+3° - +10°
Kettős front

ONDAGEN 8 mg filmtabletta

ONDAGEN 8 mg filmtabletta betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer az Ondagen filmtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?
Az Ondagen filmtabletta az úgynevezett hányinger- és hányáscsillapító gyógyszerek csoportjába tartozik.
A készítmény hatóanyaga az ondanszetron gátolja a neurotranszmitter szerotonin hatását az agyban. A szerotonin hányingert és hányást okoz.
Az Ondagen filmtablettát az alábbiakra alkalmazzák felnőtteknél:
- a hányinger és hányás kialakulásának kezelésére daganatos betegségek gyógyszeres- (kemoterápia) és sugárkezelése (radioterápia) esetén;
- a hányinger és hányás kialakulásának megelőzésére műtéti beavatkozások után.
Az Ondagen filmtablettát az alábbiakra alkalmazzák gyermekeknél:
- a hányinger és hányás kialakulásának kezelésére daganatos betegségek gyógyszeres kezelése (kemoterápia) 6 hónapos, illetve annál idősebb gyermekeknél;
Kezelőorvosától vagy a gyógyszerészétől kaphat további tájékoztatást a gyógyszer alkalmazásáról.
2. Tudnivalók az Ondagen filmtabletta szedése előtt
Ne szedje az Ondagen filmtablettát, ha
- allergiás az ondanszetronra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- allergiás más hányáscsillapító, az úgynevezett szelektív szerotonin (5-HT3)-receptor gátló szerek csoportjába tartozó gyógyszerekre (például graniszetron vagy dolaszetron). Ebben az esetben ez azt jelenti, hogy az ondanszetronra is allergiás.
- apomorfint (Parkinson-kór kezelésére szolgáló gyógyszer) szed.
Ha nem biztos benne, hogy ezek bármelyike érvényes-e Önre, mondja el kezelőorvosának, gyógyszerészének vagy a gondozását végző egészségügyi szakembernek az Ondagen filmtabletta szedésének megkezdése előtt.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
Az Ondagen filmtabletta szedése előtt beszéljen kezelőorvosával, gyógyszerészével vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberrel,
- ha Önnek valamikor szívproblémái voltak, vagy megváltozott a szívritmusa (aritmia vagy szív ingerületvezetési zavar);
- ha probléma van az Ön vérében a sók (úgymint a kálium, a nátrium és a magnézium) szintjével;
- ha Önnek bélproblémái vannak, ilyen például a bélelzáródás, vagy súlyos székrekedéstől szenved;
- ha mandulaműtétre jegyezték elő vagy a közelmúltban mandulaműtéten esett át, mivel az Ondagen-kezelés elfedheti a belső vérzés tüneteit;
- ha a gyermek teljes testfelülete nem éri el a 0,6 m2-t;
- ha Ön májbetegségben szenved.
Gyermekek és serdülők
Ez a gyógyszer nem javallt hasi műtéten átesett gyermekek hányásának és hányingerének megelőzésére és kezelésére.
Ha nem biztos benne, hogy ezek bármelyike érvényes-e Önre, mondja el kezelőorvosának, gyógyszerészének vagy a gondozását végző egészségügyi szakembernek az Ondagen filmtabletta szedésének megkezdése előtt.
Egyéb gyógyszerek és az Ondagen filmtabletta
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható gyógyszereket és a növényi gyógyszereket is.
Ez azért szükséges, mivel az Ondagen filmtabletta hatást gyakorolhat az egyéb gyógyszerekre, és a többi gyógyszer is befolyásolhatja az Ondagen filmtabletta hatását.
Különösképpen mondja el kezelőorvosának, gyógyszerészének vagy a gondozását végző egészségügyi szakembernek, ha az alábbi gyógyszerek közül valamelyiket szedi:
- apomorfin (a Parkinson-kór kezelésére alkalmazott gyógyszer) erősen csökkent vérnyomást és ájulást jelentettek, ha apomorfint és ondanszetront egyidejűleg alkalmaztak
- fenitoin, karbamazepin (epilepszia kezelésére szolgáló gyógyszerek), melyek mérsékelhetik az Ondagen filmtabletta hatását
- rifampicin (fertőzések, például tuberkulózis kezelésére szolgáló antibiotikum), mely mérsékelheti az Ondagen filmtabletta hatását
- fertőzés ellenes szerek, úgymint eritromicin vagy ketokonazol
- antiaritmiás gyógyszerek, mint például amiodaron (szabálytalan szívverés kezelésére szolgáló gyógyszerek)
- béta-blokkolók, mint például atenolol vagy timolol (szív- vagy szemproblémák, illetve szorongás kezelésére és migrén megelőzésére szolgáló gyógyszerek)
- tramadol (fájdalomcsillapító), melynek hatását az Ondagen filmtabletta csökkentheti
- egyes daganatos betegségek kezelésére szolgáló gyógyszerek (különösen az antraciklinek, valamint a trasztuzumab)
- a depresszió kezelésére szolgáló egyes gyógyszerek, melyek szelektív szerotonin-újrafelvétel-gátlóként (SSRI-k) és szerotonin-noradrenalin-újrafelvétel-gátlóként (SNRI-k) ismertek, mivel ezek szerotonin szindrómát (amely egy potenciálisan életveszélyes reakció) okozhatnak, ha az ondanszetronnal együtt alkalmazzák ezeket. A szerotonin szindrómai tünetei a következő tünetek kombinációi lehetnek: hányinger, hányás, izgatottság, hasmenés, magas testhőmérséklet, magas vérnyomás, fokozott izzadás, gyors szívverés, hallucináció, koordináció elvesztése, fokozott reflexek és kóma.
Ha nem biztos abban, hogy a fentiek bármelyike érvényes-e Önre, az Ondagen filmtabletta szedése előtt beszéljen kezelőorvosával, gyógyszerészével vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberrel.
Terhesség és szoptatás
Az ondanszetron terhesség alatti alkalmazására nem javasolt. Az Ondagen filmtabletta szedése előtt kérje ki orvosa tanácsát, ha Ön terhes vagy terhes lehet.
Az Ondagen filmtabletta szedése alatt nem szoptathat. Ez azért van, mert az ondanszetron kis mennyiségben átjut az anyatejbe. Kérjen tanácsot kezelőorvosától, gyógyszerészétől vagy a szülésznőtől.
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával, gyógyszerészével vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberrel.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Az Ondagen filmtabletta nem befolyásolja a gépjárművezetéshez, illetve a gépek kezeléséhez szükséges képességeket.
Az Ondagen filmtabletta laktózt tartalmaz
Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
3. Hogyan kell szedni az Ondagen filmtablettát?

Ezt a gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakember.
A készítmény ajánlott adagja:
Daganatos betegségek kemoterápiája vagy radioterápiája által kiváltott hányinger és hányás kezelésére:
Felnőttek
A kezelés előtt 1-2 órával 8 mg ondanszetron, majd 12 órával később újabb 8 mg ondanszetron. A kezelést követően napi kétszeri 8 mg ondanszetron adható legfeljebb 5 napig.
Alkalmazása (6 hónapos, illetve annál idősebb) gyermekeknél és serdülőknél
Az adag egyénre szabott és a gyermek testtömegétől és a testméret /testfelület nagyságától függ, azonban a teljes napi adag nem haladhatja meg a 32 mg-ot. Kezelőorvosa fogja meghatározni az adagot. További információkért nézze meg az alkalmazási előírást.
A gyermekeknek ajánlott adag legfeljebb 8 mg, naponta kétszer, testtömegtől függően, melyet legfeljebb 5 napig lehet adni.
Idősek
Az ondanszetront a 65 évesnél idősebb, kemoterápiával kezelt betegek jól tolerálják. Az adag módosítása nem szükséges.
Műtét utáni hányinger és hányás megelőzésére és kezelésére:
Felnőttek
A szokásos adag 16 mg ondanszetron egy órával a műtét előtt.
Alkalmazása (1 hónapos, illetve annál idősebb) gyermekeknél és serdülőknél
Javasolt az ondanszetron injekció formájában történő alkalmazása. Ennek a gyógyszernek más gyógyszerformái alkalmasabbak gyermekek számára. Kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Idősek
Az ondanszetron időseknél történő alkalmazására csak korlátozott tapasztalat áll rendelkezésre, azonban ondanszetront a 65 évesnél idősebb, kemoterápiával kezelt betegek jól tolerálják (lásd feljebb).
Károsodott veseműködésű vagy gyenge szpartein/debrizokin metabolizmusú betegek
Az adag módosítása nem szükséges veseproblémákban szenvedő betegeknél vagy azoknál a betegeknél, akiknél a szpartein/debrizokin metabolizáció (anyagcsere) nem megfelelő.
Károsodott májműködésű betegek
A 8 mg-os teljes napi adagot nem szabad túllépnie, ha közepes vagy súlyos fokú májkárosodásban szenved.
Ha továbbra is rosszul érzi magát, közölje kezelőorvosával, gyógyszerészével vagy a gondozást végző egészségügyi szakemberrel.
Az alkalmazás módja
- A tablettát egy pohár vízzel egészben nyelje le.
- Az ondanszetron injekciós formában is rendelkezésre áll.
Ha Ön vagy az Ön gyermeke az előírtnál több Ondagen filmtablettát vett be
Azonnal forduljon orvosához, vagy keresse fel a legközelebbi kórház sürgősségi osztályát! Vigye magával a gyógyszer dobozát és a megmaradt tablettákat. Csak korlátozott tapasztalat áll rendelkezésre az ondanszetron túladagolásával kapcsolatban. A túladagolással kapcsolatban a következő tünetekről számoltak be: látászavarok, súlyos székrekedés, alacsony vérnyomás, ami szédülést vagy ájulást okozhat és szabálytalan szívverés.
Ha elfelejtette bevenni az Ondagen filmtablettát
Ha kihagyott egy adagot és hányingere van vagy hányni kezd, akkor vegye be, amint eszébe jut. Vegye be a következő adagot (a betegtájékoztatóban leírtak szerint). Ha már azonban közel van a következő adag bevételének időpontja, hagyja ki az elfelejtett adagot és folytassa a tabletta szedését a szokásos rend szerint. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott tabletta pótlására.
Ha kihagyott egy adagot és nincs hányingere vagy hányása, vegye be a következő adagot (a betegtájékoztatóban leírtak szerint). Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott tabletta pótlására.
Ha idő előtt abbahagyja az Ondagen filmtabletta szedését
Orvosa megkérdezése nélkül ne hagyja abba a gyógyszer szedését, mert a tünetei kiújulhatnak.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
A következő súlyos mellékhatások fordulhatnak elő a gyógyszer szedése során. Ha ezek közül bármelyiket észleli, azonnal hagyja abba a gyógyszer szedését és haladéktalanul forduljon kezelőorvosához vagy menjen a legközelebbi kórházba:
Nem gyakori mellékhatások (100 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- akaratlan szemmozgások (okulogíriás krízis)
Ritka mellékhatások (1000 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- allergiás reakció esetén a következő tünetek jelentkezhetnek:
- hirtelen fellépő nehézlégzés, mellkasi fájdalom, ill. szorító érzés
- a szemhéj, az arc, az ajkak, a száj vagy a nyelv duzzanata
- bőrkiütés vagy "csalánkiütés" (vörös foltok vagy csomók a bőr alatt) bárhol a testen
- ájulás
Nagyon ritka mellékhatások (10 000 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- súlyos bőrreakciók a bőr felszíni rétegnek lehámlásával, továbbá a bőr, az ajkak, a szemek, a szájüreg, az orr és a külső nemi szervek súlyos hólyagosodásával és vérzésével.
Egyéb lehetséges mellékhatások
Nagyon gyakori mellékhatások (10 betegből több mint 1 beteget érinthet):
- fejfájás
Gyakori mellékhatások (10 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- székrekedés
- kipirulás- vagy melegségérzet
Nem gyakori mellékhatások (100 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- csuklás
- alacsony vérnyomás (mely szédülést és ájulást okozhat)
- szabálytalan szívverés vagy lassú szívverés
- mellkasi fájdalom, EKG változással vagy anélkül
- görcsrohamok, akaratlan testmozgások és remegés
- izomgörcsök
- a májműködésre utaló vérvizsgálati eredmények megváltozása (leggyakrabban a ciszplatin kemoterápiás kezelésben részesülő betegeknél)
Ritka mellékhatások (1000 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- átmeneti homályos látás
- QT-szakasz megnyúlásaként ismert szívritmus probléma (a szív elektromos vezetésének lassulása, mely a szív elektromos működésről készült felvételen (EKG) látható). Egyes embereknél ez a torsades de pointes néven ismert, potenciálisan súlyos szívprobléma kialakulásához vezethet. Ez hirtelen eszméletvesztést előidéző nagyon gyors szívverés formájában jelentkezhet.
Nagyon ritka mellékhatások (10 000 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- gyenge látás vagy átmeneti vakság, amely általában 20 percen belül megszűnik
- kórosan gyors szívverés
Mellékhatások gyermekeknél és serülőknél
A gyermekeknél és serdülőknél jelentett mellékhatások hasonlóak voltak a felnőtteknél megfigyeltekhez a fent felsoroltak szerint.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell az Ondagen filmtablettát tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.
A buborékcsomagoláson és a dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz az Ondagen filmtabletta?
- A készítmény hatóanyaga az ondanszetron.
Egy filmtabletta 8 mg ondanszetron hatóanyagot tartalmaz hidroklorid-dihidrát formájában.
- Egyéb összetevők: laktóz-monohidrát, mikrokristályos cellulóz, hidegen duzzadó kukoricakeményítő és magnézium-sztearát.
A filmbevonat hipromellózt, titán-dioxidot (E171), hidroxipropilcellulózt, makrogolt, szorbitán-oleátot, szorbinsavat, vanilint, kinolinsárgát (E104) tartalmaz.
Milyen az Ondagen filmtabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Halványsárga színű, kerek, mindkét oldalán domború filmtabletta, egyik oldalán "42" jelzéssel ellátva.
Csomagolás:
Buborékcsomagolás: 3 db, 6 db, 9 db, 10 db, 14 db, 15 db, 20 db, 30 db, 40 db, 50 db, 60 db, 90 db, 100 db, 200 db, 300 db és 500 db filmtabletta.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

Kiszerelés: 30x

Törzskönyvi szám: OGYI-T-20165/24

ONDAGEN 8 mg filmtabletta

Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Mylan Ireland

Hatóanyag: ondansetron

ATC: Ondansetron

Normatív TB támogatás:

Vényköteles

Közgyógyellátásra adható:

Patikán kívül vásárolható

EÜ támogatásra adható:

EÜ Kiemelt támogatás:

Üzemi baleset jogcím:

Tájékoztató fogyasztói ár: 12453 Ft
A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.

Fogyasztói ár: 12453 Ft *

Normatív támogatott ár: 12453 Ft 

Eü. kiemelt támogatott ár: 300 Ft 

*az ár tájékozatató jellegű.

Szeretném megvásárolni patikában, megkeresem a legközelebbi patikát:


Partner patikáink: logo BENU Gyógyszertár