Gyógyszerkereső

PALEXIAS 100 mg retard tabletta

Kiszerelés: 14x

Törzskönyvi szám: OGYI-T-21638/05

PALEXIAS 100 mg retard tabletta

Gyártó: GrĂźnenthal

Hatóanyag: tapentadol

ATC: Tapentadol

Normatív TB támogatás:

Vényköteles

Közgyógyellátásra adható:

Patikán kívül vásárolható

EÜ támogatásra adható:

EÜ 100 támogatásra adható:

5501 Ft *

-

*az ár tájékozatató jellegű.

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Palexias retard tabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Palexias retard tabletta hatóanyaga a tapentadol, mely az opioidok csoportjához tartozó erős fájdalomcsillapító. A Palexias retard tablettát felnőttek olyan súlyos krónikus fájdalmaira használják, melyek megfelelően csak opioid fájdalomcsillapitókkal kezelhetők.
2. Tudnivalók a Palexias retard tabletta szedése előtt
Ne szedje a Palexias retard tablettát
ha allergiás a tapentadolra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére,
ha Ön asztmás, vagy légzése veszélyesen lelassult vagy felületes (légzésdepresszió, a vér széndioxid tartalma magas),
ha Önnek bélhűdése van,
ha Önnek alkohol, altatók, fájdalomcsillapítók vagy egyéb pszichotróp gyógyszerek (hangulatot és érzelmeket befolyásoló gyógyszerek) okozta heveny mérgezése van (lásd "Egyéb gyógyszerek és a Palexias retard tabletta" fejezetet).
Figyelmeztetések és óvintézkedések
- ha az Ön légzése lassú vagy felületes,
- ha Önnek agyi nyomásfokozódása van, vagy tudatzavara, amely kómág terjedhet.
- ha Önnek volt már fejsérülése vagy agydaganata,
- ha Önnek valaha volt már epilepsziás görcse vagy Önnél az epilepsziás görcsök jelentkezésének fokozott kockázata áll fenn,
- ha Önnek máj- vagy vesebetegsége van (lásd "Hogyan kell szedni a Palexias retard tablettát" fejezetet),
- ha Önnek hasnyálmirigy vagy epeúti megbetegedése van, beleértve a hasnyálmirigy-gyulladást,
- ha olyan gyógyszereket szed, mint kevert opioid agonisták/antagonisták (pl. pentazocin, nalbufin) vagy részleges mu-opioid agonisták (pl. buprenorfin).
A Palexias retard tabletta fizikai és pszichés hozzászokáshoz vezethet. Ha hajlamos a gyógyszerek szedésével visszaélni vagy gyógyszerfüggő, ezeket a tablettákat csak rövid ideig és szigorú orvosi ellenőrzés mellett szabad szednie.
Egyéb gyógyszerek és a Palexias retard tabletta
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Légzése veszélyesen lelassulhat vagy felületessé (légzésdepresszió) válhat, ha bizonyos altatószereket vagy trankvillánsokat (pl. barbiturátok, benzodiazepinek), vagy fájdalomcsillapítókat, mint pl. morfin és kodein (köhögéscsillapító is) a Palexias retard tablettával együtt szed. Ha ez előfordul, beszéljen kezelőorvosával.
Ha Ön a Palexias retard tablettával együtt szed központi idegrendszeri depresszánsokat (pl. benzodiazepinek, antipszichotikumok, H1-antihisztaminok, opioidok, alkohol), tudata beszűkülhet, fokozott álmosságot érezhet, vagy ájulásérzése lehet. Ha ez előfordul, beszéljen kezelőorvosával.
A szerotonin szindróma egy ritka, életveszélyes állapot, melyet néhány betegnél jelentettek, akik a tapentadolt úgynevezett szerotoninerg gyógyszerekkel (pl. bizonyos, a depresszió kezelésére szolgáló gyógyszerek) együtt szedték. A szerotonin szindróma jelei lehetnek pl. zavartság, nyugtalanság, láz, izzadás, a végtagok vagy a szemek nem koordinált mozgása, az izmok akaratlan rángása, izomgörcs és hasmenés.
Kezelőorvosa tájékoztathatja erről.
A Palexias retard tabletta együttes szedését olyan gyógyszerekkel, mint a kevert mu-opioid agonisták/antagonisták (pl. pentazocin, nalbufin) vagy részleges mu-opioid agonisták (pl. buprenorfin) nem vizsgálták. Lehetséges, hogy a Palexias retard tabletta nem lesz hatásos, ha ezeknek a gyógyszereknek az egyikével adják együtt. Tájékoztassa kezelőorvosát, ha jelenleg ezen gyógyszerek egyikével kezelik.
A Palexias retard tabletta együttes szedése olyan gyógyszerekkel, amelyek a tapentadol kiválasztásához szükséges bizonyos enzimek erős gátlói vagy indukálói (pl. rifampicin, fenobarbitál, lyukaslevelű orbáncfű) befolyásolhatja a tapentadol működését vagy mellékhatásokat okozhat, különösen, amikor ennek a másik gyógyszernek az alkalmazását elkezdik vagy abbahagyják.
Kérjük, tájékoztassa kezelőorvosát az összes gyógyszerről, melyeket szed!
A Palexias retard tablettát nem szabad MAO gátlókkal (a depresszió kezelésére szolgáló bizonyos gyógyszerek) együtt szedni. Tájékoztassa orvosát, ha MAO gátlókat szed, vagy az elmúlt 14 nap folyamán szedett.
A Palexias retard tabletta egyidejű bevétele étellel, itallal és alkohollal
Ne fogyasszon alkoholt a Palexias retard tabletta szedése alatt, mert néhány mellékhatás, pl. álmosság fokozódhat. Étel nem befolyásolja ennek a gyógyszernek a hatását.
Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Ne szedje ezeket a tablettákat:
- ha terhes, kivéve, hogy ha orvosa úgy rendelkezik, hogy szedje,
- vajúdáskor, mert az újszülött veszélyesen lassú és felületes légzéséhez (légzésdepresszió) vezethet,
- szoptatáskor, mert kiválasztódhat az anyatejben.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Palexias retard tabletta álmosságot, szédülést és látászavart okozhat és károsíthatja a reakcióit. Ez főképpen a Palexias retard tabletta szedésének kezdetekor fordulhat elő, ha orvosa megváltoztatja az Ön adagját, vagy ha alkoholt fogyaszt, vagy trankvillánsokat szed. Kérjük, kérdezze meg orvosát, hogy vezethet-e gépjárművet vagy kezelhet-e gépeket.
A Palexias retard tabletta laktózt tartalmaz
Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
3. Hogyan kell szedni a Palexias retard tablettát?
A gyógyszert mindig a kezelőoorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Kezelőorvosa az Ön adagját fájdalmának erőssége és egyéni fájdalomérzékenysége alapján fogja beállítani. Általában a legkisebb fájdalomcsillapító adagot kell bevenni.
Felnőttek
A szokásos adag: 12 óránként 1 db tabletta. 500 mg tapentadolnál magasabb Palexias retard tabletta napi adagok nem ajánlottak. Ha szükséges, kezelőorvosa felírhat más, ettől eltérő, az Ön számára jobban megfelelő adagot, vagy az adagolási időközöket megváltoztathatja. Ha úgy érzi, hogy ezeknek a tablettáknak a hatása túl erős vagy túl gyenge, beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Időskorú betegek
Időskorú betegeknél (65 év felett) rendszerint nincs szükség az adag módosítására. Azonban ebben a korcsoportban néhány betegnél a tapentadol kiválasztása késleltetett lehet. Ha ez Önre is vonatkozik, kezelőorvosa más adagolási rendet javasolhat.
Máj- és vesekárosodás (elégtelenség)
Súlyos májbetegségben szenvedő betegek nem szedhetik ezt a tablettát. Ha Önnek közepes fokú betegsége van, kezelőorvosa más adagolási rendet javasolhat. Enyhe májproblémák esetén nem szükséges az adagolás módosítása.
Súlyos vesebetegségben szenvedő betegek nem szedhetik ezt a tablettát. Enyhe vagy közepes fokú veseproblémák esetén nem szükséges az adagolás módosítása.
Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél
A Palexias retard tabletta nem alkalmas 18 év alatti gyermekek és serdülők kezelésére.
Hogyan és mikor kell bevennie a Palexias retard tablettát?
A Palexias retard tabletta szájon át történő alkalmazásra szolgál.
Mindig egészben nyelje le, megfelelő mennyiségű folyadékkal.
Ne rágja szét, ne törje el, vagy ne zúzza szét a tablettát - ez túladagoláshoz vezethet, mivel a gyógyszer túl gyorsan fog felszabadulni a szervezetében.
A tablettákat beveheti üres gyomorra vagy étellel.
Mennyi ideig kell szedni a Palexias retard tablettát?
Ne szedje a tablettákat hosszabb ideig, mint ahogy orvosa mondta.
Ha az előírtnál több Palexias retard tablettát vett be
Nagyon magas adagok bevétele után a következőket tapasztalhatja:
- tűszúrásnyira beszűkült pupillák, hányás, vérnyomásesés, szapora szívverés, ájulás, tudatzavar vagy kóma (mély öntudatlanság), epilepsziás görcsök, veszélyesen lassú vagy felületes légzés vagy légzésleállás előfordulhat.
Ha ez történik, azonnal orvoshoz kell fordulni!
Ha elfelejtette bevenni a Palexias retard tablettát
Ha elfelejti bevenni a tablettákat, fájdalma valószínűleg visszatér. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott tabletta pótlására, egyszerűen folytassa a tabletták szedését úgyanúgy mint előtte.
Ha abbahagyja a Palexias retard tabletta szedését
Ha túl hamar megszakítja vagy abbahagyja a kezelést, fájdalma valószínűleg újra jelentkezik. Ha a kezelést abba akarja hagyni, beszéljen kezelőorvosával a kezelés abbahagyása előtt.
A kezelés abbahagyásakor általában nem lesznek utóhatások, azonban nem gyakran előfordul, hogy akik egy ideje szedik a tablettákat, rosszul érezhetik magukat, ha hirtelen hagyják abba azok szedését.
A tünetek lehetnek:
- nyugtalanság, könnyező szemek, orrfolyás, ásítozás, izzadás, hidegrázás, izomfájdalom és pupillatágulat,
- ingerlékenység, szorongás, hátfájás, ízületi fájdalom, gyengeség, hasi görcsök, alvászavar, hányinger, étvágytalanság, hányás, hasmenés, vérnyomás-emelkedés, szapora légzés vagy szívverés.
Ha a kezelés abbahagyása után ezek a tünetek közül bármelyiket tapasztalja, keresse fel orvosát.
Hirtelen nem szabad abbahagynia ennek a gyógyszernek a szedését, csak akkor, ha kezelőorvosa azt mondja. Ha kezelőorvosa azt akarja, hogy Ön hagyja abba tablettáinak szedését, meg fogja mondani, hogyan tegye. Ez az adag fokozatos csökkentését is jelentheti.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Komoly mellékhatások vagy tünetek, melyekre figyelni kell és mit kell tenni, ha Ön érintett:
Ez a gyógyszer okozhat allergiás reakciókat. A tünetek lehetnek zihálás, légzési nehézség, szemhéj-, arc- vagy ajakduzzanat, bőrkiütés vagy viszketés, főként, ha ez az egész testére kiterjed..
További súlyos mellékhatás az az állapot, amikor a légzése a vártnál lassabb vagy gyengébb. Ez leggyakrabban időseknél vagy legyengült betegeknél fordul elő.
Ha ezek a komoly tünetek jelentkeznek Önnél, azonnal forduljon orvoshoz.
További mellékhatások előfordulhatnak:
Nagyon gyakori: (10 betegből, több mint 1 beteget érinthet): hányinger, székrekedés, szédülés, álmosság, fejfájás.
Gyakori (10 betegből legalább 1 beteget érinthet): étvágycsökkenés, szorongás, depressziós hangulat, alvászavar, idegesség, nyugtalanság, figyelemzavar, remegés, izomrángás, kipirulás, légszomj, hányás, hasmenés, emésztési zavar, viszketés, erős izzadás, bőrkiütés, gyengeségérzet, fáradtság, testhőmérséklet változás érzése, nyálkahártya szárazság, vízvisszatartás a szövetekben (ödéma).
Nem gyakori (100 betegből legalább 1 beteget érinthet): gyógyszerekre jelentkező allergiás reakció, beleértve a bőr alatti duzzanatot és csalánkiütést, súlyvesztés, tájékozódási zavar, zavartság, izgatottság, érzékelési zavarok, szokatlan/furcsa álmok, eufóriás hangulat, beszűkült tudatállapot, emlékezet károsodás, mentális károsodás, ájulás, tompultság, egyensúlyzavar, beszédzavar, zsibbadtság, a bőrérzékelés zavara (pl. bizsergés, szúrás), látászavar, szaporább szívverés, lassúbb szívverés, szívdobogás érzése (palpitáció), csökkent vérnyomás, hasi kellemetlen érzés, csalánkiütés, csökkent vizelési inger, gyakori vizelés, szexuális zavar, gyógyszer megvonásos szindróma (lásd "Ha abbahagyja a Palexias retard tabletta szedését"), szokatlan érzések, ingerlékenység.
Ritka (1000 betegből legalább 1beteget érinthet): gyógyszerfüggőség, szokatlan gondolatok, epilepsziás görcs, ájulás közeli állapot, koordinációs zavar, veszélyesen lassú vagy felületes légzés (légzésdepresszió), károsodott gyomorürülés, részegség érzet, ellazultság érzés.
Krónikus fájdalomtól szenvedő betegeknél általában fokozódik az öngyilkossági gondolatok és viselkedés valószínűsége. Továbbá, bizonyos a depresszió kezelésére szolgáló gyógyszerek (melyek az agy ingerületátvivő rendszerére hatnak) fokozhatják a kockázatot, különösen a kezelés kezdetén. Bár a tapentadol is hat az ingerületátvivőkre, a tapentadol human alkalmazásával kapcsolatos adatok nem szolgálnak bizonyítékkal a fokozott kockázatra vonatkozóan..
Ha bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
5. Hogyan kell a Palexias retard tablettát tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon és a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő után ne alkalmazza a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Palexias retard tabletta
A hatóanyag a tapentadol.
Minden egyes tabletta 50 mg tapentadolt (hidroklorid formájában) tartalmaz.
Minden egyes tabletta 100 mg tapentadolt (hidroklorid formájában) tartalmaz.
Minden egyes tabletta 150 mg tapentadolt (hidroklorid formájában) tartalmaz.
Minden egyes tabletta 200 mg tapentadolt (hidroklorid formájában) tartalmaz.
Minden egyes tabletta 250 mg tapentadolt (hidroklorid formájában) tartalmaz.
Egyéb összetevők:
(50 mg): Tabletta mag: hipromellóz, mikrokristályos cellulóz, vízmentes kolloid szilícium-dioxid,
magnézium-sztearát. Tabletta bevonat: hipromellóz, laktóz monohidrát, talkum, makrogol 6000, propilén-glikol, titán-dioxid (E 171).
(100 mg): Tabletta mag: hipromellóz, mikrokristályos cellulóz, vízmentes kolloid szilícium-dioxid,
magnézium-sztearát.Tabletta bevonat: hipromellóz, laktóz monohidrát, talkum, makrogol 6000, propilén glikol, titán-dioxid (E 171), sárga vas-oxid (E 172).
(150 mg): Tabletta mag: hipromellóz, mikrokristályos cellulóz, vízmentes kolloid szilícium-dioxid,
magnézium-sztearát.Tabletta bevonat: hipromellóz, laktóz monohidrát, talkum, makrogol 6000, propilén glikol, titán-dioxid (E 171), sárga vas-oxid (E 172). vörös vas-oxid (E172).
(200 mg): Tabletta mag: hipromellóz, mikrokristályos cellulóz, vízmentes kolloid szilícium-dioxid,
magnézium-sztearát.Tabletta bevonat: hipromellóz, laktóz monohidrát, talkum, makrogol 6000, propilén glikol, titán- dioxid (E 171), sárga vas-oxid (E 172). vörös vas-oxid (E172).
(250 mg): Tabletta mag: hipromellóz, mikrokristályos cellulóz, vízmentes kolloid szilícium-dioxid
magnézium-sztearát.Tabletta bevonat: hipromellóz, laktóz monohidrát, talkum, makrogol 6000, propilén glikol, titán-dioxid (E 171), sárga vas-oxid (E 172). vörös vas-oxid (E172), fekete vas-oxid (E 172).
Milyen a Palexias retard tabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Palexias 50 mg retard tabletta:
fehér, filmbevonatú, hosszúkás (6,5 mm x 15 mm), egyik oldalán Grünenthal cégjelzéssel, másik oldalán "H1"jelzéssel ellátott tabletta.
Palexias 100 mg retard tabletta:
halványsárga, filmbevonatú, hosszúkás (6,5 mm x 15 mm), egyik oldalán Grünenthal cégjelzéssel, másik oldalán "H2"jelzéssel ellátott tabletta.
Palexias 150 mg retard tabletta:
halvány rózsaszínű, filmbevonatú, hosszúkás (6,5 mm x 15 mm), egyik oldalán Grünenthal cégjelzéssel, másik oldalán "H3"jelzéssel ellátott tabletta.
Palexias 200 mg retard tabletta:
halvány narancssárga színű, filmbevonatú, hosszúkás (7 mm x 17 mm), egyik oldalán Grünenthal, másik oldalán "H4"jelzéssel ellátott tabletta.
Palexias 250 mg retard tabletta:
barnáspiros, filmbevonatú, hosszúkás (7 mm x 17 mm) egyik oldalán Grünenthal cégjelzéssel, másik oldalán "H5"jelzéssel ellátott tabletta.
A Palexias retard tabletta buborékcsomagolásban és a következő kiszerelésekben van csomagolva: 7, 10, 10x1, 14, 14x1, 20, 20x1, 28, 28x1, 30, 30x1, 40, 50, 50x1, 56, 56x1, 60, 60x1, 90, 90x1, 100 és 100x1 db tabletta.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

Szeretném megvásárolni patikában, megkeresem a legközelebbi patikát:


Partner patikáink: logo BENU Gyógyszertár