el bevenni, pótolja azt, amint eszébe jut, majd folytassa a gyógyszer szedését úgy, ahogy azt az orvosa előírta.
Ha idő előtt abbahagyja a Perindopril-Teva tabletta szedését
A kezelés abbahagyása után ismét emelkedhet a vérnyomása, és emiatt fokozódhat a magas vérnyomással járó, főleg a szívet, az agyat és a vesét érintő szövődmények kockázata. Szívelégtelenségben szenvedő betegeknél kórházi beutalást igénylő állapotromlás következhet be. Emiatt, ha úgy dönt, hogy abbahagyja a Perindopril-Teva szedését, először beszélje ezt meg kezelőorvosával.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
A következő mellékhatások fordulhatnak elő:
Gyakori mellékhatások (10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet)
fejfájás, szédülés, forgó jellegű szédülés (vertigo), bizsergés vagy tűszúrás érzése a kezeken és lábakon (paresztézia), látászavar, fülcsengés, fülzúgás, harsogó, kattogó hangok a fülben, stb. (tinnitusz), alacsony vérnyomás (hipotónia) és a hipotóniával összefüggésben jelentkező hatások, köhögés, légszomj (diszpnoé), émelygés, hányás, hasi fájdalom, ízérzés zavara (diszgeúzia), pezsgő érzés a gyomorban (diszpepszia), hasmenés és székrekedés, bőrkiütés, viszketés (pruritusz), izomgörcsök, gyengeség (aszténia).
Nem gyakori mellékhatások (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet)
kedély- és alvászavarok, izomgörcs miatt kialakuló légúti szűkület (hörgőgörcs), szájszárazság, túlérzékenységi reakció következtében az arc, a nyak, az ajkak, a nyálkahártyák, a nyelv, a hangrés és/vagy a gége hirtelen duzzanata (rekedtséggel és fullasztó érzéssel), esetleg a kezek és a lábak duzzanata (angioödéma), csalánkiütés (urtikária), csökkent veseműködés, merevedési zavar (impotencia), verejtékezés.
Ritka mellékhatások (1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet)
A májenzimek aktivitásának fokozódását és a szérum bilirubinszint (narancssárga-sárga pigment az epében) emelkedését ritkán észlelték.
Nagyon ritka mellékhatások (10 000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet)
A vörösvértestek egyik összetevője, az oxigént a szervezetben szállító hemoglobin mennyiségének a csökkenése, a vörösvértestek relatív mennyiségének csökkenése a vérben (hematokrit), kórosan alacsony vérlemezkeszám (véralvadást elősegítő sejtek) a vérben (trombocitopénia), kórosan alacsony fehérvérsejtszám (leukopénia), bizonyos fehérvérsejtek (neutrofil sejtek) számának csökkenése (neutropénia), bizonyos típusú fehérvérsejtek - granulociták - számának jelentős csökkenése (agranulocitózis) vagy a vérben található sejtek rendellenes hiánya (vörösvértestek, fehérvérsejtek és vérlemezkék - pancitopénia) nagyon ritkán fordult elő.
Zavartság, rendellenes szívdobogás (aritmia), mellkasi fájdalom (angina pektorisz), szívroham - a magas kockázatú betegeknél valószínűleg a túlzott mértékű vérnyomásesés következménye, szélütés (sztrók) -a magas kockázatú betegeknél valószínűleg a túlzott mértékű vérnyomásesés következménye, tüdőgyulladáshoz vezető, bizonyos vérsejtek (eozinofil sejtek) felhalmozódása a tüdő szöveteiben (eozinofil pneumónia); az orrnyálkahártya gyulladása (rinitisz), hasnyálmirigy-gyulladás (pankreatitisz), allergiás reakció a vékonybélben (intesztinális angioödéma), májgyulladás (hepatitisz), rózsaszínes-piros, lapos kiütések formájában jelentkező allergiás bőrkiütések (eritéma multiforme), akut veseelégtelenség.
Nem ismert gyakoriságú mellékhatások (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg)
Veleszületett enzimhiányos (glükóz-6-foszfát dehidrogenáz - G-6PDH) betegeknél nagyon ritkán anémiát (vörösvértest-hiány) észleltek, amelyet a vörösvértestek pusztulása idézett elő (hemolítikus anémia).
Alacsony vércukorszint (hipoglikémia), erek gyulladása (vaszkulitisz).
Megemelkedhet a vér melléktermékeinek (vér karbamid és plazma kreatinin) szintje, valamint - a kezelés abbahagyásának hatására rendeződő - magas káliumszint (hiperkalémia) alakulhat ki, különösen csökkent veseműködésű, súlyos szívelégtelenségben szenvedő és a veséket vérrel ellátó artériák szűkülete miatti magas vérnyomásban (ún. renovaszkuláris hipertóniában) szenvedő betegeknél.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Perindopril-Teva tablettát tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:/Felh.:) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Legfeljebb 30 °C-on tárolandó.
A nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Perindopril-Teva tabletta?
- A készítmény hatóanyaga: perindopril terc-butilamin.
Perindopril-Teva 2 mg tabletta: 2 mg perindopril terc-butilamin só (mely megfelel 1,67 mg perindoprilnak) tablettánként.
Perindopril-Teva 4 mg tabletta: 4 mg perindopril terc-butilamin só (mely megfelel 3,34 mg perindoprilnak) tablettánként.
- Egyéb összetevők: laktóz-monohidrát, mikrokristályos cellulóz, nátrium-hidrogén-karbonát, vízmentes kolloid szilícium-dioxid, magnézium-sztearát.
Milyen a Perindopril-Teva tabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
A 2 mg-os tabletta: fehér, kerek, enyhén domború felületű, metszett élű tabletták.
A 4 mg-os tabletta: fehér, ovális, enyhén domború felületű, metszett élű tabletta, egyik oldalán bemetszéssel. A tabletta egyenlő adagokra osztható.

Mindkét hatáserősségre vonatkozóan 7, 10, 14, 20, 28, 30, 50, 60, 90 vagy 100 db tabletta PVC/PE/PVDC//Al buborékcsomagolásban és dobozban.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

Kiszerelés: 30x

Törzskönyvi szám: OGYI-T-10380/04

PERINDOPRIL-TEVA 4 mg tabletta

Forgalomba hozatali engedély jogosultja: ratiopharm GmbH

Hatóanyag: perindopril

ATC: Perindopril

Normatív TB támogatás:

Vényköteles

Közgyógyellátásra adható:

Patikán kívül vásárolható

EÜ támogatásra adható:

EÜ Kiemelt támogatás:

Tájékoztató fogyasztói ár: Ft
A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.

Kapcsolódó betegségek ( szív- és érrendszeri betegségek )