PANTOPRAZOLE-TEVA 40 mg gyomornedv-ellenálló tabletta

PANTOPRAZOLE-TEVA 40 mg gyomornedv-ellenálló tabletta betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Pantoprazole-Teva és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Pantoprazole-Teva pantoprazol nevű hatóanyagot tartalmaz.

A Pantoprazole-Teva egy "szelektív protonpumpa-gátló", egy olyan gyógyszer, ami csökkenti a gyomorban termelődő sav mennyiségét. A gyomor és a belek savassággal kapcsolatos betegségeinek kezelésére alkalmazzák.

A Pantoprazole-Teva-t felnőttek és 12 éves, illetve annál idősebb serdülők kezelésére alkalmazzák:
- Reflux özofagitisz kezelésére. A gyomorsav visszafolyása által okozott nyelőcső- (ami a torok és a gyomor közötti összekötő szakasz) gyulladásra..

A Pantoprazole-Teva-t felnőttek kezelésére alkalmazzák:
- A Helicobacter pylori nevű baktérium által okozott fertőzés kezelése nyombél- vagy gyomorfekélyben szenvedő betegeknél antibiotikummal kombinációban (ún. eradikációs kezelés). Ennek célja, hogy kiirtsa a baktériumokat, és ezzel csökkentse a fekély ismételt kialakulásának valószínűségét.
- Gyomor- és nyombélfekély
- Zollinger-Ellison szindróma, és egyéb, a gyomorban túlzott savtermelést okozó állapotok.


2. Tudnivalók a Pantoprazole-Teva szedése előtt

Ne szedje a Pantoprazole-Teva-t
- Ha allergiás a pantoprazolra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- Ha allergiás az egyéb protonpumpa-gátló gyógyszerekre.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Pantoprazole-Teva szedése előtt beszéljen kezelőorvosával, gyógyszerészével vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberrel:
- Ha Önnek súlyosan károsodott a májműködése. Kérjük, tájékoztassa kezelőorvosát, ha valaha májproblémája volt. Kezelőorvosa gyakrabban fogja ellenőrizni az Ön májenzim értékeit, különösen akkor, ha Ön tartósan szedi a Pantoprazole-Teva-t. A májenzim értékek emelkedése esetén a kezelést fel kell függeszteni.
- Ha Önnél csökkentek a B12-vitamin raktárak, vagy ha Önnél fennáll a B12-vitamin-szint csökkenésének veszélye, és tartósan pantoprazol-kezelést kap. Mint minden savtermelést csökkentő gyógyszer, a pantoprazol is csökkentheti a B12-vitamin felszívódását.
- Ha HIV-proteázgátlót, pl. atazanavir nevű gyógyszert kap (HIV fertőzés kezelésére) a pantoprazollal egyidejűleg, kérjen tanácsot kezelőorvosától.
- Protonpumpa-gátló, például a pantoprazol szedése, főleg egy évnél hosszabb ideig, enyhén fokozhatja a csípő-, csukló- vagy gerinctörések kockázatát. Tájékoztassa kezelőorvosát, ha csontritkulása (csökkent csontsűrűsége) van, vagy ha felhívták a figyelmét, hogy Önnél fennáll a csontritkulás veszélye (például, mert szteroidokat szed).
- Ha három hónapnál hosszabb ideig pantoprazolt kap, lehet, hogy vérében csökken a magnéziumszint. Az alacsony magnéziumszint megjelenhet fáradtság, akaratlan izom-összehúzódás, tájékozódási zavar, görcsrohamok, szédülés és fokozott szívritmus formájában. Ha ezen tünetek bármelyikét tapasztalja, azonnal mondja el kezelőorvosának. Az alacsony magnéziumszint a vér kálium- és kalciumszintjének csökkenéséhez is vezethet. Kezelőorvosa dönthet arról, hogy rendszeres vérvizsgálatot végez az Ön magnéziumszintjének ellenőrzésére. Ha korábban bármilyen bőrreakciót tapasztalt Pantoprazole-Teva-hoz hasonló gyomorsavcsökkentő gyógyszer szedése esetén.
- Ha kiütéseket tapasztal, különösen a napnak kitett bőrterületen, azonnal beszéljen a kezelőorvosával, mivel szükséges lehet a Pantoprazole-Teva-kezelés leállítása. Ne felejtsen el egyéb tüneteiről, például ízületi fájdalomról is beszámolni kezelőorvosának.
- Ha egy speciális vérvizsgálatra vár (kromogranin-A).

Kérjük, azonnal forduljon orvoshoz, a gyógyszer bevétele előtt vagy után, ha az alábbi tünetek bármelyikét észleli, melyek egy másik, súlyosabb betegség jelei lehetnek:
- nem szándékos fogyás
- hányás, főként az ismételten előforduló
- vérhányás, ez úgy nézhet ki, mintha sötét kávézacc lenne a hányásában
- vért lát a székletében, mely küllemében lehet fekete vagy kátrányszerű
- nyelési nehézség vagy fájdalom nyeléskor
- sápadtság és gyengeségérzés (vérszegénység)
- mellkasi fájdalom
- gyomorfájdalom
- súlyos és/vagy tartós hasmenés, mivel ez a gyógyszer kismértékben növelheti a fertőzéses hasmenés előfordulását.

Orvosa dönthet úgy, hogy Önnek kiegészítő vizsgálatra van szüksége, hogy kizárja a rosszindulatú betegség lehetőségét, mivel a pantoprazol enyhítheti a daganatos betegség tüneteit is és késleltetheti annak diagnózisát. Ha a tünetei a kezelés ellenére is fennállnak, további vizsgálatokat lehet mérlegelni.

Ha Ön a Pantoprazole-Teva-t tartósan (1 évnél hosszabb ideig) szedi, orvosa rendszeresen ellenőrizni fogja az Ön állapotát. Tájékoztatnia kell kezelőorvosát minden új vagy rendkívüli tünetről és körülményről.

Gyermekek és serdülők
A Pantoprazole-Teva alkalmazása nem ajánlott gyermekeknek, mert a hatását 12 évesnél fiatalabb gyermekeknél nem igazolták.

Egyéb gyógyszerek és a Pantoprazole-Teva
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

Ez azért szükséges, mert a Pantoprazole-Teva befolyásolhatja más gyógyszerek hatékonyságát, ezért szóljon orvosának, ha a következőket szedi:
- Gombafertőzések kezelésére szolgáló ketokonazol, itrakonazol vagy pozakonazol, vagy bizonyos daganatok kezelésére szolgáló erlotinib, mivel a Pantoprazole-Teva gátolhatja ezek, illetve más gyógyszerek megfelelő hatását.
- Véralvadásgátló warfarin és fenprokumon, amelyek a vér sűrűsödését vagy hígulását befolyásolják. Ebben az esetben gyakrabban kell ellenőrizni a véralvadást.
- HIV-fertőzés kezelésére szolgáló gyógyszereket, mint az atazanavir
- Metotrexát (reumatoid artritisz, pszoriázis, illetve daganatok kezelésére) - ha metotrexátot szed, kezelőorvosa ideiglenesen felfüggesztheti az Ön pantoprazol-kezelését, mivel a pantroprazol megnövelheti a metotrexát szintjét az Ön vérében.
- Fluvoxamint (depresszió és egyéb pszichiátriai betegségek kezelésére használják) - ha fluvoxamint szed, kezelőorvosa csökkentheti az adagot,
- Rifampicint (fertőzések kezelésére használják),
- Közönséges orbáncfüvet (Hypericum perforatum) (enyhe depresszió kezelésére használják).

Terhesség és szoptatás
A Pantoprazole-Teva terhes nőkön történő alkalmazására vonatkozóan nem áll rendelkezésre elegendő adat. Beszámoltak a pantoprazol anyatejbe történő kiválasztódásáról.

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Csak abban az esetben szedheti ezt a gyógyszert, ha kezelőorvosa úgy ítéli meg, hogy a várható előny Önre nézve nagyobb, mint a lehetséges kockázat a magzatra, ill. a csecsemőre.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Pantoprazole-Teva nem, vagy csak elhanyagolható mértékben befolyásolja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket
Ha mellékhatásként például szédülést vagy látászavart észlel, nem szabad gépjárművet vezetnie vagy gépeket kezelnie.

A Pantoprazole-Teva nátriumot tartalmaz
A készítmény kevesebb, mint 1 mmol (23 mg) nátriumot tartalmaz gyomornedv-ellenálló tablettánként, azaz gyakorlatilag "nátriummentes".


3. Hogyan kell szedni a Pantoprazole-Teva-t?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

Az alkalmazás módja
A tablettát étkezés előtt 1 órával, szétrágás vagy széttörés nélkül, egészben vegye be vízzel.

A készítmény ajánlott adagja:

Felnőttek és 12 éves, illetve annál idősebb serdülők

A reflux özofagitisz hosszú távú kezelése és a kiújulás megelőzése
Az ajánlott adag naponta 1 tabletta. Kezelőorvosa a napi adagot felemelheti 2 tablettára. A reflux özofagitisz kezelési ideje általában 4-8 hét. Kezelőorvosa fogja megmondani, hogy mennyi ideig kell szednie a gyógyszert.

Felnőttek

A Helicobacter pylori baktérium által okozott fertőzés kezelése nyombél- és gyomorfekélyben szenvedő betegeknél két antibiotikummal kombinációban (eradikációs kezelés)
Egy tabletta naponta kétszer, plusz két antibiotikum, ami lehet amoxicillin, klaritromicin és metronidazol (vagy tinidazol), mindegyik naponta kétszer, a pantoprazol tablettával együtt. Az első pantoprazol tablettát reggeli előtt 1 órával, a második pantoprazol tablettát a vacsora előtt 1 órával vegye be. Kövesse az orvos utasításait és olvassa el ezeknek az antibiotikumoknak a betegtájékoztatóját is. A szokásos kezelési idő 1-2 hét.

Gyomor- és nyombélfekély kezelése
Az ajánlott adag naponta 1 tabletta. Az orvossal történt konzultációt követően az adag megduplázható. Orvosa fogja meghatározni, hogy mennyi ideig kell szednie a gyógyszert. A kezelési idő gyomorfekély esetében általában 4 és 8 hét között van. Nyombélfekély esetén a kezelés általában 2-4 hétig tart.

Zollinger-Ellison szindróma, és egyéb, a gyomorban túlzott savtermelést okozó állapotok hosszú távú kezelése
Az ajánlott kezdődózis általában naponta két tabletta. A két tablettát étkezés előtt 1 órával kell bevenni. Az orvos később módosíthatja az adagot a termelt gyomorsav mennyiségétől függően. Ha naponta több mint 2 tablettát rendelnek Önnek, a tablettákat két részletben kell bevenni.
Ha orvosa napi 4 tablettánál többet rendel Önnek, pontosan meg fogja mondani, mikor kell abbahagyni a gyógyszer szedését.

Vesebetegek
Ha vesebetegsége van, nem szedheti a pantoprazolt a Helicobacter pylori elpusztítására.

Májbetegek
Ha súlyos májbetegségben szenved, legfeljebb napi egy 20 mg-os tablettát vehet be (ehhez rendelkezésre áll a Pantoprazole-Teva 20 mg gyomornedv-ellenálló tabletta).

Ha közepesen súlyos vagy súlyos májbetegsége van, akkor nem szedheti a Pantoprazole-Teva-t a Helicobacter pylori baktérium elpusztítására.

Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél
A tabletta szedése 12 év alatti gyermekeknek nem ajánlott.

Ha az előírtnál több Pantoprazole-Teva-t vett be
Forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez. A túladagolásnak nincs ismert tünete.

Ha elfelejtette bevenni a Pantoprazole-Teva-t
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására. A következő adagot a szokásos időben vegye be.

Ha idő előtt abbahagyja a Pantoprazole-Teva szedését
Ne hagyja abba a gyógyszer szedését anélkül, hogy az orvossal megbeszélte volna.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Ha a következő mellékhatások bármelyikét észleli, hagyja abba ezen tabletták szedését és azonnal forduljon orvoshoz vagy a legközelebbi kórház sürgősségi osztályához:

- Súlyos allergiás reakció (gyakorisága ritka): 1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet): a nyelv és/vagy torok duzzanata, nyelési nehézség, csalánkiütés, légzési nehézség, allergiás arcduzzanat (Quincke ödéma/angioödéma), súlyos szédülés nagyon gyors szívveréssel és erős izzadással.

- Súlyos bőrelváltozások (gyakoriság nem ismert): a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg): következők közül egyet vagy többet is tapasztalhat - a bőr felhólyagosodásával és az egészségi állapot gyors romlásával, a szem, az orr, a száj/ajkak vagy a nemi szervek hámelváltozása (enyhe vérzését is beleértve), vagy bőrérzékenység/bőrkiütés, különösen a bőr napfénynek kitett területein. Jelentkezhetnek Önnél még ízületi fájdalmak vagy megfázásos tünetek, láz, nyirokcsomó-duzzanat (pl. a hónaljban) és a vérvizsgálatok eredményei eltérést mutathatnak bizonyos fehérvérsejtek és májenzimek esetében (Stevens-Johnson szindróma, Lyell-szindróma, eritéma multiforme, szubakut bőrlupusz, vagy gyógyszerreakció eozinofil fehérvérsejtek felszaporodásával és általános tünetekkel (DRESS szindróma), fényérzékenység).

- Egyéb súlyos elváltozások (gyakoriság nem ismert): a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg): a bőr és szem fehérjének besárgulása (súlyos májsejt károsodás, sárgaság) vagy láz, bőrkiütés és vese-megnagyobbodás néha fájdalmas vizeletürítéssel és deréktáji fájdalommal (súlyos vesegyulladás), ami esetleg veseelégtelenséghez vezet.

Az egyéb mellékhatások a következők:

Gyakori (10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
Jóindulatú gyomorpolipok.

Nem gyakori (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet):
Fejfájás; szédülés; hasmenés; hányinger; hányás; puffadás és bélgázképződés; székrekedés; szájszárazság; hasfájás és kellemetlen hasi érzés; bőrkiütés, fertőzéses bőrkiütés, hólyagosodás; viszketés; gyengeség, kimerültség vagy általános rossz közérzet; alvászavarok; csípő-, csukló-, vagy gerinctörések.

Ritka (1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
Ízérzés zavara vagy teljes hiánya; látászavarok, mint például homályos látás; csalánkiütés; ízületi fájdalom; izomfájdalom; testsúlyváltozások; emelkedett testhőmérséklet; magas láz; a végtagok megdagadása (perifériás ödéma); allergiás reakciók; depresszió; emlő megnagyobbodás férfiaknál.

Nagyon ritka (10 000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
Tájékozódási zavar.

Nem ismert (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):
Hallucináció, zavartság; az elektrolitzavar következtében kialakuló izomgörcs (csökkent vérnátrium-szint); szúró, bizsergő, szurkáló, égő érzés vagy zsibbadás; a vastagbél gyulladása, amely tartósan fennálló, vizes hasmenést okoz.

Vérvizsgálatok során észlelt mellékhatások:
Nem gyakori (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet):
Májenzimszint-emelkedés.

Ritka (1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
Bilirubinszint-emelkedés, emelkedett vérzsírszint, a keringő fehérvérsejtek (granulociták) számának hirtelen visszaesése, magas lázzal.

Nagyon ritka (10 000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
Vérlemezkeszám csökkenése, ami vérzést vagy a normálisnál gyakoribb véraláfutást okozhat, a fehérvérsejtszám csökkenése, ami fertőzések gyakoribb kialakulásához vezethet; a vörösvértestek, a fehérvérsejtek valamint a vérlemezkék számának kóros csökkenése, ami fáradtsághoz, légszomjhoz és sápadtsághoz vezethet.
Nem ismert (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):
Csökkent nátrium-, magnézium-, kalcium- vagy káliumszint a vérben (lásd 2. pont).

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Postafiók 450, H-1372 Budapest, Magyarország, honlap: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a Pantoprazole-Teva-t tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A buborékcsomagoláson, tartályon vagy a dobozon feltüntetett lejárati idő ("Felhasználható:/Felh.:/EXP:") után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Legfeljebb 30 °C-on tárolandó.

A tartály felbontása után a Pantoprazole-Teva tablettát 60 napon belül fel kell használni.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Pantoprazole-Teva?
- A készítmény hatóanyaga: a pantoprazol.
40 mg pantoprazolt tartalmaz (pantoprazol-nátrium-szeszkvihidrát formájában) gyomornedv-ellenálló tablettánként.
- Egyéb összetevők:
Tablettamag:
Dinátrium-foszfát,
Mannit (E421),
Mikrokristályos cellulóz,
Kroszkarmellóz-nátrium,
Magnézium-sztearát,
Hipromellóz,
Karboximetilkeményítő-nátrium (A típus).

Tabletta bevonat:
Metakrilsav-etil-akrilát kopolimer,
Sárga vas-oxid (E172),
Trietil-citrát.

Milyen a Pantoprazole-Teva külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
A Pantoprazole-Teva 40 mg gyomornedv-ellenálló tabletta ovális alakú, sárga színű.
Kiszerelések:
7, 14, 15, 28, 30, 50 × 1, 56, 90, 98, 100 és 120 tabletta buborékcsomagolásban vagy 28, 50, 56 és 100 (50 × 2) tablettát tartalmazó gyermekbiztos kupakkal lezárt HDPE tartályban.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül forgalomba.
Kiszerelés: 28x Törzskönyvi szám: OGYI-T-21497/02
PANTOPRAZOLE-TEVA 40 mg gyomornedv-ellenálló tabletta
  • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Teva Gyógyszergyár
    • Hatóanyag: pantoprazole
    • ATC: Pantoprazole
    • Normatív TB támogatás:
    • Vényköteles:
    • Közgyógyellátásra adható:
    • Patikán kívül vásárolható:
    • EÜ támogatásra adható:
    • EÜ Kiemelt támogatás:
  • Üzemi baleset jogcím:
Fogyasztói ár: 755Ft A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.
Normatív támogatás esetén téritési díj: 340 Ft
Kiszerelés: 56x Törzskönyvi szám: OGYI-T-21497/04
Gyógyszerek
  • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Teva Gyógyszergyár
    • Hatóanyag: pantoprazole
    • ATC: Pantoprazole
    • Normatív TB támogatás:
    • Vényköteles:
    • Közgyógyellátásra adható:
    • Patikán kívül vásárolható:
    • EÜ támogatásra adható:
    • EÜ Kiemelt támogatás:
  • Üzemi baleset jogcím:

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +17 °C
Minimum: +8 °C

A Dunántúlon eleinte napos idő várható, majd a frontális felhő- és csapadékrendszer délelőttre az északkeleti tájakat is elhagyja, így ott is csökken a felhőzet. Ugyanakkor a déli óráktól délnyugat felől erősen megnövekszik, megvastagszik a felhőtakaró, ezzel együtt nő a csapadékhajlam. Napközben kevesebb, estétől már több helyen valószínű - nagyobb eséllyel az ország északi felén - zápor, sőt egy-egy zivatar sem kizárt. A délnyugati szelet országszerte erős, több helyen viharos lökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 21 fok között várható, a déli, délkeleti tájakon lesz a legmelegebb idő. Késő estére 9 és 15 fok közé hűl le a levegő. Késő délután melegfronti hatás érezhető, ami a frontérzékenyek számára kellemetlen tünetekkel járhat.