PANTOPRAZOL-RATIOPHARM 40 mg gyomornedv-ellenálló tabletta

PANTOPRAZOL-RATIOPHARM 40 mg gyomornedv-ellenálló tabletta betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Pantoprazol-ratiopharm 40 mg gyomornedv-ellenálló tabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Pantoprazol-ratiopharm 40 mg gyomornedv-ellenálló tabletta pantoprazol nevű hatóanyagot tartalmaz. A Pantoprazol-ratiopharm 40 mg gyomornedv-ellenálló tabletta egy "szelektív protonpumpa-gátló", egy olyan gyógyszer, ami csökkenti a gyomorban termelődő sav mennyiségét. A gyomorsav okozta gyomor- és bélbetegségek kezelésére szolgáló készítmény.

A Pantoprazol-ratiopharm 40 mg gyomornedv-ellenálló tablettát felnőttek és 12 éves, illetve annál idősebb serdülőkorúak kezelésére alkalmazzák
- Reflux özofagitisz kezelésére. A gyomorsav visszafolyása által okozott nyelőcső- (ami a torok és a gyomor közötti összekötő szakasz) gyulladásra.

A Pantoprazol-ratiopharm 40 mg gyomornedv ellenálló tablettát felnőttek kezelésére alkalmazzák
- A Helicobacter pylori nevű baktérium okozta fertőzés esetén, nyombél- vagy gyomorfekélyben szenvedő betegeknél, két antibiotikummal kombinálva (eradikációs terápia). A cél a baktériumok elpusztítása, ezzel csökkentve ezeknek a fekélyeknek a kiújulását.
- Gyomor- és nyombélfekély esetén.
- Zollinger-Ellison szindróma és egyéb kóros gyomorsav-túltermeléssel járó állapotok esetén.


2. Tudnivalók a Pantoprazol-ratiopharm 40 mg gyomornedv-ellenálló tabletta szedése előtt

Ne szedje a Pantoprazol-ratiopharm 40 mg gyomornedv-ellenálló tablettát
- Ha allergiás a pantoprazolra, a szójára, a földimogyoróra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- Ha allergiás egyéb protonpumpa-gátlókat tartalmazó gyógyszerekre.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Pantoprazol-ratiopharm 40 mg gyomornedv-ellenálló tabletta szedése előtt beszéljen kezelőorvosával, gyógyszerészével vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberrel:

- Ha Ön súlyos májbetegségben szenved. Kérjük, tájékoztassa kezelőorvosát, ha korábban voltak májproblémái. Kezelőorvosa gyakrabban fogja ellenőrizni a májenzim értékeket, különösen, ha hosszú ideig szedi a Pantoprazol-ratiopharm 40 mg gyomornedv-ellenálló tablettát. A májenzim értékek emelkedése esetén a kezelést meg kell szakítani.
- Ha ismert, hogy lecsökkent szervezetében a raktározott B12- vitamin mennyisége, vagy ennek veszélye fennáll Önnél, és hosszú ideig pantoprazol-kezelést kap. A többi savcsökkentő gyógyszerhez hasonlóan a pantoprazol is a B12-vitamin csökkent felszívódását okozhatja.
- Ha a pantoprazollal egyidejűleg HIV-proteázgátlót, például atazanavirt (HIV fertőzés kezelésére) szed, forduljon kezelőorvosához külön tanácsért.
- Protonpumpa-gátló, például a Pantoprazol-ratiopharm 40 mg gyomornedv-ellenálló tabletta szedése, főleg egy évnél hosszabb ideig, enyhén fokozhatja a csípő-, csukló- vagy gerinctörések kockázatát. Tájékoztassa kezelőorvosát, ha Önnek csontritkulása van (csökkent a
csontsűrűsége), illetve ha kezelőorvosa felhívta az Ön figyelmét, hogy Önnél fennáll a
csontritkulás kockázata (például, mert szteroidokat szed).
- Ha három hónapnál hosszabb ideig Pantoprazol-ratiopharm 40 mg gyomornedv-ellenálló tablettát kap, lehet, hogy vérében csökken a magnéziumszint. Az alacsony magnéziumszint megjelenhet fáradtság, akaratlan izom-összehúzódás, tájékozódási zavar, görcsrohamok, szédülés és fokozott szívritmus formájában. Ha ezen tünetek bármelyikét tapasztalja, azonnal mondja el kezelőorvosának. Az alacsony magnéziumszint a vér kálium- és kalciumszintjének csökkenéséhez is vezethet. Kezelőorvosa dönthet arról, hogy rendszeres vérvizsgálatot végez az Ön magnéziumszintjének ellenőrzésére.
- Ha korábban bármilyen bőrreakciót tapasztalt a Pantoprazol-ratiopharm 40 mg gyomornedv-ellenálló tablettához hasonló gyomorsavcsökkentő gyógyszer szedése esetén.
- Ha egy speciális vérvizsgálatra vár (kromogranin-A).

Ha bőrkiütéseket tapasztal, különösen a napnak kitett bőrterületen, azonnal beszéljen a kezelőorvosával, mivel szükséges lehet a Pantoprazol-ratiopharm 40 mg gyomornedv-ellenálló tablettával végzett kezelés leállítása. Ne felejtsen el egyéb tüneteiről, például ízületi fájdalomról is beszámolni kezelőorvosának.

Azonnal tájékoztassa kezelőorvosát a gyógyszer bevétele előtt vagy után, ha az alábbi tünetek bármelyikét észleli, melyek egy másik, súlyosabb betegség jelei lehetnek:
- akaratlan testsúlyvesztés.
- hányás, főként az ismételten előforduló.
- vérhányás; ez úgy nézhet ki, mintha sötét kávézacc lenne a hányadékában,
- vért lát a székletében; mely küllemében lehet fekete vagy kátrányszerű,
- nyelési nehézség vagy fájdalom nyeléskor,
- sápadt és gyengének érzi magát (vérszegénység),
- mellkasi fájdalom,
- gyomorfájdalom,
- súlyos és/vagy nem szűnő hasmenés esetén, mert ez a gyógyszer kis mértékben fokozza a fertőzéses hasmenés kockázatát.

Kezelőorvosa dönthet úgy, hogy szükség van bizonyos, rosszindulatú betegséget kizáró vizsgálatok elvégzésére, mivel a pantoprazol enyhíti a daganatos betegségek tüneteit is, és ez késleltetheti a betegség megállapítását. Ha tünetei a kezelés ellenére sem szűnnek, akkor további vizsgálatok elvégzését fogják mérlegelni.

Ha hosszú ideig szedi a Pantoprazol-ratiopharm 40 mg gyomornedv-ellenálló tablettát (1 évnél tovább), akkor kezelőorvosa valószínűleg rendszeres megfigyelés alatt fogja tartani Önt. Bármilyen okból is keresi fel kezelőorvosát, jeleznie kell neki, ha valamilyen új és szokatlan tünetet és körülményt tapasztal.

Gyermekek és serdülők
A Pantoprazol-ratiopharm 40 mg gyomornedv-ellenálló tabletta alkalmazása nem ajánlott gyermekeknek, mert a hatását 12 évesnél fiatalabb gyermekeknél nem igazolták.

Egyéb gyógyszerek és a Pantoprazol-ratiopharm 40 mg gyomornedv-ellenálló tabletta
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

Ez azért szükséges, mert a Pantoprazol-ratiopharm 40 mg gyomornedv-ellenálló tabletta befolyásolhatja más gyógyszerek hatásosságát, ezért tájékoztassa kezelőorvosát, ha Ön a következő gyógyszerek közül szedi valamelyiket:
- olyan gyógyszereket, mint például a ketokonazol, az itrakonazol és a pozakonazol (gombás fertőzések kezelésére szolgáló gyógyszerek) vagy az erlotinib (amit a daganatos betegségek bizonyos típusainak kezelésére alkalmaznak), mert a Pantoprazol-ratiopharm 40 mg gyomornedv-ellenálló tabletta gátolhatja ezen, illetve egyéb gyógyszerek megfelelő működését.
- warfarint, illetve fenprokumont, amelyek a vér sűrűsödését vagy hígulását befolyásolják. Ilyen esetben további vizsgálatokra lehet szükség.
- HIV-fertőzés kezelésére szolgáló gyógyszereket, mint az atazanavir.
- metotrexátot (reumás ízületi gyulladás, pikkelysömör illetve daganatos betegségek kezelésére szolgál). Amennyiben metotrexátot szed, kezelőorvosa ideiglenesen felfüggesztheti az Ön Pantoprazol-ratiopharm 40 mg gyomornedv-ellenálló tablettával történő kezelését, mivel a pantroprazol fokozhatja a metotrexát szintjét az Ön vérében.
- fluvoxamint (depresszió és egyéb pszichiátriai betegségek kezelésére használják) - ha fluvoxamint szed, kezelőorvosa csökkentheti az adagot.
- rifampicint (fertőzések kezelésére használják).
- közönséges orbáncfüvet (Hypericum perforatum) (enyhe depresszió kezelésére használják).

Terhesség és szoptatás
Terhes nőkön történő alkalmazásra nincs megfelelő adat a pantoprazol tekintetében. Beszámoltak arról, hogy a pantoprazol kiválasztódik az emberi anyatejbe.

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Csak abban az esetben szedheti ezt a gyógyszert, ha kezelőorvosa úgy ítéli meg, hogy a várható előny Önre nézve nagyobb, mint a lehetséges kockázat a magzatra, illetve a csecsemőre.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Pantoprazol-ratiopharm 40 mg gyomornedv-ellenálló tabletta nem, vagy csak elhanyagolható mértékben befolyásolja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket.
Ha mellékhatásokat, például szédülést vagy látászavart észlel, akkor ne vezessen gépjárművet, illetve ne kezeljen gépeket.

A Pantoprazol-ratiopharm 40 mg gyomornedv-ellenálló tabletta maltitolt tartalmaz
Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel kezelőorvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

A Pantoprazol-ratiopharm 40 mg gyomornedv-ellenálló tabletta nátriumot tartalmaz
A készítmény kevesebb mint 1 mmol (23 mg) nátriumot tartalmaz tablettánként, azaz gyakorlatilag "nátriummentes".

A Pantoprazol-ratiopharm 40 mg gyomornedv-ellenálló tabletta szójalecitint tartalmaz
Pantoprazol-ratiopharm 40 mg gyomornedv-ellenálló tabletta szójaolajat tartalmaz. Ne alkalmazza a készítményt, amennyiben földimogyoró- vagy szójaallergiája van.


3. Hogyan kell szedni a Pantoprazol-ratiopharm 40 mg gyomornedv-ellenálló tablettát?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

Az alkalmazás módja
A tablettákat étkezés előtt 1 órával, szétrágás illetve széttörés nélkül, egészben, kevés vízzel vegye be.

A készítmény ajánlott adagja:

Felnőttek és 12 éves, illetve annál idősebb serdülőkorúak
Reflux özofagitisz kezelésére
A készítmény ajánlott adagja naponta egy tabletta. Előfordulhat, hogy kezelőorvosa megbeszélés után napi 2 tablettára növeli az adagját. A nyelőcsőgyulladás kezelési időtartama általában 4 és 8 hét között van. Kezelőorvosa el fogja mondani Önnek, hogy meddig kell szednie a gyógyszert.

Felnőttek
A Helicobacter pylori nevű baktérium okozta fertőzés kezelésére, nyombél- vagy gyomorfekélyben szenvedő betegeknél, két antibiotikummal kombinálva (eradikációs terápia)
Naponta kétszer egy tabletta, valamint a kétféle antibiotikum tablettái (amoxicillin, klaritromicin és metronidazol (vagy tinidazol) valamelyike), mindegyiket naponta kétszer a pantoprazol tablettával együtt kell bevenni. Az első pantoprazol tablettát reggeli előtt 1 órával vegye be, a másodikat pedig 1 órával az esti étkezés előtt! Kövesse kezelőorvosa utasításait, és ügyeljen arra, hogy elolvassa az említett antibiotikumok betegtájékoztatóit! A szokásos kezelési időtartam egy-két hét.

Gyomor- és nyombélfekély kezelésére
A készítmény ajánlott adagja naponta egy tabletta. A kezelőorvossal való megbeszélés után alkalmazható kétszeres adag.
Kezelőorvosa el fogja mondani Önnek, hogy meddig kell szednie a gyógyszert. A gyomorfekély kezelési időtartama általában 4 és 8 hét között van. A nyombélfekély kezelési időtartama általában 2 és 4 hét között van.

Zollinger-Ellison szindróma és egyéb kóros gyomorsav-túltermeléses állapotok hosszantartó kezelése esetén
Az ajánlott kezdő adag általában napi két tabletta.
A két tablettát étkezés előtt 1 órával vegye be. Kezelőorvosa az Ön gyomra által termelt gyomorsav mennyiségétől függően később módosíthatja az adagolást. Ha kezelőorvosa több mint két tablettát ír elő egy napra, akkor a tablettákat egy nap két alkalommal vegye be.
Ha kezelőorvosa több mint négy tablettát ír elő napi adagként, akkor tájékoztatni fogja Önt arról, hogy pontosan mikor kell abbahagynia a gyógyszer szedését.

Vesebetegek
Ha Önnek vesebetegsége van, akkor nem szedheti a Pantoprazol-ratiopharm 40 mg gyomornedv-ellenálló tablettát a Helicobacter pylori baktérium elpusztítására.

Májbetegek
Ha Ön súlyos májbetegségben szenved, akkor nem szedhet többet napi egy 20 mg-os pantoprazol tablettánál (erre a célra rendelkezésre állnak a 20 mg pantoprazolt tartalmazó tabletták).

Ha Önnek közepesen súlyos vagy súlyos májbetegsége van, akkor nem szedheti a Pantoprazol-ratiopharm 40 mg gyomornedv-ellenálló tablettát a Helicobacter pylori baktérium elpusztítására.

Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél
Ezek a tabletták 12 év alatti gyermekek kezelésére nem ajánlottak.

Ha az előírtnál több Pantoprazol-ratiopharm 40 mg gyomornedv-ellenálló tablettát vett be
Tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. A túladagolásnak nincsenek ismert tünetei.

Ha elfelejtette bevenni a Pantoprazol-ratiopharm 40 mg gyomornedv-ellenálló tablettát
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására. A következő, rendes adagot a szokásos időben vegye be.

Ha idő előtt abbahagyja a Pantoprazol-ratiopharm 40 mg gyomornedv-ellenálló tabletta szedését
Ne hagyja abba ezeknek a tablettáknak a szedését, mielőtt megbeszélte volna kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Ha az alábbi mellékhatások bármelyikét észleli, hagyja abba ezeknek a tablettáknak a szedését, és azonnal forduljon kezelőorvosához, vagy keresse fel az Önhöz legközelebb eső kórház sürgősségi osztályát:

- Súlyos allergiás reakciók (gyakorisága ritka 1000 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet): a nyelv és/vagy a torok megdagadása, nyelési nehézség, csalánkiütés, légzési nehézségek, az arc allergiás megdagadása (Quincke-ödéma/angioödéma), erős szédülés, ami nagyon heves szívdobogással és fokozott verejtékezéssel társul.

- Súlyos bőrtünetek (gyakorisága nem ismert: a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg): a következők közül egyet vagy többet is tapasztalhat: a bőr felhólyagosodásával és az egészségi állapot gyors romlásával, a szem, orr, száj/ajkak vagy a nemi szervek hámváltozásai (enyhe vérzését is beleértve) vagy bőrérzékenység/kiütés, különösen a fénynek/napnak kitett bőrfelületeken. Lehet ízületi fájdalma vagy influenzaszerű tünete is, láza, duzzadt mirigyei (például hónaljban), és a vérvizsgálatok bizonyos fehérvérsejtek vagy májenzimek változását mutathatják (Stevens-Johnson-szindróma, Lyell-szindróma, eritéma multiforme, szubakut bőr lupus erythematosus, gyógyszerreakció eozinofíliával és szisztémás tünetekkel (DRESS), fényérzékenység).

- Egyéb súlyos állapotok (gyakorisága nem ismert: a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg): a bőr vagy a szemek besárgulása (súlyos májsejt-károsodás, sárgaság) vagy láz, kiütés, és a vesék megnagyobbodása, alkalmanként fájdalmas vizeléssel és derékfájdalommal (súlyos vesegyulladás), ami esetleg veseelégtelenséghez vezet.

Egyéb mellékhatások:
- Gyakori (10 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet)
Jóindulatú gyomorpolipok.
- Nem gyakori (100 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet)
fejfájás; szédülés; hasmenés; hányinger; hányás; puffadás és bélgázképződés; székrekedés; szájszárazság; hasfájás és kellemetlen hasi érzés; bőrkiütés, fertőzéses bőrkiütés; hólyagosodás; viszketés; gyengeség, kimerültség vagy általános rossz közérzet; alvászavarok; csípő-, csukló-, vagy gerinctörések.
- Ritka (1000 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet)
ízérzés zavara vagy teljes hiánya; látászavarok, mint például homályos látás; csalánkiütés; ízületi fájdalom; izomfájdalom; testsúlyváltozások; emelkedett testhőmérséklet; magas láz; a végtagok megdagadása (perifériás ödéma); allergiás reakciók; depresszió; emlő-megnagyobbodás férfiaknál.
- Nagyon ritka (10 000 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet)
tájékozódási zavar.
- Nem ismert (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg)
hallucináció, zavartság (különösen olyan betegeknél, akiknek kórtörténetében szerepelnek ilyen tünetek); az elektrolitzavar (a test sószintjeinek megváltozása) következtében kialakuló izomgörcs; szúró, bizsergő, szurkáló, égő érzés vagy zsibbadás; kiütés, esetleg ízületi fájdalommal; a vastagbél gyulladása, amely tartósan fennálló, vizes hasmenést okoz.

Vérvizsgálatok során észlelt mellékhatások:
- Nem gyakori (100 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet)
emelkedett májenzim-értékek.
- Ritka (1000 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet)
emelkedett bilirubinszint; emelkedett vérzsírszint; a keringő fehérvérsejtek (granulociták) számának hirtelen visszaesése, magas lázzal.
- Nagyon ritka (10 000 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet)
vérlemezkeszám-csökkenés, amely a normálisnál erősebb vérzést vagy véraláfutásokat eredményezhet; fehérvérsejtszám-csökkenés, amely a fertőzések gyakoribb kialakulásához vezethet; a vörösvértestek, a fehérvérsejtek, valamint a vérlemezkék számának egyidejű kóros csökkenése, ami fáradtságot, légszomjat és sápadtságot okozhat.
- Nem ismert (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg)
csökkent nátrium-, magnézium-, kalcium- vagy káliumszint a vérben (lásd 2. pont)

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Postafiók 450, H-1372 Budapest, Magyarország, honlap: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a Pantoprazol-ratiopharm 40 mg gyomornedv-ellenálló tablettát tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A buborékcsomagoláson és a dobozon feltüntetett lejárati idő (Felh.:/Felhasználható:) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

A műanyag tartályba csomagolt tabletták esetében: a Pantoprazol-ratiopharm 40 mg gyomornedv-ellenálló tabletta felbontás után három hónapig használható fel.

Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Pantoprazol-ratiopharm 40 mg gyomornedv-ellenálló tabletta?
- A készítmény hatóanyaga a pantoprazol.
40 mg pantoprazol gyomornedv-ellenálló tablettánként (nátrium-szeszkvihidrát formájában).

- Egyéb összetevők:
Tablettamag
Maltitol (E 965), B-típusú kroszpovidon, karmellóz-nátrium, vízmentes nátrium-karbonát (E 500), kalcium-sztearát

Tabletta bevonat
Poli(vinil-alkohol), talkum (E 553b), titán-dioxid (E 171), makrogol 3350, szójalecitin, sárga vas-oxid (E 172), vízmentes nátrium-karbonát (E 500), metakrilsav-etil-akrilát kopolimer (1:1), poliszorbát 80, nátrium-lauril-szulfát, trietil-citrát (E 1505).

Milyen a Pantoprazol-ratiopharm 40 mg gyomornedv-ellenálló tabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
A Pantoprazol-ratiopharm 40 mg gyomornedv-ellenálló tabletta ovális, sárga színű gyomornedv-ellenálló tabletta.

A Pantoprazol-ratiopharm 40 mg gyomornedv-ellenálló tabletta az alábbi kiszerelésekben kerül forgalomba: 7, 14, 15, 20, 28, 30, 30x1, 56, 60, 98, 100, 120 db gyomornedv-ellenálló tabletta buborékcsomagolásban és 7, 14, 15, 20, 28, 30, 30x1, 50, 56, 60, 100, 120 db gyomornedv-ellenálló tabletta HDPE tartályban.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
Kiszerelés: 14x (buborékcsomagolásban) Törzskönyvi szám: OGYI-T-20609/07
Gyógyszerek
  • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: ratiopharm GmbH
    • Hatóanyag: pantoprazole
    • ATC: Pantoprazole
    • Normatív TB támogatás:
    • Vényköteles:
    • Közgyógyellátásra adható:
    • Patikán kívül vásárolható:
    • EÜ támogatásra adható:
    • EÜ Kiemelt támogatás:
  • Üzemi baleset jogcím:
Kiszerelés: 28x (buborékcsomagolásban) Törzskönyvi szám: OGYI-T-20609/09
Gyógyszerek
  • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: ratiopharm GmbH
    • Hatóanyag: pantoprazole
    • ATC: Pantoprazole
    • Normatív TB támogatás:
    • Vényköteles:
    • Közgyógyellátásra adható:
    • Patikán kívül vásárolható:
    • EÜ támogatásra adható:
    • EÜ Kiemelt támogatás:
  • Üzemi baleset jogcím:

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +10 °C
Minimum: -2 °C

A Dunántúl nyugati felén döntőrészt napos idő várható, máshol a több-kevesebb napsütés mellett közepesen vagy erősen felhős lesz az ég. Csapadék nem valószínű. Megélénkül, a Tiszántúlon néhol meg is erősödik az északi szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 7 és 12 fok között valószínű. Késő estére többnyire 0 és +7 fok közé hűl le a levegő. Hidegfronti hatásokkal kell számolni az arra érzékenyeknek, lesz viszont sok napsütés, ami segíti a D-vitamin termelődését.