Gyógyszerkereső

PANRAZOLE 40 mg por oldatos injekcióhoz vagy infúzióhoz

Kiszerelés: 1x

Törzskönyvi szám: OGYI-T-21816/01

PANRAZOLE 40 mg por oldatos injekcióhoz vagy infúzióhoz

Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Actavis Group

Hatóanyag: pantoprazole

ATC: Pantoprazole

Normatív TB támogatás:

Vényköteles

Közgyógyellátásra adható:

Patikán kívül vásárolható

EÜ támogatásra adható:

EÜ Kiemelt támogatás:

Tájékoztató fogyasztói ár: 1078 Ft
A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.

Fogyasztói ár: 1078 Ft *

Normatív támogatott ár: 1078 Ft 

*az ár tájékozatató jellegű.

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Panrazole és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Panrazole egy úgynevezett szelektív "protonpumpa-gátló" gyógyszer, amely csökkenti a gyomorban termelődő sav mennyiségét. A készítményt a gyomorsav okozta gyomor- és bélbetegségek kezelésére alkalmazzák.
Ezt a gyógyszert vénába fecskendezik és csak akkor akalmazzák Önnél, ha orvosa úgy véli, a pantoprazol injekció az adott helyzetben alkalmasabb, mint a pantoprazol tabletta. Amint azt orvosa megfelelőnek találja, az injekciót tablettára fogja felváltani.
A Panrazole az alábbiak kezelésére alkalmazható:

- reflux özofágítisz. Ez a nyelőcső (a szájüreg és a gyomor közötti összeköttetést biztosító cső) gyulladása, amit a gyomorsav felböfögése kísér.
- gyomor- és nyombélfekély.
- Zollinger-Ellison szindróma és egyéb kóros gyomorsav-túltermeléssel járó állapotok esetén.
2. Tudnivalók a Panrazole alkalmazása előtt
A Panrazole nem alkalmazható Önnél:

- ha allergiás (túlérzékeny) a pantoprazolra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- ha allergiás az egyéb protonpumpa-gátlókat tartalmazó gyógyszerekre.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Panrazole alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával, gyógyszerészével vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberrel
- ha súlyos májműködés zavara van. Kérjük, tájékoztassa orvosát, ha valaha májproblémája volt. Orvosa ebben az esetben gyakrabban ellenőrzi a májenzim értékeket. Amennyiben a májenzimek emelkedést mutatnak, a kezelést le kell állítani.
- ha a pantoprazollal egyidejűleg atazanavir tartalmú gyógyszert (HIV fertőzés kezelésére szolgáló készítmény) szed, kérje ki orvosa tanácsát.
- Ha több mint három hónapig kezelik pantoprazollal, csökkenhet a magnéziumszint a vérben. Az alacsony magnéziumszint tünetei a következők lehetnek: fáradtság, akaratlan izomösszehúzódások, zavartság, görcsök, szédülés vagy szapora szívverés. Amennyiben ezek valamelyikét észleli, haladéktalanul forduljon kezelőorvosához. Az alacsony magnéziumszint a vérben a kálium- vagy a kalciumszint csökkenéséhez is vezethet. Magnéziumszintje ellenőrzése érdekében a kezelőorvosa rendszeres vérvizsgálatokra küldheti Önt.
- ha korábban bármilyen bőrreakciót tapasztalt a Panrazole-hoz hasonló gyomorsavcsökkentő gyógyszer szedése esetén.
- egy speciális vérvizsgálatra vár (kromogranin A).
Ha kiütéseket tapasztal, különösen a napnak kitett bőrterületen, azonnal beszéljen a kezelőorvosával, mivel szükséges lehet a kezelés leállítása. Ne felejtsen el egyéb tüneteiről, például ízületi fájdalomról is beszámolni kezelőorvosának.
Azonnal tájékoztassa orvosát, ha az alábbi tünetek bármelyikét tapasztalja:
- nem szándékos fogyás,
- ismételten előforduló hányás,
- nyelési nehézség,
- vérhányás,
- sápadtság, gyengeségérzet (vérszegénység),
- véres széklet,
- súlyos és/vagy tartós hasmenés, mivel a pantoprazol összefüggésbe hozható a fertőzéses hasmenés előfordulásának kismértékű növekedésével.
Orvosa dönthet úgy, hogy Önnek bizonyos vizsgálatokra van szüksége, amelyekkel ki lehet zárni az esetleges rosszindulatú folyamatok jelenlétét, mivel a pantoprazol elfedheti a daganatos megbetegedések tüneteit és így késleltetheti azok felismerését. Amennyiben a tünetek a kezelés ellenére is fennállnak, további kivizsgálást kell megfontolni.
Gyermekek és serdülők
Ez az injekció nem javasolt gyermekek számára.
Egyéb gyógyszerek és a Panrazole
A Panrazole injekció befolyásolhatja más gyógyszerek hatékonyságát, ezért tájékoztassa orvosát, ha az alábbi készítményeket szedi:
- Olyan gyógyszerek, mint a ketokonazol, itrakonazol és pozakonazol (gombás fertőzések kezelésére szolgáló készítmények) vagy az erlotinib (bizonyos daganatok ellen alkalmazott szer), mivel a pantoprazol megakadályozhatja, hogy ezek a készítmények megfelelő hatást fejtsenek ki.
- Warfarin és fenprokumon, amelyek a véralvadást befolyásolják. További vizsgálatokra lehet szükség.
- Atazanavir (HIV fertőzés kezelésére alkalmazott gyógyszer).
- Metotrexát (kemoterápiás gyógyszer, amelyet nagy adagban alkalmaznak daganatok kezelésére)
ha nagy adag metotrexátot kap, kezelőorvosa átmenetileg leállíthatja a Panrazole-kezelést.
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Terhesség és szoptatás
A pantoprazol terhesség alatti alkalmazására vonatkozóan nem állnak rendelkezésre megfelelő adatok. Beszámoltak arról, hogy a pantoprazol kiválasztódik az emberi anyatejbe.
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével. Nem kaphatja ezt a gyógyszert, ha Ön terhes, kivéve azokat az eseteket, amikor orvosa szerint az Ön számára biztosított előnyök meghaladják a még meg nem született vagy megszületett gyermekét érintő kockázatokat.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Ne vezessen gépjárművet és ne kezeljen gépeket, ha olyan mellékhatásokat tapasztal, mint a szédülés és látászavarok.
A Panrazole nátriumot tartalmaz
Ez a gyógyszer adagonként kevesebb, mint 1 mmol (23 mg) nátriumot tartalmaz, tehát gyakorlatilag "nátriummentes".
3. Hogyan kell alkalmazni a Panrazole-t?
Kezelőorvosa vagy a gondozását végző egészségügyi szakember a napi adagot 2-15 perces, visszérbe juttatott (vénás) injekcióban fogja beadni Önnek.
Az ajánlott adag:
Gyomorfekélyben, nyombélfekélyben és reflux özofágítiszben
Naponta egy injekciós üveg (40 mg pantoprazol).
Zollinger-Ellison szindróma és egyéb gyomorsav-túltermeléssel járó állapotok hosszú távú kezelése
Naponta két injekciós üveg (80 mg pantoprazol).
Orvosa a termelt gyomorsav mennyiségétől függően a későbbiekben módosíthatja az adagot. Amennyiben napi két injekciós üvegnél (80 mg) többet írnak elő Önnek, ezt két egyenlő adagban kell megkapnia. Orvosa átmenetileg naponta négy injekciós üvegnél (160 mg) többet is felírhat. Ha a gyomorsavszintet gyorsan kell beállítani, 160 mg kezdő adag (négy injekciós üveg) valószínűleg elégséges ahhoz, hogy a gyomorsav mennyisége megfelelő mértékben csökkenjen.
Májbetegségben szenvedő betegek
Ha súlyos májproblémái vannak, az injekciók napi adagja csak 20 mg (fél injekciós üveg) lehet.
Ha az előírtnál több Panrazole-t alkalmaztak Önnél
Az adagokat a nővér és az orvos alaposan ellenőrzi, ezért a túladagolás rendkívül valószínűtlen.
A túladagolásnak nincsenek ismert tünetei.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Ha az alábbi mellékhatások bármelyikét észleli, erről haladéktalanul tájékoztassa kezelőorvosát, vagy forduljon a legközelebbi kórház sürgősségi osztályához:
- Súlyos allergiás reakciók (gyakoriság, ritka: 1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet): a nyelv és/vagy a torok duzzanata, nyelési nehézség, csalánkiütések, nehézlégzés, az arc allergiás eredetű duzzanata (Quincke ödéma/angioödéma), rendkívül szapora szívveréssel és verítékezéssel jelentkező nagyfokú szédülés.
- Súlyos bőrbetegségek (gyakoriság, nem ismert: a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg): a bőr hólyagosodása, az általános állapot gyors romlása, a szem, az orr, a száj/ajkak vagy a nemi szervek felszínét borító szövetréteg lehámlása (beleértve az enyhe vérzéseket is) (Stevens-Johnson szindróma), Lyell szindróma, eritéma multiforme és fényérzékenység.
- Egyéb súlyos állapotok (gyakoriság, nem ismert: a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg): a bőr vagy a szemfehérjék besárgulása (a májsejtek súlyos károsodása, sárgaság) vagy láz, bőrkiütés, a vesék megnagyobbodása, ami néha fájdalmas vizeléssel jár együtt és a hát alsó részének fájdalma (súlyos vesegyulladás, amely akár veseelégtelenséghez is vezethet).
További mellékhatások:
- Gyakori (10-ből legfeljebb 1 beteget érinthetnek)
a visszerek falának gyulladása és vérrögképződés (tromboflebítisz) az injekció beadásának helyén, jóindulatú gyomorpolipok.
- Nem gyakori (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthetnek)
fejfájás; szédülés; hasmenés; hányinger; hányás; felböfögés és puffadás (szelek); székrekedés; szájszárazság; hasi fájdalom és kellemetlen érzés a has tájékán, bőrkiütés; fertőzéses bőrkiütés (exantéma), hólyagos bőrkiütés; viszketés; gyengeségérzet; kimerültség vagy általános rosszullét; alvászavarok.
- Ritka (1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthetnek)
ízérzés-zavarok vagy az ízérzés teljes hiánya, látászavarok, pl. homályos látás; csalánkiütés; ízületi fájdalom, izomfájdalom; a testtömeg változása; testhőmérséklet emelkedés; végtagduzzanat (perifériás ödéma); allergiás reakciók, depresszió; mellnagyobbodás férfiaknál.
- Nagyon ritka (10 000-ből legfeljebb 1 beteget érinthetnek)
tájékozódási zavar (dezorientáció).
- Nem ismert gyakoriságú (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg)
képzelgés (hallucináció), zavartság (főként azoknál a betegeknél, akiknél ezek a tünetek korábban is előfordultak); bizsergés, szúró, égő érzés vagy zsibbadás (paresztézia), elektrolitzavarok (a szervezetben bekövetkező sószint-változások) miatt fellépő izomgörcs, kiütés, esetleg ízületi fájdalommal.
Vérvizsgálattal kimutatható mellékhatások:
- Nem gyakori (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthetnek)
a májenzim értékek emelkedése.
- Ritka (1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthetnek)
a bilirubinszint emelkedése; a vérzsírok szintjének emelkedése, a vérben keringő, granulocitáknak nevezett fehérvérsejtek számának csökkenése.
- Nagyon ritka (10 000-ből legfeljebb 1 beteget érinthetnek)
a vérlemezkék számának csökkenése, amely a normálisnál gyakoribb vérzésekhez, véraláfutásokhoz vezethet; a fehérvérsejtek számának csökkenése a vérben, aminek következményeként gyakrabban jelentkezhetnek fertőzések; a vörös- és fehérvérsejtek, valamint a vérlemezkék számának egyidejű, kóros mértékű csökkenése.
- Nem ismert (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg)
A vér nátriumtartalmának csökkenése. Alacsony magnéziumszint a vérben. Az alacsony magnéziumszint a vér kálium- és kalciumszintjének csökkenését is okozhatja.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Panrazole-t tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon és injekciós üvegen feltüntetett lejárati idő (Felh.:) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert.
A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
A fénytől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.
Feloldást vagy hígítást követően a felhasználás előtti oldat fizikai, illetve kémiai stabilitását 12 órán keresztül őrzi meg 25 °C-on.
Mikrobiológiai szempontból a készítményt azonnal fel kell használni. Amennyiben ez mégsem történik meg, a felhasználást megelőző tárolási időért és körülményekért a felhasználó tartozik felelősséggel.
Ne alkalmazza ezt a gyógyszert, ha az oldatban látható változások észlelhetők (pl. homályossá válik, kicsapódások jelentkeznek).
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Panrazole?
- A hatóanyag: a pantoprazol. Injekciós üvegenként 40 mg pantoprazolt tartalmaz (pantoprazol-nátrium formájában).
- Egyéb összetevők: mannit, nátrium-citrát, nátrium-hidroxid a pH beállításhoz.
Milyen a Panrazole külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
A Panrazole fehér vagy csaknem fehér, egyenletesen porózus pogácsa.
40 mg oldatos injekcióhoz való port tartalmazó, 15 ml-es, I-es típusú, színtelen injekciós üveg, szürke klorbutil gumidugóval és rolnizott alumínium kupakkal.
1, 5, 10 és 20 db injekciós üveget tartalmazó kiszerelésben kerül forgalomba.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

Kapcsolódó betegségek ( emésztőrendszeri megbetegedések )

Szeretném megvásárolni patikában, megkeresem a legközelebbi patikát:


Partner patikáink: logo BENU Gyógyszertár